復活節假期的一個早晨,想給自己一個豐富的早餐作開始,所以便來到這間不太起眼的小店。店面本身不大,七成用作製作food and beverage,剩餘只有一張長橫凳界成三個很窄的座位,每個位都有一張直徑十寸都應該沒有的圓枱,坐得有點辛苦。是日我背了一個背包,但完全冇位安置佢🥴,因為每個座位上都有客人,放地下又阻住走廊,放膝上又頂住張枱,放背後我又坐唔到😓😓真係有點狼狽⋯⋯在我印象中, coffee shop應該是一個可以讓你放下情緒、好好享受眼前那杯咖啡的地方⋯⋯可惜呢度唔係😅😅 所以我建議都係Takeaway會比較好😅講返餐牌,原本想試吓大家推介的all day breakfast,點知店員話而家已經冇做😢,只係得light food (其實都合理的,因為實在太無位了)。我朋友叫咗一件日本生吐司with jam(好似$48)+black coffee($28). 我冇影到相,因為環境實在太窄,郁都唔敢郁😥 生吐司外貌像一片白麵包,沒有餡料,食落都唔覺味道有咩特別,朋友說性價比不高。而black coffee朋友說不錯(我不是專家,所以不懂評論)。而我則點了一客cheese bomb (

而我則點了一客cheese bomb ($48),製作過程有點久,但是是值得等待的(可能因為剛才看過那片生吐司實在太少了😛)看到店員好像是分開兩片多士烤焗,上面各放不同的餡料,完成時再合併起來。餡料基本上有黑松露(炒蛋白?)、芝士和炒蛋。芝士應該是mozzarella cheese,一路咬一路拉絲😁😁,而炒蛋嘅蛋味都好濃,不得不提佢嗰兩片丹麥麵包,都好好食😋。

Cheese  bomb

食食吓嘅時候,我杯Earl grey latte都沖好了,呢個又係另一個尷尬位,因為我張枱根本放唔落兩碟野。。。😓 快手食完件三文治,就放返隻吉碟出去 counter換返杯嘢飲返嚟,不過放咗5分鐘,店員都唔收隻吉碟,又令我有啲尷尬(懷疑自己係咪唔應該放嗰度)。。

呢杯Earl grey latte真係幾有驚喜,佢個base (ie Earl grey tea) 好出,加上淡淡的甜味,真係唔錯😃👍
Earl  grey  latte

題外話,食食下早餐,另一位店員剛上班。她一到步便不停跟原本的店員談話,期間不斷發放負能量,說自己上班時遇到不好的交通情況,期間夾雜了幾句粗口🙄😥 之後兩位又談談之前的客人。。。 其實間鋪咁細,又有食客坐喺度,係咪有需要讓食客看到你們的真性情呢?😅😅

2021-04-05
$75 (Breakfast)
Cheese  bomb
2021-03-09 413 views
平時就已經好中意飲佢哋杯flat white,會為咗飲佢哋杯咖啡行遠到再搭巴士返學校😂😂佢哋近排轉咗門面靚咗好多,空間亦大咗,但就無坐位。佢哋杯Flat White係我飲過咁多間cafe嘅Flat White裡面排名頭三嘅店。不可錯過!

TakeAway
Coffee Question 📍長沙灣💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛小小小咖啡店的咖啡很❗️正❗️🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟好少可笑到咁,証明真係好滿意佢杯咖啡🤭🤣鴛鴦咖啡Earl Grey based Latte 🉐🉐🉐Earl grey控真心不能錯過的咖啡超❗️級❗️濃❗️Earl grey 味❗️Compare下,咖啡味係比Earl grey味蓋過左少少嘅,不過個茶味真係做得好出色💯每一杯咖啡都係用咖啡豆即磨的,仲會每杯量咖啡粉嘅份量去確保每杯咖啡嘅比例一樣👍🏻回頭率係1️⃣0️⃣0️⃣%,尤其公司行過去只需5分鐘🙌🏻 下次要試下正常無flavour嘅white coffee 同埋今日sold out 嘅bagel 🥲🥯除左咖啡,食物嘅quality 都好出人意表🥰以前有serve all day breakfast/spaghetti ,不過裝修完只serve輕食🥲 Cheese bomb sandwich 🧀 好❗️好❗️好❗️正❗️ $48 portion都算大份芝士有拉絲效果,中間嘅蛋又滑,最正係用左丹麥多士烘都超級脆🤩
Coffee Question 📍長沙灣
💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛
小小小咖啡店的咖啡很❗️正❗️
好少可笑到咁,証明真係好滿意佢杯咖啡🤭🤣

鴛鴦咖啡Earl Grey based Latte
🉐🉐🉐
Earl grey控真心不能錯過的咖啡
超❗️級❗️濃❗️Earl grey 味❗️
Earl  grey  latte

除左咖啡,食物嘅quality 都好出人意表🥰
芝士有拉絲效果,中間嘅蛋又滑,最正係用左丹麥多士烘都超級脆🤩 高質!

小店真係有d細,得4個座位😂
想食可以考慮takeaway or要耐心等候喔☺️
Baileys  latte
2021-02-23
$100 (Lunch)
  • Cheese  bomb  sandwich
2021-01-27 576 views
呢間cafe 門面設計有趣😙 入到去更加有驚喜😛 細細間cafe 雖然座位唔多都坐得夠迫🙈 但野食好食且抵食🤤 所以性價比極高💛 叫左個english style all day breakfast 加左hash browns 同埋smoked salmon ($61)😋 好食而且價錢合理😍 另外叫左杯flat white ($28) 都唔差🤣 唯一不足就真係唔多座位 所以呢間cafe 未必岩同朋友慢慢坐低傾計☹️ 但如果想打卡食野飲咖啡都係一個唔錯嘅選擇😎
2020-01-14
2021-01-26 383 views
呢幾個星期,要帶小朋友黎呢頭做感統訓練,所以上黎睇吓有乜嘢好嘅早餐食吓,帶住好高嘅期望黎,以為有 all day breakfast 嗰啲。一入去都打個突,得企位,同埋違反人體工學嘅「枱」櫈三張。望吓 menu,食物只有 bagel, 多士、牛角包同蛋糕之類。都唔緊要嘅,試吓啲咖啡都好。menu 有一欄係 breakfast, 有三款:mini bagel, 多士同原味牛角包,包一杯咖啡。咁試吓多士啦,多士賣哂。咁要 bagel 吧,要白咖啡,店員同我講要 $80 幾,我話,我要早餐呢個喎?原來 mini bagel 又係冇嘅。最後唯有要牛角包⋯坐低等咗陣,食物黎到,講真牛角包係唔差嘅,都好鬆脆,咖啡一般 cafe 水準可接受,未去到「嘩」一聲勁好飲嗰種。不過我搞咗好耐都唔知要點食先好,張櫈勁貼牆,只可以半個 pat 挨住,但張「枱」又好貼張櫈,放右邊呢隻右手又頂住,又唔夠位郁動,切個包勁驚佢跌咗地。放左邊張「枱」吧,個人又要側哂身咁,心驚膽戰咁食完個牛角包,腰又痛腳又痛。可能其實唔鼓勵你係度食,其實係外賣店黎,係我錯咗。如果真係要俾 80 幾蚊,係咁嘅環境食一個包加一杯咖啡,就真係揼

坐低等咗陣,食物黎到,講真牛角包係唔差嘅,都好鬆脆,咖啡一般 cafe 水準可接受,未去到「嘩」一聲勁好飲嗰種。不過我搞咗好耐都唔知要點食先好,張櫈勁貼牆,只可以半個 pat 挨住,但張「枱」又好貼張櫈,放右邊呢隻右手又頂住,又唔夠位郁動,切個包勁驚佢跌咗地。放左邊張「枱」吧,個人又要側哂身咁,心驚膽戰咁食完個牛角包,腰又痛腳又痛。可能其實唔鼓勵你係度食,其實係外賣店黎,係我錯咗。如果真係要俾 80 幾蚊,係咁嘅環境食一個包加一杯咖啡,就真係揼心了⋯

中間都忍唔住再拎個 menu 黎睇,睇吓自己有冇入錯舖頭?定係裝修完抑或係轉咗手?本身都想問吓兩位(定三位)店員,但佢地不斷傾計,又自拍又盛,搞到我都唔好意思阻住佢地⋯差不多夠鐘接番阿仔,希望下星期運氣好啲,搵到間啱嘅 cafe 食早餐啦⋯
2020-12-06 547 views
💛 Coffee Question 💛..............................今次我地就嚟試下用個新嘅畀錢方法啦!同大家介紹翻黃圈最潮畀錢方法:Gumpay!而家香港人有電子現金劵系統用啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و增值同畀錢 店家掃/你掃店家個QR Code都ok🥰留意翻喺A店入嘅錢只可以喺A店用 B店用唔到唔同黃店都有唔同嘅優惠 商戶都可以主動申請加入🥳唔止食店有份 美容服裝等等嘅黃店都有優惠架!想知有咩優惠快啲㩒入  睇下啦🎊我地今次入$200仲有$20回贈呀 好抵🤤.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽英式全日早餐 $48(👏🏻8/10)☕️Latte $34 (👏🏻7/10).有煎蛋 炒菇菇 煙肉 腸 茄汁豆 沙律 丹麥多士我地+$8加塊薯餅 薯餅超好食 必加!!勁豐富!CP值超級高🥳煙肉 煎蛋 茄汁豆呢啲都係同平時一樣好食腸仔好幼但會爆汁 菇菇juicy唔臭 薯餅超脆丹麥多士搽咗🍓醬 比想像中好食勁多!Latte飲落正正常常 不過咖啡豆嘅味道偏酸😳.🍽卡邦尼 $58(👏🏻8/10)☕️Choco $34(👏🏻7.5/10).
💛 Coffee Question 💛
今次我地就嚟試下用個新嘅畀錢方法啦!
同大家介紹翻黃圈最潮畀錢方法:Gumpay!
而家香港人有電子現金劵系統用啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
增值同畀錢 店家掃/你掃店家個QR Code都ok🥰
留意翻喺A店入嘅錢只可以喺A店用 B店用唔到
唔同黃店都有唔同嘅優惠 商戶都可以主動申請加入🥳
唔止食店有份 美容服裝等等嘅黃店都有優惠架!
想知有咩優惠快啲㩒入  睇下啦🎊
我地今次入$200仲有$20回贈呀 好抵🤤
🔅想知黃店原因請Dm💛
英式全日早餐
🍽英式全日早餐 $48(👏🏻8/10)
☕️Latte $34 (👏🏻7/10)
有煎蛋 炒菇菇 煙肉 腸 茄汁豆 沙律 丹麥多士
我地+$8加塊薯餅 薯餅超好食 必加!!
勁豐富!CP值超級高🥳
煙肉 煎蛋 茄汁豆呢啲都係同平時一樣好食
腸仔好幼但會爆汁 菇菇juicy唔臭 薯餅超脆
丹麥多士搽咗🍓醬 比想像中好食勁多!
Latte飲落正正常常 不過咖啡豆嘅味道偏酸😳
卡邦尼
🍽卡邦尼 $58(👏🏻8/10)
☕️Choco $34(👏🏻7.5/10)
意粉嘅軟硬度啱啱好 啲汁又收得啱啱好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
每條意粉都掛滿汁 撈埋隻蛋好creamy
煙肉鹹香再加芝士 卡邦尼真係我最愛嘅意粉!
杯熱朱古力有隻熊仔呀🤩不過就略嫌甜咗啲!

🎈 Coffee Question (長沙灣)
長沙灣褔華街588號地下B舖
$60 (Lunch)
英式全日早餐
卡邦尼
2020-11-13 472 views
咁岩係附近做完野想搵間cafe可以hea吓,唔細心留意真係會錯過咗呢個地方。門口做得非常隱閉,有種大隱隱於市既感覺。一推開門,芬芳撲鼻既咖啡味一擁而上,店內座位寥寥無幾但麻雀雖小五臟俱全,中心位有一個長咖啡工作台,六、七個高腳椅就形成了一間咖啡店的格局。店子裝潢有一種樸實的感覺,沒有豪華的裝飾卻有一種令人放鬆的感覺。因工作太累的關係,點了一客carbonara和一杯dirty。先說carbonara,麵上有一顆蛋黃,先把蛋黃與麵拌好再細心品嚐。意麵乾爽彈牙,幼滑卻又係把各式芝士掛上,每一口都充滿芝士的香氣;但芝士的香氣又香而不膩,食完後沒有一絲飽濟,只有一種懷念。再說dirty,看起來一杯簡單的咖啡,只有牛奶跟濃縮咖啡,但卻不是很常見的款式。冰杯,凍牛奶,熱咖啡,三種元素的配搭就是關健,每一口都有不同層次,由一開始熱咖啡為主導到最後一口由牛奶控制味道,風味各有不同。
卡邦尼意粉
Dirty
2020-11-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
卡邦尼意粉
Dirty
呢間位於長沙灣的咖啡店,一直低調地在福華街街口的一角,行過可能會錯過個門口,因為門口好似一部咖啡自動販賣機,不停下來望一望不會知道其實一拉就開到門。入面面積好細,地方狹窄,只得6個座位左右,所以見到好多人會來買外賣咖啡。ᔕᑭᗩᑎIᔕᕼ ᒪᗩTTE (HK$38)看見 special 餐牌上的西班牙咖啡,我問店員這款與一般 latte 有什麼分別,店員介紹是加入咗煉奶,所以看似平凡的 latte,但多了煉奶的甜甜味道,又幾特別喔😋

ᔕᑭᗩᑎIᔕᕼ ᒪᗩTTE (HK$38)

2020-10-02
$38 (Tea)
2020-10-06 461 views
Coffee Question 係名副其實嘅小店,地方細細,得幾個座位,由一男一女店主經營。成間店最頂癮嘅肯定係個門口,就咁睇,你未必會知點樣入去,原來門口就係中間個偽咖啡自動販賣機😮。喺出邊唔係好多機會食到酸麵種(Sourdough)吐司,所以我專登 order 咗個牛油果吐司,另外加杯 Americano。吐司上面鋪滿牛油果同蕃茄,兩者都用醋調製過,鮮味中帶點微酸,感覺好清新;吐司微甜帶點牛油香,唔係好似 sourdough,一問之下,果然係丹麥吐司。其實如果我知唔係 sourdough,我應該會 order 番 lunch set,因為飽肚啲同平啲🙈。至於杯咖啡就非常高質,難怪短短數十分鐘內,入嚟買外賣嘅人絡繹不絕。為咗杯咖啡,我應該會再嚟幫襯。

2020-09-23 368 views
門口細細好得意,門面整到好似一部自動咖啡售賣機咁,望住個門口差啲都唔知邊度係門柄開門😂店舖座位唔多,大約有八個位,去到剛好未有人,我哋揀呢兩個位,因為可以望到街景!叫咗兩份早餐。英式全日早餐$48 +炸薯餅$8件多士同平時茶餐廳有啲唔同,好似千層酥咁一層層,所以比較鬆脆,全份早餐份量適中Ice honey black coffee $38用蜜糖代替糖漿棉花糖朱古力果仁牛角包🥐$32燒燶咗少少嘅棉花糖😋有啲腰果同果仁,配埋個朱古力醬👍🏻不過牛角包唔夠脆差啲啲Coconut cap $38有啲🥥椰香嘅咖啡味,好特別好好飲。
英式全日早餐$48 +炸薯餅$8
Ice honey black coffee $38
用蜜糖代替糖漿
棉花糖朱古力果仁牛角包🥐$32
Coconut cap $38
有啲🥥椰香嘅咖啡味,好特別好好飲。
2020-09-14
$80 (Breakfast)
2020-09-22 256 views
因為喺對面街拎咗壽司飛要無了期咁等就去飲杯咖啡先門面好似一部咖啡自動販賣機幾得意小小嘅舖無令我覺得好迫反而有一份warm嘅感覺身邊嘅客人都低頭靜靜地做自己嘢黑板寫住可以坐90分鐘算係好大方叫咗杯flat white店員同我講$34我打個突仲以為係自己聽錯因為去開嘅coffee shop已經通常都$38+拉花味道都more than合格有餘絕對對得住價錢坐低半小時都有頗多客人入去買外賣真係好,以後返工買咖啡又多個選擇喇😋
因為喺對面街拎咗壽司飛要無了期咁等
因為去開嘅coffee shop已經通常都$38+
拉花味道都more than合格有餘
絕對對得住價錢
坐低半小時都有頗多客人入去買外賣
真係好,以後返工買咖啡又多個選擇喇😋
flat white
2020-09-22
$38 (Tea)
flat white
2020-09-15 225 views
門面唔算eye-catching,門口似部汽水機,幾得意。店舖較細,大概只能容納6-8人。由幾位年輕店員打理舖頭。.🔸自家製南瓜醬蘑菇意粉($68)分數: (6.9/10)意粉偏挺身,有咬口。南瓜醬甜甜地,南瓜味濃,少少胡椒香。有幾粒雞髀菇,數量唔多。.嗌主食+$16可轉餐,揀一杯細咖啡或者再補差價揀其他飲品。.🔸鴛鴦拿鐵($40) ($24跟餐)分數: (7.7/10)都算幾大杯,好香Earl Grey味。係沖左一杯Latte,加左啲Earl Grey茶粉。飲落原來都幾夾,小編好喜歡。.
門面唔算eye-catching,門口似部汽水機,幾得意。
店舖較細,大概只能容納6-8人。
由幾位年輕店員打理舖頭。

🔸自家製南瓜醬蘑菇意粉($68)
分數: (6.9/10)
意粉偏挺身,有咬口。
南瓜醬甜甜地,南瓜味濃,少少胡椒香。
有幾粒雞髀菇,數量唔多。
自家製南瓜醬蘑菇意粉

嗌主食+$16可轉餐,揀一杯細咖啡
或者再補差價揀其他飲品。
🔸鴛鴦拿鐵($40) ($24跟餐)
分數: (7.7/10)
都算幾大杯,好香Earl Grey味。
係沖左一杯Latte,加左啲Earl Grey茶粉。
飲落原來都幾夾,小編好喜歡。
鴛鴦拿鐵

2020-09-14
$92 (Lunch)
鴛鴦拿鐵
2020-09-14 183 views
口味既野最緊要多人啱口味,否則一蚊都無人食呀,佢地位置偏遠,係長沙灣同荔枝角中間,如果鐘意行舊區既朋友仔應該覺得位置唔錯,靜中帶旺。牛角包都係一般,唔軟又唔硬,但應該可以做得多更好,只要佢有微微既熱感,已經可以帶返出份暖意。 30蚊一個有綿花糖同朱古力既牛角包應該做得更好,客人先會有回頭。一份完美既早餐必定要有蛋啦 ,所以叫咗一份比較完整既早餐,48蚊算係唔錯啦,可惜茄汁豆太少,俾多少少份量會靚仔啲囉 。咖啡都可以啦。

咖啡都可以啦。

2020-08-20 2170 views
在以前公司上班時總會經過這咖啡店,但因為店鋪太小巧,同事太多總是找不到機會試,週末中午來的話大家記得要預些時間來排隊,而且儘量兩小口來喔健怡全日早餐$78健怡早餐和傳統的分別在於蔬果比較多,而且有很大份牛油果!其實這份早餐裡面有很多我不吃的食物,但它製作的方式令我覺得好好吃!特別是焦糖香蕉部份外層燒得剛剛好,香蕉夠綿密,加上沙律菜很爽口,很有健怡感覺~最加分是它選擇了鬆餅代替麵包,裡面還有新鮮果醬,小小一個已經很滿足,而且它的雞肉微微煎過,零脂肪而且口感很香口!每次我叫這個餐我都會另外加錢要薯餅,大家也一定要叫,因為薯餅炸得很脆,而且馬鈴薯味香濃,$8絕對物超所值。cold drip $68這裏的咖啡選擇非常多,這次我特別選擇了cold drip ,可以品嚐到咖啡師的手藝,正式沖泡之前咖啡師會讓你聞一下豆香,介紹給你看看這是哪款豆,才正式沖。平時喜歡和coldbrew的可以嘗試這款,因為衝出來的咖啡會更醇厚,果香很突出,用小杯滿滿喝很有格調,天氣熱的話真的很適合喝這款咖啡!

健怡全日早餐$78

cold drip $68

2020-08-13 446 views
📌 Coffee Question~長沙灣見呢間良心小店告急左幾次就諗住去支持下💛原來因為疫情關係 所以已經冇咗堂食唯有外帶一杯嘢飲支持下💪🏻小店並不大 入面得幾個座位但係店面卻很可愛 幾有特色😆門口係自動販賣機嘅外型 拉開門就會入到去😍不失為一個好嘅打卡位🤣有點兒像我在韓國看到的一間咖啡店主要售賣意粉、All Day Breakfast、吐司同意粉留意番店內只係收現金💵1️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟮嗌左一杯凍嘅matcha latte😍因為行到過嚟都身水身汗🥵估唔到係咁大杯抹茶味雖然唔係好濃烈🍵但係入口順滑 奶味偏重~飲到最後因為啲冰融左 所以較為淡味🤔💡整體嚟講 係一間值得支持嘅小店!見到有唔少人外帶呢度嘅嘢食😋喺附近住嘅不妨嚟試吓🤪✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨整體味道😋: 7/10性價比💵: 7/10 打卡指數😍: 7/10 環境服務🥂: 7/10推薦指數👍🏻: 7/10✄------------------------------✄ 🍴: Coffee Question 📍:長沙灣褔華街588號地下B舖🔍:
📌 Coffee Question~長沙灣

嗌左一杯凍嘅matcha latte😍
因為行到過嚟都身水身汗🥵
估唔到係咁大杯
抹茶味雖然唔係好濃烈🍵
但係入口順滑 奶味偏重~
飲到最後因為啲冰融左 所以較為淡味🤔

💡整體嚟講 係一間值得支持嘅小店!
見到有唔少人外帶呢度嘅嘢食😋

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Coffee Question
📍:長沙灣褔華街588號地下B舖
🔍: 08:00-19:00(Mon-Fri);10:00-18:00(Sat-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie長沙灣
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式