2019-09-14 1613 views
今日中秋節成team就去食返個飯,通常咁多人既時候,中菜係唔錯既選擇。大家今日都好似餓餓地,所以都叫左好多野食。有小菜,滷水,點心,蘿蔔糕,菜等等……餸菜來得好快,搞到成枱都冇位擺。我兩個餸特別喜歡,一個就係沙律蝦,個擺設都好靚,個醬汁好好味。而蘿蔔糕好大粒,濺到外脆內軟,加埋XO醬,好惹味。叫咗好多餸,最後都食唔晒,要打包拎走。

餸菜來得好快,搞到成枱都冇位擺。

而蘿蔔糕好大粒,濺到外脆內軟,加埋XO醬,好惹味。

叫咗好多餸,最後都食唔晒,要打包拎走。
2019-09-13
Lunch
2019-07-07 4160 views
好耐無約舊同事食飯,間餐廳都尚算近地鐵站,同埋比較容易book枱。中午就有點心、小菜、炒粉麵飯、燒味等等...既選擇。我地就叫左燒賣、蝦餃、兩面黃、炒腸粉等等....點心同小菜都唔錯,雙面黃唔係好多地方有得食,喜歡加糖加醋食,不過最喜歡佢個紅棗千層糕,佢係薄薄咁有好多層,夠煙un。食完甜品就好滿足。Lunch食中菜,呢間都係一個好選擇。價錢就每位百幾蚊左右,係中環食飯呢個價位都差唔多lu~~~~~

。食完甜品就好滿足。

Lunch食中菜,呢間都係一個好選擇
2019-06-17 2847 views
雖然和記大廈已經拆咗,但係中環想食潮州菜仍然有喺怡和大廈的潮江春。今晚叫嘅都係一般菜式。滷水拼盤選了鵝肉拼豬大腸。鵝肉鹵得入味,豬大腸拿去了的腸裏面大部份肥膏,減少了罪惡感。咖啡骨一上枱已經聞到浸咖啡香味。但食落咖啡味並無蓋過本身嘅肉味,味道剛好。 潮式蠔餅用上地瓜粉,口感煙韌,呢度唔似其他一般潮州菜館,蠔餅似乎係半煎炸,冇咁油膩。另外點了一碟翡翠苗。清淡口味配合其他餸啱啱好。傾吓講吓不知不覺又過了一個愉快的晚上。

傾吓講吓不知不覺又過了一個愉快的晚上。
$200 (Dinner)
2019-05-03 3425 views
香港人上茶樓是尤來已久的飲食文化,質素好的茶樓,周末等位是一件苦差事。要避免人多擠迫的區域飲茶,中環是首選,雖然價錢會稍貴,但勝在可以訂枱。今天和家人來到中環怡和大廈的潮江春。此店的卡位非常搶手,因為自成一角,舒適寧靜,與家人一邊喝茶,吃點心,一邊閒談,樂也融融。此店的點心、小吃、粉麵和粥飯都相當出色,雪山叉燒包焗得香脆,餡料冶味。椒鹽狗吐魚炸至金黄色,魚肉鮮嫩,入口溶化。XO醬炒腸粉鑊氣夠,嫩滑的腸粉加入冶味的XO醬,簡直絶配。鵝片撈麵、𧐢仔粥和魚蛋粉都是我們的至愛。人均消費$133,享受如此環境和美食,絕對是不錯的選擇!
2019-05-01
$133 (Lunch)
2018-12-30 7768 views
Long story short, disappointed on:a) Hygiene - hair found in foodb) Waitress taking order attitudec) Food was very salty & oilyIt is not even worth visiting..
c) Food was very salty & oily

2018-09-18 9156 views
喜歡潮江春的裝修,不過午市比較吵,要大聲才能聽到朋友說話。所以見客就免在這裡吃了。先上一碟開胃菜和茶,開胃菜挺香口😚叫了點心🥟拼盆,什麼也能試,蝦🦐餃皮薄餡靚,岩哂想什麼都試的人。再叫了2碟菜~菜心炒牛肉和腐竹白果浸波菜。2碟份量都算大同埋係健康之選。但有點失望😞是這家主打潮州菜的兩面黃水準下跌了很多!以前是脆卜卜的,但現在卻只有油和毫不脆😢希望下次來時會有進步。今次吃了每人$160。中環飲茶價吧

先上一碟開胃菜和茶,開胃菜挺香口😚

今次吃了每人$160。中環飲茶價吧
2018-04-04 7897 views
假期前夕到處到full book , 好彩潮江春仲有位。我們三大三小6:00到,未見人潮,即刻入座。自選四拼,好精緻,可惜份量太少。食潮洲菜,點少得招牌鵝片,頭盤鵝片得三丶四片,於是單叫多碟鵝片,切得好薄,啖啖肉。菠蘿醬燒蝦球,得六粒,略少,蝦肉爽滑,醬汁酸酸甜甜,好入味。咕嚕肉,無乜甜酸味,味道一般。蠔仔粥,粥好鮮甜,落左好多蠔,d蠔夠大隻。南乳炆粗齋,味道普通。蒜片牛仔粒,牛仔粒好淋,啱晒小朋友味道。

自選四拼,好精緻,可惜份量太少。

,切得好薄,啖啖肉。

咕嚕肉,無乜甜酸味,味道一般。

蠔仔粥,粥好鮮甜,落左好多蠔,d蠔夠大隻。

南乳炆粗齋,味道普通。

蒜片牛仔粒,牛仔粒好淋,啱晒小朋友味道。

2018-03-30 5501 views
今晚家庭聚會,因為我們的鄉下是潮州,所以我們就去了怡和大廈間潮江春食晚飯。我們一到就叫了不同款式的潮州菜,當然,有些是新潮潮州菜。 鵝片 $158鵝片鹵得入味,而且鵝味香濃。五香粿肉卷 $108炸而脆的肉卷,沾上酸甜汁,十分吸引。蠔仔肉碎粥 $138蠔仔肥潤,粥身夠實,飯一粒粒。兩面黃 $120加糖加醋,入口一流。南乳炆粗齋 $108南乳香而不蓋過粗齋的鮮味。咕嚕肉 $118餸飯一流!菠蘿醬燒蝦球 $198蝦身夠大隻,味佳。蒜片牛仔粒 $78肉淋而不硬。拼盤 $288咸酸菜 $29香片 @ $18$1600 結賬,價錢合理。

我們一到就叫了不同款式的潮州菜,當然,有些是新潮潮州菜。

鵝片 $158
鵝片鹵得入味,而且鵝味香濃。

五香粿肉卷 $108
炸而脆的肉卷,沾上酸甜汁,十分吸引。

蠔仔肉碎粥 $138
蠔仔肥潤,粥身夠實,飯一粒粒。

兩面黃 $120
加糖加醋,入口一流。

南乳炆粗齋 $108
南乳香而不蓋過粗齋的鮮味。

咕嚕肉 $118
餸飯一流!

菠蘿醬燒蝦球 $198
蝦身夠大隻,味佳。

蒜片牛仔粒 $78
肉淋而不硬。

拼盤 $288

咸酸菜 $29

香片 @ $18

$1600 結賬,價錢合理。
Dinner
2018-03-18 12709 views
假日在中環飲茶,要檔次高而價格合理,格調優雅而可高談闊論,位置隱蔽而就腳,可選此店。它隱藏在怡和大厦地庫,在地面無任何招牌。怡和大厦旁的黃花風鈴木正盛開,告訴我春天已來到。我數年未來,門口的藍底金漆招牌和水晶燈未變,內部已裝修,添上書架作裝飾。此店的潮州菜無當年勇,反而廣州式飲茶有口碑。運作模式依然舊派,如銅水樽表層火熨,容易令食品誤觸而灼痛。點心紙(已上載)沒有標示推薦項目。「厨師推介」只屬小菜項目,亦是尋常之物。「精選點心」多達18項,原來是列出粵式蒸點心而已,標題應改為「粵式蒸點」。現把家族推介如下文 :🌊潮式點心-棵品潮式點心如蒸粉果,糯米卷,水晶包三款在香港普及性最廣,但此店出品無驚喜。潮州粿是重點推介。潮州粿,餡料、形狀多變,眼花撩亂,此店有三棵。潮州人重視米、珍惜米。除了作主食,還用米做出各式各樣食品。粿原是用來祭拜祖先神明,拜完了才作為吉祥物分食,是一種人神共用的食品。潮汕俗語「時節做時粿、時令防時病」,一年中各時節祭拜的對象不同,用來供奉的粿品也不相同。元宵節做鼠粿;清明節做樸子粿;端午節要做梔……。又會選用一些可治病的中草藥來做,紅粿可健脾、草仔粿可消滯。用料或餡料

它隱藏在怡和大厦地庫,在地面無任何招牌。
怡和大厦旁的黃花風鈴木正盛開,告訴我春天已來到。

此店的潮州菜無當年勇,反而廣州式飲茶有口碑。

現把家族推介如下文 :

🌊潮式點心-棵品

潮州粿是重點推介。

黃金炸油棵

潮州粿,餡料、形狀多變,眼花撩亂,此店有三棵。
潮州人重視米、珍惜米。除了作主食,還用米做出各式各樣食品。粿原是用來祭拜祖先神明,拜完了才作為吉祥物分食,是一種人神共用的食品。潮汕俗語「時節做時粿、時令防時病」,一年中各時節祭拜的對象不同,用來供奉的粿品也不相同。元宵節做鼠粿;清明節做樸子粿;端午節要做梔……。又會選用一些可治病的中草藥來做,紅粿可健脾、草仔粿可消滯。用料或餡料五花八門,有甜有鹹、有粳有糯、有餡無餡,有紅有綠,琳瑯滿目。
潮江春三棵是煎茶棵,煎韭菜棵,黃金炸油棵。
我喜吃入口即酥的黃金炸油棵。類似農曆新年的炸油角 , 同是砂糖和花生碎,外皮不同,滋味不一,因此裏是即炸,皮較薄,外形亦較悅目,金黃色令我聯想到黃花風鈴木。是真正的春茗!

另一款是煎韭菜棵較多熟客點選,春色吹遍很多檯,很多檯都有-綠色的韭菜棵。
外型吸晴,煎至表面焦黃,餡料似粵式的韭菜餃。如果你喜歡較香口,會愛上它。

廣州,潮州都屬廣東省,小菜大相逕庭,點心卻十分相似。

粵式茶點

1 街邊蒸腸粉
此店竟然有「街邊蒸腸粉」,混醬調得頗佳,與街頭風味無異,極為「貼地」,可見此店在午間與粵式茶樓近似。
腸粉做得十分好,稔糯有米香。

煎韭菜棵和混醬蒸腸粉

上圖把煎韭菜棵和混醬蒸腸粉併拼圖,是對比潮,粵的典型點心。前者反映對繁複手工的堅持,對傳統的固執,後者反映不拘一格(其實是小販小食,不是茶點)和重視地道。

xo醬炒腸粉

2 xo醬炒腸粉
餐單上有六款腸粉,是重點食品。另有此上品,與上述的街邊下品各有風味。
炒得很有鑊氣,比很多茶樓出色,顏色深,有油光,辛辣度適中,不會太咸。食後碟子留下很多蝦米粒,足見味道馥郁。

3蝦餃
我不理會有多少摺紋,薄皮,餡鮮,多蝦,便是佳品。只算是大點,貨真假實,入口感覺體型不大不小,嫩爽有汁,這正是平日旺爆,一位難求的原因。
假日時,不供應下午茶,故要掌握中午時間,提早訂位。

菜苗餃,蝦餃

4菜苗餃
菜苗餃與煎韭菜棵十分酷似,草綠,滿春意,健康,後者為甚。廣州人要求皮薄餡豐,並作為飲茶點綴,與潮州人吃米糰的心態不同。此店的皮薄餡豐,讓你一店兩食,煎蒸並享。

豉汁蒸鳳爪

5豉汁蒸鳳爪
很大碟,是假日平價之選,只賣28元,而小點須33元,即與街邊蒸腸粉同價。
極為稔,近乎入即溶。我個人喜豉汁味,認鮑汁反而不太相襯。

炸雲吞

6炸雲吞
假日平價之選,只賣28元,還有以下兩款。炸雲吞似紅花吐艶,香脆蝦鮮。

雪山义燒包,咸水角

7咸水角
鹹水角內裡餡料有豬肉碎,蝦米,冬菇,沙葛。外皮頗為煙韌,餡料厚實而充足。酥軟味腴,令我饞涎欲滴。

8濃湯鮮竹卷
近年多棄蒸煮,而用浸湯方式,較為健康。內餡多汁,外皮軟糯。

9义燒包
义燒屬廣東燒味,此店無燒味部,义燒汁做得平凡,不推薦义燒包。

义燒包

10雪山义燒包
同樣不推薦。

🌊潮式小食

咸菜賣29元,是指定食品。可要求喝「功夫茶」以去肥膩。

煎兩面黃,煎蠔烙(不是炸蠔餅),蠔仔粥都不太出色。滷水汁很滋味,星期天最好食「天鵝肉」!你可選迷你滷水鵝拼, 78元可淺嚐,多人共享可食「鵝肉」(148元),啖啖肉!有濃郁鵝味。是招牌食品。

鵝肉

要嫩口則選「鵝片」(158元)。亦可選潮州四喜盤。

🌊潮式甜品

銀杏芋泥做得偏差,只覺「死甜」甜。
馬蹄片豆爽則清麗可人。

粵式甜品
紫米露香甜,杏仁茶真材實料,只賣25元,似平民糖水店,十分便宜。

此店最大優點,是潮粵兼收,韓江珠江滙集,移作兩家春。

🌊
吃得酣暢淋漓,在味蕾迂迴盪漾,歷久不散,每人約150元,性價比高。
不是全部是佳品,需善擇。
2018-03-10
$150 (Lunch)
黃金炸油棵
煎韭菜棵和混醬蒸腸粉
xo醬炒腸粉
菜苗餃,蝦餃
豉汁蒸鳳爪
鵝肉
2018-02-13 5761 views
中環飲茶嘅地方唔多, 近住中環中心有兩間,雖然唔貴,但係唔好食。所以我哋一班同事如果要去飲茶的話,我哋會揀潮江春, 價錢一啲都唔平,但勝在有質素。今日又係一大班同事每個月飯聚嘅時間,今次大家都一致贊成去潮江春。由於要搶食嘅關係,今日冇時間影好多相,只係影咗四款食物,希望大家唔好介意啦!點心嘅推介有蝦餃同炸兩。 蝦餃嘅蝦夠大隻同埋彈牙。炸兩個油炸鬼又脆口, 今時今日好難得。小食嘅推介有鵝鹵水鵝片 同埋椒鹽鮮魷。鹵水鵝片嘅味道同埋口感 都好食。椒鹽鮮魷都唔錯, 魷魚 冇煮過火。

點心嘅推介有蝦餃同炸兩。
蝦餃嘅蝦夠大隻同埋彈牙。
炸兩個油炸鬼又脆口, 今時今日好難得。

小食嘅推介有鵝鹵水鵝片 同埋椒鹽鮮魷。
鹵水鵝片嘅味道同埋口感 都好食。
椒鹽鮮魷都唔錯, 魷魚 冇煮過火。
2018-02-13
$145 (Lunch)
  • 鹵水鵝片
2017-12-05 6977 views
Worst service ever, especially the woman who answers the phone call for reservation! Seriously, how hard can it be for you to get a decently polite staff to pick up the phone?! ridiculous
2017-10-23 6434 views
假日的中環少了一分緊張的繁囂,卻換來多一分異國的擠擁,但一樣無損我專誠到中環,因為我要食「潮江春」點心⋯⋯其實都試過幾間唔同嘅潮江春,總覺得中環潮江春點心最保持到水準、最好味。酒樓環境舒適,即使枱與枱之間距離幾親密,一樣無所謂。點心紙係假日獨有的,選擇的確非常之多。今次只食咗幾款傳統點心:炸芋絲春卷:外面少有的傳統芋絲餡春卷,外脆內芋香,超正街邊蒸腸粉:平時已好少食嘅街邊腸粉,可以係飲茶時候食到,風味不同但滋味依然蜜汁叉燒包:每次飲茶我的必食點心,超好食潮洲蒸粉果:潮洲點心必食嘅潮洲粉果,皮薄餡足,加埋辣椒油,勁正!山竹牛肉球:無咩特別,但一樣好食。點心岀色、環境舒服、服務平均,雖然結賬前嘅功夫茶上次自動供應、今次就消失咗,但如果要求,應該會奉上一碟六杯嘅功夫茶。無論如何,中環「潮江春」都係假日飲茶嘅一個好選擇!

今次只食咗幾款傳統點心:

炸芋絲春卷:外面少有的傳統芋絲餡春卷,外脆內芋香,超正

蜜汁叉燒包:每次飲茶我的必食點心,超好食

山竹牛肉球:無咩特別,但一樣好食。

2017-10-22
Lunch
2017-10-18 3800 views
台灣朋友黎香港3日2夜 因為佢酒店揀係中環 所以佢離港前帶佢近近地飲茶揀咗潮江春 因為之前分店食過 覺得唔差中環果然係中環 入到去 真係高貴咗11點30一開就入去 食到1點環境好舒服 服務周到 幾貼心 態度好好我同2個台灣朋友黎 叫咗燒賣 蝦蛟 流沙奶黃包炸芋絲春卷 叉燒腸 鳳爪佢地食到津津有味 好彩冇揀錯佢地話個前菜小食好好味叉燒腸好滑 叉燒好香 蝦蛟大大粒 好多蝦係裡面炸春卷真係好好食 香料加落芋絲到 又唔太咸鳳爪食落唔會霉 燒賣都唔錯唯獨最愛既流沙奶黃包 又冇流沙 又少奶黃 失望3個人食咗4百蚊 差不多喇..
台灣朋友黎香港3日2夜

叉燒腸好滑 叉燒好香 蝦蛟大大粒 好多蝦係裡面
炸春卷真係好好食 香料加落芋絲到 又唔太咸
鳳爪食落唔會霉 燒賣都唔錯

唯獨最愛既流沙奶黃包 又冇流沙 又少奶黃 失望

3個人食咗4百蚊 差不多喇..
2017-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2017-05-28 9139 views
Welcome lunch多數都揀飲茶,人多容易book位,今次揀咗潮江春。其實大家都覺得佢整體水準不如怡翠軒,無奈佢有招牌滷水鵝片同黃金煎伊麵,眞係不食不食還需食吖~不得不說,個人很喜歡它的開胃菜,微酸爽口~依舊還是以點心為主。蘿蔔絲酥餅本人不太熱衷蘿蔔製品,但lee款蘿蔔絲酥餅真係俾到我眼前一亮嘅感覺。外酥內軟,內餡有點香甜。值得encore~沙律明蝦角香口嘢總係容易引起食慾。角仔造型,炸至金黃香脆,邊位摺角位置可能略厚,嗰個位置嘅口感略硬咗d,餡料份量適中,蝦肉爽口。好百年滷水鵝片可能食得多,對鵝片有d味覺疲勞了,🙈唔知點解今次覺得鵝片肉質有d「鞋」。反而,覺得墊喺下面嘅豆腐好好味,吸收咗d滷水汁,但豆腐依然好滑。翡翠蟹肉餃翠綠嘅餃皮經一定調味,不錯,可惜依然存在一夾就爛嘅情況,如果可以再改進就好啦~ 內餡有蟹肉、豬肉等,不錯,有蟹肉的鮮,有豬肉的爽口。鮮蝦腐皮卷同屬炸物,也是金黃香脆,不過餡料略少,主要食腐皮為主,略感失望。潮州黃金煎伊麵唯一不變的是對煎伊麵嘅期待。煎到一面香脆的伊麵,蘸上所配的白砂糖、醋,冇得彈~ 水晶蝦餃皇蝦餃皮相對於蟹肉餃嘅皮,冇咁容易爛,內餡不過不失。(

不得不說,個人很喜歡它的開胃菜,微酸爽口~

開胃菜

依舊還是以點心為主。

沙律明蝦角

沙律明蝦角

翡翠蟹肉餃

翡翠蟹肉餃

鮮蝦腐皮卷

鮮蝦腐皮卷

水晶蝦餃皇

水晶蝦餃皇
蝦餃皮相對於蟹肉餃嘅皮,冇咁容易爛,內餡不過不失。

(小心)奶皇流沙包

(小心)奶皇流沙包
全日最錯嘅決定係揀咗lee款包。一d都唔流沙!!但有奶皇香,其實就係多年前嘅奶皇包咁囉。眞係好唔抵食,同寶湖嘅眞正平靚正流沙包冇得比~

XO醬炒腸粉
後加嘅XO醬炒腸粉也不錯,相對於XO炒蘿蔔糕,我更喜歡炒腸粉,更入味,灑上白芝麻,很香~

飯後消滯茶

接近埋單,會送上消滯茶,熱辣辣~ 味帶甘澀,唔係我杯茶,不太懂得欣賞🙈

縱觀全個廳,幾乎只有兩三個侍應serve客,人手眞係好緊張😓,所以,d服務水準都算係咁啦~
2017-05-23
$200 (Lunch)
  • 沙律明蝦角
2017-03-24 8211 views
美心中菜唔係話超級高水準,但整體質素都唔錯,而且水準穩定,所以中環呢間潮江春中午都長期好多人,好多時訂咗位都要等一陣。今日又來食晏,等左唔夠10分鐘就有枱,算快架啦!一坐低,侍應就拎左功夫茶俾大家,每人小小一杯,茶香濃郁。然後,我們把握時間落單,今日一行四人,叫咗滷水鵝片、炒菜苗、潮式煎麵、XO醬炒蘿蔔糕、蝦餃同埋另外兩三個點心。食物出得好快,落單冇耐就有嘢食,啱晒香港人嘅節奏鵝片切得厚薄適中,滷得嫩滑入味,滷水汁濃味而不過咸,好好食。可惜份量唔算太多,除咗面頭一層鵝片,下面墊底嘅就係滷水豆腐了。蝦餃亦唔錯,皮夠薄,不過略嫌個餡太多肥豬肉,蝦嘅份量相對少咗啲。XO醬炒蘿蔔糕係次次都會點嘅食物,蘿蔔糕切粒煎香,加上微辣嘅XO醬,惹味又好食!黃金煎麵係潮江春嘅必食推介,雖然頗為油膩,但個麵的兩邊都煎得香脆,麵質爽滑,撈埋糖同醋一齊食,口感同食其他兩面黃係好唔同的!跟住再食埋個菜同其他點心,飲埋杯功夫茶消下滯,就匆匆忙忙咁埋單了,每人$160,以中環地段來計算,都算係一個價錢合理而食物又好食嘅午餐

食物出得好快,落單冇耐就有嘢食,啱晒香港人嘅節奏
蝦餃
XO醬炒蘿蔔糕
潮州黃金煎麵

2017-03-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
蝦餃
XO醬炒蘿蔔糕