2022-02-03
今次行街既時候見到有間新開既冰室,個名都幾得意,令我諗起經典既春田花花幼稚園😂就黎試下,因為喺新樓樓下又係新開唔係好耐既,裝修光猛,行田園風格,以綠色、灰色同木色🪵為主,有一片綠油油既葉牆🍃🧱,另外仲有一個高櫃放左啲花💐,座位闊落,感覺幾舒服同乾淨,唔會侷促同壓迫感~ 野食方面整體味道都幾好,配搭比起普通茶餐廳同冰室都多啲層次,未諗到食咩又要醫肚既話呢到係唔錯既選擇~(5 😍 係滿分,🤩係半分)蟲草花椰子雞米線 🍗🍜 - $55 + 8 (轉雞髀) (好味指數:😍😍😍😍🤩)比較少喺冰室見到呢類米線🍜,所以就叫黎試下~ 今次加左8蚊轉雞髀🍗,嫩滑juicy兼幾重雞味,啖啖肉幾正~ 雞皮色澤鮮黃,脂肪既部分入口即溶又唔覺得油膩,雞肉🐥唔會有雪味幾新鮮,雞件都幾多,好難得呢個價錢既雞🐥咁高質👍🏻 至於湯🥣就幾清澈,唔會好油膩,有淡淡既椰子🥥同紅棗🔴清香,味道幾鮮甜清潤,真係見到有一粒粒紅棗🔴,證明真係用左真材實料去煲,感覺無咩味精,如果湯🥣既雞味🐥再重啲就更加好,米線🍜都幾索味,不過稍為腍左啲~ 上面仲有啲爽口既雲耳同蟲草花,令到整體既口感豐富啲,真係幾抵食~花生醬西多士 🥜🍞 - $22
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
花生醬西多士 🥜🍞 - $22 (好味指數:😍😍😍😍)
西多士 🍞幾厚身而且蛋味🥚同牛油味🧈香濃,金黃香脆,炸得幾香口,有埋焦香既脆邊,而入面口感軟熟,裡面香甜醇厚既花生醬🥜份量恰到好處,唔會話好漏,另外糖漿係比你自己加既去控制甜度,呢點幾好,因為每個人既口味都唔同~
炸薯條 🍟 - $20 (好味指數:😍😍😍🤩)
薯條🍟上枱既時候仲係熱辣辣金黃色既,而且係粗切既,所有比較有咬口,裡面綿密,不過表皮可以再脆口啲~
芝士白汁焗雙花 🧀🥦 - $38 (好味指數:😍😍😍🤩)
所謂既雙花就係西蘭花🥦同椰菜花,份量超多!喺白汁上面有黃色一點點,應該就係車打芝士粉🧀,所以食落會香口啲,西蘭花🥦同椰菜花都爽口又唔會過生,大細平均~ 白汁奶味重,不過略嫌酥左少少,食耐左會有啲濟
清炒時蔬 🥬 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
可以揀菜心🥬或者西蘭花🥦,因為小編已經揀左芝士白汁焗雙花 🧀🥦,所以就揀菜心🥬~ 第一次見炒時蔬既菜心🥬全部都係菜心苗,爽脆鮮嫩,因為唔會有菜頭同比較粗糙既kwang,所以食落無渣,另外見到有落洋蔥絲🧅去炒,所以多左一份天然既清甜,整體幾好~
鴛鴦紅綠豆冰 🔴🟢🍧 - +$5 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個幾surprise,紅豆冰🔴🍧飲得多,紅綠豆冰 🔴🟢🍧呢個組合就第一次見,口感更加豐富,紅豆🔴軟綿細膩,綠豆🟢就係去左皮既就爽口帶少少煙韌,而多數出面係用花奶🥛沖,今次個底係用椰汁🥥,口感香濃順滑,有啲泰式風味,香甜又唔會濟,如果紅綠豆🔴🟢再多啲就更加好啦,宜家唔係幾夠喉😂
好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍