2019-01-20 126 views
之前都食銅鑼灣果間過松記,都覺得唔錯,今次去左西環果間,食左 雜果芋圓仙草凍 同埋 雪曲哈囉。雜果芋圓仙草凍送到黎真係認唔出,問返店員係咩黎,佢話係咁架啦,指住底下個兩條芒果肉話:呢舊咪芒果囉。ok唔該晒。食落正常味道,但d芋圓好淋,口感一d都唔彈牙。雪曲哈囉送到黎,都係認唔出,好稀,同圖完全唔似。味道麻麻,好清淡,好似加左水咁。舊曲奇雪糕食落有d細冰粒,唔係咁好食。埋單72蚊。圖片只供參考。圖片只供參考。

食落正常味道,但d芋圓好淋,口感一d都唔彈牙。

雪曲哈囉送到黎,都係認唔出,好稀,同圖完全唔似。

埋單72蚊。

圖片只供參考。

圖片只供參考。
2019-01-20
$35 (Dinner)
2018-12-14 174 views
等咗30分鐘,撞咗兩碗都係奶水+薑汁水,睇同飲奶冇分別,仲厚面皮都話冇問題。究竟識唔識整糖水架,反映俾佢聽,不但冇歉意,仲唔信顧客講。我唔會再去幫襯這間西環松記糖水店。

2018-11-07 197 views
最差嘅糖水店,  影衰松記。薑汁辣到食唔到!!未食過d薑汁辣到咁嘅糖水。最差是人的服務態度, 已經無奢求佢地有咩禮貌友善, 求其正正常常我地都ok. 因一時無散紙俾左2個5毫銀仔,收銀個男人唔肯收態度也非常差, 完全唔尊重人!!用佢講係犯法也堅持唔信!!法例下面搵埋俾你你地自己睇! 唔好講犯唔犯法,咁嘅態度不如唔好開糖水舖啦。想開開心心正正常常食個糖水都要受氣不得安寧!人地去松記係欣賞深水埗/九龍灣松記糖水好味人又友善!完全影響松記個名!!好失望, 失望到極點,不會再幫趁!!我情願去Seven買支水飲,完全唔甜但起碼唔駛受氣。當然可能佢地根本唔在乎,對自己零要求.Hopeless.條: 2 屬法定貨幣的硬幣68 of 1999 01/07/1997附註:具追溯力的適應化修訂─見1999年第68號第3條(1) 行政長官會同行政會議可藉命令授權發行硬幣,其設計、面額、成分、準重量及可容許的公差,須於命令內指明,而只要該等硬幣沒有經過任何受法律禁止的形式處理,即屬作為支付下列款額用途的法定貨幣─ (由1999年第68號第3條修訂)(a) 以面額不少於$1的硬幣而言,所支付的款額不超逾$100

附註:
具追溯力的適應化修訂─見1999年第68號第3條
(a) 以面額不少於$1的硬幣而言,所支付的款額不超逾$100;
(b) 以面額少於$1的硬幣而言,所支付的款額不超逾$2。
(2) 每枚硬幣只屬其所示面額的法定貨幣。
(3) 凡硬幣除因正常損耗外而破損、消損或減輕,或因其上印上或刻上任何名字、字樣或標記或以任何形式被切割、穿孔或砍劈而遭毀損,該硬幣須當作已經過受法律禁止的形式處理。
1K
2018-10-09 210 views
一直以嚟,松記比我印象都幾好,西環開一間分店,我本來都滿心歡喜,但點解開咗咁耐我遲遲未試呢?係因為太多負評,但我為咗想食芋圓,決定比個機會大家,結果令我大表失望🤦🏻‍♀️檸檬芝士木糠布甸+綠茶雪糕 $34🥢食得出有檸檬味,但芝士味欠奉,而木糠布甸硬過石頭😵,正常係香滑軟熟架嘛,至於綠茶雪糕不過不失啦,係奶味重咗d紫薯芋圓仙草冰 $30🥢紫薯有紫薯味,但就乾咗dd,芋圓又係實的的嘅😵,一d都唔軟同Q,幸好仲食到淡淡地瓜味,仙草就最正常不過,因為現盛貨西瓜冰 $26🥢🥢🥢呢個正常嘢零難度,西瓜汁新鮮香甜,全晚算最好二人共消費:$70(在 Klook 用 $30 買 $50 coupon)

檸檬芝士木糠布甸+綠茶雪糕 $34🥢

紫薯芋圓仙草冰 $30🥢

西瓜冰 $26🥢🥢🥢
呢個正常嘢零難度,西瓜汁新鮮香甜,全晚算最好

二人共消費:$70
(在 Klook 用 $30 買 $50 coupon)
2018-10-05
2018-09-29 145 views
中意食芋圓既朋友一定要留意松記既芋圓系列,呢款蜜瓜芋圓涼粉,係我食完又食既甜點其中之一呢間松記既芋圓煙un度岩岩好,唔會太硬太pat,口感十足,涼粉加埋奶,味道配合得天衣無縫,唔會太甜太淡,因為試過唔口加奶食就覺得有d淡,配埋粒粒紅豆,更加有咬口松記仲有其他有芋圓既甜品,不過我試黎試去都係中意配水果涼粉呢種,覺得味道好夾,而且唔利,飯後甜品一流,大小適中,唔會一種料特別多或少宜家松記開左咁多分店係全港,我試過唔同地區既都覺得水準keep 到👍🏻

2018-06-19 215 views
放假放得我咁爽,我梗係又要出去搵個食啦。 都係嗰句今日嘅天氣唔食返啲甜嘢真係嘥曬,今次就入咗松記食我都好鍾意嘅綿花冰,我就咬咗豆腐花味嘅,綿花冰非常豆腐花嘅味道,但係同時係棉花冰口感,非常特別,而且加咗脆米等等嘅配料,令到成件事生色不少
2018-06-10 161 views
西環無咩選擇...唔想行得遠只可以去松記。以前都黎過幾次,都不過不失....但經過今次真係以後有幾想食糖水都唔會再幫襯!叫左碗雪梨杏仁燉海底椰諗住潤下,一啲顏色都無...好似燉左5分鐘就攞出黎...見到都唔開胃。完全係清水加幾粒糖同幾塊雪梨,感覺好中伏。另外朋友叫左椰汁西米露,又係好水...椰汁好貴咩,碗嘢都收得唔平...駛唔駛沟咁多水落去?咁樣做生意堅係唔掂...侮辱消費者智慧。真心發誓唔會再番黎
真心發誓唔會再番黎
2018-05-29 147 views
第一次去食的時候糖水和服務都喺麻麻地,諗住俾多次機會去第二次結果都係一樣,我個朋友啲湯圓煮到爆曬出嚟。第二次去的時候服務員係咁咳感覺有點欠缺衛生,收銀女士服務欠佳。
2018-05-05 232 views
話說晚餐食完酸酸麻麻辣辣,好想甜下個口,所以我哋慢慢散步落咗去石塘咀食糖水。上網搵選擇又唔係好多所以就去咗呢間松記,原本我哋都有啲猶豫,因為見網上嘅食評寫到好差,但係明明松記就係松記,我哋成日都係公司叫外賣,唔明白會差得去邊,所以我就堅持要來食。黎度見到好多人等緊位,最後都係決定買外賣返屋企食。合桃露加芋圓 - 餐牌上邊冇呢個組合,膽粗粗問店員可唔可以咁樣計,佢話當然冇問題啦,我自己好鍾意食芋圓,返到屋企食雖然合桃露已經唔唔再熱鬧啦,但係芋圓煙煙銀銀,好味,略嫌合桃露甜左少少。綜合水果仙草 - 想食熱嘅,不過佢哋夏天只做凍嘅,返到屋企打開個外賣碗都有啲嚇親,因為啲水果好多,樣樣都切得大大嚿,芋圓可能因為凍嘅關係變咗索索聲,有啲搞笑,仙草唔會太甜,加埋水果一齊食又唔會唔夾喎!下次都係返去食六寶!

下次都係返去食六寶!
2018-04-14 189 views
同老朋友食完晚飯就去左西環石塘咀既松記度食糖水。我地攞完飛之後,見到有位,但店員都冇示意我地入去坐。再等多一陣,我地要主動問佢地可唔可以入去坐。我地桂圓蓮子蛋茶 (HKD 28)同埋珍珠綠豆鮮草冰 (HKD 28)。有啲甜品冇價錢,問店員,但態度就比較差。 杯蛋茶尚算可以,味道一般,夠熱,但分量略細。至於個鮮草冰,真係不堪一提,鮮草係一大塊,無剪過就攞出黎俾我地。另外,亦無附送匙羹,有啲唔細心。至於個味道就真係幾一般。
同老朋友食完晚飯就去左西環石塘咀既松記度食糖水

桂圓蓮子蛋茶

珍珠綠豆鮮草冰

2018-04-13
$30 (Last Night Supper)
2018-04-11 120 views
以為松記糖水伏極有限 叫左個榴槤西米露 一上臺真係呆左 佢比左碗透透地明灰灰地既水咁樣既野我 一碗好似米水咁既野 隱若見到有d榴槤肉 撈下個底先有少少白色 (好可惜撈勻左冇影到佢一上臺個樣)食落係冇咩味 淨係有少少甜味同少少榴槤味 佢話個底係奶+西米 但係食落完全冇奶味 質地極之稀 感覺飲緊榴槤+水 極之難食 冇諗過d 糖水可以咁既味 真係侮辱左松記個名. 係我食過最難食最伏既糖水 仲要成$35 點解松記宜加可以變成咁.........

榴槤西米露
2018-04-11
$35 (Last Night Supper)
2018-04-08 112 views
太過份,貴左,又不食,好不開心,細個係深水埔食開,好好吃又平。 見西環開,試下,個summer 一黎,甘細? 我馬上問佢,甘細?啲生果去左邊?佢話,係甘細。無下次架啦!.\_/.
佢話,係甘細。
無下次架啦!.\_/.

Summer
2018-03-21 213 views
落雨無得打🎾仲走左去食糖水。黎到好出名嘅松記,呢間西環店好似開左1年左右🤔?2人點左榴槤西米露($35)、椰皇花膠燉牛奶($68)。榴槤西米露。食過好多間糖水店都好穩陣!點知呢個糖水一上枱,做乜個賣相咁嘅!?食落,唔可以用好味黎形容,榴槤得1小件,西米露好稀又唔夠奶味... ... 食食下無啦啦有條膠條(如下列照片)!?攪乜😤椰皇花膠燉牛奶。呢個我地本來都抱好大期望,點知... ... 椰肉極硬到差啲「剷」唔起黎食!牛奶ok,有好多粒芋圓都ok,但唔覺有椰味,似就咁飲緊熱牛奶。食食下,唔對路,花膠呢??好辛苦搵搵搵,原來成個椰皇入面得3粒仔花膠😱😱當然我唔係expect $68會有1大堆好大塊嘅花膠,但都唔好咁無睇頭咁求其搵幾粒花膠碎黎hea我地啦😤硬到1個點嘅椰肉😓得3粒仔花膠😑芋圓反而一大堆(望落芋圓仲大粒過花膠🤣)明明喺銅鑼灣食過佢嘅分店覺得幾好,點解開喺西環會變成咁😤😤

硬到1個點嘅椰肉😓

得3粒仔花膠😑

芋圓反而一大堆(望落芋圓仲大粒過花膠🤣)
明明喺銅鑼灣食過佢嘅分店覺得幾好,點解開喺西環會變成咁😤😤
2018-03-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$52 (Last Night Supper)
2018-03-02 186 views
平時食開深水埗總店,今曰喺呢頭食飯想食湯丸就第一次黎呢間! 一坐低先話賣晒湯丸… 叫咗芝麻糊 杏仁露 合桃露 ,超級難食… 做衰晒松記個名!等咗好耐, service 好差! 不知所謂!
2018-03-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
2018-02-07 247 views
日日經過呢條街,呢間糖水鋪我係睇住佢開業,但今日先第一次入去食。餐牌好多款糖水甜品選擇,但見佢重點推介秋冬限定呢款椰皇鮮奶燉花膠,咪叫嚟試下。都等咗十幾廿分鐘,唔通係即叫即燉?我唔知。終於出場,實物係咁:芋圓同花膠各五至六粒沉在牛奶入面,因為兩者都係冇味嘅,椰子亦唔太夠味,結果就好似只係飲咗一大杯熱鮮奶咁。今次呢個配搭真係爭啲,仲有點貴。

椰皇鮮奶燉花膠

$68 (Last Night Supper)