Restaurant: Cheung Chau Tough Guy
Info:

復活節放假同朋友去長洲,諗住食晏,結果因為紅日好多出名餐廳冇開,見到呢間冇咁多人就入咗去。最唔建議點主食例如烏冬,面,超級細份。雞軟骨,肥牛,花枝丸味道尚可,就係少少太油。食落來一個人一百蚊度。
2022-04-17 61 views
長洲賓客人數多,呢間係比較新開嘅舖頭,終於有機會一試😙💛脆脆平安包 (流沙奶黃) ($28/串)結合長洲特色,淨係個樣都值回票價😍 佢個包係炸饅頭咁樣嘅質地,食落好脆好香口😋 而流沙奶黃就好似流沙包咁👍🏻⚠️但要小心啲食!啲餡好易流曬出嚟🥹💛香芋丸 ($15/串)香芋丸即叫即炸,熱辣辣🔥某啲部分燶燶地,勁脆勁香口!💛冰鎮秋葵 ($25/份)如其名,係幾條(印象中係7條)秋葵放係冰上面。貪佢涼陣陣可以解暑,但本身係好普通,因為加咗豉油同Wasabi,所以啲味少少似壽司🤏🏻 但整體嚟講唔特別💭炸嘢係即叫即炸,所以要預等嘢食嘅時間耐少少。炸嘢唔錯,係比個秋葵拉低咗啲評分
長洲賓客人數多,呢間係比較新開嘅舖頭,終於有機會一試😙

脆脆平安包 (流沙奶黃)

💛脆脆平安包 (流沙奶黃) ($28/串)

⚠️但要小心啲食!啲餡好易流曬出嚟🥹

香芋丸

💛香芋丸 ($15/串)
香芋丸即叫即炸,熱辣辣🔥某啲部分燶燶地,勁脆勁香口!

冰鎮秋葵

💛冰鎮秋葵 ($25/份)

脆脆平安包 (流沙奶黃)
香芋丸
2022-04-07 675 views
炸雙皮奶🥛($22)一串兩件, 炸得脆, 但係奶完全唔滑🙈廣島蠔🦪($38)一串四件, 炸得夠脆, 而且蠔唔會有難食既腥臭味, 都ok☺️翠玉瓜🥒($15)一串四大片, 燒得剛剛好, 夠清甜爽脆👍🏽鹽燒牛舌🐮($28)日式薄身果款牛舌, 辣粉都幾辣, 幾過癮😋豚肉京蔥卷🍢($28)一串有三大卷, 半肥瘦既豚肉片包住偏生既京蔥, 因為京蔥比較生, 所以食落都幾辣, 但係我個人幾鐘意😎雞腎🐔(唔辣)($15)雞腎發揮正常, 我都係鐘意食佢既爽韌☺️照燒雞肉串🐓($12)最唔掂就係呢個, 完全係超市買到果種現成照燒雞肉串😑 味道勁淡, 肉質仲要勁鬆散, 完全唔係雞肉既質地😤霜降一口牛🐄($25)呢個牛幾有驚喜, 夠腍身同埋幾香牛味😋冰鎮黃金咖喱魷魚🦑($38)呢個因為唔係燒物, 所以係一小兜為一份👆🏽魷魚整得幾入味而且幾爽口彈牙, 份量又夠多, 咖喱汁勁辣勁惹味, 食唔到辣既人絕對頂唔順🥵 但係鐘意挑戰辣既朋友絕對要食😝脆脆平安包(流沙奶黃)($28)一串兩個, 除左奶黃仲有芝麻味可以揀😉 炸過既迷你饅頭整成平安包既樣, 中間夾住濃厚既流心奶黃, 雖然食既時候凍左少少, 但係都好好食😋 不槐係餐
炸雙皮奶🥛($22)
一串兩件, 炸得脆, 但係奶完全唔滑🙈

廣島蠔🦪($38)

翠玉瓜🥒($15)
一串四大片, 燒得剛剛好, 夠清甜爽脆👍🏽

鹽燒牛舌🐮($28)
日式薄身果款牛舌, 辣粉都幾辣, 幾過癮😋

豚肉京蔥卷🍢($28)

雞腎🐔(唔辣)($15)
雞腎發揮正常, 我都係鐘意食佢既爽韌☺️

照燒雞肉串🐓($12)

霜降一口牛🐄($25)
呢個牛幾有驚喜, 夠腍身同埋幾香牛味😋

冰鎮黃金咖喱魷魚🦑($38)

脆脆平安包(流沙奶黃)($28)
一串兩個, 除左奶黃仲有芝麻味可以揀😉 炸過既迷你饅頭整成平安包既樣, 中間夾住濃厚既流心奶黃, 雖然食既時候凍左少少, 但係都好好食😋 不槐係餐廳既招牌🤩

日本Asahi 烏龍茶($28)
第一次見以為會有酒既成份, 飲落只係味道清香既烏龍茶, 不過見到咁懷舊既包裝都係會忍唔住叫黎試下😂

整體黎講呢度既串燒都係偏向普通同埋我地本身仲想叫多啲其他海鮮類但係都冇曬, 所以想食既建議午餐時間去會好啲😊 個人推薦冰鎮黃金咖喱魷魚同埋脆脆平安包俾大家😇
2022-03-29
$160 (Dinner)
  • 流心奶黃脆脆平安包
  • 冰鎮黃金咖喱魷魚
  • 豚肉京蔥卷
2022-03-31 83 views
💛最近新開既長洲良心店,擺設都好有心,係一d舊港產片同埋日本相,仲有架AE86😎餐牌係長洲都算係新穎,叫左一串韮菜,一碗咖哩魷魚撈粗,一個椰菜同應該全港得佢地先有既炸平安包(可以揀流心奶皇或者芝麻),我揀左奶皇😋開頭都無期望乜,但食落又唔錯; 2個菜都夠香夠味,魷魚偏辣但夠香,而最特別真係平安包!炸完層皮夠脆夠熱,而個涵認唔會太甜,行過真係要試下價錢唔係特別平,份量唔係特別多,但質素真係唔差!

價錢唔係特別平,份量唔係特別多,但質素真係唔差!
  • 炸平安包
2022-03-28 72 views
疫情嚴重冇得去旅行,唯有入離島行下hea下~喺長洲角酪飲完乳酪打完卡之後,行前啲就見到間新開嘅串燒鋪。聽到佢播住我最愛嘅張國榮,情不自禁咁入去試下😆😆呢一個海鮮set真係好正$128任選三款海鮮,我就揀咗大元貝、蟶子王同埋汁燒日本生蠔!好佩服佢地啲海鮮燒完仲有咁多汁,而且仲勁鮮甜,尤其係個汁燒日本生蠔非常出色有一陣檸檬同埋柚子醋嘅味,食完覺得好清新佢另外仲有兩款海鮮:風沙鮑魚同埋白酒煮蜆,有機會先再試埋~脆脆平安包(流心奶黃)呢兩粒包包細細粒勁cute cute個餡真係超級流心🤣🤣仲辣親個嘴🤧但係好好食,特色野~酥炸墨魚嘴平時食嘅墨魚嘴勁難咬,每一粒都咬到好攰😮‍💨自此之後有陰影,但男朋友中意食墨魚嘴,咁就嗌一碟試下。點知佢地嗰啲煙韌岩岩好,配上佢哋嘅燒烤粉,完全食到停唔到口,認真讚冰鎮秋葵佢嘅口感滑潺潺係正嘅,不過比較適合炎炎夏日食~清爽開胃佢地嘅環境同埋風格真係好有feel~不得不說所有裝飾都好有心機而且入邊唔會好大油煙,唔怕堂食嘅時候聞到啲油煙味!流心奶黃包真係必試!下次放假入嚟一定會再試
蟶子王&大元貝

汁燒日本生蠔

呢一個海鮮set真係好正
有一陣檸檬同埋柚子醋嘅味,食完覺得好清新
佢另外仲有兩款海鮮:風沙鮑魚同埋白酒煮蜆,有機會先再試埋~

呢兩粒包包細細粒勁cute cute
個餡真係超級流心🤣🤣仲辣親個嘴🤧但係好好食,特色野~

冰鎮秋葵
佢嘅口感滑潺潺係正嘅,不過比較適合炎炎夏日食~清爽開胃

蟶子王&大元貝
汁燒日本生蠔
  • 海鮮Set
2022-03-23 54 views
早幾日去長洲玩嘅時候見到呢間新開串燒舖,俾佢個平安包吸引住,第一次見流沙奶黃嘅平安包!見佢都有好多串燒食,決定入去試試。一坐低睇佢餐牌都幾多野食,諗食咩都諗左一段時間😆 流沙奶黃脆脆平安包一串有兩個,無諗過平安包都可以咁好食呢個平安包除左可以打卡,個餡先係重點,一咬落去已經流哂奶黃出嚟,超多奶黃。而且係即叫即製,所以熱辣辣食就最好味~ 脆脆松露包包嘅外形成隻大啡菇咁,好精美!外面微微脆口,入面係松露菇餡,好軟熟辛辣明太子手羽食串燒當然唔少得佢,入面滿滿都係明太子,仲有豐富肉汁~燒翠玉瓜、燒菠蘿當然要食返啲菜啦~佢菜類選擇都幾多我諗食素嘅朋友都啱嚟日本小甘薯一啖一粒,非常香甜煉奶油炸鬼仔未試過,幾得意,有啲似食緊炸饅頭桂花蜜漬車厘茄最後食埋呢個當甜品,感覺好似健康啲車厘茄都有心思,加左桂花蜜,令甜度非常得宜,唔會好似平時食車厘茄好酸咁。不得不提,呢度竟然有得賣Asahi烏龍茶!之前超鍾意飲但唔係周圍有!終於可以飲返啦~串燒舖入面貼左好多舊式poster,有種懷舊嘅香港風格,好親切。整體來講,入面環境都算大,多位坐,坐得幾舒服~ 好適合放假同朋友嚟慢慢食野,坐低傾計。流沙奶黃平安包絕對值得

一坐低睇佢餐牌都幾多野食,諗食咩都諗左一段時間😆

流沙奶黃脆脆平安包
一串有兩個,無諗過平安包都可以咁好食

脆脆松露包
包嘅外形成隻大啡菇咁,好精美!
外面微微脆口,入面係松露菇餡,好軟熟

辛辣明太子手羽
食串燒當然唔少得佢,入面滿滿都係明太子,仲有豐富肉汁~

燒翠玉瓜、燒菠蘿
當然要食返啲菜啦~
佢菜類選擇都幾多
我諗食素嘅朋友都啱嚟

日本小甘薯
一啖一粒,非常香甜

煉奶油炸鬼仔
未試過,幾得意,有啲似食緊炸饅頭

桂花蜜漬車厘茄
最後食埋呢個當甜品,感覺好似健康啲

Asahi烏龍茶

串燒舖入面貼左好多舊式poster,
有種懷舊嘅香港風格,好親切。

整體來講,入面環境都算大,多位坐,坐得幾舒服~ 好適合放假同朋友嚟慢慢食野,坐低傾計。流沙奶黃平安包絕對值得一試,其他串燒亦都好夠味,驚食唔飽仲可以叫埋其他主食。佢個蝦籽撈麵我都好想試,但食兩個包實在太飽啦,可能下次再嚟先再試埋佢!
Asahi烏龍茶
2022-03-21 44 views
串燒好好味呀見間野新開,小試牛刀,驚喜十足,叫左雞髀菇、尖椒、翠玉瓜、龍蝦丸同埋台灣腸仔, 咁多款都好好味 佢係多汁juicy個種串燒,食完想再食! 長洲必食,而且員工好好禮貌,食物快靚正呀
串燒好好味呀

長洲必食,而且員工好好禮貌,食物快靚正呀

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
入長洲除咗長洲角酪好好飲之外,同一條街向前行少少見到一間新開嘅串燒舖,行日本大叔風路線,價錢比九龍區嘅串燒平少少主打長洲地道fusion 串燒菜式🤡🤡🤡幾樣獨家野都叫咗真係幾出色,同埋其他地方都搵唔到黃金脆脆平安包串同鹹蛋黃臘腸餅、串串金蠔,真係長洲必食!皇牌:黃金脆脆平安包(流沙奶黃餡)佢話係全長洲獨家首創👍🏽超級香濃流沙奶黃餡,一上碟就食,會辣親口,流到一手都係😬鹹蛋黃臘腸餅估佢唔到原來蜜汁炭燒又有另一番口感啖啖臘腸香氣肉汁沖出黎,極濃味精選。冰鎮咖喱魷魚蝦籽撈粗又係另一精選推介,係嗰種舊式咖喱魷魚味配上永樂粉麵廠特濃蝦子麵,重蝦籽!正宗完全香港人風味!桂花蜜漬金蠔串有買開餸都知,一隻金蠔比普通蠔貴幾倍。加上桂花蜜漬香燒,坊間少有。花生麻糬丸子,煙韌軟糯好有日本feel!!!!!!!!!!好好食!!太快食咗唔記得影相!亦非常建議素食者到訪,蔬菜款式不少風琴豆卜 外脆內軟~~~juicy!蜜燒椰菜和脆脆松露包更令人一試難忘。
主打長洲地道fusion 串燒菜式🤡🤡🤡

幾樣獨家野都叫咗
真係幾出色,同埋其他地方都搵唔到

黃金脆脆平安包串同鹹蛋黃臘腸餅、串串金蠔,真係長洲必食!
脆脆平安包

皇牌:黃金脆脆平安包(流沙奶黃餡)

鹹蛋黃臘腸餅
估佢唔到原來蜜汁炭燒又有另一番口感
啖啖臘腸香氣肉汁沖出黎,極濃味精選。
咸蛋黃臘腸餅

冰鎮咖喱魷魚蝦籽撈粗
又係另一精選推介,係嗰種舊式咖喱魷魚味
配上永樂粉麵廠特濃蝦子麵,重蝦籽!
正宗完全香港人風味!
咖喱魷魚蝦子撈粗

桂花蜜漬金蠔串
有買開餸都知,一隻金蠔比普通蠔貴幾倍。
加上桂花蜜漬香燒,坊間少有。
串串金蠔

花生麻糬丸子,煙韌軟糯
好有日本feel!!!!!!!!!!好好食!!
太快食咗唔記得影相!

亦非常建議素食者到訪,蔬菜款式不少
風琴豆卜 外脆內軟~~~juicy!
蜜燒椰菜和脆脆松露包更令人一試難忘。
風琴豆卜

蝦子撈粗
2022-03-17
$150 (Lunch)
咸蛋黃臘腸餅
咖喱魷魚蝦子撈粗