呢間甜品店雖然細細間,但食品款式相當豐富,中式西式都有,適合唔同口味的人。老婆就鐘意試新野,叫左一客"鐵鍋棉花糖吐司",我就鐘意傳統中式糖水,加上最近天氣涼涼地, 所以叫左"老薑蕃薯糖水"。老薑蕃薯糖水 $26叫呢款糖水的原因就係見到佢的介紹寫住"重薑味"。個人喜好食"蕃薯糖水" 一定要夠薑味,飲落口夠辣,喉嚨有"那那地"的感覺,然後吞落肚後會感覺到暖笠笠,好似有股暖流走遍全身咁。呢一碗就真係係無呃人,非常重薑味,飲一啖完全有頭先所講的感覺,成身都暖笠笠,非常好。當然另一主角蕃薯唔好似忽視,碗內有三大舊蕃薯,好足料,而且蕃薯夠腍又夠甜。食一啖甜的蕃薯,再飲一啖夠薑味的糖水,真係無得頂呀。鐵鍋棉花糖吐司 $56由於即叫即做, 制作需時約20分鐘。久候多時,一上枱就覺得等得有價值。 外觀相當吸引,七彩繽紛。外圈有焗至金黃色的棉花糖,中間有士多啤梨,藍梅,粟米片,仲有大大個的雪糕球,再霂上朱古力醬,睇外觀已經流口水了。初時我會擔心咁多棉花糖會吾會好甜? 但係原來底層鋪滿面包粒, 面包棉花糖一齊食甜度就岩岩好,再加上粟米片脆卜卜的口感,相當吾錯, 中途又可以食返舊士多啤梨refresh一下,咁
老薑蕃薯糖水 $26

鐵鍋棉花糖吐司 $56

由於即叫即做, 制作需時約20分鐘。久候多時,一上枱就覺得等得有價值。 外觀相當吸引,七彩繽紛。外圈有焗至金黃色的棉花糖,中間有士多啤梨,藍梅,粟米片,仲有大大個的雪糕球,再霂上朱古力醬,睇外觀已經流口水了。初時我會擔心咁多棉花糖會吾會好甜? 但係原來底層鋪滿面包粒, 面包棉花糖一齊食甜度就岩岩好,再加上粟米片脆卜卜的口感,相當吾錯, 中途又可以食返舊士多啤梨refresh一下,咁就吾怕好"漏"的感覺啦。

總結呢間甜品店的水準相當吾錯, 而且仲有好多吾同款式的甜品糖水,個人覺得比起其他有名的連鎖甜品店有誠意同好味得多。有時間要返黎試埋其他款式,希望都有驚喜。
$40 (Last Night Supper)
  • 老薑蕃薯糖水