2009-02-10 17 views
行經荃灣當然要試試這家新店舖。星期日下午,由買票到拿飲品大概15分鐘。$12一大杯珍珠奶茶十分實惠,真的很有茶味,小小的珍珠在喝光奶茶的時後也差不多吸完,不會浪費冰塊份量也剛剛好呢。不過大杯裝份量十足,喝完肚已飽!

冰塊份量也剛剛好呢。

不過大杯裝份量十足,喝完肚已飽!
  • 珍珠奶茶
上星期 我去 這間台灣特許經營店 買一杯佢最出名ga 珍珠奶菜 1. 先講奶茶 茶味好淡 超級多奶 一d都唔似奶茶 我只係覺得似飲奶 飲左一半冰就溶了 直頭好像奶水一樣 連小小甜味也沒有了 真的好一般!2. 珠珍 就 比較好得多 我飲過好多地方的珍珠奶菜 佢熟珠珍的時間剛好 好有口感 而且 珠珍份量好足 直得加分!3. 服務 打票的人都算 有禮貌 有講多謝 同話比我知要等比較長時間 叫我轉頭再來拿~ 唔錯 唔錯4. 店內環境 我感覺得有點可怕 下午6點左右 200呎左右的地方竟然 有8-9個工作人員 這樣轉身都轉不到 我眼見就連拿東西也要越過好幾個人頭上十分花時間 在E個環境下出品的時間和速道右點會快啦.... 怪唔知得 要40分鍾 先出到飲品出來 這方面請店主多加改善 PS人多唔一定快 人小唔一定慢 最重要係各盡其責 這樣就事半功倍)

直頭好像奶水一樣 連小小甜味也沒有了
真的好一般!

珠珍份量好足 直得加分!

唔錯 唔錯

4. 店內環境 我感覺得有點可怕
下午6點左右 200呎左右的地方竟然 有8-9個工作人員

在E個環境下出品的時間和速道右點會快啦....

怪唔知得 要40分鍾 先出到飲品出來
這方面請店主多加改善

PS
$12 (Other)
星期日~多人到傻~真的想試一次~叫了一杯朱古力奶茶~少冰~要等20個號碼先有得拎........真係行完cd店返嚟都未到我.....拎到手~一入口~~~~~真係很巧克力呀~仲見到少少朱古力粉的~比一般我地叫一杯廿幾蚊的凍朱古力更朱古力~甜度還好~真材實料~~~~唔係好似m記嗰d咁~越來越淡呢~而且佢只係8蚊~平過m記tim~不過問題來了~我叫的是朱古力奶茶...點解我只係飲到朱古力味.....有埋奶味...但一點茶味都冇呢????下次我會當佢係一杯好味的朱古力咁飲~~哈哈~
星期日~多人到傻~
真的想試一次~

叫了一杯朱古力奶茶~少冰~

拎到手~一入口~~~~~
真係很巧克力呀~
仲見到少少朱古力粉的~

比一般我地叫一杯廿幾蚊的凍朱古力更朱古力~
甜度還好~
真材實料~~~~唔係好似m記嗰d咁~越來越淡呢~

而且佢只係8蚊~平過m記tim~
不過問題來了~
我叫的是朱古力奶茶...

點解我只係飲到朱古力味.....有埋奶味...
但一點茶味都冇呢????

下次我會當佢係一杯好味的朱古力咁飲~~哈哈~
2009-02-05 116 views
星期日去親戚度, 他們住在荃灣, 一定要帶我去試下最近人氣急升的COMEBUY, 我點了珍珠奶茶, 等了大約20 Mins.......價錢都很便宜, 味道Ok, 因我不是十分喜歡飲奶茶...不過大大杯, 都幾吸引....夏天的時候一定很受歡迎......如可以快一點會好些.......我比較喜歡細粒的珍珠, 所以可以加分.....

我比較喜歡細粒的珍珠, 所以可以加分.....
2009-02-04
專程走去荃灣試下呢間人氣急升既街頭飲品店。去到既時候見到一大堆人,不過比我想像中少,心諗人龍唔算太長,應該唔等太耐。點知買左飛之後叫我半個鐘之後返來先拿!原來呢度唔係少人,反而係人太多, D人走左去行街!咁我唯有去城市中心行下先返來拿!半個鐘之後返來仲要等左十分鐘先拿到!前後等左四十分鐘。其實我見佢d職員已經做到無停手,產量好高下,可想而知係幾多人來買。我要果杯係最平既朱古力奶茶,$8。飲落真係好滑,朱古力味亦都非常濃郁,同奶茶本身既味都配合得不錯。不過要等四十分鐘真係太耐嗱!

不過要等四十分鐘真係太耐嗱!
看起來不算太多人
要等40mins呢!
朱古力奶茶
  • 奶茶
2009-02-04 11 views
剛剛經過眾安街,看到這裏買台灣飲品,大大杯珍珠奶茶買$12一杯,買咗一杯少甜,珍珠數量好多,奶茶ok,但珍珠比較粉一些,佢支飲管太細,大支一些比較好一點,方便飲用,大致可以一試,下次可以再試其他飲品,$12真的係超值。
2009-02-04 3 views
目標食肆,完成元朗行程後便過來. 一如所料,人極多,可以說得上是誇張.一早鎖定要試最基本的珍珠奶茶,細杯優惠平$2,還要吃晚飯,細杯便好. 另外一杯要了巧克力奶茶加珍珠. 手上的單是5號,當時叫我是70號最終等了約20分鐘,較預期的快.珍珠奶茶(少冰,微甜) - 珍珠很細粒,比平常在仙踪林喝到的牆一半,但份量就多了一倍. 少冰也算是做到,冰不多但仍很冰凍.微甜即1/3糖,第一口喝覺得仍是很甜,但再喝多幾口就發覺其實真的是少甜,因感覺到茶的苦澀. 巧克力奶茶($15) - 只有中杯和大杯,加珍珠$3. 巧克力味太重,掩沒了茶味,就像喝凍巧克力一樣. 珍珠一樣很多,但太細粒欠咬口.整體評分很高,因價錢不貴,不到$10便可喝到真的有茶味的奶茶,萬分期待他來香港島開業.

最終等了約20分鐘,較預期的快.

• 珍珠奶茶
(Non-member)
2009-02-03
因為成日行過都好多人排隊,又聽聞佢响台灣好出名,忍唔住去幫襯下佢嘅招牌珍珠奶茶...第一次(新開張幾日):珍珠奶茶唔太甜又有茶味,珍珠有嚼勁又唔會張埋一舊舊,十蚊,抵!第二次(兩星期後):已經同平日幫襯6蚊杯嘅港式"台灣奶珍珠茶"差唔多,有啲後勁不繼...第三次:因為lunch無咩胃口,行過又幫襯杯珍珠奶茶。比咗錢都知道要等一輪(大概有十幾個order),於是行開咗10分鐘先返嚟,見到剩返4-5個order到我,於是唔行開繼續等。其實大部份企响度嘅人都比咗錢買嘢飲,短短十分鐘,已經望到我之後原來都已經再有十幾個order。但係企咗七、八分鐘,佢都叫唔到一個order,仲突然之間話後面唔知幾多號嘅order因為電腦有問題而唔知出咩嘢。大家開始鼓譟,趕時間嘅人問可唔可以插隊做咗自己嘅order先。雖然我覺得問都多餘,但個收銀男竟然同個客講「我都幫你唔到」、「要等半個鐘架...你行一陣先嚟..」然後有個講唔鹹唔淡廣東話+英文嘅女人問店員可唔可以聽日先嚟攞,當然比人拒絕啦。個女人問咁點解唔整個告示寫明要等半個鐘,等個客知道自己有無時間先落order。負責出order嘅靚妹竟然火上加油話因為唔係
第三次:

然後有個講唔鹹唔淡廣東話+英文嘅女人問店員可唔可以聽日先嚟攞,當然比人拒絕啦。個女人問咁點解唔整個告示寫明要等半個鐘,等個客知道自己有無時間先落order。負責出order嘅靚妹竟然火上加油話因為唔係成日都要等半個頭所以唔會有通知。雖然仲有幾個order就到我,但係我都覺得佢哋嘅服務真係超差,令到其他等緊嘅客人覺得更唔耐煩。個女人要求負責人出嚟,但收銀男同靚妹竟然異口同聲話自己係第一日返工,咩嘢都唔知,結果激到個女人比咗錢都唔要啲嘢飲就走。

後來我見到啲嘢飲出咗嚟,但個靚妹都仲唔叫冧把。於是問可唔可以出咗已經ok咗嘅order先,點知佢竟然話因為前面有order有問題所以要做返嗰個order先可以出後面嘅order(但ok咗嘅order已經放咗响櫃面)。

其實我明白新呢種特許經營店初初打入本地市場要調節返個口味迎合消費者,品質有差異都可以被諒解。但佢嘅管理模式同市場策略似乎都欠完善。好似而家啲顧客攪到咁勞氣,竟然連一個連絡渠道都無。我第一次幫襯都覺得comebuy不失為一間有誠意嘅茶店,希望佢嘅下場唔會攪到好似响台灣撈得好掂,但嚟到香港就摺嘅東甩店啦
$10 (Other)
2009-02-03 12 views
我住Comebuy附近的沙咀道, 在呢間野開業前的晚上我見有位女士在內打點我同女朋友走過去跟她溝通一下, 才知道她由台灣來的講番飲品, 我都係只係鍾意飲珍珠奶茶, 夠香夠滑飲過朱古力奶茶自己唔太鍾意飲, 因為朱古力味太濃玩火我女友飲過都叫可以接受啦...幾fresh囉

我同女朋友走過去跟她溝通一下, 才知道她由台灣來的

講番飲品, 我都係只係鍾意飲珍珠奶茶, 夠香夠滑

飲過朱古力奶茶自己唔太鍾意飲, 因為朱古力味太濃

玩火我女友飲過都叫可以接受啦...幾fresh囉

2009-02-03
今次我第一次飲..見個個都係買珍珠奶茶..甘我就試下啦..飲第一啖..其實都冇乜特別姐..我唔會話刻意去買..今次只係一個嘗試..或者我個人對珍珠奶茶冇乜研究...d珍珠呢就好難咬..卡卡..我飲左啖奶茶之後d珍珠仲要咬好耐..不過呢間既珍珠奶茶真係好飲過出面過d..我覺得佢支飲管太細...一啖入面好難吸到多d珍珠..卡卡..不過佢支管好令令..
今次我第一次飲..
見個個都係買珍珠奶茶..
甘我就試下啦..
飲第一啖..
其實都冇乜特別姐..
我唔會話刻意去買..
今次只係一個嘗試..
或者我個人對珍珠奶茶冇乜研究...

d珍珠呢就好難咬..卡卡..
我飲左啖奶茶之後d珍珠仲要咬好耐..
不過呢間既珍珠奶茶真係好飲過出面過d..

我覺得佢支飲管太細...
一啖入面好難吸到多d珍珠..
卡卡..
不過佢支管好令令..
$12 (Other)
途經Comebuy, 還是忍唔住, 排隊買o左杯...先係排隊等落order俾$$~再係等攞o野飲...逛o左at least 20mins再等o下先有得攞~真的大大杯~ 都只係$12~ 幾抵~order了少甜~ 本人認為咁o既甜度就是ok了~奶荼ok~ 珍珠好得!! size fair, 但就好好咬~ 好煙un~而且o的珍珠數量好多~ 唔單只啖啖都飲到有珍珠~ 到o左成杯飲晒都仲有幾多o下o既珍珠剩返~所以本人覺得依$12真的係超值了~下次可以再試o下peach烏龍茶~ 因為今次等o既時候聞到好香lei~
途經Comebuy, 還是忍唔住, 排隊買o左杯...
先係排隊等落order俾$$~
再係等攞o野飲...
逛o左at least 20mins再等o下先有得攞~
真的大大杯~ 都只係$12~ 幾抵~
order了少甜~ 本人認為咁o既甜度就是ok了~
而且o的珍珠數量好多~ 唔單只啖啖都飲到有珍珠~
到o左成杯飲晒都仲有幾多o下o既珍珠剩返~
所以本人覺得依$12真的係超值了~

好多人排lei~
等完落order... 又要等拎o野飲... ...
終於等到了~ 大大杯~ 少甜~ ok~
o的珍珠唔單只好咬~ 仲好多lei~ very good~
$12 (Tea)
o的珍珠唔單只好咬~ 仲好多lei~ very good~
2009-02-02 113 views
呢間Come Buy開左一個月有多,成日都想去幫襯,不過每次經過都係人多得水洩不通,因而令我卻步。趁放假有時間,立下決心必要一試。到收銀處落order,拿票,票上印著的編號是79。再看看螢光幕,是59,剛好要等20張,跟我預期差不多。大概等了廿多分鐘,終於有得飲。要的是兩杯大既珍珠奶茶,加珍珠,盛惠三十個銀錢。奶茶入口順滑,惟略嫌淡口乏味,全靠粒粒煙韌的珍珠去增加口感。因為俾了錢加果肉,所以珍珠非常多,幾乎有成半杯,基本上每飲一口就會嚐到四、五粒珍珠,幾過癮的。十五蚊咁大杯珍珠奶茶唔算貴,偶爾一杯亦未嘗不可。

十五蚊咁大杯珍珠奶茶唔算貴,偶爾一杯亦未嘗不可。
多人到呢!
兩杯大珍珠奶茶,加珍珠
$15 (Other)
2009-02-02
次次見佢都好多人排隊,很誇張!我揀了招牌奶茶,新開張期間有優惠,原價$12既中奶茶平$2。佢話要一小時內飲完,但我覺得好大杯,飲左個幾鐘,飽到死!佢地既珍珠細細粒,很煙un。我最欣賞係啖啖奶茶都食到珍珠,飲到最後一啖都仲有,份量十足。對於我這些珍珠愛好者來說真的非常滿足!但我還是比較喜歡大大粒的珍珠。
次次見佢都好多人排隊,很誇張!
2009-02-02 15 views
星期六飲完茶又口淡淡, 好想飲返杯甜野, 又見只不過係12點幾, 於是就去搵COMEBUY喇!佢個位置都好易搵, 係正商場側邊. 我當然試佢既推介真珠奶茶, 比完錢都等左30分鐘呀....佢既珠珠比起HAPPY LEMON淋左少少, 但係就甜甜地, 都幾Q.奶味甜度OK. (我係要正常甜度). 最好係無HAPPY LEMON咁多冰.都好想再去試下其它口味!
佢個位置都好易搵, 係正商場側邊.
我當然試佢既推介真珠奶茶, 比完錢都等左30分鐘呀....

都好想再去試下其它口味!
  • 原味真珠奶茶
2009-02-02 11 views
尋日去試巧克力奶茶加左珍珠要等好耐, 佢話要等30mins, 實際上我等左40 mins...不過巧克力奶茶真係幾好味, 好有朱古力味, 好濃, 今次叫左半甜, 所以幾好味, 唔太甜珍珠好好味, 夠大粒, 有甜味~~~~好多人, 不過會再去買, 見到好多人等好嬲....唔怕la, 真係唔錯ga wor~
尋日去試巧克力奶茶加左珍珠

珍珠好好味, 夠大粒, 有甜味~~~~

好多人, 不過會再去買, 見到好多人等好嬲....
唔怕la, 真係唔錯ga wor~