#MC帶你去太子.文青風格又唔一定得Cafe嘅,太子依間小店裝修新簇清雅而且設計簡約。➖✨ COSY.餐廳主打越南菜及泰式料理,一店饗盡越泰美食;小店由長沙灣起家,2024年6月份進駐太子開設分店。➖✨ 環境.店內裝修新簇清雅,行小清新文青風格,簡約白色設計配以木系餐桌,環境休閒舒適。➖🥢 上等手切牛柳湯粉|$80.牛柳靠熱湯僅僅灼熟,上枱時仲有少少粉嫩色。手切牛柳肉質鮮嫩,肉味濃郁。湯頭清甜帶少少牛骨香。九層塔、洋蔥、芽菜、青檸角和指天椒就可以按自己喜好加入,超貼心!➖🥢 泰式冬陰功海鮮燴飯|$88.泰式西班牙海鮮飯!燴飯帶陣陣泰式香料味,香茅味好突出,酸酸辣辣味道,又唔會太辣,十分開胃;搭配青口、大蝦、魷魚等海鮮,好滿足!➖🥢 炭燒豬頸肉|$74.每一片燒豬頸肉都厚度適中,外皮香脆焦香,肉質軟嫩有嚼勁,搭配泰式酸甜醬,份外惹味。➖🥢 蒜香牛油雞翼|$25.大大隻雞翼對住價錢!雞翼炸得金黃香脆,十分吸引!食落淡淡蒜蓉味,十分入味。➖🥢 越南滴漏咖啡(熱)|$32 (跟餐加配 $18).玻璃杯上架著越式滴漏壺,咖啡一滴一滴落入杯中;咖啡香味濃郁醇厚,配上少少煉奶,中和咖啡甘苦味,入口順

#MC帶你去太子

✨ COSY

✨ 環境

🥢 上等手切牛柳湯粉|$80

🥢 泰式冬陰功海鮮燴飯|$88

🥢 炭燒豬頸肉|$74

🥢 蒜香牛油雞翼|$25

越南滴漏咖啡

🥢 越南滴漏咖啡(熱)|$32 (跟餐加配 $18)
玻璃杯上架著越式滴漏壺,咖啡一滴一滴落入杯中;咖啡香味濃郁醇厚,配上少少煉奶,中和咖啡甘苦味,入口順滑,十分有特色!

泰式奶茶

🥢 泰式奶茶(凍)|$32 (跟餐加配 $18)
泰式奶茶奶香濃郁,口感香醇幼滑;可以選擇甜度及冰量,十分貼心!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #油尖旺區美食 #太子美食 #太子餐廳 #太子好去處 #香港美食 #香港探店 #太子 #COSY #越南菜 #泰國菜 #太子越南菜 #太子泰國菜 #旺角越南菜 #旺角泰國菜
2025-01-13
$150 (Dinner)
越南滴漏咖啡
泰式奶茶
2025-04-06 0 views
朋友介紹的餐廳,望住個餐牌有點眼花繚亂。因好多都好好味,只可惜有些無相就穩陣起見無試到。感謝店員建議及幫忙,我哋試咗個出名既豬扒撈檬同西薈飯。撈檬就正常,酸酸甜甜。而西薈飯入口鬆軟、有飯香,再上配蝦是一流。好食!飲品飲咗椰汁🥥同檸檬茶,都還好。我飲的是椰汁,味道都偏甜。朋友飲的是檸檬茶環境方面,比較細。以白色為主,算是小型店鋪。樓面店員有2個,但出餐都有效率。主要係掃qr code落單另外,餐廳內沒有洗手間。
朋友介紹的餐廳,望住個餐牌有點眼花繚亂。
因好多都好好味,只可惜有些無相就穩陣起見無試到。

感謝店員建議及幫忙,我哋試咗個出名既豬扒撈檬同西薈飯。

好食!飲品飲咗椰汁🥥同檸檬茶,都還好。
我飲的是椰汁,味道都偏甜。
朋友飲的是檸檬茶

主要係掃qr code落單

另外,餐廳內沒有洗手間。

2025-04-04
2025-03-19 117 views
今日午飯突然想食越南嘢,揀咗太子呢間試吓先!裏面裝修幾寬敞,精緻乾淨整齊,服務員態度良好!環境唔錯!泰式船粉(有牛丸,牛肉,炸豬皮)$65 份量唔少,阿豬皮非常脆口,熱辣辣好好食,河粉份量好多,牛肉好軟腍腍,啲船麵湯底,非常好味,個湯底好濃郁,好夠味,好似去咗泰國食船麵咁!牛丸好有質素,好有咬口,真材實料!😊蕃茄蝦頭糕海鮮檬粉$68有青口、八爪魚、蝦、蜆,魷魚、蕃茄湯底好濃,又蕃茄肉,是越南風味,用海鮮配搭蕃茄味嘅檬粉,實在特別!😃越式綜合牛肉金邊粉(牛丸,生牛肉,熟生肉,蘿蔔)$80這個湯底比較清,有點辣和酸,一樣好有越南風味,尤其是生牛肉,食落好新鮮,唔會好韌,蘿蔔都醃好入味!最經典的綜合金邊粉,值得一試😄跟餐熱檸檬薏米水$12 清熱開胃,酸酸甜甜的,幾開胃又健康!😌跟餐凍越南滴漏咖啡$21上菜的時候好特別,把滴出來的熱咖啡倒進裝滿冰嘅杯,裏面有少量煉奶,溝起來好順滑,是越南咖啡的味道!😀跟餐凍香滑奶茶$3奶茶正常,一樣香滑,唔錯!😛
今日午飯突然想食越南嘢,揀咗太子呢間試吓先!

裏面裝修幾寬敞,精緻乾淨整齊,服務員態度良好!環境唔錯!
泰式船粉(有牛丸,牛肉,炸豬皮)$65
蕃茄蝦頭糕海鮮檬粉$68
越式綜合牛肉金邊粉(牛丸,生牛肉,熟生肉,蘿蔔)$80
跟餐熱檸檬薏米水$12
清熱開胃,酸酸甜甜的,幾開胃又健康!😌
跟餐凍越南滴漏咖啡$21
跟餐凍香滑奶茶$3
奶茶正常,一樣香滑,唔錯!😛
2025-02-19
$150 (Lunch)
2025-03-18 64 views
《南洋風情二人餐🌴》———————————————-#Cosy😌-呢間餐廳嘅二人套餐都幾抵食,包頭盤、2款小食、2份主菜同2杯嘢飲😍而且選擇多元,相當豐富,性價比高,價枱親民,好適合同男朋友嚟食開心share🤩-頭盤可以揀牙車快沙律、扎肉青木瓜沙律、扎肉米紙卷或者雞絲米紙卷,我哋食咗個扎肉米紙卷,口感爽脆豐富~-小食方面,款款都好惹味,我哋選擇咗牛油雞翼同炭燒豬頸肉🥰 外皮炸到金黃酥脆,牛油香突出,雞肉嫩滑🐣 豬頸肉燒得香脆,肉質鮮嫩多汁,配埋微辣嘅醬汁,非常惹味😋-🐔 海南雞飯嚟到又點可以唔海南雞飯,風味十足,雞髀位肉質嫩滑,雞皮爽口,配搭油飯好啱,套餐仲有埋個菜添,非常豐富😝-🐮 越式綜合牛肉湯粉湯底味道濃郁得嚟又唔會好有味精感覺,非常鮮甜,而河粉口感亦唔錯,唔會好淋,生牛肉牛肉味濃 😋-🍌 抵deal 指數:7/10-💰 參考價錢二人套餐:$298
《南洋風情二人餐🌴》
2025-02-12
Type of Meal
Dinner
2025-03-18 66 views
驚喜發現太子新開嘅東南亞風餐廳間舖走文青小清新風 餐牌有越南菜又有泰國菜氣氛好chill 最啱同朋友慢慢傾偈食飯價錢仲超親民 人均$100左右有找招牌咖喱脆皮牛腩飯 $98呢個係必試之選 外皮炸到脆卜卜包住半肥瘦嘅牛腩 入口外脆內軟 口感豐富咖喱醬汁香濃惹味又唔會太辣 配埋啲飯超開胃蕉葉五味燒雞撈檬 $70香茅同檸檬草嘅香氣好濃郁 調味夠香夠惹味最正係用蕉葉包實個雞再拎去燒 好有東南亞風味雞翼拼盤 $65一次過食到三種口味 真係超滿足牛油味:香濃牛油香,外脆內嫩香茅味:清新香茅配搭惹味醬汁孜然味:香料十足 一啲都唔覺羶
驚喜發現太子新開嘅東南亞風餐廳

香茅同檸檬草嘅香氣好濃郁 調味夠香夠惹味
最正係用蕉葉包實個雞再拎去燒 好有東南亞風味

雞翼拼盤 $65
一次過食到三種口味 真係超滿足
牛油味:香濃牛油香,外脆內嫩
香茅味:清新香茅配搭惹味醬汁
孜然味:香料十足 一啲都唔覺羶

2025-03-18 61 views
🩵越南燒牛肉法式三文治法包好脆口,牛肉好足料,三件入面全部都有3大舊牛,調味岩岩好,唔會太韌咬唔開,好出色既越南包😍🩵蕉葉五味燒雞肉撈檬即日已經想encore多次,雞肉用蕉葉包住燒,有獨特既香味~ 雞肉好juicy,仲要好厚肉,一流👍🏻👍🏻🩵雞肉串燒就咁睇以為燒到好乾柴,咬落係脆口,唔洗點汁食都好夠味~🩵絲網春卷炸得好酥脆,超惹味,想追住食🤤🩵脆皮咖喱牛腩第一次食炸牛腩,炸得好出色,脆衣超級脆口,牛腩保持到軟淋,牛味香濃🥰🥰
🩵越南燒牛肉法式三文治

🩵蕉葉五味燒雞肉撈檬

🩵雞肉串燒
就咁睇以為燒到好乾柴,咬落係脆口,唔洗點汁食都好夠味~

🩵絲網春卷
炸得好酥脆,超惹味,想追住食🤤

🩵脆皮咖喱牛腩

2025-03-14 42 views
最近同朋友係菜街Cosy食過餐飯,菜式真係令我回味無窮!🤩首先不得不提嘅係馬拉椰香海鮮河粉。呢碗河粉用鮮蝦,魷魚,青口煮成,湯底加入椰漿,香氣四溢。河粉滑口,加上海鮮嘅鮮味,真係一啖接一啖,令人唔想停口!泰式冬陰功海鮮燴飯,燴飯上面鋪滿咗新鮮嘅海鮮,搭配濃郁嘅冬陰功醬汁,酸酸辣辣,令人食到停唔落嚟😋酥炸牛丸,外脆內嫩,口感一流。每一啖都可以感受到牛肉嘅鮮美😙斑斕椰汁冰係佢地特飲之一,用椰漿同斑斕葉製作,清甜可口,口感滑溜,正好喺炎熱嘅天氣中消暑😆Cosy 呢間鋪頭無論係食物質素定服務態度都令我印象深刻,真係值得一試👍🏻
最近同朋友係菜街Cosy食過餐飯,菜式真係令我回味無窮!🤩
2025-03-14 52 views
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。Cosy.太子驚喜越南小店。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤隱藏喺太子西洋菜南街嘅一間小店「Cosy」,細細間但絕對有驚喜,係一對夫妻開嘅料理店環境雖然簡單,但一坐低已經感覺到溫馨佢哋嘅招牌菜品都係泰國經典菜式,份量大味道足,性價比超高,成為唔少街坊心中嘅「隱世」泰國菜小店  泰式冬陰功海鮮粉冬陰功湯係唔少人心目中嘅「comfort food」,呢度嘅泰式冬陰功海鮮粉完全冇令我失望!湯底包括了酸辣香,香茅味道夠濃唔會過辣又唔會太酸,飲落去係嗰種暖心暖胃嘅感覺入面啲海鮮彈牙爽口保留咗鮮甜,粉又夠彈牙,啖啖都係鮮味 泰式豬頸肉泰式豬頸肉係我一早瞄準嘅,豬頸肉火喉掌握得啱啱好,帶焦香入口有微微嘅煙燻味,有嚼勁。配上醬汁嚟食,酸酸甜甜,有啲似酸辣汁,平衡到豬頸肉嘅油脂香,好食 馬拉椰香雞撈檸一上枱就被呢個「馬拉椰香雞撈檸」嘅獨特香氣吸引馬拉雞好濃味香口,撈檸帶酸酸辣辣甜甜係一個幾新穎嘅組合雞肉勻椰香汁之後好惹味,啖啖食得出濃郁嘅椰香再

雜感女生   好味日記

˚*。Cosy.太子驚喜越南小店。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

隱藏喺太子西洋菜南街嘅一間小店「Cosy」,

細細間但絕對有驚喜,係一對夫妻開嘅料理店

環境雖然簡單,但一坐低已經感覺到溫馨

佢哋嘅招牌菜品都係泰國經典菜式,份量大味道足,

性價比超高,成為唔少街坊心中嘅「隱世」泰國菜小店

泰式冬陰功海鮮粉

冬陰功湯係唔少人心目中嘅「comfort food」,

呢度嘅泰式冬陰功海鮮粉完全冇令我失望!

湯底包括了酸辣香,香茅味道夠濃

唔會過辣又唔會太酸,飲落去係嗰種暖心暖胃嘅感覺

入面啲海鮮彈牙爽口保留咗鮮甜,粉又夠彈牙,啖啖都係鮮味

泰式豬頸肉

泰式豬頸肉係我一早瞄準嘅,

豬頸肉火喉掌握得啱啱好,帶焦香

入口有微微嘅煙燻味,有嚼勁。配上醬汁嚟食,

酸酸甜甜,有啲似酸辣汁,平衡到豬頸肉嘅油脂香,好食

馬拉椰香雞撈檸

一上枱就被呢個「馬拉椰香雞撈檸」嘅獨特香氣吸引

馬拉雞好濃味香口,撈檸帶酸酸辣辣甜甜

係一個幾新穎嘅組合

雞肉勻椰香汁之後好惹味,啖啖食得出濃郁嘅椰香

再加上越式醬汁嘅清新,感覺唔會太膩,反而啱啱好

個雞肉份量超多,好抵食呀
牛油炸雞

雞翼炸得香脆,外層有輕輕嘅牛油香

味道唔會太重,但好有層次

外皮係薄薄脆脆嘅,咬落去有油香但唔覺膩

雞肉入味又多汁,一口接一口完全停唔到口

泰式龍眼冰

呢款泰式龍眼冰清新甜美,係一款好適合餐後嘅消暑甜品

斑蘭椰汁冰

一杯香濃的特飲,椰汁味香濃,唔會太甜,

飲落去有少少椰漿嘅稠滑口感,再加上斑蘭嘅清香,完全帶出熱帶風情

2025-03-14 32 views
今日同朋去去旺角太子嗰頭行街,順便搵埋食大家都想食湯粉系列,就搵左呢間越泰風味既餐廳🤗先黎個小食: 絲網春卷(4條)外皮勁酥脆,入面既餡料都好惹味juicy❤️,超級好食🤤,必叫小食馬拉椰香雞湯金邊粉雞既份量好多🤨,雞肉好嫩滑,仲有一隻雞髀仔係到,湯頭椰香味濃泰式冬陰功牛肉湯檬粉湯頭小小辣咁,冬陰公好惹味,牛肉份量都好多,牛香味足蒜香油菜,不過不失飲品招牌泰式奶茶,茶底幾奶滑斑斕椰汁冰,陣陣既斑斕香

今日同朋去去旺角太子嗰頭行街,順便搵埋食
大家都想食湯粉系列,就搵左呢間越泰風味既餐廳🤗

先黎個小食: 絲網春卷(4條)

馬拉椰香雞湯金邊粉

泰式冬陰功牛肉湯檬粉
湯頭小小辣咁,冬陰公好惹味,牛肉份量都好多,牛香味足

蒜香油菜,不過不失

飲品
招牌泰式奶茶,茶底幾奶滑
斑斕椰汁冰,陣陣既斑斕香

2025-03-10 82 views
喺太子嘅小店「COSY」食咗一餐越南風味嘅fusion餐,真係有啲驚喜!呢間餐廳以簡約溫馨為主,食物就像佢嘅名一樣,令人感到舒服又滿足。首先試咗雞翼拼盤,分別有牛油、香茅同孜然味,各兩件。牛油味雞翼帶有濃郁嘅奶香,入口滑嫩,係最易接受嘅味道;香茅味就充滿越南特色,香氣撲鼻,好清新;至於孜然味就比較重口味,帶有少少辛辣,非常惹味。三款雞翼各有特色,配搭埋啤酒或者龍眼冰,完美嘅小食選擇。之後上枱嘅係上等手切牛柳湯粉,湯底清甜,完全冇MSG嗰種人工味,牛柳片薄切但口感嫩滑,仲可以感受到啲牛肉嘅鮮味。配埋米粉,順滑又彈牙,係一碗簡單但絕對令人滿足嘅湯粉。另一道必試嘅係蕉葉五味燒雞肉撈檬,燒雞肉係用香蕉葉包住燒,燜得入味,雞肉外皮有少少焦香,內裡仍然保留嫩滑嘅口感。撈檬嘅酸甜汁調得非常平衡,清爽開胃,食完唔會覺得膩。飲品方面,就試咗越南滴漏咖啡同龍眼冰。滴漏咖啡嘅香氣十足,奶味濃郁,甜度啱啱好,係一杯非常適合慢慢享受嘅咖啡。而龍眼冰就係炎熱天氣嘅救星,龍眼味清甜,冰涼消暑,簡單但非常解渴。整體嚟講,「COSY」呢間小店真係名副其實,無論係味道、擺盤定係餐廳氣氛都令人感到舒適又滿足。如果你鐘意越南

整體嚟講,「COSY」呢間小店真係名副其實,無論係味道、擺盤定係餐廳氣氛都令人感到舒適又滿足。如果你鐘意越南菜,又想喺繁忙嘅都市中搵間地方chill下,「COSY」一定係唔錯嘅選擇!

評分:9 / 10
2024-12-04
Type of Meal
Dinner
COSY係間好靚嘅越南菜餐廳🇻🇳🇭🇰 環境舒適 都幾適合朋友聚餐 同同事嚟都唔錯!菜式選擇多 價錢合理 CP值都算高!.🐷豬頸肉拼雞翼撈檬呢個撈檬配上香嫩嘅豬頸肉同雞翼🤩,味道真係好正🥳 撈檬走甘荀 因為小編食唔慣甘筍😗 粉嘅口感滑溜 加上特製醬汁😗😂😂 食落去好開胃~ 酸酸地幾正😍🐷追加札肉米紙卷(2件)米紙卷包住新鮮嘅札肉 咬落去外脆內嫩 配上醬汁更加提味 兩件唔夠 想多食幾件🤣🤣🤣🐷泰式冬蔭公牛肉湯粉呢碗湯粉轉咗湯河粉 湯底香濃 牛肉煮得剛剛好 搭配冬蔭公嘅酸辣味 真係好開胃 又唔會太辣🥰🐷追加炭燒豬頸肉呢份炭燒豬頸肉外脆內嫩😗肉質鮮甜😚真係好正😂配埋湯粉一齊食😌味道更加豐富🤪🐷絲網春卷(4條)春卷外皮薄脆😗內餡豐富😜口感一流🥹🥹搭配同一個超好味嘅特製醬汁 酸酸租租咁😍.COSY📍太子西洋菜南街196號地舖.#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #越南菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #太子 #太子好去處 #旺角美食
菜式選擇多 價錢合理 CP值都算高!
🐷豬頸肉拼雞翼撈檬

🐷追加札肉米紙卷(2件)

🐷泰式冬蔭公牛肉湯粉

🐷追加炭燒豬頸肉

🐷絲網春卷(4條)

COSY
📍太子西洋菜南街196號地舖
2025-02-09 140 views
今日帶大家去到太子🤴,文青小店,越南🇻🇳泰國🇹🇭料理,大家千祈唔好錯過我嘅推介😘😊😍=====================Food list📌⭐️🥳✨上等手切牛柳湯粉:牛柳十分嫩口,加埋上湯處理,仲有芽菜,指天椒🌶️,青檸🍋‍🟩⭐️🥳✨蒜香牛油雞翼:好鍾意呢個雞翼😍,炸得好香脆,仲要勁多牛油味😬⭐️🥳✨越南咖啡:非常之高質素,越南滴漏咖啡☕️,咖啡濃郁,賣相一流😋
=====================
Food list📌

2025-02-03 350 views
行過太子有啲肚餓,見到有間新潮嘅越南餐廳,叫Cosy。餐廳以白色米色為主體,風格簡約清新!我哋叫咗兩個冇Cosy套餐:⭐上等手切牛柳湯河粉配🧋龍眼冰- 有大量手切牛柳,選用優質部位,肉質的鮮嫩有口感,湯底有醇厚的肉香和鮮味。⭐馬拉椰香海鮮湯金邊粉 - 滿碗新鮮嘅海鮮,有蝦、青口、蜆肉同魷魚。。。湯底味道鮮美。☕️配越南滴漏咖啡再加配左迷你泰式酸辣鳳爪小食🌮牛油果軟殼蟹米紙卷- 軟殼蟹通常是炸至金黃酥 脆,帶有海鮮的鮮味和鹹香,與牛油果形成對比,皮薄好食!整體食物質素唔錯,而且價錢比較大眾化!值得一試!
行過太子有啲肚餓,見到有間新潮嘅越南餐廳,叫Cosy。
餐廳以白色米色為主體,風格簡約清新!

我哋叫咗兩個冇Cosy套餐:
⭐上等手切牛柳湯河粉
配🧋龍眼冰

⭐馬拉椰香海鮮湯金邊粉
☕️配越南滴漏咖啡
再加配左迷你泰式酸辣鳳爪

小食
🌮牛油果軟殼蟹米紙卷

整體食物質素唔錯,而且價錢比較大眾化!值得一試!
2025-02-02
$150 (Lunch)
2025-01-17 249 views
想食下越南牛河便到了COSY,七點多來到全店滿座,等左一陣先有枱呢。坐低後店員送上QR CODE 落單,嘩嘩,唔少食品已經售罄啦。⭐越南綜合湯粉先來碗綜合湯粉,有牛丸、生熟牛肉、蘿蔔等,河粉同檬粉都無啦,唯有揀金邊粉。大大碗好足料,湯頭鮮味香濃,牛丸爽口,蘿蔔鮮甜無渣,好味到湯都飲哂。⭐咖哩脆皮牛腩飯咖喱牛腩飯就食得多啦,呢份係脆皮牛腩,炸過多了一份香酥感,牛腩半肥瘦咬落甘香,咖喱汁甜甜地正好下飯,正👍⭐蒜香牛油雞翼主食加小食有優惠,要了一份雞翼,大大隻炸得香脆,牛油好香呀~⭐COSY春卷仲有春卷添,又香又脆,可用生菜包隻食,入口更清新。⭐招牌泰式奶茶 & ⭐咸檸檬梳打奶茶要左少冰走甜,啱個人口味。朋友就要左鹹檸梳,無加糖啱哂喎。小店好受歡迎,食客不斷呢,去到八點幾先靜落黎😆

⭐越南綜合湯粉

⭐咖哩脆皮牛腩飯

⭐蒜香牛油雞翼

⭐COSY春卷
仲有春卷添,又香又脆,可用生菜包隻食,入口更清新。

⭐招牌泰式奶茶 & ⭐咸檸檬梳打

小店好受歡迎,食客不斷呢,去到八點幾先靜落黎😆

2025-01-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2025-01-15 203 views
👨🏻‍🍳COSY (太子)📍太子西洋菜南街196號地舖 「偏Fusion風的越南菜🙈」 太子覓食,好多人食🤤原本以為呢間系西餐廳,望menu原來系食越南菜的🤣 🍽️越南綜合湯河 $80(牛丸、牛肉、熟牛肉、蘿蔔)+$5 凍檸茶湯系似越南既湯底,個陣去蜆港有食🤤比香港平時食開既,會無咁濃味。牛丸會爆汁🤤牛腩半肥瘦好食!!有牛味 🍽️泰式肉碎生菜包 $60肉碎的醬汁比較濃,要配生菜包🫶🏻 🍽️串燒拼盤 $108(豬、牛、雞 各兩串)三款既肉質都幾嫩🤤調味惹味👍🏻 #cosy #越南菜 #香港越南菜 #香港越南菜關注組
👨🏻‍🍳COSY (太子)
📍太子西洋菜南街196號地舖

「偏Fusion風的越南菜🙈」

太子覓食,
好多人食🤤
原本以為呢間系西餐廳,
望menu原來系食越南菜的🤣

🍽️越南綜合湯河 $80
(牛丸、牛肉、熟牛肉、蘿蔔)
+$5 凍檸茶
湯系似越南既湯底,
個陣去蜆港有食🤤
比香港平時食開既,會無咁濃味。
牛丸會爆汁🤤牛腩半肥瘦好食!!有牛味

🍽️泰式肉碎生菜包 $60
肉碎的醬汁比較濃,要配生菜包🫶🏻

🍽️串燒拼盤 $108
(豬、牛、雞 各兩串)
三款既肉質都幾嫩🤤
調味惹味👍🏻