Restaurant: Cheung Chau Corner
Info:

依間長洲角酪,每次我去中環街市都會經過見到,不過同事就話係長洲的總店比較好喝,所以每次想買嘅時候都忍住咗手,今次嚟到長洲梗係要試吓莓莓角酪 $42 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟我這個評分思考咗一段時間,因為這個角酪跟平常的乳酪分別都幾大,表面的草莓酸酸甜甜,再配上自家製乳酪,其實飲落冇咁滯,但是裏面的紫米,食落煙煙韌韌得來又幾飽肚角酪卷 $42 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟卷蛋食落沒蝶豆花的味道,但食落好鬆軟,而中間的士多啤梨乳酪味道雖然偏甜,但整體感覺都是酸酸甜甜,所以食完唔會太滯以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

莓莓角酪

莓莓角酪 $42 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

角酪卷

角酪卷 $42 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

TakeAway
角酪卷
2023-09-02 306 views
本身啱啱開個陣飲過一次,成杯野好足料,好濃,好好飲,一直都好想抽時間,搵日返去飲多次。點知佢依家做大左之後,成杯野搞唔掂,未飲過一杯稀到好似水咁嘅乳酪。咁我諗住可能只係咁啱個日失準啦,過左一排再返去試多次,都係咁稀。其實稀到算,仲要冇生果味。我叫個杯係士多啤梨,我淨係飲到乳酪溝水咁。講真,如果加價,但係keep得住以前個水準,我都會照買。但係依家價錢照舊,成杯野不知所謂,真係唔會再幫襯。結論係,呢間野唔使再試。

結論係,呢間野唔使再試。
2023-08-29 246 views
見到長洲地鐵站呢個背景,應該唔駛多講大家都知係邊間,假日店鋪永遠都人山人海,排隊買同埋等既人多的是🫠大概係長洲無咩飲品店,變相我基本上每次入黎都會飲佢,睇翻先發現原來咁耐以黎係完全無出過佢既文😅▪️ 百香果角酪💲38呢間乳酪會係偏稀身,所以飲落唔會話好飽膩嗰種,但感覺味道比起以前再淡左,底下就都係有比較酸既百香果籽😳除左百香果,我仲有飲過經典同埋莓莓角酪,唔知幾時會飲得曬全部款🤣🔎 整體評分(6.5/10)

▪️ 百香果角酪💲38

百香果角酪
百香果角酪

🔎 整體評分(6.5/10)
2023-08-16 268 views
夏天熱辣辣 見到呢間乳酪小店即刻衝過去試試🍦之前已經係中環街市見過 中午時段都幾多打工仔回過來幫襯😌👍🏻 今日終於飲到!我平日過來長洲 都幾舒服 小店客源都穩定 但係唔係逼到無位坐🤍小店主打乳酪飲品 用真材實料 飲手搖飲料都完全唔內疚✌🏻🥤藍莓角酪🫐($42)乳酪偏稀 唔會太heavy👀 乳酪既酸酸甜甜味都出 配埋藍莓幾夾 同埋好消暑 幾fresh🧊但係藍莓味唔係幾重 唔係好似食藍莓乳酪杯個種!呢杯係配埋紫米💜 紫米同杯飲品幾夾 仲令到佢有少少咬口 增加飽腹感!可能都係紫米同埋乳酪原本隻味已經好出 所以會微微蓋過藍莓味~百香果角酪🤩($38)乳酪底同上面個杯一樣 飲品裡面有粒粒百香果 真材實料💪🏼角酪卷🧁($42) 呢個蛋捲幾靚仔 仲要每日限量售賣🥹 雪紡蛋糕係蝶豆花味 中間有一層士多啤梨cream🍓最令我震驚既係白色個層cream竟然係yoghurt味 唔會食到好膩 幾特別🩷味道:🍨🍨🍨🍨/5📍 長洲角酪 (長洲)地址:長洲新興街78號地舖

夏天熱辣辣 見到呢間乳酪小店即刻衝過去試試🍦
小店主打乳酪飲品 用真材實料 飲手搖飲料都完全唔內疚✌🏻🥤

藍莓角酪🫐($42)
乳酪偏稀 唔會太heavy👀

百香果角酪🤩($38)
乳酪底同上面個杯一樣 飲品裡面有粒粒百香果 真材實料💪🏼

角酪卷🧁($42)
呢個蛋捲幾靚仔 仲要每日限量售賣🥹
雪紡蛋糕係蝶豆花味 中間有一層士多啤梨cream🍓

味道:🍨🍨🍨🍨/5

📍 長洲角酪 (長洲)
地址:長洲新興街78號地舖
  • 藍莓角酪
2023-08-02 208 views
呢間嘢飲都開咗好幾年,而家好似中環都有,佢係咪好多乳酪嘅飲品好特別,生果味道乳酪🧀️係好好味,而且都解渴,所以都好受歡迎,而且打卡一流,環境有次地鐵站好有趣😃
呢間嘢飲都開咗好幾年,而家好似中環都有,
2023-07-31 214 views
呢間長洲角酪絕對係入長洲必去既去人氣打卡舖,見到門口一幅藍白tone既港鐵style牆,就知道好多遊客都會過黎打卡,所以都幾多人排隊,等飲品大概等左20分鐘。舖頭入面空間唔大,有4張細枱同幾個坐位俾人短暫休息下。今次嗌咗桃桃角酪同經典角酪。桃桃角酪係無紫糯米既,揀左正常甜度叫「同你一樣甜」,配合舖頭自家製少少酸既乳酪,飲落味道啱啱好。不過略嫌個桃味唔夠濃,飲落去只有少少桃味,桃肉都唔算多,如果個桃味再香d再出d會更好。另外杯經典角酪係加左紫糯米既原味乳酪,紫糯米食落幾煙韌,飲落去都幾夾,但如果一個人飲哂一杯既話都幾飽肚,所以我下次都係會揀無加紫糯米既飲品。📍長洲新興街78號地舖位置就腳:🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊

📍長洲新興街78號地舖
位置就腳:🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊
桃桃角酪
經典角酪
經常見到有朋友拎住杯野同長洲地鐵站牆打卡 原來係長洲角酪~🥤 第一次試佢杯莓莓角酪嘅時候天氣仲未凍 行到熱有杯凍冰冰嘅乳酪 連唔中意酸野嘅我 飲完都覺得驚為天人!而家唔唔使入到長洲先有得飲 連中環街市都有分店 正!(同同事成日飲⋯ 大肥)叫開莓莓3分甜少冰都唔會覺得酸 重點係佢哋嘅紫米!very正 飲完一杯可以抵一餐飯哈哈 比起而家郁啲已經要$30嘅珍珠奶茶 呢杯又有真材實料果肉又有紫米又有乳酪 $40真係唔算貴!👅 感覺仲好似健康啲添• 莓莓角酪 $44 🍓 4.7/5• 芒芒角酪 $40 🥭 4.3/5📍長洲角酪長洲新興街78號地舖/中環皇后大道中93號中環街市1樓110號舖

• 莓莓角酪 $44 🍓 4.7/5
• 芒芒角酪 $40 🥭 4.3/5

📍長洲角酪
長洲新興街78號地舖
/中環皇后大道中93號中環街市1樓110號舖
  • 莓莓角酪
  • 芒芒角酪
2023-06-12 399 views
莓莓角酪🍓 $42呢杯最多人嗌,粉紅色Pink Pink好岩用嚟打卡!😆 士多啤梨味唔算好重,不過真材實料,飲落乳酪都幾濃厚同Creamy😋,士多啤梨味唔會好假,係真係新鮮既士多啤梨乳酪嚟,食到啖啖士多啤梨果肉,入面仲加左啲紫米,飲落好有層次,如果對女仔嚟講都算飽肚,行行下覺得又熱又有啲肚餓飲番杯都係唔錯既選擇👍🏻甘露角酪 $48呢杯係楊枝甘露版既乳酩,覺得幾特別所以就嗌左!芒果味唔算好重,不過芒果都算新鮮同算甜,乳酪都係濃厚 Creamy😋,中間有啲綠袖肉,味道都唔錯,個人認為呢杯味道好飲過莓莓角酪
莓莓角酪🍓 $42

甘露角酪 $48
莓莓角酪🍓
甘露角酪
2023-06-08 242 views
難得出到 #長洲 當然要去返啲人氣小店😛本身好喜乳酪,但香港以 #乳酪 做主打嘅手調其實好少🥹週末嚟到雖然唔洗排隊俾錢,但店內好多人🤣等左15分鐘倒先拎到飲品,不過好彩有位坐💕 坐坐下見到狗狗坐左我隔離,原來係寵物有善餐廳🐶💖花雪角酪$52 其實就係飲得嘅芝士蛋糕😆飲品面有啲脆脆餅,好有咬口!! 飲落口重有檸檬肉添🍋咁就唔會太滯!!莓莓角酪$42乳酪味濃,入口唔會係糖漿嘅死甜! 仲有糯米粒好好咬😋

花雪角酪$52

莓莓角酪$42
乳酪味濃,入口唔會係糖漿嘅死甜! 仲有糯米粒好好咬😋
一場黎到長州⛴️,點可以唔去「長洲港鐵站」打個卡😼🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊長州🐠 —————————————————🔹莓莓角酪 $42 🍓新鮮士多啤梨果肉切到成個心型♥️攪勻自家製作港式乳酪,飲落酸酸甜甜,好fresh,加入紫米,質地保持輕盈,同埋有纖維及飽肚感,唔會好假/有藥水味,微甜度啱啱,好絕對真材實料🙌🏼 解渴又有益過飲肥仔🧋—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌕🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌗🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌕🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

一場黎到長州⛴️,點可以唔去「長洲港鐵站」打個卡😼

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
  • 莓莓角酪
2023-05-21 292 views
每次入到長洲都必會去買飲品&打卡(彩藍色格仔磚牆必備背景,充滿香港特色)莓莓角酪: 第一次嘗試就是此杯招牌飲品,酸酸甜甜的草莓奶酪,如果是草莓迷必點.花雪角酪: 正如店中廣告一樣,食得又飲得的檸檬芝士蛋糕配乳酪,濃味芝士味蓋過乳酪味,所以麻麻地.今次試新野~期間限定"太平清醮限定(太平梳打=話梅梳打) $48平日我不食話梅,但是因為期間限定,所以就買嚟試一試.有驚喜雖然價格偏貴少少,但是都值得一飲.飲前店員溫馨提示必須攪勻.第一口以食到細細粒粒話梅肉,配上檸檬,超清新解渴,炎熱的夏天飲了這一杯只可說"爽呀". 飲到最後,會發現有一片檸檬及一粒話梅. 大家可以盡快入來長洲試一試.有機會自己可以參考在家試做來飲🤣長洲新興街78號地舖 (長洲角酪)

有機會自己可以參考在家試做來飲🤣

長洲新興街78號地舖 (長洲角酪)
入黎長洲一定要黎呢間飲品店打卡,外地人最鐘意影香港既地鐵站,呢個長洲站打卡位就成為左店子既特色招牌,真係整得好靚,而且又好貼心咁整係其中一面牆,唔會得一兩張枱影到或者有雜物擺放頂住曬,基本上人流正常大家都幾分鐘內可以影到相,不過坐位就只有三枱兩人座,都是以外賣為首。我當日就Order左一杯芒芒角酪,真係諗住打卡心態Order無期望好大,點知杯飲品比我預期中特別,飲落好似食左個流質既芒果糯米飯咁,芒果味好香甜,底層滿滿既糯米沉澱,超級有驚喜,推薦大家一嚐🫶🏻

2023-05-07 189 views
上次試左中環街市果間就一試難忘,入到長洲就算唔係為左飲呢杯乳酪,都一定係唔想錯過佢呢面打卡專用牆😎今次特登嗌左上次係中環見到已經好想飲嘅水密桃味,好好飲完全冇伏!🌕 桃桃角酪完全唔會太甜,飲落冇果種好難頂嘅藥水糖漿味,水蜜桃味雖然好淡但我覺得岩岩好!呢杯入面就冇配紫糯米,行到熱鬼辣辣嗰陣時唔洗咬就可以大啖大啖咁飲,好爽👍🏻📍 長洲角酪長洲新興街78號地舖🧧人均消費$40@hea4_food

🌕 桃桃角酪

📍 長洲角酪
長洲新興街78號地舖
🧧人均消費$40

@hea4_food
🍽️長洲角酪 📍長洲新興街78號地舖-💫莓莓角酪($42)士多啤梨味好香!酸酸甜甜,配合煙韌有咬口嘅紫米,好飽肚得來,又好好味😍💫百香果角酪($38)百香果味濃,每一啖都有百香果肉同核😍😍不過味道偏酸,想試既朋友要留意💫水果四季春( $45 )滿杯水果!四季春同水果味道融入得好好,甜酸配合得天衣無縫👍🏻👍🏻-🌟飲品的確好飲、非常ig-able🫶🏻難怪咁多人願意排隊🤣🤣🤣不過排隊時間真係比較長,排咗半個鐘買,買完再等半個鐘攞😅😅推薦指數:4/5抵食指數:3/5
🍽️長洲角酪
📍長洲新興街78號地舖

💫莓莓角酪($42)

💫百香果角酪($38)

💫水果四季春( $45 )

推薦指數:4/5
抵食指數:3/5
幾年無去長洲,估唔到多左禁多打卡點上網見到依間裝修得幾靚,必打卡點嘅長洲地鐵站📷所以第一站就黎左依度,座位唔多,長期坐滿人🍓招牌莓莓角酪 $42入面有心型草莓🍓好靚呀,果然係打卡no.1酸酸甜甜嘅乳酪加上士多啤梨同紫米,幾特別嘅配搭,唔會好甜,味道OK,而且紫米令杯野多左咬口,又幾飽肚朋友點甘露角酪$48有D似楊枝甘露,有芒果&柚子,賣相有D秋意乳酪好CREAMY,唔會好甜,幾健康依度仲有靚蛋糕可以食排隊買完之後,店員仲送左張長洲鐵漢coupon俾我地,所以等野飲既時候,我地去左叫串燒,買完剛好拎得野飲🤤
幾年無去長洲,估唔到多左禁多打卡點
上網見到依間裝修得幾靚,必打卡點嘅長洲地鐵站📷
所以第一站就黎左依度,座位唔多,長期坐滿人

🍓招牌莓莓角酪 $42
入面有心型草莓🍓好靚呀,果然係打卡no.1
酸酸甜甜嘅乳酪加上士多啤梨同紫米,幾特別嘅配搭,
有D似楊枝甘露,有芒果&柚子,賣相有D秋意
乳酪好CREAMY,唔會好甜,幾健康
依度仲有靚蛋糕可以食
排隊買完之後,店員仲送左張長洲鐵漢coupon俾我地,
所以等野飲既時候,我地去左叫串燒,買完剛好拎得野飲🤤
2023-04-05
$50 (Tea)
  • 招牌莓莓角酪
  • 甘露角酪