2021-12-01 1150 views
本來去油塘打算食客家菜,但冇堂食,改為去食車仔麵,叫左幼麵,牛腩汁,魚片頭,豬大腸,羅白,魷魚及凍檸茶,麵比較淋但還可以,不難食,湯底清甜好味,魚片頭一般,羅白夠淋冇渣不甜算好食,豬大腸非常淋,冇咬口但調味也算OK,尤魚份量好少,一般般,整體表現中上
2021-12-01
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2020-10-07 1418 views
約咗個 friend 吹水,時間唔早,佢就返去食住家飯,我就一個人晚餐喇。黎到呢區,令我諗起杯「凍奶茶紅豆冰」,所以我又黎食呢間車仔麵。可惜今晚無紅豆冰,有點可惜。上次嗰杯係… 夠紅豆味,奶茶又拎到個 balance,夠冰凍又夠大杯,四個大字… 爽。講返今日食嘅,叫咗牛肚、牛栢葉、魚片頭,辣汁湯底、油麵。車仔麵就是要油麵,這個由街邊車仔檔食到入舖,我就是死硬要油麵至夠風味。風味也來自那,帶有辣味濃烈嘅牛腩汁湯底,呢間係做得到濃厚牛腩味而不膩嘅湯底。至於配料,月巴的我只能忍下口,其實我真係好想叫埋魚蛋、豬皮、蘿蔔呀。返黎… 魚片頭正常嘢,牛肚夠淋夠味,牛栢葉夠爽,正!一句講晒,味道濃郁,色香味俱全嘅車仔麵就是了。

講返今日食嘅,叫咗牛肚、牛栢葉、魚片頭,辣汁湯底、油麵。

一句講晒,味道濃郁,色香味俱全嘅車仔麵就是了。
2020-05-22 1004 views
今晚去咗油塘中心智景車仔面,叫咗一個卜卜蜆(火鍋),湯底揀咗原味蒜香,湯底除咗蒜蓉,葱,芫茜,還有大概20-30隻蜆,蜆隻大致新鮮,只有兩隻無開,清潔得乾淨,每隻煮熟既蜆肉大概一元咁大,肉質同鮮味中上,火鍋配料有肥牛,肉片,腸仔,四種丸,蟹柳,一籃菜,兩個面,兩杯飲品,份量足夠,配料質量可以,唔差,但亦唔算好特別,如果住油塘附近,可以一試,如果要專程入去,又未必有咁需要現場環境都幾嘈,週圍有人猜枚,飲酒,如果你慣咗熱鬧就ok既。

2020-01-20 787 views
平時來這裡是因為六時後的火鍋時間, 畢竟稱之為車仔麵也該去試試其麵吧! 店家小本經營, 五餸一麵五十元也是現在車仔麵店的Norm. 特別是其麵底選擇, 除了基本粉麵河外, 更有很有台味的關廟麵, 以及掛湯強的刀削麵, 點了關廟麵而她煮得剛剛好, 偏爽挻也合我口味. 辣醬帶少少甜和咖喱味, 辣度偏柔, 有小時候的回憶味道. 至於配料就是正正常常, 以少就是另一個代替油塘連鎖食肆的選擇就是.
2019-10-10 694 views
踏入10月,開始有d秋風,就即刻要食羊腩煲其實有1段時間無打到食評,不過尼個羊腩煲真係令我燃起番要打食評既意志,因為實在好好味之前黎過尼間食店,已經知道尼度既海鮮係出名新鮮同價錢合理,所以見到佢推出尼個新野,我都好有信心。都係講番個羊腩煲先啦,羊腩唔會切得太大舊,味道好正宗,好入味,一d都唔穌。最重要係1d都唔會難嚼,就算瘦肉既位置都好淋。(感覺到佢地真係好用心去整)入面有好多荀同馬蹄,而且馬蹄仲好爽甜。配埋枝竹,索哂湯汁再食。另外,我地再點左個蟹同蝦,原來尼個配搭都出奇好夾,海鮮既鮮甜味同羊腩煲配合,會有一種濃厚而有層次既味道,(唔識點形容)你地有機會一定要試下甘try try。尼間我覺得係一間良心小店,小本經營,每樣食物都好有心同質量。值得一試👍卜卜蜆煲同粥底海鮮煲,都係我推介❤️😜
踏入10月,開始有d秋風,就即刻要食羊腩煲

配埋枝竹,索哂湯汁再食。

你地有機會一定要試下甘try try。

卜卜蜆煲同粥底海鮮煲,都係我推介❤️😜

2019-05-21 406 views
520既晚上,雖然我地無特別慶祝,但都同老公去左撐枱腳,等待老公放工後,一起去感受下街頭浪漫,選擇左油塘既智景車仔麵 ,雖然佢中午時段係車仔麵,但到夜晚會有粥底火煱同卜卜蜆。我地選擇左坐露天,不過上面有帳篷,下雨都唔驚。叫左卜卜蜆,奉上4種海鮮同自選6種打邊爐食材,2人份,每人168。但海鮮非常非常新鮮(要強調兩次),鮑魚彈牙,蝦有彈性鮮甜,貴妃蚌亦係鮮甜無比,蟹雖然係肉蟹,但竟然有好多膏,結實鮮甜。(發現自己用左好多個鮮甜字眼,但請容許我詞窮,因為真的很鮮甜,唔識用其他字形容詞形容)此外,魚皮餃亦係推介之一,非常有咬口,咬洛下有汁。仲有,不得不提,佢地既麻辣調味料,如果喜歡食辣既朋友一定要試試,有麻有辣有層次。520既晚上,一路慢食,一路啤酒,一路感受旁邊既雨聲車聲。其實都係一種地道既風咪。(雖然係大排檔feel,但衛生非常乾淨,同服務亦很貼心)如果住係附近既朋友,有興趣可以一試,可以說海鮮真的性價比高,其他野都不錯,一起感受坐街邊打邊爐既情懷。

2019-05-20
2019-02-09 816 views
事實上,算係平價美食~31蚊兩個餸,35蚊三個餸~有大約30個餸揀(沒有特別)~唔包飲料,汽水8蚊,熱飲12蚊,凍飲14蚊~有清湯,麻辣湯,滷水湯,腩汁,辣汁,五樣揀一樣☆牛腩有五粒,有啲肥,但好香😚☆刀削麵幾好食,唔會過軟,有咬口☺☆蘿蔔雖然只有三粒,但無楂👍好甜☆麻辣汁係就係好香,但有啲似現有產品,可能是自家造吧🤷‍♂️總括黎講,佢細細碗,那些細食的人會感到高興,但若是大食就要加底了,其實平平哋,試吓無妨👍
事實上,算係平價美食
~31蚊兩個餸,35蚊三個餸
~有大約30個餸揀(沒有特別)
~唔包飲料,汽水8蚊,熱飲12蚊,凍飲14蚊
~有清湯,麻辣湯,滷水湯,腩汁,辣汁,五樣揀一樣

☆牛腩有五粒,有啲肥,但好香😚
☆刀削麵幾好食,唔會過軟,有咬口☺
☆蘿蔔雖然只有三粒,但無楂👍好甜

原本諗住同男朋友嚟食車仔麵,之前都食過幾次,車仔麵質素都唔錯,湯底夠惹味,餸同麵又多選擇😋見到佢新出打邊爐,就試試佢啦,本身有啲都懷疑,車仔麵檔打邊爐喎,得唔得㗎🤨結果超出預期,啲蜆又多又新鮮,啲瀨尿蝦嚟到仲識郁,價錢都相當親民,抵食!最後同男朋友食淨咗個麵餅,兩個人食啱啱好☺️超多蜆!睇落以為唔多,但係同男朋友食都食唔晒,食淨咗個麵餅。瀨尿蝦嚟到仲郁緊,有隻仲差啲成功走佬😂價錢親民,每人包一杯嘢飲😋

超多蜆!

睇落以為唔多,但係同男朋友食都食唔晒,食淨咗個麵餅。

瀨尿蝦嚟到仲郁緊,有隻仲差啲成功走佬😂

價錢親民,每人包一杯嘢飲😋

2018-12-03
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2018-07-14 700 views
炎炎夏日,坐低就叫咗杯紅豆冰飲。由於呢間餐廳嘅紅豆冰用咗鐵杯裝,以致見唔到紅豆冰紅白分明嘅經典招牌賣相,少咗一個打片位,亦見唔到紅豆同奶嘅比例。但就係因為呢種薄鐵杯冇隔温效果,杯紅豆冰一上台就會有好多倒汗水,隻手同隻鐵杯接觸嗰刻,可以完全毫無保留地Feel到杯紅豆冰有幾冰凍,飲落特別消暑,感覺有別於飲一般用膠杯裝嘅紅豆冰。裝紅豆冰嘅銀色杯身鐵杯配上同樣係銀色嘅鐵羹組 合,喺隨意中畀人一種不隨便嘅感覺,而且好環保噉唔係用即棄膠羹or攪棍。杯紅豆冰冰嘅比例非常適中,飲到底都仲見到少少冰,由落台到埋單嗰刻,杯紅豆冰依然係好凍嘅。由於杯紅豆冰本身就好濃郁,唔使驚啲冰溶咗,令杯紅豆冰太淡嘅情況出現。杯紅豆冰好重奶味,紅豆亦煮得夠溶,整體嚟講係偏甜嘅,關注血糖人士要注意,不過好味。唯獨飲太多會有啲漏,不過好彩佢分量啱啱好。呢間餐廳走塑成功率好高㗎!我今次走飲管又成功咗,仲歡迎自攜食物盒買嘢食。不過佢會照收加一蚊外賣費。
紅豆冰
2018-07-11
Type of Meal
Tea
  • 紅豆冰
2018-05-22 718 views
夜晚係油塘有嘢做,要快快脆搵啲嘢食,行到去大本營巴士站出面就見到嘉華商場有幾間茶廳,朋友就話想食車仔麵就入咗去。舖頭好細,我諗可以坐既位置應該十個人都唔夠,不過唔洗等就不成問題喇。呢間車仔麵比較特別既係佢有得揀一啲另類啲麵款,例如係刀削麵同關廟麵,而且都唔洗另外加錢,不過公仔麵fans既我就都係揀咗公仔麵今次,同埋叫咗麻辣汁湯底,因為叫咗佢有得賣一樽既自家麻辣汁,我諗都會唔錯。麻辣湯底果然好惹味,不過都偏辣,我都要慢慢食先搞得掂。而牛筋佢俾咗好多,又好「林」,好鍾意!豬大腸都幾好味!另外都食咗朋友既一舊豬紅,雖然佢餐單上寫係辣豬紅,但係食落去都OK,唔太辣,豬紅都好爽口。另外我地都夾份叫咗個招牌口水雞,佢係用比較似麻醬味既醬汁,都OK。

招牌口水雞
$50 (Dinner)
2018-01-28 1230 views
上次我來到油塘,暫時進入和認識過的地方,就只有「大本型」商場而已。事隔不久之後,我再次回到油塘,本來是想找找「大本型」和「大本型」食店以外的地方,但結果我沿着港鐵站旁邊的道路一路走,最後還是回到「大本型」旁邊的「嘉華商場」。「嘉華商場」其實只是「油塘中心」的其中一部分,「油塘中心」相對「大本型」而言,只是一個歷史較長,設備較陳舊的小商場而已。但是對住在油塘的市民,或者在油塘工廠區工作的工人文員而言,「油塘中心」會否是她們平日必到的購物商場呢?踏入「嘉華商場」第一步,我立刻發現入口有一間賣港式車仔麵的小店「智景車仔麵」。「智景車仔麵」裡面的樓面位置有限,而且有一部很礙眼的電視機跟二十四小時新聞臺在恭候我「大駕光臨」。我實在跟電視的新聞臺不大相襯,現在真的看多他們多一眼也支持不住。幸好「智景車仔麵」和「嘉華商場」都有它們的好處,好處就是商場平日的客人不多,人流幾乎少得食店在商場通道擺放了檯櫈也不成問題。而且「智景車仔麵」主要的餐牌和點餐紙,都擺放了在餐廳以外的檯櫈和地方,所以即使坐在「智景車仔麵」店外通道的檯櫈,對食評實際影響都不算很大,甚至可以說「智景車仔麵」又是像紅磡「王X妹黔川米線」

而且「智景車仔麵」主要的餐牌和點餐紙,都擺放了在餐廳以外的檯櫈和地方,所以即使坐在「智景車仔麵」店外通道的檯櫈,對食評實際影響都不算很大,甚至可以說「智景車仔麵」又是像紅磡「王X妹黔川米線」,是可以安心坐在店外拍照的食店。

或者正正因為,「嘉華商場」在油塘只是二線舊式商場,「嘉華商場」內的氣氛亦跟一般小型商場沒有太大分別。「智景車仔麵」在商場近乎沒有規管的情況下,就算想把餐牌價目表貼在通道牆壁上,也好像不成問題。

我因為不敢冒險在「智景車仔麵」店內拍照,所以無法詳細記錄「智景車仔麵」的樓面,只能概括形容,「智景車仔麵」是間很有地方小店感覺的車仔麵店。

憑我現在的記憶所得,我看不到「智景車仔麵」的廚房,以及廚房放置車仔麵餸菜的配料格,食客只能手寫點餐紙,然後交給廚房製造車仔麵,侍應端着車仔麵出來奉客。

我準備劃點餐紙期間,忽然發現「智景車仔麵」的餐牌裡面,有一張關於「日曬關廟麵」的介紹。後來我翻查網上資料後,才知道所謂的「日曬關廟麵」,其實是台灣南部的手製粉麵,口感會有點像「油麵」。

但是「智景車仔麵」點餐紙裡面,其實也有「油麵」提供,所以我懷疑「關廟麵」口感究竟跟「油麵」有甚麽分別,我懷疑為什麼「智景車仔麵」,會同時提供這兩款麵底給食客選擇。

於是我下定決心,今次在「智景車仔麵」的車仔麵點餐紙裡面,選擇以「關廟麵」作為麵底。

「智景車仔麵」有關車仔麵其他的選擇部分,大致上跟其他坊間一般車仔麵店都差不多。「智景車仔麵」跟其他店唯一可能的分別,就是「智景車仔麵」點餐紙還有一些小食可供選擇,包括「招牌口水雞」、「麻辣雲耳」等等。

至於「智景車仔麵」的價錢方面,「二餸一麵」跟「三餸一麵」價錢大致上都相差不遠,差價只是四元而已,售價都算得上是便宜實惠的。

飲品方面,「智景車仔麵」熱飲跟餐加四元,反而凍飲跟罐裝汽水,同樣是加七元就有交易。平日我遇見坊間不少食店,罐裝汽水的跟餐價錢會稍為昂貴一兩元,所以我一見罐裝汽水跟凍飲同價,二話不說立刻選無咖啡因「雪碧」汽水。

等候「智景車仔麵」製作車仔麵期間,我看見「智景車仔麵」原來還有不少非一般的凍飲提供,包括以台灣屏東紅豆作材料製造的「紅豆冰」。

可惜我當時已經點了菜,選擇了罐裝汽水。世事就是這麽殘酷,你來得太遲,我來得太早,我跟台灣紅豆冰似乎暫時還未有緣份,我還是留到下次再光顧「智景車仔麵」時,才飲台灣紅豆冰吧。

我等候了大約十分鐘過後,「智景車仔麵」侍應終端出剛製作完成,「三餸加關廟麵」版本的車仔麵,送到我的面前。

我的「智景車仔麵」三餸一麵「車仔麵」,湯底選擇了鹵水汁,三餸包括了生菜、鴨腎以及雞中翼,麵底則是我比較好奇和想試的「台灣關廟麵」。

「智景車仔麵」的「三餸一麵車仔麵」,餐廳選擇了黑色,比較圓和深底的湯碗來盛載麵和餸,所以餸菜和湯底完全沒有漏瀉出來的風險,就連餐匙方面,餐廳也用上日本拉麵專用的大湯匙。

「智景車仔麵」的大湯匙,除了是方便食客可以享用車仔麵之外,亦是方便餐廳盛載蔥花,給食客可以主動選擇車仔麵,是否需要加蔥花來調味。

我反而比較喜歡鴨腎的口感和味道,鴨腎真的很有口感,有口感之餘又耐嚼,鴨腎耐嚼之餘又不會太韌,而且充滿鹵水的鹹味香味,一般牙力正常的食客都可以享用。
鴨腎

鴨腎質地不算太硬太韌,我輕輕用上門牙一咬,已經可以輕易咬斷鴨腎,看到鴨腎的橫切面構造。

至於「關廟麵」,我第一口試食過,成功確認關廟麵感覺真的很像關廟麵,關廟麵唯一跟油麵不同的,只是關廟麵感覺,其實也不算很油膩。

關廟麵質地偏向粗而扁身,麵身經過長期浸泡湯底之後,關廟麵的麵身也沒有明顯發漲或者變腍,麵條入口感覺蠻爽口的,而且麵條跟鹹味的鹵水湯底都十分配合和相襯,關廟麵吸收了不少鹹味鹵水汁,麵條掛湯能力還可以,而且十分入味。

而且關廟麵麵身,基本上貌似是原個「關廟麵」麵底一併煮熟,然後放入湯碗裡頭,所以麵條保持完整,沒有支離破碎殘缺不全散落在湯碗內。
關廟麵

鹵水湯底味道不會太鹹,所以生菜味道,也沒有因為浸在湯底太久而變鹹,生菜口感仍然保持爽脆。

車仔麵必食的配料「鹵水雞翼」就不用再浪費口水,「鹵水雞翼」本身肉質很肥美,雞翼入口口感還很軟腍,而且吸收了鹵水汁的鹹香味,是很不錯的車仔麵配菜。

最後我吃完「智景車仔麵」,有鹵水雞翼加鴨腎加生菜的台灣關廟車仔麵。吃完一餐頗為飽肚的車仔麵連汽水,埋單也只需要港幣四十元的價錢,我發現在油塘食了兩間餐廳,價錢還未至於很昂貴,頗為抵食。

吃完「智景車仔麵」後,我已經試過油塘的街坊平民美食。我想我下次是時候行遠一點,看看油塘附近的鯉魚門和茶果嶺,裡面有什麼好食的食店了。
2018-01-05
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2017-08-05 907 views
天氣好熱,所以叫左外賣拎返屋企食涼下冷氣甘!!咁樣就簡左個3個餸食啦!!分別係蘿白啦,,牛腩同埋叫左墨魚丸,,,蘿白好夠味道,入哂味,夠甜!牛腩整得夠淋,都係入味,我見到格呢有人叫牛腩,,所以我又叫黎試下食,,食落又真係唔錯喎!最後,叫左個墨魚丸,,夠彈牛,又大粒!正我叫左個麻辣湯底!唔錯wor!!真係夠哂麻,又夠辣!!中意食辣既朋友,應該會幾中意呢個味道呀!!我覺得最吸引就係碗麵既湯底,麻辣湯底係必試
天氣好熱,所以叫左外賣拎返屋企食涼下冷氣甘!!
咁樣就簡左個3個餸食啦!!
分別係蘿白啦,,牛腩同埋叫左墨魚丸,,,
蘿白好夠味道,入哂味,夠甜!
最後,叫左個墨魚丸,,夠彈牛,又大粒!正
我叫左個麻辣湯底!唔錯wor!!真係夠哂麻,又夠辣!!
中意食辣既朋友,應該會幾中意呢個味道呀!!

我覺得最吸引就係碗麵既湯底,麻辣湯底係必試
2017-08-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2017-08-05 598 views
昨日黎左叫左碗淨水餃食,味道唔錯。。。。。。。粒粒水餃都大大粒。。好好味。。。一碗有6粒。。。分量都ok.......回味呀!!值得推介呀!!另外。。。我叫左個小食試下食,唔錯呀。。係個豆腐手撕雞。。。d汁既味道好特別。。唔知道係咪秘制呢?值得再試食下!!夏天食,都幾清新,上面有d 青瓜係度,幾好食,幾爽口嫁!!I like it very much ! 可以再去食呀。。。因為都有好多款野食試下。。。。。。。。。
夏天食,都幾清新,上面有d 青瓜係度,幾好食,幾爽口嫁!!

口水雞又平又好食!!值得食既小食之一!!I also try the noodle with three ingredients!! chicken wings, fishball and cabbage!!!!!!!!!!they are so delicious! It is worth for eating !!!I also try the Siuchuam Saliva Chicken, because i like eating those spicy hot food. I think it is very yummy!I like it most!
口水雞又平又好食!!值得食既小食之一!!
I like it most!
2017-08-03
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 口水雞
手撕雞豆腐味道好,出面食唔到!正。。。。。。。。我唔太食得辣 但叫一碗面又唔夠喉。。。。。。 所有 我就叫左個小食試下啦 個味道好特別 出面又食唔到 所有我覺得值得再叫過黎食 。。。。。。。另外 。我叫左杯紅豆奶茶。。出面紅豆冰就飲得多。。奶茶就未試過啦。。。。幾特別。。夏天飲都幾岩呀。。車仔面都有好多款湯底。。。我覺得個牛腩汁都幾夠味道。。牛腩又夠林。。。。。墨魚丸都好好食嫁。。下次黎到我要再試下其他野食先得呀
手撕雞豆腐味道好,出面食唔到!正。。。。。。。。

下次黎到我要再試下其他野食先得呀
2017-08-04