最近同敏仔除左去西環學劍擊,仲會去下cafe 打卡食野,今次我就揀左 Coffee by ZION 🤤 睇中佢地既Croffle(可頌窩夫)好吸引🤤除左甜品特別,望到餐牌上既coffee cocktail 配搭都想試下。☕️Yuan Yang (coffee cocktail) $65將果味咖啡做底,加上水果味vodka 調配,味道非常特別,又出奇地成件事夾到👍🧇焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕 $108貌相一流😍 用牛角包整成的窩夫香甜酥脆,配埋焦糖醬香蕉,倒入濃濃的榛子醬同雪糕將味道昇華。🤤🤤🤤🥓All Day Breakfast $98有香腸、炒蛋、煙肉、番茄豆、炒雜菌同2片牛油烘酸種麵包,麵包烘得剛剛好,外脆內軟,中間軟綿綿嘅麵包充滿牛油香氣,最鍾意食呢個💓🍫iced Chocolate $48我仔的最愛,野食未到已經飲左半杯,話好濃好好飲🤣食評總結:打卡食野唔錯既地方,隔多排可以再去,食物質素幾好而且對我黎講都大碟,而最令我驚喜係coffee cocktail, 無諗過會咁特別而味道係夾既。

🧇焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕 $108

🥓All Day Breakfast $98

🍫iced Chocolate $48
我仔的最愛,野食未到已經飲左半杯,話好濃好好飲🤣

All  Day  Breakfast
焦糖香蕉榛子醬Croffle  配雪糕
yuan  yang
凍朱古力
2023-05-21
$170 (Tea)
All  Day  Breakfast
焦糖香蕉榛子醬Croffle  配雪糕
yuan  yang
凍朱古力
  • All  day  breakfast
  • 焦糖香蕉榛子醬croffle  配雪糕
  • yuan  yang  coffee  cocktail
位於西營盤嘅咖啡店,地鐵站一出過條馬路就係了!我星期日去餐廳keep住都好滿座,食完之後我明點解佢哋咁有人氣,因為佢哋嘅食物同飲品都真心好高質!.🍔煙三文魚水波蛋班尼迪 $108估唔到佢係用漢堡包嘅方式呈現benedict!漢堡包中間夾住份量大方嘅三文魚、新鮮嘅蘆筍、牛油果蓉同水波蛋,連埋蛋黃荷蘭醬食成個口感好rich味道充滿層次🤤 而且佢旁邊仲有多隻水波蛋,勁開心🍳😆🥐抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 $108Croffle有成兩塊仲要超厚切,呢個份量真係三個人share都得🤣 抹茶雪糕嘅抹茶味係甜而濃郁,而自己倒嘅抹茶醬係微苦澀嘅味道,兩樣夾埋真係超正,味道濃得黎又帶回甘🍵 佢仲配埋兩串超可愛嘅丸子添🍡😍 店員仲可以幫手喺碟上面寫happy birthday🥳🥃Irish Coffee $60呢度有四款coffee cocktail供應,咁少見於是嗌咗杯黎試下😛 我呢杯係brew coffee + whiskey,上層係好smooth嘅泡沫,下層嘅咖啡充滿酒香,同whiskey融合後帶種特別嘅微酸味道,好有驚喜呢!☕️Black Sesame Latte $45係大口仔嘅拉花🤩 一定係友人
🍔煙三文魚水波蛋班尼迪 $108

🥐抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 $108

🥃Irish Coffee $60

☕️Black Sesame Latte $45
係大口仔嘅拉花🤩 一定係友人嗰口頗大所以店員拉咗呢個圖案俾佢🤭 Latte好濃芝麻味,而且飲到粒粒黑芝麻添😗
Lunch
2023-05-21 73 views
星期日最岩訓到自然醒,再落街搵間好食又chill 的cafe hea 足一日西營盤的coffee by zion 好岩一眾文青黎hea ,輕工業風設計打卡Ok,野食又好味Salmon Egg Benedict $108Egg Benedict 用burger 包instead of muffin 更鬆軟好味Benedict 半流心,用黎沾包食好正Classic Croffle $108Classic 款配蜜糖同vanilla ice cream 新鮮烘培的牛角包窩夫,有香噴噴嘅牛油香味切落去仲要係外脆內軟,熱辣辣嘅牛角包,配上凍冰冰嘅雪糕,冷熱交融啊Irish coffee $60第一啖飲飲到濃厚嘅咖啡味,飲咗兩,啖濃烈嘅酒香開始上嚟

Salmon Egg Benedict $108
Benedict 半流心,用黎沾包食好正

Classic Croffle $108
新鮮烘培的牛角包窩夫,有香噴噴嘅牛油香味

Irish coffee $60
第一啖飲飲到濃厚嘅咖啡味,飲咗兩,啖濃烈嘅酒香開始上嚟

• 煙三文魚水波蛋班尼迪
  • Irish  Coffee
平日嘅中午又係發掘新Cafe既好時間🌤️今次嚟到西營盤嘅內街坐係落地玻璃側邊曬住太陽好舒服🔥 店入邊用咗唔少木系加上植物既裝修🪴整體感覺好Chill🤎除咗環境舒服之外食物質素都有返咁上下👍🏻 平日午餐仲會有Lunch Set好抵食添⭐️ Crab Meat Angus Beef Burger 🍔喺啖啖肉嘅安格斯漢堡上面加添左新意❤️ 蟹肉同埋Mayo令到漢堡整體上無咁膩😚 仲配上餐湯有滿滿嘅煙肉同蘑菇好有誠意🍲⭐️ American Classic Croffle with Ice Cream 🇺🇸招牌菜Croffle果然好有質素💫 Croffle酥脆感滿滿但係唔油膩🧇 配上楓糖漿同埋雲呢拿雪糕🍨 Classic既美式口味邪惡但好滿足😈⭐️ Flat White ☕️特別加點咗Fruity嘅咖啡豆入口🍓真係有濃郁嘅果香🍇 細心留意拉花嘅效果係一條火龍好細緻🐲⭐️ Homemade Basque Cheesecake 🍰自家製嘅芝士蛋糕甜度適中🎂 焦香嘅效果點到即止💥配上生果嘅點綴夠Fresh🫐
Crab Meat Angus Beef Burger

Flat White

⭐️ Flat White ☕️
Homemade Basque Cheesecake

Crab Meat Angus Beef Burger
Flat White
Homemade Basque Cheesecake
2023-05-16 39 views
Coffee by Zion就係西營盤站B1出口對出,十分方便,門口仲有兩個室外位,天氣好坐出面都幾寫意🌞三文魚子明太子扁意粉份量都幾多,落左啲胡椒調味,食落都幾creamy,唔錯😋甜品要左抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕,賣相都幾靚,有兩大件窩夫仲有超多紅豆🫘抹茶雪糕都好大球,開心😚叫左杯Latte,拉花超可愛😍呢到幾好,咖啡口味可以因應自己口味,有得揀nutty定fruity,都幾好飲,提一提神😌叫左飲品加多件蛋糕可以減$10,都幾抵!🔸三文魚子明太子扁意粉$108🔸抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕🍦$108🔸Carrot cake$38🔸Latte$38📍#CoffeebyZion (#西營盤西環美食)西環西營盤第一街83號地下1號舖

叫左飲品加多件蛋糕可以減$10,都幾抵!

🔸三文魚子明太子扁意粉$108
🔸抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕🍦$108
🔸Carrot cake$38
🔸Latte$38

📍#CoffeebyZion (#西營盤西環美食)
西環西營盤第一街83號地下1號舖

2023-05-14 39 views
Coffee by zion 位置好方便 西營盤B1出口正對面就係!之前只係路過 見環境可以一試返曾味熱抹茶牛奶⭐️⭐️⭐️ 💰45好驚喜 我屬豬 咁岩拉花係豬仔圖案不過如果抹茶唔甜 可能會更好抹茶紅豆可頌窩夫 配抹茶雪糕⭐️⭐️⭐️⭐️ 💰108味道好正 適合好甜食嘅顧客因為紅豆會偏甜小小小丸子🍡煙靭 整體抹茶味濃郁雜菌水波蛋班尼迪⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💰98健康brunch食材新鮮好味 搭配得岩岩好 強推店員會主動幫手影合照
Coffee by zion
位置好方便 西營盤B1出口正對面就係!
之前只係路過 見環境可以一試返曾味

健康brunch食材新鮮好味 搭配得岩岩好 強推
雜菌水波蛋班尼迪

店員會主動幫手影合照

2023-05-13
$150 (Tea)
雜菌水波蛋班尼迪
好一段日子無啡遊☕️,趁未正式開始下一個活動時,當然要嚟個「週五例休」啦!🥳🥳🥳🚶🏻‍♂️一個人嚟到西環,左搵右搵想搵間坐得舒服啲,又可以食番個靚晏,於是乎就嚟咗呢間一出西營盤站就係嘅咖啡店☕️。呢度空間感十足,如果遇著陽光普照嘅天氣☀️,建議大家坐出出面,感覺會更chill添!☺️☺️☺️🦐大蝦青口茄汁扁意粉 ($128) 未食單睇賣相,阿叔就已經俾佢大大隻嘅虎蝦心心眼咗😍。虎蝦😳唔單止肉質紮實飽滿,而且好香牛油味,自己都忍唔住連蝦頭都食埋。🤭另外,意粉用上茄汁作底,味道非常濃郁,加埋多隻青口同蘆筍作配料,絕對值得一食。😚😚😚🧇士多啤梨可頌窩夫 配 雲尼嗱雪糕 (108) 嚟得呢間咖啡店,點可以唔食埋佢哋嘅招牌可頌窩夫呢🧇!除咗牛油、抹茶紅豆、焦糖香蕉榛子醬外,你仲可以揀埋呢款味道清清地嘅士多啤梨🍓口味。窩夫即叫即整,微熱嘅溫度,外脆內軟嘅口感,加埋雪糕🍦一齊食,實屬阿叔嘅真心推介。👍🏽👍🏽👍🏽☝🏽P.S. 食物高質素,呢度嘅咖啡☕️亦唔差,💻網上已經見過唔少好靚嘅拉花,阿叔當然唔會放過機會叫番杯Latte 襯番個主食同甜品。今次得到嘅係恐龍🦖拉花。喂呀,會唔會太得意呢! 😙😙😙

🦐大蝦青口茄汁扁意粉 ($128)

🧇士多啤梨可頌窩夫 配 雲尼嗱雪糕 (108)

週末的下雨天,想搵間café坐吓,就嚟到西營盤嘅Coffee by Zion☕️餐廳位於西營盤地鐵站B2出口對面,出站過對面馬路就到,地理位置非常方便✨到訪當天係週末下午,食物及飲品都只能單點,没有套餐提供。入座時係約2pm嘅繁忙時間,幾乎全場坐滿。不過落單之後,食物好快送到,值得一讚👍🏻餐廳內近收銀位置有自助吧,需要自取餐具、茄汁、飲用水等。❝ 經典安格斯漢堡包 | $98 (+$12 配薯條)漢堡包烘得過燶,牛肉有少許乾,不過醬汁非常之多,所以整體食落都可以接受。薯條味道不過不失,但可以更脆。❝ 黑松露雜菌扁意粉 | $98意粉醬汁夠多,食落唔會乾爭爭。雜菌份量非常多,幾乎有半碟都係菇😂 意粉口感適中,正常發揮。❝ Chai Tea Latte | $43 (Hot)上菜時溫度夠熱,飲落肉桂味幾香,唔錯。落單時仲可以揀全脂奶或脫脂奶,適合注重健康嘅食客👍🏻❝ Black Sesame Latte | $45 (Hot)可以揀杏仁奶或燕麥奶做基底,無牛奶成份,乳糖不耐症嘅客人都飲得👌🏻飲品面頭嘅豬仔拉花唔係我哋特別要求,係店員主動整嘅,所以見到嗰陣都幾有驚喜!💖味道方面,黑芝麻味幾濃,

到訪當天係週末下午,食物及飲品都只能單點,没有套餐提供。

餐廳內近收銀位置有自助吧,需要自取餐具、茄汁、飲用水等。

❝ 經典安格斯漢堡包 | $98 (+$12 配薯條)

薯條味道不過不失,但可以更脆。

❝ 黑松露雜菌扁意粉 | $98

黑松露雜菌扁意粉

❝ Chai Tea Latte | $43 (Hot)

上菜時溫度夠熱,飲落肉桂味幾香,唔錯。

落單時仲可以揀全脂奶或脫脂奶,適合注重健康嘅食客👍🏻
Chai Tea Latte (Hot)

味道方面,黑芝麻味幾濃,不過飲到少少粉,可能係沖飲品時未攪勻,餐廳可以留意下。

⌚️ 用餐時間:

餐廳牆上有張紙貼住寫用餐時間:

只購買飲品 = 1小時用餐時間
購買食物及飲品 = 2小時用餐時間

另外 11:30am-3:30pm 繁忙時間亦設每人$80最低消費,可以留意吓。

不過我哋當日約2pm開始用餐,食完嗰陣已經冇乜人。

大概4pm之後餐廳座位佔用率只有50%左右,出面亦冇人等位,店員都好好人冇趕我哋走👍🏻

我哋就坐咗成個下晝,直至餐廳6pm閂門先走🤣

最後有三點補充比大家參考:

☑️ 餐廳有免費WiFi提供,可以向店員查詢密碼。

☑️ 我哋唔知餐廳關門時間,大概6:10pm店員有禮貌地叫我哋埋單先知😂 不過店員完全冇黑面,態度亦好友善,搞到我哋有啲唔好意思🙈

👎🏻 餐廳冷氣開得太大,有啲凍,如果坐得耐要帶多件褸。

埋單每人約$150,冇加一服務費,以港島區café嚟講價錢算合理。

雖然食物質素唔算太差,不過可以尚有進步空間,所以會比OK評👌🏻

———

整體評價:

1. 食物水準一般,有待改善。
2. 店員態度不錯,值得讚賞。
3. 環境:座位舒適,不過室內溫度可以調高少少。
2023-05-07
$150 (Lunch)
黑松露雜菌扁意粉
Chai Tea Latte (Hot)
2023-05-06 20 views
放假想chill下cafe 打下卡去左西營盤呢間人氣cafe叫左人氣既sesame latte 黑芝麻味濃 好飲!仲完有好cute既兔仔拉花叫左個三文魚籽蟹肉海膽醬汁扁意粉好出色醬汁好味多蟹肉 唔錯👍甜品叫左American Classic 既牛角包窩夫好香脆! 配牛油加楓糖漿係perfect match!值得再去!
放假想chill下cafe 打下卡
去左西營盤呢間人氣cafe

叫左人氣既sesame latte
黑芝麻味濃 好飲!
仲完有好cute既兔仔拉花

叫左個三文魚籽蟹肉海膽醬汁扁意粉
好出色
醬汁好味多蟹肉 唔錯👍

甜品叫左American Classic 既牛角包窩夫
好香脆! 配牛油加楓糖漿係perfect match!

值得再去!

2023-05-06 37 views
放假本來想搵間cafe relax下,點知就中左大伏。呢間野我都黎過幾次,係好食既不過我嗰日超唔好彩,我坐緊張抬下面有人挨住所以食成餐飯張抬都係咁震。到我食完個staff又係咁搵野噴落我隻腳度。咁想趕d客走下次可以寫明淨係可以坐15分鐘嘛不過應該無下次了。
放假本來想搵間cafe relax下,點知就中左大伏。
呢間野我都黎過幾次,係好食既
不過應該無下次了。
2023-05-02 27 views
西營盤地鐵口一出就見到啦我真係太鍾意呢個地方啦.一件隨意的針織一個萬能的小包包坐在室外看著來往的行人早上,拿著新鮮蔬果的人,這是煙火氣.order左一個brunch同一杯拿鐵食材都好新鮮🍞同Benedict都好好味拉花好得意
西營盤地鐵口一出就見到啦
我真係太鍾意呢個地方啦
一件隨意的針織一個萬能的小包包
坐在室外看著來往的行人
早上,拿著新鮮蔬果的人,這是煙火氣

order左一個brunch同一杯拿鐵
食材都好新鮮
🍞同Benedict
都好好味
拉花好得意
2023-04-26 28 views
星期六嚟到呢間木系café hea下🤭位置方便環境舒服😽//🫐Berry Smoothie Bowl $90酸酸甜甜嘅雜莓smoothie😋有香蕉、士多啤梨、藍莓同火龍果,仲有燕麥❤️‍🔥好健康嘅配搭😍擺盤精緻,味道都一流💯🥐Matcha and Red Bean Croffle w/ Matcha ice cream $108呢款Croffle真係非常推薦🫶🏼賣相好靚啱曬影相打卡🤪抹茶醬有回甘,加上香脆鬆化嘅Croffle、紅豆同抹茶雪糕一齊食,味道好balance💫唔會太甜同膩😎🥞Pancake (2pieces) $36牛油Pancake嘅外邊煎到微脆✨咬落鬆軟,牛油同蛋味好香濃🥳🥃Irish Coffee $60呢款coffee cocktail用咗whisky配espresso🥰面頭嘅泡沫順滑🫧咖啡飲落有淡淡嘅可可味🫣酒味香得嚟同咖啡味都好夾🤩☕️Black Sesame Latte $45芝麻味好香❣️佢有分豆奶同燕麥奶,我哋揀咗燕麥奶🌾飲落滑身,唔會太甜🤓重點係佢哋拉花好用心🙈拉咗隻🐱好可愛啊~💘
星期六嚟到呢間木系café hea下🤭位置方便環境舒服😽
🫐Berry Smoothie Bowl $90

🥞Pancake (2pieces) $36

🥃Irish Coffee $60

☕️Black Sesame Latte $45
2023-04-19 84 views
越做越差嘅 Cafe之前去過一次,都覺得食物、coffee、服務都幾好,所以今日再嚟過,點知失望而回,一入餐廳,侍應先生已經唔係咁好面色,自己入去揀位坐,佢話呢度唔坐得,問佢坐邊,就淨係手指指,指個位出嚟😅之後就行開佐。唔緊要啦,可能後生仔啲脾氣特別大。唔緊要,最緊要啲嘢好食,coffee 好飲。可惜而家呢兩樣嘢都做得唔好。轉頭D嘢食到,之前意粉真係相當唔錯,幾好味。到今次嗌返同一個意粉,點知個意粉凍嘅,又冇嘜味,coffee 又苦澀。想知道究竟佢哋係咪已經轉咗手,所以D 嘢差佐咁多。終於都明白,之前星期六要排晒隊,而家咁少人幫襯,任你揀位坐啦!
越做越差嘅 Cafe
想知道究竟佢哋係咪已經轉咗手,所以D 嘢差佐咁多。
週末陪朋友到港大拍畢業照,然後在西營盤覓食,看到「Coffee bu Zion」這間咖啡店位於西營盤站出口對面,咁方便就入去食tea。唔知喺咪因為好近地鐵站,週末兩三點都仲要排隊先可以入去。咖啡店掛滿燈飾,草木佈置讓人感到輕鬆愜意,更有霓虹燈招牌增添一絲活力和趣意。<煙三文魚水波蛋班尼迪> $108看到全日早餐的價錢大多落於$98-$108不等,性價比幾高!!水波蛋半生熟夠流心~好味之外,濃郁幼滑又帶點酸味嘅荷蘭醬x煙三文魚配搭經典,入口Creamy+味道夠豐富。<抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕> $108香甜紅豆蓉x抹茶雪糕x兩大塊可頌窩夫從外表上就無得輸!抹茶醬偏苦正好中和雪糕和紅豆的甜,讓整體味道更加平衡,好驚喜。兩串小丸子煙靭軟糯,點上雪糕/抹茶醬更添風味。<Iced Chai Tea Latte> $48充滿香料味的handmade latte,味道特別!<piccolo latte> $36外觀精緻小巧,其實喺迷你版Latte,由於份量較小,所以更能品嚐nutty的味道。

<煙三文魚水波蛋班尼迪> $108

<抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕> $108

<Iced Chai Tea Latte> $48
充滿香料味的handmade latte,味道特別!

<piccolo latte> $36
Tea
上次係西環閒逛時發現呢度有很多唔錯嘅 cafe得閒就去搵間 cafe 嘆杯咖啡食個下午茶享受我的 Me Time ~~儍媽就揀了西營盤站 B1 出口對面嘅 Coffee by Zion食物除了麵包甜點等輕食仲有 All Day Breakfast、沙律、漢堡包、意粉等飲品選擇也多,也有幾款特色咖啡和 Coffee Cocktail點了份製作需時嘅牛角窩夫,就嘆住咖啡等啦 ~~● Flat White (HK$38)咖啡味道香濃,入口順滑,仲有可愛拉花 ~~● 抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 (HK$108)香甜的紅豆蓉和香濃抹茶雪糕配上兩大塊鬆脆的可頌窩夫再加上香濃的抹茶醬,味道已經很豐富 ~~仲有兩串煙靭軟糯的小丸子,啱哂我呢個煙靭控 ~~見到豆單上有愛飲的風味又點了杯手沖咖啡● Ethiopia│Yirgacheffe│heirloom│G1│natural│1900m (HK$60)手沖咖啡裝在清酒壼內,跟上兩隻杯子一隻小小的清酒杯和一隻闊口玻璃杯儍媽將咖啡倒入小小的清酒杯先靠近一點聞聞咖啡香,再細細品嚐是儍媽喜歡的莓果和葡萄乾的香氣仲有桔子糖甜感,再以紅茶結尾小杯入口風味較厚實而飽
上次係西環閒逛時發現呢度有很多唔錯嘅 cafe

食物除了麵包甜點等輕食
點了份製作需時嘅牛角窩夫,就嘆住咖啡等啦 ~~

● Flat White (HK$38)
咖啡味道香濃,入口順滑,仲有可愛拉花 ~~
● 抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 (HK$108)
香甜的紅豆蓉和香濃抹茶雪糕
配上兩大塊鬆脆的可頌窩夫
再加上香濃的抹茶醬,味道已經很豐富 ~~
仲有兩串煙靭軟糯的小丸子,啱哂我呢個煙靭控 ~~
見到豆單上有愛飲的風味又點了杯手沖咖啡

手沖咖啡裝在清酒壼內,跟上兩隻杯子
一隻小小的清酒杯和一隻闊口玻璃杯
儍媽將咖啡倒入小小的清酒杯
先靠近一點聞聞咖啡香,再細細品嚐
是儍媽喜歡的莓果和葡萄乾的香氣
仲有桔子糖甜感,再以紅茶結尾

小杯入口風味較厚實而飽滿,闊口玻璃杯入口酸感較重
入口清爽舒服帶點酸香,兩種風味都好飲 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2023-04-12
Tea