2020-12-20
最近日日都無得出街食晚飯,有時OT得太夜都唔知食乜好,好在喺灣仔返工,唔怕冇好嘢食😋 同事介紹咗一間幾健康又專賣燉湯嘅餐廳,今次收左工特登去左買外賣食,試一試佢有幾健康先得!椰香海南雞椰香飯由於自己本身都幾鍾意食海南雞飯,所以就嗌咗佢個招牌菜。雞肉肉質幾嫩滑,一啲都唔柴唔會好乾,點埋佢個醬汁辣辣地好開胃!而佢個飯唔係普通嘅黃油飯,帶有少少椰香味,食起上嚟同啲雞好夾,好鍾意👍🏻糖脆炙燒豬頸肉椰香蛋包飯同事之前一直推介呢個飯,今次終於有機會試到,佢有一兜椰汁比我哋倒落去啲飯到一齊食,感覺好新鮮,第一次食蛋包飯係撈椰汁,但竟然意想不到咁夾!個蛋包飯加左椰汁好香,但又唔會過膩。而個豬頸肉真係好出色,燒到好脆,味道甜甜地咁,好特別,有少少似叉燒,但係變咗燒豬頸肉,值得再encore!菜心佢個菜心都好食,食得出係菜心苗,完全唔會有渣,好爽口,份量都唔算少,合格有餘!食療拿杯湯佢呢個湯真係完全冇味精!一飲落口就感覺到好健康嘅味道,好似呀媽煲出黎既湯水,完全唔係茶餐廳果種例湯味,得個鹹字,飲完即刻覺得個人健康咗,OT飲就岩哂啦🤣
椰香海南雞椰香飯
糖脆炙燒豬頸肉椰香蛋包飯