2023-12-25 761 views
由之前沙田中環到今次西九popup每次經過見到我都幫襯雖然真係有啲貴 但係唔會中伏最愛宇治抹茶白朱古力曲奇💲32夠味 唔會太甜或漏到好想嘔焙茶黑糖麻糬曲奇💲38茶味OK 但係我麻麻哋黑糖 都真係有麻糬希望佢哋再出多啲味啦
由之前沙田中環到今次西九popup
焙茶黑糖麻糬曲奇💲38
茶味OK 但係我麻麻哋黑糖 都真係有麻糬
希望佢哋再出多啲味啦
2023-10-28 847 views
放假同女女行中環街市,見到美式軟曲奇專門店🍪曲奇阿嬸,女女被吸引住,行入店內逛逛。😍💗每天手工製作,使用優質材料,麵粉、牛油全是法國製造,朱古力是法國老牌子Valrhona✔️無添加防腐劑,室溫存放最多只能放三日。曲奇味道好多,揀嘅時候好多都想試,最後揀咗四塊😍😋🍫雙重朱古力海鹽麻糬曲奇店鋪招牌口味,朱古力味道濃郁,口感外脆內軟,麻糬煙韌。🌿斑蘭麻糬曲奇最近愛上斑蘭香氣,味道清香。☕咖啡黑糖麻糬曲奇咖啡味道香濃, 齒頰留香🍵 焙茶黑糖麻糬曲奇茶味清香,甜度適中。👍

✔️無添加防腐劑,室溫存放最多只能放三日。
曲奇味道好多,揀嘅時候好多都想試,最後揀咗四塊😍😋
🍫雙重朱古力海鹽麻糬曲奇
店鋪招牌口味,朱古力味道濃郁,口感外脆內軟,麻糬煙韌。

🌿斑蘭麻糬曲奇
最近愛上斑蘭香氣,味道清香。

☕咖啡黑糖麻糬曲奇
咖啡味道香濃, 齒頰留香

🍵 焙茶黑糖麻糬曲奇
茶味清香,甜度適中。👍
2023-10-05 688 views
近幾年香港都開左唔少曲奇🍪品牌有啲好甜,有啲夠酥脆但好油,啱我心水嘅品牌真係寥寥可數🥺而曲奇阿嬸嘅口味係我鍾意嘅其中一款🤗無論作為party 零食,散水餅,佳節送禮,伴手禮都一流😋曲奇嘅甜度比例控制好好,連我呢個好怕甜嘅人食完幾款口味都完全接受到,至少唔怕肥先🫶🏻厚曲奇外層香脆,並唔係美式軟曲奇😋🍪雙重朱古力海鹽曲奇有黑朱古力🍫加持,帶有少許咸味🧂,雙重口感,為個人推薦口味😆🍪經典朱古力曲奇🍪花生朱古力曲奇入面真係有花生粒🥜 架, 加埋香濃花生醬同朱古力碎,3重滋味🤗🍪榛子牛奶朱古力曲奇以為榛子架牛奶朱古力一定會好甜? 錯了~最欣賞原粒烤過嘅榛子果仁香口曲奇🍪價錢雖然唔平,但CP 值夠高🫶🏻
近幾年香港都開左唔少曲奇🍪品牌
有啲好甜,有啲夠酥脆但好油,
啱我心水嘅品牌真係寥寥可數🥺
而曲奇阿嬸嘅口味係我鍾意嘅其中一款🤗
無論作為party 零食,散水餅,佳節送禮,伴手禮都一流😋

厚曲奇外層香脆,並唔係美式軟曲奇😋

🍪雙重朱古力海鹽曲奇

🍪經典朱古力曲奇

🍪花生朱古力曲奇

🍪榛子牛奶朱古力曲奇

曲奇🍪價錢雖然唔平,但CP 值夠高🫶🏻
2023-09-23 513 views
🏮中秋節除咗食我可以盡情食我鍾意嘅月餅之外🥮最近無意之中比我見到🈶️好似月餅餡料咁嘅曲奇😍▫️鹹蛋黃芋頭麻糬曲奇:好邪惡呀😋芋頭嘅味道並無被鹹蛋黃搶咗風頭唱👍而且兩者味道仲好平均添🥳🈶️水準之作🥳▫️鹹蛋黃奶黃麻糬曲奇:味道超級惹味👅裡酒店面仲有麻糬同埋濃郁嘅奶黃添😍好香鹹香味👍一啲都唔油膩💯又特別又好食😋送禮一流🥳▫️南乳花生曲奇:完全無諗過🤔️南乳可以做曲奇🍪🈶️趣🈶️趣👍南乳味好出🔥曲奇口感酥脆✅加埋花生好鬆脆💯牛油味濃郁又要膩😋啖啖口感都好紮實呢🥳▫️伯爵茶朱古力曲奇:芬芳嘅伯爵茶茶香係好多人都喜歡嘅英國茶☕️茶香味醇配埋鬆化嘅曲奇餅底超正🍪加埋朱古力香脆又可口呀🥳

2023-09-20 383 views
曲奇呀嬸推出中秋礼盒,除了吃月餅和節日美食,也可选選擇吃曲奇der☺️。 店家的主要是软軟曲奇,吃起来來質感鬆軟,還有不同口味选選擇,不用怕吃到悶呢🙈。 -▪︎中秋禮盒 HKD$158 用了鮮豔的橙和黃色,兔兔的呀嬸造型,令人感覺可愛生動😎,盒上印有祝福字句。 一盒4件獨立包裝,曲奇是新推出口味,分别是:咸蛋黃奶黃麻糬、咸蛋黃芋頭麻糬、南乳花生及伯爵茶朱古力曲奇。 - 咸蛋黃奶黃麻糬:YYDS的組合,配麻糬口感煙韌 咸蛋黃芋頭麻糬:味道較浓厚的配搭,口感較豐富 南乳花生曲奇:咸香味較重,配花生質素香脆 伯爵茶朱古力:味道濃郁,茶味清香中和甜膩感 - 用焗爐或微波爐脆焗约15秒,熱辣辣的曲奇味道很香🤩。 鬆軟微脆的口感味道香甜,咸味曲奇感覺獨特,新口味味道挺好der。 這次的口味其中兩款用咸蛋黃做,吃起来味道較香,多了一份咸香味🤤。 -

▪︎中秋禮盒 HKD$158

咸蛋黃奶黃麻糬:YYDS的組合,配麻糬口感煙韌
咸蛋黃芋頭麻糬:味道較浓厚的配搭,口感較豐富
南乳花生曲奇:咸香味較重,配花生質素香脆
伯爵茶朱古力:味道濃郁,茶味清香中和甜膩感
2023-09-11
2023-08-30 230 views
每次朋友來港,都必定叫我帶她買手信無法抗拒的曲奇餅就是送禮 / 自己享用的最佳選擇中環街市裡面這家手工曲奇是我近年最喜愛厚厚一片.很有重量還有多種口味選擇月餅不是人人喜愛這款曲奇禮盒既特別,口感又鬆軟新派一點送曲奇也是很不錯選了四種不同口味其中兩款更是中秋節推出的🍪南乳花生曲奇看到這創新口味想像不到南乳花生 可以很配襯原來帶著鹹味的曲奇也超美味🍪鹹蛋黃芋頭麻糬曲奇鹹蛋黃和芋頭之中再夾著軟軟糯糯的麻糬,口感豐富🍪雙重朱古力海鹽曲奇朱古力味濃郁,甜而不膩厚厚一片很有份量🍪宇治抺茶白朱古力曲奇帶點抺茶味道,鬆脆香口加入白朱古力令味道更突出店員很貼心,還擺放小卡教學如何翻熱及儲存曲奇

每次朋友來港,都必定叫我帶她買手信

無法抗拒的曲奇餅
就是送禮 / 自己享用的最佳選擇

中環街市裡面這家手工曲奇
是我近年最喜愛
厚厚一片.很有重量
還有多種口味選擇

月餅不是人人喜愛
這款曲奇禮盒既特別,口感又鬆軟

新派一點送曲奇也是很不錯

想像不到南乳花生 可以很配襯
原來帶著鹹味的曲奇也超美味

🍪鹹蛋黃芋頭麻糬曲奇
鹹蛋黃和芋頭之中

再夾著軟軟糯糯的麻糬,口感豐富

🍪雙重朱古力海鹽曲奇
朱古力味濃郁,甜而不膩
厚厚一片很有份量

🍪宇治抺茶白朱古力曲奇
帶點抺茶味道,鬆脆香口
加入白朱古力令味道更突出

店員很貼心,還擺放小卡教學如何翻熱及儲存曲奇
2023-08-29
Type of Meal
Tea
曲奇阿嬸由3位熱愛曲奇自稱阿嬸的女生創立,主打手工製作的美式厚曲奇,選用上乘的材料,純手工製作、零添加防腐劑的美式厚曲奇,希望食客能品嚐到高質素的曲奇👍🏻團隊堅持使用優質材料,曲奇使用的麵粉、牛油全是法國製造,朱古力是法國老牌子Valrhona,非常揼本👍🏻甜食愛好者,特別鍾意食厚身曲奇嘅我今日就去咗中環街市佢哋嘅店舖朝,首先去到店舖就比佢哋紙袋、紙盒、Poster 造型賣相所吸引,全部都係阿嬸嘜頭,好可愛,今日我揀選左四款曲奇,味道全部都係我心頭好😍🍪Double Chocolate $ 32🍫雙重朱古力海鹽曲奇我愛朱古力,見到雙重朱古力雙眼就發光,聽落好似好甜好膩咁,食落又完全唔會喎,店家用上Valrhona 55%黑朱古力,曲奇上面仲灑上海鹽中和番啲甜味,甜中帶點點鹹味,重點就係中間係流心朱古力,大愛🍪Peanut Chocolate $ 32🥜花生朱古力曲奇花生又係我最愛,呢個口味點可以唔揀,用烤花生碎,花生醬、 Valrhona 55% 黑朱古力組合而成,充滿粒粒花生的口感,味道充滿花生醬的Creamy 質感,仲有朱古力碎,怎能抗拒🍪Strawberry $ 38🍓士多啤梨朱

🍪Double Chocolate $ 32
🍫雙重朱古力海鹽曲奇

🍪Peanut Chocolate $ 32
🥜花生朱古力曲奇

🍪Strawberry $ 38
🍓士多啤梨朱古力曲奇
士多啤梨味朱古力味道超級濃郁,仲有好多舊喺曲奇裏面,保證每一啖都食到,又唔太甜,士多啤梨控,絕不能錯過

🍪Earl Grey Chocolate $ 38
☕️伯爵茶朱古力曲奇
伯爵茶口味配任何朱古力或者曲奇餅,都係最佳拍檔,這塊看起來黑掹掹非常邪惡,但配上伯爵茶之後,味道清香,黑朱古力味濃厚,非常唔錯

• Double Chocolate
  • Strawberry
  • Peanut Chocolate
🇭🇰曲奇阿嬸·雙重朱古力海鹽曲奇$32呢個係我哋去東涌之前喺中環街市買嘅 我原本見到佢個樣以為佢係軟曲奇嚟 點知原來佢係脆身既曲奇黎既😂😂雖然同我想像中有啲唔同 但係都幾好食 而且好啱做完運動係泳池邊食 冇咁肥仔😈佢個朱古力味都幾濃 而且中間仲有微微嘅流心 如果再多啲海鹽就仲正🍪之後我哋買完先發現佢原來係有Mini曲奇嘅 咁樣就可以一次過試多啲唔同嘅味😂😂·📍中環中環皇后大道中93號中環街市1樓106號舖
🇭🇰曲奇阿嬸
雙重朱古力海鹽曲奇$32
雙重朱古力海鹽曲奇

📍中環中環皇后大道中93號中環街市1樓106號舖
$16 (Tea)
雙重朱古力海鹽曲奇
2022-07-22 1449 views
這家曲奇已經聽過很多遍 而且還蠻多人介紹的 最近終於有機會吃到了雙重巧克力海鹽曲奇 🍫$32 (9.5/10)作為巧克力控很自然就給這個口味給吸引了 我按照指示卡翻熱 切開還有流心巧克力 海鹽跟巧克力的平衡拿捏的蠻不錯 通常因為巧克力的味道太濃郁 都會把海鹽的鹹味給遮蓋了 巧克力的濃度蠻高的 沒有很甜Blueberry cheese 🫐$38 (8.5/10)這是店家當天的特別口味 聽店員講每天都會設置一到兩款的特別口味 想吃的朋友要留意一下咯 本來聽到藍莓加起司的組合還是蠻懷疑的 畢竟我還沒吃過這樣的配搭 聽起來怪怪的 但是意外地蠻好吃欸 第一口藍莓的味道比較重 帶點酸味 蠻清新的 後勁才吃到起司的鹹香味 OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)強烈推薦大家要按照指示卡翻熱喔 真的有比較好吃 雖然會比較麻煩 要耐心地等候曲奇降溫 會達到外脆內軟的效果 翻熱後會有一點出油 但是不影響口感 雖然曲奇的定價偏高 但考慮到這麼好吃 偶爾吃一下也是可以的

雙重巧克力海鹽曲奇 🍫$32 (9.5/10)

OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)
雙重巧克力海鹽曲奇
Blueberry  Cheese
2022-07-22
Type of Meal
Tea
雙重巧克力海鹽曲奇
Blueberry  Cheese
2022-03-21 1029 views
經過中環街市為食既我又忍唔住買野食勒😋今次被一塊臘腸曲奇吸引左好好奇想試下咁特別既味道跟手都買埋其他味一齊試下先~臘腸曲奇除左曲奇表面有一片臘腸之外曲奇裡面都有粒粒既臘腸食落每一啖都有好香既臘腸味不過豬油味都比較重🐷唔中意豬油既朋友可能就比較抗拒配一杯茶去食就更加好了🍵再試埋花生醬朱古力、伯爵茶朱古力同抹茶白朱古力味呢三款既味道都好濃厚而且仲有牛油香就算再翻熱食都依然保持到濕潤度整體曲奇既口感都好鬆脆👍🏻
經過中環街市
為食既我又忍唔住買野食勒😋
今次被一塊臘腸曲奇吸引左
好好奇想試下咁特別既味道
跟手都買埋其他味一齊試下先~

臘腸曲奇除左曲奇表面有一片臘腸之外
曲奇裡面都有粒粒既臘腸
食落每一啖都有好香既臘腸味
不過豬油味都比較重🐷
唔中意豬油既朋友可能就比較抗拒
配一杯茶去食就更加好了🍵

再試埋花生醬朱古力、伯爵茶朱古力同抹茶白朱古力味
呢三款既味道都好濃厚而且仲有牛油香
就算再翻熱食都依然保持到濕潤度
整體曲奇既口感都好鬆脆👍🏻
2022-03-17 751 views
一直都好想試下曲奇阿嬸之前見中環街市竟然做半價優惠即刻買咗幾塊試下今次試咗 Strawberry 🍓Peanut Chocolate🥜Double Chocolate 🍫Matcha Bianco🍵Chocolate Chip🍫HazelNut & Milk🥛整體黎講味道唔錯各有特色 入口外脆內軟 味道濃郁又唔算太甜我自己就最鍾意Double Chocolate 🍫加埋杯熱茶就係一個完美嘅下午茶😌同埋可以擺喺冰櫃放一個月隨時拎出嚟翻熱就食得 🥰
一直都好想試下曲奇阿嬸
加埋杯熱茶就係一個完美嘅下午茶😌
同埋可以擺喺冰櫃放一個月
隨時拎出嚟翻熱就食得 🥰
TakeAway
同事離職買了這間曲奇餅作為散水餅。我們把曲奇切開,各種口味都試到啦!一盒包括5種口味:1)Matcha Bianco 2)Double chocolate 3)Chocolate chip 4)Peanut chocolate 5)Hazelnut&Milk曲奇口感鬆軟,Double Chocolate 味好似食緊brownie😋同事按卡片建議叮一叮熱後食用有燶邊感覺,另有一番滋味!
同事離職買了這間曲奇餅作為散水餅。
我們把曲奇切開,各種口味都試到啦!

一盒包括5種口味:
1)Matcha Bianco

2)Double chocolate

3)Chocolate chip

4)Peanut chocolate

5)Hazelnut&Milk

同事按卡片建議叮一叮熱後食用有燶邊感覺,另有一番滋味!

2021-11-26 668 views
🍪曲奇阿嬸COOKIEISM🍪臨收工有同事請吃曲奇,開心仔😋同事吃過覺得好吃,所以就分享,好同事呀~👏🏻👏🏻👏🏻————————————————————————🌟HAZELNUT AND MILK@$-看上去很厚一塊,看著以為會好硬,想不到吃下去是軟身的曲奇,甜度剛好,本以為只有曲奇表面的兩棵榛子,想不到竟然有好幾棵在曲奇裏面,中間還有朱古力,真的好吃😋個人好喜歡。
🍪曲奇阿嬸COOKIEISM🍪
————————————————————————