2023-06-17 357 views
LUBUDS旗下的Club Albergue 1601位於 Times Square的食通天,環境寬敞舒適而且很有情調,座位與座位之間保持空間感,用餐氣氛一流✨🔸炭燒和牛牛肋肉牛油果沙律和牛燒得生熟度剛好🤤 牛肋肉帶點嚼勁,咀嚼的瞬間就感受到濃郁的肉香在口腔中擴散,非常滿足。沙律新鮮爽脆,不錯的開胃前菜🔹脆炸豬手新鮮炸好的豬手份量十足,配搭了芥末醬和黑椒醬🍴 外皮炸得酥香,同時肉質保持柔嫩Q彈,入口香濃惹味!伴碟有酸菜和沙律可減輕膩感~ 配啤酒一流 🍻🔸北海道元貝蟹肉墨魚汁意粉帶子鮮嫩多汁,一大坨的蟹肉再佐以掛滿了華麗墨汁的意粉,滿滿濃郁風味,很快就清盤了

炭燒和牛牛肋肉牛油果沙律

炭燒和牛牛肋肉牛油果沙律
脆炸豬手
北海道元貝蟹肉墨魚汁意粉
2023-06-16 296 views
餐廳在銅鑼灣時代廣場,歐陸風格裝潢,帶高級感但又令人放鬆。我們叫了一個主菜和一個Dinner Set,包括頭盤、湯、沙律、意粉、主菜和甜品。【新鮮生蠔】兩隻大大生蠔,先是清爽味道,然後是海水咸香和回甘,像在海邊吃的感覺。可加Cocktail sauce和紅酒醋汁,味道層次更豐富。【北海道元貝沙律】元貝大大粒,上面有魚籽醬帶點點金箔,下面有牛油果醬,可蘸意大利青醬令味道更清香。沙律菜新鮮,味道帶少少油香。【龍蝦濃湯】+$38轉的龍蝦湯,喝完一定覺得值得。龍蝦肉多,下面還有蝦油,令湯的蝦味更濃郁,愛喝龍蝦湯的我讚不絕口。【香蒜辣椒意粉】吃起來不算太辣,很惹味香口。意粉韌度剛好,帶少少oily令香口度再提升。【炭燒穀飼美國頂級牛肉眼】炭燒味香,牛肉眼相當高質,看到肉汁在流動,很juicy,肉味香濃,脂肪和肉比例恰到好處。點芥末或燒汁各有不同風味。配菜還有薯仔、菇、蘆筍,減低膩感。另外點的主菜是【香草牛油焗澳洲盲鰽魚伴番茄沙沙醬】應是以炸麵包糠做外皮,口感香脆,鮮甜魚肉配搭帶微酸的番茄沙沙醬,清新又開胃。【朱古力撻配雪糕】賣相精緻,朱古力味道濃厚,配搭雪糕為炎夏消暑,感覺美好幸福感滿滿。七百多
餐廳在銅鑼灣時代廣場,歐陸風格裝潢,帶高級感但又令人放鬆。

七百多元/位的晚市套餐,看似並不便宜,但其實相當豐富,足夠1.5人的份量,多叫一個主菜絕對夠二人吃。而且每道菜也水準甚高,值回票價。
2023-06-12 338 views
🍴1601 招牌意大利飯 268 蚊🍚有魷魚 藍芝士 蜆 蘆筍 風乾蕃茄 菠菜 巴馬臣芝士 馬斯卡彭軟芝士雖然上菜耐 d . 但佢好好食 飯粒大得黎煙 un兩隻芝士 令到飯粒好香 藍芝士好入味 菠菜蕃茄增加飯粒既口感 魷魚切成正方長方粒同飯粒好似 食落有層次感 再加埋上面好新鮮既大蜆 好味🍴法式炭燒春雞 258 蚊🐥燒春雞 有豆 雞脾菇 薯蓉 做拌菜 雞皮整得好香脆 入面雞肉軟熟 個醬汁夠香 應該係燒汁黎 同春雞好 match 👍🏻🍴鹹蛋黑松露薯條158 蚊🥔薯條放得好靚 一上枱好香 薯條粗幼度適中 一咬好香黑松露味 再黎就係咸蛋皇既香咸味 咬落去 d油咇出黎 好正🍴香草包糠炸牛脷 168 蚊🐂底層有新鮮既沙律菜 椰菜 車厘茄 仲有香滑薯蓉 🥔牛脷出面有層麵包糠包住 炸得好香脆 咬開帶 d香草味 入面既牛脷好軟林 牛味香 點 d帶有 d辣味既醬汁🌶️ 口感似沙律醬 唔錯
🍴1601 招牌意大利飯 268 蚊🍚
🍴法式炭燒春雞 258 蚊🐥
🍴鹹蛋黑松露薯條158 蚊🥔
🍴香草包糠炸牛脷 168 蚊🐂
2023-06-12
$500 (Dinner)
如果你想喺銅鑼灣享受一頓豪華嘅西式晚餐,你可以考慮去時代廣場11樓嘅Club Albergue 1601。呢間餐廳由Lubuds Group經營,同集團旗下嘅其他中、西、日式料理及咖啡店一樣,都有自己嘅特色同質素。Club Albergue 1601以西式海鮮為主打,而且環境優雅舒適,適合約會或慶祝節日。我今次去試咗佢哋嘅dinner set,同埋佢哋嘅環球生蠔拼盤環球生蠔拼盤:呢個拼盤有16隻不同地區嘅生蠔,大部份都係法國蠔,有美國蠔同西班牙蠔。每隻生蠔都新鮮彈牙,有唔同嘅風味同口感。我最鍾意Jolie呢款法國蠔,肉質厚實多汁,帶有淡淡嘅果香同榛子味。拼盤仲附有兩款醬料,一款係酸辣汁,另一款係平時食蠔嘅cocktail汁,可以根據自己嘅喜好調配。芝士焗生蠔:喺生蠔再加上芝士焗制而成。芝士香濃惹味,同生蠔嘅鮮甜形成一個對比,令人胃口大開。芝士焗生蠔仲撒上少少香草碎,增加層次感。牛肝菌濃湯:呢個濃湯係用牛肝菌同忌廉熬成,味道濃郁香滑,牛肝菌嘅香氣同忌廉嘅甜味相互襯托。北海道元貝沙律:呢個沙律係用新鮮嘅北海道元貝同火箭菜、紫甘藍等配料拌埋一齊。元貝肉質緊實彈牙,沙律醬係特別調製,帶有微微辣
北海道元貝沙律:呢個沙律係用新鮮嘅北海道元貝同火箭菜、紫甘藍等配料拌埋一齊。元貝肉質緊實彈牙,沙律醬係特別調製,帶有微微辣度同清新感。
海膽意粉:呢個意粉係用海膽同忌廉醬汁炒成,意粉煮得剛好,不會過爛或過硬。海膽嘅味道唔會太重或太淡,剛剛好同忌廉醬汁融合。意粉上面仲有少少海苔碎,增加鹹香味。
炭燒穀飼美國頂級牛肉眼10oz:呢個牛扒係用穀飼美國頂級牛肉眼炭燒而成,煮至五成熟,肉汁豐富,肉質嫩滑多汁。牛扒表面有少少炭香,切開後可以見到粉紅嘅肉色。牛扒仲配有肉汁同法式芥末汁,可以自由選擇。
朱古力撻配雪糕:呢個甜品係用朱古力餡料同酥皮做成嘅撻,再加上一球雪糕。朱古力餡料濃郁幼滑,酥皮香脆鬆化有滿滿牛油香味。雪糕係用曲奇味,同朱古力撻嘅溫度同味道形成一個對比,令人回味無窮。
除咗以上嘅菜式,dinner set仲包括一杯白酒同一杯cocktail。白酒係用2021 Domaine Louis Michel & Fils Chablis,一種清爽嘅白葡萄酒,適合配海鮮。cocktail係用Old Fashioned,一種經典嘅雞尾酒,用咗Bourbon Whiskey, Sugar Cube, Orange Peel, Angotura Bitters等材料調製,味道濃烈香甜,帶有柑橘嘅清香同苦味。
2023-05-30 391 views
看見這食店樣子不错,便入去试下食物,發現原來這間店午餐是半自助,食物沒有放上蓋,衞生很有問題,加上服務態度差,看見客人是黑面,说話沒有禮貌這人士是最差的人,十分粗俗,好像我得罪了他,對我態度很想發脾氣一樣,其次意粉和湯品質太重味,生蠔和扒味道很奇怪,不是新鲜,沙津的菜很不乾淨,很後悔來这店舖吃,價值又不便宜加上服務問題,不值得來吃
加上服務態度差,看見客人是黑面,说話沒有禮貌
2023-05-28 293 views
同朋友去晚餐,long weekend不知是否好多人外遊,人不多,所以幾静,坐得舒服,可以好好食野傾計。點了帶子蟹肉risotto、西京燒比目魚同兩杯飲品。帶子caramalized到剛好,內裡不會乾身,risotto是al dente, 蟹肉也算多,而個sauce不是濃重那類,令味道口感都清新,食起來好舒服。西京燒比目魚很滑,份量較少,忌廉波菜新鮮,都好食,不會過份creamy。員工很友善,餐廳装修以深色木色為主,感覺融和relaxed也有格調,整體感覺與體驗很好。

2023-05-27
$446 (Dinner)
2023-05-15 378 views
環境唔錯,食物正常,都算幾好食,我自己食開淡口味,所以覺得有啲太濃味,重口味嘅人應該會好鐘意。我係下午4點零想醫下肚,所以只係點左兩個side dish,truffle mashed potato 好夠黑松露味,薯蓉亦夠滑。炒西蘭花苗個菜夠焾,個汁好香牛油味但我覺得有啲太濃。嘩講到個service 真係unbelievable,其中一位幫我落order嘅waitress,一開口講嘢我以為自己去左茶餐廳,嗰刻我差啲就想走。忍住左照嗌嘢食,serve 菜嘅叔叔態度良好,最少乎合返間餐廳嘅格調。食食下啲侍應開始傾計,聲量仲大過啲客講嘢。呢間餐廳會用呢啲質素嘅waitress真係好amazing。
2023-05-15
$200 (Tea)
2023-05-10 2799 views
閉咗關咁耐,週末唔洗返工就決定要玩盡少少,起身同契妹食完個下午茶就去咗時代搵蕃薯uncle尋歡,點知佢揀嘅地方正正就係小肥晚餐飯局嘅西餐廳「Club Albergue 1601」。Uncle原來係被門口推廣緊每日下午三至六嘅歡樂七折迷倒。優惠依家野細佬絕對支持架,何況同一個地點走兩場可以慳埋腳骨力,掂呀!「1601」面積寬廣到可以分開不同區域。正門身後好似一個客廳咁。當中最受歡迎就係室外座,不過掛住飲所以唔記得咗影相。最中央有個光亮嘅橢圓形酒吧,頭頂有個電視機俾球迷觀賞賽事。內側嘅用餐大堂一樣咁寬闊。先由黃昏前嘅頭場講起,厚厚嘅飲品餐牌共有十七頁之多,其中只有限定款式可享七折歡樂優惠。平心而論,$62/杯三得利黑啤唔算特別平,仲要唔係大杯裝攞!飲得烈酒嘅蕃薯uncle更驚嘆威士忌竟比紅、白、汽酒抵飲。送酒小食共有六款可選。新鮮熱辣嘅「炸薯條」($118)金黃乾巧,外脆內軟且唔係好油膩。到咗晚餐時份,點菜任務全交由冇乜酒意嘅契妹包辦。香煎法國鵝肝伴八珍甜醋汁($168):大大碟頭盤上枱後,四口子第一個反應就係搵鵝肝,好在都唔係收得好密。配角麵包夠香口同鬆,鵝肝則皮脆肝嫩滑;好就好食,只係
,何況同一個地點走兩場可以慳埋腳骨力,掂呀!
內側嘅用餐大堂一樣咁寬闊。
威士忌、三得利黑啤
送酒小食共有六款可選。
炸薯條
到咗晚餐時份,點菜任務全交由冇乜酒意嘅契妹包辦。
,好在都唔係收得好密。配角麵包夠香口同鬆,鵝肝則皮脆肝嫩滑;好就好食,只係份量少咗啲。
香煎法國鵝肝伴八珍甜醋汁
香草包糠炸牛舌($168):以薯蓉墊底嘅炸牛舌層炸皮硬咗少少,牛舌亦偏嚡同咸
,不吃也吧。
香草包糠炸牛舌
香草包糠炸牛舌
烤西班牙乳豬($398):整晚之最必選超級脆皮、肉香軟熟、肉汁豐沛嘅招牌乳豬
,必吃推介也!
烤西班牙乳豬
烤大啡菇($98):兩件大啡菇軟腍易入口。
烤大啡菇
北海道元貝蟹肉意大利燴飯(HK$288):海鮮燴飯濕潤有嚼口,四件厚厚嘅帶子厚嫩鮮美,個人只係略嫌調味過酸同微微苦澀
北海道元貝蟹肉意大利燴飯
64%黑朱古力心太軟配雪糕(HK$128):如相所示,心太軟真係流心嘅,不過64%黑朱古力黎講算幾甜。
64%黑朱古力心太軟配雪糕
64%黑朱古力心太軟配雪糕
榛子朱古力梳乎厘($148):契妹大讚榛子朱古力梳乎厘清香鬆軟,特別在伴配朱古力碎供食客自行加上
,不錯之選。
榛子朱古力梳乎厘
「Club Albergue 1601」屬走高級路線嘅商場餐廳,環境闊落時尚,服務生雖未有黑面,但同參差嘅食物一樣仍有頗大嘅進步空間。
2023-02-25
$400 (Dinner)
炸薯條
榛子朱古力梳乎厘
2023-04-14 768 views
1601 @ Times Square知慳識儉的港女收到好幾張 Time Square餐飲卷,當然要趁機會試下呢間咁浪漫的 1601。Table for 2️⃣:8 Selected European Oyster Platter$518Salted Egg Yolk & Truffle Fries$1581601 Signature Risotto $268🦪歐洲生蠔拼盤: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5港女愛生蠔,呢度既生蠔又肥新鮮。🙈🍟鹹蛋黃黑松露薯條:⭐️⭐️⭐️/5薯條係見隔離枱賣相吸引叫的:鹹蛋黃味較淡,但松露味重,不過不失。🍽️招牌Risotto:⭐️⭐️⭐️⭐️/5入面有:魷魚 、蜆 、蘆荀 、菠菜、海膽,仲有三種芝士。食落口感rich,然而味道不算強烈,也沒有拉絲。 不過都唔少魷魚同蜆,都幾好味。 呢間1601既環境真係好靚,佢仲有個露枱,食飽可以出去飲下野。餐廳定位在中高價,服務一流,但食物方面未達到期望值。而佢地位於Times Square咁方便,有機會再試真啲🫶
1601 @ Times Square

Table for 2️⃣:

1601 Signature Risotto

🦪歐洲生蠔拼盤: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

港女愛生蠔,呢度既生蠔又肥新鮮。🙈

🍟鹹蛋黃黑松露薯條:⭐️⭐️⭐️/5

薯條係見隔離枱賣相吸引叫的:
鹹蛋黃味較淡,但松露味重,不過不失。

🍽️招牌Risotto:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

入面有:魷魚 、蜆 、蘆荀 、菠菜、海膽,仲有三種芝士。

餐廳定位在中高價,服務一流,但食物方面未達到期望值。
而佢地位於Times Square咁方便,有機會再試真啲🫶

2023-04-10 642 views
餐廳最近出咗一個tea time嘅set,約朋友去試下。法國Synonym生蠔,肉質鮮甜,好味。洛神花,酸酸、甜甜好開胃三層架嘅食物:鹹點嘅元貝多士,和牛撻好味,帶子鮮甜、和牛入口即溶。甜點中嘅鵝肝馬卡龍好特別,鵝肝mousse中和macaron的甜味,甜中帶少少鹹味,感覺出奇地配搭。綠茶芝士餅、綠茶味濃郁,其他甜品都好好味👍另外加嘅fish and chip,炸魚肉質嫩滑新鮮, 薯條香脆,簡單嘅食物都做得唔錯2人tea time set included 咖啡或茶,叫左latte and mocha另外朋友order caramel macchiato環境舒適,唔知係咪復活節期間,多咗香港人外遊,餐廳唔多人,靜靜地、舒舒服服咁同朋友傾下計,坐足三小時。總括: 食物質素高,好食。環境: 寬敞舒適,梳化好坐, 約朋友傾計吹水嘅好地方。
餐廳最近出咗一個tea time嘅set,約朋友去試下。

法國Synonym生蠔,肉質鮮甜,好味。

洛神花,酸酸、甜甜好開胃

三層架嘅食物:
鹹點嘅元貝多士,和牛撻好味,帶子鮮甜、和牛入口即溶。
綠茶芝士餅、綠茶味濃郁,其他甜品都好好味👍

另外朋友order caramel macchiato

總括: 食物質素高,好食。
環境: 寬敞舒適,梳化好坐, 約朋友傾計吹水嘅好地方。

2023-04-08
$300 (Tea)
同朋友行完街因為用剩左timesquare 嘅coupon就去咗食通天搵食。平日晏晝黎唔洗排隊,見裝修環境幾靚就入去試下。Lunch set 包沙律餐湯主食同埋一杯飲品或甜品🥗🥘 當日嘅餐湯係南瓜湯南瓜味唔算太濃,質地唔Creamy有啲稀,一般茶餐廳水準🙊🎃 北海道元貝、三文魚籽及南瓜意大利飯帶子大大粒,表面煎得微燶好香而入面未係全熟仍然嫰滑非常鮮甜飯粒就硬度適中不過南瓜味道唔重即使每粒飯都沾滿南瓜汁都冇應有嘅濃郁味道整體而言就不過不失啦🍕 意大利風乾火腿及芝士薄餅Pizza 份量唔大,一個人食就啱啱好餅底焗到脆脆的口感唔錯火腿味唔會太鹹平均一片一塊而芝士味亦都好香🧀總括嚟講,有coupon都可以食下不過值唔值原本價錢就見仁見智🫣環境就唔錯因為喺銅鑼灣好難搵到空間感大唔會迫狹嘅餐廳呢度枱同枱之間嘅距離充足燈光幽暗制造出好舒適嘅環境係非常適合同朋友小聚嘅地方👩‍👩‍👧‍👧
平日晏晝黎唔洗排隊,見裝修環境幾靚就入去試下。

Lunch set 包沙律餐湯主食同埋一杯飲品或甜品🥗

🥘 當日嘅餐湯係南瓜湯
南瓜味唔算太濃,質地唔Creamy有啲稀,一般茶餐廳水準🙊

🎃 北海道元貝、三文魚籽及南瓜意大利飯
帶子大大粒,表面煎得微燶好香而入面未係全熟仍然嫰滑非常鮮甜
整體而言就不過不失啦

🍕 意大利風乾火腿及芝士薄餅
Pizza 份量唔大,一個人食就啱啱好
餅底焗到脆脆的口感唔錯
火腿味唔會太鹹平均一片一塊
而芝士味亦都好香🧀

總括嚟講,有coupon都可以食下
不過值唔值原本價錢就見仁見智🫣
環境就唔錯
因為喺銅鑼灣好難搵到空間感大
唔會迫狹嘅餐廳
呢度枱同枱之間嘅距離充足
燈光幽暗制造出好舒適嘅環境
係非常適合同朋友小聚嘅地方👩‍👩‍👧‍👧
2023-02-14 1142 views
實話實說食物質素冇特別驚喜但係服務態度就無得輸第一門口公關初頭話冇晒舒服大梳化位,但係樂意幫手同我留意訂咗枱嘅客人如果冇嚟 就幫我轉枱👍第二侍應型仔,服務、介紹、解釋貼心細心💚第三侍應+經理樂意江湖救急幫我叉冇電嘅手機💪第四好失禮地喺洗手間洗手盆劏左,好失禮,在此對清潔哥哥/姐姐衷心致以萬二分抱歉抱歉再抱歉🙏🙇
實話實說

食物質素冇特別驚喜

但係服務態度就無得輸
第一
第二
侍應型仔,服務、介紹、解釋貼心細心💚
第三
侍應+經理樂意江湖救急幫我叉冇電嘅手機💪
第四
2023-02-08 990 views
我剛才打電話預訂座位。接電話的同事語氣西到一個點......我絕對可以形容為趕客或許是忙或許是其他事情,但是接電話應該有接電話的態度。只是經歷這短短一分鐘,我已經完全打消想在這裏就餐的念頭。
我剛才打電話預訂座位。

接電話的同事語氣西到一個點......
我絕對可以形容為趕客
或許是忙或許是其他事情,但是接電話應該有接電話的態度。
只是經歷這短短一分鐘,我已經完全打消想在這裏就餐的念頭。
2023-02-08
整體來講佢可以話係食環境,如果你想話要搵好食嘅佢絕對唔係,但環境上你以為好安靜又唔係喎。佢雖然有coupon但啲價錢又明顯好似貴咗所以都係唔抵食下次都唔會回頭。P.S想用coupon的話OpenRice嘅優惠唔能夠重複使用,而加1服務費亦都唔會可以用到coupon 200減100其他人對佢嘅服務態度都好參差,我就認為係有啲古怪嘅佢會不斷行過嚟收嘢 唔可以話佢哋好差都唔可以話佢哋好好但如果係一間貴價餐廳來講係唔合格😂
北海道元貝蟹肉墨魚汁平意粉
1601招牌意大利燴飯

2023-02-03
$300 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2023-02-03 852 views
在時代廣場買野送了幾張餐飲券,所以去左試呢間華麗又靚既西餐廳。裝潢好靚,空間感大,服務亦一流。點了佢地signature 嘅意大利飯,坦白講水準正常但無咩太大驚喜相反羊架真心好食,肉質鮮嫩但份量唔多,所以性價比麻麻地。兩個人食,由於份量太少唔夠飽所以再點了一個黑松露薯條,本身以為得個黑松露醬點,點知原來係「撈」,令到每條薯片都沾滿了黑松露,有驚喜好好食最後點埋試薄荷朱古力,比起出而飲開的薄荷味好自然淡淡地無咁artificial 本身要$1000埋單但用埋餐飲券後只需$600,但如果無券真心貴未必會來晚餐,但同朋友飲野係唔錯的選擇

裝潢好靚,空間感大,服務亦一流。

相反羊架真心好食,肉質鮮嫩
但份量唔多,所以性價比麻麻地。