Restaurant: Cheung Chau Corner
Info:

山長水遠入到長洲,當然要試下啦~下午3點幾,門口排左10幾人,角酪卷一早已經賣晒,排到埋去岩岩無埋莓莓角酪🥲唯有轉飲甘露角酪,落完單等左十幾二十分鐘先有得拎,裡面有芒果同柚子,味道非常夾同消暑,可惜芒果切得太大粒,用粗飲管都吸唔到,最後唯有打開蓋食
山長水遠入到長洲,當然要試下啦~
下午3點幾,門口排左10幾人,
角酪卷一早已經賣晒,
排到埋去岩岩無埋莓莓角酪🥲
唯有轉飲甘露角酪,
落完單等左十幾二十分鐘先有得拎,
裡面有芒果同柚子,
味道非常夾同消暑,
可惜芒果切得太大粒,
用粗飲管都吸唔到,最後唯有打開蓋食
甘露角酪
今日趁着放假,男人話想去長洲玩,咁就12點去咗中環5號碼頭搭船,去長洲之前,做晒功課,揀好咗幾間長洲名物去大吃大喝!第二站黎到長洲好多人推介既乳酪飲品店- 角酪間鋪坐滿晒,所以今次選擇嗌外賣,睇下個餐牌,我幫選擇左春季特飲,櫻花乳酪飲。另外一杯嗌咗芒芒酪酪。淨係睇個賣相都已經好吸引,我個杯仲有櫻花圖案,一飲落去同平時飲嘅乳酪飲品好唔同,櫻花個杯酸酸甜甜真係有櫻花味。芒果個杯都有驚喜有黑糯米係入邊,所以飽腹感比較強。整體來講兩杯嘢都唔太甜,反而酸味比較多。我會形容好似係飲緊酸奶,但係又比酸奶口感濃郁一點。所以建議如果有少少肚餓,但又唔想食嘢嘅人可以嚟到角落叫一杯屬於自己嘅乳酪特飲。飲完即刻成個人飽晒,所以去咗行山之後就打算去食長洲大魚蛋!

第二站黎到長洲好多人推介既乳酪飲品店- 角酪

飲完即刻成個人飽晒,所以去咗行山之後就打算去食長洲大魚蛋!
2023-03-31
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$48 (Tea)
2023-03-31 190 views
今次揀咗莓莓角酪,其實佢都紅佐好耐,甚至係開咗分店,不過我就今次真係第一次飲,個人覺得味道係ok,酸酸甜甜咁,下面就有d紫米,幾特別,好解渴,不過就無話好驚喜,價錢都偏貴,但都可以試下
2023-03-28 185 views
第一次飲角酪,當然要試佢杯招牌-莓莓乳酪🍓入面有心型草莓,好靚呀,飲到最後仲可以食埋佢🥰🥰紫米:令整杯飲品有咬口,口感及纖維增加乳酪:健康有益腸道,微微酸很開胃買完飲品記得打卡,裝修得裝得好靚架!🫰🏻以家想飲到角酪更加方便,因為中環都有,唔需要特登搭船入去就飲到。
第一次飲角酪,當然要試佢杯招牌-莓莓乳酪🍓

入面有心型草莓,好靚呀,飲到最後仲可以食埋佢🥰🥰
紫米:令整杯飲品有咬口,口感及纖維增加
乳酪:健康有益腸道,微微酸很開胃

買完飲品記得打卡,裝修得裝得好靚架!🫰🏻

• 莓莓角酪
2023-03-26 179 views
...早排係返新工之前,入左長洲行個圈,睇下風景😂發現原來星期二係無咩食店開 sosad..游黎游去,好在長洲角酪有開😵‍💫聞名不如見面,老實講我未飲過😂叫左杯芒果角酪試試😏..30幾蚊一杯,有啲芒果,有啲紫米,酸酸地,其實就幾啱夏天飲嘅~仲好飽肚添🤤不過你問我係咪一定要試,我就覺得未必😂 隨心所欲黎到就黎啦..打卡牆讓比大家影就ok😂🫣太多人了🫣🫣..
早排係返新工之前,
入左長洲行個圈,睇下風景😂
發現原來星期二係無咩食店開 sosad
游黎游去,好在長洲角酪有開😵‍💫
聞名不如見面,老實講我未飲過😂
叫左杯芒果角酪試試😏
30幾蚊一杯,
有啲芒果,有啲紫米,
酸酸地,其實就幾啱夏天飲嘅~
仲好飽肚添🤤
不過你問我係咪一定要試,
我就覺得未必😂 隨心所欲黎到就黎啦
打卡牆讓比大家影就ok😂🫣
太多人了🫣🫣
今時今日嚟到長洲 除咗識大大粒魚蛋芒果糯米糍 就梗係唔少得去下最近大熱人人都打卡嘅長洲地鐵站啦📷離遠就見到有長長嘅人龍👩🏻‍🤝‍👨🏽👭👬但係都係大約等咗15分鐘左右就有食物同嘢飲都算快手👍🏼🍓莓莓角酪 $42見佢打卡no.1 當然要點來試試啦酸酸甜甜嘅乳酪加上士多啤梨同黑糯米 唔錯嘅配搭而且幾飽肚🍊柚露梳打 $45飲落好清新 好香柚子味 唔會太甜 杯底好多柚子西柚芒果嘅果肉 好好味我哋覺得比起signature嘅角酪更加好味🤤🍰大馬士革茶卷蛋 $48比起出名嘅角落卷 作為茶控我哋更加想試呢個茶卷🙆🏻‍♂️ 好香嘅茶味 頂層舖了一層芝士奶蓋 (可惜我哋話外賣所以有個蓋令啲奶蓋扁左🥹 所以要靚靚記得話堂食呀) 蛋糕口感厚實鬆軟 中間啲cream好creamy而且茶味濃郁💓💭野飲同卷蛋都好味 見到人人都買完杯嘢飲喺呢個長洲地鐵站嘅打卡牆到影相 覺得店主嘅設計真係好成功好識玩😂

🍓莓莓角酪 $42

🍰大馬士革茶卷蛋 $48

• 大馬士革卷
  • 柚露梳打
2023-03-12 202 views
人氣打卡店,店舖門外長期都排長龍,好多年輕男女拎住靚靚嘅飲品影相。而且店舖內特色牆好搶眼。玫瑰四季春玫瑰味好香,選了少甜更能突顯玫瑰味士多啤梨角酪,即係士多啤梨乳酪。飲落口感豐富,應該用新鮮的士多啤梨,好好味。角酪卷軟綿綿好好味,味道好特別。推介!

玫瑰四季春
玫瑰味好香,選了少甜更能突顯玫瑰味

角酪卷
軟綿綿好好味,味道好特別。推介!
  • 草莓角酪
  • 玫瑰四季春
2023-03-10 193 views
長洲角酪係我去長洲必飲嘅飲品,自從上次飲過之後真係一試難忘,佢啲乳酪真係好正😳 同埋覺得有種去長洲必要去長洲地鐵站打咭嘅感覺🤣 首先不得不讚佢嘅打咭牆真係做得好好🤗 我可以話佢做咗一個景點🤡 因為就算唔識呢間嘢都好自然會停留兩步去睇😳 今次一search之下發現原來中環街市都有分店,同樣有扮地鐵🚇「皇后大道中」嘅打卡牆不過今次無上次咁好飲,但乳酪嘅好味仲係度,唔知係咪唔夠芒果果所以扣咗分🤔 平日都咁好生意👍🏻

2023-02-28 257 views
今次同大家衝去長洲!介紹超出名嘅 角酪 ,入到長洲必試!-草莓角酪($38)/ 芒芒角酪($38)士多啤梨/芒果乳酪加上黑糯米,酸酸甜甜,消暑解渴!標籤上有寫甜度,每句都好搞鬼🤣好似我果杯芒芒角酪咁,寫住「真心甜,講緊你」大家去叫野飲都可以留意下!🤫推薦指數:✨✨✨✨✨-本身想試角酪卷,好可惜賣曬😢😢有機會再去試除此之外入邊都有好多超靚打卡位!-本身諗住去啡寮試下超出名嘅水滴咖啡,交流下咖啡心得,但係摸門釘😢😢希望下次去有開(。 ́︿ ̀。)-長洲角酪 (長洲)地址:長洲新興街78號地舖
今次同大家衝去長洲!介紹超出名嘅 角酪 ,入到長洲必試!
草莓角酪($38)/ 芒芒角酪($38)
好似我果杯芒芒角酪咁,寫住「真心甜,講緊你」
大家去叫野飲都可以留意下!🤫
推薦指數:✨✨✨✨✨
本身想試角酪卷,好可惜賣曬😢😢
有機會再去試
除此之外入邊都有好多超靚打卡位!
長洲角酪 (長洲)
地址:長洲新興街78號地舖
2023-02-27 210 views
同朋友行過長洲見呢間幾多人排隊所以就決定試吓~入邊係有一面牆整到長洲站咁樣感覺幾特別幾有特色,啱晒鍾意打卡嘅人👍🏻雖然好多人排隊,但都有幾個員工幫手準備飲品所以唔係等咗幾耐就攞到個嘢飲~點咗個王牌角酪同埋芒果角酪,覺得兩個都好香乳酪味,而且仲有少少黑糯米定西米,飲落都幾有質感幾飽肚,平均30幾蚊一杯都算抵飲另外都見佢有啲蛋捲甜品都好似幾正,可惜當日比較飽所以最後冇食到,見佢賣相都幾靚,覺得下次可以試吓~
同朋友行過長洲見呢間幾多人排隊所以就決定試吓~

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
2023-02-24 166 views
百香果角酪 好濃果香味 唔太甜 乳酪係比較稀既質地 經典角酪 口感煙韌既紫米好有咬口 加上酸酸地既乳酪味道好夾 基本上我每次都叫呢杯 角酪卷 cream係由士多啤梨加乳酪整成 蛋糕卷既顏包係碟豆花美美嘅藍色💙 蛋糕卷口感濕潤 大馬革士卷 頂層淋上芝士奶蓋 餡料好香濃茶味 一直保持到食物水準 所以入長洲都會黎食

百香果角酪 好濃果香味 唔太甜 乳酪係比較稀既質地

大馬革士卷 頂層淋上芝士奶蓋 餡料好香濃茶味

一直保持到食物水準 所以入長洲都會黎食
  • 角酪卷
  • 經典角酪
  • 大馬士革卷
2023-02-23 111 views
搵完好嘢食搵好嘢飲!! 喺甘永泰魚蛋隔離條走廊直行就到!!平日黎都咁多人,前面大約等十張單,等緊既時候可以打住卡先, "長洲地鐵牆"" 一流~ 甘露角酪應該係由楊枝甘露演變而成,好創新好好味呀!!
搵完好嘢食搵好嘢飲!! 喺甘永泰魚蛋隔離條走廊直行就到!!

"" 一流~

甘露角酪
應該係由楊枝甘露演變而成,好創新好好味呀!!

長洲角酪 (長洲)📍長洲新興街78號地舖趁住天氣未太熱,最岩就係同女朋友去長洲呢啲郊外少少既地方,享受下簡單既海風同寧靜🎏行到攰攰地,行過見到呢間比較有特色又賣手搖飲品同小食既舖頭,入邊有一大幅牆模仿地鐵站既設計印住長洲,亦好多人係到打緊卡📸於是就被佢吸引左入去👀入邊地方唔算太大,左右邊都有少少位置俾客人座低食下野,不過位置唔多,好大機會買完要立食或等位,不過由於係手搖同小食,一個人買哂兩樣野就比較唔方便,兩人以上或情侶去就冇咩所謂👍因為又渴又餓,我地叫左2杯野飲同一個cake,解解渴填下肚🫃🤰🥤白桃梳打口味同一般白桃梳打差不多,略甜。不過十分解渴,最岩行得太耐,梳打氣泡幫你”鋸一鋸”,補充下糖份。🥤經典角酪見飲品名同個舖名相呼應,應該係佢哋招牌飲品。飲落酸酸甜甜,底下有紫米,所以會有煙韌口感,非常易入口,同我地點既甜品非常配搭👍🍰角酪卷藍綠色有粒士多啤梨既蛋糕,亦似係佢哋嘅招牌食物。除左顏色奪目吸引,酸甜既乳酪cream,加上士多啤梨,消解左蛋糕本身既膩,又可以用嚟打卡,推薦一試👍👍
長洲角酪 (長洲)
📍長洲新興街78號地舖

🥤白桃梳打

🥤經典角酪

🍰角酪卷

2023-02-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-01-07 490 views
長洲角酪🧋📍 長洲新興街78號地舖❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙最鐘意入長洲飲飲食食😋,食又飲下又一日🤣。最近拜訪長洲大排長龍既人氣飲品店💁🏻‍♀️,試下因乜解究會咁多人排隊去買佢😂。另外,呢間小店都幾適合打卡📸,有個打卡牆比人影下相🤩。🌟 芒芒角酪 $40除咗等既時間比較耐之外, 冇乜缺點😂。飲落去啖啖芒果同埋乳酪🧀️😋,正到飛起, 如果屋企附近有一間就好啦🥺。🌟 莓莓角酪 $42呢個莓莓角酪必飲呀😍,正到飛起😛,酸酸甜甜,好好味🤤,排咁耐都值既😈。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙❙
長洲角酪🧋

📍 長洲新興街78號地舖

🌟 芒芒角酪 $40

🌟 莓莓角酪 $42

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

2023-01-06 330 views
Hello 大家好👋🏻!今日我嚟到位於長洲嘅「長洲角酪」。 係長洲一個角落嘅長洲角酪,以自家制乳酪為主打,另外亦有梳打及花茶,仲有冬天特飲開心果奶添。今次同大家分享一下佢哋嘅乳酪飲品,話晒佢地嘅乳酪係自家制,點都要試下。美食攻略:入到店內當然要排長龍,話晒長洲其中一個美食境點, 係排隊當中,小弟觀察到有一款乳酪飲品特別多人點嘅,目測係當時最受女性歡迎, 就係「莓莓角酪」,一個粉紅色嘅士多啤梨乳酪。 原本想試下佢地個原味乳酪,不過見呢個「莓莓」咁有人氣,一定當中有橋妙。 於是我就懷住一顆少女心去點呢個「莓莓」。 果然無揀錯, 呢個「莓莓」一入口就有一股新鮮嘅士多啤梨味,唔會太甜,而乳酪味亦同時出現,兩者配合得恰到好處。 每一杯「莓莓」都有個士多啤梨心心係個杯入面,有味覺享受之餘又有視覺享受,難怪呢個「莓莓」咁受歡迎啦。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌜🌚環境:🌝🌝🌝🌚🌚服務:🌝🌝🌜🌚🌚賣相:🌝🌝🌝🌚🌚

美食攻略:

美食指數:5🌝最高