2009-05-06 21 views
台式飲品在香港不是什麼新鮮事,十年前的"快可立",已經在旺角街頭大賣,事隔經年,繼台式小吃如麵線,雞排開始逐一進駐香港之後,台式飲品店亦有越開越多之勢.荃灣的Come buy,是近期的人氣台式飲品店之一,門外長期人龍不絕,趁下午門外得十數人正在等候,好.我這個中年,抵受不住誘惑,就混入班"旺系潮童"之內,放下$13跟機.有說要等成大半小時,為一杯飲品等大半小時?既嘆人活著就是等待的無奈,也很佩服那些肯為一杯飲品,而願花上大半小時去等的孝子.人生苦短,不知道一生之中,花在等的時間,大約是幾多?要計,都幾襟計.幸好只輪上十個號碼,流量快,七分鐘便手到拿來,作為英倫迷,喝茶也要"英"味.手上的English Blend,味道先甘,此甘味不算很長,說上來有點點單薄.喝到後段,味道轉甜.大抵是年青人的口味?好像我十五二十時,也不愛喝濃茶,年紀漸長,味道同人生一樣,越來越苦.哈.

2009-05-03 33 views
同朋友咁岩經過呢度...買左佢特價既荔枝玉露飲 荔枝玉露: 好大杯...杯野同出邊既台式飲品比...唔會有好假既人造味道而係好似食緊粒真荔枝咁...好味!!! (P.S. 見佢落左d荔枝jelly有d失望...如果有小小荔枝肉就更加好啦)有機會再試佢既珍珠奶茶 (如果小d人排)
同朋友咁岩經過呢度...買左佢特價既荔枝玉露飲

而係好似食緊粒真荔枝咁
...好味!!!

有機會再試佢既珍珠奶茶
(如果小d人排
鋪面
Pack好哂..好細心
荔枝玉露
$12 (Tea)
鋪面
Pack好哂..好細心
荔枝玉露
2009-05-02 7 views
個人推薦黃金奶綠,綠茶味濃,但仍有奶味,要少甜(70%糖)好d!招牌珍珠奶茶反而很一般,如果飲珍珠奶茶則推薦旺角貢X,茶味夠又抵飲!

• 黃金奶綠
2009-04-30 9 views
COMEBUY有分大珍珠同小珍珠~本人覺得大珍珠比較正常~ 而且你知道自己咬到D野~ 比較有甜味~而小珍珠就不太好~ 因為小珍珠細到你吸左入口不覺地吞進肚子裡~ 而且好難咬到~什至乎佢地有時會出大小混合珍珠~由於我比較喜歡大珍珠~ 所以有次問收銀的姐姐===>請問而家係大珠定細珠? 收銀答我===>暫時答唔到你, 因為我地D珠係隨機出~!我心捻===>你個答案真係不知所謂, 俾錢果時都唔知自己買D咩, 應該幾時先知? 隨機出都答出, 唔通你部機中左病毒呀? 咁隨機你不如答我部機可能出個心形 K形 星星形 珍珠啦~笨! 即使你部機咁勁, 全機器化整出來, 製造商都知道不會亂出殊吧! 如果有人手放落出仲搞笑, 分明佢地廣晒大話, 佢真係擋客人傻的.....!!!!最後我睇到D人拎的是細珠,跟據經驗所知道, 如果見到人地出的是什麼珠, 跟住都會同樣出同大小的珠, 所以我沒買=.=其實COMEBUY這麼多人排隧~ 味道都有一定的保證~ 可惜做生意的手法太不老實~如果知道大小珠會帶來麻煩,不如索性出一款珠, 不要賣2款的時候, 不給客人選擇, 還要假作****一個荒謬的答
COMEBUY有分大珍珠同小珍珠~

什至乎佢地有時會出大小混合珍珠~

收銀答我===>暫時答唔到你, 因為我地D珠係隨機出~!

如果知道大小珠會帶來麻煩,不如索性出一款珠, 不要賣2款的時候, 不給客人選擇, 還要假作****一個荒謬的答覆給客人****~"~
2009-04-29
今日又去買大杯裝珍珠奶茶回家, 因之前喝過它及朱古力奶茶真的很有茶味, 珍珠好有咬感, 但今日的奶太多, 掩蓋了茶味, 希望他的品質可保持一致, 否則便不值得用20分鐘或以上去等候.
2009-04-22
$14 (Other)
  • 珍珠奶茶
  • 朱古力奶茶加珍珠
2009-04-18 6 views
好好味.... 我已經上左穩...... 個個禮拜都黎飲$14 大大柸, 都好抵飲超濃!!! 珍珠尤其彈牙...好正!!!! 不過要等 35mins, 次次都要響隔壁個商場行行行行行行行行行 好唔方便, 好麻煩希望響其他地方有分店啦
好好味.... 我已經上左穩...... 個個禮拜都黎飲
$14 大大柸, 都好抵飲
超濃!!! 珍珠尤其彈牙...好正!!!!

好唔方便, 好麻煩
希望響其他地方有分店啦
2009-03-21
  • 凍珍珠奶茶
尋日羽毛球拍打斷佐條線,無奈要入來荃灣穿線。肥佬話入到來一定要去呢間新開的臺灣品牌珍珠奶茶度飲返杯,據說呢間嘢一分鐘能賣過百杯,生意好到不得了,于是我地坐佐成個鐘頭巴士入來穩食!來到城市中心門口,果然好多人係度排隊。見到有新推出的荔枝玉露,本來好想飲呢個的,不過肥佬極力推薦我飲普通的珍珠奶茶,有少糖(70%的糖)、半糖(50%糖)、和無糖可以選擇,于是我叫佐杯原味珍珠奶茶,肥佬要了朱古力奶,仲有一杯無糖珍珠奶茶。 拿佐個Number, 66號,當時叫緊42,要等25分鐘左右。呢間COMEBUY/乾杯 是臺灣的連鎖珍珠奶茶店,看來生意如火如荼,標榜的是世界級的茶,引進了三大茗茶"烏瓦、大吉嶺、祁門"提升了傳統珍珠奶茶品質外還極力打造精致現代化茶飲文化。等了漫長的二十多分鐘,終于能喝上了,珍珠是小的,聽肥佬說以前的是有大有小的,味道還真的不賴,果然好滑好香茶味。 以價格12蚊港幣來講,呢杯嘢值曬了,超過三分一都係珍珠,我飲佐兩啖就已經飽曬了。【胭脂珍珠奶茶采用世界第一品牌“雀巢三花奶精”, 搭配世界三大茗茶“大吉嶺紅茶”,加上傳統黑糖制法珍珠,健康品質、香濃滋味絕對是最平價奢華的味蕾享受。

【胭脂珍珠奶茶
健康品質、香濃滋味絕對是最平價奢華的味蕾享受。】
sticker
2009-04-17
$12 (Other)
sticker
  • 珍珠奶茶, 荔枝玉露
2009-04-13 9 views
之前朋友話朱古力奶茶超級好味就專登去試試..我點了半糖少冰的珍珠朱古力奶茶,,好期待的等等等點知並沒有想像中來得特別好味猶如家中自己沖的一樣好水feel,並沒有奶茶的奶滑茶味: (很失望唯一好味的是珍珠大小珍珠混合的滿足各人需要彈牙又好味: )
之前朋友話朱古力奶茶超級好味
就專登去試試..
我點了半糖少冰的珍珠朱古力奶茶,,
好期待的等等等
點知並沒有想像中來得特別好味
猶如家中自己沖的一樣
好水feel,並沒有奶茶的奶滑茶味: (
很失望

唯一好味的是珍珠
大小珍珠混合的
滿足各人需要

彈牙又好味: )
失望之作
大小珍珠!正!
2009-04-10
大小珍珠!正!
2009-04-10 42 views
近期台式飲品的店子開了一間又一間,我們也試了好幾間。Come buy在荃瀛有兩間,兩間的人龍都不少。我們都試了好幾款飲品。珍珠奶茶︰奶茶不錯,可是我買了幾次,都聲不上大珍珠,只能吃到小珍珠。小珍珠都頗有咬口,但總覺得大珍珠更好。櫻花烏龍茶︰點了微糖,甜度剛好。不知道櫻花的味道是怎樣的,不過就是甜甜的,烏龍茶味不錯。人太多了,店員服務一般。
近期台式飲品的店子開了一間又一間,我們也試了好幾間。

人太多了,店員服務一般。
珍珠奶茶
2009-04-09 11 views
終於俾我試到丫...前個兩次經過另一間,兩次都飲唔到...(冇開/未開/早收--其中兩個原因)今次同個朋友仔去 green box 唱k...唱前就去飲啦~ 個日係星期日,心知一定好多人啦呵...都真係幾多人等呀!第一次...飲咩好呢....我朋友仔佢飲親都係朱古力珍珠<--好濃朱古力味我見到一個''黃金奶綠''同''北海道奶綠'' <--有咩唔同呢?經收銀解釋,自己都係有d唔明之下都係要左後者 , 加珍珠,無糖,熱飲 收銀員都ok有禮丫...(之前睇食評同聽朋友仔講個個都係好細個的學生,我都好想見識下係咪咁冇禮貌) , 佢仲問我要熱定係暖都ok ....我就話好呀~ 唔該等候時間.....可以接受...我係38,佢個時好似係5....係附近行左2,3個字番黎就岩岩好到我地啦!我的北海道奶綠... 好味啊 ! d珠多就唔洗講, 佢係大細珠係埋一齊飲架 哈哈,好正 !話走甜,不過都係飲到甜咪啊...可以係奶味既甜??所以係ok架,加上我飲暖既,所以味道特別突出!
終於俾我試到丫...
個日係星期日,心知一定好多人啦

呵...都真係幾多人等呀!
經收銀解釋,自己都係有d唔明之下都係要左後者
, 加珍珠,無糖,熱飲

我的北海道奶綠...
好味啊 ! d珠多就唔洗講, 佢係大細珠係埋一齊飲架
哈哈,好正 !

2009-04-05
$17 (Other)
  • 朱古力珍珠
  • 北海道奶綠
同阿妹剪完頭髲就去了買嘢飲記得之前係OPENRICE有人介紹COME BUY今日專登來試呀...嘩~估唔到咁多人呀~ 同旺角果間台式飲品有得揮呀包裝同價錢都差唔多叫咗招牌珍珠奶茶 (少奶,微甜) , 呢個啱晒口味不甜不滯呀, 珍珠口有口感,好好咬...帶有少少甜味呀......^^ GOOD白桃蜜烏龍茶 (走甜) 原來走甜咁難飲呀....苦架.....,好彩佢既珍珠有味者,但佢既白桃肉就好酸呀......
同阿妹剪完頭髲就去了買嘢飲
記得之前係OPENRICE有人介紹COME BUY

今日專登來試呀...
嘩~估唔到咁多人呀~ 同旺角果間台式飲品有得揮呀

包裝同價錢都差唔多
叫咗

$14 (Tea)
2009-04-05 11 views
一直知道荃灣有呢間台灣野飲熱店,不過因為太遠又人多,都無諗住去試,點知尋日去澳門玩,一落車就發現酒店門口有間come buy!既然咁方便,就梗係試下啦!點知一試上癮,試左三杯!冰淇淋朱古力:最好味!朱古力好滑,好夠朱古力味,據聞係北海道牛奶,所以好好飲!個底D雪糕好滑,好杰,不過沉晒底,好似琼住咁,飲到最後有少少吃力,但係真係好好味!南洋白芋奶茶:其實係冰沙,可以食到粒粒芋頭粒!無平時的芋頭咁甜,但係好好味!:北海道奶綠:呢個比較普通,我無諗過佢係白色的,奶味好重(因為係北海道牛奶),但就無乜茶味,飲飲下有D寡,但係都唔錯架!本身已經好大杯,+2可以有珍珠,男朋友要左珍珠,有成半杯珍珠咁多!原來只要加珠就會係杯度寫住加大珍!好滿足啊!而且只係十零蚊就有咁大杯野飲!好抵!
而且只係十零蚊就有咁大杯野飲!好抵!
2009-04-04
  • 冰淇淋朱古力
2009-04-03 6 views
成日見comebuy大排長龍,所以都想去試一試。我係夜晚9.00零鐘去路德圍個間買,個時人又唔算太多,買飛個時,只見個妹妹仔掛住同人傾解 (可能係佢地朋友),都唔理人,結果要等佢傾完先有得買‧‧‧感覺好差!本來諗住都唔係好多人je,應該唔使等到傳說中咁耐架,而且見到舖內起碼有6個人係度做野,奈何只見佢地好似好混亂咁,結果都要等約20分鐘。買著招牌珍珠奶茶,好大期待,以為一定好好飲,結果真係好普通,奶味太重,又偏甜‧‧‧飲完好有罪惡感,因為感覺好肥膩!
成日見comebuy大排長龍,所以都想去試一試。

2009-04-01
$12 (Other)
I went to Tseun Wan to have dinner with fds........and we met at City Landmarki went there 30 mins earlierthen i saw so many ppl queue up for buying Taiwanese milk tea...i am v curious why there were so many ppl there.then i go to make order la......the cashier is rude to me....i say i wanna order a cup of milk tea, then she say i need to wait 45 mins.....Crazy...i ask why so long time. She dont show me.....just urge me to pay money otherwise dont waste her time.........After i drank the teai th
i went there 30 mins earlier

After i drank the tea
i thk no tea taste and too sweety.........bad

such kind of service can no longer exist atm.......
I wont try again..in the future
2009-04-02
2009-03-29 3 views
要有時間先可以買呢間的東西嫁排隊等10 分鐘~~~之後等叫OVER30個籌前後加埋半個鐘叫了一杯珍珠奶茶走冰少珍珠珍珠呢D嘢~傷胃呀~我呢D易胃痛的人~珍珠食少少好啦~奶茶入口OK滑~有奶味有茶味算合格的以上的了亦唔會太甜珍珠係細粒珍珠有咬口~有甜味~唔係咬膠咁又唔會糊口算係不錯的而且又唔會話太細粒~唔怕哽親又唔會太大粒~咬極都咬唔完呢一間~除左等的時間太耐可以一飲的
要有時間先可以買呢間的東西嫁

排隊等10 分鐘~~~之後等叫OVER30個籌
前後加埋半個鐘

叫了一杯珍珠奶茶走冰少珍珠

珍珠呢D嘢~傷胃呀~
我呢D易胃痛的人~珍珠食少少好啦~

奶茶入口OK滑~有奶味有茶味
算合格的以上的了