2017-08-28 1796 views
其實喺工業大廈開咖啡店☕️,應該唔會好大壓力啫?🤔🤔🤔舖租應該貴嘅有限💰💰,點解個兩個staff都黑口黑面嘅?👹👹Anyway ,咖啡同上環嘅係冇分別。
其實喺工業大廈開咖啡店☕️,應該唔會好大壓力啫?🤔🤔🤔
Anyway ,咖啡同上環嘅係冇分別。
2017-07-19 1370 views
久違嘅陽光☀️☀️今日嚟到隱匿嘅葵興工廈cafe😎我行咗出入貨嘅入口,開頭有啲嚇親😱😱後尾搵到之後覺得地方好寬敞👍🏻一入門口就好似去左工業風裝潢嘅世界😍我無試到任何食物,因為睇食評同朋友講喺一般嘅,所以只喺飲咗杯Cappuccino😝,拉花唔算持久,飲飲下就散了,咖啡味算濃,我附近坐左個女仔,應該點咗杯貴嘢,店員仲好有心機介紹咖啡豆嘅出產地同埋杯咖啡特別之處,service好good。我喺度hea足成個晏晝,無人會催你😉我可以好專心睇嘢,唔駛心驚驚又尷尬趕住走。仲咁啱撞見啲攝影crew話聽日用嚟做拍嘢場地😂😂總結一句,文青feel cafe, 適合hea❤️❤️

總結一句,文青feel cafe, 適合hea❤️❤️
Cappuccino
2017-07-19
$35 (Tea)
2017-04-19 3348 views
我地幾個同表姐補祝生日, 表妹係OPENRICE 搵到依間係葵涌既上樓CAFE, 估唔到復活節既星期日係工廠區都開~表姐叫左個 SMOKED  SALMON BREAKFAST, 飲熱既LATTE.表妹叫左個COCO BIG BREAKFAST 飲凍LATTE, 表妹原來之前已經去過佢地既中環分店, 佢話依度環境RELAXING, 咖啡又唔錯, 可以係依度拎本畫簿消磨一個下午.表哥要左個 TOMATO, EGG & CHEESE PANINI, 飲熱LATTE.表哥同表姐都話依度既LATTE 唔錯.我同我老公SHARE 一個TOMATO, EGG & CHEESE PANINI, 佢飲樽裝咖啡, 我飲ICED CHOCOLATE個香草包熱辣辣,又重香草味, 又鬆軟, 加上JUICY 既蓄茄, 香滑既雞蛋, 真係出色既配搭.而我叫既ICE CHOCOLATE, 味唔夠濃, 唔夠甜老公話黎依度梗係飲咖啡啦, 佢點左支樽裝咖啡好香, 好濃郁但係我受唔到咖啡嘛
表哥同表姐都話依度既LATTE 唔錯.

而我叫既ICE CHOCOLATE, 味唔夠濃, 唔夠甜

老公話黎依度梗係飲咖啡啦, 佢點左支樽裝咖啡好香, 好濃郁
但係我受唔到咖啡嘛
2017-04-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
Celebration
Birthday
  • TOMATO EGG & CHEESE PANINI
2017-03-06 1688 views
Plan咗去葵涌新開的OUTLET行下,去之前在附近搵地方食早餐,星期日的工廠區別有一番風味,整座大廈應該只有這店是有開。就因為此咖啡店星期一至日都開,所以就去試一試。Coco big breakfast比較一般,Ham & Cheese Panini比較好。我們點了Café Mocha同Doppio Ristretto Flat White,始終是一間咖啡店,還是咖啡比較特出,他們的咖啡豆是攞奬的,而且有多款特調咖啡,有機會都會再去一試。
就因為此咖啡店星期一至日都開,所以就去試一試。

2017-02-26
$110 (Breakfast)
  • Flat white
2017-02-19 1297 views
地點偏遠, 食物款式少, 價錢偏貴但質素非常一般! 所吃的 bagel 如雪藏食物!!職員不禮貌- 當被問到有何種 bagel, 那中年女收銀員說: 餐牌上有寫!地方面積比相片看的少很多, 坐任何位子只看到工廠外牆I am very disappointed with the service and quality of the food. The female staff is impolite. When i asked her which type of bagel the shop offers, she said, “ It's written in the menue.” The place is not as big as the pics shown.
地方面積比相片看的少很多, 坐任何位子只看到工廠外牆
2017-02-19
2017-01-07 1410 views
差! coffee shop 賣的除了是咖啡,更多的是環境,生活態度. 電話冇電,自帶叉線,張枱有個吉的插蘇位,禮貌問借來插一會都話吾得. 服務仲差過連鎖店,想支持都難.服務員愛理不理的態度,不應該從事服務行業.十分差的經驗

服務員愛理不理的態度,不應該從事服務行業.

十分差的經驗
$40 (Tea)
2016-12-19 1375 views
去工廈搵食已成為大趨勢...位置可能較為偏僻... 但空間真係大好多...當然亦要視乎食店點樣將枱凳擺位啦...星期日早上去到葵涌...搵到一間食all day breakfast嘅cafe...地方好大...絕對可以容納多部輪椅...店主用大量嘅窗引入陽光...感覺可以好懶洋洋地hea食早餐...選擇坐窗口位...雖然枱面細細...但勝在枱腳有充足空位...比輪椅使用者可以坐得更舒服...而且被暖暖嘅太陽光包圍...好溫暖呀!揀咗"coco big breakfast" $85牛角包唔夠熱、滑蛋無味..其餘都係一d無需要額外調味嘅食物...比較滿意係茄汁豆...呢個價錢唔平...但質素就真係好一般...有d失望...blueberry bagel with cream cheese $35包質幾好...見到有藍莓粒但莓味偏淡...以為cream cheese 係自己搽...點知一早已搽好...OK啦...咖啡始終偏愛熱飲...所以到差不多食完先再order coffee...嚐過食物一般...所以咖啡只叫一杯flat white...估唔到味道又OK喎...奶味較重...飲落幾滑口.
去工廈搵食已成為大趨勢...
位置可能較為偏僻...
但空間真係大好多...
當然亦要視乎食店點樣將枱凳擺位啦...
星期日早上去到葵涌...
地方好大...絕對可以容納多部輪椅...
店主用大量嘅窗引入陽光...
感覺可以好懶洋洋地hea食早餐...
選擇坐窗口位...
雖然枱面細細...但勝在枱腳有充足空位...
比輪椅使用者可以坐得更舒服...
而且被暖暖嘅太陽光包圍...好溫暖呀!
揀咗"coco big breakfast" $85
呢個價錢唔平...但質素就真係好一般...
有d失望...
包質幾好...見到有藍莓粒但莓味偏淡...
以為cream cheese 係自己搽...
點知一早已搽好...OK啦...
估唔到味道又OK喎...奶味較重...飲落幾滑口...
算係有d安慰~

呢間食店係工廈...入口有一長長樓梯...
但行過少少有停車場...
認住呢個紅色物體轉入去...
中途有看更亭...
呢一type嘅路係非常顛簸難行...
星期日車少...可以慢慢轆吧...
轆到最上嘅右手邊有斜路...
再去到紅色位置搭升降機到七樓...
一出lift會聞到咖啡香...
朝住香味行就會搵到間cafe XD
2016-09-21 4338 views
思緒和字詞在腦海裡的火花,好比這光與影的交錯。週六下午,咖啡和陽光一洗混沌感,就在這工廈七樓的 Coco Espresso,完成了我第二百篇食評。一星期五天工作都是對著電腦寫呀寫,連餘暇都寫,不累嗎?專注令人累,亦令人放鬆,因為只有專注,才能令我靜下來、放下雜思亂緒,在劃設的時間內心無旁騖只做一件事。Coco Espresso 除了做出好咖啡,這間工廈概念店比其餘分店更能做到的,是空間感、安全感。到訪之前,我以為葵興的工廈是週末遊人甚少涉足的,不像得觀塘有什麼開倉、樓上凍肉店之類;這大概是95%正確,因為這咖啡店的人口密度該遠超同區的,在週六下午待上的3-6pm,幾乎是持續90% 滿座。搞食肆的,很多時候會依人流而行,這店的吸引力應該足以把常態推翻了。和幾個途人一起進入大廈,又恰巧地都是到這裡來。如果你是標準的咖啡迷,應該有聽過Coco Espresso 的鼎鼎大名。拉花冠軍、認真的咖啡豆選材不在話下,最重要是價廉物美,相當具水準的咖啡卻定價不高,靠口碑的經營著,至今快要踏入第十年了。我光顧過幾次灣仔晏頓街的 Coco Espresso,地方雖狹小不算好坐但足以令我回頭,確是味蕾的呼喚
如果你是標準的咖啡迷,應該有聽過Coco Espresso 的鼎鼎大名。拉花冠軍、認真的咖啡豆選材不在話下,最重要是價廉物美,相當具水準的咖啡卻定價不高,靠口碑的經營著,至今快要踏入第十年了。我光顧過幾次灣仔晏頓街的 Coco Espresso,地方雖狹小不算好坐但足以令我回頭,確是味蕾的呼喚。
工廈裡設店的特色當然是地方大、夠寬敞,不用把空間揸乾揸淨,在中央放一張 community table 是最適合不過。能拍到此空桌場面,是臨近打烊是才會見到,整個下午都是長期滿座。
喜歡日光的可以選窗邊的高桌高椅,不過相對地沒那麼舒適吧。文青們愛拍那些食物的flat lay,非選這些陽光滿滿的木桌不行。
一進來會有門鈴音樂,不過沒有人會出來招呼你,位是自己找、食物是自己點,不過由職員端到面前。這種自由度拿捏得剛好,不會過於熱情、不造作。
主打的當然是咖啡,但介乎主食和輕食之間的選擇都頗多,例如all day breakfast、bagel、panini等,即點即製,全是$100 有找,價錢相宜。這裡應該沒有最低消費,點個咖啡都可以坐上好一會兒。
能令Coco Espresso 在味蕾記憶中不可取替的,是自家的 espresso blend。無論是中環灣仔分店或是這店用上的咖啡豆,都是在coffee bar 後的位置處理。未夠斤兩去嚐出用上哪裡的咖啡豆,獨愛沉隱的果香和蜜味,帶輕酸的韻味。後來上網查證了一會,發現是三種咖啡豆,分別是巴西、東帝汶和巴拿馬 (Panama Hartmann Winey 20%, East Timor Letefoho Washed 35%, Brazil Santa Serra Cocarive Coop Natural 45%)。因此,沒對某款 single origin 的咖啡豆有主意的話,不妨試一下 espresso base 的latte、flat white等,分兩個大小,論抵飲當然是挑大的。
一系列的 black coffee 其實蠻吸引,不過喝不慣無奶的就會覺得較難入口。Cold Brew 和 Nitro Coffee 都是值得一試的,兩者都是 Cold Brew,只是Nitro Coffee 多了質感上的層次,當咖啡和 nitrogen (氮氣)融合後,會產生類似黑啤的細密泡泡。店內見到的壓力桶,就是 Nitro Coffee 的幕後功臣。
Single origin 的清單上,是日有7款不同產地的咖啡豆可以選擇,還看你自己的口味和個性去選;產地、氣候和後製都可以對味道和口感變化很大。
非茶類飲品選擇
我點了杯小的 café latte ($35),加了 hazelnut syrup (不用加錢)。同行的點了iced mocha ($44),正是執著的我認為沒什麼咖啡味的「咖啡近親」。對,我知大的抵喝,但下午喝太多怕會睡不著。
Café Latte (small, 6oz) $35
Café Latte (small, 6oz)
這裡的拉花確有一手,圖案均稱,喝到底都相當完整的。一貫澳洲風格,用上最簡單的直身玻璃杯,來呈現奶泡的厚度;近親Flat White 則會用上厚身、寬口的瓦杯。杯身會影響溫度,以至咖啡和奶的香氣,因此只有堂食才能感受到這份細膩至器皿挑選的執著。相當具水準的microfoam,泡啡正好融合,入口順滑。
不是第一次點這家的latte,卻是第一次加了flavoured syrup。溫雅的榛子香,淡淡的在甘醇的espresso base 過後散發出來,留在喉咽。加了flavoured syrup 自然會把甜度升高,對於不太嗜甜的我,仍是易入口的。或多或少蓋過了奶香,但甜度正好和帶有淡淡果酸的espresso base 呼應著。咖啡不應放太久而不喝,但如果要專注一段時間,還是呷幾口幾口的去完成它。
佔上了窗邊的位置,一坐就三小時,背後的陽光由猛烈變成餘暉。坐到打烊,也沒有職員來打擾,那當然我自動自覺的離座。這裡的地方大,的確是工作的好地方,早前亦在這裡舉辦過「市集」、工作坊等活動,熱鬧有時、寧靜有時。
看到Coco Espresso 的Facebook 專頁說,即將在上環信德開設旗艦店,不其然振奮了一下。相比現時的分店和這概念店,信德店人流一定多很多,即使未必算是最好坐的店,但上船前買杯有質素的grab-n-go 也不錯。這家咖啡店的用心,不在乎店的大小,在於咖啡職人的認真和熱誠。過了快十年,我看還在。
專注於咖啡、專注於自己的文字,同出一轍。
2016-09-17
$40 (Tea)
Café Latte (small, 6oz)
2016-09-19 2422 views
假期的最後一天,總要完全地用盡所有時候去過自己既悠閒時光,而家工廈Cafe數之不盡,去過既都係九龍區,今日我特意黎左依間位於葵涌區既Cafe,因為早前有朋友黎過飲咖啡,所以我一心想都唔想就黎左餐廳以簡約風格為主,幾張木枱,幾張梳化,已經令人有種好舒服放鬆既感覺,空間感好大黎到都已坐滿半間餐廳,幸好我同朋友兩個人,可以坐張大長枱,每人點左份brunch同飲品<<Smoked Salmon Breakfast>>份量適中,有煙三文魚、炒滑蛋、焗豆、生菜沙律同烘燕麥多士。煙三文魚味道比一般食到既煙三文魚較淡味同無咁咸。滑蛋口感軟滑同好香蛋味,炒得好完整。焗豆食落少少暖,配炒蛋一齊食好夾。生菜沙律用左黑醋汁撈,入口酸酸地幾開胃。烘燕麥多士口感脆身,搽埋牛油更香口,食落感覺幾健康<<Ice Mocha>>味道比較重咖啡味多於朱古力,如果多返少少朱古力味會更好,不過都幾好飲又唔會太甜<<Coco Big Breakfast>>份量真係幾多,有煙火腿、德國雞肉腸、煙肉、炒滑蛋、焗豆、生菜沙律同牛角酥。煙火

<<Smoked Salmon Breakfast>>
Smoked  salmon  breakfast
<<Ice Mocha>>
Ice  Mocha
<<Coco Big Breakfast>>
份量真係幾多,有煙火腿、德國雞肉腸、煙肉、炒滑蛋、焗豆、生菜沙律同牛角酥。煙火腿味道好香濃既火腿味,幾好味。德國雞肉腸味道香口又唔會好咸。煙肉食落太硬身,如果唔好煎得太老會好少少。牛角酥好香牛油味,入口酥脆,真係超好味
Coco  big  breakfast
以我所食過既Cafe黎講,依間比其他Cafe既質素更優勝,無論食物同飲品,真係一分錢一分貨,加上環境真係令你覺得有種悠閒放鬆既寧靜感
2016-09-18
$120 (Tea)
Smoked  salmon  breakfast
Ice  Mocha
Coco  big  breakfast
2016-07-02 2943 views
偶爾會光顧中環或灣仔的分店,但我最喜歡來這間隱身葵興工廈的 CoCo Espresso 701,喜歡她寬敞的環境、散漫的氣氛。由地鐵站走來約10分鐘。 假日的工廈格外寧靜,但一步出電梯聞到絲絲咖啡香、聽到隱約的樂聲,就知道是這裏沒錯。喜歡喝CoCo Espresso的milk coffee,因我喜愛她微酸的espresso 底。 這裏的咖啡豆都是自家烘焙、自己調配的。 701店是咖啡豆烘焙基地,差不多每次光顧都見到老闆在店裏坐陣,還會親自炒豆,所以咖啡味道能保持水準。這次點了一杯熱Mocha,可可味濃但不會搶去咖啡豆的香,而且不會太甜,好好味。 朋友點了一杯Ice Long Black,啜一口冰冰涼的咖啡,微微的果酸,慢慢的回甘,於35度的高溫下很是解渴。平常假日都會點豐富的Brunch,但這次卻想吃一點不同的,就與朋友各點了Ham & Cheese Panini 和 Tomato Cheese & Egg Panini。 一份Panini 切開兩邊,我們剛好一人一半兩款味道都試到。Panini不太厚身, 烘過後外皮脆脆的,餡料份量十足。 剛烘好的Ham & Cheese Panini

(L) Iced Long Black (R) Hot Mocha

Panini不太厚身, 烘過後外皮脆脆的,餡料份量十足。 剛烘好的Ham & Cheese Panini ,熱溶的芝士變了流心, 吃起來麵包不會太乾。 Tomato Cheese & Egg Panini 口感更豐富,因為夾著的是溏心荷包蛋,一口咬下去爆了漿(小心弄髒衣服!),伴著蕃茄和芝士吃,很fresh很juicy,不錯不錯,值得推薦。
(L) Tomato Cheese & Egg Panini (R)Ham & Cheese Panini
店鋪面積雖然大,真正的位子不算太多,但也因此才會有寬敞的空間感。週末來的話,午後客人會比較多,也有可能要等位的喲。
2016-06-25
$100 (Lunch)
  • Tomato Cheese & Egg Panini
  • Mocha
2016-06-26 1721 views
做車主嘅其中一個好處就係可以捐窿捐罅去揾野食,有車之後,其實好多地方都唔算難去,但必須承認有啲地方真係好唔就腳,如果唔係自己揸車就唔會去啦,又唔係特別好食/好有特色嘅餐廳,好似呢間就係~放工後、食晚飯前想鬆一鬆,黎到工廈呢間cafe,沿路都好靜好少人,加埋落雨,天色昏暗⋯⋯室內空間感夠晒,但同老公一齊就敢黎,自己一個/兩個女人一定唔會揀呢度。主打咖啡,但選擇唔多,另外我地想要低因咖啡,竟然無⋯⋯店員話可以點half shot,唉是但啦。所以老公點左一杯cappuccino half shot ,我就揀唔到啦!其實menu上有寫minimum charge係one beverage per person,但我真係揀唔到,所以兩個人只係點左一杯,但店員都冇理我地。野食選擇都唔多㗎,不過兩樣都幾好食喎。一個係blueberry and cream bagel,另一個係homemade banana cake,上枱時微温,而且唔會太甜,有果種天然嘅果甜。

Blueberry  and  cream  bagel
Homemade  banana  cake
Blueberry  and  cream  bagel
Homemade  banana  cake
2016-06-20 995 views
18/6$39這間咖啡好得的消息, 時有聽聞, 這日忽然和朋友來飲咖啡. 我們各自去, 先到先等. 由連接住地鐵站天橋, 行到去KCC商業中心, 再向前行幾分鐘, 這幢工業大廈門面都算企理. 入到去見到我朋友, 坐了在長桌的中間. 兩端已經有其他客人, 旁邊窗口位亦有客人. 地方也很大. 我們一人叫了一杯咖啡, 一個Latte, 一個Cappacino. $39 each. (不過找錢時cashier找少了$50, 後來朋友發現再追返) 咖啡是好飲的, 一點也不苦, Latte 和 Cappacino也差不多, 只是Latte再大杯少少, 可能預備加入更多奶. 拉花是靚的, 不只是心形那些, 構圖更複習. 奶泡不算keep得很耐,但啡色咖啡邊留在杯邊, 也很pro的樣子. 我們沒有吃東西. 其他人有吃all day breakfast. 也有banana cake 在cashier可以叫. 但我們當時也不肚餓.這些咖啡店, 主要就是來傾計的.傾了一會, 疑似老闆娘過來說, 可不可以放傘出去傘架, 我們說好. 又過了一會, 她又問我們還有沒有朋友會來, 我們說無, 她便叫我們拉埋d袋.
18/6

傾了一會, 疑似老闆娘過來說, 可不可以放傘出去傘架, 我們說好. 又過了一會, 她又問我們還有沒有朋友會來, 我們說無, 她便叫我們拉埋d袋. 其實當時仲有好多位. 如果有人客來想坐在旁邊, 我們當然會自動拿起. 總之, 好似唔歡迎你來般.
2016-06-18
$39 (Tea)
2016-06-08 750 views
平時都唔會特登走過來葵涌區但係見到呢一間好似幾特別嘅工廈咖啡室,就想過嚟試一試睇下有啲咩特別。啲咖啡都幾好飲喎,味道有少少nutty咁,佢炒嘅咖啡豆都幾正呀,我裝偷聽到嗰度嘅水吧師傅係話啲咖啡豆係自己炒,鋪頭入面都仲有炒咖啡豆嘅位添。

2016-06-01 668 views
放假出來走一走,想搵個空間舒服休息一下。點個蒞到1500就完左All day breakfast, 唯有食其他。叫左個salmon and onion bagel, 入面有cream cheese, salmon, onion and lettuce. 不過無咩洋蔥味,如果有蕃茄口感會更好,不過份量不少唔會食食下無嘥👍🏼 喜歡咖啡的朋友可一試咖啡,入口唔會酸咖啡味濃。環境舒服,但大部分椅子都無椅背,中間大枱會長期同人搭枱,未必非常適合香港人。
Salmon  and  onion  bagel
  • Long  black
2016-05-19 3448 views
認識coco espresso從他們的上環店開始,小小的一家咖啡店為我們這些附近的上班族提供著優質的咖啡。上週末咖啡控好友回港,第一個提議去的不是最近很人氣的灣仔日本咖啡店,而是要去這家在葵興的coco espresso 701。因為家不住這區,很少會在這區走跳,所以來的時候都要跟著地圖走哈哈!這家咖啡店在葵興,距離葵興地鐵站走路大概15分鐘。我禮拜六早上11點到,店裡一個客人都沒有哈哈哈,只有店員在咖啡台後面忙碌著。在工廈區果然空間都大很多,裡面四四方方,只有中間擺放著一個長方形的長桌子和旁邊有些高凳可以坐,感覺搞個event可以塞得下5/60人(笑)。裝潢走的是工業風,在店裡放了很多看上去非常專業的咖啡烘培機和用具,還放了部B&O的speaker播放著輕快的音樂。這邊只接受現金所以大家要帶零錢哈哈。我點了一杯大size mocha. 咖啡上面畫了隻天鵝,技巧純熟。奶泡不厚,打得很滑很細。咖啡熱度剛剛好,味道甘甜醇香,沒有那種焦味或者酸味,超級贊!咖啡用的奶也很香滑。食物選擇不算多,我點了blueberry bagel($30). 不是常常看到有賣藍莓味道的bagel, 真的超級好吃
Mocha
食物選擇不算多,我點了blueberry bagel($30). 不是常常看到有賣藍莓味道的bagel, 真的超級好吃!bagel表面烤得蠻脆,裡面軟,不是很難咬也不會很乾身的那種。裡面有看到一些藍莓肉,感覺很真材實料哈哈。中間是cream cheese, 很香滑,一點點酸味,好吃!這個份量做早餐剛剛好!
blueberry bagel
Big Breakfast
店內有免費wifi, 在這邊坐坐發發呆上上網嘆杯好咖啡,完美的禮拜六!(✿ฺ´∀'✿ฺ)

2016-05-14
$80 (Breakfast)
blueberry bagel