2024-10-29 114 views
猜不到在大埔這條小路的街角位有一間隱藏的咖啡店首先 咖啡店外已是泊車的好地方有揸車的十分適合到來一個小盒子綠色與白色的配搭麻雀雖小 但也有點格局咖啡方面 則頗喜歡Black coffee味道是較為Nutty 係有驚喜的至於All in one Bagel 🥯 方面Um 老闆娘都講過可能雪得太耐 未軟化落刀切的時候 不太平均味道亦 不是很特別始終 咖啡店 最緊要都是咖啡是不錯的! 而且 感覺也很休閑給人一種舒適的感覺而且欣賞佢哋有線上的電子會員卡方便了我們這些 常忘記帶實體卡的顧客
猜不到在大埔這條小路的街角位

2024-10-09
Type of Meal
Lunch
2023-12-24 567 views
Coffee Obsession是一家咖啡店,他們的Flat White絕對是一杯令人愉悅的咖啡。首先,咖啡的外觀十分吸引人,有著豐富的奶泡和濃郁的咖啡色。一口品味後,你會立刻感受到咖啡的濃郁香氣,帶著微妙的焦糖和巧克力風味。咖啡的口感非常順滑,奶泡與咖啡的平衡恰到好處,不會過於濃厚或稀薄。咖啡的酸度和苦味也非常平衡,讓你能夠品嚐到咖啡豆的豐富風味。整體而言,Coffee Obsession的Flat White提供了一種極致的咖啡體驗,無論是對於咖啡愛好者或是新手來說,都能夠帶來滿足和享受。無論是早晨的第一杯咖啡還是下午小憩的伴侶,這杯Flat White都能夠為你帶來濃郁的咖啡味道和舒適的口感。如果你是一位咖啡愛好者,那麼不要錯過在Coffee Obsession品味這杯美味的Flat White。
2023-12-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2023-07-28 630 views
中午托人去買ice cappuccino,點知到手嘅時候係一杯ice latte! 打電話去大埔店問,店員話「我地吾會聽錯,唔會比錯個喎!」跟住WhatsApp send張杯咖啡嘅相俾佢哋睇!佢竟然答我,我哋冇ice cappuccino 只有ice latte,,我間,點解買時吾話我知呢!佢地吾出聲!建議大家買店內無標價的食物先間價錢!
2023-06-27 544 views
📍Coffee Obsession (大埔) 🔸Floral magic $55佢係coldbrew 配薰衣草,最後加奶泡,一開始未太飲到花味,攞耐左慢慢會有薰衣草味淡淡咁滲出黎,係幾fresh 嘅coffee 配搭~ 🌟呢間嘅coffee 特別之處在於佢係用相對高身嘅杯,泡沖到岩岩好就滿瀉,為免倒瀉係要先呷一啖再拎埋位飲用,令我聯想到日本酒吧文化亦係要先彎腰呷一口,表示感謝🤭 店面裝修亦係水吧外圍設計,比較特別🤓🔸楊枝甘露roll cake $88 味道幾fresh,蛋糕新鮮,唔甜但係芒果味唔算好出,呢個價錢黎講略貴,會expect 更加鬆軟&更濃芒果味🥲食落無好驚艷呢間cafe 行簡約裝修,位置喺角落頭,鬧市中坐低係舒服嘅☺️貼住落地玻璃有平排嘅木凳,但就無枱,食野就無咁方便~🙈味道:3.5/5 環境:3.5/5
📍Coffee Obsession (大埔)

🔸Floral magic $55

🔸楊枝甘露roll cake $88

味道:3.5/5
環境:3.5/5
2023-06-11 538 views
撇除連鎖咖啡店,大埔有好多咖啡店都好似做唔住,又睇下Coffee Obsession破唔破到呢個魔咒。 Coffee Obsession喺北角都有一間,本身諗住同朋友去試。然後發現最近喺大埔都開左一間,咁就試左大埔嗰間先。 喺一個平日嘅下午,喺大埔想坐低飲杯咖啡其實選擇唔多。Coffee Obsession喺一個旺中帶靜嘅位置,穿過一條巷仔,喺露天停車場側邊嘅一個轉角位。今次叫左杯black magic坐低飲下。 咖啡要打到起泡(唔係奶泡,唔好見到咖啡有泡就覺得係奶泡)通常都係手搖/手打/機搖/機打,shakerato就係其中一種比較傳統嘅做法,搖到有泡再加甜或者加入咖啡師嘅特有配方。近年都有人用攪拌機黎打泡。 Black Magic:而今次個magic就係咖啡加左nitro,咖啡泡沫更細密更綿滑。除左有泡之餘,仲有好似黑啤嗰種慢慢沉澱嘅視覺效果。店員表示一斟出黎要快快呷一啖,體驗嗰種綿滑嘅感覺,因為沉澱之後會有另一種比較清爽嘅口感。 雖然唔係rocket science同埋咩驚天大發現,但係喺大埔黎講算新鮮架喇。

Type of Meal
Tea
Black  magic
今次這間咖啡店在大埔廣福坊四角公園裡面,簡單來說是大埔動物醫院對面。店舖位置於角落L位,左右也有門可入,但門不可關閉,坐在門口位置就較熱。店內白綠色牆磚水吧外圍設計,蠻特別的,平排橫向的木椅子貼住落地玻璃,當多人堂食時通道會有點擠迫。由於椅子較矮,想食pastry就有點難度,如可在木椅上中間位置擺放加高小枱子放食物,應該會較為理想。Black $35可選fruity or nutty ,選了fruity味道不錯,不會太酸,飲到原本豆的味道。我相信在大埔之中,不但價錢與咖啡味道非常合理,亦是好評的咖啡,希望可維持水平,令大埔人可隨意行過也有好啡飲。

Black $35
2023-04-30
$45 (Breakfast)
2023-04-13 443 views
知道大埔墟有間新開綠白色裝修嘅coffee shop☕️,已經吸引我要去試吓。上星期經過已經想去,原來當時未開張,所以冇得飲🥲。今日放低亞女🧒🏻去剪頭髮,專登行去睇吓😍。踏入門口,老闆、店員都好nice好健談🤭,主動講解各樣咖啡豆味道,會問我想飲乜嘢口味嘅咖啡🥰🥰雖然呢間舖頭冇我最愛Mocha,但老闆介紹咗杯☕️「White + Choco Oat Milk 」再幫我揀咗隻甜d嘅咖啡豆,原來別有一番風味,之前都未試過👍🏻👍🏻好好飲。店舖仲有西式麵包糕點🥐🥯🥞🧁,最啱我飲咖啡要食嘢嘅人😋我女就Order一樽 Cold Brew 🥃,味道有啲酒香、朱古力味(如果我冇聽錯嘅話😅)由於老闆好健談,所以一個人去都唔會悶親🤣🤣原來佢都係一個咖啡導師,晚上會開班授徒,如果我有時間都想去學沖咖啡☕️
今日放低亞女🧒🏻去剪頭髮,專登行去睇吓😍。

White  +  Choco  Oat  Milk

店舖仲有西式麵包糕點🥐🥯🥞🧁,最啱我飲咖啡要食嘢嘅人😋
朱古力酥

Cold  Brew

由於老闆好健談,所以一個人去都唔會悶親🤣🤣
2023-04-13
$75 (Breakfast)
White  +  Choco  Oat  Milk
朱古力酥