2020-02-07 149 views
今日去開九展做野 就約埋老公夜晚係到食飯😘平時好少黎開呢邊 老公係德福轉shuttle過黎 都尚算方便🥳餐廳好黑 打造浪漫情調❣️同老公慢慢傾下今日發生小事 都幾好feel😍餐廳野食都幾多選擇係西式泰菜🤩不過我地今日都唔太餓唔想食咁多就冇叫到set dinner泰式魚餅 好香!食得岀唔係只用麵粉整🤣有真材實料魚肉!配埋個醬好開胃☺️咖哩蝦兵蟹將法包🤣睇個名覺得好得意叫黎試下!呢個幾特別 食落口感都好豐富🤤Main course 叫左個肉眼扒配黑松露燒汁!好香呀呢個 食落啖啖肉😉總結呢間餐廳啲野食都幾特別😊可以一讀!
今日去開九展做野 就約埋老公夜晚係到食飯😘

餐廳好黑 打造浪漫情調❣️
同老公慢慢傾下今日發生小事 都幾好feel😍

餐廳野食都幾多選擇
係西式泰菜🤩
不過我地今日都唔太餓唔想食咁多就冇叫到set dinner

咖哩蝦兵蟹將法包🤣睇個名覺得好得意叫黎試下!
呢個幾特別 食落口感都好豐富🤤

Main course 叫左個肉眼扒配黑松露燒汁!
好香呀呢個 食落啖啖肉😉

總結呢間餐廳啲野食都幾特別😊可以一讀!
今日我哋去咗九龍灣展貿食一間新派東南亞西餐,呢度環境非常浪漫,更有駐場樂隊表演,係一個拍拖嘅好地方當日我地叫左2個main course ,一個係香煎慢煮羊柳肉佩迷迭香燒汁$188,另一個係香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉 $128香煎慢煮羊柳肉佩迷迭香燒汁$188😛羊柳無騷味 而且用慢煮嘅方法,肉質特別林😛燒汁亦同羊柳好match🤭而且有大量蔬菜伴碟香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉 $128😛採用深海比目魚味道會比較重海水味,魚味特別濃😎而且比目魚上更鋪滿蒜粒😃比目魚嘅兩面煎得好香脆附上menu

香煎慢煮羊柳肉佩迷迭香燒汁$188

🤭而且有大量蔬菜伴碟

香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉 $128

😛採用深海比目魚味道會比較重海水味,魚味特別濃
😎而且比目魚上更鋪滿蒜粒
😃比目魚嘅兩面煎得好香脆

附上menu
今日放工近近地去左九展食晚飯,其實我之前已經唔係第一次去chill inn,覺得lee間嘢混合左泰國元素嘅西餐,好特別嗰日差唔多新年,佢地都準備緊d佈置𥚃面都幾大,又黑黑地,幾有氣氛🙈最特別我見佢有個房仔,我諗聚會就最適合不過佢有晚市二人套餐,都係408起跳,都唔太貴,但我地最後決定散嗌,其實之前個menu有青咖喱雞意粉,我係超鐘意食,希望佢地加返入餐牌喇🥺蜜糖豬頸肉🐷,大大舊又好夠蜜糖味,色澤不錯,雖然係豬頸肉但都唔係好肥香煎孖寶虎蝦🦐牛肝菌忌廉意大利飯,虎蝦有兩隻,大大隻,都幾足料👍🏻長腳蟹蟹肉🦀檸檬🍋牛油🧈扁意粉🍝,超好食,檸檬味好出,蟹肉又多,意粉煮得岩岩好👍🏻總括黎講,性價比很高又有創意👍🏻👍🏻

嗰日差唔多新年,佢地都準備緊d佈置

總括黎講,性價比很高又有創意👍🏻👍🏻
2020-01-16
$200 (Dinner)
2020-01-20 121 views
👉🏻咖哩蝦兵蟹醬法包 curry shrimp & crab meat baguette 💲98好重蝦醬味😹不過都依然食到咖哩味🍛👍🏻同埋都幾多蟹肉絲!法包都幾脆 不過我貪心 如果佢多啲醬 鋪滿成塊法包會正好多😌〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻香草牛油芝士焗波士頓龍蝦意大利飯 cream risotto with bake butter cheese Boston lobster 💲148 一上枱見到咁大條龍蝦真係好吸引🦞仲要層芝士焗得好靚好厚 on top再有啲芝士粉🧀未食都feel到佢芝士味好濃🤣不過龍蝦肉唔夠爽口🤭個risotto都係好濃芝士味 好creamy!不過覺得佢creamy到有啲冧 但我自己都中意冧啲所以覺得ok😹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻香煎慢煮羊柳肉配迷迭香燒汁 sous-vide lambloin with rosemary gravy 💲188第一眼望落去色水好似幾好 似係perfect medium rare!🤪不過食落羊味唔重(對我嚟講係好事)同埋肉質有少少韌 但個汁煮得幾好食 同埋啲mashed potatoes好綿好滑!啲配菜煮得好好食😋〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間fusi

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
呢間fusion嘅但我覺得似係西餐多過泰菜😹好似冇咩泰國元素🙂裝修幾好但枱上嘅枱太大舊 原來平時有band show架!同埋遠咗少少但有shuttle bus都方便嘅

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Chill inn (九龍灣)
📍九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心地下21-23號舖
🔗#7eating九龍灣#7eating西式#7eating泰式
寵物友善餐廳,由九龍灣站坐接駁巴士E-Max國際展貿中心 動物入袋可上車店內有寵物區可以叫寵物餐 指定日子有現場音樂表演午餐有多款選擇多達十款包括牛肉湯河,烤鴨肉沙律,喇沙湯麵忌廉意粉,口水雞配飯意大利飯,煎扒等晚餐則是單點餐牌或兩人或四人套餐 氣氛走悠閒,晚上像西餐廳有氣氛先來一杯特飲聽下音樂先~慢慢再睇餐牌落單看中了香煎虎蝦牛肝菌忌廉意大利飯主食選了德國豬手燒菠蘿片蜜糖芥末汁 德國豬手燒菠蘿片蜜糖芥末汁原隻焗烤,配上新鮮烤菠蘿片烤得超脆,有點難切,啖啖肉配埋酸椰菜,烤菠羅片,食起上黎中和油膩感單一隻豬手已經夠兩至三人分吃,另外再加意粉好足夠食,蜜糖汁令成件事更加突出去掉豬手既咸膩,越食味越好香煎虎蝦牛肝菌忌廉意大利飯意大利飯粒仍有一定硬度,食起來有口感每粒都掛滿忌廉醬汁虎蝦肉厚彈牙,牛肝菌好多,味濃而鮮,份量多 Chill inn地址:九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心地下21-23號舖
寵物友善餐廳,由九龍灣站坐接駁巴士
E-Max國際展貿中心 動物入袋可上車
店內有寵物區可以叫寵物餐
指定日子有現場音樂表演
午餐有多款選擇多達十款
包括牛肉湯河,烤鴨肉沙律,喇沙湯麵
忌廉意粉,口水雞配飯
意大利飯,煎扒等
晚餐則是單點餐牌或兩人或四人套餐

氣氛走悠閒,晚上像西餐廳有氣氛
先來一杯特飲聽下音樂先~慢慢再睇餐牌落單
看中了香煎虎蝦牛肝菌忌廉意大利飯
主食選了德國豬手燒菠蘿片蜜糖芥末汁

德國豬手燒菠蘿片蜜糖芥末汁
原隻焗烤,配上新鮮烤菠蘿片
烤得超脆,有點難切,啖啖肉
配埋酸椰菜,烤菠羅片,食起上黎中和油膩感
去掉豬手既咸膩,越食味越好

香煎虎蝦牛肝菌忌廉意大利飯
意大利飯粒仍有一定硬度,食起來有口感
每粒都掛滿忌廉醬汁
虎蝦肉厚彈牙,牛肝菌好多,味濃而鮮,份量多
 Chill inn
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
第一次嚟到E-Max食飯,以為喺九龍灣搭穿梭巴士嚟要好耐,點知都係十分鐘內就到,真係幾方便。Chill Inn嘅裝修好有情調,燈光好柔和,座位又闊落,真係令人心情都好啲。睇Menu見到有好多好吸引嘅新式東南亞菜,最後嗌咗一款主菜、兩款小食同埋兩杯嘢飲。檸檬葉燒法國春雞燒春雞嘅賣相超級靚,兩個人share,份量啱啱好。雞皮燒到脆脆哋,雞肉好嫩好多汁,仲食到啲檸檬葉味,真係好特別。咖喱蝦兵蟹醬法包聽店員介紹嗰陣已經覺得好吸引,結果真係冇介紹錯。法包上面嘅蝦膏蟹膏好濃好香口,食落好鮮甜,一啲都唔咸,同埋個法包一齊食,真係好正,下次一定要encore。蜜糖豬頸肉豬頸肉嘅份量都幾多,食落好新鮮,肥瘦適中,仲有蜜糖嘅甜味,好好食。個人好鍾意佢配埋嘅醬汁,辣辣地咁好特別,真係估唔到同蜜糖豬頸肉會咁夾。焦糖朱古力奶昔上面嘅焦糖、朱古力醬同cream真係好正,啲奶同埋朱古力嘅比例都啱啱好。凍泰式奶茶同之前喺泰國飲到嘅泰式奶茶一模一樣,夠晒甜,同啲菜式好夾啊。

檸檬葉燒法國春雞

咖喱蝦兵蟹醬法包

蜜糖豬頸肉

焦糖朱古力奶昔

凍泰式奶茶
今晚想食下fusion菜,就去左屋企附近嘅KITEC食呢間西餐cross over 東南亞菜嘅餐廳。喺九龍灣站搭shuttle bus就黎到,非常方便。一黎到就覺得個環境幾舒服,燈光好柔和,座位好闊落。我同朋友叫左香草牛油芝士焗波士頓龍蝦Rissoto,芝士龍蝦好大隻,焗得好入味,啲rissoto唔會太膩,但夠creamy,飯唔會太硬,煮得剛剛好。仲叫左個南極橙鯛魚柳配泰式蕃茄芒果莎莎,啲橙鯛魚煎得好香,配埋蕃茄芒果莎莎,酸酸地咁,好開胃。總括黎講,今餐都唔錯!

一黎到就覺得個環境幾舒服,燈光好柔和,座位好闊落。

總括黎講,今餐都唔錯!
2020-01-16 48 views
三個人嘅關係所以叫唔到套餐,所以只好散叫~不過散叫都好吸引!因為係平日嘅關係,餐廳都唔算多人,反而坐得幾舒服!不過星期五六日就會有Live Band!餐廳暗暗地都幾好氣氛,放工同朋友嚟飲一兩杯再晚飯應該幾好feel!咖哩蝦兵蟹醬法包 $98 :味道同賣相都不錯,而且上菜嘅時候都仲暖暖地!香煎慢煮羊柳肉 $188 :我個人好鍾意食肉,呢個羊肉都算入味,不過我自己就鍾意食生啲嘅,而啲薯蓉同配菜又幾好味喎長腳蟹蟹肉檸檬牛油扁意粉 $148 : 呢個我地最鍾意,檸檬汁滿牛奶好夾!朱古力厚多士 $58: 好多Cream,正呀!
三個人嘅關係所以叫唔到套餐,所以只好散叫~

朱古力厚多士 $58: 好多Cream,正呀!

2020-01-16 53 views
平時係九龍灣去開德福同megabox食飯 今次就同朋友去E Max搵好野食啦😋見到呢間Chill Inn 裝修幾簡約 又有live music聽 所以就揀左呢間!一入去環境昏暗勁有feel!坐位好闊落舒適 同情人/fd子黎傾計都好岩!值得一提係live music有得點唱 俾張紙仔侍應幫手俾歌手就可以喇!食物款式都好多 竟然有肉骨茶!即刻嗌左個黎暖胃😋碗湯好大碗 兩個人飲可以每人分到兩至三碗👍🏻用料亦都好足 煲得好入味!肉質就相對唔夠稔 不過係視乎自己喜好👅之後嗌個小食 泰式辣肉醬芝士焗薯皮🥔超級有驚喜!辣肉醬夠惹味🤤薯皮食落好chewy!重要有大量芝士 食落更加chewy正😋主食叫左香煎孖寶虎蝦牛肝菌忌廉意大利飯🦐虎蝦大大隻又彈牙 意大利飯較為硬身 醬汁調較得剛好 唔會太杰/太稀食咁多野 當然要嗌返杯飲品🥤🥤大大杯芒果乳酪沙冰 正 冰夠碎所以飲落好綿密 芒果味濃🥭

2020-01-09 63 views
我同朋友約咗傾計係九展睇到有間東南亞新派西餐,呢度燈光陰暗有情調,仲有live Band 聽添➰香草牛油芝士焗波士頓龍蝦意大利飯龍蝦肉質比較爽身 彈牙,加上牛油芝士焗香味濃郁,意大利飯都加入左忌廉汁比較淋味道啱啱好➰德國脆豬手配燒菠蘿條,蜜糖芥茉醬✨平時食鹹豬手比較鹹,呢隻豬手味道適中,而佢嘅肉質好滑外層脆卜卜唔會令到覺得太過鹹值得加分再配合燒菠蘿甜味啱啱好,芥末醬不嬲我唔係太討好,加咗蜜糖喺裏面中和返剌鼻感覺

➰香草牛油芝士焗波士頓龍蝦意大利飯

➰德國脆豬手配燒菠蘿條,蜜糖芥茉醬✨
平時食鹹豬手比較鹹,呢隻豬手味道適中,
2020-01-06
Type of Meal
Dinner
  • 德國燒豬手配蜜糖芥末籽醬
2020-01-07 75 views
其實九龍灣emax 雖然地點唔係咁就腳,但其實emax 都係一個幾集中的大牌子的outlets 及係搵食好地方,今日來開九龍灣emax行街,行到攰攰地又肚餓架要找野食醫下個肚,就行左去地下見到有間叫chill In 餐廳🍴,環境氣氛都幾啱情侶💑來拍拖食飯,初初以為係一間食西餐嘅餐廳🍴,原來係東南亞fusion 菜泰式魚餅$68味道真係好拍得住在泰國食啲味道,好清新及好香紅咖哩,同埋魚肉口感好爽。蝦兵蟹將法包$98初初以為係似咖哩炒蟹果啲嘢,點知佢用蟹肉及蝦,味道都幾fusion 幾特別德國🇩🇪脆豬手配燒波蘿、蜜糖芥末醬$188呢個果豬手皮整到好似食薯片咁脆,加埋將燒新鮮菠蘿🍍酸酸甜甜真係絕配,加埋果秘製蜜糖芥末醬,真係太好食😋,好食過啲德國🇩🇪餐廳🍴嘅鹹豬手。

泰式魚餅$68

蝦兵蟹將法包
泰式魚餅
蝦兵蟹將法包
2020-01-06 99 views
小朋友們想試新店,一心試試看,價格與食物符合期望,本是吃個午餐,怎料小朋友們吃完午餐又要吃下午茶,連續二天。飲品如何加小免附加費飲品那就更好!餐廳一玻璃之隔是寵物用品店,相信是同一店主。餐廳適合年青人和一家大細!
餐廳一玻璃之隔是寵物用品店,相信是同一店主。
餐廳適合年青人和一家大細!
2020-01-02 61 views
是日約左好朋友係九龍灣行街順便食埋個晚飯 平日既晚上呢間係E max既chill inn唔多人香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉 ($128)比目魚煎到好香脆 落足調味料 食落啖啖肉 完全無雪藏味或者腥味 意粉份量岩岩好 我地2個人share黎食德國脆豬手配燒菠蘿條 蜜糖芥末醬 ($188)賣相已經好吸引 豬手既表面炸到金黃色 就咁睇已經覺得脆卜卜 食落都無失望 菠蘿條有2大舊 份量好多 燒到好惹味 食落超juicy自家製藍莓醬芝士蛋糕 ($48)個碟設計到好有心思 芝士味好濃 好有自家製既味道 但係口感就差dd 唔夠細膩濕潤門面睇落好grand 入到去就另一種悠閑feel留意番晚餐係有設有最低消費

香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉 ($128)

香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉

德國脆豬手配燒菠蘿條 蜜糖芥末醬 ($188)

德國脆豬手配燒菠蘿條 蜜糖芥末醬

自家製藍莓醬芝士蛋糕 ($48)

自家製藍莓醬芝士蛋糕

門面睇落好grand 入到去就另一種悠閑feel

留意番晚餐係有設有最低消費

Type of Meal
Dinner
2019-12-31 52 views
很久沒有寫過食評了,今天和男友補祝聖誕快樂,我倆對泰國菜情有獨鍾,就來一試這個餐廳。經Openrice訂座可以有晚市套餐八五折或仼飲九折,我們不喝酒就選擇了晚市套餐,因為太餓的原因,所以都忘記了拍照。套餐可選一個頭盤,一個湯類,一個意粉或飯類,和一個主菜。頭盤;海鮮拼盤我本身不太懂海鮮,但男友說海鮮新鮮,醬汁味道可以,但有一點太酸,我自己覺得醬汁不錯,如果可以跟檸檬或其他醬汁給客人會更好。湯;肉骨茶另一個選擇是湯羹類,所以二話不說就選擇了肉骨茶,很合我就口味,但男友不太喜歡其濃濃的藥材味。意粉;比目魚蒜香白菌意粉這個意粉的味道不錯,偏清淡,但魚柳的部分可以分量增加三分之一,略嫌小件,但質感非常嫩滑入味。主菜;牛扒就怕牛扒會太熟,點了個五成熟,味道不錯,墊底的薯蓉很香滑,配上芥末醬,又是另一番風味。飲品;男友點了一個士多啤梨香蕉奶昔,飲下去不會很膩,很甜,推介!!我點了泰式奶茶,正常風味,不過下次會記得走Cream😂😂甜品;Tiramisu這是我們額外單點的,味道不錯。在用餐其間都會有Live music,侍應還告訴我們可以點歌,氣氛超級棒。

頭盤;海鮮拼盤

湯;肉骨茶

意粉;比目魚蒜香白菌意粉

主菜;牛扒

飲品;

甜品;Tiramisu
這是我們額外單點的,味道不錯。

2019-12-30 59 views
原來由德福廣場平台坐shuttle bus過去Emax好快,五至十分鐘就到,而且巴士班次又密,所以上星期六就去Emax睇戲食飯,商場地下有間新食店“Chill In”,裝修高貴簡約,而當晚有live music,當晚既歌手非常有水準,自彈自唱,增添不少浪漫氣氛。而食物方面多元化,以泰國Fusion菜為主,首先點左蜜糖豬頸肉,燒豬頸肉帶點甜及微辣,口感豐富又香口,而且唔肥膩,食完想再encore。跟住就點檸檬葉燒法國春雞,春雞大小適中,兩個人食剛剛好,雞肉非常嫩滑Juicy,連雞胸肉都好好味,加埋配菜有粟米青瓜等,可以中和肉類既肥膩感,全隻雞食得乾乾淨淨。最後仲食埋泰式蕃茄辣肉醬意粉,微辣既肉醬份外好味,意粉軟硬適中,有咬口又彈牙,絕對有水準。整體餐廳環境唔錯,加上有live music更加有情調,絕對推介。