2021-12-21 40 views
同閨蜜去食lunch 🥳梗係要揀番間靚靚咖啡店打下卡💗嘆下美食又享受下個環境~一入到去,就好鍾意呢度波希米亞風嘅裝潢,配以木質家具,好Relax💗旁邊有靚靚藤製韆鞦打卡位。我哋坐喺窗邊位置,有陽光微微灑落~好舒服自在!🔶黑松露大啡菇蘆筍意大利飯 $138份量比預期的多👍🏼每一口飯都滲出濃郁黑松露香🥳入口creamy 。大啡菇菇味濃郁,滿滿芝士香。🔶全日早餐 $138由11:30-21:00供應🥳顏色配搭好靚!最鍾意有脆脆薯餅,炒蛋好滑,沙律菜都好新鮮。🔶法式蒙布朗栗子蛋糕 $48我好鍾意食栗子蛋糕🥳呢個我覺得好唔錯!入口幼滑creamy,有濃郁栗子香。🔶富士蘋果生芝士蛋糕 $48有濃郁芝士香,夾著富士蘋果的清味,下半層有粒粒蘋果肉,口感豐富。🔶飲品~點左Osmanthus Ginger Latte ($41 Large)同埋Rose Latte ($43 Large) ,兩杯拉花都好靚 🥳咖啡醇香滿有奶香,前者薑味好出夾著桂花淡雅香👍🏼後者滲出玫瑰清香。

🔶黑松露大啡菇蘆筍意大利飯 $138

🔶全日早餐 $138

🔶法式蒙布朗栗子蛋糕 $48

🔶富士蘋果生芝士蛋糕 $48

🔶飲品~

2021-12-21 32 views
/📍角落咖啡廳 (中環)中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓識我嘅人都知我唔中意去打卡餐廳/cafe因為覺得食唔飽同埋好貴😂但去完角落咖啡廳改觀咗嗌咗個金箔蟹膏蟹肉意大利飯同風乾火腿卡邦尼意粉分量十足 無論蟹肉定芝士都係落足料一啲都唔孤寒🥰嗌左兩件蛋糕兩杯嘢飲一碟飯一碟意粉都只係$514 超抵美中不足嘅係原本我想坐大窗邊座位可惜去嘅時候已經坐滿🙈🙈
📍角落咖啡廳 (中環)
中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓

都只係$514 超抵

美中不足嘅係原本我想坐大窗邊座位
可惜去嘅時候已經坐滿🙈🙈
2021-12-20 29 views
中環打卡cafe 💛用芒草為主題 🌾仲有大窗邊位🤍週末必到chill一chill 🍹🍝 黑蒜帶子意粉🥘 All day breakfast 🧁 豆乳芝士蛋糕🎂 奶茶蛋糕☕️ Latte + Mocha 食物有水準 咖啡香滑 🍽
2021-12-18
Type of Meal
Lunch
  • 煎帶子香草黑蒜意粉
生酮全日早餐(單點$168),好豐富,意大利煙腩肥瘦相間,油脂味濃,食落好香口;慢煮烤雞胸肉質嫩滑,有黑椒調味;煙三文魚味道咸香;芝士扒大菇食落好Juicy;忌廉炒蛋口感滑溜,蛋香味濃;牛油果、羽衣甘監沙律、車厘茄食落好新鮮。金箔蟹膏蟹肉意大利飯(單點$148),表面鋪有金箔、蟹膏、蟹肉,意大利飯口感煙韌,飯粒之間有蟹肉,食落好有鮮味。生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕(單點$68),芝麻味道較淡,芝士蛋糕口感綿密,味道正宗。生酮焙茶蛋糕(單點$58),奶蓋焙茶卷蛋,採用椰子粉替代麵粉,表面鋪有草莓、藍莓,奶蓋口感細滑,蛋糕口感濕潤、軟熟,內有焙茶忌廉,茶味濃香。大杯熱抹茶拿鐵(跟餐$26),好得意,Café因應就尼聖誕節,整咗個靚靚雪人拉花,真係好有聖誕氣氛,口感幼滑,抹茶味道濃厚帶甘、不甜。凍草莓荔枝綠茶(單點$52),表面鋪有草莓果乾,荔枝綠茶味道淡香,飲落好清新。

• 生酮焙茶蛋糕
  • 熱抹茶拿鐵
2021-12-20 39 views
網上見到蘭桂坊有間以波希米亞風既咖啡店睇落好吸引😍😍特登過黎打卡,一入去餐廳就見到有一個韆鞦同乾花牆,而且仲有個玻璃窗位,可以坐係度嘆住咖啡望下景咁😝可惜當日人太多,坐唔到玻璃窗位🥺🥺每次都必點既All day breakfast🥣好豐富,有煙肉、腸仔、薯餅、滑蛋、酸醋沙律菜、茄汁豆同牛油果多士,滑蛋超級滑😋😋薯餅香脆得黎唔油膩,煙肉又唔會煎到好乾身,好滿足🥰🥰茴香酒蜆意粉 🍝估唔到有咁多蜆,而且每隻都好大粒又鮮甜🤤🤤酒香味同意粉配合得啱啱好,好夾😚😚餐廳有好多款生酮蛋糕,怕甜又怕肥嘅朋友仔都唔使擔心🤪🤪生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕香濃嘅芝麻同芝士味好夾,食落一啲都唔太膩😍😍生酮卷蛋(奶蓋桂花烏龍茶)蛋糕好鬆軟,中間有勁多奶蓋桂花烏龍茶忌廉,上面就舖左水果同酸忌廉😊食落去有少少桂花烏龍茶,感覺幾清新😎😎Iced chocolate朱古力真係好香濃,上面仲有啲朱古力碎令到成個口感好豐富🤩🤩Iced Latte咖啡同奶嘅比例啱啱好,入口甜味適中😙😙

每次都必點既All day breakfast🥣

茴香酒蜆意粉 🍝

餐廳有好多款生酮蛋糕,怕甜又怕肥嘅朋友仔都唔使擔心🤪🤪

生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕
香濃嘅芝麻同芝士味好夾,食落一啲都唔太膩😍😍

生酮卷蛋(奶蓋桂花烏龍茶)

Iced chocolate
朱古力真係好香濃,上面仲有啲朱古力碎令到成個口感好豐富🤩🤩

Iced Latte
咖啡同奶嘅比例啱啱好,入口甜味適中😙😙

2021-12-18
Type of Meal
Tea
以波斯米亞風為主嘅角落咖啡店位於蘭桂坊中央✨成間cafe裝修好用心,除咗打卡必到嘅滕製韆鞦配霓虹燈,窗邊座位位置都好值得打卡,最啱同閨蜜打卡影相📸📸📸打完卡當然要品嚐吓呢個餐廳嘅美食,餐廳主打健康美食,仲有生酮菜式同甜品,最啱怕肥嘅女仔~主菜就揀咗煙三文魚翠玉瓜麵✨出面較小食到,健康之選,翠玉瓜蒜味香濃,味道較清淡,而煙三文魚嘅咸味就豐富咗成碟麵~另一款就揀咗金箔蟹膏蟹肉意大利飯✨擺盤華麗,蟹肉一絲絲混合係飯到,份量唔太多,但意大利飯贏在口感creamy而濃滑,食完唔會有油膩感,必食!見到有生酮cake又點可以錯過!生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕同生酮✨芝麻同芝士睇落有衝突嘅味道,但以巴斯克芝士蛋糕嘅形式係好夾, 對比下芝麻味香配芝士濃郁,綿密口感,另一款揀奶蓋桂花烏龍茶卷蛋✨,桂花比較淡,但茶香夠濃,外層鬆綿而內裏軟滑,最重要食完都唔怕肥!玫瑰咖啡又係必點咖啡之一,玫瑰香中而不失咖啡濃,如果唔飲咖啡,花茶都係唔錯嘅選擇,成個壺都高貴,打卡必點,入面一個茶包都夠味,玫瑰水果茶就玫瑰味濃啲
以波斯米亞風為主嘅角落咖啡店位於蘭桂坊中央✨

• 煙三文魚翠玉瓜麵
蘭桂坊精品酒店精緻角落🍽嚟到蘭桂坊唔一定要飲酒嘅😆飲杯咖啡食cake享受下溫暖嘅陽光仲好啦☀️依間café 菜單選擇好多元化,由肉食素食到生酮飲食都有😙價錢合理,嗌埋甜品都唔過分😤❤️煙三文魚翠玉瓜麵❤️ $148翠玉瓜刨絲,再以牛油🧈香草🌿烹調,味道比平時食嘅意粉更入味,口感爽脆😍麵上有三文魚花花,花花捲成玫瑰🌹見到都食慾大增!💛苘香酒大蜆意粉💛 $138蜆嘅數量都幾多,粒粒都咁大隻😛意粉蒜味香濃,酒味唔會太過分,係惹味嘅😏💚Matcha Latte(Large)💚 轉燕麥奶 $57味道濃郁,偏苦澀😛但咁樣先係抹茶原味道呀🍵燕麥奶令整體更香更滑🌿🤎Chocolate(Iced)🤎 $61依杯朱古力好濃郁,唔係淡淡嘅朱古力🍫反而有啲似放咗粒朱古力入口🤣🖤生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕🖤 $68生酮蛋糕要整到好食真係有啲技巧,因為冇麵粉確實難成型😆依個蛋糕厚實細膩,而且黑芝麻味道濃郁,果然係熱賣🤪🧡生酮焙茶蛋糕🧡 $58其實就係卷蛋🤤蛋糕體鬆軟,配埋軟滑焙茶忌廉🤩雙重享受!依度採用手機落單,好方便😆想食咩就揀咩,其實本身冇諗住嗌主菜😂淨係想食佢哋嘅蛋糕,但見到麵類咁特別,環境咁靚😳想坐耐啲先嗌埋主菜慢
蘭桂坊精品酒店精緻角落🍽

❤️煙三文魚翠玉瓜麵❤️ $148

💛苘香酒大蜆意粉💛 $138

Matcha Latte

🤎Chocolate(Iced)🤎 $61
Chocolate

🖤生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕🖤 $68

🧡生酮焙茶蛋糕🧡 $58
其實就係卷蛋🤤蛋糕體鬆軟,配埋軟滑焙茶忌廉🤩雙重享受!
生酮焙茶蛋糕

依度採用手機落單,好方便😆想食咩就揀咩,其實本身冇諗住嗌主菜😂淨係想食佢哋嘅蛋糕,但見到麵類咁特別,環境咁靚😳想坐耐啲先嗌埋主菜慢慢嘆😗

📍角落咖啡廳
📍中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓

Matcha Latte
Chocolate
生酮焙茶蛋糕
呢間Cafe嘅位置都幾特別係蘭桂坊精品酒店入面嘅今次好好彩有book位而且安排到窗邊位置光線充足影相特別靚😻雖然餐廳唔算好大但係滿佈打卡位📸場內佈置比我既感覺好似置身係第二個國度一樣採用左波希米亞風格成間Cafe滿佈香檳色嘅蘆葦同埋乾花而且仲有個好靚嘅吊椅可以坐上去打卡真係好啱閨蜜/情侶過嚟食下野享受下咁靚嘅環境放鬆下😌😌*餐廳仲會提供素食/生酮餐單配合唔同客人嘅需要-黑蒜帶子意粉🍝 $128一黎到已經聞到好大陣黑蒜味食落香口 甜甜地真係好惹味😋意粉面質好有咬口 好似炒意粉咁👍🏻而且帶子大粒厚身 底面輕輕煎過食到帶子嘅鮮味 熟透度剛剛好-茴香酒大硯意粉 $138大硯數量好多直情覆蓋大半碟意粉🤩而且大硯夠新鮮 烹調後吸收左淡淡酒香食落去更加美味😋-奶茶蛋糕 $48呢個蛋糕真係好吸睛估唔到奶茶蛋糕加埋爆谷一齊食個味道咁夾😙真係想講連粒爆谷都好好食-梳乎厘芝士蛋糕 $48口感鬆軟 帶有淡淡芝士香唔會太甜 食完冇咁大罪惡咁😂-Rose Herbel Fruit Tea $48-Srawberry Lychee Green Tea $48因為知道一定會食甜品所以叫左兩個熱既果茶解膩佢係純果茶冇附

呢間Cafe嘅位置都幾特別

所以叫左兩個熱既果茶解膩
佢係純果茶冇附帶甜味的
聞落帶有生果香味 飲落去茶味突出✨
2021-12-15 91 views
located in central must visit corner👉🏻👉🏻👉🏻corner cafeWe are like the design and mood very much!!specifically if you very like snap and check pointger! Let see our order food!If you love to eat risotto that must come to try that QQ and creamy taste😋i will give 100💯!look this as west food but the meal you must try promise can surprise include Korean taste😋The cake is kento menu tooI love corner👍👍😚
2021-12-15 68 views
小編之前已經有興趣生酮料理,今次上網見到有人依邊間Cafe,所以去試吓,一上到去就已經覺得好靚,有一個打卡嘅corner,配合返而家聖誕節,仲有棵聖誕樹🎄tim 😛,而且啲座位都好靚😊今次我哋仲叫咗生酮版all day breakfast ,煙三文魚翠玉瓜麵,另外仲叫咗個生酮卷蛋同泰式奶茶蛋糕🍰,最後叫咗個matcha latte 同玫瑰香草水果茶☕️生酮版all day breakfast,同平時all day breakfast對比起上嚟,其實都好吸引,而且仲有多啲健康嘅感覺,雖然冇咗平時小編好鍾意食嘅薯餅,但我覺得呢種感覺都唔錯好健康😎煙三文魚翠玉瓜麵,小編都係第一次食,感覺都唔錯,仲有啲pesto sauce 撈埋啲翠玉瓜麵 ,有陣時都唔想食太多澱粉質😂,而且用翠玉瓜是來做麵條口感都唔錯,再配上煙三文魚,好健康👍🏻!生酮卷蛋,呢個係小編極力推介,鍾意食甜品嘅朋友仔就可以試吓,當然質感同普通卷蛋相比梗係會爭啲,不過其實都幾好味😋,仲有淡淡的奶蓋桂花烏龍茶味,而且食多左都唔會肥😍😍😍泰式奶茶蛋糕🍰,都有啲淡淡的奶茶味,不過小編都係鍾意生酮卷蛋多d👍🏻👍🏻👍🏻matcha latte

matcha latte 有好濃郁嘅抹茶味,而且個拉花都好特別😀另外玫瑰香草水果茶味道都不錯😌
༺ 角落咖啡廳 ༻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻∻  今次嚟到中環一間波希米亞主題嘅餐廳🍽,佢嘅裝飾非常靚🥰,加埋而家迎合返聖誕主題🎄,仲多咗棵聖誕樹添🎄,影相打卡一流📷,特別係窗邊位真係好靚😍。煙三文魚翠玉瓜麵🍝,呢個翠玉瓜麵真係超級健康💚,成個麵都係用翠玉瓜去切成絲去整成既🍜,加咗啲香草醬橄欖油等💚,成個面綠色原本就好特別🌱,加埋個煙三文魚整成玫瑰花點綴🌹,顏色非常鮮明😍。黑松露蘑菇忌廉飯🍄,成個飯既黑松露好香😍,加埋蘑菇忌廉汁🍄,淡淡都充滿着黑松露嘅味道❤️。生酮蛋卷(焙茶奶蓋)🍰,呢個cake健康之餘💚,真係好好味😋,一啲都唔甜😙,佢嘅蛋糕上邊有一個焙茶嘅奶蓋🫕,食落好似忌廉嘅感覺😍,但係就好香焙茶嘅味道🍵,值得一試👍🏻。棉花糖柚子芝士蛋糕🍰,佢既芝士蛋糕入邊加咗柚子🍊,所以食落會有淡淡柚子嘅香味👅,上邊就有兩粒烤過嘅棉花糖🍬,成個感覺唔錯😌,味道係比較偏甜😙。Long Black☕️,鍾意飲齋啡嘅我🤤,呢杯濃縮咖啡的確唔錯💕,苦澀味嘅當中帶有咖啡豆嘅香氣👍🏻。Icy Strawberry Lychee Green
༺ 角落咖啡廳 ༻

Icy Strawberry Lychee Green Tea🍵,佢嘅果茶一啲都唔甜❤️,冰凍嘅綠茶飲落去散發住荔枝同士多啤梨嘅香味🍓,啱晒唔鍾意飲甜嘅女仔🥰。
∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻
餐廳🛎:角落咖啡廳
地址📌:中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓
交通🚗:港鐵中環站D2出口, 步行約3分鐘
∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻  ∻ ∻ ∻ ∻
Follow我哋@foodoirsis 💋帶你去到更多打卡嘅地方❣。

#hk #foodoirsis #hkgirl #food #foodie #eat #hightea #bread #hkfood #localfood #打卡 #美食推介#香港 #香港美食 #打卡美食 #大角咀 #美食 #中環美食 #bagel #小店 #打卡熱點 #角落咖啡店 #打卡cafe #中環cafe
2021-12-13 72 views
本身自己好少去港島區,但係今日都破戒去咗港島區食嘢,原因就係為咗呢一間角落咖啡廳!🤤🤤呢間餐廳之前一直都好想食,所以今次約咗朋友就去港島區嘅呢一度!一入到去嘅時候就已經好開心,因為成間餐廳好靚,佈置得好有氣氛!我嘅朋友叫咗一份美國prime肉眼扒,呢個係好高級嘅肉眼扒,而且呢度嘅肉眼啱啱好烹調都唔成熟,所以依然食得到牛肉少少半山熟嘅味道,而且重點嘅係呢個牛肉好林,入口嘅時候好Juice嘅牛油香味!我自己就叫左一份自家製蕃茄醬軟殼蟹意粉!本身我自己好鍾意食軟殼蟹,所以見到嘅時候都忍唔住叫咗試吓!果然冇令我失望,呢個軟殼蟹外皮脆卜卜!而且加埋呢度嘅自家製番茄醬一齊食,真係好正,番茄醬用新鮮蕃茄烹調完成,所以依然可以食得到蕃茄嘅肉同埋好香嘅味道!

2021-12-13 77 views
今日真係好興奮呀,同成班同事忙咗成個星期,終於都可以有時間一齊去食餐飯!其中一個同事仲專登揀咗呢一間好有特色嘅角落咖啡廳😌真係忍唔住快啲嘗試一下!😌金箔蟹膏蟹肉意大利粉 $148呢個蟹膏蟹肉意粉好香濃,而且賣相極度吸引!蟹膏同埋蟹肉嘅味道都好香!😌冬陰功海鮮意大利麵 $158冬陰功嘅味道好濃烈,而且海鮮配料非常豐富!幾新穎幾有特色!😌自家製蕃茄醬軟殼蟹意粉 $148新鮮自家製嘅番茄醬,好香濃嘅蕃茄味道!軟殼蟹炸得金黃鬆脆!😌美國prime肉眼扒 $288高級嘅肉眼扒,五成熟啱啱好!非常濃郁嘅牛肉味道!而且好大塊,性價比高!😌忌廉雙子蟹肉貓耳朵 $138好特別嘅貓耳朵,好鍾意呢個忌廉汁同埋蟹肉嘅配搭!忌廉汁嘅味道加埋蟹肉一齊食真係可以令到蟹肉更加鮮甜美味!

😌金箔蟹膏蟹肉意大利粉 $148
😌冬陰功海鮮意大利麵 $158
冬陰功嘅味道好濃烈,而且海鮮配料非常豐富!幾新穎幾有特色!
😌自家製蕃茄醬軟殼蟹意粉 $148
新鮮自家製嘅番茄醬,好香濃嘅蕃茄味道!軟殼蟹炸得金黃鬆脆!
😌美國prime肉眼扒 $288
😌忌廉雙子蟹肉貓耳朵 $138
2021-12-13 65 views
超正呀,又過咗一個好忙碌嘅禮拜啦,終於都去到星期五!星期五就梗係要同朋友出去食飯啦❤️❤️今日就約咗我嘅好閨蜜,去咗蘭桂坊,今次去蘭桂坊就唔係飲酒啦,而係去咗呢間角落咖啡廳!食西餐!😍叫咗一份冬陰功海鮮意大利麵,呢個冬陰功海鮮意大利麵真係好正,本身我自己好鍾意飲冬陰功湯,估唔到可以將冬陰功嘅味道擺喺意大利麵入面,令到成個意大利麵都充滿着冬陰功嘅味道!而且呢個冬陰功嘅味道層次非常豐富,有少少酸少少辣,而且加埋呢度豐富嘅海鮮,我好鍾意呢度嘅大蝦!令到成個意大利麵都非常豐富好味!

原來係蘭桂坊都有好Chill的打卡Cafe!早前係IG已見過這間Cafe的相打卡位好靚啊💗有好靚的吊床跟乾花🌼跟加有大窗邊座位感覺特別Chill呢✨好多打卡cafe 的食物質素都一般不過這間食物質素好有水準!中上水準👍意粉、飲品、蛋糕都有不少選擇跟閨蜜慢活閒聊一個下午都不錯好寫意💓🔻自家製蕃茄醬海鮮意粉自家製蕃茄醬唔會太濃太茄膏,清清地小小酸酸甜甜嘅味道,調味做得非常好,而意粉食落有咬口,口感煙煙韌韌,幾有驚喜。配料方面有大蝦、蜆肉、魷魚,亦煮得好入味,值得推介。🔻黑蒜帶子意粉一上枱就已經聞到非常香嘅黑蒜味,令人食指大動 🤤 意粉同樣有咬口,煙煙韌韌好有口感,而味道方面由於有黑蒜,所以會較剛才蕃茄醬意粉味濃一點點,但食黑蒜意粉就係要呢個味濃的感覺 🤤 雖然味濃小小,但食完都唔會有口渴嘅感覺。🔻生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕呢間餐廳有好多款生酮蛋糕,可以減少食甜品嘅罪惡感。味道方面,外層小小焦香味,配上內層柔軟香濃嘅芝麻 + 芝士味,唔會太膩,值得一試。🔻純朱古力忌廉蛋糕朱古力味非常香濃,甜度適中唔會太甜,而海綿蛋糕亦唔會好乾,非常不錯👍🏽 🔻熱朱古力朱古力味非常濃郁唔會好甜,天氣涼咗飲杯熱朱古
原來係蘭桂坊都有好Chill的打卡Cafe!
早前係IG已見過這間Cafe的相
打卡位好靚啊💗
有好靚的吊床跟乾花🌼
跟加有大窗邊座位
感覺特別Chill呢✨

好多打卡cafe 的食物質素都一般
不過這間食物質素好有水準!中上水準👍
意粉、飲品、蛋糕都有不少選擇
跟閨蜜慢活閒聊一個下午都不錯
好寫意💓

🔻自家製蕃茄醬海鮮意粉

🔻黑蒜帶子意粉

🔻生酮芝麻巴斯克芝士蛋糕

🔻純朱古力忌廉蛋糕

🔻熱朱古力
朱古力味非常濃郁唔會好甜,天氣涼咗飲杯熱朱古力感覺好滿足 🥰
2021-12-13
$190 (Tea)
  • 煎帶子香草黑蒜意粉