2009-06-05 12 views
和舊同學在「添飯」開完餐後,大家很自然地向松記方向去了。在長沙灣長大的我們,對松記肯定唔會陌生,以前會餐牌都唔使睇就叫個幻彩明珠,但是晚想轉轉口味,就點一個未吃過的CK酥。未了解CK酥這名字的由來,不過單看外表,似是一件拿破崙。幾層的酥皮,夾著忌廉、果肉和啫喱,面頭加上一球曲奇味的雪糕。酥皮是鬆脆,但忌廉、酥皮及啫喱都沒什味道,只靠中間的少少芒果肉帶出味道,整體的感覺是偏淡口。總覺得甜品一係就唔食,食就一定要夠甜,淡淡茂茂的,夠難吃呀!頂層的雪糕也不算香滑,這樣夾著酥皮吃也嬴不了分數。舊同學要了個哈囉,涼粉、椰汁糕、雜豆、粉圓、黑珍珠等材料,是一如以往的大堆頭。據報味道不錯,以我吃了多年松記的經驗,這類甜品,一定穩陣。由舊同學埋單,多謝都唔使講聲,拍拍屁股便走人了。

由舊同學埋單,多謝都唔使講聲,拍拍屁股便走人了。
$28 (Last Night Supper)
2009-04-13 4 views
前幾星期我突然興致勃勃想男友陪我吃糖水,於是我倆到了松記店舖內都坐滿了一半人左右,menu上有許多不同的選擇,令人花多眼亂想來想去,什麼都想吃.我男友叫我盡情叫吧,結果我一次過叫了7款糖水我最愛吃的是summer,因有我喜歡的cookie餅雪糕. 整個組合都很有創意,其芒果汁真係值得一讚 雪糕世界雖然都有雪糕,不過都係沒summer那麼好吃.蘆薈爽也做的很不錯,吃完之後有清涼的感覺. 忌廉西米的忌廉特別,暫時來說,我在別的店吃不到這種風味. 喳喳做得沒有舊式糖水店那麼有風味.不過都OK. 反之mango pancake個皮就差D啦.薄係薄,不過唔夠好味, 仲有用個外賣盒上,唔係太好囉. 最後,吃得太多甜野,叫左個四海魚蛋,又OK啵,幾彈牙.總結來就,松記真係一家好唔錯既糖水店. 不過下次我一定唔會一次過叫那麼多囉 , 一個人吃了$100糖水

前幾星期我突然興致勃勃想男友陪我吃糖水,於是我倆到了松記

我最愛吃的是summer,因有我喜歡的cookie餅雪糕.
整個組合都很有創意,其芒果汁真係值得一讚

雪糕世界雖然都有雪糕,不過都係沒summer那麼好吃.
蘆薈爽也做的很不錯,吃完之後有清涼的感覺.
忌廉西米的忌廉特別,暫時來說,我在別的店吃不到這種風味.
喳喳做得沒有舊式糖水店那麼有風味.不過都OK.
仲有用個外賣盒上,唔係太好囉.
最後,吃得太多甜野,叫左個四海魚蛋,又OK啵,幾彈牙.

總結來就,松記真係一家好唔錯既糖水店.

雪糕世界
Summer
四海魚蛋
蘆薈爽
忌廉西米
mango pancake
喳喳
$100 (Last Night Supper)
雪糕世界
Summer
四海魚蛋
蘆薈爽
忌廉西米
2009-04-02 2 views
駕車去了食「松記糖水店」,很多人啊我食了三色涼粉,感覺不錯,但白色的涼粉原來是奶造,很飽.... 反而傳統的黑色涼粉不是太多,但若不是加了花奶,略嫌有點單調
駕車去了食「松記糖水店」,很多人啊

三色涼粉
2009-03-28
三色涼粉
2009-02-22 2 views
同朋友不怕由藍田..就要去到呢到食佢d甜品...因為聽說真係好抵食! 哈.我地叫左2個summer!!!嘩...好吸引!仲有埋雪糕球!食落去好開心好幸福!口感好rich,生果又唔酸.正!同朋友食完覺得好好味.唔夠喉.就決定再叫多d野食!!!叫左個雪糕世界同埋芝麻糊+奶黃湯圓!雪糕世界正!!!!好鍾意佢d 白色的似涼粉的物體!!!仲有d好有口感的珠珠! mix埋雪糕個feel真係正!好得意!芝麻糊就覺得差d...芝麻味唔太重... 好淡口...但奶黃湯圓就正啦! 我地2個人咁食先1人30幾到..! 抵呀!如果去計留山...我地用30幾.... 叫係食到1樣野炸-3-
同朋友不怕由藍田..就要去到呢到食佢d甜品...
因為聽說真係好抵食! 哈.

我地叫左2個summer!!!
嘩...好吸引!
仲有埋雪糕球!
食落去好開心好幸福!
口感好rich,
生果又唔酸.正!

同朋友食完覺得好好味.
唔夠喉.
就決定再叫多d野食!!!
叫左個雪糕世界同埋芝麻糊+奶黃湯圓!

雪糕世界正!!!!
好鍾意佢d 白色的似涼粉的物體!!!

芝麻糊就覺得差d...
芝麻味唔太重... 好淡口...
但奶黃湯圓就正啦!

我地2個人咁食先1人30幾到..! 抵呀!
如果去計留山...
我地用30幾.... 叫係食到1樣野炸-3-
2009-02-20 1 views
食完飯又唔係好夠飽,就特登行左差唔多三個字黎呢度食甜品。雖然係平日,但都好多人食野。我同媽子食左幾個甜品.......芒果琉璃琉璃即係碼小小既西米,我覺得好爽口彈牙。配上椰汁同芒果簡直係一絕,好似食緊芒果西米露咁。而且個甜品又唔算太甜,芒果又新鮮,有得食都想食多次。奶皇湯圓無乜特別既,只係湯圓裡面有奶皇。但奶皇湯圓配上有薑味既糖水就唔同啦,湯圓配上呢隻糖水,係把湯圓既味道昇華。最重要既係湯圓好實,又唔會咁易散。而奶皇又唔算太甜,唔係既話就好似剩係食緊奶皇。雪糕涼粉我食紅豆雪糕,我估應該係維記既出品啦。雪糕配上涼粉,口感一流。而雪糕又唔算太甜,涼粉溝埋花奶,就唔會咁單調。我覺得雪糕溝埋涼粉真係好正,夏天食真係消暑良方。呢餐只係四十幾個大洋,我覺得好值得。佢地既甜品又多種類,有新意又有食,有咁多生意好正常既。

芒果琉璃
奶皇湯圓
雪糕涼粉

芒果琉璃
奶皇湯圓
雪糕涼粉
2009-02-19 8 views
喜歡去松記係因為覺得佢地d甜品唔會太貴又多款式多選擇...早d去食就唔洗同人地迫...一去到見到有人叫左個好似刨冰既甜品..見到咁大碗更係好吸引我啦...我又學人叫左個楊支甘露刨冰; 友人就叫左個芒果琉璃..其實個刨冰真係得個樣..太多冰啦攪到成碗野都無咩味道咁麻麻反而琉璃就好好味,芒果又甜加上爽口既琉璃真係絕配呀...
其實個刨冰真係得個樣..太多冰啦攪到成碗野都無咩味道咁麻麻
反而琉璃就好好味,芒果又甜加上爽口既琉璃真係絕配呀...
2009.2.13係淘大食完糖水, 已經成10 點幾。另外有得打牌, 不過係荔枝角個邊, 約了12點打牌。所以同男朋友過黎食個糖水先。邊食邊等邊傾計......呢間唔多人, 好多位。食幻彩明殊, 因為唔想諗, 費事左思右想。好快有得食, 果然很多生果, 是抵食之選。阿姐問我要不要加奶, 我話要多奶, 應該聽不到。因為奶的份量根本不多呀!最喜歡是大西米, 因為很有咬口。係松記度過12點, 去到14號情人節呢。
2009.2.13

係淘大食完糖水, 已經成10 點幾。
另外有得打牌, 不過係荔枝角個邊, 約了12點打牌。
所以同男朋友過黎食個糖水先。
邊食邊等邊傾計......呢間唔多人, 好多位。

食幻彩明殊, 因為唔想諗, 費事左思右想

好快有得食, 果然很多生果, 是抵食之選。
阿姐問我要不要加奶, 我話要多奶, 應該聽不到。
因為奶的份量根本不多呀!
最喜歡是大西米, 因為很有咬口

係松記度過12點, 去到14號情人節呢。
幻彩明殊
$15 (Last Night Supper)
幻彩明殊
2009-02-16 20 views
松記是我最常到的糖水鋪, 一向去佐敦店多, 深水土步店只是第2次光顧。這次我們點了幻彩明珠($15) 和 SUMMER(芒果+紅豆雪糕) ($17)幻彩明珠 當然是加奶啦~~ 好味好多~~SUMMER 的紅豆雪糕不錯, 口感很好=]
這次我們點了

幻彩明珠 當然是加奶啦~~ 好味好多~~

SUMMER 的紅豆雪糕不錯, 口感很好=]
2009-01-09 7 views
我去了松記糖水很多年, 他們落Order會靈活變通, 好似我鐘意食 "幻彩明珠" 但要走黑珍珠同加一份大粒西米, 他們一聽就明, 大粒西米即係大粒珍珠, 很有口感, 彈牙, 其他糖水鋪做唔到, 會有D硬; 面層有很多生果 : 西瓜, 哈蜜瓜, 蜜瓜,奇異果, 芒果, 士多啤利; 底層是涼粉, 再係面淋上芒果汁, 加埋花奶, 個碗滿滿, 食完很滿足!另外他們的 "雲石豆腐花" 有點芝麻味, 賣相很好, 豆腐花很滑, 正合不喜歡太甜的Daddy.過年過節我又鍾意買綠茶奶黃湯圓, 綠茶皮很薄, 不會食到很飽胃, 奶黃味道也有奶黃味, 食得很開心!價錢唔貴, 十多元一豌 "平、靚、正" 之選!

價錢唔貴, 十多元一豌 "平、靚、正" 之選!

$15 (Other)
其實一直都未食過 .. 因為食開都只係去綠林 .. 今次試左 hello 同幻彩明珠 同黑芝麻糯米滋 其實 hello 同 幻彩明珠冇咩分別 只不過幻彩明珠係用水果hello 係用五穀 我鍾意食幻彩明珠多d ^^^黑芝麻雪米滋 我冇食過 .. 因為男朋友覺得好好味 .. 俾埋佢食 .. 佢話d 黑芝麻 +落d雪糕到好好味 佢仲話次次黎都會食 coz $8 only total $40 有找 .. 抵呀 不過地方略為迫左d
其實一直都未食過 ..
因為食開都只係去綠林 ..

今次試左 hello 同幻彩明珠 同黑芝麻糯米滋

其實 hello 同 幻彩明珠冇咩分別
只不過幻彩明珠係用水果
hello 係用五穀

我鍾意食幻彩明珠多d ^^^

黑芝麻雪米滋 我冇食過 ..
因為男朋友覺得好好味 .. 俾埋佢食 ..
佢話d 黑芝麻 +落d雪糕到好好味
佢仲話次次黎都會食 coz $8 only

total $40 有找 .. 抵呀
不過地方略為迫左d
  • 黑芝麻雪米滋
2008-12-07 1 views
逼完電腦節之後,行去松記食糖水。一星期前先食過,今次試新野。要了海底椰馬蹄露。仲有蛋花。海底椰同馬蹄都係大大片。海底椰一碗裡面有晒淋同爽口;馬蹄都爽口,但我估切粒,口感會好好多。糖水底唔甜,清清淡淡地。都係幻彩明珠好食d。
逼完電腦節之後,行去松記食糖水
一星期前先食過,今次試新野。
要了海底椰馬蹄露。
仲有蛋花。
海底椰同馬蹄都係大大片。
海底椰一碗裡面有晒淋同爽口;
馬蹄都爽口,但我估切粒,口感會好好多。
糖水底唔甜,清清淡淡地。
都係幻彩明珠好食d。
2008-11-30
一時興起 o係葵芳食完dinner特登去長沙灣食松記總店太多人......所以去li間o係門口見到隻好肥大ge蟑螂兩個人食好快有位自己要左大明珠+椰汁糕+多奶($13+$4)成碗都係明珠 好滿足椰汁糕俾左成8件.....(上次去總店加得三四粒=_=) 依舊軟硬適中 椰味香濃忌廉奶超多....好甜忌廉味 但食得多有d"濟"朋友要左熱燉蛋 味道非常一般 夜晚好多人.....d通道又好窄 肥d都過唔到服務態度算唔錯........雖然好多人 但係招手之後好快有人理 落錯單又主動黎道歉
一時興起 o係葵芳食完dinner特登去長沙灣食松記
總店太多人......所以去li間
o係門口見到隻好肥大ge蟑螂

兩個人食好快有位
自己要左大明珠+椰汁糕+多奶($13+$4)
成碗都係明珠 好滿足
椰汁糕俾左成8件.....(上次去總店加得三四粒=_=)
依舊軟硬適中 椰味香濃
忌廉奶超多....好甜忌廉味 但食得多有d"濟"
朋友要左熱燉蛋 味道非常一般
夜晚好多人.....d通道又好窄 肥d都過唔到

$14 (Last Night Supper)
  • 大明珠 椰汁糕
2008-11-22 3 views
一直走漏眼,在營盤街的雲南米線旁邊,又多一間松記分店,現今松記又什麼三姐松記,誰是A貨B貨,如果非經常光顧的人,隨時分不出.這間分店,是正貨.即是美居麥當勞對面的分支.十多人在石硤尾食完排檔小炒,浩蕩地來到吃甜品下一下火.貫切窮鬼作風,吃甜品也特別慳,叫個便宜的雲石豆腐花.只需$9一碗.話須是便宜,相比一些老字號荳品店,又貴一兩塊錢,為何叫雲石豆花就不知道,色水灰色如小弟用開的洗面泥,心想用來塗面又會否皮光肉滑?撇除色水,也是一碗普通的豆腐花.豆腐滑但豆香不重,沒有任何特別之處.來松記,都係吃幻彩明珠,最為穩當.

來松記,都係吃幻彩明珠,最為穩當.
$9 (Last Night Supper)
2008-11-09 13 views
行完深水埗,腳仔攰...去咗食糖水 休息下...松記得深水埗呢區才有喳~ (人吔話好好味~ 所以嚟試下..)$12 綠茶湯丸 (5粒) 個湯係綠色~ 但係無味既~ 湯丸就好有綠茶味呀~ 奶皇都ok$15 哈囉 (裏面有好多豆,加埋椰汁糕,涼粉,珍珠) 配埋椰汁加芒果汁 好好味呀...又真係好平呀...
行完深水埗,腳仔攰...去咗食糖水 休息下...

松記得深水埗呢區才有喳~ (人吔話好好味~ 所以嚟試下..

$12 綠茶湯丸 (5粒) 個湯係綠色~ 但係無味既~
湯丸就好有綠茶味呀~ 奶皇都ok

又真係好平呀...
  • 哈囉
2008-10-30 2 views
上星期天,特意開車去深水埗一間有名糖水店吃糖水,( 朋友介紹 ).怎知有很多人排隊,心想-好野先有人等.但門口不準泊車,車只好泊在附近的街.怎知到了門口,問阿姐:"兩位,吾該要等多久."有位阿姐沒有答,只是用眼尾一掃.愛理不理的様子.我老公再問:"吾該兩位."尖而短的聲線答:'你兩位阿,我都吾知要等几耐?"她之後再沒有說話.面沒笑容,眼大而凶.淨識講"几位".可能不休做.心裡有點一不舒服的感覺.很想走,但老公很有耐性氹我開心,走過對面的麦當勞買我最愛薯寶給我吃著等.大約20分鐘才有位,位很迫,但我叫的幻彩明珠很好味,老公的summer也不錯,還有我喜愛芝麻糊,真的满意.最後還叫了二個外賣回家.最開心都是給錢.五個糖水不用一百元.老公話,如果我喜歡,多些車我來吃.但我覺迫了小小都不緊要,最好門口那位阿姐态度好小小就好了.在食野其間,聽到其他阿姐叫她- 阿翠.希望她不是老闆:
泊在附近的街.
眼尾一掃
.愛理不理的様子.我老公再問:"吾該兩位."
面沒笑容,眼大而凶
.淨識講"几位".可能不休做.
的麦當勞買我最愛薯寶給我吃著等.
也不錯,
還有我喜愛芝麻糊,真的满意.最後還叫了二個外賣回家.最開心
都是給錢.五個糖水不用一百元.
那位阿姐态度好小小就好了.
在食野其間,聽到其他阿姐叫她- 阿翠.希望她不是老闆:
$35 (Other)
  • 幻彩明珠
  • 芝麻糊