2024-01-14 108 views
隱藏街坊商場平民居酒屋又到咗星期五要同朋友食好少少開心吓,佢介紹我去佢屋企附近一間日式居酒屋,居酒屋裝修已日本主題先叫番刺身開下胃先厚切三文魚腩$62呢到三文魚腩切得夠哂厚度,三文魚腩夠新鮮黃金蟹膏鮮帶子$38鮮帶子肉厚味甜,極富彈性,蟹膏置於其中更突顯鮮味赤海老$38試埋佢哋嘅壽司叫咗三文魚腩、日本文甲魷魚、帶子壽司 🍣牛肉火鍋$105天氣凍,絕對要叫返個日式牛肉壽喜燒火鍋暖翻吓啦,成個鍋嘅質素都唔錯,壽喜燒湯底味濃📍千葉鳥天水圍天瑞路77號天澤商場1樓113E號舖
隱藏街坊商場平民居酒屋

先叫番刺身開下胃先
厚切三文魚腩$62
呢到三文魚腩切得夠哂厚度,三文魚腩夠新鮮
黃金蟹膏鮮帶子$38
鮮帶子肉厚味甜,極富彈性,蟹膏置於其中更突顯鮮味
赤海老$38

試埋佢哋嘅壽司叫咗三文魚腩、日本文甲魷魚、帶子壽司 🍣

牛肉火鍋$105

📍千葉鳥
天水圍天瑞路77號天澤商場1樓113E號舖
入到「千葉鳥」,店內環境算係整齊潔淨,一坐低,嗅到陣陣燒烤嘅香味,心思思已經想試啲嘢食。首先,個生牛肉手打烏冬嘅彈牙口感,真係出乎意料之外,湯頭清甜得嚟唔油膩,簡直係滋味滿分。再講講佢哋嘅串燒秋葵,啱啱好嘅火候燒出嚟嘅秋葵,爽口得嚟保持咗綠色嘅鮮美,啖啖脆口,加上旁邊嘅木魚片,真係賞心悅目👌。碎蔥拖羅壽司呢樣,就堪稱極品,fluffy嘅拖羅拌埋蔥花,一咬開外皮,鮮味版直滲出嚟,實在太對味!嚟到肉食時間,串燒走地雞胸同三角軟骨簡直係王道😍,肉質鮮嫩多汁,喺呢款菜式度發現到,原來雞肉都可以咁有趣味同深度。最後嗌咗杯百香果雪梨特飲,果香濃郁,沁涼解渴,真心推介俾鍾意清新口味嘅你。總結,「千葉鳥」並非乜都係"噏得嚟",佢嘅料理手藝同食材質素,絕對係高過一般,又唔會勁貴鬼,適合大家family聚餐或者同朋友小聚。下次有機會,又會再黎捧場!🍽️✨👍

平時好少去天澤商場食,估唔到臥虎藏龍😯 「千葉鳥」餐廳嘅設計好似日式居酒屋咁,好多紅色燈籠 🏮側邊有一排排嘅啤酒樽作設計,平平地好似又去咗轉日本咁🤫 夜晚去到七點到就開始多人,不過好彩餐廳都夠大,所以想坐耐少少都可以😙..➊ 🍣 千葉鳥特選大大粒魚生飯 $145去到日本餐廳點會唔食反碗魚生飯,先叫咗餐廳嘅特選粒粒魚生飯,啲料勁豐富,有三文魚,吞拿魚,希靈魚,芥末八爪魚,三文魚籽,蟹籽,沙律蛋,蔥碎拖羅,最重要係有海膽😍 不得不讚係個飯,平時啲日本魚生飯都係用壽司白飯,但係佢啲飯有調過味,所以其實唔使點落豉油都好夠味😋..➋ 🦪 日之雪花生蠔 $32/隻餐廳設有時令推介menu,蠔都有最少三款選擇,試咗呢隻日之雪花生蠔,味道好新鮮,不得不讚嘅係佢會有一個工具係俾你揸檸檬汁,咁就唔會整污糟隻手之餘,成件事高級左😜..➌ 🔥 燒帆立貝手打烏冬(2串)$75帆立貝燒到幾出色喎,唔會燒到好乾身,都唔會攝牙罅,烏冬都好滑口,「正」💁🏻‍♀️..小食同壽司就叫左鹽燒開邊雞中翼$44🐔赤背片壽司$21 🍣 同埋厚燒玉子壽司 $20🥚 ..📍千葉鳥 (天水圍)天水圍天瑞路77號天澤商場1樓113E號舖..
➊ 🍣 千葉鳥特選大大粒魚生飯 $145
➋ 🦪 日之雪花生蠔 $32/隻
➌ 🔥 燒帆立貝手打烏冬(2串)$75
📍千葉鳥 (天水圍)
@lamlamfoodie
最近未有得去日本,又心思思想食居酒屋🏮呢間居酒屋以古代日式風格設計設有卡位,私隱度高,啱晒一班人gathering 😆餐牌選擇好多,有咖喱飯、丼飯、壽司拼盤、烏冬、吉列豬扒、壽喜燒等等午市更有套餐,價錢相宜~天氣轉冷,叫咗牛肉火鍋壽喜燒啦🍲牛肉壽喜燒配加$10配烏冬香甜嘅壽喜燒湯底,令豆腐、蔬菜更加入味牛肉滾兩滾食得,口感軟腍,配壽喜燒湯底好夾一啖牛肉,一啖湯烏冬,好滿足🤤另外叫咗8品壽司盛盒配細昆布湯烏冬有8款新鮮時令魚生壽司🍣魚生新鮮厚切!午市套餐仲附送小食,揀咗2件手卷性價比極高🤤千葉鳥 天水圍天瑞路77號天澤商場1樓113E號舖
最近未有得去日本,又心思思想食居酒屋🏮

呢間居酒屋以古代日式風格設計
設有卡位,私隱度高,啱晒一班人gathering 😆

午市更有套餐,價錢相宜~

天氣轉冷,叫咗牛肉火鍋壽喜燒啦🍲

牛肉壽喜燒配加$10配烏冬
香甜嘅壽喜燒湯底,令豆腐、蔬菜更加入味
牛肉滾兩滾食得,口感軟腍,配壽喜燒湯底好夾
一啖牛肉,一啖湯烏冬,好滿足🤤

另外叫咗8品壽司盛盒配細昆布湯烏冬

有8款新鮮時令魚生壽司🍣魚生新鮮厚切!
午市套餐仲附送小食,揀咗2件手卷
性價比極高🤤

千葉鳥
2023-12-02 78 views
..我都好少會去天水圍搵野食, 估唔到原來天澤商場有一間性價比好高嘅日本料理👘我叫咗個自選二人套餐, 只係HK$278⭕️但係勁多食物!..【前菜】我揀咗醬油漬三文魚手卷, 手卷大大份, 三文魚質素都👌🏻..【小食】我就揀咗吉列雞扒配吉列蝦, 炸得好香脆又唔會好厚粉😍..【壽司】可以揀四款, 每款就兩件, 兩個人啱啱好唔使爭, 好滿足!..【燒物】我就揀咗鹽燒鯖魚, 嘩鯖魚都好大條, 絕對唔係Hea你..另外套餐仲配兩個牛肉手打烏冬, 烏冬嘅質素都唔差, 好彈牙!..我另外仲叫咗個兒童餐🐻🍄都只係HK$60, 原來兒童餐仲有玩具送, 塞俾阿女玩啱啱好, 唔好阻住我食飯😂😂😂😂°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°千葉鳥 @chibatori.hk📍天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #hkbaby #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkeat #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #hkfoodie

千葉鳥 @chibatori.hk
📍天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #hkbaby #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkeat #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #hkfoodie #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhongkong #tasteofhk #hkfoodlovers #hkfoodpics #日本料理 #千葉鳥 #日式地道 #手打烏冬 #天澤商場 #天水圍 #街坊小店

2023-11-07 79 views
🥢銀雪魚西京燒定食定食跟白飯&麵豉湯銀雪魚油脂香滿滿送飯首選🥳***🥢冷蕎麥麵因為有點小食所以就揀左冇餸嘅冷蕎麥麵😗麵質偏硬點鰹魚味醂汁食啱哂天口㷫烚烚嘅夏天食***🥢黑松露厚燒玉子玉子夾住滿滿嘅黑松露非常香👍🏻***🥢加洲反卷唔知點解一去到有壽司賣嘅餐廳就想食加洲卷😂正常發揮唔錯***🥢芝士燒蟹棒呢個幾有驚喜上枱嘅時候 芝士仲"滋滋"咁燒緊😍夠哂熱辣辣***🥢蟹肉蟹膏卷呢款係自己用紫菜包蟹肉蟹膏食紫菜脆身蟹膏冇腥味🥳***整體黎講嘢食唔錯見千葉鳥之後會推出火鍋放題睇menu都幾多款嘢食下次有機會就去試下🫢
🥢銀雪魚西京燒定食
見千葉鳥之後會推出火鍋放題
睇menu都幾多款嘢食
下次有機會就去試下🫢
2023-11-04 75 views
近近地落去街食日本野🇯🇵呢間千葉鳥其實都回訪咗好幾次🫶🏻👅 價錢唔算貴,我覺得同壽司郎差唔多,但係又唔使等咁耐🫶🏻🇯🇵吞拿魚七色丼 $112 呢個價錢性價比真心高 有虎蝦、海膽、三文魚、油甘魚、同埋帶子 仲有吞拿魚蓉🫶🏻仲要每樣刺身,隻隻都係厚🔪切 抵食推介👅碎蔥拖羅壽司 $43三文魚花之戀壽司 $39火灸三文魚壽司🍣 $23海赤蝦壽司 🍣 $31北寄貝刺身 (6片)$46刺身新鮮 鮮味十足 壽司飯唔會太大舊啱啱好🍣最推薦大家一定要食吞拿魚拖羅 調味啱啱好 食落啖啖肉👅三文魚軟殼蟹反卷 $48卷物🍣有4件/8件揀 軟殼蟹反卷脆口加上啖啖肉嘅三文魚刺身 仲有清爽的黃瓜包住 推薦一試❤️🫶🏻串燒雞軟骨 (2串)$29串燒雞皮(2串)$28烤雞軟骨串以汁燒調味,帶有微焦烤外皮有嚼勁✨ 尤其係雞皮推薦,大家一定要試🫶🏻📍天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖
近近地落去街食日本野🇯🇵呢間千葉鳥其實都回訪咗好幾次🫶🏻👅
價錢唔算貴,我覺得同壽司郎差唔多,但係又唔使等咁耐🫶🏻🇯🇵

吞拿魚七色丼 $112

串燒雞軟骨 (2串)$29
串燒雞皮(2串)$28

📍天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖

2023-11-03 52 views
呢間千葉鳥裝修日系居酒屋風格佈置有小心思,例如懸掛咗好多紅黃紙燈籠,以唔同酒瓶砌成啤酒牆等等呢間食之前,屋企人之前仲係openrice 買定券,有折扣優惠🤭.//牛油果炸軟殼蟹沙律 //软壳蟹脆卜卜,已經預先斬左件,同親友share 食方便好多,絲滑牛油果同新鮮沙律好夾,唔洗特別調味已經好好食.//三重芝士煙肉焗粗薯條//三種芝士味道混合一起,濃郁又豐富.//牛肉火鍋(壽喜燒湯底)//寿喜烧汤底味道濃郁,每一款配料都好入味,配料頗多,除咗有鮮嫩牛肉,仲有大量翠綠菜料, 飽肚水晶粉,健康豆腐菇類,蟹柳等等.//炸雞軟骨//食起上嚟咔嚓咔嚓☺️.//益力多橙汁//酸酸甜甜橙汁再加上益力多.//青蘋果青瓜特飲//青苹果同青瓜混合,每一口都充满清新同健康。
呢間千葉鳥裝修日系居酒屋風格
//牛油果炸軟殼蟹沙律 //
软壳蟹脆卜卜,已經預先斬左件,
//三重芝士煙肉焗粗薯條//
三種芝士味道混合一起,濃郁又豐富
//牛肉火鍋(壽喜燒湯底)//
//炸雞軟骨//
食起上嚟咔嚓咔嚓☺️
//益力多橙汁//
酸酸甜甜橙汁再加上益力多
//青蘋果青瓜特飲//
青苹果同青瓜混合,每一口都充满清新同健康。
2023-10-29 53 views
要說到平時食開的日式居酒屋,這間可謂是其中一間,性價比確實幾高,而且質素亦較好,值得一食再食😝鹽燒多春魚多春魚作為前菜,雖然是鹽燒,但是味道也不會太鹹☺️串燒七味雞髀肉串雞髀肉一般都會較好食,加了七味粉之後,還會有一點點辣味,好惹味😂銀雪魚西京燒定食日式定食必點之一,吃下去這西京燒的口感簡直一流,有點甜甜的感覺,值得比個Like😋鹽燒新鮮秋刀魚原條秋刀魚都幾大條下,差D食唔矖,魚肉油質豐厚,肉質更是新鮮😉串燒極上雪花牛舌囊比外面的牛舌還要好吃,一來口感比較煙韌、Q嫩彈牙;二來它的肉香十足,口中還會有一陣陣油香,Very奶思✨好味指數:8/10性價比指數:9/10餐廳名稱:千葉鳥餐廳地址:天水圍天瑞路77號天澤商場1樓113E號舖電話:23437688

鹽燒多春魚

多春魚作為前菜,雖然是鹽燒,但是味道也不會太鹹☺️

串燒七味雞髀肉串

Type of Meal
Dinner
  • 西京燒
2023-10-17 64 views
今日入咗天水圍搵朋友食晚飯,估唔到屋村商場裏面都有一間咁有氣氛嘅居酒屋😯⭐️蒲燒鰻魚壽司賣相幾靚仔,肉質滑,肉唔算厚,$31兩件抵食👏🏻❤️生芥辣八爪魚壽司&腐皮壽司芥辣開胃,八爪魚彈牙👍腐皮壽司就正常~⭐️厚燒玉子我一心以為係熱但原來係凍嘅😂個口感其實唔錯,不過個人認為熱嘅話蛋香味會更加濃郁🫢❤️和風炒雜菜好大碟,裏面嘅種類勁豐富!😯最特別係有較少見嘅秋葵同羽衣甘藍,仲有蝦皮同木魚喺上面,好有誠意嘅一碟炒菜🙌⭐️銀鱈魚西京燒定食鱈魚燒得好香👍肉質勁滑,但略嫌鹹左少少🤏❤️三文魚軟殼蟹反卷軟殼蟹香脆,三文魚足料👍呢度出菜嘅速度好快,服務都唔錯👍最鍾意佢嘅壽司飯量唔會太多,環境有氣氛,都幾值得encore 😇

⭐️蒲燒鰻魚壽司

賣相幾靚仔,肉質滑,肉唔算厚,$31兩件抵食👏🏻

❤️生芥辣八爪魚壽司&腐皮壽司

芥辣開胃,八爪魚彈牙👍
腐皮壽司就正常~

⭐️厚燒玉子

我一心以為係熱但原來係凍嘅😂
個口感其實唔錯,不過個人認為熱嘅話蛋香味會更加濃郁🫢

❤️和風炒雜菜

好大碟,裏面嘅種類勁豐富!😯

⭐️銀鱈魚西京燒定食

鱈魚燒得好香👍
肉質勁滑,但略嫌鹹左少少🤏

❤️三文魚軟殼蟹反卷

軟殼蟹香脆,三文魚足料👍

呢度出菜嘅速度好快,服務都唔錯👍
2023-10-17
$190 (Dinner)
  • 和風炒雜菜
  • 銀鱈魚西京燒
  • 生芥辣八爪魚壽司
去完濕地公園玩 要醫下肚😋喺Openrice見呢間日式餐廳好多好評 特登行去試吓 估唔到menu咁多選擇 仲要抵食 而且環境、服務各樣都幾好 性價比高🤞🏻蟹籽沙律 $38鮮帶子刺身 $46雙重芝士海鮮大蝦反卷 $48天婦羅三文魚反卷 $39牛肉壽喜燒 $105串燒秋葵 $19串燒麻辣魷魚 $42 串燒免治雞肉 $29推薦各款卷物🍣有4件/8件揀 大蝦反卷嗰款脆口搭芝士鹹香十足 天婦羅三文魚就包住啲脆脆同青瓜 比較清爽仲有壽喜燒好抵食!湯底甜 牛肉起碼都8-10塊 肉質以呢個價格來講都唔差🍲野菜一大鍋 有羽衣甘藍、娃娃菜、日式粉絲、豆腐、秋葵 唔洗追加都夠哂飽其他食物選擇都好多 基本上咩都有齊👌🏻價錢又抵 可以encore!

蟹籽沙律 $38

鮮帶子刺身 $46

雙重芝士海鮮大蝦反卷 $48

天婦羅三文魚反卷 $39

牛肉壽喜燒 $105

串燒秋葵 $19

串燒麻辣魷魚 $42

串燒免治雞肉 $29

估唔到天水圍都有性價比咁高嘅日式食堂✨ 內部裝修好日本風💓平時見都大排長龍,難得今日晏就見到唔太多客人,終於有得試一試下了🙈 果然好有驚喜🤙🏻 晏就仲要免收加一🤤三文魚三寶飯 🐟呢個丼飯好正✨ 入面嘅寶分別有三文魚、海鮮沙律、蟹籽同黃金魷魚🦑 呢個飯唔係普通嘅白飯,而係調配過嘅壽司飯嚟嫁,雖然只係普通常見嘅食材,但係鮮味十足🤤吉列豬扒手打烏冬 🐽一直徘徊緊珍珠飯定係手打烏冬好,最後都係揀咗手打烏冬,烏冬口感好彈牙🙈入面仲有粟米粒同海帶,份量都唔少㗎🌽而吉列豬扒外層香脆,肉質鮮嫩,我覺得就算唔點汁都夠哂好味😋手卷 🍣我揀咗三文魚醬油漬同北寄貝沙律,手卷手孖嚟好滿足,飯量唔會太多,紫菜仲要係脆唔係淋嫁芝士年糕 🧀竟然比我發現有芝士年糕嘅蹤影真係太感動啦🥹 炸完即上枱熱辣辣嫁,白雪雪嘅芝士真係好吸引😋入面有超級多芝士餡,啖啖都爆餡咁嘅feel好正🤞🏻包皮薯條 🍟呢個薯條真係不得了🤙🏻 食極都仲有得食,份量點解可以咁多嫁🤣 唔太粗又唔太幼,拎上手唔易斷開兩截🤞🏻 本身配有番茄醬,不過我就中意點沙律醬食啦🤤
估唔到天水圍都有性價比咁高嘅日式食堂✨ 內部裝修好日本風💓

三文魚三寶飯 🐟
三文魚三寶飯

吉列豬扒手打烏冬 🐽
吉利豬扒

手打烏冬
入面仲有粟米粒同海帶,份量都唔少㗎🌽
吉列豬扒
而吉列豬扒外層香脆,肉質鮮嫩,我覺得就算唔點汁都夠哂好味😋

手卷 🍣
手卷

芝士年糕 🧀

芝士年糕
入面有超級多芝士餡,啖啖都爆餡咁嘅feel好正🤞🏻

包皮薯條 🍟

手卷
包皮薯條
  • 吉列豬扒手打烏冬
2023-09-25 1170 views
天水圍既地道朋友約在係佢哋之前去過既日本料理,話呢道抵食又坐得舒服。平時晚上七點已經好多人等位,所以我哋三個約早兩個鐘頭,食返個早晚餐,慢慢聚下舊啦!餐廳環境就好此置身日本嘅居酒屋咁樣,有好多燈籠,打卡一流!啲座位都算坐得舒服嘅!牛油果軟殼蟹沙律 $86芝麻醬同埋柚子汁淋咗喺牛油果同埋火箭菜蕃茄沙律上面🥑,令到整體嘅味道清新左,中和左軟殼蟹嘅油炸熱氣感覺。軟殼蟹有三件份量,啱晒我哋三個每人一件share食。鍾意個沙律夠新鮮。呢度嘅推介美食蒲燒鰻魚朴菜飯(配面豉湯)朋友推介呢個鰻魚飯,個鰻魚大大塊,燒汁淋上去好香口又好食,飯嘅份量好多,我哋三個食都覺得好足夠。個飯有荷葉飯嘅味道。串焼免浴雞肉(2串)$29雞肉似肉餅嘅感覺,有燒汁同埋煎得好香。推介美食串燒菠蘿 $22菠蘿水份鎖住咗,燒得啱啱好!千葉鳥御前定食 $118定食有湯,有手卷,仲有刺身同埋小食,都幾抵食!朋友仲話食壽司配檸檬可樂就好正!呢個蔬菜京蔥串燒都幾特別推介美食生牛肉手打烏冬 $59牛肉份量都幾多,烏冬柔軟。蝦蝦笑 🤭吉列蝦炸春卷要趁熱食,天婦羅炸蝦好趣口,春卷好食!三個人食咗四百幾蚊,仲要食物質素高,份量都幾足料,所以住喺

牛油果軟殼蟹沙律 $86

呢度嘅推介美食

蒲燒鰻魚朴菜飯(配面豉湯)

串焼免浴雞肉(2串)$29
雞肉似肉餅嘅感覺,有燒汁同埋煎得好香。

串燒菠蘿 $22
菠蘿水份鎖住咗,燒得啱啱好!

千葉鳥御前定食 $118

呢個蔬菜京蔥串燒都幾特別

生牛肉手打烏冬 $59
牛肉份量都幾多,烏冬柔軟。
蝦蝦笑 🤭吉列蝦炸春卷
要趁熱食,天婦羅炸蝦好趣口,春卷好食!

三個人食咗四百幾蚊,仲要食物質素高,份量都幾足料,所以住喺天水圍嘅朋友話嚟過呢度食幾次
都仲想再食

• 牛油果軟殼蟹沙律
  • 鰻魚飯
2023-09-25 36 views
套餐2xx 有4款自選壽司(total8舊)1個前菜揀左北寄貝沙律 1個炸物(揀左炸蠔)1個燒物(+15揀左三文魚頭) 仲有2碗手打烏冬 味道就正常地好食 其實成日黎食 所以已經冇乜驚喜 但真係性價比高既日本菜加多左個多春魚 今次鹹左少少 但燒到好香 冇苦味不過今次試左個麻辣燒魷魚就麻麻地
加多左個多春魚 今次鹹左少少 但燒到好香 冇苦味
不過今次試左個麻辣燒魷魚就麻麻地

我最近去咗天水圍的千葉鳥餐廳,真是一次令人難以忘懷的美食之旅。首先,吉列豬扒拉麵給我留下了深刻的印象。豬扒肉質鮮嫩多汁,搭配彈牙的拉麵面條,味道絕佳。這碗拉麵的湯頭經過精心熬製,濃郁而不膩,讓人回味無窮。壽喜燒牛肉火鍋也是一道令人驚艷的菜品。鮮嫩的牛肉片在滾燙的湯底中煮熟,口感頂級。配以新鮮的蔬菜和豐富的配料,每一口都讓人感到滿足。這道火鍋不僅美味,而且份量十足,非常適合與朋友一同分享。除了主菜,千葉鳥餐廳的小食也相當精彩。炸薯條炸得金黃酥脆,口感極佳。天婦羅三文魚反卷和北寄貝沙律軍艦都是創意十足的料理,新鮮的海鮮搭配酥脆的外層,味道令人驚喜。天婦羅炸蝦手卷和一口炸雞配他他醬更是讓人垂涎欲滴,每一口都充滿了濃郁的風味。最後,我還品嚐了棒棒軟骨餃子,這是一個絕對不能錯過的菜品。餃子皮薄而Q彈,內餡鮮美多汁,加上酸甜的醬汁,味道非常出色。