5 day(s) ago 0 views
呢次試咗兩款茶飲,分別係「手工焦糖奶蓋黑糖仙草條條奶茶」同「綿芝白桃烏龍」,兩杯都各有特色,值得一試!「手工焦糖奶蓋黑糖仙草條條奶茶」主打豐富嘅口感,同細緻嘅味道層次。焦糖奶蓋鹹甜適中,帶有輕微焦香味,飲落去柔滑得嚟唔會膩口。黑糖嘅甜度啱啱好,配埋滑溜嘅仙草條條,加埋奶茶嘅香濃,整體口感豐富又飽滿,飲完真係非常有滿足感,推薦畀鍾意重口感嘅朋友。至於「綿芝白桃烏龍」,走一個清新果香嘅路線。白桃嘅香氣自然甜美,完全唔假,配合茶底嘅烏龍微澀,令味道更加平衡、有層次。綿芝嘅口感柔軟滑溜,為呢杯茶增添咗豐富感,但整體飲落去都係以輕盈清爽為主,啱曬鐘意清香果味嘅朋友。總括嚟講,兩杯都好有特色,睇你鐘意豐富甜香,定係清新果香,都唔會失望!

1K
☔️今日天氣凍凍地🧣最好就係飲返一杯熱辣辣嘅茶咯☕️呢個係我今日嘅開心嘅選擇🤗🧋台灣手炒芝麻蜜芋頭鮮奶烏龍茶:平時都喜歡芝麻嘅香味❤️呢杯將炒左嘅黑芝麻磨到粉狀再加埋蜜芋頭🍠入口就係好香好有質感✅係天然嘅味道👅配埋金鳯烏龍茶嘅炭焙香氣🔥又香又滑😍啱曬咗今日天氣涼涼地飲呀💯🥤金萱烏龍:食完飯嘆番杯金萱烏龍就最啱不過喇✅金萱烏龍入口有奶香同桂花嘅味道👅所以我覺得口感特別甘醇濃厚呢❤️

2025-03-05 0 views
見到Chicha 茶痴又出新嘢!台灣手工仙草條 - 手工焦糖奶蓋黑糖仙草條條奶茶!作為奶蓋控嘅我一定要去嗌返杯啦~第一啖當然先飲啖奶蓋,口感正常發揮地綿滑,鹹鹹哋嘅奶蓋較不容易膩。話明係仙草條條,同一般一嚿嚿那種不一樣,條條仙草飲落滑捋捋,入口食到仙草有爽口感之餘,比一般大嚿仙草更正係可以同時吸到更多奶茶,不會出現仙草卡住飲管嘅問題。因為不是螞蟻人嘅關係,奶茶走了糖,更飲得出好香好濃嘅茶底,香澀茶味配搭甜甜哋嘅黑糖條條又幾夾喎!

2025-03-02 0 views
今日咁啱喺上環經過茶痴見到雲石鮮奶系列返咗嚟👏🏻👏🏻👏🏻我本身已經好鐘意芋頭架喇即刻買返杯*台灣烤地瓜鮮奶烏龍茶*😋店員好好主動問我需唔需要小冰小甜作為後生女既我梗係要啦🤣🤣🤣好靚而且真係好好好好好味 飽晒好滿足🥰🥰🥰每日新鮮煮製 手工蜜芋頭香烤紫色地瓜壓成泥經過烤焗處理更加香滑!*每日鮮製限量發售 賣晒就要等第二日大家經過都試下啦地址:香港上環文咸東街14號上環地鐵站A2出口3分鐘就到一啲都唔難搵
今日咁啱喺上環經過茶痴
作為後生女既我梗係要啦🤣🤣🤣
好靚
而且真係好好好好好味 飽晒好滿足🥰🥰🥰

每日新鮮煮製 手工蜜芋頭
香烤紫色地瓜壓成泥經過烤焗處理更加香滑!
*每日鮮製限量發售 賣晒就要等第二日
大家經過都試下啦

地址:香港上環文咸東街14號
上環地鐵站A2出口3分鐘就到
一啲都唔難搵
2025-02-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2025-02-27 0 views
新品台灣手炒芝麻蜜芋頭鮮奶烏龍茶,用低溫烘炒黑芝麻再磨成粉加入蜜芋頭之中,唔會太膩!再加試免精製芝麻飲出天然味道精選金鳯烏龍,口感順滑得嚟又有層次,個人覺得好適合減肥養生人士🫣Taiwanese BLack Sesame Taro Fresh Milk Tea, It’s made by slowly roasting black sesame at low temperatures and grinding it into powder to mix with honey taro, which makes it not too rich! Additionally, they use unrefined sesame for a natural flavor along with carefully selected Jin Feng oolong tea, resulting in a smooth texture with depth. I think it‘s good for people who are focused on weight loss and health!

Taiwanese BLack Sesame Taro Fresh Milk Tea, It’s made by slowly roasting black sesame at low temperatures and grinding it into powder to mix with honey taro, which makes it not too rich! Additionally, they use unrefined sesame for a natural flavor along with carefully selected Jin Feng oolong tea, resulting in a smooth texture with depth. I think it‘s good for people who are focused on weight loss and health! 🫣

📍Chachi
中環皇后大道中39號豐盛創建大廈地下4號舖
2025-02-25 0 views
😋放工回家 經過茶痴 即刻買返杯💕手工焦糖奶蓋黑糖仙草條條奶茶可能聽落好似好甜 其實剛剛相反上面係焦糖脆脆 下面係奶蓋 咸甜咸甜焦糖脆脆耐熱,總會令拉茶感香+焦糖香茶底香而不膩, 濃濃焦糖奶茶風味加入仙草條QQ彈彈口感真係好好飲 飲完好滿足😝原來依家嘅奶茶舖頭已經五花八門,最得上潮流文化😝兩杯唔同層次,整體值得一試❣️台灣烤地瓜(紫薯)雲石鮮奶茶拎上手真係好靚 雲石紋路 啱晒打卡用 採用每天煮製 蜜芋頭 + 紫色地瓜 保證新鮮 保留食材自家鮮甜味茶底精選金鳳烏龍 配搭啱啱好香香地瓜蓉 好有飽足感芋頭蓉一開始飲未算突出,但後來芋頭蓉味道突出過地瓜,確實有驚喜飽肚程度可以當一個lunch,難怪公司同事lunch會過去買一杯返嚟慢慢嘆!
😋放工回家 經過茶痴 即刻買返杯

💕手工焦糖奶蓋黑糖仙草條條奶茶
可能聽落好似好甜 其實剛剛相反
上面係焦糖脆脆 下面係奶蓋 咸甜咸甜
焦糖脆脆耐熱,總會令拉茶感香+焦糖香

茶底香而不膩, 濃濃焦糖奶茶風味
加入仙草條QQ彈彈口感
真係好好飲 飲完好滿足😝

原來依家嘅奶茶舖頭已經五花八門,最得上潮流文化😝

兩杯唔同層次,整體值得一試

❣️台灣烤地瓜(紫薯)雲石鮮奶茶
拎上手真係好靚 雲石紋路 啱晒打卡用
採用每天煮製 蜜芋頭 + 紫色地瓜
保證新鮮 保留食材自家鮮甜味
茶底精選金鳳烏龍 配搭啱啱好
香香地瓜蓉 好有飽足感

2025-02-20 90 views
Happy Friday 時不時都會叫杯飲品,愉快地迎接weekend。呢間台式飲品店係其中一間周不時會來的店,店外宣傳季節限定嘅雲石鮮奶茶系列,幾吸引下。但我更加想飲另一款新年限定。⭐️手工焦糖奶蓋黑糖仙草條條奶茶茶底唔會太甜,食得出個黑糖味,如果驚甜可以揀半糖。飲飲下會食到仙草條,彈彈下嘅布丁,下次要加啲珍珠波波,增加口感。最上面係焦糖脆脆,其下面係奶蓋,咸甜咸甜咁,幾特別。飲完令星期五下午都好美好~

⭐️手工焦糖奶蓋黑糖仙草條條奶茶

飲完令星期五下午都好美好~

TakeAway
平時飲珍珠奶茶飲都悶🥹見到呢間手搖飲品店好有心思🤪 口味嘅配搭同一般嘅奶茶店唔同有唔少期間限定嘅特色飲品🎨仲用左新鮮水果整體好有質感🍉有種小清新風的感覺☘️⭐️ 手工焦糖奶蓋黑糖仙草條奶茶🧋手工嘅焦糖奶蓋果然好有特色🍮入口幼滑得來帶微微鹹香口感唔會太膩🫶🏻粒粒嘅焦糖脆脆配上仙草條口感既配搭好有層次🖤⭐️ 蜜柑四季春 🍵好鍾意四季春清新嘅感覺又帶一點回甘💚 特別用上新鮮既蜜柑🍊酸甜既口味好適合春日既感覺🪴
手工焦糖奶蓋黑糖仙草條奶茶

⭐️ 手工焦糖奶蓋黑糖仙草條奶茶🧋

⭐️ 蜜柑四季春 🍵
手工焦糖奶蓋黑糖仙草條奶茶
2025-02-17 64 views
Honeycomb fresh milk with brown sugar bubble 手工焦糖奶蓋黑糖仙草條奶茶 $48呢一款handmade 焦糖奶蓋黑糖仙草條奶茶係期間限定嘅熱賣飲品✨,面頭有口感嘅焦糖蜜糖脆脆🍯,墊住濃厚嘅芝士奶蓋🧀,中間嘅奶茶加入日本牛奶🥛,口感幼滑,但茶味香濃,連埋底層嘅爽口仙草條一齊食,充滿層次感,值得推介👍🏻Fluffy green tea with taro balls 綿芝綠茶配芋圓波波 🍡 $40高質素嘅芝士奶蓋綠茶配迷你三色芋圓確實唔錯😍,最頂層係口感綿密嘅creamy 芝士🫕,中間係健康嘅抗氧化綠茶🍵,最抵有口感彈牙嘅自家製三色迷你芋圓,味道唔會太甜,幾樣撈埋一齊飲味道好夾,超正!

手工焦糖奶蓋黑糖仙草條奶茶 $48

綿芝綠茶配芋圓波波 🍡 $40
2025-02-16 64 views
一向鍾意茶痴出品嘅milk cap不過今次嚟見到有杯咁igable 嘅milk cap仲有我最愛嘅ingredients 點都要支持下~❣️台灣烤地瓜(紫薯)雲石鮮奶茶每日新鮮煮製手工蜜芋頭配香烤紫色地瓜經過烤焗處理壓成泥 甜度感覺係來自食材本身嘅甜一啲都唔邪惡 而且texture好棉滑 茶底精選金鳳烏龍 充滿炭焙香氣一路飲一路都仲啜到地瓜蓉 好有飽足感❣️金萱烏龍仙草條仙草條係店家新產品 特登叫比老豆清下熱仙草條帶微甜 食落有自身嘅甘草味配埋無糖茶 呢杯廢水絕對唔邪惡!

一向鍾意茶痴出品嘅milk cap
不過今次嚟見到有杯咁igable 嘅milk cap
仲有我最愛嘅ingredients 點都要支持下~

❣️台灣烤地瓜(紫薯)雲石鮮奶茶
一路飲一路都仲啜到地瓜蓉 好有飽足感

❣️金萱烏龍仙草條
仙草條係店家新產品 特登叫比老豆清下熱
仙草條帶微甜 食落有自身嘅甘草味
配埋無糖茶 呢杯廢水絕對唔邪惡!
2025-02-02 200 views
今日食完lunch,行過見到茶痴 出咗嗰雲石鮮奶茶系列,雲石鮮奶茶系列有2個選擇,包括台灣烤地瓜(紫)蜜芋頭鮮奶烏龍茶及台灣手炒芝麻蜜芋頭鮮奶烏龍茶,今日就揀咗個台灣烤地瓜嚟試下🥰。台灣烤地瓜(紫)蜜芋頭鮮奶烏龍茶 $42製成品非常之靚,打卡一流。入面用咗經過香烤處理嘅紫色地瓜🍠,再壓成泥製成,所以特別香滑😋,由於是每日新鮮煮製,所以係限量發售😉,要買就要趁早啦;另外要讚一讚個烏龍茶底, 非常出色😍。可以自選甜度,今次揀咗少冰少甜,我就覺得啱啱好。

台灣烤地瓜(紫)蜜芋頭鮮奶烏龍茶 $42

可以自選甜度,今次揀咗少冰少甜,我就覺得啱啱好。

2025-01-25
Type of Meal
Other
茶痴係個人認為最好飲的茶飲店之前飲過佢地嘅日本水果系列超有驚喜,超推薦今次試咗佢地新出嘅季節限定雲石鮮奶茶系列 - 台灣烤地瓜(紫)蜜芋頭鮮奶烏龍茶 ($42) 每日新鮮製煮的手工蜜芋頭配上經過烤焗的紫色地瓜泥,口感棉密細滑。雲石掛杯好靚,而且份量超級多,飲完都仲有好多地瓜芋頭泥剩,咁岩返到屋企見到盒奶,加埋變咗另一杯飲品,超come飲。另外要贊一贊個烏龍茶茶底,超有茶香,甘甜清香,餘韻十足。
茶痴係個人認為最好飲的茶飲店

之前飲過佢地嘅日本水果系列超有驚喜,超推薦

另外要贊一贊個烏龍茶茶底,超有茶香,甘甜清香,餘韻十足。

每次行過呢間台式手搖茶店,我都會八卦有咩新嘢飲。今次路過上環分店,小白木屋的設計,𥚃面暖木系,比較骨子,足夠空間俾一個食客行入去點餐。我見到餐牌上有季節限定的雲石鮮奶茶系列 — 紫色的烤地瓜和蜜芋頭,好吸引💛💜🍠 台灣烤地瓜(紫)蜜芋頭鮮奶烏龍茶 (HK$42). 紫色雲石紋是用紫地瓜泥壓上杯邊,出嚟嘅效果真係好靚、好吸睛😍. 飲到杯底有厚滑綿密的手工蜜芋頭,配搭鮮奶和烏龍茶,微甜奶滑帶有淡淡茶香. 最後,建議打開蓋食埋啲紫地瓜泥,烤焗過的口感香滑、感覺健康又飽肚,似乎呢一杯可以當正餐喎!📌提提你:唔想親手攞住杯凍飲整濕隻手,建議俾$2買條環保手抽帶,仲可以重用!

💜🍠 台灣烤地瓜(紫)蜜芋頭鮮奶烏龍茶 (HK$42)

2025-01-25
台灣烤地瓜(紫)蜜芋頭鮮奶烏龍茶
基本上之前一星期都會飲一杯奶蓋水果系列而且開心果燕麥奶茶都唔錯!開心果控要飲!💗💗我草夠過兩張印花卡😂 邁進第三張最後3個印花!✌🏻😛\ 試新野時間!/ (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)我手上呢杯係季節限定 雲石鮮奶茶系列 - 台灣烤地瓜🍠蜜芋頭鮮奶烏龍茶 (凍)超級超級多地瓜蓉 & 蜜芋頭 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 味道方面有著濃郁烏龍茶香、奶味濃!新品速遞 - MOCCHA 朱古力鮮奶茶 (熱)香濃苦甜嘅朱古力配絲滑奶茶 口感不錯👍🏻下次要加埋珍珠會更好飲!🥹 珍珠控在此😂

基本上之前一星期都會飲一杯奶蓋水果系列
而且開心果燕麥奶茶都唔錯!開心果控要飲!💗💗
我草夠過兩張印花卡😂 邁進第三張最後3個印花!✌🏻😛

\ 試新野時間!/ (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
我手上呢杯係季節限定 雲石鮮奶茶系列 -
台灣烤地瓜🍠蜜芋頭鮮奶烏龍茶 (凍)
超級超級多地瓜蓉 & 蜜芋頭 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
味道方面有著濃郁烏龍茶香、奶味濃!

新品速遞 - MOCCHA 朱古力鮮奶茶 (熱)
香濃苦甜嘅朱古力配絲滑奶茶 口感不錯👍🏻
下次要加埋珍珠會更好飲!🥹 珍珠控在此😂
2025-01-19
TakeAway
$50 (Tea)
2025-01-20 163 views
茶痴 (文咸東街) (上環)返工 放lunch 見到佢哋嘅雲石奶茶個樣好特別所以就嚟試試佢🥰
-———————————
🫶🏻雲石奶茶(紫薯)
佢哋系用台灣烤地瓜,每日都新鮮整。味道唔會好甜,而且紫薯份量十足好滿足飽肚😍🫶🏻錦芝白桃烏龍見到佢系寫住best seller,所以就叫咗嚟試試桃味十分清新,而且茶底飲落舒服。最重點就系佢哋嘅奶蓋,細滑厚身,芝士味重而不膩!
——————————————————

📍上環文咸東街14號地鋪
—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗
茶痴 (文咸東街) (上環)
返工 放lunch 見到佢哋嘅雲石奶茶個樣好特別
所以就嚟試試佢🥰
-———————————
🫶🏻雲石奶茶(紫薯)
佢哋系用台灣烤地瓜,每日都新鮮整。
味道唔會好甜,而且紫薯份量十足
好滿足飽肚😍

🫶🏻錦芝白桃烏龍
見到佢系寫住best seller,所以就叫咗嚟試試
桃味十分清新,而且茶底飲落舒服。
最重點就系佢哋嘅奶蓋,細滑厚身,芝士味重而不膩!
——————————————————

📍上環文咸東街14號地鋪