𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎ᴄᴏꜰꜰᴇᴇʟɪɴ 不知不覺 喺香港開業第六個年頭深受意大利咖啡品牌氛圍啟發 @grisocoffee 🇮🇹前排八月再落戶中環 喺陸海通大廈一樓開新分店環境以意式復古風為主 精緻優雅 主打寫字樓客戶今次同朋友接近中午時間嚟到 店內坐滿辦公室人士幾個坐低一齊 飲住咖啡傾下公事 我地就嚟輕食一下幾樣輕食入邊 我同朋友都覺得「 ᴄɪᴀʙᴀᴛᴛᴀ 」好好味意大利包 ✧「 ᴄɪᴀʙᴀᴛᴛᴀ 」我地都第一次係咖啡廳食到口感外脆又鬆軟 包內水分高而軟 佈滿大細不一嘅窿窿肉醬意大利✧ 扁麵發揮出色 意大利扁麵掛醬 口感豐富搭配濃郁肉醬 仲帶有滿滿蛋香 喺扁麵融合醬汁的美味雞肉煙肉三文治 ✧ ʙᴀᴄᴏɴ 帶點煙薰香味 連同慢煮雞肉加上清新生菜 配搭脆口三文治 口感好過癮 早餐必點!期待之後有機會再由大西北到炮台山分店ᴄᴀꜰᴇ ʜᴏᴘᴘᴘɪɴɢ🜸▸ ᴄɪᴀʙᴀᴛᴛᴀ ᴡɪᴛʜ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅʜᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴀɴᴅ ᴘᴇꜱᴛᴏ火腿芝士青醬意大利包 ┅ HKD 88▸ ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴇ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴇᴅ ʀᴀɢᴜ肉醬意大利扁麵
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

口感外脆又鬆軟 包內水分高而軟 佈滿大細不一嘅窿窿
肉醬意大利✧ 扁麵發揮出色 意大利扁麵掛醬 口感豐富
搭配濃郁肉醬 仲帶有滿滿蛋香 喺扁麵融合醬汁的美味
雞肉煙肉三文治 ✧ ʙᴀᴄᴏɴ 帶點煙薰香味 連同慢煮雞肉
加上清新生菜 配搭脆口三文治 口感好過癮 早餐必點!

🜸
▸ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪᴛʜ ʙᴀᴄᴏɴ ᴀɴᴅ
ᴘᴀʀᴍᴇꜱᴀɴ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ
雞肉煙肉三文治 ┅ HKD 78
▸ ᴅɪʀᴛʏ (C) 髒髒咖啡 ┅ HKD 0
▸ ᴄɪᴛʀᴜꜱ ᴄʜᴀᴍᴏᴍɪʟᴇ ᴛᴇᴀ (H)
柑橘洋甘菊茶┅ HKD 0
𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

𓌈˒˒ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇʟɪɴ 𖠿 Inspired by @grisocoffee 🇮🇹

❜ 中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓2號舖
Shop 1, 2/F, LHT Tower, 31 Queen‘s Road Central, Central
— @coffeelin_hk @coffeelin_espresso @grisocoffee

2024-10-09
$200 (Lunch)
  • ᴄɪᴀʙᴀᴛᴛᴀ ᴡɪᴛʜ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʜᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴀɴᴅ ᴘᴇꜱᴛᴏ 火腿芝士青醬意大利包
  • ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴇ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴇᴅ ʀᴀɢᴜ 肉醬意大利扁麵
  • ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪᴛʜ ʙᴀᴄᴏɴ ᴀɴᴅ ᴘᴀʀᴍᴇꜱᴀɴ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ 雞肉煙肉三文治
✲゚*。☕️
中環新開cafe 抵食lunch set😙
一直都未試過Coffeelin
原來最近喺中環開左分店 地點方便Lunch set $128起 已經包埋一杯$42嘅咖啡+湯/沙律中環地段嚟講性價比高!🫶🏻環境好有復古feel🤎Weekend 都可以叫lunch set
前菜係沙律吞拿魚藜麥沙律/凱撤沙律/菠菜湯主菜叫咗青醬磨菇馬鈴薯丸子&肉醬意大利扁面 我覺得馬鈴薯丸子texture腍左少少🤏肉醬意大利扁面 肉醬份量非常多😆飲品如果係$42以上 補差價就可以~最後甜品叫咗個Tiramisu幾好食😙
-✨ 青醬磨菇馬鈴薯丸子Gnocchi with basil pesto ($128)
✨ 肉醬意大利扁面 Tagliatelle with beef ragu ($138)✨ Griso coffee Tiramisu ($68)-📍Coffeelin @coffeelin_hk▫️中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓2號舖▫️跑馬地昌明街8號地舖▫️北角炮台山電氣道228號地舖
✲゚*。☕️

前菜係沙律吞拿魚藜麥沙律/凱撤沙律/菠菜湯
主菜叫咗青醬磨菇馬鈴薯丸子&肉醬意大利扁面
我覺得馬鈴薯丸子texture腍左少少🤏
肉醬意大利扁面 肉醬份量非常多😆
飲品如果係$42以上 補差價就可以~

最後甜品叫咗個Tiramisu
幾好食😙

✨ Griso coffee Tiramisu ($68)
📍Coffeelin @coffeelin_hk
▫️中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓2號舖
▫️跑馬地昌明街8號地舖
▫️北角炮台山電氣道228號地舖
2024-10-02 484 views
中環又開多間分店就去試埋鹹食😙 中環分店開左係商業大廈入面, 所以座位會比較舒服同開揚, 呢度走既係古典路線, 門口既大鏡相當吸睛, 好唔啱打卡, 食物選擇個人覺得午餐時段黎既話Set 會比較抵😊Lunch Set 🍽️Starter🥗✨菠菜湯配義大利乳酪翠綠又濃厚既呢個湯菠菜同乳酪既味道中和得好好, 飲完有種好舒服既感覺, 幾特別既一個湯😌✨吞拿魚藜麥沙律吞拿魚既鹹味成功為整個沙律做調味, 加埋藜麥同沙律菜口感同味道都好好, 健康得黎又🤤Mains🥘✨青醬磨菇馬鈴薯丸子($128)煙韌既馬鈴薯丸子配上青醬味道同口感都好好, 之前食過既呢間既口感係最好🤓✨米蘭燉飯配烤意大利豬肉腸($138)燉飯既配料唔多, 最欣賞係佢既飯煮到剛剛好, 唔會太硬又唔會過腍🥳Drinks☕️✨Hojicha Latte拉花靚, 茶味夠濃, 轉左燕麥奶都冇一種奇怪既味道😙✨Flat White用左偏Nutty既豆好香, 飲完醒神曬🤗呢度真係勁好坐, 位置又夠多完全唔會出現等位既情況, 唔覺意係度坐左3個鐘🤣

Lunch Set 🍽️
Starter🥗
✨菠菜湯配義大利乳酪

✨吞拿魚藜麥沙律

Mains🥘
✨青醬磨菇馬鈴薯丸子($128)

✨米蘭燉飯配烤意大利豬肉腸($138)

Drinks☕️
✨Hojicha Latte
拉花靚, 茶味夠濃, 轉左燕麥奶都冇一種奇怪既味道😙

✨Flat White
用左偏Nutty既豆好香, 飲完醒神曬🤗

2024-09-14
Lunch
2024-09-23 641 views
認識 Coffeelin 由高街開始,好開心第五間分店終於開到中環,由始至終我都很喜歡她的咖啡,選用意大利咖啡店 Griso 烘焙的咖啡豆,洋溢米蘭風情!週末晏起床,早餐只供應到11點,12點到達正好享用午市套餐,選擇沙律、三文治或意粉套餐包飲品,點意粉餐更有前菜。兩個人兩個餐:🥗吞拿魚藜麥沙律🍵菠菜湯配意大利乳酪迷你份量卻又認真處理,賣相吸引!沙律材料新鮮,吞拿魚、藜麥、薯仔粒、蘿蔔仔及蕃茄,無需任何醬汁,口感豐富,健康美味。🍵菠菜湯外表令人垂涎欲滴,深綠色的菠菜,看起來已覺是有營食物,乳酪畫上多個圓圈,既添美感亦倍增幼滑口感。🍝地中海提魚醬意粉配大蝦及魷魚 $168擺盤很有動感,誘人食慾,大蝦兩隻皆一分為二,煎至金黃焦香,魷魚軟熟好嚼,兩點在意粉,沾滿牛油忌廉汁,份外香滑而又富彈性。🍲米蘭燉飯配烤意大利豬肉腸 $138想不到米蘭頓飯相比清新,味道主要來自意大利豬肉腸的鹹香,豐富的芝士醬汁令米飯黏調。☕️黑咖啡☕️鴛鴦 +$13好奇試吓鴛鴦,因為我喜歡奶多的咖啡。意外驚喜是拉花,仔細的獨角獸圖案,原來高手在背後!這個鴛鴦,是我杯茶,咖啡、奶、與茶的比例及味道正合我意。🍩肉桂卷 $25意猶
兩個人兩個餐:

🥗吞拿魚藜麥沙律
🍵菠菜湯配意大利乳酪
迷你份量卻又認真處理,賣相吸引!
🍝地中海提魚醬意粉配大蝦及魷魚 $168
🍲米蘭燉飯配烤意大利豬肉腸 $138
☕️黑咖啡
☕️鴛鴦 +$13
🍩肉桂卷 $25
意猶未盡,揀了肉桂卷作甜品,很多提子,甜蜜而又唔過甜,又脆又鬆軟。
佈置優雅如歐洲小酒館,增分不少,寫意非常,中環添多一家好聚處。
2024-09-21
Waiting Time
172 Minutes (Dine In)
$175 (Lunch)
2024-09-19 541 views
今日🐧 來訪依間位於中環嘅高質cafe❤️ 內裡設計時尚美觀,空間感十足,燈光調控得好好,感覺舒適又放鬆,好啱飲個下午茶chill 一 chill👍 㨂咗幾款pastry 做下午茶😋 首先係幾有特色嘅牛角包配自家製柚子吉士忌廉🤩 食落包身酥脆香口,忌廉細膩香滑,酸酸甜甜,清新又開胃,好正👍 蘋果玉桂蛋糕經烘熱送上,食落和暖軟綿,每一啖都帶有玉桂嘅芬芳🤤 配上一旁嘅雲呢拿汁一齊食,香味層次更豐富🌟 蘋果批造型經典美觀,食落批皮酥脆鬆化,內裡清爽嘅蘋果蓉餡與批皮形成鮮明對比,口感奇佳😘 原味巴斯克蛋糕比起一般常見嘅,質感較輕盈負擔較輕,蛋味出眾,食落軟滑細膩,唔會太膩滯,十分不錯👍 提拉米蘇大大杯送上❤️ 奶油忌廉與手指餅嘅比例恰到好處🌟 口感滑溜順口,每啖都充滿咖啡、可可以及奶油嘅滋味,令人回味無窮😋 㨂咗一杯餐廳特色飲料🌟 鴛鴦🌟 與港式口味有點分別,濃郁嘅奶味出眾,中間夾雜淡淡嘅咖啡和茶香,頗易入口不會過苦👍 表面拉花精美悅目,啱曬打卡❤️ 湯力咖啡飲落清新醒神,濃郁嘅咖啡香配搭爽口嘅湯力水,解膩又消暑🫶

croissant  with  homemade  citrus  custard  cream

apple  and  cinnamon  cake,  vanilla  sauce

apple  pie

original  burnt  cheesecake
griso  coffee  tiramisu
yuan  tang
espresso  tonic
這間Cafe的地理位置非常好距離中環地鐵站只有短短幾分鐘路程室內裝修走歐洲復古風、空間寬敞舒適‣ 地中海鯷魚醬意粉配大蝦及魷魚 ($168)意粉火候控制得好好也很掛汁鯷魚醬味道好吸引🤩 幾香口大蝦、魷魚的肉質軟嫩和新鮮Lunch set會送一小碗藜麥沙律配上吞拿魚和小蘿蔔都幾開胃🤤 ‣ Chicken with bacon and pamesan cheese sandwich ($78)雞肉煮得好嫩滑!! 配上芝士、煙肉、生菜很健康也很飽肚😙‣ Griso Coffee Tiramisu ($68)他們餐廳有自家製的Tiramisu味道跟平時吃的有點不一樣芝士味突出、手指餅夠濕潤‣ Cappucino (set included)喝起來有淡淡的果香,口感醇滑‣ Morning Call (+$23)這杯是由茉莉花茶配果香雙倍濃縮咖啡☕️喝起來同時喝到茶香和咖啡香味💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳環境不錯 食物質素也很好價錢以中環地段來說是合理的大家不妨試試🤣💰Total: $337 ($168.5pax 無10%服務費)📍Coffeelin|@coffeelin_hk coffeel
這間Cafe的地理位置非常好
距離中環地鐵站只有短短幾分鐘路程
室內裝修走歐洲復古風、空間寬敞舒適

‣ 地中海鯷魚醬意粉配大蝦及魷魚 ($168)
意粉火候控制得好好也很掛汁
鯷魚醬味道好吸引🤩 幾香口
大蝦、魷魚的肉質軟嫩和新鮮

Lunch set會送一小碗藜麥沙律
配上吞拿魚和小蘿蔔都幾開胃🤤

雞肉煮得好嫩滑!!
配上芝士、煙肉、生菜
很健康也很飽肚😙

‣ Griso Coffee Tiramisu ($68)
他們餐廳有自家製的Tiramisu
味道跟平時吃的有點不一樣
芝士味突出、手指餅夠濕潤

‣ Cappucino (set included)
喝起來有淡淡的果香,口感醇滑

‣ Morning Call (+$23)
這杯是由茉莉花茶配果香雙倍濃縮咖啡☕️
喝起來同時喝到茶香和咖啡香味

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳環境不錯 食物質素也很好
價錢以中環地段來說是合理的
大家不妨試試🤣

📍Coffeelin|@coffeelin_hk coffeelin_hk
中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓2號舖
全港多間分店🫶🏻
2024-10-18 0 views
唔知點解 我對復古嘅野毫無抵抗力所以朋友見到呢間coffee shop就拉埋我去試了由於無訂位 一夠鐘就立刻跑過去好在有位點餐時發覺 呢間餐廳好講緣分起先以為頭盤個湯揀唔到但refresh一次又揀到想食嘅海鮮意粉點唔到 但走時見到好多檯都有(?)講返食物個湯非常健康To our surprise 個sausage risotto 好味過個肉醬意粉!群眾嘅眼睛係雪亮嘅個甜品奶油croissant 係最好味的配上咖啡 perfect!雖然話成餐lunch 最正係個croissant但想特別鳴謝果度嘅staff我掛住去俾錢 無留意電話放低左員工立刻俾返我,實在感激最後兩位埋單加一 盛惠324中環來說 算克制
唔知點解 我對復古嘅野毫無抵抗力
所以朋友見到呢間coffee shop就拉埋我去試了

由於無訂位 一夠鐘就立刻跑過去
好在有位

點餐時發覺 呢間餐廳好講緣分
起先以為頭盤個湯揀唔到
但refresh一次又揀到
想食嘅海鮮意粉點唔到 但走時見到好多檯都有(?)

講返食物
個湯非常健康

群眾嘅眼睛係雪亮嘅
甜品奶油croissant 係最好味的
配上咖啡 perfect!

雖然話成餐lunch 最正係個croissant
但想特別鳴謝果度嘅staff
我掛住去俾錢 無留意電話放低左
員工立刻俾返我,實在感激

最後兩位埋單加一 盛惠324
中環來說 算克制
如果身處皇后大道中 以為一街只上快餐或高檔餐廳,那不可忽略這家身處商廈內的coffeelin。雖然有幾間分店,年多前曾拜訪灣仔店,這次比起我之前吃過的要高質,主要是餐牌上選擇多而更有特色。其次是以復古chic裝橫,家具等配搭十分合口味,商廈大堂感覺空間大而靜,是可以work from cafe或細細聲傾計的好地方。星期六中午到訪人流都唔少,Pesto Gnocchi with mushrooms $128 薯仔丸子在香港越來越多,看來更小編一樣愛吃的人增加,更多餐廳用南意的傳統料理來製作菜色。這碟整體走乾身路線,Pesto醬杰度以條狀呈現Taliatelle with Beef Ragu $138 看似普通的意大利肉醬麵,收醬剛好,每一條寬麵條掛滿汁,散落在麵條上的芝士很香濃,麵條有蛋香味且有咬口,整個presentation以cafe、地點、裝修比較價錢來說,CP值很高。午餐含前菜和飲品,前菜當日是意式菜湯,看上去顏色很綠,細細碗都有湯上的裝飾,超有心思!咖啡Latte份量比起想像中大,豆是偏向nutty風味。第五間分店是有一定的受客 捧場客,質素不錯才可以保持住一直開店。
星期六中午到訪人流都唔少,

咖啡Latte份量比起想像中大,豆是偏向nutty風味。
今年八月再於中環陸海通大廈一樓開新分店,交通便利,地鐵站一出一分鐘就到。呢間裝修以意式復古風設計,簡單而優雅。食物方面,有早餐、三文治餐、烘焙包點套餐、沙律餐、午餐。Lunch set : (沙律、主菜、咖啡)⇛ 🍝 地中海鯷魚醬意粉配大蝦及魷魚 $168(Seafood Spaghetti with butter, anchovies sauce, prawns and squid)味道好鮮香,意粉好掛汁。⇛🥗凱撤沙律 (a small caesar salad, crispy guanciale and grana padano)⇛ ☕️Mocha +$8⇛ 🐠 烤三文魚配藜麥及辣味番茄醬 $168(Roasted Salmon with quinoa and spicy tomato sauce) 醬汁辣辣地配藜麥同煎香咗嘅三文魚味道好夾。⇛🥗吞拿魚藜麥沙律 (a small quinoa, tuna and radish salad)⇛ ☕️Hojicha Latte +$8

Lunch set :
(沙律、主菜、咖啡)
⇛ 🍝 地中海鯷魚醬意粉配大蝦及魷魚 $168

⇛ ☕️Mocha +$8

⇛ 🐠 烤三文魚配藜麥及辣味番茄醬 $168

⇛🥗吞拿魚藜麥沙律

⇛ ☕️Hojicha Latte +$8
2024-10-09
Lunch
2024-10-10 114 views
今日咁啱喺中環做完野,就即刻打俾喺中環返工嘅朋友,睇吓佢有冇約人食飯,佢話冇約人食飯,但係就只有剛剛好嘅一個鐘食飯,於是我就早少少12點去到攞位,呢個時候其實已經有一半嘅位置俾人坐咗,不過都難怪嘅,呢度有做lunch set,百零蚊就有沙律或,主菜同埋咖啡。我地今日要左青醬蘑菇馬鈴薯丸子同地中海鯷魚醬意粉配大蝦及魷魚。沙律就大家都係揀咗cesar salad,飲品就要左cappuccino。首先我要講個沙律好清新,加埋啲croutons好新鮮,真係脆口嘅,連芝士絲同bacon都有埋,bacon仲要整到超crispy!杯咖啡亦都好香濃,加埋呢度有得要soy milk,所以啱晒我呢啲鍾意飲植物奶嘅人。gnocci嘅口感適中,夠煙靭,加埋pesto醬一齊食真係好過癮,識落更加有一陣濃濃嘅牛油味。另外個pasta都有驚喜,冇諗過會有咁多魷魚,而且大蝦都好大隻!

2024-10-06 93 views
懷舊復古風裝修的Coffeelin,每一個位置都精緻打卡,食物同樣精緻有美感,當然味道都有水準~文末附餐牌參考~Lunch Set包裝頭盤、主菜、飲品,兩款頭盤分別是菠菜湯及呑拿魚藜麥,味道清新開胃~主菜是地中海堤魚醬意粉配大蝦及鯇魚,這款醬汁少見,而且味道特別,濃淍掛汁的口感很得我歡心!另一款主菜是烤三文魚配藜麥及辣味番茄醬,醬汁帶點微辣很惹味,藜麥口感爽脆,烤三文魚的熟成程度剛剛好~兩杯飲品都是咖啡,是我們喜歡的Nutty!⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯𖤣 地中海堤魚醬意粉配大蝦及鯇魚($168)𖤣 烤三文魚配藜麥及辣味番茄醬($168)𖤣 Coffee Tonic(+$13)餐牌參考

Lunch Set包裝頭盤、主菜、飲品,
兩款頭盤分別是菠菜湯及呑拿魚藜麥,味道清新開胃~

兩杯飲品都是咖啡,是我們喜歡的Nutty!

⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯
𖤣 地中海堤魚醬意粉配大蝦及鯇魚($168)
𖤣 烤三文魚配藜麥及辣味番茄醬($168)
𖤣 Coffee Tonic(+$13)

餐牌參考

$174 (Lunch)
《Coffeelin》人氣咖啡店Coffeelin於中環開設了新分店新店裝修帶意式復古風,但都繼續保持固有的橙綠色風格每天12-3pm都有lunch set提供,包括前菜+主菜+咖啡前菜可選湯或沙律,我地都揀了菠菜湯加意大利乳酪,新鮮菠菜蓉打成,口感濃郁青醬磨菇馬鈴薯丸子,丸子煎炒過後外脆內軟糯,濃郁的羅勒青醬,加上酸酸的蕃茄乾,倍增滋味地中海鯷魚醬意粉配大蝦及魷魚,海鮮都煎得夠哂香口,牛油鯷魚醬汁鹹香又creamy,配意粉好好味另外亦點了巴馬臣芝士黑松露薯條,薯條香脆可口,上面灑上大量巴馬臣芝士碎,鹹香又滋味,但要3pm後才提供咖啡另外補了差價點了Mocha及Dirty,咖啡味濃郁細緻
《Coffeelin》

人氣咖啡店Coffeelin於中環開設了新分店

新店裝修帶意式復古風,但都繼續保持固有的橙綠色風格

咖啡另外補了差價點了Mocha及Dirty,咖啡味濃郁細緻
2024-09-21 228 views
無啦啦落紅雨☔️ 求其入中環陸海通大廈避雨 點知俾我發現陸洲🤩 有間新開嘅coffeelin 係等停雨期間就填飽個肚先😋青醬磨菇馬鈴薯丸子🧆 •Gnocchi with Basil Pesto• 每粒薯仔都非常細粒 煎至半焦口感 一粒一粒停唔到口 入面仲有薄片磨菇加青醬 vegetarian最佳之選~雞肉煙肉三文治🥪 •chicken with bacon and parmesan cheese sandwich• 雞肉煙肉🥓夾埋一齊 煙肉幾有口感 食完素pasta要食返少少肉補充protein🤓食完主食就到pastry🙂‍↕️ coffee break 靈魂之最臻子朱古力牛角包🥐 •Hazehut croissant• 大大件pastry配咖啡一流😋 聽住出面落雨嘅瀝瀝聲 瞬間覺得時間都過得慢啲肉桂卷🥨 •cinnamon whirl• 成個肉桂卷俾大量提子乾密集式包圍住!如果你係提子乾愛好者一定唔可以錯過最後緊係要叫個甜品收尾😆 •Griso Coffee Tiramisu• 好creamy嘅口感 同平時做法有少少唔同 呢度個手指餅係有整細粒分開擺 令個tiramisu更有口感 咖啡味

臻子朱古力牛角包🥐 •Hazehut croissant•

肉桂卷🥨 •cinnamon whirl•

最後緊係要叫個甜品收尾😆

•Griso Coffee Tiramisu•
好creamy嘅口感 同平時做法有少少唔同 呢度個手指餅係有整細粒分開擺 令個tiramisu更有口感 咖啡味唔算好重

☕️ Flat White ☕️Americano
可能揀single or double shot, whole/skimmed/oat milk 🍼

整體環境好舒服 唔會有種急住還枱 可以坐係度慢慢傾計嘅感覺
2024-09-13 357 views
之前試過佢地其他分店 佢地中環新分店開張 菜式同之前食過都有啲唔同 店舖既裝飾vintage得黎好靚 坐落都好舒服🪴Seafood Spaghetti with butter, anchovies sauce, prawns and squid 💰$168 呢個意粉真係超出色!!!!我同朋友都一致覺得係近排食過最好食嘅意粉🍝 一上枱已經聞到好香嘅煎蝦味 個意粉個汁調味亦都整得好好👍🏻 可以話係滿分🤣Cinnamon Whirl + Espresso tonic 💰$65Cinnamon roll就正正常常啦~~ 幾脆口配埋Espresso tonic都唔錯 咖啡唔算特別酸 味道偏淡~Tiramisu 💰$68個Tiramisu唔算好甜 入口都幾順滑Hojicha Latte 💰$55淡淡地茶香味 飲落幾好飲 唔會話驚有粉粉地既口感😌

之前試過佢地其他分店 佢地中環新分店開張

呢個意粉真係超出色!!!!

Cinnamon roll就正正常常啦~~ 幾脆口

Tiramisu 💰$68
個Tiramisu唔算好甜 入口都幾順滑

Hojicha Latte 💰$55

淡淡地茶香味 飲落幾好飲 唔會話驚有粉粉地既口感😌
$178 (Lunch)
2024-09-08 642 views
˙ᴥ˙復古意式風情是coffeelin的核心元素。但每一家分店都有獨特的風格,剛剛新開不久的中環店也不例外,設計師匠心獨具用上分明的顏色,帶來復古又chic的視覺的衝擊午餐的頭盤選了鮮嫩的意式菜湯,用上ricotta口感更細滑,還有葉子狀拉花,細節度✔️選了兩款不同的意粉分享,地中魚堤魚醬意粉鮮味十足,配上彈牙的魷魚圈和烤大蝦,醬汁既濃綢又creamy可以平衡堤魚的咸香,意粉是Al Dente,彈牙又有嚼勁的意粉另一款經典的意大利肉醬闊條麵也很好吃,一道說易不易,說難不難的傳統意大利美食,ragu肉醬的很香濃有層次,這裏的熱食跟跑馬地店一樣有質素!最早認識這裏的咖啡就是Dirty,口味香濃飲到帶少許nutty。比較深刻的是Misty Forest,口感有點像cold brew帶有微微的可可香,表面有一層綿密的foam,一開始會覺得比較清淡,細味又嚐到層次感,整體也很滿意—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:Starter:small spinach soup. Ricotta and caramlized butter Main: Tagliatelle with beef raguSea
˙ᴥ˙

復古意式風情是coffeelin的核心元素。

—————-

𖠿𖥣 Coffeelin
〒中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓2號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls