2023-06-04 84 views
同老公又係附近覓食,呢間日本餐廳以木系裝潢,以燈籠做裝飾,裏裏外外都充滿住濃厚嘅日式格調,彷彿真係置身於日本居酒屋中💞松葉蟹肉蟹膏小食配紫菜 $58足料蟹肉蟹膏配紫菜食,幾開胃💞原味燒日本度島生蠔 $47 兩隻熱辣辣燒蠔好鮮甜多汁,好有海水味!💞極上壽司盛 $158(季節壽司9件,卷物3件,厚燒玉子1件)好抵食嘅壽司盛合🍣全部壽司刺身都好新鮮,有齊海膽、吞拿魚蓉、炸蝦卷、三文魚子軍艦 、三文魚花之戀等等💞牛肉火鍋(壽喜燒湯底) $105賣相好靚,份量十足!壽喜燒湯底濃郁,每片牛肉都超大塊。配料好豐富,有秋葵、娃娃菜、冬菇、豆腐、羽衣甘藍、海鮮菇、粉絲,非常足料豐富💞巨峰梳打特飲 $22💞凍檸茶 $17

松葉蟹肉蟹膏小食配紫菜

💞松葉蟹肉蟹膏小食配紫菜 $58
足料蟹肉蟹膏配紫菜食,幾開胃

原味燒日本度島生蠔

💞原味燒日本度島生蠔 $47 兩隻
熱辣辣燒蠔好鮮甜多汁,好有海水味!

極上壽司盛

💞極上壽司盛 $158
(季節壽司9件,卷物3件,厚燒玉子1件)

牛肉火鍋

💞牛肉火鍋(壽喜燒湯底) $105

💞巨峰梳打特飲 $22
💞凍檸茶 $17
  • 牛肉火鍋
天水圍除咗新北江出名多隱世嘢食之外,仲有一間餐廳喺天澤商場,主打日式料理,烏冬、拉麵、壽司、燒物樣樣齊,只怕你有選擇困難症。💡牛肉鍋 $105上枱時比想像中多,一盤牛肉,仲有鍋入面大量配菜,有粉絲、雨腐、金菇、椰菜等,湯底係甜甜嘅壽喜燒味。店員建議先煮好菜,等菜出水先再落牛肉,咁做唔只令湯底吸收埋菜嘅甜味,亦令到個湯底唔會因為浸住牛而變得油。💡二人餐 $252💡生芥辣八爪魚小食配紫菜本身就好鍾意食芥辣八爪魚,但都係第一次配紫菜,芥末同八爪魚好夾,新鮮甜味加上芥末嘅刺激,真係食到唔停到口~😍💡壽司唔係第一次食呢間,疫情時期試過外賣係會送小食,都好鍾意搭黃金魷魚手卷。所以今次叫咗2客黃金魷魚壽司、1客三文魚同1客油甘魚。魚味新鮮,飯都不錯唔易散。強烈推薦黃金魷魚🔥💡脆蝦角及吉列炸蝦有少少炸嘢過吓口癮都唔錯,香脆唔油膩,蝦肉唔會霉仲好彈牙~💡燒茄子茄子熟度剛好,用筷子整會有絲,索晒鮑魚汁都幾好食👍🏻💡手打烏冬烏冬本身就有鰹魚湯底,麵質煙煙韌韌,我仲放落壽喜燒湯底,覺得更好味~

💡牛肉鍋 $105

💡二人餐 $252

💡生芥辣八爪魚小食配紫菜

💡壽司

💡脆蝦角及吉列炸蝦
有少少炸嘢過吓口癮都唔錯,香脆唔油膩,蝦肉唔會霉仲好彈牙~

💡燒茄子
茄子熟度剛好,用筷子整會有絲,索晒鮑魚汁都幾好食👍🏻

💡手打烏冬
2023-05-20
$200 (Dinner)
❓有冇天水圍既街坊❓約聚唔洗去到好遠都有好野食,位於天澤商場就有間居酒屋,佈局一啲都唔馬夫,成功營造日本氣息🤭 食物種類多,刺身壽司串燒鍋物等應有盡有🤩QR code落單更方便~---🔸牛肉火鍋壽喜燒湯底加烏冬 $105+25未放牛肉個鍋已經滿滿的,surprised佢有好多蔬菜,食食下發現仲有粉絲喺底,好彩另加既烏冬都食得曬😋-🔸火灸三文魚腩壽司(2件) $29好味啊,口感味道都~今次試左汁燒,仲可以揀鹽燒同Mayonnaise~-🔸8吋長海鰻壽司(1件)×2 $72嘩真係好長條鰻魚,唔小心夾到斷曬🤣食落係比較清的感覺,冇好多汁/重口感,食到魚本身既味~-🔸串燒京蔥心(2串) $23個調味好味喎~-🔸鹽燒開邊雞中翼(2串) $42攤凍左先食,想像到熱辣辣食會很正~-🔸鹽燒厚切牛舌心(2串) $58口感煙韌唔痴牙,燒得幾好~-🔸沢之鶴本釀 250ml $65爽身,啱曬配今日餐飯~250ml兩個女仔飲份量岩岩好---🍽️ 千葉鳥居酒屋 @chibatori.hk {連加一,二人共 $461}#sis天水圍 #天水圍美食 #日本料理 #性價比 #街坊小店 #聚腳點 #si
---
🔸牛肉火鍋壽喜燒湯底加烏冬 $105+25
🔸火灸三文魚腩壽司(2件) $29
🔸8吋長海鰻壽司(1件)×2 $72
🔸串燒京蔥心(2串) $23
個調味好味喎~
🔸鹽燒開邊雞中翼(2串) $42
攤凍左先食,想像到熱辣辣食會很正~
🔸鹽燒厚切牛舌心(2串) $58
口感煙韌唔痴牙,燒得幾好~
🔸沢之鶴本釀 250ml $65
爽身,啱曬配今日餐飯~250ml兩個女仔飲份量岩岩好
---
🍽️ 千葉鳥居酒屋 @chibatori.hk
{連加一,二人共 $461}
#sis天水圍 #天水圍美食 #日本料理 #性價比 #街坊小店 #聚腳點 #sis冇得彈 #hkfood #hkfoodie #eat #food #dessert #美食 #香港美食 #相機食先 #香港 #平民美食 #sisterfoodcourt
入到天水圍天澤, 真係冇可能唔識黎千葉鳥, 每次黎都要嗌好多野食, 親親鄉下風味~ 餐廳內掛滿燈籠同掛畫, 好有氣氛唷🧡 今次去仲坐日式卡位, 有和風布簾隔一隔, 像極了日本~打開menu, 樣樣都想食,豬生一黎就嗌推介嘅醬油漬牛舌手打烏冬, 超多塊嘅牛舌, 仲有大大碗嘅手拉烏冬, 勁正~ 我就嗌左9件壽司盛合配手打烏冬, 一個set食到至愛嘅壽司同烏冬, 小丸子好幸福🥰 我哋仲嗌左好多小食, 豬生指定和牛, 走地雞胸三角軟骨, 超香口😋再嗌左章魚小丸子同芝士年糕, 勁邪惡嘅cheese呀, 超流心🤤🤤🤤 野飲我哋嗌左蜜桃梳打, 入面仲有幾塊檸檬, 口感超爽~難得有間咁正嘅居酒屋係天水圍, 平而正😚 仲要坐得舒服👍📌 千葉鳥天水圍天澤商場1樓113E號舖 .#日本料理 #千葉鳥 #性價比 #日式地道 #手工啤 #和食便當 #手打烏冬 #三五知己 #抗疫便當 #天澤商場 #天水圍 #聚腳點 #街坊小店 #串燒 #壽司 #hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #sushilovers #japanese #japanesefood #likes

野飲我哋嗌左蜜桃梳打, 入面仲有幾塊檸檬, 口感超爽~
難得有間咁正嘅居酒屋係天水圍, 平而正😚 仲要坐得舒服👍
📌 千葉鳥
天水圍天澤商場1樓113E號舖
#日本料理 #千葉鳥 #性價比 #日式地道 #手工啤 #和食便當 #手打烏冬 #三五知己 #抗疫便當 #天澤商場 #天水圍 #聚腳點 #街坊小店 #串燒 #壽司 #hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #sushilovers #japanese #japanesefood #likesforlike #instalike #followforfollowback #tsimshatsui
—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—📍 千葉鳥地址: 天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖營業時間:星期一至日 11:30-22:30岩岩去完大阪返黎既小編,又好掛住鄉下啲嘢食了🤤所以今日就拉埋個同事一齊黎陪我食屋企附近嘅日式街坊小店- 「千葉鳥」🍣🍱🍜🍛🇯🇵🔸生牛肉手打烏冬烏冬係手工手打烏冬,口感爽彈,湯底以豬骨高湯熬煮,清甜美味😋生牛肉正常水準👍🏼配料亦有昆布,嗚門卷同粟米粒推介指數 ⭐⭐⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋🔸串燒秋葵秋葵都大條,唔會燒到乾曾曾👏火候都夠🔥側邊配有木魚片,同秋葵一同進食,絕👍🏼推介指數 ⭐⭐⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋🔸碎蔥拖羅壽司🍣飯面上嘅拖羅蓉好足料,塞到滿曬,鮮味夠,配埋蔥粒,好好味呀😳再加上佢舊飯唔會壓到實曬好大舊,食得出係人手捏,唔機壓式,所以好食😙推介指數 ⭐⭐⭐️⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋😋🔸串燒走地雞胸三角軟骨雞肉三角軟骨其實好少地方有,難得呢到有就緊係要嗌啦😍雞肉嫩滑唔柴,軟骨勁有咬口 超好食 又燒得好香 呢個食物嘅發明簡直係人間極品呀🤣🤣🤣推介指數 ⭐⭐⭐️⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋😋🔸低溫熟成冷蕃茄忌廉芝士野菜沙律🥗面頭嘅冷蕃茄好fresh好甜好
—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—

📍 千葉鳥
地址: 天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖
營業時間:星期一至日 11:30-22:30

🔸生牛肉手打烏冬

🔸串燒秋葵

🔸碎蔥拖羅壽司🍣

🔸串燒走地雞胸三角軟骨
雞肉三角軟骨其實好少地方有,難得呢到有就緊係要嗌啦😍

🔸低溫熟成冷蕃茄忌廉芝士野菜沙律🥗
面頭嘅冷蕃茄好fresh好甜好多汁🍅忌廉芝士🧀️好似係水牛芝士🧀️?小編都唔清楚 但就知好好食🤣成個沙律酸酸may may,好開胃🤤

🔸火炙左口魚背壽司🍣
必必必食嘅一款壽司,每次小編去食日本野都一定要叫既左口魚邊壽司 油脂感爆高 一咬口腔充滿魚油 哇塞不得了😍

🔸蟹籽沙律🥗
蟹籽好足料好多,沙律都好大兜,呢個價錢黎講CP值算高,正常發揮啦~

🔸兒童餐
同事話佢係小朋友👧🏼要食兒童餐喎🤣(事實係佢覺得個面包超人餐盤好可愛😆),個餐有天婦羅炸蝦🍤蟹柳小卷,甜蛋,玉米粒,蟹籽飯團🍙同小泡芙,仲有支益力多,個人就覺得炸蝦同甜蛋都好味😋

🔸百香果雪梨🍐汁
特飲係Staff介紹嘅,百香果同雪梨好夾,打成汁好fresh好清甜,唔錯 無介紹錯啊💯

食物質素😋😋😋😋

_._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._
整體 :
服務態度:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
環境分數 ⭐⭐⭐⭐️
CP值 🤍🤍🤍🤍

#香港生活 #香港探店 #串燒 #壽司 #日式料理 #鍋物 #香港 #香港旅游攻略 #美食 #美食日記 #美食日常 #美食探店#天水圍 #街坊小店 #千葉鳥 #手打烏冬
2023-05-10
2023-05-04 99 views
【元朗區】【千葉鳥】出呢個 post 嘅日子係初五,亦都係我生日。不過寫嘅時候係早一日,今日應該係冇乜時間寫嘢嘅。亦都係咁,其實呢餐飯就好耐之前食落嘅,不過我相信以佢哋嘅質素,到呢一刻都應該係仲未執笠嘅,除非係被疫情連累。而正值我生日呢啲咁重要嘅日子,又點解無啦啦講呢間嘢。其實呢邊係一個充滿咗回憶嘅地方,幾乎所有可以用感官體會到嘅嘢,包括一草一木,都能夠觸動到我嘅情緒,所以大到一間餐廳咁,就當然會引起到我嘅注意啦。「花開的美美不過你笑容的嫵媚午夜夢迴怕景物憔悴怎能不這樣以為沒有你嚐遍痛苦滋味是我太沉醉讓思念步步相隨……」天水圍飲食專員同我講過呢間嘢最好係食 lunch 因為會抵啲,情況就好似大阪嘅「近畿大学水産研究所」咁。當年我都係受到提醒而喺午飯時間去,真心爽,值得推薦。不過喺香港反而難啲,我呢餐最後都係喺夜晚食嘅。試吓佢啲串燒係少不免,佢有兩款牛舌,滿足晒我呢啲極想同牛打茄輪嘅牛舌控。佢哋係「極上雪花牛舌囊」同「鹽燒厚切牛舌心」,我各叫兩串,價錢分別係 $73 同 $50,前者又真係好好食,令本身都唔錯嘅後者黯然失色。食完牛舌,就試個「千葉鳥御前定食」,佢係有三款刺身、三件壽司、一

「花開的美
美不過你笑容的嫵媚
午夜夢迴
怕景物憔悴
怎能不這樣以為
沒有你嚐遍痛苦滋味
是我太沉醉
讓思念步步相隨……」

食完牛舌,就試個「千葉鳥御前定食」,佢係有三款刺身、三件壽司、一件手卷,又有前菜螺肉、麵豉湯,仲有一碗牛肉烏冬。咁樣嘅組合收我 $117 我覺得性價比都唔錯,價錢唔貴之餘,啲嘢食都唔差,真係幾好喎。

成餐飯最後食咗 $264,唔算好平,不過食呢啲嘢又唔係貴喎。雖然大部分錢都係放咗喺啲牛舌度,但係我又覺得佢燒得幾好食,加埋個定食就有飽足感,唔錯嘅用餐體驗。係等位多人咗啲,咁啲嘢好食都冇辦法,就係咁。

我寫嘢嘅呢一刻都仲未知今日會係點,不過我而家文字又整好,圖片又整好,就好好享受咗呢一日先。而家六點後有堂食限聚令,我估我嘅生日飯都唔會做到啲咩好特別嘅嘢。但係又咁講吖,只要親朋好友都健在,所有嘢都唔係啲乜嘢。。。

(地址:天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #1ambackup #1am0571 #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am元朗區 #天水圍 #天澤 #天澤商場 #天恒 #千葉鳥 #日本嘢 #日本餐廳 #日本菜 #日式料理 #japanesecuisine
上次食完日式美食之後,一直都想再食過,有點意猶未盡的感覺😆所以今次再來到日本餐廳千葉鳥食日本野,果然無令我失望🤗芝士煙肉焗生蠔 $47前菜當然要食下好野,生蠔非常新鮮,有點入口即溶的感覺🙌加拿大海膽壽司 $78海膽壽司是季節限定的,所以要在特定季節來吃才會有,剛好遇到這次有得食,當然唔會放過,海膽色澤橙黃,味道濃郁,口感嫩滑😍三文魚軟殼蟹反卷 $48又有三文魚,又有軟殼蟹,實在是比較抵食,而重點是軟殼蟹佔了整件反卷的7成左右😁鵝肝海鮮炒飯 $118皇牌果然就是皇牌,百吃不厭,有點掛念這裡的鵝肝,肥而不膩,入口即溶,必然是必點之選✨牛肉火鍋(壽喜燒湯底) $105牛肉火鍋可算是非常足料,除了有菇類,還會有菜,多種款式配搭,性價比較高👏好味指數:9/10性價比指數:8/10餐廳名稱:千葉鳥😉地址:天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖電話:23437688
上次食完日式美食之後,一直都想再食過,有點意猶未盡的感覺😆

所以今次再來到日本餐廳千葉鳥食日本野,果然無令我失望🤗

芝士煙肉焗生蠔 $47

前菜當然要食下好野,生蠔非常新鮮,有點入口即溶的感覺🙌

加拿大海膽壽司 $78

電話:23437688
2023-04-29
  • 牛肉火鍋
2023-04-27 1053 views
來到呢間天水圍街坊報料幾有日和氣氛的地道日式居酒屋,室內播住日文歌,放左大量日式燈籠、掛畫和清酒,濃烈日本廂房型設計卡位,用和風布簾隔開,坐得舒服私隱度高。充滿和風感覺,晚餐價錢親民,下午茶更抵食,性價比偏高。打開MENU款式多到眼到花,梗有一款岩你口味,🥑牛油果軟殼蟹沙律 $86推介:⭐️⭐️⭐️⭐️酥炸軟殼蟹甘香鬆脆,連膏帶肉鬆脆口感啖啖肉,沙律菜新鮮爽脆搭配牛油果沙律醬倍感滋味。🦐海赤蝦刺身 $38 & 🦪帶子刺身 $46推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️刺身全部由日本直送,兩款刺身新鮮有驚喜,全隻連蝦頭甜美溜。🐟火焰三文魚壽司 $23推介:⭐️⭐️⭐️⭐️火喉到位,一客兩件帶點油潤感。🍜生牛肉手打烏冬 $59推介:⭐️⭐️⭐️⭐️烏冬口感彈牙,湯頭濃郁,牛肉粉嫩,性價比中等。🐂鹽燒厚切牛脷 $58串燒菠蘿 $22手羽 $42推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三款串燒有驚喜,調味上都做到香口入味,厚切牛脷表面加有調味粉,簡直係畫龍點晴。燒菠蘿香甜可口,手羽香脆外皮十分惹味。🍹枇杷雪梨汁 $32推介:⭐️⭐️⭐️⭐️最後叫了少有居酒屋會有的特飲,賣相唔算靚仔,但飲落去真材實料充滿雪梨汁香味,唔飲啤酒的話係另一個健康解渴推介。

來到呢間天水圍街坊報料幾有日和氣氛的地道日式居酒屋,
室內播住日文歌,放左大量日式燈籠、掛畫和清酒,
濃烈日本廂房型設計卡位,用和風布簾隔開,坐得舒服私隱度高。
充滿和風感覺,晚餐價錢親民,下午茶更抵食,性價比偏高。

打開MENU款式多到眼到花,梗有一款岩你口味,

🥑牛油果軟殼蟹沙律 $86
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
酥炸軟殼蟹甘香鬆脆,連膏帶肉鬆脆口感啖啖肉,
沙律菜新鮮爽脆搭配牛油果沙律醬倍感滋味。

🦐海赤蝦刺身 $38 & 🦪帶子刺身 $46
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
刺身全部由日本直送,兩款刺身新鮮有驚喜,全隻連蝦頭甜美溜。

🐟火焰三文魚壽司 $23
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
火喉到位,一客兩件帶點油潤感。

🍜生牛肉手打烏冬 $59
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
烏冬口感彈牙,湯頭濃郁,牛肉粉嫩,性價比中等。

🐂鹽燒厚切牛脷 $58
串燒菠蘿 $22
手羽 $42
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
三款串燒有驚喜,調味上都做到香口入味,
厚切牛脷表面加有調味粉,簡直係畫龍點晴。
燒菠蘿香甜可口,手羽香脆外皮十分惹味。

🍹枇杷雪梨汁 $32
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
最後叫了少有居酒屋會有的特飲,
賣相唔算靚仔,但飲落去真材實料充滿雪梨汁香味,
唔飲啤酒的話係另一個健康解渴推介。
$250 (Dinner)
2023-04-22 81 views
星期五又係媽媽唔煮飯嘅日子媽媽都要happy friday🤡所以就同佢黎天澤試下呢間日本野之前lunch有同同事食過今次食dinner我覺得都唔差📍千葉鳥(天澤店)頌富商場都有另一間分間唔好去錯呀😉因為係星期五去啦餐廳都差唔多坐爆哂好熱鬧真係有日本居酒屋嘅氣氛🇯🇵✅棒棒骨餃子(5隻)💰$38煎到好香脆餡料好多好入味🥟🥟壽司🍣✅生芥辣八爪魚壽司💰$23✅日本紋甲魷魚壽司💰$25✅鮮帶子壽司💰$31✅油甘魚腩壽司💰$29✅三文魚腩壽司💰$25✅海赤蝦壽司💰$31✅火炙左口魚背壽司(鹽燒)💰$32啲壽司個飯好特別好似豉油炒飯咁😂串燒🍢✅串燒鮮雞腎💰$38✅鹽燒開邊雞中翼💰$42✅鹽燒厚切牛舌心💰$58雞腎好大粒好彈牙爽口👍🏼雞翼好入味牛舌心真係好厚🤪
星期五又係媽媽唔煮飯嘅日子
媽媽都要happy friday🤡
所以就同佢黎天澤試下呢間日本野
之前lunch有同同事食過
今次食dinner我覺得都唔差
📍千葉鳥(天澤店)
頌富商場都有另一間分間

雞腎好大粒好彈牙爽口👍🏼
雞翼好入味
牛舌心真係好厚🤪

2023-04-17 55 views
今日放工,經過附近見到呢間日整餐廳裝修我唔錯,價錢又唔貴,於是入去食晚餐😋🌟 吉列豬扒定食 ($57)吉列豬扒即叫即炸,肉質鮮嫩,外層香脆,晚市價錢都係$57,性價比高👍🏻🌟 牛肉火鍋 (壽喜燒湯底)($105)牛肉新鮮,肉質鮮嫩,份量多,湯底清甜,蔬菜🥬份量多,好足料😋🌟 鹽燒厚切牛舌心 ($58)牛舌即叫即燒,咬落淋身,爽口,最重要係厚切,好有口感,燒得岩岩好,唔會太熟,調味適中,必點😋🌟 雙重芝士海鮮大蝦反卷 ($48)芝士味濃郁,大蝦🍤肉質鮮嫩,外層炸得香脆,反卷足料,食落口感豐富😋😋🌟 燒雞泡魚干 ($ 46)雞泡魚干即叫即燒,燒得香脆,雞泡魚干鮮甜,配上沙律醬味道好夾😋

🌟 吉列豬扒定食 ($57)

吉列豬扒定食

🌟 牛肉火鍋 (壽喜燒湯底)($105)

🌟 鹽燒厚切牛舌心 ($58)

🌟 雙重芝士海鮮大蝦反卷 ($48)

🌟 燒雞泡魚干 ($ 46)

燒雞泡魚干
2023-04-14
Type of Meal
Dinner
吉列豬扒定食
燒雞泡魚干
千葉鳥 (天水圍) 🇯🇵串燒免治雞肉 $29/串在免治雞肉棒上灑滿了紫菜粉,配上秘製的醬油汁,唔會太鹹😋 咬落仲食到雞肉軟骨,好有嚼口🤤🤤🇯🇵銀雪魚西京燒 $109魚🐟魚嫩滑,醬汁甜甜鹹鹹恰度好處❤️🇯🇵三文魚軟殼蟹反卷 $48/4件好足料,三文魚上加了飛魚籽,反卷內既軟殼蟹🦀炸得香脆😋🇯🇵時令拼盤 $288每日售完即只既刺身時令拼盤😍 每款均鮮甜~ 帶子厚身,三文魚入口即化,仲有鮑魚,肉質爽而不韌😆*需加一服務費地址:天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖
千葉鳥 (天水圍)

🇯🇵串燒免治雞肉 $29/串

🇯🇵銀雪魚西京燒 $109
魚🐟魚嫩滑,醬汁甜甜鹹鹹恰度好處❤️

🇯🇵三文魚軟殼蟹反卷 $48/4件
好足料,三文魚上加了飛魚籽,反卷內既軟殼蟹🦀炸得香脆😋

🇯🇵時令拼盤 $288

*需加一服務費
地址:天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖

2023-04-12
$280 (Dinner)
  • 時令刺身
2023-04-13 47 views
千葉鳥 (天水圍)📍天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖一轉眼好像到了日本一樣,餐廳裡面很多燈籠🏮酒樽🍾十分有日本居酒屋的感覺雙重芝士海鮮大蝦反卷小編十分推介這個,出面熱熱地的芝士🧀包住炸蝦🍤入口即溶的芝士 很滿足😋牛肉火鍋 壽喜燒湯底性價比高的牛肉火鍋!🍲 壽喜燒湯底甜甜的,配料有羽衣甘藍、粉絲、秋葵、娃娃菜、豆腐、菇同洋蔥。火鍋配有一份牛肉,肉味濃郁。再額外加配一個烏冬,完美!🥳雞泡魚干用特製醬汁燒到雞泡魚干甜甜的,很香脆。如果喜歡喝酒🍺的話,必點這款!
千葉鳥 (天水圍)
📍天水圍天瑞路71-77號天澤商場1樓113E號舖

雙重芝士海鮮大蝦反卷

牛肉火鍋 壽喜燒湯底

雞泡魚干
2023-04-11 42 views
呢度介紹下一個用餐體驗喺天水圍嘅日本菜餐廳,佢嘅名字叫做「千葉鳥」。如果您鍾意日本菜嘅話,呢度一定值得一試!呢間餐廳有好多款刺身同埋壽司,如果您鍾意海鮮嘅話,一定唔可以錯過佢嘅雙重芝士海鮮。而且佢嘅大蝦反卷好新鮮,串燒又夠燒夠香,味道真係唔錯!如果您鍾意肉類嘅話,呢度都有唔少選擇,例如鹿兒島和牛粒牛肉火鍋同埋千葉鳥丼等等,味道好正啊!總括而言,呢間日本菜餐廳係天水圍一個好正嘅選擇,食物新鮮味道又好,一定唔會讓您失望。

2023-04-08
平民區有平民價平嘢食!去到天水圍天逸附近嘅天澤商場發現到一間叫千葉鳥🐦嘅日本料理餐廳 未到食飯時候都已經有幾班人把酒當歌叫咗好多小食同朋友共聚天倫🍻🍻呢度又係QR code 落單 二話不說同朋友點咗好多唔同款式嘅料理呢度推介吉列豬扒烏冬 仲有唔同類型串燒我就揀咗甜薯同埋燒菠蘿 🍍壽司方面叫咗幾款火炙同埋手握壽司全部都好新鮮 性價比好高omg!!!冇諗過呢度嘅蟹籽軍艦壽司 🍣都可以保持到紫菜脆口感 仲有火炙蟹棒壽司 都做得不錯 幾啖就食晒 最令我深刻嘅係帶子壽司上面加咗柚子鹽為鮮甜嘅帶子作出點綴 另外小食方面有雞軟骨棒餃子 🥟點上餃子專用醋汁 越食越開胃 甜品呢度有抹茶蕨餅 總共有兩串一共八粒咬落去煙煙韌韌 有q彈感 唔會太甜清清口腔嘅油膩感 very good 👍 ><!!
平民區有平民價平嘢食!
去到天水圍天逸附近嘅天澤商場

呢度推介吉列豬扒烏冬
仲有唔同類型串燒

我就揀咗甜薯同埋燒菠蘿 🍍

壽司方面叫咗幾款火炙同埋手握壽司
全部都好新鮮 性價比好高omg!!!
冇諗過呢度嘅蟹籽軍艦壽司 🍣

另外小食方面有雞軟骨棒餃子 🥟

點上餃子專用醋汁 越食越開胃
甜品呢度有抹茶蕨餅 總共有兩串一共八粒
咬落去煙煙韌韌 有q彈感 唔會太甜

清清口腔嘅油膩感 very good 👍 ><!!
2023-03-19
2023-03-17 52 views
【千葉鳥居酒屋 】@chibatori.hk ————————————————————————天水圍行街,剛好簡左天澤商場一樓千葉鳥,主打日式料理:壽司、 刺身同串燒等。一入到去就俾一陣濃厚既日本風味裝飾包圍住。🍯|串燒雞心串|HKD 29多汁爽脆,完全冇腥味,用來送酒一流。🍯|串燒走地雞頸|HKD 29滑嫩雞味濃,平時好少可以係其他地方見到有呢D稀有部位。🍯| 鹽燒厚切牛脷心|HKD 58超juicy,牛味足, 勁厚身。就好似食緊平價版既和平咁。🍯|串燒雞皮|HKD 28勁脆唔會太乾太老,炭燒味足,又係送酒一流🍯|串燒京蔥芯|HKD 23京蔥配醬油,又咸又甜好過癮🍯|雜錦海鮮丼|HKD 86一碗有勁多唔同類型嘅刺身。港人最愛嘅三文魚勁鮮甜,吞拿魚粒大大粒,一碗食到好飽🍯|芝士煙肉焗生蠔|HKD 47有驚喜。芝士濃但不會蓋過蠔味,蠔肉鮮甜,兩種食材配答一齊相得益彰🍯|一口炸雞配他他醬 |HKD 38炸雞多汁而且外脆內軟,配合他他醬的酸甜,可以起減輕油膩感作用,感覺超清新🍯|芝士辣肉醬焗原條茄子|HKD 52兩隻手掌咁長嘅超巨型茄子,配上芝士辣肉醬,少少辣非常惹味
【千葉鳥居酒屋 】@chibatori.hk
————————————————————————
天水圍行街,剛好簡左天澤商場一樓千葉鳥,
主打日式料理:壽司刺身同串燒等。
一入到去就俾一陣濃厚既日本風味裝飾包圍住。

🍯|串燒雞心串|HKD 29
多汁爽脆,完全冇腥味,用來送酒一流。

🍯|串燒走地雞頸|HKD 29
滑嫩雞味濃,平時好少可以係其他地方見到有呢D稀有部位。

🍯| 鹽燒厚切牛脷心|HKD 58
超juicy,牛味足, 勁厚身。就好似食緊平價版既和平咁。

🍯|串燒雞皮|HKD 28
勁脆唔會太乾太老,炭燒味足,又係送酒一流

🍯|串燒京蔥芯|HKD 23
京蔥配醬油,又咸又甜好過癮

🍯|雜錦海鮮丼|HKD 86
一碗有勁多唔同類型嘅刺身
港人最愛嘅三文魚勁鮮甜,吞拿魚粒大大粒,
一碗食到好飽

🍯|芝士煙肉焗生蠔|HKD 47

🍯|一口炸雞配他他醬 |HKD 38

🍯|芝士辣肉醬焗原條茄子|HKD 52
兩隻手掌咁長嘅超巨型茄子,配上芝士辣肉醬,少少辣非常惹味