2021-01-26 20 views
今晚在灣仔去了一間專用椰子炮製菜式既餐廳買外賣, 外賣仲有九折添價錢都係150蚊食到兩眼就飽飽肚真係幾抵椰香海南雞, 再加個椰香飯, 滑捋捋嘅雞皮, 再加埋肉質鮮嫩嘅雞肉, 配著濃郁椰香, 飯配搭咗椰香醬, 味道愈食愈濃, 愛不釋口另外再食咗個炭燒鰻魚椰香蛋包飯, 大大份嘅蛋包飯, 非常厚切既蛋, 炭燒鰻魚燒得啱啱好, 醬汁亦都好鮮香, 甜甜地非常之開胃另外再配一個食療拿杯湯, 飲落去都幾 甜香, 不錯不錯另外再有新鮮爽脆嘅菜心, 配埋去特製嘅醬汁, 今冕有肉有菜又有魚, 大滿足

另外再配一個食療拿杯湯, 飲落去都幾 甜香, 不錯不錯

門口的設計讓我駐足,餐牌上有多款以椰子作食材元素的食物以及養生湯水,例如椰香飯、椰子燉湯。每天供應不同的湯水,湯水挺真材實料。上次下班後順道買外賣回去作晚餐。精選和牛椰香蛋包飯數粒一口牛柳粒,不會太韌口,牛味挺突出。蛋漿製作成旋風蛋似的,漩渦狀,美美的。旁邊配菜還有車厘茄及一片烤南瓜,味道經調味過,毫不單寡。椰漿另上,自行倒在白飯上面,成了椰漿飯的效果。店員說有客人會淋在蛋或牛肉上,反正就是按自己喜好添加吧。混上椰漿後,飯充滿了濃郁的椰味,時讓我想起芒果糯米飯。香草紅酒牛腩配彩虹飯牛腩炆得很腍軟,肉質嫩,帶紅酒香。彩虹飯是創意之作。加入不同顏色食材的米飯,粟米粒及紅糙米,比白飯健康。不過如加入多些其他色彩的材料會更貼切。金羅漢果養生茶這款養生茶有潤肺化痰之效,比起果汁健康,羅漢果甜中帶甘、菊花香。清清熱氣。
每天供應不同的湯水,湯水挺真材實料。
上次下班後順道買外賣回去作晚餐。
精選和牛椰香蛋包飯
香草紅酒牛腩配彩虹飯牛腩炆得很腍軟,肉質嫩,帶紅酒香。
金羅漢果養生茶
2021-01-23 22 views
外賣都可以好好食😋琴日Happy Friday 放工經過呢間新野 就俾佢啲湯品吸引左 於是就外賣番去食:1. 首創竹絲海南雞椰香飯套餐 $108好特別嘅海南雞 第一次見係黑色嘅 我覺得竹絲雞食落感覺好似相對冇咁油 但係層皮都唔會太薄 雞嘅肉質一樣鮮嫩 唔錯 再加上佢嘅秘製醬汁同椰漿 撈埋一齊好香好好味2. 精選和牛椰香蛋包飯 $88佢係外賣嘅賣相依然唔錯 蛋相對熟左少少 不過都滑 而且好足料 可以包哂成個飯 陣陣蛋香味 而個和牛係精華 真係好好食 咬落勁嫩 肉汁同油脂慢慢滲透出嚟 好滿足啊3. 食療拿杯湯 $28佢個個星期都唔同 今日係香芋南瓜眉豆海底椰湯 飲落都幾鮮甜 口感仲食到少少個啲南瓜定芋頭嘅蓉 證明真材實料 健康啊Overall 推介指數:4/5份量足夠我同家兄兩個人食 仲有菜食 都幾健康 幾fresh 好難得外賣都有菜食 而且整體感覺唔太油膩 感覺調味唔係個啲味精味 係健康推介之選
外賣都可以好好食😋

1. 首創竹絲海南雞椰香飯套餐 $108

2. 精選和牛椰香蛋包飯 $88

3. 食療拿杯湯 $28

Overall 推介指數:4/5
2021-01-23 27 views
椰粉紅湯,位於灣仔軒尼討道四寶大廈地下,距離灣仔地鐵站約5分鐘路程。餐廳主打燉湯,以健康中式套餐為主,疫情下餐廳亦按規定二人一桌,中間亦可以有分隔。但奈何晚餐限制堂食,故此只能簡單外賣回家。是夜簡單中式晚餐,香草紅酒牛腩及麻婆豆腐,配白米飯及杯湯。紅酒牛腩味道帶點西式羅宋湯味道,牛腩非常嫩。麻婆豆腐辣度小辣,不喜歡辣朋友亦可以一試,麻婆豆腐香,惹味,配飯確實一流。好食。來到主打湯品,餐廳主打燉湯,故此湯品實屬推介之選,味道濃郁,好飲。

是夜簡單中式晚餐,香草紅酒牛腩及麻婆豆腐,配白米飯及杯湯。

2021-01-21
TakeAway
$64 (Dinner)
2021-01-22 27 views
夜晚冇得堂食就唯有繼續買外賣了!今日就食d健康野😍😍.叫左個海南雞飯⭐️ 海南雞就冇骨嘅,食落好嫩滑!而個飯就幾特別因為佢個椰漿係另上,可以自己調味添🥰.另外一個就叫鰻魚蛋包飯🥳 鰻魚幾肥美,層皮燒得都幾香,味道濃厚適中🤓 加上滿滿的滑蛋,一齊食就最夾啦😚.加左份菜心食同埋叫左食療拿杯湯☺️ 本周係有滋潤海底椰湯,仲加左豆同南瓜添,湯好濃郁,飲完暖哂🤩#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
夜晚冇得堂食就唯有繼續買外賣了!今日就食d健康野😍😍
叫左個海南雞飯⭐️

另外一個就叫鰻魚蛋包飯🥳
鰻魚幾肥美,層皮燒得都幾香,味道濃厚適中🤓
加上滿滿的滑蛋,一齊食就最夾啦😚

加左份菜心食同埋叫左食療拿杯湯☺️

2021-01-20 16 views
平時出街食飯有時都幾唔健康,比較多煎炸野,呢日就同屋企人揀左一間食健康家常菜既餐廳食dinner。睇睇餐牌,見到啲野食都幾抵食。我地點左個蜂蜜柚子雞,呢個雞係配彩虹飯,入面有紅米同粟米,比較健康。柚子雞炸到好香脆,配上酸酸甜甜既柚子醬,好開胃!跟餐加12蚊加左碟時令靚菜,補充一下營養!另外仲點左香草紅酒牛腩飯,牛腩炆到好入味同嫩滑,啲汁撈飯真係好好食!兩個餐都加15蚊要做食療拿杯湯,啲靚湯放入杯入面,好易飲。
睇睇餐牌,見到啲野食都幾抵食。
跟餐加12蚊加左碟時令靚菜,補充一下營養!
兩個餐都加15蚊要做食療拿杯湯,啲靚湯放入杯入面,好易飲。
2021-01-16 24 views
因工作關係下午三時才有空lunch,行經軒尼詩道見有間椰粉湯紅,餐廳裝修新簇,價錢不貴。我們點左香草紅酒牛腩彩虹飯$48,牛腩夠腍又入味,鮮蕃茄🍅紅蘿蔔🥕 醬汁味道不錯,撈飯最岩。彩虹飯 用白米、紅米、粟米🌽煮成 夠健康。可惜飯是凍的。菜心加$12,可能是午市整好的,送上來時已凍。椰粉滷肉豬排$48,豬扒好腍,肉碎、茄子🍆味道不錯,白飯不熱。我認為上述的飯和菜加熱後會更美味可口。食療拿杯湯 加$15,味道清甜好滋潤,湯夠熱很好👍地址:灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
菜心加$12,可能是午市整好的,送上來時已凍。
我認為上述的飯和菜加熱後會更美味可口。
食療拿杯湯 加$15,味道清甜好滋潤,湯夠熱很好👍
地址:灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
2021-01-15 33 views
成日來呢度lunch買外賣,第一次夜晚過來幫襯。.🌸首創竹絲海南雞飯椰香飯 $98一般竹絲雞都係用來煲湯多,滋補養生。呢個食法都係第一次試~意料之外嘅好味😋.竹絲雞肉營養豐富,可提高生理機能,延緩衰老等。.呢款肉質干分細嫩,比傳統海南雞嘅肉質再細膩,味道鮮美爽口。特製醬汁酸酸辣辣,就咁配飯都好味。😋🌸椰香海南雞椰香飯 $69傳統嘅海南雞飯,雞肉皮爽肉滑。搭配特製醬汁,另一翻滋味。.🌼食療拿杯湯 - 蓮藕雙豆花生🥜豬骨湯要特別介紹下呢個湯~首先佢好似一杯嘢飲咁,方便攜帶。其次入邊係冇湯渣,味道清甜 好易入口。.上列為抗疫外賣價<九折>後價錢。💪
成日來呢度lunch買外賣,第一次夜晚過來幫襯。

🌸首創竹絲海南雞飯椰香飯 $98

竹絲雞肉營養豐富,可提高生理機能,延緩衰老等。

🌸椰香海南雞椰香飯 $69
傳統嘅海南雞飯,雞肉皮爽肉滑。搭配特製醬汁,另一翻滋味。

🌼食療拿杯湯 - 蓮藕雙豆花生🥜豬骨湯
要特別介紹下呢個湯~
首先佢好似一杯嘢飲咁,方便攜帶。
其次入邊係冇湯渣,味道清甜 好易入口。

上列為抗疫外賣價<九折>後價錢。💪
2021-01-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$85 (Dinner)
2021-01-13 33 views
椰粉湯紅以高質嘅海南雞飯見稱,店面整潔明亮。而且外賣全日都做緊9折,絕對值得一試!椰香海南雞椰香飯套餐 $78套餐包含海南雞、椰香飯、油菜同埋湯品,勁抵食!椰香海南雞浸得啱啱好,雞皮同埋雞肉都超級嫩滑!跟餐菜心份量唔少,仲要嫩綠非常,一啲渣都冇!食療湯甜美滋喉,係冇落味精嘅健康靚湯!最正係個飯,除咗落雞油外,仲充滿椰香,多多都食得落!炭燒鰻魚椰香蛋包飯 $94以滑蛋覆蓋著美味的椰香飯,配菜有洋蔥、南瓜和車厘茄,好食得黎又做到營養均衡!主角炭燒鰻魚香口得黎仲幾肥美,配特製嘅椰香汁,出奇地夾,正!熱情豐盛 +$15可以優惠價Order特式飲品,呢樽係熱情果+杞子+青檸,入口甜美清爽之餘,仲有明目嘅功效添!
椰香海南雞椰香飯套餐 $78
炭燒鰻魚椰香蛋包飯 $94
熱情豐盛 +$15
經過呢間紅粉菲菲嘅餐廳睇落好girly 🤣佢主打用「原、鮮、濃」去炮製每到健康料理💁🏻‍♀️跟住上網睇俾佢個湯同竹絲雞飯吸引咗🤤好可惜 我太晏去個竹絲雞飯已經賣晒😢唯有下次再去試🙊💁🏻‍♀️秘製蘑菇汁豬扒椰湯米粉 $52 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅佢個蘑菇汁好香濃真係好似飲緊蘑菇湯咁🤣仲咬到粒粒蘑菇碎 豬扒都幾好食 好滑好入味👍🏻椰湯米個湯真係主打椰香得黎清清地 配搭米粉食岩岩好🙆🏻‍♀️💁🏻‍♀️蜂蜜柚子炸雞彩虹飯+食療拿杯湯 $48+$15 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅驚訝🙀佢個炸雞係有四個拳頭咁大嚇親🤣🤣🤣咬落脆卜卜 加埋蜂蜜柚子好似食緊韓式炸雞咁而呢個柚子醬甜得來配飯食感覺又幾好食😂我哋再order左個拿杯湯 佢杯湯都係主打既椰湯🙆🏻‍♀️同湯米粉個湯係一樣架
經過呢間紅粉菲菲嘅餐廳
睇落好girly 🤣

佢主打用「原、鮮、濃」去炮製每到健康料理💁🏻‍♀️

跟住上網睇俾佢個湯同竹絲雞飯吸引咗🤤
好可惜 我太晏去個竹絲雞飯已經賣晒😢
唯有下次再去試🙊

💁🏻‍♀️秘製蘑菇汁豬扒椰湯米粉 $52

威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)
👅👅👅👅👅👅👅
佢個蘑菇汁好香濃
真係好似飲緊蘑菇湯咁🤣

仲咬到粒粒蘑菇碎
豬扒都幾好食 好滑好入味👍🏻
椰湯米個湯真係主打
椰香得黎清清地 配搭米粉食岩岩好🙆🏻‍♀️

💁🏻‍♀️蜂蜜柚子炸雞彩虹飯+食療拿杯湯 $48+$15

威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)
👅👅👅👅👅👅👅

我哋再order左個拿杯湯
佢杯湯都係主打既椰湯🙆🏻‍♀️
同湯米粉個湯係一樣架
2021-01-09
$60 (Tea)
2K
2021-01-12 29 views
#無味精少鹽晚餐-今日約咗朋友午後去灣仔逛電腦城 嗰度人流暢旺加上附近商場有好多瑣碎小物睇 不經不覺已經時過六點 晚飯唯有去附近買外賣攞上樓食😅-🧆#香草紅酒牛腩套餐 $48🥬#菜心苗 加$12红酒汁加咗鮮蕃茄🍅紅蘿蔔🥕 味道帶少少酸 醬汁撈飯食都幾開胃 牛腩略嫌嚡口咗啲 如果你唔想食白飯 推介改食彩虹🌈飯 由白米紅米粟米🌽煮成 有咬口得多-🧆#麻婆豆腐套餐 $48雖然小店主打燉湯同竹絲海南雞飯 佢嘅麻婆豆腐 屬於禾稈冚珍珠 肉碎惹味有辣勁🌶 木耳絲增加口感 水準係意料之上 -🥤#食療杯湯 加$15天氣乾燥 飯前或飯後不如飲碗湯 滋潤一下 杯湯全無湯渣 貨真價實 低鈉無味精而且湯款每星期轉換 好飲抵飲過湯包-📍#椰粉湯紅灣仔軒尼詩道61號地下四寶大廈地舖
#無味精少鹽晚餐

🧆#香草紅酒牛腩套餐 $48
🥬#菜心苗 加$12

🧆#麻婆豆腐套餐 $48

🥤#食療杯湯 加$15
📍#椰粉湯紅
灣仔軒尼詩道61號地下四寶大廈地舖
唔知各位朋友仔係咪同👦🏻👧🏻一樣食多左住家飯呢?間唔中都想食下出面既野食,今次👦🏻👧🏻有外賣好推介👍🏻👦🏻超中意椰汁或者椰漿整成既食物,所以嗌左兩款都同椰子有關既食物😆首創竹絲海南雞椰香飯套餐,除左主菜仲有菜同食療拿杯湯,海南雞用左黑色既竹絲雞,雞肉食落好滑,而且唔會太肥;糖脆灸燒豬頸肉椰香蛋包飯既椰汁係分開上既,中意落幾多可以自己決定,但👦🏻👧🏻都覺得好味到落晒都唔怕,豬頸肉食落有啲脆口同甜甜地同椰汁飯勁夾🤤食療拿杯湯會推出唔同既款式,之前去既時候係魚翅瓜鮮淮山百合瘦肉湯,個湯飲落好舒服唔係出面有啲落重味精既湯,食完飯飲番碗靚湯一流湯呀😋評分:8.5 / 10

評分:8.5 / 10
  • 糖脆炙燒豬頸肉椰香蛋包飯
  • 椰香海南雞椰香飯套餐
2020-12-27 41 views
在灣仔食lunch可謂豐儉由人,但大家都會比較喜歡食得健康一點,所以以素菜或湯品為主的食店也應運而生,這間餐廳主打食療湯品,很多朋友都會想食飯之外,也有一碗無味精,真材實料的靚湯飲,同事的想法都一樣,所以那次他們點了椰皇燉竹絲雞湯配糙米飯,但小妹的平日家中都會有呀媽煲的老火湯,所以很少出街食飯配湯,多數配凍飲或熱飲,所以我點了海南雞飯,這兒的海南雞飯皮爽肉滑,雞油飯的份量剛好,醬汁酸酸辣辣,頗開胃。說起海南雞飯,不得不提它的歷史,最早可追溯至秦朝時期,是當時重要的海南菜式之一,其做法起源於海南島文昌縣,故在當地稱之為「文昌雞」,傳統上選用特定的文昌雞的白斬雞(即以清水煮熟雞的做法),但時至今日, 海南雞飯已由中國傳至東南亞如馬來西亞,泰國,新加波等各地,並各有其特色,一般的海南雞飯是油飯配三色醬油(薑蓉,黑醬油,酸辣汁),個人喜歡三色醬配雞飯。這間餐廳只有酸辣醬一款沾醬,印象中泰式海南雞飯是沾一種醬,馬來西亞或新加波的是沾三色醬,並配以冬瓜湯,有些餐廳更有酸瓜或菜作配料。這間只有海南雞飯和一款醬,沒有冬瓜湯跟隨,但因為其主打食療湯品,所以沒有正宗海南雞飯也不足為奇。同事話椰皇竹絲雞湯很

說起海南雞飯,不得不提它的歷史,最早可追溯至秦朝時期,是當時重要的海南菜式之一,其做法起源於海南島文昌縣,故在當地稱之為「文昌雞」,傳統上選用特定的文昌雞的白斬雞(即以清水煮熟雞的做法),但時至今日, 海南雞飯已由中國傳至東南亞如馬來西亞,泰國,新加波等各地,並各有其特色,一般的海南雞飯是油飯配三色醬油(薑蓉,黑醬油,酸辣汁),個人喜歡三色醬配雞飯。這間餐廳只有酸辣醬一款沾醬,印象中泰式海南雞飯是沾一種醬,馬來西亞或新加波的是沾三色醬,並配以冬瓜湯,有些餐廳更有酸瓜或菜作配料。這間只有海南雞飯和一款醬,沒有冬瓜湯跟隨,但因為其主打食療湯品,所以沒有正宗海南雞飯也不足為奇。同事話椰皇竹絲雞湯很突出,十分夠味,而且很足料,我未曾嚐過,但見過湯品都很足料,只是價錢偏貴,我亦不打算特別去試。
海南雞飯
椰皇燉雞湯配糙米飯
Other Info. : 如果餐廳有小菜配飯,再以較優惠的價錢加配食療湯,即使湯的份量不多,也會更吸引。
2020-07-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
海南雞飯
椰皇燉雞湯配糙米飯
2020-12-24 29 views
晚上禁堂食後, 每日都好頭痛諗食咩外賣好。對於我地兩個貪吃的無飯夫妻 , 今晚揀食住家飯。吸晴的地方係有靚湯飲 魚翅瓜鮮淮山鮮百合湯, 不錯啊! 肉味濃郁, 老火湯黎! 老公揀椰香海南雞, 有別於一般海南雞, 因有秘制醬汁, 不比傳統汁遜色, 味道幾特別。我就揀左炭燒鰻魚椰香蛋包飯, 賣相好得!擺得好靚!色彩豐富! 尤其鰻魚夠新鮮, 配合蛋包飯一流! 原來跟椰汁撈飯, 別有一番好味! 雖然好吾好都一餐, 但係活在當下!對自己好d , 食好d都係對自己負責任既行為!呢個餐廳外自取仲要有九折

無飯夫妻 , 今晚揀食
住家飯

我就揀左炭燒鰻魚椰香蛋包飯, 賣相好得

呢個餐廳外自取仲要有九折
2020-12-22 48 views
本來今日決定去金鐘食沙律,點知冇開,所以沿天橋行咗落灣仔搵嘢食,行行吓見到呢間鋪名咁得意嘅,睇吓食咩嘅先,原來有食療湯飲㗎店內環境簡潔今日呢款魚翅瓜鮮淮山百合瘦肉湯,跟餐+$15先嚟杯湯,好熱㗎,所以等埋食物嚟先除口罩品嚐我揀咗牛排要黑椒汁配白飯好耐冇食過咁好味嘅黑椒汁,好辣吓所以清哂D飯杯湯真係熱得好緊要,食完飯飲都要吹吓先可以呷到一啖等食物嘅時候睇吓張餐紙,原來同可可豬海南雞專門店有關係嘅?!下次想試吓一人佛跳牆

店內環境簡潔

今日呢款魚翅瓜鮮淮山百合瘦肉湯,跟餐+$15

先嚟杯湯,好熱㗎,所以等埋食物嚟先除口罩品嚐

我揀咗牛排要黑椒汁配白飯
好耐冇食過咁好味嘅黑椒汁,好辣吓

所以清哂D飯

杯湯真係熱得好緊要,食完飯飲都要吹吓先可以呷到一啖

下次想試吓一人佛跳牆
2020-12-19
$67 (Lunch)