最近星期六日通常都會搵𝘾𝙖𝙛𝙚去𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡下,今次就去咗西營盤嘅@coffeebyzion。地點勁易搵,一出地鐵就見到,未到11點已經𝙛𝙪𝙡𝙡 𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚。佢都係𝙥𝙚𝙩 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙𝙡𝙮 餐廳,可以帶埋主子嚟坐戶外區域用餐🐩。 .📍𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙀𝙜𝙜 𝘽𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 ($108) 呢間嘅𝙀𝙜𝙜 𝘽𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩用漢堡包代替傳統英式𝙈𝙪𝙛𝙛𝙞𝙣 麵包厚身外脆內軟🍔,三文魚肥美油潤🐟 2隻水波蛋流心但蛋味唔夠香🐣 配上露荀、牛油果蓉🥑同荷蘭醬,整體味道唔錯 .📍𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 & 𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚($108) 2大塊 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 口感鬆脆又有牛油香🧈 配上香蕉🍌、朱古力雪糕🍨同榛子醬🍫香甜得嚟唔會膩,好食! .📍𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚($68)(𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙨𝙚𝙩-$20) 巴克斯芝士蛋糕質感綿滑,但中間未有流心效果🍰 唔會過甜,但芝士味未夠香,表面失手烘得燶咗啲 .📍𝙔𝙪𝙖𝙣 𝙔𝙖𝙣𝙜 ($65) 佢哋仲有賣咖啡 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡☕️呢杯𝙢𝙞𝙭咗𝘽𝙧𝙚𝙬 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚同𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙖𝙮,味帶微甘唔啱我哋呢2個螞蟻人🤭

麵包厚身外脆內軟🍔,三文魚肥美油潤🐟
2隻水波蛋流心但蛋味唔夠香🐣
配上露荀、牛油果蓉🥑同荷蘭醬,整體味道唔錯

2大塊 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 口感鬆脆又有牛油香🧈
配上香蕉🍌、朱古力雪糕🍨同榛子醬🍫
香甜得嚟唔會膩,好食!

巴克斯芝士蛋糕質感綿滑,但中間未有流心效果🍰
唔會過甜,但芝士味未夠香,表面失手烘得燶咗啲

📍𝙔𝙪𝙖𝙣 𝙔𝙖𝙣𝙜 ($65)
佢哋仲有賣咖啡 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡☕️
唔啱我哋呢2個螞蟻人🤭

食物唔錯,仲要唔收加一服務費,絕對值得一試!

2023-03-01 30 views
位於西營盤站 ʙ𝟷 出口 𝟻 秒路程也因太方便 人氣很高 一直在滿座狀態 ~ 週末天氣超好 坐 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 也很不錯週末的早上有 ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ sᴇᴛ 提供之後就會提供 ʙʀᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ有全日早餐 意粉 ᴄʀᴏғғʟᴇ 漢堡等選擇就點了一份主食跟甜品跟友人分享 𓎺 𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 & 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘭𝘭 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 明太子加三文魚籽是不會輸的完美配搭明太子微辛帶點鹹香 醬汁 ᴄʀᴇᴀᴍʏ大大顆的三文魚籽爆汁豐富口感 神速 ᴋ.ᴏ. 的一碟意粉 𓎺 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘸/ 𝘐𝘤𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮ᴄʀᴏғғʟᴇ 種類足足有五六項 其中選了草莓 ᴄʀᴏғғʟᴇ 一份兩件不用爭 伴碟也是草莓粒也太用心 冰淇淋是香草口味 陽光照久了很快融化了配上雜莓醬 整體不會太甜 ❤𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )𓎺 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )奶啡可選 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ兩杯的拉花都超高水準捨不得喝整體來說性價比蠻高 食物款式很多樣早上的 ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ sᴇᴛ 就來得更划算

位於西營盤站 ʙ𝟷 出口 𝟻 秒路程
也因太方便 人氣很高 一直在滿座狀態 ~
週末天氣超好

一份兩件不用爭
伴碟也是草莓粒也太用心
冰淇淋是香草口味 陽光照久了很快融化了
配上雜莓醬 整體不會太甜 ❤

𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )
𓎺 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )
奶啡可選 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ
兩杯的拉花都超高水準
捨不得喝

整體來說性價比蠻高 食物款式很多樣
早上的 ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ sᴇᴛ 就來得更划算
2023-02-26 25 views
呢一間「Coffee by Zion」係正港鐵西營盤站B1出口,之前都已經嚟過幾次,有少量室外座位。Cafe主要賣輕食、甜品、意粉、炸物、咖啡。Gothlatte 黑炆炆唔係黑芝麻Latte,係活性碳Latte。雖然黑色,但係都係咖啡味。仲有靚拉花,今次拉咗條青眼白龍🐉Smoke Salmon Focaccia有cream cheese 、牛油果醬、生洋蔥、煙三文魚。意式Focaccia好鬆軟。Matcha & Red Bean Croffle 新menu有Croffle,有濃濃嘅抹茶醬加上大量嘅紅豆。又有綠茶雪糕同埋團子。份量都好大,最啱同人share。Yuan Yang (Cocktail)新Menu仲有咖啡Cocktail,-杯有brew coffee、Earl Gray、烈酒嘅mixture。啱晒下午chill 一下。

Gothlatte

Smoke Salmon Focaccia

Matcha & Red Bean Croffle

Yuan Yang (Cocktail)
  • Gothlatte
2023-02-16 39 views
西環有好多特色cafe☕️ 今次去咗位於西營盤Coffee by Zion😋 餐廳對正地鐵站,十分方便!環境寧靜,人流唔算多,就算假日去都唔駛排隊😛適合放假chill下☀️Classic Croffle 🧇 由可頌壓成窩夫,外脆內軟,煙煙韌韌!配上雲呢拿雪糕,又熱又凍,口感豐富😍 甜而不會膩~Fish & Chips 🐟🍟 既炸魚外皮薄脆,入面魚肉嫩滑!沾上特製醬汁,酸酸辣辣,好開胃。薯條選用粗薯條🍟Bacon & Scrambled Egg Bagel 🥯 好驚喜🤩bagel烘起來唔太乾同硬,加上炒蛋好滑,煙肉脆脆,好味😋Ruby Chocolate 係士多啤梨味朱古力,味道較甜💲Classic Croffle:$108💲Fish & Chips:$108💲Bacon & Scrambled Egg Bagel:$68 💲Ruby Chocolate:$45💲Ice Americano:$40

Ruby Chocolate 係士多啤梨味朱古力,味道較甜

💲Classic Croffle:$108
💲Fish & Chips:$108
💲Ruby Chocolate:$45
💲Ice Americano:$40
2023-02-15 380 views
餐廳門面同天花用咗灰色水泥,磚牆配上木系枱櫈,擺放咗唔少綠色植物🪴,環境舒適悠閒~ 餐廳分咗室內同室外用餐區,狗狗可以坐室外,當日室外full咗,店員安排咗室內靠門口位置🫶🏻呢度有意粉、沙律、三文治同甜品提供。嗌咗食物加件蛋糕既話,蛋糕可以減$20,好抵食~三文魚子蟹肉海膽扁意粉 $128意粉醬汁好creamy,有微微海膽味,配埋三文魚子、蟹肉、蘆筍、煙肉碎同芝士碎,口感豐富~美式經典可頌窩夫配雲呢拿雪糕 $108Croffle有兩大塊,超級酥脆,仲好香牛油味🧈!加埋雲呢拿雪糕同楓糖漿一齊食,超正🤤!伴碟生果用咗切粒士多啤梨、香蕉同藍莓,令甜品更colourful ~提拉米蘇蛋糕 $48沾咗咖啡酒既海綿蛋糕,加埋軟滑mascarpone cheese,味道不錯。👧🏻鐘意mascarpone cheese佔既比例多啲😆!Black sesame latte $45可以揀Oat / Soy milk,燕麥奶同芝麻味好襯,芝麻味濃郁,甜度剛好!咖啡師仲好有心機拉咗🐶個樣落杯咖啡到(´∀`)♡食物質素:🧸🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸🧸性價比:🧸🧸🧸🧸🧸室外/室內寵物友善:室外 泊車:第一街錶位📍 C

三文魚子蟹肉海膽扁意粉 $128
意粉醬汁好creamy,有微微海膽味,配埋
三文魚子、蟹肉、蘆筍、煙肉碎同芝士碎,口感豐富~

美式經典可頌窩夫配雲呢拿雪糕 $108

提拉米蘇蛋糕 $48

Black sesame latte $45

食物質素:🧸🧸🧸🧸🧸
環境:🧸🧸🧸🧸🧸
性價比:🧸🧸🧸🧸🧸
室外/室內寵物友善:室外

泊車:第一街錶位

📍 Coffee by Zion (西環)
西環西營盤第一街83號地下1號舖
三文魚子蟹肉海膽扁意粉
提拉米蘇蛋糕
美式經典可頌窩夫配雲呢拿雪糕
2023-02-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
三文魚子蟹肉海膽扁意粉
提拉米蘇蛋糕
美式經典可頌窩夫配雲呢拿雪糕
  • Black  Sesame  Latte
Coffee by Zion咁岩同朋友黎開呢區,經過Coffee by Zion,大概2年前食過一次all day breakfast😋今日再食一次😍但就試下其他野食😙……….👅 Bacon & Egg Angus Beef Burger ($108)漢堡好厚身,上下層包皮都焗得好香脆,有點香香嘅牛油味🤩,太陽蛋做到好流心,餐廳新鮮做,好新鮮熱辣辣😍😍👅 Banana & Nutella Pancake ($98)Pancake都係新鮮做,香香脆脆嘅pancake邊,加咗蜂蜜,另外伴上Nutella朱古力醬🤤🤤👅 Carrot Cake ($48)第一次食carrot cake😍蛋糕,入面夾雜左紅蘿蔔、合桃、開心果,好有口感,面層及中層有一層奶油,好鍾意食🤤!👅 Black Sesame Latte w/ Oat Milk ($45)黑芝麻味好濃郁,配上Oat milk,感覺好健康💪🏿🤪餐廳用奶泡做成一個獅子🦁️嘅圖像,好有心思🥰……….整體餐廳嘅食物質素都好好,試咗咁多樣嘢,味道都好高質,大家經過西營盤都可以去試吓!!而且交通好方便,門口可以泊車,對面又有地鐵站出口。而且餐廳冇加一服務
Coffee by Zion
今日再食一次😍但就試下其他野食😙
……….
👅 Carrot Cake ($48)
……….
整體餐廳嘅食物質素都好好,試咗咁多樣嘢,味道都好高質,大家經過西營盤都可以去試吓!!而且交通好方便,門口可以泊車,對面又有地鐵站出口。而且餐廳冇加一服務費,比起其他cafe 真係又抵食,又好食👍🏻

Carrot  cake
Banana & Nutella Pancake
2023-02-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
Carrot  cake
Banana & Nutella Pancake
  • Carrot Cake
2023-02-05 41 views
______________________________位於西營盤港鐵站正對面嘅一間Cafe之前經過已經比佢哋嘅店面吸引到前牌去開附近 終於有機會一試🤟🏿______________________________/ 韓式辣汁蘋果炸雞漢堡包 / $108佢哋嘅漢堡包絕對係我特登黎嘅原因之前喺OpenRice睇相已經覺得好震撼嚟到見到實物上台 果然大大份好有份量🤣炸雞大大件 炸到外皮又脆又香重點係中間依然好Juice肉質仲好嫩炸雞表面仲加咗韓式辣醬 令成個包更加惹味特別欣賞佢喺中間加咗新鮮爽脆既青蘋果片中和返油膩感之餘 口感更加豐富麵包亦都烘到微焦香脆 真心好出色唯一挑剔嘅地方可能係辣將份量少啲就好不過真心嘅 真係好值得一絕對係近排食過•最高質•最有驚喜嘅漢堡🫡______________________________/ Black & Yellow// Latte / 佢哋嘅咖啡都好高質 nutty微微果仁香味 🫶🏻今天來講真係好滿意 絕對會想encore大家有興趣的話 假日記得早啲嚟攞位嗰日星期日去都真係幾多人 大家果然識食🫡🫶🏻

位於西營盤港鐵站正對面嘅一間Cafe

佢哋嘅咖啡都好高質 nutty微微果仁香味 🫶🏻
今天來講真係好滿意 絕對會想encore

大家有興趣的話 假日記得早啲嚟攞位
嗰日星期日去都真係幾多人 大家果然識食🫡🫶🏻
今日週末去咗西環食早餐,呢間餐廳喺西營盤地鐵站正對面,地點好方便。朝早11點已經有好多食客,等左5分鐘就有位。餐廳係pet friendly 有室內同戶外座位,種左好多綠色植物🍃🪴,令人感覺好舒服寫意~☺️✨ Matcha Latte 🍵 $45今天適逢兔年正月十四,咖啡師特意整左隻歡蹦亂跳既兔仔拉花圖案🐰☕️💓,實在太萌了~ 🥰😚 餐廳採用京都抹茶,抹茶味香濃,奶泡綿密絲滑。✨ 英式全日早餐 🥘 $98一個完美嘅週末點少得一份豐富嘅英式全日早餐~大大份早餐有煙肉、雞肉腸、茄汁豆、炒蛋、蘑菇、燕麥包、炸薯餅和大蕃茄。原來呢度嘅炸薯餅係自家製🥔,薯味較濃而且食到粒粒薯仔有口感!😋👍🏻✨ 三文魚子蟹肉海膽醬扁意粉 🍝 $128意粉上面放咗三文魚子、蟹肉同芝士碎,蟹肉份量都幾多👍🏻。意粉煙靭,每條都掛滿海膽醬。意粉裏面仲有煙肉片同蘆筍,唔會覺得太多忌廉好膩~😋✨ 自家製巴克斯芝士蛋糕 🧀🍰 $68蛋糕質感結實,芝士味濃厚,不錯,但略嫌表面烘得太過燶~✨ Iced Latte $42拿鐵咖啡味香濃🏠 Coffee by Zion📍 西環西營盤第一街83號地下1號舖☎️ 94047721味道:4.3/

✨ Matcha Latte 🍵 $45

✨ 英式全日早餐 🥘 $98

✨ 三文魚子蟹肉海膽醬扁意粉 🍝 $128

✨ 自家製巴克斯芝士蛋糕 🧀🍰 $68
蛋糕質感結實,芝士味濃厚,不錯,但略嫌表面烘得太過燶~

✨ Iced Latte $42

三文魚子蟹肉海膽醬扁意粉 🍝 $128
英式全日早餐 🥘 $98
Matcha Latte 🍵 $45
Iced Latte $42
趁住週末抱住尋寶精神 係西營盤嘅唔同街道遊走探索 鑽進橫街窄巷睇睇老區嘅新變化 更知道西營盤係其中一個最多新咖啡嘅地方 一於搵間ᴄᴀꜰᴇ 點杯ʟᴀᴛᴛᴇ 靜靜地咁享受鬧市中難得寧靜嘅一刻(・◇・)近年愈來愈多咖啡小店、文青選物店進駐西營盤 貪依度文化氣息濃厚 冇太多吵鬧聲有歷史文物建築,有老字號舊海味鋪,有藝廊,成為文青新蒲點而Coffee by Zion也選擇喺這充滿文藝氣息地方營運咖啡店 裸灰色水泥橫額配上木系桌椅的戶外用餐區 給人一種愜意感覺望著人來人往的街道進食 不禁提自己要慢慢進食  放下腳步除了外觀上吸引目光 內餐用餐區的環境亦非常悠閑寫意 柔和的黃光照射著餐廳每個角落 還有花束,木書架等等擺設 都好像呼籲著進來的客人慢慢品嚐 ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ ʙʏ ᴢɪᴏɴ 於地鐵站出口對面 地理位置十分便利 決定食佢嘅原因係喺ɪɢ比佢嘅戶外位置(打卡位)同ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ吸引ʕ •ᴥ•ʔ佢食物種類都幾多 有包類(三文治/多士)、意粉、健康啲嘅都有配水果嘅燕麥片➺ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ʀᴏᴇ &ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ ꜱᴀᴜᴄᴇ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ💰128 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/

更知道西營盤係其中一個最多新咖啡嘅地方

有歷史文物建築,有老字號舊海味鋪,有藝廊,成為文青新蒲點

望著人來人往的街道進食 不禁提自己要慢慢進食  放下腳步

➺ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ʀᴏᴇ &ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ ꜱᴀᴜᴄᴇ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ💰128 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/10)
意粉上嘅時候不禁ᴡᴏᴡ咗一聲 因為冇諗過三文魚籽嘅份量咁多
三文魚籽下面係新鮮嘅蟹肉 意粉內有大量煙肉碎 撈曬啲嘢一齊放入口海水味好重

醬汁好ᴄʀᴇᴀᴍʏ 有陣海膽鮮味 醬汁沾滿每一條意粉 依個價錢來講ᴄᴘ值超高!

➺ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ & ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴꜱ ᴡ/ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ 💰108 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)
面頭淋上醇香綠茶醬同煉奶 ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ焗得剛好 外脆內鬆軟且充滿牛油香 份量比想像中多 有兩大件ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ
雪糕抹茶味唔重 三色丸子軟糯好食 紅豆醬甜度適中

➺ ᴍᴏᴄʜᴀ 💰45
咖啡都可以係落單嘅時侯揀ɴᴜᴛᴛʏ 定ꜰʀᴜɪᴛʏ口味 同埋用咩奶沖 ᴛᴀɪʟᴏʀ-ᴍᴀᴅᴇ 自己啱飲嘅咖啡 依杯ᴍᴏᴄʜᴀ好香朱古力味 同埋佢地嘅拉花好有驚喜!
我個杯係天鵝 朋友係兔仔迎合返新一年🐇

總結:
依間係#寵物友善餐廳 歡迎帶毛孩入去

依間嘢食大大份 嗌依個份量 食完捧住個肚走配料都完全唔會吝嗇

傾錢同味道對得住價錢 高汁值得再訪!( ´▽`)

✨味道:8.25/10
✨環境:8/10
✨消費:~ 💰160/ʜᴇᴀᴅ
2023-01-28
$160 (Lunch)
  • ꜱᴀʟᴍᴏɴ ʀᴏᴇ &ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ ꜱᴀᴜᴄᴇ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ
2023-02-01 40 views
呢間Cafe勁方便 一出地鐵站就見到仲有戶外座位 可以帶毛孩一齊黎Chill 平日下晝都一樣咁多人 果然係超人氣✎蟹肉安格斯漢堡 $118 薯條+$12Burger Size偏大 麵包都有微微烤過打開小小個包面已經見到好多蟹肉舊安格斯牛煎得好靚 望落都覺得好juicy仲有塊半溶既芝士 真係急不及待想即刻食食落果然有水準 而且醬汁比例岩岩好除左見到有蟹肉 真係食到有蟹味 呢樣抵讚黑松露雜菌扁意粉 $98另外都嗌左個意粉 扁意粉的口感彈牙意粉既醬汁有濃郁的黑松露味道 而且忌廉味較重野菌份量都算多 仲食到有爆汁既大啡菇 美式經典可頌窩夫 配 雲尼拿雪糕 $108估唔到有兩大塊Croffle 一人一塊唔洗爭Croffle入口鬆軟 仲要好香牛油味 超正仲有士多啤梨 藍苺 香蕉伴碟 配上楓糖漿雲尼拿雪糕同Croffle一齊食 又會有唔同口感真係小編食過算高質既一間Lunch Set 包左餐湯同指定飲品熱Americano/熱Earl Grey 其他飲品就半價Latte既拉花好靚 入口順滑 奶泡感重整體價錢好合理 一定會再幫襯
呢間Cafe勁方便 一出地鐵站就見到

熱Americano/熱Earl Grey 其他飲品就半價
Latte既拉花好靚 入口順滑 奶泡感重

整體價錢好合理 一定會再幫襯

2023-01-19 46 views
一向都好中意揾cafe 同朋友影下相打下卡 😗bookmark左西環呢間cafe一段時間但一直都嫌遠無去 難得有時間終於約到朋友去打卡~呢間cafe係正地鐵站B1出口對面 好易揾~------------------------------Berry Smoothie Bowl 🍓 Ham & cheese Croissant 🥐 plus scrambled egg 🍳 Butter croffle Belgium chocolate Black sesame latte我本身其實就係為左個smooth bowl而去 果然無令我失望 水果份量多而擺得好靚 好instagramable😍呢度嘅black sesame latte亦係我飲過咁多間算頭幾名好飲 好香芝麻味 而且奶泡亦打得濃密creamy🥰Croissant 愛好者嘅我地 一次過叫左兩個croissant 食 一個咸一個甜~第一次食croffle 原來係croissant texturein waffles shape🧇 我個人覺得都幾特別 個人覺得口感比傳統waffles 更加好 而且好香牛油香味 我就偏向食croffle
一向都好中意揾cafe 同朋友影下相打下卡 😗
呢間cafe係正地鐵站B1出口對面 好易揾~
Berry Smoothie Bowl 🍓
Butter croffle
Belgium chocolate
Black sesame latte
Croissant 愛好者嘅我地 一次過叫左兩個croissant 食 一個咸一個甜~第一次食croffle 原來係croissant texturein waffles shape🧇 我個人覺得都幾特別 個人覺得口感比傳統waffles 更加好 而且好香牛油香味 我就偏向食croffle rather than waffles🤭

Revisit: yessss
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 今次已經係二訪,水準質素都keep得好好😎上次就無食過佢地嘅lunch set ,今次就試下啦☺️ 估唔到係整得幾好👍🏻比好多一般fusion cafe 都整得好食,價錢都相當合理!而且location 係一出地鐵就到 💛🌼 Mushroom Linguine 98本身包咗一細碗湯同一杯americano / tea 🍵 上面會有一大黑松露醬比你一齊食,真係好唔客氣啊!🤣用半價加咗杯朱古力 🍫 22好cute !! 🌼 Crab Beef Burger 🍔 118包身好香啊😋 啲肉唔會好老好鞋 Pretty juicy ❤️ 🌼 Butter Croffle 熱辣辣出爐 🤤 加啲牛油蜜糖凍凍地食依個就最正!ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_cafe🔎 #cass_fusion 🔎 #cass_syp🔎 #cass_西營盤🔎 #eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

今次已經係二訪,水準質素都keep得好好😎

🌼 Mushroom Linguine 98

本身包咗一細碗湯同一杯americano / tea 🍵
上面會有一大黑松露醬比你一齊食,
真係好唔客氣啊!🤣
用半價加咗杯朱古力 🍫 22
好cute !!

🌼 Crab Beef Burger 🍔 118

包身好香啊😋 啲肉唔會好老好鞋
Pretty juicy ❤️

🌼 Butter Croffle

熱辣辣出爐 🤤 加啲牛油蜜糖
凍凍地食依個就最正!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🔎 #cass_cafe
🔎 #cass_fusion
🔎 #cass_syp
🔎 #cass_西營盤
🔎 #eatwccinhk
記得上年WFH高峰期好鍾意嚟到SYP一帶,而coffeebyzion係其中一間我經常串門嘅地方。餐廳位於熱鬧嘅第一街,午後旺中帶靜,坐喺室外做嘢相當chill,撞正陽光☀️普照嘅日子仲可以曬吓個背脊( yes 背only, not face🫣)吸收維他命D。首先介紹返呢度嘅🥴黑芝麻latte係正shit!第一啖係綿嘅芝麻奶泡,到中段就歛到芝麻顆粒嘅沙沙口感。由於芝麻夠重身所以成杯嘢係會愈飲愈醇厚!第二推介係個🥑Viggle ADB。呢度嘅vegan ADB絕對唔輸蝕畀個英式ADB,所以比較上我反而偏愛viggle。高度讚揚佢pan-fried過個酸種包,邪惡換嚟個crispy口感,出奇地攤凍食比熱食風味更香!酸種、牛油果、炒蛋、煎蕃茄、茄汁豆、炒雜菌同薯餅嘅assemble,份量十足。曾經聽講過人話ADB根本唔值嗰個價錢,但食材超新鮮、烹調得宜調味好加上個大滿足嘅份量,呢個嘅ADB我覺得係超值喎!完全正餐部份就到甜品,餐廳嘅pancake 同croffle都highly recommend,butter croffle係兒時嘅味道,back to basic 滿口牛油香已足夠開心。另外餐

另外餐廳有四款homemade dessert,carrot cake會瘋狂咬到果仁,口感濕潤紥實。甜度中挺襯返杯酸度偏高嘅☕️Costa Rica 手沖就夾晒,尾段有少少maple syrup香同個cake 好夾!

‑ ‒ –

· Viggle ADB ⁹ ⁸
· Butter Croffle ⁶ ⁸
· Carrot Cake ⁴ ⁵
· Black Sesame Latte ⁴ ⁵
· Costa Rica | tarrazu | cuturra | 1650m |anaerobic natural ⁶ ⁰

‑ ‒ –
  • latte
  • Black Sesame Latte
  • all day breakfast
2023-01-08 43 views
要數西營盤水準最穩定嘅Cafe,zion一定榜上有名。💛burger大大份,肉質鮮甜。咖啡沖得好好。星期六日嚟都預咗要排隊,而且係寵物有善店,有提供戶外座位比毛孩。
要數西營盤水準最穩定嘅Cafe,zion一定榜上有名。
💛
burger大大份,肉質鮮甜。
咖啡沖得好好。

Type of Meal
Lunch
2023-01-08 42 views
><一出地鐵站就見到餐廳附近返工返學都可以買杯咖啡煙三文魚意大利香草包($78)輕烤過麵包 微脆鬆軟 塗滿牛油果醬煙三文魚同creamcheese很搭配仲有紫洋蔥 沙律菜 餡料豐富很有誠意 抹茶紅豆可頌窩夫 配抹茶雪糕($108)Present得好靚 差d唔捨得食抹茶醬濃郁醇厚 紅豆粒香甜三色丸子軟綿 croffle厚實鬆化flat white($38)友人鍾意Expresso味重嘅咖啡與牛奶融合入口順滑嘅感覺black sesame latte with almond milk($45)兩杯拉花都係兔兔🐰很應年份同有style飲到成個嘴都黑晒 芝麻濃稠又唔會膩><><><><><><><><><><Coffee by Zion西環西營盤第一街83號地下1號舖
一出地鐵站就見到餐廳
附近返工返學都可以買杯咖啡
煙三文魚意大利香草包($78)
輕烤過麵包 微脆鬆軟 塗滿牛油果醬
煙三文魚同creamcheese很搭配
仲有紫洋蔥 沙律菜 餡料豐富很有誠意
 抹茶紅豆可頌窩夫 配抹茶雪糕($108)
Present得好靚 差d唔捨得食
抹茶醬濃郁醇厚 紅豆粒香甜
三色丸子軟綿 croffle厚實鬆化
flat white($38)
友人鍾意Expresso味重嘅咖啡
與牛奶融合入口順滑嘅感覺