2017-06-25 208 views
太安樓,最近新開了「小城滋味」,除了提供一般餐廳堂食或外賣的食物外,還有即叫即製的蛋糕仔和數款鹹甜車輪餅。 即叫即製的蛋糕仔$10/7粒 $或/18/14粒,據說其蛋漿用上日本麵粉,再加上北海道3.6和荷蘭低脂牛奶,以及雞蛋調製而成。蛋糕仔$10/7到手時仍熱辣辣的,香氣四溢。蛋糕仔賣相似雞蛋仔,外層微微香脆,內裏則軟綿Q彈,雞蛋味頗為突出。一口一粒,挺好吃的﹗ 車輪餅,因為內餡多加紅豆的關係,俗稱「紅豆餅」,沿自日本,在台灣發揚光大。車輪餅分甜味和鹹味,甜味車輪餅共有4款口味,分別有紫薯、紅豆、綠茶及Oreo曲奇餡料,每款$10件。此外,也有3款$10件的鹹味車輪餅,如芝士粟米和芝士煙肉,而芝士流心蛋則較貴,要$12件。紫薯車輪餅$10,狀如車輪般,內裏滿滿紫薯蓉把餅撐得漲漲的,非常足料。自家製紫薯蓉香甜而,吃起來甜甜蜜蜜的,充滿兒時快樂的回憶。

2017-06-23
住係西灣河有新餐廳又點可以走寶呢! 之前見佢試業中都係食飽咗經過, 上星期搵食就諗起佢, 原來已經正式營業喎, 好啦, 今晚晚餐就你啦 ~~~ 小城滋味 ~~~入到去係我鍾意嘅裝修呀見到牆上面嘅餐牌, 嘩…. 唔係化, 學生餐$25, 仲要有4款選擇!今時今日點解可以咁平嘅, 可惜我唔係學生, 所以都係睇返正常嘅餐牌啦! 價錢真係好平民0架, 最平$32 最貴都係$68 仲要跟一罐汽水 (暫時飲品只有汽水)我叫咗呢個日式涼拌雞絲蛋冷麵 ($32)心目中諗住係溫泉蛋嘅, 但好似熟咗d 喎. 而且點解d 青瓜切到咁呢?不能d 汁溝得啱啱好, 唔濃唔少, 剛剛好.老公就叫咗呢個咖哩滑雞撈麵 ($38) 但嚟咗飯, 原來佢地落單時落咗飯, 不過老公唔想食飯, 所以都換返撈麵俾我地. 因為佢話係巴基斯坦咖哩, 所以唔太辣.其實門口仲有日式蛋糕仔賣, 下次試完再介紹先.最後都係$70 埋單, 好耐無試過晚飯咁經濟喇.可能初初開有d 亂, 撈麵俾咗飯, 芬達俾咗可樂, 仲有待改善啦!小城滋味西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街地下A47號舖Tel : 6633 0118
好啦, 今晚晚餐就你啦 ~~~ 小城滋味 ~~~

入到去係我鍾意嘅裝修呀

我叫咗呢個日式涼拌雞絲蛋冷麵 ($32)

不能d 汁溝得啱啱好, 唔濃唔少, 剛剛好.

其實門口仲有日式蛋糕仔賣, 下次試完再介紹先.

最後都係$70 埋單, 好耐無試過晚飯咁經濟喇.

小城滋味
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街地下A47號舖
Tel : 6633 0118
2017-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
  • 晚飯
  • 撈麵
  • 冷麵
2017-06-09 98 views
經過住系附近 決定試呢個新餐廳試業前後都有吃幾次見到鋪頭d人感熱情以為食物有驚喜其實幾有創意但煮出來的水準同賣相真系爭d好難令人翻兜吃曬肉餅 巴基斯坦雞 冷麵 都系感肉餅款式有創意 但外賣的賣相 同隔離d食檔無大分別,巴基斯坦雞 40蚊但得幾舊 同大家樂的咖喱雞分別系?冷麵硬難咬 蛋就得蛋白無蛋黃 全部求其倒入盒 一打開就食慾減半。不過 隔離附帶的車輪餅同蛋糕仔系有驚喜!系幾好吃 唔錯唔錯 一直買 每次兩份上唔好曬左d 熱情同創意霖霖辦法煮得再好d加油
經過住系附近 決定試呢個新餐廳
試業前後都有吃幾次
見到鋪頭d人感熱情
以為食物有驚喜
其實幾有創意
但煮出來的水準同賣相真系爭d
好難令人翻兜
吃曬肉餅 巴基斯坦雞 冷麵 都系感
不過 隔離附帶的車輪餅同蛋糕仔系有驚喜!
系幾好吃 唔錯唔錯 一直買 每次兩份上
唔好曬左d 熱情同創意
霖霖辦法煮得再好d
加油
TakeAway
2017-06-03 129 views
今天是最後的試業中的食品,連續數天,我嘗試了溶岩肉餅,它的浴岩汁似黃金蝦的汁,即是咸蛋皇汁,非常甘香美味;櫻花肉餅真多櫻花蝦,真是美麗啊;泰式冬蔭公肉餅,有泰式風情味道;咖喱肉餅和咖喱雞則一般,因為咖喱汁太稀,沒有咖喱味道;今天就試外賣日式涼拌雞絲蛋麵,花生醬汁加上粟米粒,味道很好味,但雞絲不多,只得兩條雞幼絲,失了水準。而我相信這新店最好的是肉餅飯,大家來到這食肆,可品嚐這裡的特色賣點。

2017-06-03
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2017-05-31 131 views
放工途經在這裡,有間新店舖在試業中,門日攞著歡迎試食雞蛋糕,體積比雞蛋仔大,外形似雞蛋,熱騰騰吃了一粒,試食價5元7粒,我買了10元。在等街雞蛋糕中,看見很多人叫外賣或堂食,我見餐牌廣告中,試業中售賣20元連飲品,真是超值
2017-05-31
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$10 (Other)
  • 雞蛋糕