2021-04-06
復活節假期的一個早晨,想給自己一個豐富的早餐作開始,所以便來到這間不太起眼的小店。店面本身不大,七成用作製作food and beverage,剩餘只有一張長橫凳界成三個很窄的座位,每個位都有一張直徑十寸都應該沒有的圓枱,坐得有點辛苦。是日我背了一個背包,但完全冇位安置佢🥴,因為每個座位上都有客人,放地下又阻住走廊,放膝上又頂住張枱,放背後我又坐唔到😓😓真係有點狼狽⋯⋯在我印象中, coffee shop應該是一個可以讓你放下情緒、好好享受眼前那杯咖啡的地方⋯⋯可惜呢度唔係😅😅 所以我建議都係Takeaway會比較好😅講返餐牌,原本想試吓大家推介的all day breakfast,點知店員話而家已經冇做😢,只係得light food (其實都合理的,因為實在太無位了)。我朋友叫咗一件日本生吐司with jam(好似$48)+black coffee($28). 我冇影到相,因為環境實在太窄,郁都唔敢郁😥 生吐司外貌像一片白麵包,沒有餡料,食落都唔覺味道有咩特別,朋友說性價比不高。而black coffee朋友說不錯(我不是專家,所以不懂評論)。而我則點了一客cheese bomb (
而我則點了一客cheese bomb ($48),製作過程有點久,但是是值得等待的(可能因為剛才看過那片生吐司實在太少了😛)看到店員好像是分開兩片多士烤焗,上面各放不同的餡料,完成時再合併起來。餡料基本上有黑松露(炒蛋白?)、芝士和炒蛋。芝士應該是mozzarella cheese,一路咬一路拉絲😁😁,而炒蛋嘅蛋味都好濃,不得不提佢嗰兩片丹麥麵包,都好好食😋。
Cheese bomb
食食吓嘅時候,我杯Earl grey latte都沖好了,呢個又係另一個尷尬位,因為我張枱根本放唔落兩碟野。。。😓 快手食完件三文治,就放返隻吉碟出去 counter換返杯嘢飲返嚟,不過放咗5分鐘,店員都唔收隻吉碟,又令我有啲尷尬(懷疑自己係咪唔應該放嗰度)。。
呢杯Earl grey latte真係幾有驚喜,佢個base (ie Earl grey tea) 好出,加上淡淡的甜味,真係唔錯😃👍
Earl grey latte
題外話,食食下早餐,另一位店員剛上班。她一到步便不停跟原本的店員談話,期間不斷發放負能量,說自己上班時遇到不好的交通情況,期間夾雜了幾句粗口🙄😥 之後兩位又談談之前的客人。。。 其實間鋪咁細,又有食客坐喺度,係咪有需要讓食客看到你們的真性情呢?😅😅