2022-01-23 12 views
位於銅鑼灣渣甸坊的「CHIMPZ」,係一間新開嘅田園風西餐廳🌳店內裝修充滿田園氣息,座位寬敞舒適。Lunch Set以西式意粉或燴飯為主,奉送是日餐湯或田園沙律,都幾抵食猩猩迷宮🦧創意有特色嘅猩猩迷宮🦧即係九宮格All Day Breakfast🍴喺餐廳嘅必食推介👍🏻豐富嘅配料分別有:牛油果沙律、大啡菇、菠菜、大蕃茄、煙三文魚配蟹籽、紅菜頭蕃薯沙律、黑松露炒滑蛋、牛角包🥐、直布羅陀腸。牛油果沙律加咗檸檬調味🍋煙三文魚油潤肥美;大啡菇同蕃茄juicy又新鮮;炒蛋好嫩滑呢藍莓芝士蛋糕蛋糕口感軟滑,甜度適中,配上酸甜藍莓🫐芝味香濃熱咖啡入口絲滑,咖啡味香濃醇厚玫瑰花果茶呈鮮紅色的玫瑰花果茶,微酸帶果香,消滯解膩

猩猩迷宮🦧

藍莓芝士蛋糕

蛋糕口感軟滑,甜度適中,配上酸甜藍莓🫐芝味香濃

熱咖啡

入口絲滑,咖啡味香濃醇厚

玫瑰花果茶

呈鮮紅色的玫瑰花果茶,微酸帶果香,消滯解膩
$150 (Lunch)
2022-01-22 33 views
倘若你想於銅鑼灣找一些特色小店的話,渣甸坊絕對是一個好選擇,那裡小店林立。這間新CAFÉ正正於渣甸坊中央,價錢定位頗親民,午市套餐介乎$68至$88,還可以優惠價加配小食。宮保大蝦意大利粉 - $98將四川的宮保醬,融入西式的意粉之中,均勻的拌上那辣中帶甜,又有點醋香的宮保醬,十分惹味;三隻大蝦更用上新鮮大蝦,絕非冷藏貨,肉質彈牙爽口又飽滿;再夾雜些爽口的青瓜。炸雞翼配水牛藍芝士汁 - $68一共五隻即叫即炸的雞翼,特別以先焗後炸的方式製作,相對上不會那麼熱氣,以及炸衣不會那麼厚,又不失那酥脆口感,更加健康;那水牛藍芝士汁甜甜咸咸香好吸引。田園沙律跟餐的沙律菜,夾雜些多汁的車厘茄,拌以清新的蘋果醋。花景山花果茶整杯紅彤彤的玫瑰花果茶,有玫瑰花的清香,入口香甜甘美。

宮保大蝦意大利粉 - $98
炸雞翼配水牛藍芝士汁
炸雞翼配水牛藍芝士汁

炸雞翼配水牛藍芝士汁 - $68

田園沙律
跟餐的沙律菜,夾雜些多汁的車厘茄,拌以清新的蘋果醋。
花景山花果茶

花景山花果茶
整杯紅彤彤的玫瑰花果茶,有玫瑰花的清香,入口香甜甘美。
2022-01-22
Type of Meal
Lunch
2022-01-15 42 views
Cozy cafe spotted in causeway bay Reasonable priceExtremely huge portionThere are a total of like 6-8 pieces of salmon in the salad The creamy clams pasta is another must tryThe spaghetti is well cooked with a Chewy textureClams is fat and full of umamiThe sauce is buttery and creamy as statedWill definitely try out other signature dishes next time
Reasonable price
Extremely huge portion
2022-01-14 324 views
用猩猩頭做餐廳標誌,天花板仲掛住好多隻好得意嘅猴子(公仔),餐廳環境舒服,座位夠闊落 餐牌上款款美食都好吸引,我就揀咗【猩猩迷宮 $198】木製九宮格嘅全日早餐,每一格嘅小碟圖案都好靚。九宮格分別放有紅菜頭蕃薯沙律:紅菜頭蓉撈埋蕃薯,咬到粒粒蕃薯,食落味道清甜 (唔怕有紅菜頭個陣草青味)、牛油果沙律:帶點檸檬味、軟滑好味,呢兩款都係健康嘅組合、牛角包:香口酥脆、大啡菇:原汁原味,夠哂 juicy、菠菜:新鮮嫩菠菜,味道微咸,咬落爽脆、黑松露炒滑蛋:香濃黑松露味,炒蛋好滑、大番茄、煙三文魚配蟹籽及直布羅陀腸:煎香兩邊,味道食落咸咸地 加 $38 主食套餐優惠,可以配 "是日餐湯 / 田園沙律 / 熱飲自選 / 凍飲自選",4選2。我就揀咗是日餐湯及熱飲,當日餐湯係【南瓜湯】飲落香滑又creamy;飲品就揀咗【秋冬滋潤之選 - 養生薏米水 (單點 $28)】自家煲嘅養生薏米水,甜度適中,飲落清甜滋潤 再叫個款小食【炸雞翼配蜜糖芥末汁 5件 $68】外層炸得香炸,內裡肉質嫩滑,配蜜糖芥末汁,香甜好味 (5隻都唔夠喉) 最後就叫埋【CHIMPZ 法式焦糖燉蛋 $68】甜品要預早叫,因為製作時間

最後就叫埋【CHIMPZ 法式焦糖燉蛋 $68】甜品要預早叫,因為製作時間要15-20分鐘,焦糖皮甜甜又脆卜卜,燉蛋真係超滑 (好想叫多碗)

呢餐超滿意,食物好有水準,下次要帶朋友一齊嚟食過

CHIMPZ
銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下樓5號舖
2022-01-13
$200 (Lunch)
  • 猩猩迷宮
如果藥箱可以變成首飾箱咁呢個箱一定係for為食鬼【👅#銅鑼灣美食|渣甸坊極隱世西餐廳小店】行銅鑼灣真心極少涉足渣甸坊後街,但原來喺一個個搭建而成嘅帳篷小舖後,埋沒咗間極唔顯眼,但食品質素幾高嘅小店。叫佢做小店,因為成個用餐環境都好貼地親民,冇時下cafe好有格調嘅裝潢,菜式選擇亦不過係大路嘅選擇,但同朋友order 嘅兩款主菜,分別係「香煎三文魚扒配三文魚籽甜蕃薯蓉沙律」 同埋「厚切黑毛豬鞍架配香蘇煎菠蘿及抱子甘藍」,由主菜到配料都絕無欺場,味道亦有驚喜。 所以之後再追加埋餐牌上一款好吸睛嘅招牌菜-「#猩猩迷宮」,(貫徹返餐廳以猩猩為主題),用九宮格擺盤呈現一個full set嘅 all-daybreakfast,啱晒打卡,不過味道反而就冇太大驚喜,大家自行決定想打卡定looking for 味道上嘅小驚艷嘞!
如果藥箱可以變成首飾箱
咁呢個箱一定係for為食鬼

【👅#銅鑼灣美食|渣甸坊極隱世西餐廳小店】
厚切黑毛猪鞍架配香煎菠蘿及抱子甘藍(菠蘿汁)$198猪鞍架第一次食,肉質好腍無筋,一啲都唔韌,再配甜的菠蘿肉同汁,一鹹一甜組合一齊食,味道能夠中和,取得平行,更加好味☺️另加$38 是日餐湯 + 飲品是日餐湯係甘筍湯,成個湯都係用甘筍蓉製成味道濃郁,有甘筍的清甜玫瑰花果茶花香味濃,店員一放上枱面,我隔住個口罩都聞到烤蘋果脆頂奶酥配雪糕 $58頂層雪糕凍冷冷,底層的粒粒蘋果肉同奶酥脆皮熱辣辣,中層夾住幾塊蘋果切片,可以令雪糕無咁快溶。蘋果味濃,酥皮好脆,再夾埋雪糕一齊食,一凍一熱幾特別😍*另收加一服務費
厚切黑毛猪鞍架配香煎菠蘿及抱子甘藍(菠蘿汁)$198

另加$38 是日餐湯 + 飲品

玫瑰花果茶
花香味濃,店員一放上枱面,我隔住個口罩都聞到

烤蘋果脆頂奶酥配雪糕 $58

*另收加一服務費
2022-01-05
Type of Meal
Dinner
  • 厚切黑毛猪鞍架配香煎菠蘿及抱子甘藍(菠蘿汁)
  • 烤蘋果脆頂奶酥配雪糕
2022-01-10 11 views
《叢林的法則🌳》———————————————-#chimpz 🎋-上星期禁堂食前夕嘅最後的晚餐周圍都咁多人,我哋就去咗呢間位於銅鑼灣嘅隱世小店🤤 餐廳就森林係設計,以猴子作為主題,相當特別🙈-🐽 厚切黑毛豬鞍架配香煎菠蘿厚切黑毛豬肉質軟淋,外皮微微帶有焦香,超大塊燒菠蘿,蜜甜多汁好juicy,開胃消滯,令整體味道更加有層次感😆-🐣 炸雞翼配水牛藍芝士汁整得好出色,嫩滑唔會乾,炸到外皮脆卜卜❤️水牛城芝士醬味道同香脆嘅炸雞塊好夾~-🍎 烤蘋果脆頂奶酥配豆腐雪糕呢款Apple crumble超有水準,作為甜品好有驚喜,烘熱後充滿牛油香,上面佈滿蘋果蓉同奶酥,配埋豆腐雪糕一齊食,一冷一熱特別香甜幸福🥰-⭐價錢參考:(另收加一)厚切黑毛豬鞍架配香煎菠蘿:$198炸雞翼配水牛藍芝士汁:$68烤蘋果脆頂奶酥配豆腐雪糕:$58🍌抵deal 指數:8/10💰人均消費:$180
《叢林的法則🌳》
———————————————-
#chimpz 🎋
🐽 厚切黑毛豬鞍架配香煎菠蘿
🐣 炸雞翼配水牛藍芝士汁
🍎 烤蘋果脆頂奶酥配豆腐雪糕
⭐價錢參考:(另收加一)
厚切黑毛豬鞍架配香煎菠蘿:$198
炸雞翼配水牛藍芝士汁:$68
烤蘋果脆頂奶酥配豆腐雪糕:$58
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$180
2022-01-06
$180 (Dinner)
2022-01-06 50 views
銅鑼灣SOGO對面的小餐廳,唔係入去渣甸街買襪都唔發現佢。見有好多𤠣子裝飾幾得意,鋪頭又企理,重點係唔貴,即管試一試。🤵🏻‍♂️店員服務好周到,除咗話所有菜式都係即點即做,仲好用心介紹餐牌,令我呢個選擇困難症無咁頭痕🤣🥣是日餐湯 + 熱飲 $38餐湯係打出嚟嘅紅菜頭湯,真材實料,有濃厚嘅顆粒感,味道係蔬菜嘅鮮甜味,唔錯。🍵薏米水我無飲,朋友話幾好。🦪白酒牛油汁煮大蜆 $78睇Menu驚啲蜆好細,好彩店員介紹係大蜆,即係試吓。蜆數量都唔少,有十隻,食落好鮮好有蜆味,蒜蓉又夠香夠濃,一隻一隻好快食曬。🍝香煎北海道帶子配黑松露燴意大利飯 $148老實講喺小店我好少叫risotto,因為有啲餐廳煮到爛曬都話係risotto,但我朋友想食無辦法。好彩呢個risotto係水準之作,有驚喜!帶子外脆內軟,夠厚肉,飯雖然唔係硬芯,但口感仍然分明,黑松露味道唔假,唔會太搶,再配埋芝士碎真係有1+1=3嘅效果。🦍猩猩迷宮 $198最eye-catching 一定係呢個九宮格All day breakfast!花心人士最愛,好適合打卡。ADB必備腸仔、牛角包、黑松露炒蛋都有齊,仲有煙三文魚、大啡菇、菠菜、蕃茄

🥣是日餐湯 + 熱飲 $38

🍵薏米水我無飲,朋友話幾好。

🦪白酒牛油汁煮大蜆 $78

🍝香煎北海道帶子配黑松露燴意大利飯 $148

🦍猩猩迷宮 $198
ADB必備腸仔、牛角包、黑松露炒蛋都有齊,仲有煙三文魚、大啡菇、菠菜、蕃茄,最特別係牛油果同紅菜頭蕃薯沙律。牛油果沙律帶檸檬味,保持顏色鮮艷之餘又加咗兩分清新氣息。

🍨烤蘋果脆頂奶酥配雪糕 $58
呢個堅好食!蘋果金寶唔會過甜,蘋果味濃而且熱,撻皮香又脆,配冰凍嘅曲奇雪糕真係好正!

🍮CHIMPZ法式焦糖燉蛋 $68
餐廳冠名甜品,都有水準,焦糖皮好脆,燉蛋都滑,甜度相對較其他餐廳低,感覺較健康🤣

總括嚟講呢餐食得好滿意,食物有水準,碗碟擺盤都勁靚,好食又好影📸

2022-01-05 49 views
點樣食推介✨⭐️特色九宮格All Day Breakfast⭐️⭐️銅鑼灣日系裝修西餐⭐️CHIMPZ地址:銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下樓5號舖🍖猩猩迷宮 $198 (7/10)依個ADB真係啱曬花心嘅朋友食,有黑松露炒蛋、直布羅陀腸仔、煙三文魚、大啡菇、菠菜、番茄、牛油果沙律、牛角包同埋紅菜頭蕃薯沙律,全部都好精緻,我特別鍾意佢地d碟🤣🤣,仔細望個個都勁靚,好想問店長係邊度買🤭,野食全部都係水準之內,d食物顏色仲襯得好靚,好啱打卡啊🥳🍖白酒牛油汁大蜆意大利粉 $98 (7.5/10)個汁做得好好,牛油味同白酒味都勁香,加埋d蜆落去仲令到個汁特別鮮甜,個意粉都好掛汁,麵質煮到啱啱好al dente,份量又夠曬多,蜆肉全部都冇沙,爽口彈牙又大粒👍🏻🍖是日餐湯+飲品 $38 (7.5/10)依個set幾抵嗌,特別我當日飲嘅紅菜頭湯好正,好creamy,飲落冇紅菜頭嘅草青味,仲咬到少少紅菜頭粒嘅口感🍖熱情果梳打 (7/10)杯梳打係會有屬於自己嘅發光杯墊🤣好鬼得意回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

⭐️特色九宮格All Day Breakfast⭐️
⭐️銅鑼灣日系裝修西餐⭐️

CHIMPZ
地址:銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下樓5號舖

🍖猩猩迷宮 $198 (7/10)

🍖白酒牛油汁大蜆意大利粉 $98 (7.5/10)

🍖是日餐湯+飲品 $38 (7.5/10)

🍖熱情果梳打 (7/10)
杯梳打係會有屬於自己嘅發光杯墊🤣好鬼得意

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

佢地新開張係openrice訂位晚市會有85折/9折,午市嘅lunch menu就由$68起,都幾抵食不妨一試!
2022-01-04 38 views
估唔到銅鑼灣小巷裏邊有間西餐廳,餐廳有吧枱、有普通枱。牆上仲有好大個馬騮公仔圖案。晚餐主菜$88-$198,+$38有套餐優惠:是日餐湯/田園沙律/熱飲自選/凍飲白選(4選2)。我哋揀咗一個湯、一個沙律、兩杯飲品。▶️白酒牛油汁大蜆意大利粉蒜蓉牛油味,蜆幾Juicy鮮甜。意粉味道唔會太濃味,清清地帶少少蒜蓉牛油味。▶️香煎三文魚配三文魚籽甜蕃薯蓉沙律$168三文魚都幾厚身,鍾意佢個薯蓉質地幾好味。仲有沙律菜幾豐富。飲品揀咗抹茶latte都幾甜、蜜桃烏龍茶茶味幾香濃。

我哋揀咗一個湯、一個沙律、兩杯飲品。

▶️白酒牛油汁大蜆意大利粉

▶️香煎三文魚配三文魚籽甜蕃薯蓉沙律$168
三文魚都幾厚身,鍾意佢個薯蓉質地幾好味。仲有沙律菜幾豐富。

飲品揀咗抹茶latte都幾甜、蜜桃烏龍茶茶味幾香濃。
2022-01-04 46 views
同朋友行行吓街,發現咗渣甸街裡面有間小店,望落價錢亦合理,一於試試佢。白酒牛油煮大蜆蜆肉好新鮮好肥美,充滿着蒜蓉牛油嘅香味,必食推介。猩猩迷宮呢個九宮格設計的All day breakfast, 好得意,入面有紅菜頭番薯沙律,牛角包,牛油果沙律,大啡菇,菠菜,大蕃茄,煙三文魚配蟹籽,黑松露炒滑蛋及直布羅陀腸。打卡一流之餘,每款嘅味道亦唔錯。香煎北海道帶子配黑松露燴意大利飯帶子大大粒,煎到好香口,配埋口感豐富的黑松露意大利飯,完全係味覺享受。烤蘋果脆頂奶酥配雪糕超有水準的一個Apple crumble, 甜度適中,奶酥餅配脆脆加埋烤熱咗嘅蘋果配cookie味雪糕,同時感受到冷熱係口入面個種層次。法式焦糖燉蛋焦糖面燒得剛好,唔會太燶引起苦澀味,燉蛋亦好滑。呢間小店食物質素及服務都好好,價錢大眾化,位置又方便,一定會再翻轉頭幫襯。

白酒牛油煮大蜆
蜆肉好新鮮好肥美,充滿着蒜蓉牛油嘅香味,必食推介。

猩猩迷宮

香煎北海道帶子配黑松露燴意大利飯

烤蘋果脆頂奶酥配雪糕

法式焦糖燉蛋
焦糖面燒得剛好,唔會太燶引起苦澀味,燉蛋亦好滑。

2022-01-02 30 views
放假黎左銅鑼灣渣甸坊chimpz食lunch,呢間餐廳周圍都有猴子佈置,岩哂猴子fans! 慢煮雞胸辣汁牛角包配左薯條同沙律,感覺幾豐富,賣相唔錯。微暖的牛角包入面有凍蕃茄、4片雞胸,辣汁味唔會好出,放心食。煙三文魚露荀忌廉意大利飯幾鐘意有露荀同煙三文魚,忌廉意大利飯夠哂熱夠哂creamy, 佢唔係軟中帶硬個款,係比較港底柔軟口感,鐘意食偏軟嘅飯會幾岩食,飯入面仲有好多料,仲有煙三文魚兩片。呢到仲有其他的lunch set 選擇🎄

慢煮雞胸辣汁牛角包

煙三文魚露荀忌廉意大利飯

呢到仲有其他的lunch set 選擇🎄
2022-01-02 32 views
突燈去銅鑼灣食嘢,係一間馬嬲餐廳,諗起好鐘意馬嬲仔的外生女😄午餐有啲比較平嘅套餐,60-80蚊有交易,銅鑼灣黎講都算平我地叫左一個主菜套餐、麵包同前菜share黎食沙律 幾欣賞佢用黑醋 因為我個人鐘意黑醋多過沙律醬。多幾粒蕃茄仔仲好。店員推薦嘅養生薏米水,熱飲暖笠笠又健康啲。牛油蜆:蜆肉幾飽滿,粒粒蜆都打開哂有肉食,有蒜香。用碟都靚幾sharp醒。總括嚟講呢到平平地食返餐都可以嘅,今日黎個陣無咩人,靜靜地幾好
午餐有啲比較平嘅套餐,60-80蚊有交易,銅鑼灣黎講都算平
我地叫左一個主菜套餐、麵包同前菜share黎食

2021-12-28 44 views
呢一間餐廳位置比較偏僻 但勝在平時比較少人知道 所以唔使排隊 但係食物質素同環境都好唔錯!講吓佢嘅煙三文魚白菌蘆筍意大利粉先!味道都唔錯 啲意粉好彈牙 而且啲三文魚份量都唔少 好少見到意粉仲會配蘆筍 但味道都幾夾而佢哋嘅白酒牛油汁煮大蜆 白酒味好出 而且啲點以蜆都幾大隻 食得出幾新鮮 好入味而佢哋都可以加$38轉個套餐 就有餐湯同埋飲品 飲品方面都幾多選擇 侍應都好有禮貌 餐廳環境都坐得好舒服 相信帶小朋友嚟佢哋一定會好鍾意 下次一定會帶埋我啲表弟表妹嚟食!

2021-12-28 28 views
呢一間為自己幾近hysan嘅餐廳 成間餐廳都好有小朋友嘅氣氛 好歡樂 同埋啲裝修都好有特色 好似去咗個迷你動物園咁嗰日我同屋企人兩個嗌左個九宮格嘅all day breakfast 每一格嘅食物都好有心思 見到係好用心咁樣去擺盤 好似佢嘅煙三文魚咁樣都放到成個玫瑰花咁 個人覺得佢嘅菠菜幾好食 亦都唔會好油 而佢嘅牛角包都好鬆脆 之後我哋做加多左餐湯同飲品 餐湯係佢哋嘅南瓜湯 好濃郁而且南瓜味都幾香幾甜 熱飲佢哋都幾多選擇 薏米水平時喺其他餐廳都好少可以嗌到!