2022-10-25 75 views
跑馬地chill corner👻Mojito (Mocktail) - $78哩間餐廳係pet-friendly,一入門口就見到有隻poodle坐係凳上面,超可愛!我哋用餐期間見到有大狗細狗主人都同朋友入黎飲返杯chit chat 下,加上環境燈光偏暖色調,所以成個感覺都好warm好舒服。等緊野食既時候仲可以欣賞下佢地既bartender調酒添 。不過咁岩當晚有揸車,唔適合飲酒,所以叫佢改咗杯mojito做mocktail,好清新好飲。 青檸同薄荷味唔重Avocado Egg Crostini $78一上菜就聞到蛋香,加埋下面軟滑嘅牛油果醬同脆身得黎帶少少煙韌既麵包,食落非常香口creamy。味道口感同賣相都一流,成個配搭都好清新健康 ,食完完全唔會覺得漏。Parmesan Truffle Fries $63薯條本身無點調味,主要都係食黑松露醬既鹹香。 薯條屬於幼薯,薯仔味道好香,脆得黎食到薯仔既口感,放耐左仍然保持到香脆。由於我對面果位唔食芝士,但我又係Parmigiano Reggiano狂熱fans,所以我叫佢地上菜芝士另上。..最後竟然黎左一大碗芝士,薯條點完醬再點芝士,一個字

跑馬地chill corner👻

Mojito (Mocktail) - $78

Avocado Egg Crostini $78

Parmesan Truffle Fries $63

..最後竟然黎左一大碗芝士,薯條點完醬再點芝士,一個字 爽!

個人覺得如果落少少鹽吊味會更perfect!

Truffle Mushroom $128

Gnocchi 軟糯得黎煎到少脆身 配埋蒜香黑松露油簡直係巔峰組合 一啖接住一啖無停過
Mushroom 有幾種,每款都非常Juicy亦食得出濃郁既菇味。

下次黎都會再叫,同時希望菇既份量可以多少少。

HV Tiramisu $68

一直對Tiramisu 都情有獨鍾,所以甜品一定要試埋!呢個Tiramisu 口感輕身,整體好滑同重咖啡味,雖然酒味唔重,但呢個Tiramisu 嘅賣點係topping 加左藍莓醬,提升左個甜度,令口感比一般食嘅Tiramisu 更豐富。
2022-10-22 39 views
跑馬地除左馬場,原來都有唔少美食,本身係做完野飲杯野休息下,去到「Coffeelin 」肚餓就食埋飯。Coffeelin 裝修風格都好英國🇬🇧風,餐廳入面用牆身用綠寶石色牆磚再鎢絲燈膽,成個格調好舒服柔和!同埋係pet friendly coffee,可以帶狗狗🐶入去坐。今晚叫左「HV Meatballs」有濃濃嘅番茄🍅汁,肉丸一份3粒仲要好大粒。仲有叫左「Duck Raghu」,鴨肉配長通粉,手撕鴨肉再配香濃番茄汁🥫撈埋長通粉,口感味道一洗,鴨肉份量多,食極都仲有。飲埋杯Cocktail 「The Hero」,再加埋餐廳環境,成件事好chill!最後叫左件「HV Tiramisu」,份量有手掌🖐️咁大仲要勁厚。今次總評分係有成4分,份量大,環境好chill 坐到唔想走

今次總評分係有成4分,份量大,環境好chill 坐到唔想走
2022-10-20
$200 (Dinner)
  • Duck Ragu
  • HV Tiramisu
  • HV Meatballs
2022-10-22 35 views
裝修幾靚好有工業風👍🏻 用大落地玻璃,我好鍾意呢種style估唔到呢間小店仲有Bartender😳 每個人都要order飲品,八點前仲有買一送一優惠🥃,好抵🍸我叫左Prosecco $78係一種起泡葡萄酒,口感唔錯,易入口🥂🥙前菜我揀咗BURRATA PROSCIUTTO SALAD $118有火箭菜、忌廉芝士、蕃茄、Parma Ham蔬菜全部好新鮮,配上黑醋真係好開胃🥗🥪GALLIA TOASTIE $55多士烘到有坑,好鬆脆,夾住火腿芝士同埋蕃茄,趁熱食真係好好正🤪

估唔到呢間小店仲有Bartender😳

每個人都要order飲品,八點前仲有買一送一優惠🥃,好抵

🍸我叫左Prosecco $78

係一種起泡葡萄酒,口感唔錯,易入口🥂

有火箭菜、忌廉芝士、蕃茄、Parma Ham

蔬菜全部好新鮮,配上黑醋真係好開胃🥗

🥪GALLIA TOASTIE $55

2022-10-21 39 views
今日放工之後有點累 所以朋友車左我去一間cafe enjoy 下~ 傾下計聚舊😉 我地今日去左跑馬地既coffeelin HV 我地見到佢有酒可以買一送一😋 咁我地當然每日叫一杯 ~ 我叫左一杯Aperol Spritz 朋友就點左一杯 Americano cocktail 🍹 利口酒味好濃🫡鍾意利口酒既朋友一定要點aperol spritz😝特別想讚下佢地既特色餐廳有bartender 大家可以off-menu 將cocktail調較成mocktail😌我地點左唔同既野食試吓☺️ 佢地既黑松露薯條既份量係超級超級多, 多到個碗都放唔哂😜🤪 係幼身果種既薯條🍟 炸得剛剛好😋 之後仲點左一份meatballs ~ 一份有3 粒大肉丸,配上酸酸既蕃茄汁, 真係perfect match😎 但要講到最愛既就係佢地既truffle mushroom 🍄 超好食~ 上面係蘑菇下面係小薯仔🥔 我地仲叫左一份coffeelin 的signature ~ HV Crostini 好好食~ 配返剛剛既汁真係好正好chill 星期五既晚上同朋友每人食小小野 飲下酒 傾下計☺️ Coffeelin 係一個唔錯既

星期五既晚上同朋友每人食小小野 飲下酒 傾下計☺️ Coffeelin 係一個唔錯既選擇
2022-10-20 30 views
今日同fd去跑馬地,就黎左呢間店嘆個lunch。呢到係間嘆咖啡嘅店,食物選擇雖然唔多,但每樣都好好食。首先就叫左Avocado Egg Crostini, 牛油果加蛋味道好夾,口味清爽。然後叫左HV Meatballs,呢個十分推薦,好多肉汁,肉質肉味都好夠。再叫左兩個意粉,分別係Nduja and Rapini同埋Duck Ragu。第一個意粉就係辣嘅,口味濃郁,而家味道好特別,十分惹味。而第2款意粉就係鴨肉意粉,鴨肉份量都好多,配埋意粉醬汁都好夾幾好味。最後就叫左兩個甜品,一個檸檬撻同埋tiramisu。兩個味道都唔會話超甜,入口好軟滑,推薦大家試下!

第一個意粉就係辣嘅,口味濃郁,而家味道好特別,十分惹味。

2022-10-19 27 views
之前有去過Coffeelin喺西營盤高街嘅舖頭,試過panini同咖啡,感覺都唔錯。今晚嚟到佢哋喺跑馬地嘅舖頭,本身都有少少期待。Boulevardier (rye whiskey, sweet vermouth and Campari)原來佢哋除咗有咖啡之外,亦有Bartender駐場。叫左杯Boulevardier,佢就好似係Negroni嘅表親,只係由gin轉成whiskey。Parmesan Truffle Fries (truffle aioli, parmigiano reggiano)薯條份量都幾足,配上Parmesan芝士絲,再點埋truffle醬,唔錯。Duck Ragu (pacherri pasta, confit duck, red wine sauce)一上擡已經聞到好香嘅鴨肉味,長通粉咬落夠哂彈牙,配上紅酒醬汁同蕃茄都幾醒胃。HV Meatballs (pork and beef, tomato sugo)肉丸由豬肉同牛肉混合而成,咬落都幾鬆軟,內裏亦有肉汁。Basque Burnt Cheesecake巴斯克焦香芝士蛋糕味道濃郁,如果可以再燒焦啲就perf

肉丸由豬肉同牛肉混合而成,咬落都幾鬆軟,內裏亦有肉汁。

Basque Burnt Cheesecake
巴斯克焦香芝士蛋糕味道濃郁,如果可以再燒焦啲就perfect啦。
HV Tiramisu (blueberry compote)
個tiramisu都幾濕潤,配上甜甜酸酸嘅藍莓醬,我都幾鍾意依個配搭。

整體嚟講,依度嘅食物都令我幾滿意,環境亦幾有情調,值得再次幫襯。
2022-10-19
$239 (Dinner)
2022-10-19 29 views
連續2天3號風球,並未有影響放假心情。今天去的coffee shop 有幾間分店,去的是位於跑馬地的分店,以綠色為主調,樓底很高,給人很舒服的感覺,亦可以打卡,chill 一chill。Matcha latte 🍵拉花好有心思,很creamy ,有淡淡抹茶香。Longan Buckwheat 🫖有龍眼的清香,亦有麥茶香,味道芳香。Tridente Toastie 🥯多士烘得香脆,夾住茄子、芝士、火腿和香蒜醬,味道濃郁,芝士拉絲。Meatballs 🍡肉丸有三大粒,爽彈香口,滿滿的蕃茄醬和芝士令味道提升。Tiramisu 🍮平時吃的tiramisu 都沒有加醬,這間店鋪卻加了藍莓🫐醬,但沒有違和感,味道很夾。Tiramisu 甜度適中,creamy 得來有少少酒香。Basque burnt cheesecake 🍰散發著淡淡芝士味,上面焦香,口感濕潤軟滑,香濃綿密。

Matcha latte 🍵
拉花好有心思,很creamy ,有淡淡抹茶香。

Longan Buckwheat 🫖
有龍眼的清香,亦有麥茶香,味道芳香。

Tridente Toastie 🥯

Meatballs 🍡
肉丸有三大粒,爽彈香口,滿滿的蕃茄醬和芝士令味道提升。

Tiramisu 🍮

Basque burnt cheesecake 🍰
散發著淡淡芝士味,上面焦香,口感濕潤軟滑,香濃綿密。
2022-10-19 14 views
店子是在一個寧靜的地方,以自家調製的酒作主調,達到輕鬆的感覺。青綠色之外觀~時髦摩登之室內裝潢,帶來濃厚歐式風情。古典時髦兼具的意式風情,值得打卡。店內設計是復古意式風格,設外吃之地方,猶如置身意大利呢!打卡一流!牛油果玉子酸包保留了牛油果特⾊,額外也添加⼀份厚實且鬆軟的⼝感,棒。TRIDENT TOASTIE多士有滿滿芝士香,拉出芝士香味~芝士多到很棒,有美國色彩之菜式,在英國和美國的料理中之吸引食品~對芝士多士這個感覺很好~帕爾瑪火腿的肉香也啖啖甜品也有多樣選擇,試試邪惡巴斯克芝士旦糕。發源地據聞是西班牙城市,餐廳用傳統的做法~有用經典的芝士旦糕配料,份量很大,來到這店,又怎能不吃經典又搶手的巴斯克芝士旦糕~有供應很多不同旦糕~這時間來點一份多士,一杯飲品,跟朋友在舒服的店子,聊聊天~店員服務很好,食物有傳統之感覺,多款意式三文治。份量來說非常足料,品嚐風乾帕爾瑪火腿,不錯喔

牛油果玉子酸包
保留了牛油果特⾊,額外也添加⼀份厚實且鬆軟的⼝感,棒。

TRIDENT TOASTIE

有供應很多不同旦糕~

2022-10-18 47 views
放工黎coffeelin relax下,之前去過西環既coffeelin食cake質素唔錯今次就黎跑馬地分店食dinner依間餐廳日頭係cafe夜晚就變身酒吧有bartender係度調酒依度仲有off-menu可以根據客人需求將cocktail調較成mocktail添!Antipasti $98叫左個頭盤開開胃口先,一set有齊意大利風乾火腿、塞滿芝士既甜椒、橄欖,火腿咸香美味!Nduja and Rapini $128帶點辣度,用茴香辣肉腸整成肉醬mix埋strozzapreti pasta,辣得黎好惹味,上面加上兩條烤過既油菜花!Truffle Mushroom $128好得意,第一次食由薯仔同麵粉揉成既一粒粒小糰子,好似小饅頭咁,食落軟熟又香口,加入左不同既菇類作調味,仲有garlic Truffle sauce,令成個dish味道提升!HV Tiramisu $68好soft又滑既tiramisu,帶有咖啡香同酒香味,仲加入左藍莓醬,酸酸地甜甜地,好match!Negroni $78用Gin, Campari, sweet vermouth調成既酒,好易入口,甜甜地帶有少少酒香

今次就黎跑馬地分店食dinner

依間餐廳日頭係cafe夜晚就變身酒吧

bartender係度調酒

Antipasti $98

Nduja and Rapini $128

Truffle Mushroom $128

HV Tiramisu $68

Negroni $78

用Gin, Campari, sweet vermouth調成既酒,好易入口,甜甜地帶有少少酒香,好滑!
2022-10-07
Type of Meal
Dinner
  • HV Tiramisu
2022-10-14 1293 views
跑馬地慢活小店發現!因著工作關係,十多年前跑馬地曾是為食肥仔常來的小區,但數數手指已有多年沒有深入了解這個後花園,早前來到逛一下發覺已是另有一番新景象,偶爾在後街處發現一間門面鮮亮的Cafe,十分Eye Catching,遂決定入內一試。小店以美式Vintage風格為主調,倘大的吧枱放滿了咖啡和特色酒品,原來除了咖啡之外還有酒類Cocktail供應。高高的樓底蠻有空間感,在內用餐氣氛典雅悠閒,眼見座無虛席客如輪轉,滿有期待。 隱身於後街之內,樓底高富空間感,座位舒適寬闊,是漫活Chill下的好地方。 除了咖啡之外,還有Mocktail 和Cocktail供應,當然亦少不了前菜主食和甜品,而且定價合理,飲品和食品質素均不俗,雖然座位不算太多,有機會要等一會兒,但也算是值得一試的小🥓 Anti Pasti $98意大利火腿、橄欖漬、芝士釀辣椒伴多士,款式多樣的意式冷盆小食,火腿鹹鮮橄欖甘香,釀辣椒加入了忌廉芝士,入口奶香滿滿,佐上多士的鬆脆更添香口。 🥖HV Crostini $83烘得香脆的多士上搽上了海量的流心水牛芝士和風乾番茄蓉,再放上鹹鮮傳統白鯷魚,入口鹹中帶酸,鮮香豐盈,層次多變

Anti Pasti

🥓 Anti Pasti $98

🥖HV Crostini $83
烘得香脆的多士上搽上了海量的流心水牛芝士和風乾番茄蓉,再放上鹹鮮傳統白鯷魚,入口鹹中帶酸,鮮香豐盈,層次多變。

Truffle Mushroom

🥘Truffle Mushroom $128
Gnocchi意式馬鈴薯丸子拌上大啡菇和蘑菇片,配上蒜香松露醬汁,粉軟QQ的,滲著淡淡菌香和松露幽香,簡單直接的濃香味美,著實不俗。

🍰HV Tiramisu
提拉米蘇軟滑濕潤滿有咖啡酒香,不會太濃郁;加上面層放上了甜酸的藍莓醬,口感味道豐富多樣,不太甜適合港人口味。

Americano / Season Special

☕️ Americano 美式咖啡(熱) $32
咖啡熱烘烘的甘苦不酸,咖啡香突出,順滑濃香,醒神之選。

🍹Season Special
店員推介的是日新品,以五花茶加上鹹檸檬和其他配料調成的特飲,微微鹹酸,冰爽醒胃,生津解渴。

2022-08-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Anti Pasti
Truffle Mushroom
Americano / Season Special
2022-10-11 535 views
呢日Coffeelin 同其餘兩間分店好唔同有酒吧,所以係有酒飲架!Night time去個feel仲幾chill添!門口位置都好受歡迎~都有唔少人帶埋主子一起去happy hour🐶 *注意呢度夜晚係無咖啡嗰啲架!*🥃 < 𝕊𝕠𝕦𝕣𝕤 $𝟟𝟠 >Choice of Vodka, Bourbon OR Amaretto Fresh Lemon Juice, Syrup and Plant-based protein味道酸酸哋幾清新,同Vodka味好夾,好岩好仔飲。Italian Sandwiches:< ℍ𝕍 ℂℝ𝕆𝕊𝕋𝕀ℕ𝕀 $𝟠𝟛 >Sicilian white anchovies, oven dried tomatoes, burrata 蕃茄乾大塊又有酸香,鯷魚都係酸酸哋,所以整體偏酸開胃,加埋芝士好香口,麵包都脆口煙韌。< 𝔸ℕ𝕋𝕀ℙ𝔸𝕊𝕋𝕀 $𝟡𝟠 >Prosciutto crudo, olives stuffed peppers意大利式餐前小吃:parma ham 、多士、橄欖及車厘茄中間放有芝士,但酒一流。< ℙ𝔸

呢日Coffeelin 同其餘兩間分店好唔同
有酒吧,所以係有酒飲架!
Night time去個feel仲幾chill添!
門口位置都好受歡迎~
都有唔少人帶埋主子一起去happy hour🐶

*注意呢度夜晚係無咖啡嗰啲架!*

🥃 < 𝕊𝕠𝕦𝕣𝕤 $𝟟𝟠 >
味道酸酸哋幾清新,同Vodka味好夾,好岩好仔飲。

Italian Sandwiches:
< ℍ𝕍 ℂℝ𝕆𝕊𝕋𝕀ℕ𝕀 $𝟠𝟛 >

< 𝔸ℕ𝕋𝕀ℙ𝔸𝕊𝕋𝕀 $𝟡𝟠 >

< ℙ𝔸ℝ𝕄𝔼𝕊𝔸ℕ 𝕋ℝ𝕌𝔽𝔽𝕃𝔼 𝔽ℝ𝕀𝔼𝕊 $𝟞𝟛 >
Truffle aioli, parmigiano reggieno
熱辣辣即炸好新鮮,香脆內糯,加埋松露醬夠晒惹味,會食唔停。

< 𝕋𝕣𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖 𝕄𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 $𝟙𝟚𝟠 >
gnocchi portobello, button, garlic truffle sauce, mushrooms
意式馬鈴薯丸子煙煙韌韌好有口感,加上松露十分香郁,再放上煎香咗嘅同菇菌好惹口~

< 𝔹𝔸𝕊ℚ𝕌𝔼 𝔹𝕌ℝℕ𝕋 ℂℍ𝔼𝔼𝕊𝔼ℂ𝔸𝕂𝔼 $𝟝𝟛 >
食完濃味野,食返個甜品中和下膩感。
芝士蛋糕幾滑,唔算好膩,兩個人share食岩岩好。

呢度幾好feel,下次試吓day time嚟先!
2022-09-23
$250 (Dinner)
2022-10-10 356 views
<<跑馬地隱世咖啡店>>朋友一直bookmark咗呢間餐廳,適逢慶祝生日就決定陪佢一試!餐廳係港島區有幾間分店,跑馬地分店特別在於「啡酒合一」,日頭係cafe,夜晚就會搖身一變做有bartender嘅酒吧。餐廳位於寧靜小巷嘅角落,門面係以綠色為主嘅復古風格。夜晚嚟到店入面有柔和嘅燈光,配合外國抒情音樂,非常有情調,好適合同朋友談心。相信白天再訪嘅話亦別有一番風味。.🟥Parmesan Truffle Fries $63🟧一大盤剛剛炸好嘅幼身薯條灑上一絲絲嘅芝士,非常香口,再配埋truffle sauce,送酒一流!.🟨HV Meatballs $88🟩自家製嘅肉丸,用上豬肉同牛肉,一份有三大粒,外層煎得香脆,咬入口有肉汁唔會乾爭爭。再沾上蕃茄醬,好惹味!.🟦Duck Ragu $128🟪意大利水管粉有咬口,每一條都均匀沾上香草蕃茄醬汁,仲有啖啖嘅油封鴨絲,香口唔油膩~.⬛️Truffle Mushroom Gnocchi $128⬜️呢款pasta唔係間間意大利餐廳都有,所以係menu見到就二話不說order咗。粒粒薯仔麵團係煙煙韌韌嘅口感,再配上大大片嘅蘑
<<跑馬地隱世咖啡店>>
🟥Parmesan Truffle Fries $63🟧
🟨HV Meatballs $88🟩
🟦Duck Ragu $128🟪
呢款pasta唔係間間意大利餐廳都有,所以係menu見到就二話不說order咗。粒粒薯仔麵團係煙煙韌韌嘅口感,再配上大大片嘅蘑菇同芝士粉,香氣十足,第一次食嘅我覺得好有驚喜!
🟫Mimosa / Sours $78🟫
美食當然少不了美酒。我同朋友係cocktail menu入面揀咗Mimosa同Sours,分別係橙汁配氣泡酒同威士忌配檸檬汁,好清新!
🧭Coffeelin (昌明街) (跑馬地)
地址: 跑馬地昌明街8號地舖
  • Duck Ragu
  • HV Meatballs
2022-10-10 282 views
近來天氣終於涼返啲,所以去咗跑馬地散步🌤。呢個社區靜中帶旺,自成一角,有唔少老字號商舖同特色餐廳。我哋夜晚就幫襯咗位於內街轉角位嘅「Coffeelin」。餐廳環境別具風味,有室外座位,可以帶埋寵物一齊到訪。店內滿有復古氣息,暗色系配上工業風嘅裝潢,再加特高樓底,打卡一流📸。呢度日頭喺Cafe,夜晚就係酒吧餐廳,所以只賣酒水🥂、不賣咖啡。除咗輕食之外,佢亦提供意粉等比較飽肚嘅食物,晚餐食就啱晒。Antipasti($98),首先嚟一個前菜拼盤,開開胃🤤。拼盤內容豐富,包括油浸橄欖、芝士釀蕃茄仔、意大利風乾火腿同埋脆麵包薄片。全部食物都好惹味,但又唔會過鹹。🥓薄切火腿帶油脂香,食落喺口中溶化。Truffle Mushroom Gnocchi($128),香港雖然多咗好多餐廳有賣薯仔粉團Gnocchi🥔,但口味大不同。我認為呢度嘅幾出色,因為每粒外層都煎脆咗,薯仔比例較多,唔係得嚿麵粉,富層次感。搭伴嘅雜菇再配埋蒜香松露汁,令菜式充滿菇香🍄。Duck Ragu Paccheri($128),呢碟Pasta較Gnocchi濃味,感覺有少少似肉醬意粉🍝,不過肉碎就換成為鴨肉絲,肉味幾香,份量都幾
Duck Ragu Paccheri
Duck Ragu Paccheri($128),呢碟Pasta較Gnocchi濃味,感覺有少少似肉醬意粉🍝,不過肉碎就換成為鴨肉絲,肉味幾香,份量都幾多。Paccheri係巨型長通粉,中間空窿嘅位置掛汁一流,口感彈牙。醬汁以紅酒汁做底🍷,再加入蕃茄等食材,食落仲帶微微辣。
HV Tiramisu
HV Tiramisu($68),作為提拉米蘇達人嘅我當然要嗌嚟試吓🤣,佢嘅形狀幾經典,不過顏色就與別不同。因為上層佔咗一半係白色嘅馬斯卡邦芝士;而下層就係浸泡咗咖啡酒嘅手指餅☕️,味道都算正宗。但伴旁嘅藍莓醬對我而言,就有啲格格不入。
The Hugo
The Hugo($78),餐廳提供多款傳統Cocktail🍹,價錢唔貴,好適合同朋友飲返杯。我點嘅呢款由意大利氣泡酒、接骨木花酒、薄荷同梳打水溝成,味道好夾,酒味恰到好處,感覺清新🌿。
總括嚟講,如果去開跑馬地嘅話,不妨可以考慮到訪Coffeelin,喺度食嘢飲嘢,通通都得。放假遠離煩囂,嚟Chill一下吧😃!
$220 (Dinner)
2022-10-09 29 views
ᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ 一直是很想二訪的咖啡店週末跟友人在銅鑼灣逛街後就坐電車 休閒地到跑馬地吃個輕便的晚餐五時多後 入夜後的 ᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ 搖身一變 有了小酒館的氛圍依然是人氣十足 滿座到不行門外聚集不少毛孩們一起玩耍小確幸等候了幾分鐘就能入座室内餐點有部份全日供應不乏一些輕食 三文治和意粉晚上也有提供 ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ 等飲料供應每張桌子都有一盞小夜燈 氛圍感 ᴍᴀx畢竟不算太餓 點了一些輕食跟朋友分享𓋪 𝘎𝘢𝘭𝘭𝘪𝘢 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵以火腿 蕃茄 他他醬組合的吐司外面薄身的吐司微烘 配上少許鹹香的火腿片裡面沾上酸甜清爽的他他醬 新奇又好味的配搭 跟朋友一人一件很快 ᴋ.ᴏ. 了𓋪 𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘉𝘶𝘳𝘯𝘵 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦看到餐牌本來想點 ғʟᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ店員說已經沒有製作了 (嗚) 於是點芝士蛋糕口感順滑 內餡香濃綿密的芝士不錯吃焦香味可更明顯𓎺 𝘚𝘪𝘯𝘨𝘭𝘦 𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦友人怕失眠 晚上不喝咖啡 / 茶就點了單品朱古力採用了秘魯 𝟽𝟻% 可可豆製成的熱朱古力口感順滑不太甜 而且還有拉花頗驚喜很喜歡跑馬地那自成一角的舒適感跟喜歡大坑的咖啡店
ᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ 一直是很想二訪的咖啡店

很喜歡跑馬地那自成一角的舒適感
跟喜歡大坑的咖啡店一樣
稍稍遠離煩囂又不會過於人煙疏落
下次再來嚐嚐他們的意粉吧
襯有時間去遠少少Relax吓,一向好鍾意港島區~生活節奏比其他地方慢啲,餐廳又吸引啲~今次同朋友去咗跑馬地行下,行到攰入去飲杯野坐下~🥂🍷🥂🍷🥂🍷🥂🍷🥂🍷The Hugo $78(Prosecco, Elderflower Liqueur, Fresh Mint Leaves and Soda Water)個人喜歡一啲比較清爽嘅類型,最好入口會甜甜地添~加入咗薄荷葉同梳打水嘅組合就最適合行到熱辣辣嗰時飲喇~而且份量相對較多,清爽又解喝!🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹Mimosa $78(Prosecco and Orange juice)朋友就叫咗相對簡單嘅Mimosa,氣泡酒加入橙汁,帶果味之餘,又唔會蓋過酒嘅味道~🍖🧀🫒🍖🧀🫒🍖🧀🫒🍖🧀ANTIPASTI $98prosciutto crudo, olives , stuffed peppers非常適合送酒嘅antipasti,有巴馬火腿、橄欖、芝士釀辣椒,仲有大量麵包作伴~一向唔鍾意食辣椒嘅我竟然覺得依個芝士釀辣椒好好食~辣椒味唔會太重,同芝士味好相配。而朋友就非常鍾意食個橄欖,基本上佢清晒成碟~🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝TRUFFLE MUSH

🥂🍷🥂🍷🥂🍷🥂🍷🥂🍷
The Hugo $78
🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹
Mimosa $78
(Prosecco and Orange juice)
🍖🧀🫒🍖🧀🫒🍖🧀🫒🍖🧀
ANTIPASTI $98
🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝
TRUFFLE MUSHROOM $128
幾款主食入面,依款最為特別~薯仔麵糰咬落有啲口感,配上大量蘑菇同芝士粉,再混合蒜蓉、松露、牛油等材料調味,味道香濃,而且一啖一粒方便又好食~

📍📍📍📍📍📍📍📍
Coffeelin (跑馬地)
跑馬地昌明街8號地舖
📍📍📍📍📍📍📍📍
$150 (Dinner)