2022-10-03 90 views
試過多間茶餐廳小菜,一般都是正常菜式味道。今天又試下網評唔差的大城小廚,果然網評同實質相同 兼且有驚喜,不單只食材新鲜,味道同賣相都非常有水準及驚喜, 感覺是茶餐廳價錢,名店水準,值得推介。
  • 酸菜魚
2022-09-29 122 views
👍🏻 薑蔥炒蟹秋天係食蟹嘅季節🤗港式嘅做法緊當然係薑蔥炒蟹🦀️ 大大隻嘅肉蟹鮮甜多汁 一絲一絲嘅蟹肉令人停唔到口 就連薑蔥都十分滋味😋而且廚師非常有心思 連蟹鉗殼都有打碎 好容易就食到蟹肉😀👍🏻 秘製陳皮骨陳皮骨外脆內嫩 外層有烤過嘅味道😋而且表面有一層甜甜嘅陳皮柚子醬汁 非常入味😎 陳皮骨肉質非常嫩滑 口感同味道一百分💯注意事項⚠️- 薑蔥炒蟹係時價 想知幾錢就問下餐廳店員啦!- 叫左小菜可以加$10轉套餐- 餐廳座位寬落 適合一家大細聚會食飯

👍🏻 薑蔥炒蟹

👍🏻 秘製陳皮骨

注意事項⚠️
- 薑蔥炒蟹係時價 想知幾錢就問下餐廳店員啦!
- 叫左小菜可以加$10轉套餐
- 餐廳座位寬落 適合一家大細聚會食飯
2022-09-28 157 views
九龍城一向係美食天堂 除左好出名嘅泰國菜同新派cafe之外其實都有高質嘅港式茶記🇭🇰而且依家去九龍城方便左咁多 所以就過黎探朋友順便行下.🌟脆皮炸子雞(半隻) ($138)店員介紹鋪頭嘅炸子雞選用左文昌走地雞🐔雞皮薄得黎又冇肥膏 仲炸到卜卜脆一啲都唔肥膩而且雞肉嫩滑 雞味香濃 媲美酒樓貨色🤤.🌟酸菜魚(海鱸魚片)($198)一上枱就見到魚肉鋪滿整個鍋面 份量十足🐟魚片用咗海鱸魚 唔係一般用嘅鯇魚所以魚肉實淨厚肉 又冇泥味 非常新鮮湯底酸、辣、麻適中夠晒味😋而且鍋入邊有酸菜、芽菜同薯粉 豐富又飽肚😝.🌟XO醬海鮮炒河 ($62)河粉炒得好有鑊氣又乾身 一啲都唔油配料用上蝦🍤、魷魚🦑、蟹柳再加埋XO醬炒畫龍點睛 好惹味 十分抵食☺️.見到餐牌話可以半價配飲品我地就揀左雜果賓治和紅豆冰咖啡🍹呢兩款都係港式特飲 真係買少見少.餐廳有卡位同圓枱 可以招待唔同人數嘅客人而且地方闊落坐得舒服🤓店員仲非常殷勤 主動向我地介紹食品雖然係茶餐廳但係都可以食到酒樓嘅風味價錢又合理 性價比高👍🏻
九龍城一向係美食天堂 除左好出名嘅泰國菜同新派cafe之外
其實都有高質嘅港式茶記🇭🇰
而且依家去九龍城方便左咁多 所以就過黎探朋友順便行下

🌟脆皮炸子雞(半隻) ($138)
脆皮炸子雞(半隻)

店員介紹鋪頭嘅炸子雞選用左文昌走地雞🐔
雞皮薄得黎又冇肥膏

仲炸到卜卜脆一啲都唔肥膩
而且雞肉嫩滑 雞味香濃 媲美酒樓貨色🤤
🌟酸菜魚(海鱸魚片)($198)

一上枱就見到魚肉鋪滿整個鍋面 份量十足🐟
魚片用咗海鱸魚 唔係一般用嘅鯇魚
所以魚肉實淨厚肉 又冇泥味 非常新鮮

湯底酸、辣、麻適中夠晒味😋
而且鍋入邊有酸菜、芽菜同薯粉 豐富又飽肚😝

🌟XO醬海鮮炒河 ($62)
XO醬海鮮炒河

河粉炒得好有鑊氣又乾身 一啲都唔油
配料用上蝦🍤、魷魚🦑、蟹柳
再加埋XO醬炒畫龍點睛 好惹味 十分抵食☺️

店員仲非常殷勤 主動向我地介紹食品
雖然係茶餐廳但係都可以食到酒樓嘅風味
價錢又合理 性價比高👍🏻
2022-09-24 325 views
餐廳主打多款廣東小炒同其他精美小菜🇭🇰 除此之外更有大排檔小食、煲仔飯、星馬正宗喇沙、川菜料理等等🙈 食物即叫即整,款式眾多,老少咸宜,值得推介😗 整體環境乾淨企理,店員服務態度友善,而且價錢都算親民化🤭 九龍城嘅居民們有福了🤩第一次喺茶記食酸菜魚估唔到都幾有驚喜😌~ 海鱸魚大大片而且夠厚身,魚肉新鮮🐟 嫩滑潔白、爽口得嚟帶點彈性!湯底味道溫和,入口舒服,油潤得來唔會好膩😎!內裏更有大量酸菜,木耳、枝竹、粉絲等配料,份量驚人,絕對完勝某啲酸菜魚專門店😳蒜香椒鹽海蝦上枱時真係忍唔住哇咗一聲🤣 蝦肉鮮甜美味🦐,爽口彈牙,超級大隻,啖啖肉好滿足呀!蝦殼更撒上滿滿嘅蒜香同椒鹽,超級惹味,配飯一流😜依家出邊好少有得食鴛鴦炒飯🥺 賣相十分吸引,一邊係香濃creamy嘅白汁配海鮮,另外一邊係酸酸甜甜嘅鮮茄炒雞柳同洋蔥,配上鑊氣十足嘅炒飯底😝,非常開胃又飽肚🐷飲品叫咗比較特別嘅紅豆冰朱古力同熱檸樂加薑!味道新奇得嚟都幾match🤪 可以一試!

蒜香椒鹽海蝦

鴛鴦炒飯

蒜香椒鹽海蝦
鴛鴦炒飯
2022-09-22 674 views
同媽媽行開九龍城, 平時去開九龍城都食泰國菜, 但媽媽突然之間話想食中菜, 行開福佬村道就見到大城小廚, 媽媽就話不如入去試下餐牌裏面有好多食物都好吸引, 無奈只有我同媽媽兩個, 雖然餐廳亦都有茶餐廳嘅款式有午餐,下午茶同碟頭飯, 但係佢嘅小菜就吸引咗我哋♥️其實我同媽媽都好鍾意食中菜,所以我哋就決定一試😜☺️ 肉絲炒麵媽媽最鍾意食肉絲炒麵, 我最鍾意呢度係肉絲炒麵有好多炸過嘅麵, 而且炸嗰個麵係十分之脆口, 肉絲同韭黃嘅份量好多, 而且又長又一絲絲,特別係我鍾意佢嘅芡汁, 芡汁會令某部分嘅麵變淋,但係亦都保留某部分嘅麵嘅爽脆, 每一啖都充分有肉絲,韭黃和麵👍鑊氣十足♥️飲品方面我哋叫咗凍咖啡同西洋菜蜜, 西洋菜蜜十分透心涼而且咖啡味濃👍☺️乳鴿由細至大都好鍾意食乳鴿, 一個人可以食曬一隻乳鴿, 乳鴿外脆內嫩, 咬一下肉汁就彈曬出嚟, 而且乳鴿都大隻, 再配淮鹽簡直大出乳鴿嘅肉質♥️☺️ 陳皮骨呢度嘅陳皮骨值得一叫, 完全係感受唔到厚厚嘅炸粉,每一啖咬嘅肉質都好鬆軟,但係又有脆口, 就大膽問店員, 店員話因為唔係用炸粉去炸,反而係用不同嘅蔬菜:西芹,蘿蔔去浸鬆陳皮骨, 令肉汁鮮嫩, 而且陣皮嘅份量

其實我同媽媽都好鍾意食中菜,所以我哋就決定一試😜

☺️ 肉絲炒麵
鑊氣十足♥️

☺️乳鴿

☺️ 陳皮骨

呢度嘅陳皮骨值得一叫, 完全係感受唔到厚厚嘅炸粉,每一啖咬嘅肉質都好鬆軟,但係又有脆口, 就大膽問店員, 店員話因為唔係用炸粉去炸,反而係用不同嘅蔬菜:西芹,蘿蔔去浸鬆陳皮骨, 令肉汁鮮嫩, 而且陣皮嘅份量亦都多,每一啖都咬到有陳皮味, 醬汁嘅份量啱啱好, 充分浸淫在陳皮骨上, 令你一啖又一啖咬不停口

陳皮骨嘅件數差不多有十三,十四件, 件件都佔有很大肉, 而不是只有骨

☺️ 鹽焗雞
上菜嘅時候,媽媽以為我叫咗一隻雞,其實我叫了半份,因為隻雞實在太大隻。 用鹽焗嘅方法令隻雞肉質更鮮嫩, 更滑口, 明顯餐廳係用走地雞, 食落一啲都唔鞋口, 一點肥肉也沒有,是十分健康👍

♥️ 未食完我同媽媽已經約定下次要帶🐷🧒🏻

♥️ 九龍城除咗出名泰國菜之外, 中菜亦都可以試下大城小廚♥️ 強烈大讚, 三五知己, 家庭小聚, 甚至少情侶, 都可以在大城小廚找到喜歡吃的東西
  • 肉絲炒麵
  • 陳皮骨
  • 乳鴿
  • 鹽焗雞
2022-09-20 173 views
今次帶屋企人黎到呢間地道既港式茶餐廳食晚飯😋除左港式茶餐外,佢啲鑊氣小炒都係出名好食嫁!- 酸菜魚(小鍋) 💰$198以新鮮海鱸魚片製作,肉質非常鮮美嫩口,一咬即散☺️☺️鍋中有紅薯粉,煙韌彈牙😋加入左大量酸菜,萵筍片,芫荽等配料,令湯底惹味非凡👍🏻👍🏻魚既份量非常多,落手一啲都唔吝嗇㗎!😆- 脆皮炸子雞(半隻) 💰$138個皮炸到呢個色澤亮度,真係睇到流晒口水🤤層皮卜卜脆,肉質鮮嫩多汁,juicy 到啲油脂滴晒出黎!😳超正!👍🏻👍🏻- 豉油王吊片炒麵 💰$58好重鑊氣,正!☺️吊片姐係魷魚咁點,睇圖都可以見到魷魚嘅份量好多,基本上係無處不在!😆成個炒麵嘅調味好充足,但食落亦不至於好油,惹味非常!👍🏻- 紅豆冰咖啡- 紅豆冰朱古力餐廳仲加入咗啲創意元素😋紅豆冰同咖啡/朱古力呢個組合真係第一次試!估唔到又意想不到地好味喎!由其是紅豆冰咖啡,我媽超中意飲!😆我同屋企人都食到捧住個肚走,好滿足呀!😆食物好食得黎份量又大 超掋食!環境好舒服👍🏻九龍城果然多好西!

今次帶屋企人黎到呢間地道既港式茶餐廳食晚飯😋
除左港式茶餐外,佢啲鑊氣小炒都係出名好食嫁!

- 酸菜魚(小鍋) 💰$198
以新鮮海鱸魚片製作,肉質非常鮮美嫩口,一咬即散☺️☺️
鍋中有紅薯粉,煙韌彈牙😋
加入左大量酸菜,萵筍片,芫荽等配料,令湯底惹味非凡👍🏻👍🏻
魚既份量非常多,落手一啲都唔吝嗇㗎!😆

- 脆皮炸子雞(半隻) 💰$138
個皮炸到呢個色澤亮度,真係睇到流晒口水🤤
層皮卜卜脆,肉質鮮嫩多汁,juicy 到啲油脂滴晒出黎!😳
超正!👍🏻👍🏻

- 豉油王吊片炒麵 💰$58
好重鑊氣,正!☺️
成個炒麵嘅調味好充足,但食落亦不至於好油,惹味非常!👍🏻

- 紅豆冰咖啡
- 紅豆冰朱古力
餐廳仲加入咗啲創意元素😋
紅豆冰同咖啡/朱古力呢個組合真係第一次試!
估唔到又意想不到地好味喎!
由其是紅豆冰咖啡,我媽超中意飲!😆

我同屋企人都食到捧住個肚走,好滿足呀!😆
食物好食得黎份量又大 超掋食!
環境好舒服👍🏻
九龍城果然多好西!
$100 (Dinner)
2022-09-13 214 views
位於九龍城的一間小菜館, 除了中西式茶餐外, 還有馳名牛腩, 主打鑊氣十足小炒及其他廣東菜式, 另外海鮮種類繁多, 中菜館的一個好選擇我們點了脆皮炸子雞🐔餐廳選用走地雞, 脂肪分布較均勻, 外皮透薄不油、乾爽酥脆的雞皮、雞肉柔嫩多汁, 外皮超脆香口, 咬落脆卜卜的, 完全不油膩, 必點推介👍🏻秘製陳皮骨陳皮加上了柚子蜜, 淡淡柚子味、帶清甜的味道, 陳皮骨肥瘦均勻、啖啖肉, 酸酸甜甜令人食慾大增, 十分開胃椒絲腐乳通菜腐乳的鹹香、帶微辣的椒絲, 通菜爽脆可口, 翠綠又惹味瑤柱福建炒飯炒飯底燴飯料, 配料豐富有蝦仁、瑤柱、香菇、吸收所有材料的味道精華, 非常入味飲品:凍檸茶人情味小店, 地道港式風味, 環境設多個卡座寬敞舒適、整潔企理, 很適合朋友聚會全部即叫即製作熱辣辣, 小炒有鑊氣, 小菜款式多, 整體份量比較多, 價錢性價比高, 服務很好, 店員姨姨態度親切, 主動介紹餐牌, 值得再回顧😍揸車的朋友, 門外及附近設有多個停車收費錶, 非常方便

我們點了
脆皮炸子雞🐔

秘製陳皮骨

椒絲腐乳通菜
腐乳的鹹香、帶微辣的椒絲, 通菜爽脆可口, 翠綠又惹味

瑤柱福建炒飯

飲品:
凍檸茶

揸車的朋友, 門外及附近設有多個停車收費錶, 非常方便
  • 脆皮炸子雞
  • 秘製陳皮骨
  • 瑤柱福建炒飯
2022-08-08 339 views
餐牌有兩款蠔仔湯飯,價錢不同,有方魚嘅係單點,無方魚嘅係套餐,咁啱我就叫左個湯飯加杯野飲。店員出單唔係比套餐價,我一心以為「哦!多左方魚實係唔同啲」黎到睇一睇個湯飯,方魚去左邊呢?問第一個店員話兩款湯飯都一樣嘅,無出錯。之後問佢一樣嘅湯飯點解叫左飲品唔係套餐價呢?最後老闆娘就解釋個湯用方魚粉,見唔到方魚架,唔係同一個湯飯。咁睇嚟我要叫多個無方魚湯飯先試得出有咩分別啦!幾蚊已經睇到餐廳的服務,講真餐廳啲野唔難食,我幫襯過幾次,但今次令我重新認識佢啦,勸大家睇清楚餐牌先好叫,有錯都會係個客錯,老闆永遠是對的😡
問第一個店員話兩款湯飯都一樣嘅,無出錯。
之後問佢一樣嘅湯飯點解叫左飲品唔係套餐價呢?
咁睇嚟我要叫多個無方魚湯飯先試得出有咩分別啦!
2022-07-13 259 views
某日去九龍城做野, 之後去搵食, 雖然知道泰國菜出名啲, 但咁啱唔想食, 就是但去左茶餐廳大城小廚食, 又意外地唔差wo!🤭叫左潮洲粉麵常餐, 可以揀兩餸, 揀左牛腩 + 炸醬配米粉!🍜 意外地好足料, 好大碗! 炸醬好多, 少少甜甜辣辣好好味! 牛腩有5-6件, 完全唔鞋, 牛味重, 好軟腍, 極推介!! 店舖仲有好多款野食, 而家環境唔差, 價錢唔貴, 一定會再食呀! 估唔到常餐都有驚喜!地址 : 大城小廚九龍城福佬村道33-35號地舖評分 : 8/10

地址 : 大城小廚
九龍城福佬村道33-35號地舖
評分 : 8/10
2022-07-11
$55 (Tea)
2022-07-10 212 views
現金,alipay,wechat,八達通付款。服務態度:個別同事好招呼,收銀阿姨服務好。環境方面:位不太多,但都有幾張卡位,卡位闊,位得舒適。衛生就真係麻麻,覺得隻腳有野咬,不太建議短褲。食物質素:小見星米有這個質素,米粉不會太乾身,有咬口,叉燒不乾身,味道夠辣,不會是一般死咸味,唯一差係啲蝦,完全無味。性價比:51蚊包凍飲真係幾抵食。質素與價錢在合理之上。總結:行過會再試。好味指數😋😋😋😋
現金,alipay,wechat,八達通付款。

服務態度:個別同事好招呼,收銀阿姨服務好。

性價比:51蚊包凍飲真係幾抵食。質素與價錢在合理之上。

總結:行過會再試。

好味指數😋😋😋😋
星米
食物一般,不過每人口味不同,晚市小菜一般情況都可以。早餐就一般以下,食吓鮮牛肉通粉,就知同其他餐廳有乜唔同。哈比收銀寸到爆,你叫走油,佢又無入機,諗多一秒,即時西面。不過其他伙記都係態度唔多好。鬼鼠加價,早餐抽走你隻蛋,就維持原價。變相加價。同價位附近都有其他選擇。有時間大家試吓睇吓有冇講錯, 買外賣一定要睇清楚,隨時都會錯。我試過外賣晚餐,返到屋企先發現出錯,打俾佢都無用啦。可能老闆上咗岸,唔多理啲伙記。

可能老闆上咗岸,唔多理啲伙記。
TakeAway
2022-04-11 180 views
有時候我自己都會好鍾意食小菜,好友香港嘅風味!今次就去咗呢一間大城小廚到時下啦,我好鍾意食呢一度嘅鮑魚滑雞煲,鮑魚或雞煲真係非常之充足,鮑魚嘅味道好入味,而且呢一度嘅雞肉亦都係啖啖肉,好滑!另外當然唔少得要試吓嘅就係水煮魚啦,呢一度嘅麻辣水煮魚份量好多,魚肉亦都冇骨,辛辣嘅味道適中!中間另外仲有唔同嘅配料,非常滿足
有時候我自己都會好鍾意食小菜,好友香港嘅風味!

2022-03-21 194 views
大城小廚 (九龍城)茶記好味道👍👍買返屋企食😗😗下午茶公司三文治😋$50好大份,每份都有午餐肉火腿蛋芝士同蔬菜,好足料,一定要試😆😆配紅豆冰加$6紅豆冰啲紅豆好啦,仲有滿滿嘅淡奶,好飲🥰🥰蟹籽碎蛋沙律牛角酥配沙律$40牛角酥好酥脆,再加埋蟹籽碎蛋沙律好味😍😍 沙律係茶餐廳沙律,都多配料😋😋配熱檸利賓納加$3🍹干炒叉燒意粉$60入面有好多叉燒,好友鑊氣,意粉炒到啱啱好,抵食⭐️⭐️鴛鴦炒飯$118而家好少茶餐廳有鴛鴦炒飯,賣相吸引😍😍其中一邊係鮮茄炒雞柳洋蔥,另一邊是是海鮮配白汁,下面炒飯底😋😋好好味☺️☺️懷舊中菜👍👍整體評分:4/5味道:4/5抵食:5/5地址:九龍城福佬村道33-35號地舖
大城小廚 (九龍城)

茶記好味道👍👍買返屋企食😗😗

下午茶公司三文治😋$50

配紅豆冰加$6
紅豆冰啲紅豆好啦,仲有滿滿嘅淡奶,好飲🥰🥰

蟹籽碎蛋沙律牛角酥配沙律$40

干炒叉燒意粉$60
入面有好多叉燒,好友鑊氣,意粉炒到啱啱好,抵食⭐️⭐️

鴛鴦炒飯$118

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:5/5

地址:九龍城福佬村道33-35號地舖
TakeAway
2022-03-18 194 views
自己住呢邊但從來都未食過呢間餐廳😆早排見唔同foodie 介紹即刻去試吓先🏃‍♀️叫咗最愛嘅牛仔骨煲❤️上菜咋咋聲,黑椒汁令餸菜變得好惹味,骨邊位好有咀嚼感,越食越有食慾🥰梅菜扣肉~我好鍾意食五花肉🤤扣肉既酥爛鹹香,梅菜既油潤鮮香,撈飯食真係一流‼️前兩個煲都濃味,就叫瑤柱蛋白炒飯清清地~我第一次食呢個飯以為會係普通炒飯😋但材料好夾,每粒米飯滲出瑤柱鮮香,加上有鑊氣。個飯再炒至乾身一定更出色最後煎韭菜水餃🥟店自家制~皮薄餡靚煎得皮脆外軟,做到餃子專門店嘅水準👍可以買生水餃返屋企肥仔都滿意😝我哋會多啲嚟食飯嫁啦
自己住呢邊但從來都未食過呢間餐廳😆
早排見唔同foodie 介紹
即刻去試吓先🏃‍♀️
肥仔都滿意😝我哋會多啲嚟食飯嫁啦
2022-03-14 865 views
今日見陽光☀️好,好適合外出,於是決定食今次疫情高峰以來嘅第一次堂食🍽。老公問我想食咩,我真係超想超想食小炒啊,仲要超夠鑊氣嘅🔥!之前有九龍城街坊介紹我要試下哩間“大城小廚”👩🏻‍🍳,話佢價格親民又高質,叫我要試下👍🏻。中午時分來到,都吾少人買外賣,店內吾細,伙計好親切。話時話佢個menu真係乜都有得食,睇到眼花繚亂👀,樣樣都想食,建議選擇困難症嘅人可以直接搵伙計介紹💁🏻‍♀️。美極海蝦🦐($128): 上枱時第一個感覺系好大碟喎,咁多隻蝦,抵食啊👍🏻!蝦系新鮮嘅九節蝦,肉質鮮美,煎(炸?)香後再加上美極哩個靈魂醬料,香口又惹味😋,兩個人食,極速清碟。蒜香一口安格斯牛🐮($138): 採用高質美國安格斯牛🥩,咪睇佢其貌不揚,咬一啖先食到內裡軟腍多汁💦,外焦內嫩,再撒上炒香嘅蒜片,黃金香脆,食到lam lam脷😋,同平時D鞋口又韌嘅一口牛相比,都咪話吾大落差。椒絲腐乳炒通菜🥬($65): 講起椒絲腐乳,對熱愛粵菜嘅我嚟講,後面會自動填空為“炒通菜”。細細個已經好中意食哩味菜嘅我,都要讚下哩碟,單睇色澤已經贏咗一條街🌿,上枱時椒絲腐乳飄香,而且分量絕不吝嗇,真係送飯🍚一流!彩虹咕嚕肉🌈($88

彩虹咕嚕肉🌈($88): 點解我咁中意吃咕嚕肉,系因為不諳廚藝嘅我應該哩世都吾識整哩味🤣。哩碟咕嚕肉味道豐富有層次,究竟系咩秘技令個肉撈咗個酸甜汁之後仲咁香脆🤔。

奶茶($8)/凍咖啡($9)🥤: 必飲。話說杯奶茶真係大有來頭,用吾同嘅茶葉☕️兌出最佳比例,好似釀葡萄酒咁,發酵成個月先用來沖調奶茶,入口順滑得嚟,同個奶完美搭配,都真係坊間少有👍🏻。

雪耳糖水🥣(奉送): 目測有雪耳、南北杏、枸杞,女士消暑養顏恩物。

埋單時同老板娘傾開,原來佢哋對用料好有要求,來貨成本貴,為咗食物質素,都堅持用靚料,而且廚房系前酒樓酒店大廚,系佢哋品質嘅保證。現在咁有心做好碟菜嘅餐廳真係越來越少,好respect咁有heart嘅老板,以後經過九龍城,都會再幫襯佢!
  • 熱奶茶
  • 美極海蝦