2021-03-17 1788 views
格局同食物都充滿Cafe味道的Cosmos, 環境十分寧靜,其實是Red Mr旗下可唱k的獨立房間食物偏cafe style, 味道同價錢都不錯,可以加配餐湯甜品和咖啡, 性價比黎講幾高,午餐系列有all day breakfast, 低卡路里的雞胸牛油果飯之類的主菜,飲品仲可以轉成拉花咖啡,加少少錢可以加布丁等甜品。唱歌設備反而令人有點不習慣,每人都要戴耳機用咪唱歌,耳機就是唯一聽到人聲的設備,令人不可以大叫😂

2021-03-06 2089 views
同朋友慶生⋯選左呢度。環境非常唔錯。一班人一個房間。點癲都可以。服務:好👍🏻👍🏻。員工有禮貌,安排得好好。因為係慶祝生日,想房間自己整少少裝飾,員工主動提供bluetap俾我地。食物:略為重味,我本身口味較淡。咖啡7:30後無供應有點可惜,仲想試佢個dirty matcha。最後要左杯芒果芝士奶蓋,唔重芝士味反而重乳酪味。朋友叫左西冷扒讚口不絕,不過我唔食牛,但望見賣相都唔錯。價錢:我地一人一個餐,一個set大約$200左右(最低消費每人$200)視乎你所選。set包前菜+湯+主菜+甜品。好夠飽。環境:裝修簡潔,好新淨。我哋坐望窗房間,但就無Netflix睇。不過淨係聽歌同玩啲時間都好快過。整體上大家都好鍾意❤️已經plan 緊下次再去。
環境:裝修簡潔,好新淨。
甜品tiramisu
2021-03-06
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-01-17 3724 views
雖然冇得唱K,不過有間房可以兩個人靜靜地傾吓計都好開心🥳人頭最低消費$120 ,可以坐到6:00都冇人趕我哋走,正!唔使搵地方周圍去👍🏻👍🏻地點亦都非常方便,落巴士行5分鐘就到雖然冇得唱歌,但都可以點歌店員再帶我們入房的時候,也很細心地清潔了點歌的屏幕👍🏻預先已經訂咗位,店員非常貼心,早上又打電話來確認想要窗邊房,還是可以看Netflix的房。今天我選了窗邊的房,上次和朋友來是沒有窗邊房的。窗邊房光線非常充足❤️❤️佈置都好靚打卡都好靚第一次來就吃了Healthy bowl 就如其名非常健康嘅選擇,煎雞扒不是煎的,不過都好嫩口👍🏻好味就講唔上⋯⋯🤪今天吃了溫泉蛋牛肉烏冬鍋,💖店員超級細心,筷子同湯匙沾濕了,主動提出幫我們換另一副👍🏻👍🏻烏冬好彈牙,浸咗好耐先食都冇變淋👍🏻味道偏濃郁朋友吃黑松露蛋黃牛肉飯,只吃了一口,就是名字上的味道🤣冇咩特別咖啡的造型很可愛,有棉花糖的那個是有薑味的我只喝了凍牛奶咖啡,店員非常貼心和我們確認咖啡是不是好喝👍🏻❤️除了房間,出面也有一些位置可以休息和等候
雖然冇得唱歌,但都可以點歌
店員再帶我們入房的時候,也很細心地清潔了點歌的屏幕👍🏻

咖啡的造型很可愛,有棉花糖的那個是有薑味的

除了房間,出面也有一些位置可以休息和等候
呢度全部獨立房間,有梳化位,又有headset比你聽歌,又可以同另一半傾計食飯,鐘意仲可以唱埋歌添!晚市5點後每人最低消費$200,基本上求期叫個3-course都已經夠,我地就叫左最貴嘅牛扒,結果都唔算太差! 🍴 巴馬火腿蜜瓜、煙三文魚牛油果他他伴脆餅、忌廉南瓜湯 ⭐️⭐️⭐️💫 南瓜湯味道普通,唔算特別。前菜擺碟就幾靚,煙三文魚牛油果他他多到食完塊餅都未食哂,唔錯! 🍴 穀飼安格斯西冷牛扒伴阿根廷蕃茜醬 ($338) ⭐️⭐️⭐️💫 冇得揀幾多成熟,而且肉質唔可以話係高質,但係呢個價錢有扒食有k唱算唔錯啦!個汁可以多d,塊扒整得唔算韌,味道鹹鹹地,算入味嘅。 PS. 呢間野我哋係大半年前 唔知而家menu有冇變到😂 .............................. COSMOS 地址📍: 銅鑼灣謝斐道482號2樓 總評分: 7.6/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫 環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️

巴馬火腿蜜瓜、煙三文魚牛油果他他伴脆餅、忌廉南瓜湯

Dinner
巴馬火腿蜜瓜、煙三文魚牛油果他他伴脆餅、忌廉南瓜湯
穀飼安格斯西冷牛扒伴阿根廷蕃茜醬
2020-11-15 5873 views
講起唱K通常都會諗到黑媽媽又污糟又舊既K房🙈,仲有求其狼吞虎嚥不求味道既頹扒/意粉,但今次嚟到呢間Red Mr旗下既Cafe Cosmos,就顛覆咗一般對唱K既印象,公共空間行太空cyber路線,房間入面就行少女風路線😻,自然採光,好啱同BFF嚟聚會打卡,而且食物方面無論種類、賣相、質素方面都真係行Cafe路線,絕不欺場,就算齋當Cafe嚟食嘢都ok,不過Red Mr一向歌曲選擇較少,呢點就要衡量下🧐。呢度唱K就比較特別,需要戴住headphone先會聽到咪聲,不過要彈下就係工作人員入嚟fix個system一段頗長時間,但個2.5hours既入座時間就無extend到,變相少咗好多時間唱歌,呢點要扣下分😩😩😩。黑松露蛋黃燒牛小排飯見到網上唔少人都叫呢個牛小排飯,賣相幾吸引,牛小排切得薄咗啲不過都算幾腍,面頭既黑松露醬同蛋黃帶畫龍點睛既效果,黑松露醬幾香但唔會太搶,飯係珍珠米,煙煙靱靱有米香,撈埋唔少甜甜地既醬油汁,都算唔錯😋。泰式紅咖喱大蝦意粉意粉好大碟,味道偏香辣刺激😝😝,幾惹味,大蝦份量都唔少,夠彈牙。Dirty Mocha勁吸睛既髒髒mocha,除咗mocha之外仲有抹茶同班蘭l

黑松露蛋黃燒牛小排飯

泰式紅咖喱大蝦意粉

Dirty Mocha
勁吸睛既髒髒mocha,除咗mocha之外仲有抹茶同班蘭latte既版本,啲泡泡湧晒出嚟好靚🤩🤩🤩面頭灑上唔少可可粉,飲個陣要小心會整污糟隻手😂😂朱古力味唔係好出,咖啡既甘苦味會出啲,飲慣咖啡既我都覺得幾好飲。

Pandan Basque Burnt Cheesecake
最近新推出咗一系列班蘭口味既甜品同飲品,呢個班蘭Basque Burnt Cheesecake賣相就滿分,面頭食到少少焦香味,cream cheese帶微酸唔太甜,不過就食唔出班蘭味🙈🙈

餐湯(跟餐+$5)
餐湯係幾濃郁既磨菇湯。

紅豆牛乳布丁(跟餐+$5)
布丁都幾香滑。

人均消費:$150
推介指數(10分為滿分):8分
2020-11-07
$150 (Lunch)
  • 泰式紅咖喱大蝦意粉
  • Dirty Mocha
2020-11-13 1844 views
62℃溫泉蛋稻庭烏冬(牛肉/野菜)$98烏冬用石鍋上可以保溫耐啲 呢一點係幾貼心既(因為會掛住睇Netflix/唱k/睇YouTube/hea而唔記得咗啲野食🤣)烏冬入面有牛肉、玉子豆腐同埋少量野菜 材料都幾豐富 味道方面就麻麻地 食落個湯底好咸令到啲菜同肉都變得好重味😵 同埋烏冬煮有啲淋身好漿喉 感覺一般😟評分:6/10🌟和風鰻魚炒飯 $98呢個炒飯雖然賣相冇乜特別 但聞落同食落都好香口 炒飯炒得剛剛好粒粒分明 食落唔會太咸 愈食愈滋味🤤評分: 7.5/10🌟First Matcha $58個賣相真係好好好好好好靚!🤩用黎打卡一流 可惜佢係屬於得個樣個種 飲落奶味好淡 抹茶味仲淡 成杯飲落都好稀 有少少失望🤢評分: 5/10🌟Cheese Mango Tea $58芝士奶蓋芒果沙冰飲落奶蓋有少少咸香好rich好正 芒果沙冰打得好滑而且唔會太死甜 呢杯幾有驚喜 唔錯😚評分: 8.5/10🌟
62℃溫泉蛋稻庭烏冬(牛肉/野菜)$98

Cheese Mango Tea $58
評分: 8.5/10🌟
62℃溫泉蛋牛肉稻庭烏冬
和風鰻魚炒飯
Cheese Mango Tea & First Matcha
和風鰻魚炒飯
2020-11-11 1432 views
COSMOS@Red Mr 💕🎤 ~𝕋𝕙𝕖 𝕔𝕒𝕗𝕖 𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖 𝕜𝕒𝕣𝕒𝕠𝕜𝕖 🎶~❤️🎵𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙥𝙝𝙤𝙩𝙤𝙜𝙚𝙣𝙞𝙘 𝙘𝙖𝙛𝙚𝙨 𝙗𝙚𝙘𝙤𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝙡𝙖𝙩𝙚𝙨𝙩 𝙩𝙧𝙚𝙣𝙙 𝙤𝙛 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙪𝙢𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣, 𝘾𝙊𝙎𝙈𝙊𝙎 𝙞𝙨 𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙩𝙤 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧 𝙮𝙤𝙪 𝙖 𝙗𝙧𝙖𝙣𝙙 𝙣𝙚𝙬 𝙠𝙖𝙧𝙖𝙤𝙠𝙚 𝙚𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙖𝙨𝙪𝙖𝙡 𝙫𝙞𝙗𝙚𝙨, 𝙘𝙤𝙡𝙤𝙪𝙧𝙛𝙪𝙡 𝙗𝙖𝙘𝙠𝙜𝙧𝙤𝙪𝙣𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙜𝙧𝙚𝙖𝙩 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚. 𝙐𝙣𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙩𝙮𝙥𝙞𝙘𝙖𝙡 𝙠𝙖𝙧𝙖𝙤𝙠𝙚, 𝘾𝙊𝙎𝙈𝙊𝙎 𝙧𝙚𝙦𝙪𝙞𝙧𝙚𝙨 𝙞𝙣𝙙𝙞𝙫𝙞𝙙𝙪𝙖𝙡 𝙩𝙤 𝙬𝙚𝙖𝙧 𝙖 𝙝𝙚𝙖𝙙𝙨𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙬𝙝𝙞𝙡𝙚 𝙡𝙞𝙨𝙩𝙚𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙤 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙’𝙨 𝙫𝙤𝙞𝙘𝙚𝙨.🎧😎🎂📍Cafe式的卡啦OK📍客人要戴耳機先聽到自己同朋友唱歌把聲, 而且隔音設備完善📍收費是按食物套餐計算‼️Before 5pm每人最低消費 HKD 120‼️After 5pm每人最低消費 HKD 2001️⃣𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐝𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟓𝟐髒髒抹茶 latte 🍵💚2️⃣𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐟𝐟
COSMOS@Red Mr 💕🎤
~𝕋𝕙𝕖 𝕔𝕒𝕗𝕖 𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖 𝕜𝕒𝕣𝕒𝕠𝕜𝕖 🎶~

📍Cafe式的卡啦OK
📍客人要戴耳機先聽到自己同朋友唱歌把聲, 而且隔音設備完善
📍收費是按食物套餐計算
‼️Before 5pm每人最低消費 HKD 120
‼️After 5pm每人最低消費 HKD 200

1️⃣𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐝𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟓𝟐
髒髒抹茶 latte 🍵💚

2️⃣𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟓𝟐
髒髒咖啡☕️

3️⃣𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 & 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟐𝟖
和牛芝士漢堡伴薯條 🍔🍟

4️⃣𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐞𝐥 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟗𝟖
和風鰻魚炒飯🍚🎣

5️⃣ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐑𝐞𝐝 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟏𝟖泰式紅咖啡大蝦意粉 🦐🇹🇭

✅Opening hours:
Sat-Tues (11:00am-12:00am)
Thur-Fri (11:00am-4:00am)

📍COSMOS (銅鑼灣, causeway bay)
銅鑼灣謝斐道482號2樓
2020-10-19 1769 views
終於等到k房解禁可小眾慶祝比賽得獎。走這趟友人介紹、開業不足半年的食肆。既定印象的卡拉ok有4大元素:嘈沙、邋遢、有霉味、食物惡啃,因此對這友人說會一洗對k房負面感覺甚是好奇,甚至是:沒有一款東西難吃。石屎拋光灰地、白枱白椅,出𨋢即見一太空人擺設打卡位,裝修乾淨俐落。進17號房,所有東西簇新,店員亦再噴灑消毒一次,3-4人房的梳化椅也可坐6人不逼迫,落地玻璃能望對面大廈食肆的霓虹繁華。既說任何食物沒伏味,就點這點那點套餐。首次見生啤是用直徑約8cm左右的大玻璃杯盛載,飲來好生豪氣,友人說清淡得來滑喉,合女士喝;我自己特喜歡牛油果,很重牛油果比例,只嫌得3塊脆餅及他他醬太少,加一倍剛好;魷魚鬚、薯條利害之處久放也不滲油,還能保持鬆脆度,邊傾邊唱間中邊吃也不礙事。只一事:唱k就不那麼專業,歌曲少,須帶耳筒唱,索性將之當背景音樂伴談天
終於等到k房解禁可小眾慶祝比賽得獎。

花盆般大的生啤
三文魚牛油果他他醬脆餅
溫泉蛋卡邦尼意粉
安格斯西冷8成熟
炸魷魚蘇
黑松露炸薯條
2020-09-25
$250 (Dinner)
花盆般大的生啤
三文魚牛油果他他醬脆餅
溫泉蛋卡邦尼意粉
安格斯西冷8成熟
炸魷魚蘇
黑松露炸薯條
2020-10-19 1546 views
每當有幾個鐘空檔,喺銅鑼灣唔知做咩好嘅時候,就會黎呢到食個飯。貪佢味道好味,又有間獨立房間可以睇netflix/ 唱k或者就咁聽下歌都得。房間環境又幾舒適,有sofa有cushion,坐得幾舒服。如果要唱k,佢係會有headset比你聽住自己唱,所以唔洗怕會有隔音問題,唔洗怕嘈到隔離。不過黎食野,重點都係食物。lunch要入房間嘅話每人最低消費$120,另收加一。紅咖哩大蝦意粉 $98(附餐飲)紅咖哩少少辣味,甜甜地,意粉煮得啱啱好,口感唔錯。大蝦有三隻,口感彈牙。札幌大蝦濃湯拉麵 $128(附餐飲)湯底真係好濃,好重蝦味,好食。估唔到喺呢到竟然可以食到好味過某啲蝦湯拉麵專門店嘅拉麵。餐湯 $5呢個好好飲!黑松露味好濃,仲有好多菇,覺得自己好似飲緊黑松露醬咁,不過好飲。$5絕對值得加。紅豆奶凍 $5個奶凍好食,好重奶味,如果可以少甜啲就好啦。口感都好滑,入口即溶,好似豆腐花咁嘅口感。不過上面啲紅豆真係唔太夾,有啲多餘,寧願佢唔加紅豆。Dirty Coffee - Mocha $58朋友叫左呢杯,我冇試到,但見到都覺得真係好靚!忍唔住影多左幾張相。橙汁 $0餐飲我揀左橙汁,正正常常有果肉

不過黎食野,重點都係食物。

lunch要入房間嘅話每人最低消費$120,另收加一。

紅咖哩大蝦意粉 $98(附餐飲)
紅咖哩大蝦意粉

札幌大蝦濃湯拉麵 $128(附餐飲)
札幌大蝦濃湯拉麵

餐湯 $5

紅豆奶凍 $5
紅豆奶凍

Dirty Coffee - Mocha $58
Dirty  Coffee  -  Mocha

橙汁 $0
餐飲我揀左橙汁,正正常常有果肉。
2020-10-19
$150 (Lunch)
紅咖哩大蝦意粉
札幌大蝦濃湯拉麵
紅豆奶凍
2020-10-14 1042 views
整體來講好適合兩個人拍拖活動,而且食物質素一d都唔差,同平時唱K食既野差好完,高質好多,所以值得一試,不過真係要預先book 定,因為都好爆下,如果唔唱K出面都會有位置比你淨係飲野食野都唔錯
2020-10-01 1384 views
一入房見到成間房都係粉紅色好靚好乾淨雲石枱好靚2個人叫左2個lunch set ,有埋野飲之後每人加左5蚊有甜品因為fd生日就另叫左件cake ~好食我地係房睇Netflix 睇到好凍但貼心既係個服務員主動入房拎左塊氈我地❤️
一入房見到成間房都係粉紅色

2020-10-01
Celebration
Birthday
2020-09-30 976 views
見到Instagram介紹呢間Cafe啲相好似幾靚所以想試下結果上到去環境好好食物好好味Staff都好好人唯獨啲房冇唱K房咁大同埋要帶Headset所以冇咁方便不過都會再來👍🏾好評

• 和風三文魚意粉
2020-09-30 903 views
提早一日已經Long Weekend...趁平日唔多人,特登再上黎!平時星期六日太旺場,幾乎要早book先有。貪佢園細地地有間房,又可以同friend傾下計。原本有個泰式紅咖哩意粉勁好食,不過今排多左個tes set就試下啦。我地2個一齊,叫左少少野飲之後,個tea set就入黎。野食就小巧精致,相比起個漢堡包及蝦卷,我地更鐘意個斑蘭蛋糕好清香,配埋佢地杯茶就perfect!Tea Set好多地方都有,但依個係最抵食。因為依個tes set本身可以比間房我地hea,而且仲有2份禮物可以拎走。一份係Ritual既花茶,另一份係一支shampoo,後來先知原來成個Tea set 係佢地 cross over Ritual.有野食又有野拎,仲有個地方可以hea...
提早一日已經Long Weekend...
貪佢園細地地有間房,又可以同friend傾下計。

我地2個一齊,叫左少少野飲之後,個tea set就入黎。

Tea Set好多地方都有,但依個係最抵食。
因為依個tes set本身可以比間房我地hea,
有野食又有野拎,仲有個地方可以hea...
2020-09-19 952 views
The room is so small and no windows at all like the pictures provided. The food is good but service was not that good, the servers are not that nice it’s like we owe them money or something.They didn’t give us sugar for coffee or spoon to stir. Amenities were okay, quite an interesting concept of cafe with individual karaoke room.Overall, it was average but won’t visit again.
2020-09-19
Type of Meal
Lunch
2020-09-16 1243 views
網上見到有blogger推薦Cosmos,話係Private Cafe,就book咗一間窗邊房,原來係K房黎😆不過疫情之下唔可以唱K,職員就叫我哋用嚟播歌🤣加set加配餐湯,好飲!飲得出野菌味,唔係開罐頭嗰種~粗薯條,炸魚👍🏼👍🏼👍🏼炸魚啖啖肉,炸得啱啱好,配他他醬,正啊~ 薯條底部略嫌多油,再乾爽啲就完美!印度咖喱藜麥飯😋 啲蔬菜全部都好新鮮,好味,特別係啲菇,藜麥飯好健康,岩曬想keep fit嘅人🤩酥炸雞軟骨!最鍾意係呢個小食!如果之後有得唱K,食住,飲住野唱歌,一大樂事🤪跟餐奶凍,taste good,但個匙羹好污糟☹️雖然話係signature drinks,但係好難入!得個甜字,又化學味😖

野菌湯

加set加配餐湯,好飲!飲得出野菌味,唔係開罐頭嗰種~

炸魚薯條

粗薯條,炸魚👍🏼👍🏼👍🏼

酥炸雞軟骨

牛乳奶凍

跟餐奶凍,taste good,但個匙羹好污糟☹️

2020-09-12
$250 (Lunch)
野菌湯
炸魚薯條