2024-05-08 334 views
原來佢地收6點,5:40入去嗌餐唔通知收6點,到5點55分落哂閘都已經極速食,希望唔阻人收工,廚部呀姐一6點就坐低同另一呀姐講,雞翼薯條,西多士(我同男友點既餐)!兩個係度享受!收6點架嘛,而家6點幾喇(6:01分),老實講,你哋d野食又真係享受唔落。走既時候當然互扯猫尾,話收銀個呀姐冇講幾點收咩,個收銀唔岩聽日教訓個佢!我答返佢「係我地唔岩咁遲先入黎食阻住你收工!」睇返openrice營業時間,係收1930。
睇返openrice營業時間,係收1930。
2024-05-08
Type of Meal
Tea
2024-04-11 302 views
由於中環返工,所以經常光顧,但收銀員姐姐經常無禮貌,例子如下:是日午餐係滑蛋粟米牛肉飯,講滑蛋牛肉飯都唔可以,話佢真係有另一款,即炒比你,會收貴啲;又另一次午餐係豉椒蒸排骨飯,講蒸排骨飯話搵唔到,語帶諷刺話要講全個名先知道係乜嘢食物嚟講,其實都係一般,只不過價錢比較便宜,其實都忍咗佢哋無數次,但咁嘅服務態度真係差,如果將來結業都唔可以怪顧客唔幫襯,可惜投訴無門,阿姐做得幾差都日日坐係度趕客,希望食店會作出改善

2023-04-30 1863 views
琴日同一班同事放lunch嘅時候,見到好多人排用了新鮮肉片,爽滑,唔油膩啲青椒同埋洋蔥好靚又甜同埋佢哋用咗新嘅餐具,同埋碗碟企理好多店舖新裝修之後都乾淨咗好多價錢非常合理,份量又非常足夠下次再嚟過,椒鹽肉排都好正
琴日同一班同事放lunch嘅時候,見到好多人排

用了新鮮肉片,爽滑,唔油膩
啲青椒同埋洋蔥好靚又甜

同埋佢哋用咗新嘅餐具,同埋碗碟企理好多

店舖新裝修之後都乾淨咗好多

價錢非常合理,份量又非常足夠
下次再嚟過,椒鹽肉排都好正

Average food quality. Portion is quite small but price is not cheap (after all this is in the heart of Central area). There are a number of other options on the same street.not environmental friendly place. All plates and utensils are disposables ones, even for eat-in. something for you to consider before visiting.

2022-04-29 2283 views
好耐無食外賣 選擇左泥呢間🤩 佢車仔面既味道好足😙😙點左雞翼 沙嗲牛肉 蘿蔔 河粉 佢搭多左兩條生菜比我手😂😂系中環區呢講 呢間車仔面真系cp值高 味道足 蘿蔔爽口 咁多配料 但雞翼都仲比左三隻🤩🤩但食個時要留意小心慢食 食太急啲汁同面一齊沖去喉嚨 好易噎親😅😅
好耐無食外賣 選擇左泥呢間🤩 佢車仔面既味道好足😙😙

點左雞翼 沙嗲牛肉 蘿蔔 河粉 佢搭多左兩條生菜比我手😂😂

2020-11-10 4229 views
有時心血來潮就好想食燒味,今日經過中環試吓呢間昭隆燒味~🎈佢主要係做燒味,亦都有湯粉麵,咖喱,上海菜飯同蒸魚菜飯,啱晒打工一族!貪心啲叫咗個燒腩五寶飯(有燒肉丶燒鴨丶叉燒丶雞翼鹹蛋),再加$3要咗個菜飯底,同埋例湯 😜好快就上咗菜,勁大碟勁多燒味,仲有幾條配菜 🎶燒肉燒得啱啱好,皮脆肉嫩义燒亦都唔會乾爭爭 ,好有肉汁😋燒鴨燒得好香,仲有好多鴨油 鹹蛋配飯啱啱好 再加上雞翼,超級滿足!例湯亦都唔馬虎~大大嚿粉葛同豬肉 ♥️飲落去真材實料 非常舒服見到個紅咖喱系列都好似好正,忍唔住又叫咗個紅咖喱豬頸肉😌 紅咖喱 刺激又好味配上豬頸肉同薯仔 好快食晒成兜飯!呢度價錢唔貴~質素好,中環返工嘅打工仔要試吓呢🥰
有時心血來潮就好想食燒味,今日經過中環試吓呢間昭隆燒味~🎈

好快就上咗菜,勁大碟勁多燒味,仲有幾條配菜 🎶

燒肉燒得啱啱好,皮脆肉嫩

义燒亦都唔會乾爭爭 ,好有肉汁😋

燒鴨燒得好香,仲有好多鴨油

鹹蛋配飯啱啱好 再加上雞翼,超級滿足!

例湯亦都唔馬虎~大大嚿粉葛同豬肉 ♥️
飲落去真材實料 非常舒服

呢度價錢唔貴~質素好,中環返工嘅打工仔要試吓呢🥰
2020-09-28 2130 views
今日突然間想食干炒牛河,見到呢到有干炒肉片河,以為係類似既野,點知好難食,炒河唔夠干,肉片係豬肉,但係好大陣豬臭味,非常唔開胃,雖然$40係平,但真係唔好食,最後都冇食哂。
干炒肉片河
2020-07-13 707 views
日日中午黎都好多人排隊,不過姐姐都好快手,唔使等好耐,基本上茶餐廳有既飯,呢到都有,$40一個飯,就唔好期望高質素啦,正正常常既飯,今日叫左魚香茄子飯,好足料,係鹹左少少,平時食飯唔想諗,都會黎呢到
  • 魚香茄子飯
2020-05-15 1795 views
呢間茶餐廳係我做緊果間公司既lunch list既其中一間,咁事緣我果日叫左個上海回鍋肉飯,咁外賣送到,食食下我見到有一個白色既圈,當初我以為係洋蔥圈,望真原來係索帶,咁果時我太肚餓,掉左佢之後,我繼續食,不過之後我同admin講返個情況(因為係admin幫手叫外賣)最後係一星期後,我唔識死,再叫返果間外賣,admin姐姐黎收錢時就講,上次果條索帶,餐廳果邊話唔好意思,為表歉意,上次個飯錢會退返俾你既,今次你個飯,就送多杯凍飲俾你咁我心諗,都幾有誠意兼好負責任下要讚👍👍👍👍食物質數就算ok啦,放得落口,中環咁既價錢,算唔錯啦
咁我心諗,都幾有誠意兼好負責任下
要讚👍👍👍👍
食物質數就算ok啦,放得落口,中環咁既價錢,算唔錯啦
2020-04-29
2019-10-08 2232 views
今日太忙沒時間食飯,點半鐘先去求其買個飯,近近地見都多人排隊就買嚟試下啦。大多數人都係買take out, 店入面有位不過好少位。基本上係快餐店速度,點咗咖哩薯仔雞翼飯+凍檸茶,好快外賣就ready. 最鍾意咖哩有好多薯仔,呢樣嘢佢地做得到,真係好多。雞翼係炸過嘅,都幾香口,不過稍為有少少少少唔夠熟。我好鍾意食咖哩,所以熱氣都唔怕。整體來說以頹飯level都算ok! 不過呢個價錢嚟講都係大快活嘅咖哩最優秀。
2019-09-22 1153 views
估唔到四十幾蚊可以食到蒸魚菜飯。😁😁外賣返office食,外賣會將送同飯分開👍👍菜飯幾好食,有好多菜,飯質幾好,唔太林太 削。條魚都多肉,唔係骨位,不過d汁似落左味精,食完好口渴。
估唔到四十幾蚊可以食到蒸魚菜飯。😁😁

外賣返office食,外賣會將送同飯分開👍👍

菜飯幾好食,有好多菜,飯質幾好,唔太林太 削。

條魚都多肉,唔係骨位,不過d汁似落左味精,食完好口渴。

2019-07-18 1202 views
位於中環的老茶記,黃金lunch時段,非常多人等位。今天特別想食咖哩,叫了馬來咖哩薯仔雞髀飯 $42分量同平時一樣很多,細食既女仔絕對可以同人share食。咖哩汁裏面有薯仔和洋蔥,薯仔煮得好淋而且好入味,洋蔥食得出新鮮很爽口,咖哩味道很濃郁帶點微辣和一點點奶香,非常好味。雖然是外賣,但係雞髀依然很香脆,唯一的扣分位就係雞脾稍為炸得過火,令肉質有點乾身, 不是嫩嫩的。 整體來說, 是一間有水準的港式老茶記。
位於中環的老茶記,黃金lunch時段,非常多人等位。
今天特別想食咖哩,叫了馬來咖哩薯仔雞髀飯 $42
分量同平時一樣很多,細食既女仔絕對可以同人share食。

馬來咖哩薯仔雞髀飯

2019-07-18
馬來咖哩薯仔雞髀飯
2019-07-16 433 views
在中環返工,lunch時段要搵價錢平而水準好嘅午餐真係唔容易 。呢間茶餐廳(昭隆美食)係我經常幫襯的外賣,38蚊一個飯盒,分量絕對不吝嗇,如果你係細食既女仔係可以同人share食一個餐 。佢地既菜單每星期都會更新菜單,而且款式好多。上海回鍋牛肉飯 $38 配涼茶 + $8有牛肉,椰菜,甘筍, 紅椒,青椒等秒埋一齊, 食落有點辣辣地帶一點豆豉味,辣味好快就散去,調味啱啱好,很惹味。牛肉食得出新鮮, 牛肉嫩滑加椰菜爽口,相當唔錯。暖暖的五花茶,先甜後慢慢回甘。

佢地既菜單每星期都會更新菜單,而且款式好多。

上海回鍋牛肉飯 $38 配涼茶 + $8

上海回鍋牛肉飯 配涼茶

上海回鍋牛肉飯

暖暖的五花茶,先甜後慢慢回甘。

五花茶

2019-07-16
上海回鍋牛肉飯 配涼茶
上海回鍋牛肉飯
五花茶
2018-06-30 3524 views
對於中環嘅OL來講,昭隆絕對係一間中式下午茶外賣店嘅首選!同事last day,所以我哋又再一次選擇昭隆作為我哋既farewell下午茶!佢最出名係脆炸雞髀,雖然非常邪惡但係每一次叫我都忍唔住,一定要食雞髀,跟住仲要配埋佢嘅紅豆冰!係咪見到相都覺得好吸引呢?而當佢嚟到嘅時候係熱辣辣嘅,香味十足,所以就算冇叫到雞髀嘅同事,聞到佢嘅香味都流晒口水呀!脆炸墨魚丸,大大粒都好香口!如果唔想咁heavy、想清淡啲,其實都有其他選擇!有同事就叫咗番茄雞蛋三文治,就比較清啲,佢都話麵包好軟熟!
對於中環嘅OL來講,昭隆絕對係一間中式下午茶外賣店嘅首選!
胞炸雞脾

脆炸墨魚丸,大大粒都好香口!
2018-06-27
Type of Meal
Tea
胞炸雞脾
  • 脆炸雞脾
今日下晝去昭隆買咗黑椒牛扒意外買,食落幾好味,但食到最後一少部分,驚人發現一隻死咗嘅曱甴藏係啲意粉入面,差啲當豆豉食埋🤢🤢,但係有腳嫁🤮🤮🤮好恐佈🤢🤢平時間嘢鋪面都唔係好乾淨,但估唔到竟然有曱甴🔥🔥🔥好邋遢

平時間嘢鋪面都唔係好乾淨,但估唔到竟然有曱甴🔥🔥🔥好邋遢