2022-03-14 865 views
今日見陽光☀️好,好適合外出,於是決定食今次疫情高峰以來嘅第一次堂食🍽。老公問我想食咩,我真係超想超想食小炒啊,仲要超夠鑊氣嘅🔥!之前有九龍城街坊介紹我要試下哩間“大城小廚”👩🏻‍🍳,話佢價格親民又高質,叫我要試下👍🏻。中午時分來到,都吾少人買外賣,店內吾細,伙計好親切。話時話佢個menu真係乜都有得食,睇到眼花繚亂👀,樣樣都想食,建議選擇困難症嘅人可以直接搵伙計介紹💁🏻‍♀️。美極海蝦🦐($128): 上枱時第一個感覺系好大碟喎,咁多隻蝦,抵食啊👍🏻!蝦系新鮮嘅九節蝦,肉質鮮美,煎(炸?)香後再加上美極哩個靈魂醬料,香口又惹味😋,兩個人食,極速清碟。蒜香一口安格斯牛🐮($138): 採用高質美國安格斯牛🥩,咪睇佢其貌不揚,咬一啖先食到內裡軟腍多汁💦,外焦內嫩,再撒上炒香嘅蒜片,黃金香脆,食到lam lam脷😋,同平時D鞋口又韌嘅一口牛相比,都咪話吾大落差。椒絲腐乳炒通菜🥬($65): 講起椒絲腐乳,對熱愛粵菜嘅我嚟講,後面會自動填空為“炒通菜”。細細個已經好中意食哩味菜嘅我,都要讚下哩碟,單睇色澤已經贏咗一條街🌿,上枱時椒絲腐乳飄香,而且分量絕不吝嗇,真係送飯🍚一流!彩虹咕嚕肉🌈($88

彩虹咕嚕肉🌈($88): 點解我咁中意吃咕嚕肉,系因為不諳廚藝嘅我應該哩世都吾識整哩味🤣。哩碟咕嚕肉味道豐富有層次,究竟系咩秘技令個肉撈咗個酸甜汁之後仲咁香脆🤔。

奶茶($8)/凍咖啡($9)🥤: 必飲。話說杯奶茶真係大有來頭,用吾同嘅茶葉☕️兌出最佳比例,好似釀葡萄酒咁,發酵成個月先用來沖調奶茶,入口順滑得嚟,同個奶完美搭配,都真係坊間少有👍🏻。

雪耳糖水🥣(奉送): 目測有雪耳、南北杏、枸杞,女士消暑養顏恩物。

埋單時同老板娘傾開,原來佢哋對用料好有要求,來貨成本貴,為咗食物質素,都堅持用靚料,而且廚房系前酒樓酒店大廚,系佢哋品質嘅保證。現在咁有心做好碟菜嘅餐廳真係越來越少,好respect咁有heart嘅老板,以後經過九龍城,都會再幫襯佢!
  • 熱奶茶
  • 美極海蝦