2023-10-16 501 views
之前天后aozora bakery既千層生吐司爆紅,可惜佢唔再出所以試唔到🥲不過遲啲我哋都會去試其他款嘅麵包然後再同大家分享~而家有唔同麵包舖都出咗千層生吐司,不過聽聞冇天后個間好食🤔所以我地揀左西環呢間試吓~ 由於佢可以提早WhatsApp預訂,所以我哋早一日訂咗(唔洗排隊超好!)👦🏻拎到手就話係凍嘅,所以完全撕唔到一片片。👧🏻就用氣炸鍋翻熱 180度4分鐘~ 熱辣辣嘅終於撕到~ 味道同牛角包好似,都係重牛油味👅而且係會一片接一片咁食😋不過個千層接得有啲求其😅所以每片嘅厚度都差幾多。不過唔洗排隊都推介大家經過可以試吓❤️

不過唔洗排隊都推介大家經過可以試吓❤️
2023-05-03 584 views
西環。麵包店🍪#milktea西環 #milktea香港大學 #milktea麵包店今次終於食到前排超紅嘅千層生吐司🍞💫佢哋d麵包都係無防腐劑 無添加的千層生吐司 $30一開佢個袋子 有淡淡嘅麵包味🥳✨佢都有幾層 撕出來都嘅麵包都很薄 佢麵包真係好軟熟 好有牛油香😙😙食入口係有入口即溶嘅感覺 真係好推介😍😍因為他是限量製造嘅所以如果想食可以直接whatsapp 佢哋預約🙌🏻❣️(咁就可以不用排隊)📍小時候 Childhood Bakery西環卑路乍街7-11號 海都樓地下2號鋪#香港美食 #麵包店 #西環 #西環美食 #西營盤 #西營盤美食 #bakery #foodie #foodies #hkfoodie #foodiehk #eatwithfoodiez #千層生吐司
西環。麵包店

千層生吐司
2023-04-27
千層生吐司
2023-04-22 466 views
早前經過該店剛看到一盤剛出爐蛋撻,便好奇去購買,味道算是ok的,蛋撻的蛋漿沒有太硬,有一種豆腐花般鬆軟的感覺,由於這裏賣的是牛油皮撻,我也吃到有點牛油味的酥脆,但不算很香。但大家購買時要留意,相信該店銷售方式應該是先清爛的蛋撻給客人,因為看到一盤完整蛋人撻,當中只有一個爛的,但店員都會專登先揀這個給我,應該都是有指引去做,如果大家去買的時候最好要先看看有沒有爛或直接指出不要爛撻,希望有性格的店員會聽從。

蛋撻
小眼睛又發現寶藏麵包店了‼️這家位於香港大學站C2出口的[小時候]真的太讓我驚艷了‼️雖然店內很小,但賣的麵包品項卻超多,小眼睛買了麻糬波波四個($20)和紫薯QQ($14)。朱古力、抹茶、芝士的麻糬波波很常見不稀奇,但香橙的倒是第一次見到,每一款麻糬波波的口感都相當Q彈好吃,驚艷小眼睛的是香橙口味,味道清甜完全沒有化學怪味,朱古力、抹茶、芝士口味也算是淡淡香氣,不是加了香精那種濃郁的假味,好吃😍😍紫薯QQ裡面的紫薯餡超多,還加入了麻糬,綿密細緻的紫薯泥香甜軟糯,麻糬糯唧唧的包裹在鬆軟的麵包中💕實在太美味啦👍🏻👍🏻👍🏻
小眼睛又發現寶藏麵包店了‼️

這家位於香港大學站C2出口的[小時候]真的太讓我驚艷了‼️

實在太美味啦👍🏻👍🏻👍🏻
紫薯QQ
紫薯QQ
放學之後行吓堅尼地城無意中發現呢間麵包舖位置唔起眼,舖仔細細,但賣嘅麵包款式卻「包」羅萬有😆由傳統港式麵包(腸仔包、雞尾包、菠蘿包、椰絲奶油包、蛋撻)到近期最Hit嘅千層生吐司、麻糬包都有🍞名叫「小時候」係希望客人可以食完麵包之後尋回小時候簡單快樂嘅味道👶🏻店舖採用自家發酵麵包,主張無添加無防腐劑,健康又好味入到去真係每款麵包都想試😍麻糬bagel、麻糬波波、紫薯麻糬包、英式鬆餅、蛋撻……▶️ 3.5鮮奶蛋白撻 ($8/個)新鮮熱辣辣♨️超香牛油味牛油曲奇皮配上蛋白+3.5%牛奶嘅蛋漿牛油曲奇皮相對厚身少少,但係同蛋漿比例唔錯,拎上手唔易散開返到屋企焗返熱嚟食,非常鬆化香脆🤤帶少少鹽鹹味好耐冇食過咁好食嘅撻皮,真係搵返童年鍾意嗰種蛋撻味!鮮奶蛋白餡就好eggy濕潤,食落似固體少少嘅牛奶,好似布甸咁彈吓彈吓🥛奶味香而濃郁,甜度適中(應該係本身牛奶甜味,唔會食到糖味)影出嚟好似唔太大,但一個都有60g重架!▶️ 抺茶大納言麻糬 ($15)新品💚見得返一個就買咗嚕攞上手好重手 (120g),似係湯種麵包一開始以為入面得麻糬,點知搣開超有驚喜,竟然有爆多粒粒紅豆🫘本身粒麻糬都唔細 抺茶用上小山園抺茶
放學之後行吓堅尼地城無意中發現呢間麵包舖
位置唔起眼,舖仔細細,但賣嘅麵包款式卻「包」羅萬有😆
店舖採用自家發酵麵包,主張無添加無防腐劑,健康又好味

▶️ 3.5鮮奶蛋白撻 ($8/個)
新鮮熱辣辣♨️超香牛油味
牛油曲奇皮配上蛋白+3.5%牛奶嘅蛋漿
牛油曲奇皮相對厚身少少,但係同蛋漿比例唔錯,拎上手唔易散開
3.5鮮奶蛋白撻

返到屋企焗返熱嚟食,非常鬆化香脆🤤帶少少鹽鹹味
好耐冇食過咁好食嘅撻皮,真係搵返童年鍾意嗰種蛋撻味!
影出嚟好似唔太大,但一個都有60g重架!

▶️ 抺茶大納言麻糬 ($15)
新品💚見得返一個就買咗嚕
攞上手好重手 (120g),似係湯種麵包
抺茶大納言麻糬

抺茶用上小山園抺茶粉,難怪抹茶味幾香濃,離遠都聞到,帶微微甘苦味,令麵包唔甜 🍵
麵包質感唔係軟綿綿餐包但非常有嚼口👍🏻絕對係我鍾意嘅麵包質感
大納言紅豆粒係名古屋出產,從未見過咁巨型嘅紅豆😂食落微微起沙,紅豆味好出(紅豆控一定好鍾意)不過略嚴甜咗啲🤏🏻
麻糬係店舖自家製嘅牛奶麻糬,超級煙靭有回彈力,黏得來唔係一pat嘢,仲做到拉絲效果 👍🏻好正!

味道唔甜,食真啲會食到好淡好淡嘅奶香味
全部嘢加埋好夾,好彩麵包同麻糬可以中和返紅豆嘅甜味

▶️ 琥珀合桃 ($12)
夾落幾實正,見佢啲合桃好足料大粒
比起抹茶嗰個輕身啲 (~70g)但絕對唔係空氣包,只係麵種唔同,相對冇咁煙靭反而鬆軟啲

食落冇一般大多數合桃包嘅豬油味,而合桃就幾脆口又好有佢本身獨特嘅味道
買俾屋企人食嘅,健康選擇☺️
琥珀合桃

麵包款式多元化,無論懷舊定新𩓙啲都有,老少咸宜
加上佢哋用靚材料同麵粉,整出嚟嘅麵包特別煙靭有咬口🥯欣賞店主會不斷創新,研發新口味款式麵包,追上「潮流」
店主服務亦好好,推介我試新鮮蛋撻🙈又唔介意我慢慢揀
見到員工起廚房不斷製作麵包,一盤盤圓轆轆脹卜卜嘅麵團等住入焗爐,就咁睇都覺得吸引

佢哋嘅千層生吐司要預早落訂,唔可以Walk in買,因為每日製造數目有限,所以想食就記得落訂啦!

麵包價錢相當實惠,傳統款式價錢會平啲啲 (~$8),其他就多數~$15
唯一係包裝冇咁好,蛋撻要買六個先有免費盒,如果唔係要俾$2,成程拎返屋企都好驚壓扁佢😰不斷「保護」住佢哋
佢哋仲同樂餉社合作,希望可以減少食物浪費,將剩餘嘅麵包捐贈俾有需要嘅人,非常有良心🥹
希望更加多人會認識佢哋,支持同幫襯呢間小店啦🫶🏻
3.5鮮奶蛋白撻
抺茶大納言麻糬
琥珀合桃
2022-10-02 576 views
小店鋪內麵包款式是日系,Bagel 16元一個,口味有6-7款,試了藍莓忌廉芝士和咖啡蔴糬,絕對平宜,性價比高,麻糬波波有新口味:阿華田脆脆,20蚊4粒。紫薯包同蘑菇包都一樣吸引,下次試試先。
2022-06-04 663 views
❏ 朱 古 力 橙 皮 包🪄朱古力有種魔力,就係同好多生果都好夾🤝女仔手掌咁上下大,拎上去就知幾!重!手!第日用微波爐叮熱十令秒,中間朱古力半溶架🥰🥰🥰見到已經興奮!連我都覺得唔會太甜,當早餐絕對可以,雖然見到橙皮幾多,但食落存在感都幾低😂可能因為朱古力太多掛,但奇怪在於食落可可香又唔香喎,唔知大家明唔明我講乜🥹❏ 白 雪 芝 士「白雪⋯白雪呢個名真係好難聽⋯好難聽呀」唔知大家有無係YouTube 睇過惡搞白雪公主😂😂一見到個名就成日令我諗起呢句對白🤪講返正題,用左中種麵糰,難怪軟熟到就爛咁🤣第日拎上去硬左少少,不過加熱後又變返軟林林😚包質少少黏口,欠缺芝士香,味道相對較淡,我都幾失望🥺愛芝士既應該唔滿足喇!❏ 芝 麻 吐 司 我自己都做過類似既吐司🤣一層層既芝麻顏色相當分明,即日食都算軟熟😅微微既芝麻香唔算太濃厚,值得讚既係唔會過甜,總體普通左少少,無咩再試既理由🤫
❏ 朱 古 力 橙 皮 包
🪄朱古力有種魔力,就係同好多生果都好夾🤝

❏ 白 雪 芝 士

❏ 芝 麻 吐 司

• 朱古力橙皮包
行過又見到呢間麵包舖新開張又超級多人入去買包,超級細間嘅麵包舖都咁多人嘅話,一定係抵食又好食,入到去嘅麵包價錢唔貴,仲有好多新奇嘅選擇,有貝果,又有黑松露芝士蘑菇包!🍴麻薯QQ波 $20 4個 (8/10)揀咗綠茶同埋芝士味,焗返熱嚟食,外脆內軟,口感比較煙靭,唔會太濕太乾身,好香口!綠茶係超香濃綠茶味,唔會太甜好好食!芝工嘅話芝士味香濃,入邊仲有細細粒嘅芝士,芝士控表示好surprise😱🍴松露黑蘑菇 $18 (8/10)蘑菇包整到成個冬菇咁,個外型好得意😆😆有松露醬,磨菇片,可可粉,忌廉芝士,口感比較濕潤,好軟熟,水份比較多,松露味好香濃,有磨菇片,好有口感,芝士好creamy,芝士味好濃,層次都幾豐富,略厭餡料太少,多返啲會開心啲!推薦指數: 8/10好食高質又唔貴,用心小店,推薦🤩

🍴麻薯QQ波 $20 4個 (8/10)
揀咗綠茶同埋芝士味,焗返熱嚟食,外脆內軟,

🍴松露黑蘑菇 $18 (8/10)

推薦指數: 8/10
好食高質又唔貴,用心小店,推薦🤩
🥞四味鬆餅 $10/件 $18/2件澳洲牛油紅莓,日本小山園綠茶紅豆,Twinings Earl Grey,60%比利時朱古力。足料香脆,每款口味都好出🍵最愛Earl Grey,入口鬆化,啖啖伯爵茶香。🥯抹茶紅豆 雷沙麻糬bagel $16價錢超親民!雷沙bagel皮會比紅豆更煙韌,因為即日新鮮食,所以唔使加熱已經好正😍bagel質感偏小小chewy+鬆軟,唔會係極韌口感,有麻糬瞬間被俘虜😙🥚曲奇蛋撻$6蛋撻新鮮出爐,人氣都幾高,係我最愛嘅曲奇皮🥳熱辣辣,金黃色蛋心,食落外脆內滑,啖啖香氣。超級推介試下佢哋嘅麵包,鬆軟煙韌,新鮮即食,麵包嘅口感一定會令你上癮👍🏻小店人氣都好旺,店員做到唔停手,悉心自家製,好食又低調❣️
🥞四味鬆餅 $10/件 $18/2件

🥯抹茶紅豆 雷沙麻糬bagel $16

🥚曲奇蛋撻$6

2022-04-18 274 views
西環父子檔麵包店,主打🇯🇵日本尾張麵粉做麵包同手製Cookies,自家天然酵母,口感更特別。🇹🇭泰國紫米紅豆吐司$17紫藕色澤,中種麵團軟熟,黑糯米加上紅豆,既有米香,更有紅豆微甜。唔單止可以品嚐到米嘅香氣,豆香頗濃。🌾三色藜麥吐司$19天然酵種魯邦種麵,內層組織濕潤,食落質地柔軟綿密。藜麥加上紅米飯,咬口加上軟糯紅米,選擇更高纖。🍞懷舊黑芝麻$20Nat之最愛,當日本黑芝麻醬遇上中種麵包,細緻綿滑有彈性😙漸變層色,爆餡雷沙,濃郁黑芝麻醬非常足料。🧀三重芝士吐司$22Morzarella,紅車打,芝士醬,芝士控更加不能錯過😍三重搭配芝味更濃!超愛粒粒芝士口感,香氣誘人~

🇹🇭泰國紫米紅豆吐司$17

🌾三色藜麥吐司$19

🍞懷舊黑芝麻$20

🧀三重芝士吐司$22
2022-04-18 170 views
無添加麵包,讓你愛上食材原味。Signature包包:🍠紫薯麻薯包 $11每日用新鮮紫薯搓練而成,麻薯同樣每日鮮製,少甜紫薯餡好香,中間麻糬條,比例把握得好恰當。🍫比利時70%黑朱古力橙皮麵包 $15切開更是超濃朱古力餡!微苦更有橙皮粒,創意有特色,柔滑朱古力,橙皮添清新。🍄松露磨菇 $18黑松露醬,蘑菇片,cream cheese作夾心,因為我係切開中間再食,所以每一啖都可以食到餡料同麵包嘅質感😙餡料嘅份量足夠,而且黑松露味真係好香。加上忌廉芝士濃郁嘅芝士味🧀奶香,松露香,非常驚喜。蘑菇掟用小麵包製作,中間黐住嘅位置👨🏻‍🍳都有貼心搽上一層黑松露芝士醬,麵包鬆軟嘅感覺,容易令人上癮!
無添加麵包,讓你愛上食材原味。

Signature包包:
🍠紫薯麻薯包 $11

🍫比利時70%黑朱古力橙皮麵包 $15

🍄松露磨菇 $18
小時候 (西環) @childhoodbakeryhk 🥯在 @happyash_shop_ 買唇膏,店主見我喜歡吃麵包,就推介我買 @childhoodbakeryhk !知道我向來喜歡發掘街坊高質小店👏☺️果然很高質!🤩🥯超多特色麵包,不是一般街坊麵包店的款式!!🥐價錢不高,性價比高😍 [橙皮朱古力包 $15🍊🍫]性價比超高,大大個!超多橙皮和朱古力醬😍😍橙味朱古力的忠粉表示超愛Club的橙味朱古力🍊🍫這個包包體偏甜🧐,但朱古力醬很濃!!!回頭率:✅✅✅✅✅(抹茶scone 都是又平又好吃😋,但朱古力scone偏甜🤭$9)📍小時候 (西環)西環卑路乍街7-11號海都樓地下2號舖(HKU MTR站 C2出口)
小時候 (西環) @childhoodbakeryhk 🥯

[橙皮朱古力包 $15🍊🍫]
性價比超高,大大個!
超多橙皮和朱古力醬😍😍

回頭率:✅✅✅✅✅

📍小時候 (西環)
橙皮朱古力包
橙皮朱古力包
近排少咗出街, 出一次去難得見到新奇有趣嘅嘢食就會買返屋企慢慢試今日大食妹就見到西環嘅一間麵包舖賣緊冬菇形狀嘅麵包, 覺得好得意, 買咗返去做第二日早餐<松露黑蘑菇>松露黑蘑菇麵包係立體嘅, 雖然係蘑菇味道, 但係有冬菇外型, 好搞鬼麵包係造型方面落咗一番功夫, 面頭啡色嘅位置落咗可可粉, 麵包裏面混合左忌廉芝士、蘑菇片同松露醬麵包質感鬆軟, 採用嘅麵粉應該相當高質可惜餡料比較少, 略嫌小氣, 食落味道酸酸地, 主要食到忌廉芝士嘅味道, 唔係好食得出有黑松露醬
<松露黑蘑菇>
麵包質感鬆軟, 採用嘅麵粉應該相當高質