2008-10-02 19 views
中四果陣食過一次松記SUMMER之後就冇再踏入過深水 ;土步; 嚕 ~今次食完新派唔夠喉,之後就揸車由旺角落返去啦 !我地又order左幾樣野-幻彩明珠 : 好多生果, 好colourful ,不過唔甜既?, 都幾大碗 $15算抵食既..-雪山 : bf 叫既, 佢要左曲奇雪糕, 佢食完話"早知要楊枝甘露啦"不過個人口味唔同既 -貴妃茶 : 朋友既女友點 , 佢話清清地幾好飲知道松記係香港都幾出名..不過其實勝在係平同大碗,如果講好食亦唔算係特別出色既 ...如果下次就應該唔會特登再入黎食嚕 .*座位之間好迫呀 拎住個袋好小心都會撞到其他人> <
今次食完新派唔夠喉,之後就揸車由旺角落返去啦 !

我地又order左幾樣野

, 都幾大碗 $15算抵食既..
不過個人口味唔同既

-貴妃茶 : 朋友既女友點 , 佢話清清地幾好飲

知道松記係香港都幾出名..
如果下次就應該唔會特登再入黎食嚕 .

*座位之間好迫呀 拎住個袋好小心都會撞到其他人> <
2008-09-23 12 views
我同朋友仔分別叫左一個幻彩明珠(hkd15) 同一個雜果涼粉(hkd15)加芒果雪糕(hkd5)很多網友都吃過這裏的甜品所以就只說個人食後感好大碗, 有好多水果, 抵食...不過...我真係唔多鍾意一碗包含太多唔同材料的糖水...味道有點雜亂...我係叫錯左野黎試...
(hkd5)

很多網友都吃過這裏的甜品
所以就只說個人食後感
好大碗, 有好多水果, 抵食...
不過...我真係唔多鍾意一碗包含太多唔同材料的糖水...
味道有點雜亂...
我係叫錯左野黎試...
2008-09-19 9 views
果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 香港松記糖水 餐厅地址 深水埗營盤街128號地下 Chung Kee Dessert G/F, 128 Camp Street (Sham Shui Po) 交通 去長沙灣辦身份證時順路過去的 餐厅电话 2386 7710 营业时间 10:00-凌晨 就餐时间 2008 年 9 月 5 日 12 时第几次用餐 第 1 次 可否刷卡、开发票、大众积分 现金 共几人用餐 2 总花费 15 如何知道该餐厅 《深水埗交通網絡手冊》 用餐目的 打算以后每次去深水埗都吃一種口味,辦身份證,正好過去。 菜名 哈羅冰 价格 15 评价 口感非常豐富,最上面是芒果醬和鮮奶,下面有各種西米、紅綠豆沙、珍珠、龜苓膏、杏仁豆腐等,口感豐富,不會特別甜,價格很公道。兩個人吃一份完全可以,即使這樣,吃到最后還稍微有點膩呢~ 环境如何 很干凈的小店,里面的主色調是綠色,桌椅擺放的比較緊密,我們去時人不多,所以不覺得不方便,也不覺得很吵。菜單非常吸引人,前面是店家的歷史,后面有推薦糖水和全部目錄。墻上也有推薦糖水的照片。 服务如何 服務員不太懂普通話,問我們加不加奶時,我們都沒聽懂;得知
果壳苏三饕餮走四方
餐厅名称 香港松記糖水
交通 去長沙灣辦身份證時順路過去的
餐厅电话 2386 7710
营业时间 10:00-凌晨
就餐时间 2008 年 9 月 5 日 12 时
第几次用餐 第 1 次
可否刷卡、开发票、大众积分 现金
共几人用餐 2
总花费 15
如何知道该餐厅 《深水埗交通網絡手冊》
菜名 哈羅冰
价格 15
服务如何 服務員不太懂普通話,問我們加不加奶時,我們都沒聽懂;得知加奶不用加錢時,當時要加咯~
卫生间如何 沒有去,不是很清楚。
餐厅特色 各種糖水都不貴,物價飛漲的今天,還能維持在20元以下,真是奇跡;水準不低,大陸沒有這么好吃的糖水什冰。
用餐后的感觉和建议 正如來之前打算的那樣,以后常常來,把每一種都吃遍。
总的感觉 來深水埗,一定要來的好地方。
正,口感豐富,滋味甜美
正,最愛這種小果子
正,口感豐富,滋味甜美
正,最愛這種小果子
2008-08-17 12 views
八月十七日(星期日)下午遊逛完旺角,再到深水埗進攻好友提議去松記食糖水,話要帶我見識見識呢個時間唔算多人,入到去就有位坐話曬第一次食,就order幻彩明珠($15)woo~真係材料豐富,有多款水果(西瓜, 哈蜜瓜, 蜜瓜,奇異果, 芒果)仲有大西米, 黑珍珠,涼粉,面層淋上芒果汁,加埋忌廉難怪可以迫爆個碗-,-好欣賞佢啲水果,非常清甜,芒果汁配大西米食亦得我心但唔太鍾意涼粉,早知''走''左佢
八月十七日(星期日)
下午遊逛完旺角,再到深水埗進攻
好友提議去松記食糖水,話要帶我見識見識

呢個時間唔算多人,入到去就有位坐
話曬第一次食,就order幻彩明珠($15)

仲有大西米, 黑珍珠,涼粉,面層淋上芒果汁,加埋忌廉
難怪可以迫爆個碗-,-
好欣賞佢啲水果,非常清甜,芒果汁配大西米食亦得我心
但唔太鍾意涼粉,早知''走''左佢
$15 (Tea)
七月二十日晚,喺《一品》食完米線, 我哋其實特登留少少肚走過嚟《松記》食糖水!可能星期日晚關係, 依然好多人, 好采好快有位咋!我唔駛諗, 都係 Summer, 朱古力加芒果雪糕 ($17), 仍然好味, 冇變質!而 Winnie 都話想試 Summer, 不過佢要朱古力及曲奇雪糕,不過唔知係咪天氣熱, 今次啲雪糕溶得好快呀!! 所以建議大家都係食晒啲雪糕先! 更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=9433
可能星期日晚關係, 依然好多人, 好采好快有位咋!

$17 (Last Night Supper)
  • Summer
七月五日, 我一句話想食甜品, 老公就陪咗我嚟《松記糖水》,自從《松記》喺營盤街開多間舖後, 我哋多數都過嚟新舖度食, 感覺上好似唔似等咁耐位嘛!睇嚟我都係習慣性地叫噃 "Summer" ($17) 啦!! 依然都係想食朱古力同芒果味雪糕, 同上次食既 "Summer" 冇分別, 一樣好味!老公亦都係叫噃佢既例牌甜品 "開心世界" ($19),睇個樣都係同上次一樣, 味道應該唔會有咩出入啦!Keep 到水準, 會繼續幫襯! 更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=9341
自從《松記》喺營盤街開多間舖後,
我哋多數都過嚟新舖度食, 感覺上好似唔似等咁耐位嘛!

老公亦都係叫噃佢既例牌甜品 "開心世界" ($19),
睇個樣都係同上次一樣, 味道應該唔會有咩出入啦!

Keep 到水準, 會繼續幫襯!

正,Summer
正,開心世界
$18 (Last Night Supper)
正,Summer
正,開心世界
  • Summer
  • 開心世界
2008-07-21 15 views
一定係深水步甜品之王, 是否全港之王就不得而已但佢既水準好穩定一個哈囉, 我每次必點 $15 勁多料貴妃茶 $15 紅棗蛋茶的改良版擂沙湯丸, 湯丸似係自家製的, 但擂沙粉唔多掂, 無乜黃豆粉的味道但整體上的出品還是不俗的
一定係深水步甜品之王, 是否全港之王就不得而已
但佢既水準好穩定

一個哈囉, 我每次必點 $15 勁多料
貴妃茶 $15 紅棗蛋茶的改良版

但整體上的出品還是不俗的
  • 哈囉
2008-06-15
呢間都算係我心目中數一數二既甜品店,如果去深水埗,我一定會去,就算吃得飽飽,都一定會去買外賣。其實甜品唔算好特別,但就勝在價錢合理,食物也新鮮,份量也充足…..相比去乜記物記,食個班㦸成三十蚊,呢度算相當抵食啦!雖然姨姨們總係好像有點趕客,例如一入去,就會有人企起你隔離,好似催你叫嘢…..一放低隻匙就即刻攞走等,但肯定佢哋態度都係好好的。如果喜歡熱食,湯丸係我既首選,皮夠煙韌、饀也多但唔係好甜,至於乜嘢饀好食就見仁見智,因我本身唔好豆沙,所以我會揀奶皇同芝麻。凍食我一定推介馬蹄露,蛋花馬蹄霞都只係9元,加水果就13元左右,都算好抵,馬蹄露好清新,又係唔會太甜,馬蹄份量都多,不會像街邊的落咗好多馬蹄粉。另楊枝金露又係又平又好味,有樣特別的叫琉璃,透明煙煙韌韌又係唔錯。唯一我覺得差小小雪糕,似係牛奶公司果 d,奶味超重!
2008-06-02 20 views
去到深水埗 , 沒有理由不去松記吃甜品 , 下午去客人不多 , 只有一兩張檯是坐滿 . 我們點了一個叫 "玻璃之戀" , 有幾款不同的生果 , 好像西瓜 , 芒果等等 , 芒果茸是另外上的 . 所謂玻璃應該是指像西米透明的東西 , 幾得意 , 味道好好 , 又足料 , 兩個人吃也夠 . 好像沒有在其他的甜品店看個這一款 , 下次會再來吃 .

好像沒有在其他的甜品店看個這一款 , 下次會再來吃 .

$14 (Other)
2008-05-29 6 views
食完晚飯雖然好飽,但係都好想食下甜品 味道好似紅棗茶,清清地感覺好滋潤,一碗兩分份量都ok,重有隻蛋添呀,當然硬係留比大包攪掂喇
食完晚飯雖然好飽,但係都好想食下甜品
2008-05-13 4 views
朋友生日.我就請佢食松記.最初佢都話要係藍田入到長沙灣好遠..唔多想去..但尼到..食完..佢就話覺得絕對抵食! 下次再尼食過.. 叫左個SUMMER, 幻彩明珠(加雪糕)味道唔洗講...好有水準,外表夠哂ATTRACTIVE!之後唔夠食..我地叫多個芝麻糊加奶皇湯圓 !我就覺得芝麻糊唔多夠甜..奶皇湯圓就有2粒.. 唔錯!1定有下次啦梗係
朋友生日.
我就請佢食松記.
最初佢都話要係藍田入到長沙灣好遠..
唔多想去..

但尼到..食完..
佢就話覺得絕對抵食! 下次再尼食過..

叫左個SUMMER, 幻彩明珠(加雪糕)

味道唔洗講...好有水準,
外表夠哂ATTRACTIVE!

之後唔夠食..我地叫多個芝麻糊加奶皇湯圓 !
我就覺得芝麻糊唔多夠甜..
奶皇湯圓就有2粒.. 唔錯!

1定有下次啦梗係
2008-05-09 4 views
食完豬潤麵,順便黎買糖水返公司食,叫左楊枝金露,SUMMER(選左朱古力,芒果雪糕),幻彩明珠(走涼粉,多D西米)三樣都好味,同埋價錢算平啦! 比起滿記,發記抵食
三樣都好味,同埋價錢算平啦! 比起滿記,發記抵食
$15 (Other)
2008-04-15
果然係聞名不如試一試果然有料到幻彩明珠$15有西瓜, 蜜瓜, 奇異果, 芒果, 西米, 黑珍珠, 面頭仲淋有芒果汁, 又有花奶, 真係好幻彩, 除了芒果酸到喊外, 其他都無得頂哈囉雜豆+ 椰汁糕, 配搭幾有創意阿姐個個好有笑容, 招呼唔錯
果然係聞名不如試一試
果然有料到

幻彩明珠$15

哈囉
雜豆+ 椰汁糕, 配搭幾有創意

阿姐個個好有笑容, 招呼唔錯
朋友話由於係「泰國人海南雞」度食到一肚火, 所以一定要去食碗糖水下火喎~雖然呢度都唔少糖水店, 但最想去既都係「松記糖水」,感覺上佢啲新鮮雜果糖水最有水準。今晚好好采, 一去到已經有位, 唔駛等位,諗嚟諗去, 都係食噃呢個「Summer」($17) 啦! 不過啲雪糕味道少少唔同咗,所以我今次叫咗朱古力同芒果味, 個芒果雪糕真係冇叫錯, 好fresh 好正!老公就試咗呢個「開心世界」($21), 老公話幾好味喎~另一位朋友就同我一樣叫咗「Summer」, 不過佢冇食芒果雪糕, 叫咗曲奇味。而朋友本來想叫合桃糊, 可惜賣晒, 唯有改食芝麻糊($9), 不過朋友話食得出係開粉架喎~ 但總算唔係啲好cheap 既芝麻糊粉。另外仲叫咗呢個「擂沙湯圓」($9),我幫襯咗一粒, 襯熱食, 又出奇哋幾好味喎~~睇嚟松記都係啲鮮果類既糖水做得好食, 啲傳統糖水如芝麻糊、合桃糊等都係「杏花樓」做得好食啲!更詳細資料及圖片請看: http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=6675
雖然呢度都唔少糖水店, 但最想去既都係「松記糖水」,
感覺上佢啲新鮮雜果糖水最有水準。

今晚好好采, 一去到已經有位, 唔駛等位,

老公就試咗呢個「開心世界」($21), 老公話幾好味喎~

另外仲叫咗呢個「擂沙湯圓」($9),
我幫襯咗一粒, 襯熱食, 又出奇哋幾好味喎~~

睇嚟松記都係啲鮮果類既糖水做得好食,
啲傳統糖水如芝麻糊、合桃糊等都係「杏花樓」做得好食啲!

2008-04-01 5 views
今日5點幾放學..心郁郁想食甜品成日聽人講"松記"甜品好食..但就未去過,所以今日特登去搵..(我係長沙灣返學)我同朋友2個人去食..我叫左"哈囉"朋友就叫"幻彩明珠"haha..我覺得朋友個碗好味過我,因為我個碗全部都係豆..^^""不過整體黎講...平!靚!正!下次我要食"幻彩明珠"先得..kaka
今日5點幾放學..
心郁郁想食甜品
成日聽人講"松記"甜品好食..但就未去過,
所以今日特登去搵..(我係長沙灣返學)
我同朋友2個人去食..
我叫左"哈囉"
朋友就叫"幻彩明珠"
haha..我覺得朋友個碗好味過我,
因為我個碗全部都係豆..^^""
不過整體黎講...平!靚!正!

下次我要食"幻彩明珠"先得..kaka