2016-04-21 826 views
尤於中意black coffee,所以閒唔時都四圍search下,睇下有無d正嘅coffee shop向我附近。知道呢間店有一段時間,但始終沒有去試。難得放假一天,終於去左👏🏻👏🏻一踏進店內,耳朵聽住店內播住音樂,鼻子索住咖啡的香味。。。這便是我想要的。。。好,很快我就點左一杯long black。杯野一黎到,我聞到好香嘅咖啡味,但望落咖啡嘅油脂泡好像不太夠。聞完👃🏻,望完👀,就梗係要飲一啖。味道是可以的,不會過於苦澀。但不能説好。。可能我抱得太大嘅其望吧。。。總不能淨飲吧,所以點了個 Blueberry Bagel配襯。反而呢個bagel 俾左驚喜我😌熱騰騰的bagel(我有點誇張,又不是那麼的熱😬)再塗上cream cheese真係無得輸!一塗完cream cheese我已急不及待咬左一大口。俾我想像更好味。最怕d bagel乾真真,但呢個真係一點都不dry。。總是覺得最普通的東西整得好味先係最難。。。

2016-04-18
2016-04-13 837 views
週日下午約好男朋友一齊hea吓,揀咗幾間最後都決定試Coco Espresso 701!雖然係工廈,但地都算易搵!我哋分別叫咗兩Big Breakfast同Breakfast with Smoked Salmon(好似係呢個名)!Big Breakfast都算足料,炒蛋幾滑而且幾厚,香腸、火腿、煙肉都係果啲咪,不過唔會整得太燶,幾好!Big Breakfast會跟croissant 而Smoked Salmon果個就跟燕麥多士,味道都唔錯!呢度環境坐得好舒服,好有空間感唔會迫埋一齊,最鍾意就係顧客們都好自律,唔會出現大聲講大聲笑嘅情況!想同朋友坐吓食吓嘢傾吓計的話,呢度就真係一個「Chill」級好地方啦!

Breakfast  with  Smoked  Salmon
Big  Breakfast
Big  Breakfast
香港人生活急促,難得到了周末真想好好休息一下。筆者作為一個香港人,周末亦會找個有情調的地方好好享受一下慢活的滋味。雖然坐落於葵興附近的工廠區,周末的早上依然有不少粉絲捧場。煙三文魚全日早餐 - 軟熟的煙三文魚切成薄片狀,令口感不大厚,能慢慢感受到魚肉的鮮味與微微的煙熏咸味。鮮嫩滑蛋仍能保留蛋汁與嫩滑口感,加上香料的配搭,味道剛好。加上薄脆的多士,茄汁焗豆和酸口開胃的沙律,造就了一個Good morning Mocha - 趁表面拉花還未消散之際,拍下這美妙拉花圖案。咖啡味沒有其他店的濃,可能店主有自家的配方,我基本上在沒有添加任何奶,糖便直接飲下去。口感香滑而柔和,沒有要人立即醒神的刺激,只有令人慢慢醒來的溫暖。好久沒有試過這種感覺 這店實在是享受周末悠閑的好地方,一有空閑時間一定要再來。
雖然坐落於葵興附近的工廠區,周末的早上依然有不少粉絲捧場。

這店實在是享受周末悠閑的好地方,一有空閑時間一定要再來。
  • 煙三文魚英式早餐
  • Mocha
2016-03-29 714 views
熱愛飲咖啡的人,一定有聽過Coco Espresso這元祖咖啡店。走澳式風味的它,2007年開設第一間店,至今有四間店,大部分位於港島區的角落,暗黑式的裝潢,單賣咖啡與小食。可是近年把位置葵涌的咖啡工場開放了,讓新界區的我們可以嗅嗅真正的咖啡香。它平日開9點,假日開10點。因此我在最近星期日時便準時10點登門。一入門,你會見到寬敞的環境中佈滿咖啡的氣息,一列列,一排排的儀器用具,杯具,讓人目不暇給。可是來到這裡,我當然不忘我的目的,那就是咖啡與美食。點了 FlatWhite ($34),奶泡最少的Milk Coffee選項。順滑而香味四溢,不是那焦燶苦澀的味道,是一種果甜味,當然打花的工整都是又一亮點。咖啡與美食是不可分割的,當然要點個餐配配咖啡。點了 AllDay Breakfast,簡簡單單,嫰滑的炒蛋是Allday的精髓,其實都很好,唯一要改善的是牛角包不夠層次同酥香,有點像甜麵包的質感,多一點酥皮的層次同韌度更好。有時候假期就是想Chill一下,得到空間感,讓身體同精神放鬆一下。謝謝 可可 你讓新界區多了一個精神休憩區。
All day Breakfast

All day Breakfast
2016-03-23 936 views
舒適.心靈滿足...就是到過Coco Espresso701的感覺Flat White - 不用懷疑, 奶泡打得滑, 拉花靚, 咖啡既濃且香, 奶 & 咖啡比例很好, 沒有偏重奶 & 咖啡的味道Banana🍌Bread Cake - 店員幫忙加熱, 香蕉味即時撲鼻, 再加上牛油(其實第一次試), 令蛋糕味道再提升
舒適.心靈滿足...

就是到過Coco Espresso701的感覺

Flat  White  +  Banana  Cake
$70 (Tea)
Flat  White  +  Banana  Cake
  • Flat white
  • Banana  Cake
2016-03-14 828 views
諗住假日黎試下...點知原來星期6係會好多人....會好燥...想HEA下都唔係咁OK嗌左杯Flat white唔知點解覺得呢杯flat white好好飲奶同咖啡份量岩岩好...有小小拍得住cupping room果間D咖啡 ^^同時奶味亦都唔會蓋過左咖啡味...好滑身...我秒殺左佢差不多...咖啡好飲..但冇諗到佢地啲麵包都好食_煙肉雞蛋包 好味,底面既麥包都搽滿邪惡的牛油!煙肉和雞蛋都恰到好處煙肉唔會話煎得太濃....雞蛋亦都係太陽蛋黎架....就是很簡單,但永遠最簡單的都是最好味的,,
諗住假日黎試下...
點知原來星期6係會好多人....
會好燥...想HEA下都唔係咁OK
嗌左杯Flat white
唔知點解覺得呢杯flat white好好飲
奶同咖啡份量岩岩好...
有小小拍得住cupping room果間D咖啡 ^^
同時奶味亦都唔會蓋過左咖啡味...好滑身...
我秒殺左佢差不多...
咖啡好飲..但冇諗到佢地啲麵包都好食_
煙肉雞蛋包
好味,底面既麥包都搽滿邪惡的牛油!
煙肉和雞蛋都恰到好處
煙肉唔會話煎得太濃....
雞蛋亦都係太陽蛋黎架....
就是很簡單,但永遠最簡單的都是最好味的,,

Other Info. : btw,閒日黎會開心啲 因為好嘈假日黎,隔離有啲大媽係到狂笑! 笑到我扮緊文青但一聽到啲笑聲我都笑埋一份
2016-03-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
因為之前去長沙灣同觀塘的工廠搵食的好經驗,所以山長水遠入去葵涌搵食,不過今次有D 地雷。位置唔算方便,距離地鐵站十分鐘,沿途全部工廠區,又廢紙店,比起長沙灣同觀塘感覺已經無咁好,如果夜晚嚟都有D陰森。 樓下大堂又裝修, 唔容易先搵到架 lift 上去。 店舖都幾闊落,我地一行四人唔駛等位,仲有幾張吉椅擺下褸,因為出面好凍,入面比較焗。   買野, 攞餐具, 斟水係自助式,響工廠區無諗過要 Self-serve, 未試過,價錢又唔平,一個 breakfast + 一杯咖啡 HK$130,但係響工廠大廈而又無 service,除非真係好好食。四個人叫咗兩個Big Breakfast + 兩個 Salmon Breakfast + 2 杯 Latte  + 2 杯 Flat White,最後四杯咖啡飲咗一半,大家已經放棄。  聽講呢度標榜咖啡,但係連最基本嘅奶泡都打得唔夠細唔夠滑,放響枱上面3 分鐘已經散晒,仲有個咖啡 Base 超淡,好似水,真係好耐未試過咁差嘅咖啡。食物 okay 啦,牛角包幾鬆化,其他腸、煙肉都係用平野,稱唔上有心。  如果山長水遠仲要嚟工廠搵食,仲要唔平,質素又唔好,

Big Breadfast
食物 okay 啦,牛角包幾鬆化,其他腸、煙肉都係用平野,稱唔上有心。  如果山長水遠仲要嚟工廠搵食,仲要唔平,質素又唔好,唔明點生存?

中間仲要有 D 小插曲,話說之前話一入去嘅時候無乜人,所以我地放咗件褸響旁邊張椅,之後有一班人嚟咗,跟住個比較年長嘅女服務員,可能係高級 D,黑口黑面行埋嚟,跟住同我地講人地要攞張椅,叫我地攞開件褸,個態度真係超惡劣,一句唔該都無,我地梗係無所謂,之前無人我地先擺,你地有人我地都會俾人客坐,唔駛好似欠咗你咁。

呢個真係比較雷嘅 Dining Experience,下次咪攪,百幾蚊個早餐選擇好多。

2016-03-13
2016-03-08 1393 views
星期日係工廠區搵到哩間咖啡店!估唔到星期日都有好多人! 等左大約10分鐘先有位!地方好大! 但係位置不太多! 今日order 左piccolo latte! 我的最愛! 因為夠濃!我再加多shot咖啡令味道更濃......😋不過哩隻coffee只係有3.5OZ!細杯左d! 朋友order 左一杯latte! 食物方面!我order左COCO big breakfast &  blueberry bagel with cream cheese!COCO big breakfast !佢有牛角包! 滑蛋, 煙肉, smoked ham, 茄汁豆, 腸, 仲有沙律菜!牛角包好味! 佢脆脆地咁既! 另外佢既蛋非常滑呀! 煙肉, smoked ham, 茄汁豆, 腸就不過不失! 不太油已經好好了!沙律菜亦新鮮!Blueberry bagel with cream cheese!哩個Bagel 比較普通! 佢既包有點覺得唔新鮮!因為食落去有d 唔知係咪哩個包係咁架呢! 入面加左層creamchesse落去味道一般! 總括餐廳咖啡味道很好! 而食物方面一般!放假咖啡癮 依然存在...☕-屋企行過黎
星期日係工廠區搵到哩間咖啡店!
估唔到星期日都有好多人! 等左大約10分鐘先有位!
地方好大! 但係位置不太多!

我再加多shot咖啡令味道更濃......😋
不過哩隻coffee只係有3.5OZ!細杯左d!

朋友order 左一杯latte!
食物方面!
COCO big breakfast !
COCO big breakfast
牛角包好味! 佢脆脆地咁既!

哩個Bagel 比較普通! 佢既包有點覺得唔新鮮!
因為食落去有d [鞋] 唔知係咪哩個包係咁架呢!
入面加左層creamchesse落去味道一般!

總括餐廳咖啡味道很好! 而食物方面一般!

放假咖啡癮 依然存在...☕
屋企行過黎只需10分鐘😆
以後放假又唔想去咁遠...
可以近近地飲下咖啡喇😌

2016-03-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
COCO big breakfast
星期日到某雜誌介紹樓上舖咖啡 CO CO ESPRESSO,工業大廈即工業大廈, 迷走一會,終於搵到。 入到入面,地方大,但又冇擺到啲坐位密密麻麻,非常舒服...我又係飲手搖... 今次冇坐bar檯睇住沖,唔知啲豆新唔新鮮... 不過飲兩杯唔同豆都飲到咖啡本身風味... 埃塞俄比亞 日晒,一入口,果味猛匆入喉,中段帶茶味,不過after taste 就弱啲,應該係比頭段果味搶咗風頭,不過.... 都係精品!哥斯達嚟家, 花香味重, 中尾段同after taste 回甘味持久而又唔強烈,可以用溫柔嚟形容,正!空口試完個咖啡,係時候食已經到咗嘅早餐,其實好肚餓,不過咖啡未到,死都唔食住... 我目的係飲咖啡.... $60杯咖啡 比個早餐搶咗就唔抵喇!早餐係三文魚配多士加炒蛋 三文魚例牌嘢 唔講喇 蛋炒得好creamy 讚,不過多士用厚多士就會再好啲,沙律菜都係例牌 唔同嘅係佢有加黑醋,呢個真係西早... 唔係港早扮西早... 如果咖啡師可以講多啲咖啡豆嘅特點 產地同咖啡園歷史就可以再好啲喇走.... 一樣 迷走一會 終於走出座工業大廈...

走.... 一樣 迷走一會 終於走出座工業大廈...
2016-03-06
2016-01-24 997 views
下雨天,來這裡偷閒Mocha 個拉花賣相咖錯至於味道方面,唔太甜,甜度適中。但略嫌咖啡味不足,可以再加強返,唔好側埋一邊去晒朱古力味。,Banana bread cake方面,經過re-heat有輕輕嘅焦香另外當然有蕉香味,又係唔太甜,熱食一流環境唔太迫,搵位都算易拎埋部腦用埋free wifi嚟呢度hea一個下晝,唔錯
下雨天,來這裡偷閒
Hot mocha (L) + Banna bread cake
Mocha 個拉花賣相咖錯
至於味道方面,唔太甜,甜度適中。
另外當然有蕉香味,又係唔太甜,熱食一流

環境唔太迫,搵位都算易

拎埋部腦用埋free wifi嚟呢度hea一個下晝,唔錯
Other Info. : 工廈入口比較難搵,小心
2016-01-17
$67 (Tea)
2015-10-14 1728 views
山長水遠出到來梗係唔止食碗狗仔粉啦想喺附近揾甜品不過冇發現劉總便帶我去CoCo Espresso701飲下嘢hea下順便引下Oli出嚟食雪糕hehe~位於工廠大廈但入口像商廈般雅緻,地方寬敞樓底超高敞大的排窗射進暖暖的陽光入內這環境很易讓人放鬆^0^看星期六的下午也坐滿客人喔!!Cafe內放著多款咖啡機,器具和咖啡豆好專業呢~Cafe自助形式比$後會有人送上飲品或食物是日甜品得香蕉牛油蛋糕我倆也不合意轉戰飲品吧!!其實一入到去已聞到好多咖啡味可惜近年飲完胃會投訴唯有做隻鬼聞下便算haha~凍飲冇也選擇揀了香港較冷門的Firefly石榴子接骨木花草本果汁入口很特別有石榴香甜味但又帶點香草味這感覺好難形容但係好飲嘅約$3X劉總當然要咖啡Latte$38(L)拉花很美見他喝下冇投訴應該不俗~
Cafe內放著多款咖啡機,器具和咖啡豆好專業呢~
2015-10-10
$38 (Tea)
到中環coco 咖啡成為了lunch break routine 之一他們家的咖啡成為中環咖啡店我心中的top3今日終於到了COCO(總店?後援基地?)的葵涌店☕️COCO espresso 701店在工廈裏,記得係出地鐵葵興A過天橋後走一回,轉角的工廈也就是了說是工廈,入口卻grand 很後,像極office lobby到七樓後拐幾個彎盡頭就見到coco跟著咖啡香氣吧,不算難找的舒適敞大的咖啡店下午的陽光從兩邊正方形的鐵窗射入室內☀️和暖得很店內有售各種咖啡機,咖啡豆等特別喜愛它家的high fi圓形坐地的那個叫了一杯大的latte ☕️美美的拉花往往都令我開心好一陣子雖說是latte, 咖啡很濃其實很對我的口味,是很喜歡🌟但胃有點受不住太濃烈的咖啡胃都想放假吧~店很舒服,不會有趕你走的感覺就是大長枱木椅有點不太好坐的啦和中環店人來人往的有著極大的對比⋯想以後到中環coco也會想念這裡吧☺️
他們家的咖啡成為中環咖啡店我心中的top3

今日終於到了COCO(總店?後援基地?)的葵涌店☕️
COCO espresso 701
店在工廈裏,記得係出地鐵葵興A
過天橋後走一回,轉角的工廈也就是了

到七樓後拐幾個彎盡頭就見到coco
跟著咖啡香氣吧,不算難找的
舒適敞大的咖啡店
下午的陽光從兩邊正方形的鐵窗射入室內☀️
和暖得很

店內有售各種咖啡機,咖啡豆等
特別喜愛它家的high fi
圓形坐地的那個

叫了一杯大的latte ☕️
美美的拉花往往都令我開心好一陣子
雖說是latte, 咖啡很濃
其實很對我的口味,是很喜歡🌟
但胃有點受不住太濃烈的咖啡
胃都想放假吧~

店很舒服,不會有趕你走的感覺
就是大長枱木椅有點不太好坐的啦
和中環店人來人往的有著極大的對比⋯
想以後到中環coco也會想念這裡吧☺️

2015-07-18
  • latte
2015-06-27 2596 views
是日公眾假期,希望在荃灣區食一個All-day breakfast、嘆一杯靚coffee,在Openrice search 了 一下找到這一家可算是同區最早開門的cafe。9點半到達cafe 門口、發現大門仍然上鎖,但見店內有燈光,二話不說按下門鐘!等了大概5分鐘,有一位「姐姐」開門說:星期六、日、公眾假期我地開10點,最多俾您入黎坐住等!Cafe 內環境寬敞,同行有3人以上可以選擇坐在餐廳中間的長木枱,2人同行就適合窗邊的位置!正正10點,「姐姐」說:要食咩而家點,咖啡要晏d! (此時負責咖啡的老闆加Barista 還沒有回到)。我們兩口子點了兩客All day breakfast 的A餐和B餐,早餐可選擇多士或牛角飽!另加一杯latte 和一杯cappuccino!「姐姐」準備早餐的速度驚人、賣相也屬不錯、味道也是意料之中!始終All day breakfast 也只是配襯,咖啡才是精髓!小妹喜歡有質感的咖啡!而今早的latte, 第一啖入口有少許咸味,接著是咖啡的甘香味,那甘香的味道會留在口中好一段時間才消失!如此的一杯好咖啡,絕對是美好早晨的必須品!
Breakfast with Stunning Coffee
2015-06-20
$130 (Breakfast)
  • Cafe Latte
  • Cappuccino
2015-06-19 2484 views
又是下雨季節,熱到什麼地方也不想去,工廠區很靜,但這裡卻很熱鬧,終於來到這一間分店了,很大,有很多機器,有炒豆機和友人隹坐下,我點了flat white$38和banana cake$24, 很香口和很漂亮的拉花,可見奶打得很細滑,很香有toffee味道的,至於cake, 我一直也知道這裡banana cake也是很有名的,所以不得不叫,烘熱了呈現啡色,加上有鹽牛油,非常邪惡,很香的牛油塗在香香的香蛋糕上,配上一口咖啡,不得了,perfect match.
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$68 (Tea)
  • flat white
2015-06-14 2198 views
是日因為要到會展處理展攤的事,下午需要到灣仔會展一趟。偷了點午餐時間,來到Coco express 701,這是一間工廈cafe,頂着太陽由地鐵站行過去,只餘半條人命。店址位於701室,所以店名之中也有701這組數字。店內的裝潢很隨意,大廳正中只放了一張長檯,後方有一些黑色矮櫃,疊起來就像學校操場的看台,旁邊還有一組青綠色的長梳化,前面放了幾張一人桌,開放式廚房兩旁還有少量吧檯座位。背靠工廈式的黑框大玻璃窗,令人想起火炭的Lucy coffee & food。店內有超強的空間感,因為採取自助形式,所以店員只有兩個人。先在收銀處付款,然後乖乖等叫名便成。這兒以輕食為主,除了全日早餐,還有Bagel、三文治、沙律等可以選擇。四月點了英式早餐,$85包括沙律、車厘茄、牛角包、茄汁豆、炒蛋、煙肉、腸仔和火腿。牛角包的賣相扁扁的並不討好,不過咬下去酥酥脆脆,味道很不錯。比較意外的是白色的腸仔質感軟腍,有點像豆腐。火腿和煙肉太鹹,感覺一塊已經足夠攝取幾天的鹽份。喜歡又乾又脆的煙肉,這個貌似合乎要求,結果入口卻令人失落。前幾晚扭開電視,肥媽教過煙肉需要用水乾煎再迫出自身的油份,很想找個時間好好的試一
店內有超強的空間感,因為採取自助形式,所以店員只有兩個人。先在收銀處付款,然後乖乖等叫名便成。這兒以輕食為主,除了全日早餐,還有Bagel、三文治、沙律等可以選擇。四月點了英式早餐,$85包括沙律、車厘茄、牛角包、茄汁豆、炒蛋、煙肉、腸仔和火腿。牛角包的賣相扁扁的並不討好,不過咬下去酥酥脆脆,味道很不錯。比較意外的是白色的腸仔質感軟腍,有點像豆腐。火腿和煙肉太鹹,感覺一塊已經足夠攝取幾天的鹽份。喜歡又乾又脆的煙肉,這個貌似合乎要求,結果入口卻令人失落。前幾晚扭開電視,肥媽教過煙肉需要用水乾煎再迫出自身的油份,很想找個時間好好的試一下。
英式早餐
凍朱古力盛惠$48,零甜度,但可可味濃厚,可可濃度一定很高。店員放了很多冰但入喉又不覺得凍,而且不知怎的越飲越口乾,是天氣太熱了嗎?很奇怪。
凍朱古力
事實上,6月第二週開始,匯豐150紀念鈔的話題變得更加熾熱。由抽籤那種忐忑不安,到取鈔的鼓噪,以致每日炒家對於海鮮價上落那種着緊,到眼前由地鐵站天橋伸展到會場入面的人龍,有時會覺得這個城市真的很瘋狂。
Other Info. : P.S 除了現金,亦收八達通,雖然機身放得比較隱閉 =)
2015-06-11
$133 (Lunch)