Restaurant: Choi Fook Royal Banquet (Fortune Metropolis)
Info:

Info:

之前成日來食燒雞蒸魚同龍蝦,一路印象都唔錯。今日行過唸住試下新嘢,叫左個燒雞,椒鹽肉排,同剁椒蒸茄子。肉排就極肥膩,食到一半油膩到食唔落。好多肥肉比麵粉包住咬落去先知中伏;剁椒茄子剁椒不夠酸辣的來同酸菜味道好唔夾,仲要落埋糖,甜甜地少少酸少少辣仲有陣酸菜味勁奇怪。成餐飯食左唔到十五分鐘其他一個鐘係不停等⋯茶水等左十幾分鐘,上菜等左半個鐘,最後碌卡買單等左十五分鐘!成間餐廳只有三分一坐左客人,每一次叫人都係無人睇到我地舉手。唔會再來!
2019-05-26
$150 (Dinner)
2019-05-24 159 views
今晚打比賽前約定幾個隊友食飽飽先去打波去左附近彩福皇宴,沖返個普洱飲下再慢慢睇下食咩今晚叫左幾個餸再加每人一個白飯金裝潮式鹵水拼盆,四川大蝦球,彩椒菠蘿咕嚕肉,啫啫肉碎蝦乾通菜煲,香煎銀雪魚,脆皮燒腩仔,再加一渣果汁先生橙汁白飯金裝潮式鹵水拼盆-有豬耳,鵝翼,雞腎仲好入味四川大蝦球-酸酸地蝦肉質都唔錯爽口彈牙彩椒菠蘿咕嚕肉-咕嚕肉又唔會好肥,好香口啫啫肉碎蝦乾通菜煲-熱辣辣成煲慢慢食,除左香口外菜都好新鮮香煎銀雪魚-煎得幾香口再配合埋個醬就更加可口脆皮燒腩仔-個皮都幾脆,肥瘦平均果汁先生橙汁-凍凍地咁飲先正
今晚打比賽前約定幾個隊友食飽飽先去打波
去左附近彩福皇宴,沖返個普洱飲下
再慢慢睇下食咩

今晚叫左幾個餸再加每人一個白飯
白飯
白飯
金裝潮式鹵水拼盆
金裝潮式鹵水拼盆-有豬耳,鵝翼,雞腎仲好入味
四川大蝦球
四川大蝦球-酸酸地蝦肉質都唔錯爽口彈牙
彩椒菠蘿咕嚕肉
彩椒菠蘿咕嚕肉-咕嚕肉又唔會好肥,好香口
啫啫肉碎蝦乾通菜煲
啫啫肉碎蝦乾通菜煲-熱辣辣成煲慢慢食,除左香口外菜都好新鮮
香煎銀雪魚
香煎銀雪魚-煎得幾香口再配合埋個醬就更加可口
脆皮燒腩仔
脆皮燒腩仔-個皮都幾脆,肥瘦平均
果汁先生橙汁
果汁先生橙汁-凍凍地咁飲先正
2019-05-23
$195 (Dinner)
金裝潮式鹵水拼盆
四川大蝦球
彩椒菠蘿咕嚕肉
啫啫肉碎蝦乾通菜煲
香煎銀雪魚
脆皮燒腩仔
果汁先生橙汁
2019-05-13 175 views
「彩福」無論是午市及晚市都有質素保證,價錢相比其他酒家便宜,但性價比卻偏高,絕對物超所值。蟹籽燒賣每粒大大隻,咬下啖啖肉,豬肉彈牙,蟹籽增加口感。千島沙律蝦多士推薦點心之一,蝦肉泥混粒鋪多士上,咬下香脆,蝦肉彈牙。潮鹵滑豆腐推薦點心,豆腐順溜溜,醬汁比例剛剛好,豆香重。鮮茄肉碎浸菜苗茄湯拌肉碎湯頭香濃配上翠嫩菜苗,味道佳。秘製醬皇抄手醬皇抄手做到皮薄而口感滑溜,肉餡飽滿至漲卜卜至結實,配上醬油蔥花香蒜調味。牛肉腸及叉燒腸手拉腸粉因即叫即拉,腸粉柔滑有彈性,肉餡豐富飽滿,新鮮熱辣好味。黑糖核桃馬拉糕馬拉糕鬆軟不黏牙,咬下黑糖味濃夾帶香脆核桃,口感多層豐富。

蟹籽燒賣
每粒大大隻,咬下啖啖肉,豬肉彈牙,蟹籽增加口感。

千島沙律蝦多士
推薦點心之一,蝦肉泥混粒鋪多士上,咬下香脆,蝦肉彈牙。

潮鹵滑豆腐
推薦點心,豆腐順溜溜,醬汁比例剛剛好,豆香重。

鮮茄肉碎浸菜苗
茄湯拌肉碎湯頭香濃配上翠嫩菜苗,味道佳。

秘製醬皇抄手

牛肉腸及叉燒腸

黑糖核桃馬拉糕
馬拉糕鬆軟不黏牙,咬下黑糖味濃夾帶香脆核桃,口感多層豐富。
2019-05-13 165 views
我喜歡同屋企人或朋友聚餐,最好選擇就是飲茶, 因為選擇多, 有點心、炒粉麵飯、 甜品樣樣有齊,又可以慢慢歎茶。 所以每星期總有幾次到酒樓飲茶吃點心。 近來較喜歡這間彩福集團酒樓, 這間彩福酒樓有很多地方都有分店比較方便, 但最重要食物質素保持到水準。 今次約咗朋友到紅磡火車站, 附近置富都會商場入面原來都有間彩福酒樓,二話不說就入去飲茶食個lunch先。酒樓外表粉藍色配白色給人舒適感覺,室內都很寬敞。午市亦都有很多推介和得獎點心,鮑魚燒賣,不是第一次食每次都會 order這個燒賣因為好味又抵食。午市孖寶選擇了瑤柱蛋白炒飯配素鵝燒肉, 素鵝非常香脆燒肉肥瘦適中外皮鬆脆。黑松露小籠包啖啖肉內餡鮮味。濃湯浸時蔬份量都不少。香煎虎皮椒夠惹味。
酒樓外表粉藍色配白色給人舒適感覺,室內都很寬敞。

黑松露小籠包啖啖肉內餡鮮味。

濃湯浸時蔬份量都不少。

香煎虎皮椒夠惹味。

2019-05-04 828 views
今天lunch 我哋大夥兒去彩福飲茶,飲茶當然要多人去至好,因為可以試多啲嘢食!因為呢個午市套餐係比較抵,又多得獎食物, 所以必點今日個叉燒好好味呀肉質香軟,肥瘦適中,又唔會燒得太燶腸粉很普通,還可以上湯通菜,清清地這個千絲卷上菜時排列得很亂,可能人客太多吧😅不過味道也能保持水準燒腩仔的皮仍很脆,不錯這個包略咸旋風奶皇包味道好,流心也很足, 正👍🏻蝦餃大大粒,蝦粒也很爽口!最後埋單每位$75元左右,也是扺食之選!

因為呢個午市套餐係比較抵,又多得獎食物, 所以必點
叉燒

今日個叉燒好好味呀

肉質香軟,肥瘦適中,又唔會燒得太燶
腸粉

腸粉很普通,還可以
上湯浸通菜

上湯通菜,清清地
芝心海皇千絲春卷

燒腩仔

燒腩仔的皮仍很脆,不錯
生煎梅菜叉燒包

這個包略咸
奶皇包

旋風奶皇包味道好,流心也很足, 正👍🏻
蝦餃

蝦餃大大粒,蝦粒也很爽口!

最後埋單每位$75元左右,也是扺食之選!
叉燒
上湯浸通菜
芝心海皇千絲春卷
奶皇包
蝦餃
2019-05-01 161 views
同表哥餞行响置富都會樓上彩福皇宴吃晚飯,原因放便去鄰近紅磡火車站乘火車返回廣州。門面牆壁上舖滿一片玫瑰花海,天花掛上多盞水晶燈,地方寬闊,座位舒適,感覺瑰麗堂煌。酒家推出九款精選小菜,我哋揀了三款。用瓦煲盛載惹味的拍蒜豉味涼瓜炆斑頭腩$118,侍應捧上枱巳聞到香噴噴熱騰騰的豆鼓蒜頭和斑頭腩,肉嫩鮮美,涼瓜甘甜爽脆。我很喜歡這款巧手煎焗新會陳皮䐁肉粒$92,混合一起的似是用秘製麵鼓醬撈陳皮的醬料,味道濃郁,䐁肉粒肉質細膩有口感。表哥喜歡份量十足的潮式鹵水拼盆,有豬肚、豬耳、鴨腎、鴨翼等等...汁香味濃。飯後甜品有嫩滑椰皇燉燕窩和滋養桃膠燉紅蓮,水準也是不俗。估唔到同表哥餞行搵間就近旺角火車站的酒家,都有意想不到的驚喜。

酒家推出九款精選小菜,我哋揀了三款。

飯後甜品有嫩滑椰皇燉燕窩和滋養桃膠燉紅蓮,水準也是不俗。

• 拍蒜鼓味涼瓜炆斑頭腩  巧手煎焗新會陳皮豚肉粒  原個椰皇燉燕窩
2019-04-29 106 views
來到友人的晚宴,傳統晚宴的菜式,首先乳豬全體不少得,乳豬皮脆而香,略嫌有些較油膩,跟住蝦球炒菜,蝦球很大隻,爽口彈牙,再上瑤柱節瓜,浸過雞湯,非常入味,炸蟹蚶香口好味,用花膠代替翅我是十分贊成,可是花膠太少和幼,有點失色,魚滑雞也美味,伊麵和炒飯也是傳統的指定動作,最後甜點其中一款心型桂花糕,另一款則不說也罷,整體服務質素有效率而且協助分好每位的餸,飲品方面也補結得快,燈光明顯較暗,只有敬酒時才調光,似酒店感覺,洗手間也打掃尚可。
Dinner
2019-04-25 147 views
家族飯聚又來吃彩福,紅磡店最舒服我們最喜歡了~花園般的婚宴場地設計,每次都吸引家人拍不少照片~門面好看~這幅花花牆超好拍~今次來吃好運遇上一年一渡既彩福龍蝦節,超平$88一斤加拿大龍蝦,我們當然不錯過~點了兩只,上海,伊麵底~共$187+$30~每只是1斤1重~龍蝦是真的游水龍蝦,鮮味彈牙,有膏有肉,好滋味~伊麵吸滿上海同龍蝦汁,好吃呢海皇醬花生苗玉瓜炒牛柳絲 $92幾日前係睇電視有介紹花生苗,節目中提及種植花生苗是非常花心機,需要長時間每粒悉心照顧,種的人不多,願意拿貨的人亦很少,當時睇到就已經好想試下,估唔到呢度可以食到~初嚐花生苗,真係特別爽脆,水份充足,多了花生既香,好食啊當然成碟餸味道都不錯~燒味雙拼 $138必食既叉燒,每次都食,肉質鬆化腍身,外層燒得超香,個汁無得彈香煎銀鱈魚 $88油脂豐富既銀鱈魚,擁有超滑既肉質,非常 juicy,滿口都是魚油香,個皮係最正,煎到脆卜卜~

門面好看~

這幅花花牆超好拍~

點了兩只,上海,伊麵底~
共$187+$30~
每只是1斤1重~

龍蝦是真的游水龍蝦,鮮味彈牙,有膏有肉,好滋味~

伊麵吸滿上海同龍蝦汁,好吃呢

海皇醬花生苗玉瓜炒牛柳絲 $92

初嚐花生苗,真係特別爽脆,水份充足,多了花生既香,好食啊
當然成碟餸味道都不錯~

燒味雙拼 $138

香煎銀鱈魚 $88

$200 (Dinner)
2019-04-20 140 views
本來晚餐打算在深圳完成, 但時間太趕, 直接回香港完成, 下車位置就在紅磡港鐵都會旁, 進去就看到這間我想是專為粉藍控而設的酒家吧, 側面看還以為是西餐廳來的, 裝潢十分華麗 原來這家彩福皇宴是專門經營婚宴, 宴會之類的。一看餐牌還以為這樣的裝潢, 收費會相對昂貴, 事實卻不是如此, 感覺還比餐廳便宜 蟹肉帶子蛋白炒滑蛋想不到用料很足, 帶子肥美嫩滑, 份量可足夠3人之食用。 脆皮南乳雞半隻份量也不少, 入口不覺油膩,撕開雞肉冒煙燙熱,完全鎖住了肉汁,肉質亦十分嫩滑,香口而惹味。 花菰海參扣鵝掌煲採用原個煲仔上桌,吃時暖烘烘的感覺,鵝掌身實淨爽口,花菰厚大,吃時很滿足。海參充滿膠質,湯底的濃香汁液吸收,配飯一流。份量可足夠3人之食用。 總括來說, 價錢, 環境, 食材及想不到連員工質素都相當高,以後家庭聚會也會把這酒家放進口袋清單內

事實卻不是如此, 感覺還比餐廳便宜

蟹肉帶子蛋白炒滑蛋
想不到用料很足, 帶子肥美嫩滑, 份量可足夠3人之食用。

脆皮南乳雞

花菰海參扣鵝掌煲
採用原個煲仔上桌,吃時暖烘烘的感覺,

2019-04-20 138 views
今天與朋友相約吃飯,選了這間酒樓試試。我們8點來到,幸好還有位。我們點了一碟海皇櫻花蝦炒飯。海皇櫻花蝦炒飯份量十分多,炒飯夠乾身,櫻花蝦十分足料,我和朋友也搶住吃。我們又點了一個啫啫肉碎蝦干通菜煲 。通菜煲香味撲鼻,通菜吸收了湯味,加上還有蝦干,送飯吃一流。我們又點了一份黑椒京蔥牛仔骨。牛仔骨煮得夠軟身,而且黑椒味濃郁。牛仔骨份量也很足。我們又點了甜品方面。先點了原個椰皇燉燕窩。椰皇燉燕窩是凍的,燉奶十分滑身,燕窩也很足料,忍不住再叫了一個吃。我們又點了凍楊枝甘露。楊枝甘露芒果味濃郁,而且很夠凍。今天真的很滿足,下次會來試試其他菜式。
今天與朋友相約吃飯,選了這間酒樓試試。

我們8點來到,幸好還有位。

我們又點了凍楊枝甘露。楊枝甘露芒果味濃郁,而且很夠凍。

今天真的很滿足,下次會來試試其他菜式。

2019-04-16 112 views
最愛龍蝦嘅女皇,沉晚同我講彩福嘅龍蝦節又黎啦,咁我就醒目地帶佢直踩紅磡彩福實行龍蝦略紅磡彩福餐廳入口有花園感,相信為配合童話婚禮而設。入坐後馬上睇到龍蝦節嘅餐紙每斤$88,唔食就傻,點龍蝦前我們又發現最近電視節目介紹過嘅花生豆苗,所以就點左海皇醬花生苗玉瓜炒牛柳絲。花生苗呢個食材好特別,除左有芽菜嘅爽脆之外仲多咗股花生香,而且配上海皇醬炒牛柳絲,就更見惹味。接住就係每次黎都點嘅燒味部嘅金牌叉燒拼油雞 ,肥瘦格什嘅叉燒外層掛有香甜嘅蜜汁,入口即化。今晚主角上埸上湯龍蝦加伊麵,單看賣相豐富非常,但今晚龍蝦唔夠大隻無乜肉食,所以對女皇黎講當然未能盡興,但興幸師傅已將龍蝦精華煮入湯汁,加上伊麵,真係唸起都回味。臘味糯米飯,煙un飯米口感,可能唔係瓦煲,所以有種唔夠香嘅感覺。最後我地以可愛嘅香芒小魚布甸同滋潤桃膠燉紅蓮為呢餐劃上完美嘅句號啦一

紅磡彩福餐廳入口有花園感,相信為配合童話婚禮而設。

2019-04-13 116 views
難得今天放假,約了係紅磡區住的老友見面,於是選擇了「彩福皇宴」飲茶☕️聚舊一下😊來到門口等候入座區域,歐陸式佈置得很美麗進入酒樓環境很有氣派,座位都寬敞,很舒適☺️點了一籠得獎點心🌟《旋風黃金流沙包》🌟流沙包食落爆漿流出👍👍,香濃味美😋《瑤柱蛋白炒飯》,炒飯軟硬度剛剛好,不油膩👍《脆素鵝拼燒腩仔》,雙拼可以品嚐多款食物,啱晒我眼闊肚窄嘅人👍👍《椒鹽魷魚鬚》,分量十足,香脆可口😋《懷舊芝麻卷》,很香濃芝麻味道,不太甜😋飲茶中與老友聚在一起聊天,很開心啊!

來到門口等候入座區域,歐陸式佈置得很美麗

進入酒樓環境很有氣派,座位都寬敞,很舒適☺️

點了一籠得獎點心🌟《旋風黃金流沙包》🌟

流沙包食落爆漿流出👍👍,香濃味美😋

《瑤柱蛋白炒飯》,炒飯軟硬度剛剛好,不油膩👍

《椒鹽魷魚鬚》,分量十足,香脆可口😋

《懷舊芝麻卷》,很香濃芝麻味道,不太甜😋

飲茶中與老友聚在一起聊天,很開心啊!
2019-04-13
Lunch
2019-04-13 2990 views
約左屋企人飲早茶,入到去環境吳錯,坐位寛闊,早茶原來十點半前落單好多優惠,所以就叫到成枱都係食物😂😂鳳爪排骨飯——即叫即蒸,夠熱又夠味👏黑松露帶帶子鳳眼餃——-3隻剛剛好,我地三個人一人一隻😛帶子黑松露配搭,味道鮮味夠特出,餡皮做得夠薄又彈牙,入面配合🦐同脆玉瓜粒,又夠爽口,價錢仲好抵食👍煎釀茄子🍆——🐠肉爽口彈牙,味道適中,茄子不會過火,煎得剛剛好✌️韭杞鯪🐟球粥—-幾特別,用韮杞配搭,菜又不會老,食既時候菜仲係嫩滑,最鐘意係D食物全部都好夠熱,甘先最好味✌️鮮🦐水餃皇——-果然做得好出色,餡皮夠薄,材料入面既🦐又爽口又鮮甜,配合木耳又多又夠爽,好味😋脆玉瓜叉燒腸粉——-有菜有肉健康又好食,不過腸粉塊皮厚左D,吳夠薄😅🦐腸——味道吳錯,🦐都夠大隻,不過都係塊腸粉皮厚左D😀牛肚——望個樣幾靚,牛我吳食,屋企人話好味就得😂叉燒包——-個包都幾軟熟,餡料味道亦適中😊棉花雞—-🐟肚又夠多又入味,又有冬菇夠香昧,🐔肉都夠滑😋點心高質素又平又抵食仲要係好味👍👍👍👍👍
鳳爪排骨飯——即叫即蒸,夠熱又夠味👏
黑松露帶帶子鳳眼餃——-3隻剛剛好,我地三個人一人一隻😛
🦐腸——味道吳錯,🦐都夠大隻,不過都係塊腸粉皮厚左D😀
牛肚——望個樣幾靚,牛我吳食,屋企人話好味就得😂
叉燒包——-個包都幾軟熟,餡料味道亦適中😊
棉花雞—-🐟肚又夠多又入味,又有冬菇夠香昧,🐔肉都夠滑😋
點心高質素又平又抵食仲要係好味👍👍👍👍👍
2019-04-12
Breakfast
2019-04-13 152 views
紅磡彩福位處紅磡站旁的置富都會, 十分適合剛到港的旅客以及附近的住戶去飲茶。而且這裏是婚宴專門店剛剛在上年完成裝修,門面主要用Tiffany Blue顏色也吸引很多年青人在這裏擺酒。今次同朋友飲早茶,叫了得獎點心-潮州粉果,皮薄函嫩,點上特製辣椒醬更份外醒胃。另外,叉燒腸粉亦十分出色,份量剛好,即叫即製。招呼亦見周到,一舉手即有多位員工待命。最後干炒菜遠牛河亦見出色,牛肉份量很多易不太油膩出色的酒樓。
出色的酒樓

2019-04-12 114 views
估唔到呢度裝修咁雅致,美輪美奐,座位寬闊,坐得好舒服,環境高級,直情豪華婚宴裝修擺設,價錢竟然咁抵食。 花膠炆冬菇只係$88 竟然有兩大片花膠,而且非常厚身、黏口,好正! 烏雞燉湯 $198 非常足料,既滋保又好味。連甜品都非常之有驚喜,椰皇蛋白燉燕窩,一揭開見到滿滿嘅燕窩即刻心情舒暢, 椰皇嘅清甜、蛋白雞嫩滑,都做得好好,唔會太甜,非常清新,食完之後都覺得自己靚咗。服務員服務態度非常之細心殷勤,簡直賓至如歸。可以常來 。
烏雞燉湯 $198 非常足料,既滋保又好味。
服務員服務態度非常之細心殷勤,簡直賓至如歸。

可以常來 。