2017-04-12 354 views
來南山邨扮文青拍風格照,順道來吃個甜品開心一下!女孩子對棉花糖的魔力真的無可抗拒,更何況是這一份色彩繽紛的棉花糖吐司?鐵鍋棉花糖吐司 HK$58最想知道的是甜品師傅怎能控制到每一顆棉花糖都烤烘得金黃色?而且呈半溶狀態,外脆內軟!面頭舖上士多啤梨、藍莓粒、粟米片等,再加上糖粉及朱古力醬,更為吸睛!棉花糖底部舖了切成正方形的吐司粒,也烘得香脆可口,配上半溶的棉花糖一口咬下,確實是滋味爆滿的享受!*不過要提提大家:這份棉花糖吐司份量也不少,2人分享最好不過!川貝蓮子海底椰 配 桂花凍 HK$36友人另點了這份傳統滋潤甜品,最特別的是旁邊小碟的桂花凍,有點樣蒟蒻的口感!QQ彈彈的,也富有濃郁的桂花味道!店子有戶外及室內位置,這天坐在戶外的小桌椅,看著隔鄰的客人們玩搖搖椅,旁邊亦又有另一家熱鬧地道的飯店,整個人就放鬆在這悠閒的氣氛中。
來南山邨扮文青拍風格照,順道來吃個甜品開心一下!

鐵鍋棉花糖吐司 HK$58

川貝蓮子海底椰 配 桂花凍 HK$36

$50 (Dinner)
2017-04-08 230 views
日前經過南山邨,在冬菇亭見到這間靚靚的Chillazy Dessert,在四周都是市井食肆中顯得與別不同,於是便入去嘗嘗。Menu上的甜點相片拍得好吸引,最後點了個檸檬夾心餅心太軟。等了好久好久之後終出場,份量真係幾細小,但賣相都唔錯。味道方面幾refreshing,黃黃的流心餡顏色及味道頗誘人,配搭的白桃乳酪雪糕都好清爽,儘管我Feel唔倒有桃味。我去那天是非假日的黃昏時段,店中計埋我得三個客,雖然menu上已說明心太軟要等十五分鐘以上,但我最終卻呆等了超過三十分鐘心太軟才出場,期間完全冇人理會我,絕對超出預期。雖謂慢工出細貨,但頗擔心此店人多時怎麼辦。

雖謂慢工出細貨,但頗擔心此店人多時怎麼辦。
檸檬夾心餅心太軟
$50 (Tea)
檸檬夾心餅心太軟
2017-03-31 246 views
食完晚飯當然要食甜品,見到呢間糖室,被個名同舒適裝飾吸引左入去。因時間尚早,七點個個仲食緊晚飯時,我已經進行飯後甜品。從門外見到佢圖上既梳乎厘已經諗都唔使諗入去了。雖然得我地一檯客,但都好有禮貌招待。梳乎厘制作需時30分鐘,所以一坐底就先order,非常好味,特別推薦梳乎厘,外脆內軟,極香蛋味。第二款苿莉陳皮燉蛋,一杯苿莉茶放在燉蛋旁邊,先喝一口苿莉茶再品嚐燉蛋,很香的陳皮加上口內的苿莉香味,這個燉蛋變得不平凡。最後麵包布丁,生果下層麵包再到布丁,很香滑,味道配搭一流。鋪內環境好舒服,裝修簡潔很有味道。播著柔和英文歌,配襯甜品很思意另有自助水區。
另有自助水區。

苿莉陳皮燉蛋
麵包布丁
梳乎厘
苿莉陳皮燉蛋
麵包布丁
梳乎厘
2017-03-17 362 views
Blue Monday 偽文青帶你去甜💁🏼甜品賣相勁吸睛 👀甜入心❣️.1️⃣宇治抹茶心太軟配海鹽牛奶雪糕🍦抹茶控💚抹茶溶岩慢慢流出來 勁治癒 加上海鹽雪糕 咸咸的 更帶出抹茶味🤗2️⃣鐵鍋棉花糖吐司🍞賣相超靚 亦都超甜😃棉花糖下有吐司 一齊食會無甘甜 要多人分享會好d😎..三個90後吃貨不斷開心share美食💓📍OpenRice: 3bad_foodies#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_石硤尾美食推介
Blue Monday 偽文青帶你去甜💁🏼
甜品賣相勁吸睛 👀甜入心❣️
1️⃣宇治抹茶心太軟配海鹽牛奶雪糕🍦
2️⃣鐵鍋棉花糖吐司🍞
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
📍OpenRice: 3bad_foodies
#三個90後吃貨_石硤尾美食推介
老實講,香港屋邨冬菇亭逐個消失,好彩南山邨由房委會管理,脫離了領展的魔掌,每次去南山邨都好似返番80年代。今次竟然係南山邨冬菇亭找到一間甘有 feel 的甜品鋪,好佩服店主的大膽嘗試,在舊式屋邨開西式甜品鋪。點了一個宇治綠茶心太軟,綠茶味幾濃郁,因為即叫即整既關係,需要等十分鍾左右~店內仲有好多甜品選擇,期待下次再去試其他出品。綜合評價: 環境>食物>員工*綜合性價比: Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)*性價比1. 抵!(不代表平)超乎想像的驚喜(嘩! 無論怎樣一定要再來! 抵啊)2. Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)4. 物次價高(都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)5. 有比較大的改善空間(填胞肚算, 失望)

今次竟然係南山邨冬菇亭找到一間甘有 feel 的甜品鋪,
好佩服店主的大膽嘗試,在舊式屋邨開西式甜品鋪。
店內仲有好多甜品選擇,期待下次再去試其他出品。

綜合評價: 環境>食物>員工

*性價比
2. Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)
3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)
4. 物次價高(都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)
5. 有比較大的改善空間(填胞肚算, 失望)
2016-12-20
$50 (Last Night Supper)
2017-01-24 396 views
同事為咗追女仔而剩下我地三個麻甩佬自己食晏, 因為之前去南山邨品香樓見到糖室午餐menu有蜂蜜肉醬意粉好似好吸引就決定去糖室, 我原本order咗蜂蜜肉醬意粉, 而同事order咗意式鴨胸意粉, 但因頭痛唔覺意食咗同事個意式鴨胸意粉, 鴨胸好味, 意粉一般, 個汁係茄汁, 我麻麻。後來試番同事個蜂蜜肉醬意粉, 冇蜂蜜味。餐飲我地三個揀咗熱柚子蜜, 不過太少, 好似飲水咁。坐室外唔錯, 好開揚, 好彩冇人食煙
意式鴨胸意粉
2017-01-24
$40 (Lunch)
2017-01-19 339 views
有壓力!未解決!食甜品!解放下!去年的年末和年頭剛開始就比較忙碌,也有較多的事情發生,不過小女子一直都認為食是可以令人愉悅起來(至少我是吧…) ,是晚和日夫婦來南山邨晚膳,沒有爬鋼架,沒有拍照呃like,只是和母親大人在談論舊時的屋邨設計…食過晚飯後看到有雞蛋仔的小食車、中式甜品的檔口、燒雞泡魚乾,這些才算是美食車阿!!!!!(好吧,題已離…)由於上一頓還未消化,但又礙於有最低消費,所以只點了宇治抹茶冰($42)、陳皮焦糖燉蛋($34) 和檸檬心太軟($46),大家分享心太軟制作時間至少要十五分鐘,所以吃著抹茶冰等囉~抹茶冰滿滿一碗,但抹茶味道不濃,好像只撒了綠色的粉在上面,但冰很軟綿綿,和綿花冰沒兩樣。店內的Top5之一:陳皮焦糖燉蛋,令我充滿期待的,入口第一個感覺是淡淡的陳皮味,但再吃下去時就被蛋味蓋過了。燉蛋是很快便會滯膩的甜品,但這裡的燉蛋配了一杯熱茶,足以令進食者減少對自己的罪惡感,雖然小女子對茶的認知甚少,但總知道是可以幫助一下消化喇~~~至於檸檬心太軟,心太軟做得不錯,一下子篤下去馬上做到流心的效果,不會失望,相反伴碟的雪糕則細小了點,三爬兩撥的就吃個清光了…而且雪糕溶化
有壓力!未解決!食甜品!解放下!

宇治抹茶冰
陳皮焦糖燉蛋
至於檸檬心太軟,心太軟做得不錯,一下子篤下去馬上做到流心的效果,不會失望,相反伴碟的雪糕則細小了點,三爬兩撥的就吃個清光了…而且雪糕溶化的較快,店員剛端上桌時雪糕球差點就飛出碟外了LOL

新一年有個好的開始,希望身體健康,那就可以繼續有口褔,甚麼事情都可以做了~~~
陳皮焦糖燉蛋
2017-01-10 202 views
今日同frd黎糖室食lunch, 我叫左個香蒜海鮮炒意炒, 佢就叫左個卡邦尼意粉 香蒜意粉就超級超級乾 好難食 我哋兩個仲嗌咗兩杯特飲 一個係白桃梳打一個係鹹檸蜜 兩杯都好難飲味道好淡每人都係食咗四十幾蚊 呢個價錢嚟講其實都叫做平既.........不過質素就真係唔係咁好啦今次試完之後我諗下次都唔會再試佢個lunch啦..... 始終我諗西餐都唔係佢哋嘅主打 我諗佢哋可能甜品會比較出色嘅...............

我諗佢哋可能甜品會比較出色嘅...............
2017-01-06 150 views
紫蘇櫻桃草莓冰以前讀書成日喺南山邨開飯...學校後面行落去就係...不過食嚟食去都係品香樓, 原來冬菇亭開咗間食甜品, 咁潮...唔試唔得啦.餐牌選擇唔算多, 裝飾以木色為主, 感覺幾好, 係店員hea咗啲.驟眼睇一定以為只係得蜜餞覆盆子淋上冰面, 其實內有乾坤, 食到中間北海牛乳雪糕就出現, 再有士多啤梨🍓, 紫蘇香味幾得意, 痛出微微的酸味, 實仲有粒冧酒櫻桃🍒, 刺激味蕾呀!!
紫蘇櫻桃草莓冰
紫蘇櫻桃草莓冰
$40 (Last Night Supper)
  • 紫蘇櫻桃草莓冰
2017-01-05 130 views
跟朋友飯聚後,一行8人來吃甜品由於我們太多人,只能捱著寒風坐在戶外的座位。我和朋友叫了兩個甜品share:檸檬夾心餅心太軟配乳酪雪糕、法式陳皮焦糖燉蛋檸檬夾心餅心太軟,檸檬味不夠,而且有點太甜,不過配上伴碟的檸檬乾一起吃,就立刻添了些風味。反而乳酪雪糕味道不錯,清新香滑法式陳皮焦糖燉蛋一開始是覺得以陳皮入饌很特別,於是叫來試一下,不過試過卻覺得沒什麼特別,感覺很像在吃橙味的雪芳蛋糕LOL朋友叫的玫瑰杞子雪耳露,賣相不錯,朋友說好吃。甜品的價格相宜,算抵食之前見到這裡有LUNCH有PASTA,希望下次有機會來試試
反而乳酪雪糕味道不錯,清新香滑
2017-01-01 118 views
位於石硤尾的糖室,是一間甜品店。曾去過觀塘的分店,在那裡睡過教,感覺舒適今天和朋友休閒地一試這裡的甜品😝點之行錯路,一點都不休閒😂好友選的刨冰,以玫瑰花,白桃蒟蒻,玉米片,白桃乳酪雪糕組成😍這刨冰味道清新,乳酪雪糕酸且足味出色帶有驚喜配上玉米片較有口感

今天和朋友休閒地一試這裡的甜品😝點之行錯路,一點都不休閒😂

2017-01-01
2016-12-31 135 views
一早留意到呢間店,但一直未試,難得放X'mas就來試試店入面環境舒適,灰牆加木傢俬好夾,好柔和,有點文青cafe feel,店內設最低消費,位位$26,仲有自助取水,幾得意今日假期只有糖水,平時lunch好似仲有熱食ga糖水menu分上下2part, 上面係中式糖水, 下面就西式, 仲有食物相片, 好吸引人。今次試左桂花桃膠燉雪梨 同鐵鍋棉花糖吐司, 前者桂花分開上, 可按自己喜好加,個糖水唔會太甜,好香桂花味,放係一塊黑色板上面,好特別。用來食糖水的木匙都好特別,個凹位好細,逼住你細細啖品嘗,好詩文 (∩_∩)個鐵鍋吐司上枱都幾靚,本來都好大期望,一粒粒棉花糖烤到外皮脆,入面就融融地,入口個種感覺好得意,面頭仲有點粟米片,底層就有麵包粒。但冇估到真係成盤吐司都係棉花糖為主,食頭2粒都仲ok, 但再食就覺得勁甜勁漏,加上又冇一開始咁暖,凍左更加漏(>﹏<)建議最好4-5個人share好點
一早留意到呢間店,但一直未試,難得放X'mas就來試試

今日假期只有糖水,平時lunch好似仲有熱食ga

2016-12-24
2016-12-28 197 views
新開左一後時間見無咁多人就入左黎試試。呢度格局幾舒服,飲水是自助形式,可以自已去攞杯飲水。MENU設計都幾靚,心機之作入面有好多款甜品,都唔知食邊款好!唔似舊式甜品店,佢入面嘅款式好創新又有D唔太HEAVY的甜品我地CHOOSE左心太軟,入面有一球咖啡味嘅雪糕,上碟時好靚,似幅畫,而且仲有脆脆食, 口感多玫瑰荔枝冰夠清新,同埋入面好多料,但其中一樣:粟米片就令我諗起早餐.....HA HA

玫瑰荔枝冰
朱古力心太軟
2016-12-24
$44 (Last Night Supper)
玫瑰荔枝冰
呢間甜品店雖然細細間,但食品款式相當豐富,中式西式都有,適合唔同口味的人。老婆就鐘意試新野,叫左一客"鐵鍋棉花糖吐司",我就鐘意傳統中式糖水,加上最近天氣涼涼地, 所以叫左"老薑蕃薯糖水"。老薑蕃薯糖水 $26叫呢款糖水的原因就係見到佢的介紹寫住"重薑味"。個人喜好食"蕃薯糖水" 一定要夠薑味,飲落口夠辣,喉嚨有"那那地"的感覺,然後吞落肚後會感覺到暖笠笠,好似有股暖流走遍全身咁。呢一碗就真係係無呃人,非常重薑味,飲一啖完全有頭先所講的感覺,成身都暖笠笠,非常好。當然另一主角蕃薯唔好似忽視,碗內有三大舊蕃薯,好足料,而且蕃薯夠腍又夠甜。食一啖甜的蕃薯,再飲一啖夠薑味的糖水,真係無得頂呀。鐵鍋棉花糖吐司 $56由於即叫即做, 制作需時約20分鐘。久候多時,一上枱就覺得等得有價值。 外觀相當吸引,七彩繽紛。外圈有焗至金黃色的棉花糖,中間有士多啤梨,藍梅,粟米片,仲有大大個的雪糕球,再霂上朱古力醬,睇外觀已經流口水了。初時我會擔心咁多棉花糖會吾會好甜? 但係原來底層鋪滿面包粒, 面包棉花糖一齊食甜度就岩岩好,再加上粟米片脆卜卜的口感,相當吾錯, 中途又可以食返舊士多啤梨refresh一下,咁
老薑蕃薯糖水 $26

鐵鍋棉花糖吐司 $56

由於即叫即做, 制作需時約20分鐘。久候多時,一上枱就覺得等得有價值。 外觀相當吸引,七彩繽紛。外圈有焗至金黃色的棉花糖,中間有士多啤梨,藍梅,粟米片,仲有大大個的雪糕球,再霂上朱古力醬,睇外觀已經流口水了。初時我會擔心咁多棉花糖會吾會好甜? 但係原來底層鋪滿面包粒, 面包棉花糖一齊食甜度就岩岩好,再加上粟米片脆卜卜的口感,相當吾錯, 中途又可以食返舊士多啤梨refresh一下,咁就吾怕好"漏"的感覺啦。

總結呢間甜品店的水準相當吾錯, 而且仲有好多吾同款式的甜品糖水,個人覺得比起其他有名的連鎖甜品店有誠意同好味得多。有時間要返黎試埋其他款式,希望都有驚喜。
$40 (Last Night Supper)
  • 老薑蕃薯糖水
已經係二訪糖室了,在IG上看到店子推出了鐵鍋綿花糖吐司,賣相甚為吸引,小妹都可算係烤棉花糖的愛好者,所以當天晚上又黎個甜品餐做晚餐。餐廳環境,今次影得比上次清晰。在云云的中/西式糖水中揀了數款當正餐,喜歡這裡選擇多價錢又不貴。近來天氣比較乾燥,便點了這個桂花桃膠燉雪梨 $34 滋潤一下。用上木紋碗子盛著的中式糖水,很日系的感覺!可見碗內非常足料,有不少具滑腸功效的桃膠和雪梨塊在內,還額外附上小碟桂花讓客人自行添加;燉雪梨的味道清甜滋潤,甜度剛好,帶陣陣桂花香,食完頓覺滋潤了。鐵鍋綿花糖吐司 $56新出品的即叫即整的鐵鍋棉花糖,所以要等一陣子。個鐵鍋上桌時真係熱辣辣架,底下鋪滿粒粒吐司,面頭就放滿粒粒棉花糖再去焗;再係上面加左雪糕、粟米片、水果等,賣相好澎湃又豐富!食落其實都估到係咩味,叫得烤棉花糖呢類甜品都預左唔會係少甜,估唔到配埋底下既粒粒吐司味道又幾唔錯!
餐廳環境,今次影得比上次清晰。

鐵鍋綿花糖吐司
鐵鍋綿花糖吐司 $56
新出品的即叫即整的鐵鍋棉花糖,所以要等一陣子。

$40 (Dinner)
鐵鍋綿花糖吐司