2024-10-06 114 views
呢間位於太子西洋菜南街嘅越南餐廳, 門口以及內裡的裝潢都好有文青風, 以為係去咗café呀, 但餐牌係食越/泰菜的, 入面有好多菜式選擇, 無論主菜定小食都有好多款。而且價錢相對實惠抵食。芝麻豬頸肉生菜包 豬頸肉舖滿芝麻再炸香, 豬頸肉充滿芝麻香味, 又非常脆口, 用生菜加埋青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 花生碎同蔥蒜, 包好再點埋酸甜辣醬, 食落一啲都唔會油膩, 係一個唔錯嘅小食。馬拉椰香海鮮湯粉 - $78香噴噴熱辣辣, 馬拉椰香湯底味濃, 好有喇沙嘅味道, 飲落亦都好舒服, 有淡淡椰奶香味, 但一啲都唔咸; 再配三隻大蝦, 八爪魚粒, 蜆肉等海鮮, 配料充足, 檬粉都幾多, 好抵食。焦葉五味燒雞肉撈檬 - $70大大碟乾檬粉份量好多, 配有生菜絲, 青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 花生碎同炸蔥蒜味, 加入甜酸醋的檬粉汁, 味道酸酸甜甜, 好清爽開胃! 焦葉五味燒雞肉份量都幾多, 雞肉Juicy皮薄香脆, 焦葉包住燒香, 入口有淡淡的煙熏味, 好香亦相當惹味, 雞肉可以點一下配埋的蔥油食, 蔥油都好特別, 有少少香茅檸檬葉的香味。 檸檬薏米水(凍) - $15(跟餐轉特飲)祛濕必備嘅檸檬薏米水, 肯定

芝麻豬頸肉生菜包

馬拉椰香海鮮湯粉 - $78

焦葉五味燒雞肉撈檬 - $70

檸檬薏米水(凍) - $15(跟餐轉特飲)
祛濕必備嘅檸檬薏米水, 肯定係消暑解渴良品, 檸檬更可以美白!味道不會太甜。啱哂呢啲天氣飲用呀!

水蜜桃伯爵紅茶(熱) - $18(跟餐轉特飲)

水蜜桃的香甜, 配上伯爵紅茶的香濃味, 真係好夾。
✨✨ 正宗的越南美食。這裡的環境舒適,適合與朋友或家人聚餐 ✨✨📍 越南綜合湯粉 (牛丸、牛肉、熟牛肉一個和蘿蔔)湯底鮮美,味道濃郁,牛肉的鮮香與牛丸的彈性完美結合。熟牛肉的口感柔軟,搭配清脆的蘿蔔,增添了層次感。📍軟殼蟹外皮酥脆,內部肉質鮮嫩,蟹肉的鮮甜與酥脆的外衣,口感非常好。📍COSY春卷皮薄而脆,內餡的搭配新鮮,口感豐富。每一口都能感受到新鮮蔬菜的清香與香料的微妙搭配。📍 牙車快沙律配炭燒豬頸肉由雞肉、青瓜絲、椰菜絲,再加埋甘筍切絲而成,配料新鮮,搭配的炭燒豬頸肉外焦裡嫩,肉質鮮美。沙律的清爽口感與豬肉的香氣相得益彰。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#COSY (太子)太子西洋菜南街196號地舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 #太子美食 #太子好去處 #太子食好西 #太子好去處

📍 越南綜合湯粉 (牛丸、牛肉、熟牛肉一個和蘿蔔)

📍軟殼蟹

📍COSY春卷

📍 牙車快沙律配炭燒豬頸肉

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#COSY (太子)
太子西洋菜南街196號地舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#太子美食 #太子好去處 #太子食好西 #太子好去處
2024-09-30 119 views
香辣娘惹雞撈檬🐔$75嫩滑嘅雞肉經過特別嘅香料醃製😌配上特製嘅辣椒醬,辛辣爽口,香辣入味😍加上椰奶味濃,醬汁十分惹味☺️雞肉亦外脆內軟,而且份量亦唔少😌無論餸飯定麵都係超級好食🤤確實有驚喜,絕對係必食推介🤩泰式船粉🍜$59湯底勁香濃,色澤深褐帶有獨特嘅香料味😌加上麵條滑順,香氣四溢,夠曬鮮美醇厚😏配料有牛丸、牛肉同炸豬皮😋啖啖都充滿泰式嘅地道味道😍豬頸肉木瓜沙律🐷$68豬頸肉經過烤製,外焦內嫩,肉質鮮美😚配上色彩繽紛嘅木瓜沙律🥗木瓜絲清脆可口,為沙律增添清新感😇食落有少少辣,味道酸酸甜甜,零舍開胃🤤COSY春卷🫔$58春卷外皮夠薄,口感酥脆,餡料飽滿😆內餡保留咗食材嘅鮮嫩同原味😙亦可包住生菜,再搭配酸甜醬汁一齊食😇讓每一口都充滿層次感😚越南滴漏咖啡☕️跟餐+$18 (熱)濃郁嘅咖啡粉與熱水相遇😌滴出深色嘅黑咖啡🙃響杯底中加入煉奶,增添甜味同奶香😊咖啡入口滑順,風味濃烈😉帶有微妙嘅果酸,適合慢慢細味🤗柚子青檸香茅梳打🍹$32將柚子嘅微苦和青檸嘅酸甜巧妙結合😎清新爽口,解渴一流😇
香辣娘惹雞撈檬🐔$75

嫩滑嘅雞肉經過特別嘅香料醃製😌
配上特製嘅辣椒醬,辛辣爽口,香辣入味😍
加上椰奶味濃,醬汁十分惹味☺️

雞肉亦外脆內軟,而且份量亦唔少😌
無論餸飯定麵都係超級好食🤤
確實有驚喜,絕對係必食推介🤩

泰式船粉🍜$59
湯底勁香濃,色澤深褐帶有獨特嘅香料味😌
加上麵條滑順,香氣四溢,夠曬鮮美醇厚😏

配料有牛丸、牛肉同炸豬皮😋
啖啖都充滿泰式嘅地道味道😍

豬頸肉木瓜沙律🐷$68
豬頸肉經過烤製,外焦內嫩,肉質鮮美😚
配上色彩繽紛嘅木瓜沙律🥗
木瓜絲清脆可口,為沙律增添清新感😇
食落有少少辣,味道酸酸甜甜,零舍開胃🤤

COSY春卷🫔$58
春卷外皮夠薄,口感酥脆,餡料飽滿😆
內餡保留咗食材嘅鮮嫩同原味😙

亦可包住生菜,再搭配酸甜醬汁一齊食😇
讓每一口都充滿層次感😚

越南滴漏咖啡☕️跟餐+$18 (熱)
濃郁嘅咖啡粉與熱水相遇😌
滴出深色嘅黑咖啡🙃
響杯底中加入煉奶,增添甜味同奶香😊
咖啡入口滑順,風味濃烈😉
帶有微妙嘅果酸,適合慢慢細味🤗

柚子青檸香茅梳打🍹$32
將柚子嘅微苦和青檸嘅酸甜巧妙結合😎
清新爽口,解渴一流😇
2024-09-28 126 views
有日去開太子,發現呢間Cosy門面幾靚,食物款式多,價錢OK於是決定入去試吓!我哋叫咗白咖喱豬扒飯、海南雞金邊粉同埋小食拼盤。先講小食拼盤,拼盤款式夠二至四人食,如果兩個人食就可以每人一樣,分別有墨魚餅、蝦餅、魚餅、蒜蓉牛油雞翼同埋春卷。10分欣賞墨魚餅同蝦餅,因為非常大牙同埋有粒粒墨魚!另外白咖喱豬扒飯,椰汁比較香甜,豬扒有煎過先,嗰汁好啱撈飯食😋另外海南雞金邊粉,雞嘅份量多同埋嫩,個麵都幾好食,清清地幾好!總括,如果去開太子想食越南嘢就可以試吓啦☺️
我哋叫咗白咖喱豬扒飯、海南雞金邊粉同埋小食拼盤。

總括,如果去開太子想食越南嘢就可以試吓啦☺️
經過旺角太子一帶,想食東南亞菜,網上見到這新店食評不錯,便試試。叫咗一客墨魚餅,即叫即炸,熱辣辣,有墨魚咬口,好味!我點咗蕉葉五味燒雞肉飯,雞肉Juicy皮薄香脆,值得推介!朋友點了香辣娘野雞撈檬,輕咖喱辣味的香脆滑雞肉,配以清新的撈檬,好適合呢啲炎熱嘅夏天!飲品方面,我倆都十分喜歡,全部都係少甜😁😁薄荷鴛鴦檸檬茶的檸檬及茶香適中,朋友點的龍眼冰的龍眼好味!下龍灣墨魚餅蕉葉五味燒雞肉飯香辣娘野雞撈檬薄荷鴛鴦檸檬茶及龍眼冰

叫咗一客墨魚餅,即叫即炸,熱辣辣,有墨魚咬口,好味!

我點咗蕉葉五味燒雞肉飯,雞肉Juicy皮薄香脆,值得推介!

下龍灣墨魚餅

蕉葉五味燒雞肉飯

香辣娘野雞撈檬

薄荷鴛鴦檸檬茶及龍眼冰

Type of Meal
Dinner
2024-07-27 595 views
Cosy • 太子呢間本身以為係西餐廳,入來才發覺係越/泰菜餐廳,入面有好多菜式選擇,無論主菜定小食都有好多款。而且我見同類餐廳之中價錢相對實惠,亦相信係新開無耐,今次決定試試😆..✅ 泰式冬陰功海鮮燴飯 🐟 $88呢個配搭幾特別,因為多數係只有冬蔭功湯,呢個一聽有啲似意大利飯嘅感覺。味道唔太辣,反而香茅好突出。加上好多海鮮,幾滿足😙.✅ 濃香白咖喱豬扒飯 🐷 $75豬扒厚身唔乾身,配上白咖哩,白咖哩以椰汁同香茅烹調,香茅味幾突出,配上白飯一流👍🏼.✅ 雞翼拼盤 🐔 $65雞翼味道分別有牛油、香茅、孜然,每款味道各有2件,雞翼炸得香脆,牛油味帶少少甜;孜然味香而惹味,我最鐘意香茅,由內香而外😗
Cosy • 太子
✅ 泰式冬陰功海鮮燴飯 🐟 $88