如果你想喺銅鑼灣享受一頓豪華嘅西式晚餐,你可以考慮去時代廣場11樓嘅Club Albergue 1601。呢間餐廳由Lubuds Group經營,同集團旗下嘅其他中、西、日式料理及咖啡店一樣,都有自己嘅特色同質素。Club Albergue 1601以西式海鮮為主打,而且環境優雅舒適,適合約會或慶祝節日。我今次去試咗佢哋嘅dinner set,同埋佢哋嘅環球生蠔拼盤環球生蠔拼盤:呢個拼盤有16隻不同地區嘅生蠔,大部份都係法國蠔,有美國蠔同西班牙蠔。每隻生蠔都新鮮彈牙,有唔同嘅風味同口感。我最鍾意Jolie呢款法國蠔,肉質厚實多汁,帶有淡淡嘅果香同榛子味。拼盤仲附有兩款醬料,一款係酸辣汁,另一款係平時食蠔嘅cocktail汁,可以根據自己嘅喜好調配。芝士焗生蠔:喺生蠔再加上芝士焗制而成。芝士香濃惹味,同生蠔嘅鮮甜形成一個對比,令人胃口大開。芝士焗生蠔仲撒上少少香草碎,增加層次感。牛肝菌濃湯:呢個濃湯係用牛肝菌同忌廉熬成,味道濃郁香滑,牛肝菌嘅香氣同忌廉嘅甜味相互襯托。北海道元貝沙律:呢個沙律係用新鮮嘅北海道元貝同火箭菜、紫甘藍等配料拌埋一齊。元貝肉質緊實彈牙,沙律醬係特別調製,帶有微微辣
北海道元貝沙律:呢個沙律係用新鮮嘅北海道元貝同火箭菜、紫甘藍等配料拌埋一齊。元貝肉質緊實彈牙,沙律醬係特別調製,帶有微微辣度同清新感。
海膽意粉:呢個意粉係用海膽同忌廉醬汁炒成,意粉煮得剛好,不會過爛或過硬。海膽嘅味道唔會太重或太淡,剛剛好同忌廉醬汁融合。意粉上面仲有少少海苔碎,增加鹹香味。
炭燒穀飼美國頂級牛肉眼10oz:呢個牛扒係用穀飼美國頂級牛肉眼炭燒而成,煮至五成熟,肉汁豐富,肉質嫩滑多汁。牛扒表面有少少炭香,切開後可以見到粉紅嘅肉色。牛扒仲配有肉汁同法式芥末汁,可以自由選擇。
朱古力撻配雪糕:呢個甜品係用朱古力餡料同酥皮做成嘅撻,再加上一球雪糕。朱古力餡料濃郁幼滑,酥皮香脆鬆化有滿滿牛油香味。雪糕係用曲奇味,同朱古力撻嘅溫度同味道形成一個對比,令人回味無窮。
除咗以上嘅菜式,dinner set仲包括一杯白酒同一杯cocktail。白酒係用2021 Domaine Louis Michel & Fils Chablis,一種清爽嘅白葡萄酒,適合配海鮮。cocktail係用Old Fashioned,一種經典嘅雞尾酒,用咗Bourbon Whiskey, Sugar Cube, Orange Peel, Angotura Bitters等材料調製,味道濃烈香甜,帶有柑橘嘅清香同苦味。