2021-09-25 27 views
同朋友荃灣行街,咁岩想係附近搵下好野食,就上網搵到依間,係南豐紗廠附近,行8-10分鐘就到。剛好去到有午餐我地就叫左兩個餐share!蒲燒鰻魚滑蛋飯🍛黎到就聞到啲醬汁好香口,鰻魚都好大條,而且啲蛋好滑,有埋沙律黎做伴菜…味道一流!作為鰻魚控的我覺得非常滿足🥰👍🏼蕃茄醬蝦肉意粉🍝我又係好鍾意有蝦嘅意粉🍤啲蝦爽口彈牙,意粉同我食嘅有啲唔同,比較粗身啲,但食落唔會太粉,好有咬口彈性,口感岩岩好,蕃茄醬汁味道好濃郁,非常醒胃❣️我嗌左杯玫瑰latte ,係lunch包埋,都幾好飲,奶味香濃,玫瑰味都重,整體都可以!
剛好去到有午餐我地就叫左兩個餐share!

2021-09-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 蕃茄醬蝦肉意粉
  • 原條鰻魚滑蛋配日本飯
2021-09-14 47 views
荃灣歎咖啡好地方,呢度係商廈地下舖,店舖細細,但係食物好精緻🥰 ,座係度都幾舒服天然蜂巢咖啡☕甜蜜蜂巢,一杯咖啡,一杯鮮奶,混合後更能提升咖啡香味 焦糖布甸咖啡🍮焦糖舖滿咖啡上面,香焦布甸混入咖啡更加香濃☕烤慢煮豬肋排配飯🍖好香醬汁滲入豬肋骨,好入味,配飯同沙律份外美味😋 忌廉汁煙三文魚意粉Creamy 忌廉汁配煙三文魚係最好味,意粉爽口有彈性🍝 呢度環境舒適,又可以慢慢歎咖啡,又有唔同嘅主食,真係一個好去處

天然蜂巢咖啡☕
甜蜜蜂巢,一杯咖啡,一杯鮮奶,混合後更能提升咖啡香味

焦糖布甸咖啡🍮
焦糖舖滿咖啡上面,香焦布甸混入咖啡更加香濃☕

烤慢煮豬肋排配飯🍖
好香醬汁滲入豬肋骨,好入味,配飯同沙律份外美味😋

忌廉汁煙三文魚意粉
Creamy 忌廉汁配煙三文魚係最好味,意粉爽口有彈性🍝

呢間cafe嘅位置都幾偏僻如果唔係嚟開附近基本上係唔會特登尼呢度食嘢🤣好彩佢石門同觀塘都有分店🤓(應該會就腳d?)✨蒲燒鰻魚滑蛋飯✨$88🍳🍚賣相已經加50分💕熱辣辣出哂煙香噴噴甘上枱炒蛋超滑呈半生狀態(有蛋汁架)😚🥚鰻魚都幾大條好香😋唔會話好咸甜甜地好味🥰✨慢煮無激素雞胸雜菜沙律✨🥗我覺得d雞胸好似窩夫🧇😂望落去好似壓扁左咁仲以為會好硬點知原來係好juicy😨🐔肉質仲好滑好腍tim呢個雞一定要試下🤤✨抹茶鮮奶✨🍵(跟餐)呢個茶味>奶味🥛整體味道比較淡✨凍朱古力✨🍫(跟餐)估唔到朱古力味又幾香濃🥰又唔會太甜👍🏻

呢間cafe嘅位置都幾偏僻
如果唔係嚟開附近
基本上係唔會特登尼呢度食嘢🤣
好彩佢石門同觀塘都有分店🤓(應該會就腳d?)

✨蒲燒鰻魚滑蛋飯✨$88🍳🍚

望落去好似壓扁左咁仲以為會好硬
點知原來係好juicy😨
🐔肉質仲好滑好腍tim
呢個雞一定要試下🤤

✨抹茶鮮奶✨🍵(跟餐)

呢個茶味>奶味🥛
整體味道比較淡

✨凍朱古力✨🍫(跟餐)

估唔到朱古力味又幾香濃🥰
又唔會太甜👍🏻
  • 原條鰻魚滑蛋配日本飯
  • 雞胸沙律
2021-09-11 37 views
今日去左南豐紗廠行下 想搵間cafe食d野 點知間間都好多人😣甘就搵下附近有無咩好食 就比我地到附近都係工廠區既商廈有間cafe🤩佢門面細細 但係因為假期唔係好多人 都好好坐☺️睇佢menu估唔到假日仲有lunch set叫tim~我地叫左兩個lunch set🍝🍛🍹☕️ 佢跟餐仲配埋野飲~🔸蕃茄醬蝦肉🦐意粉🍝D蝦肉好彈牙 個蕃茄醬都好濃唔會話好稀👍🏻因為夠濃所以好掛汁 好味!🥰🔸烤慢煮豬肋排配飯豬肋排既份量比我想像中多 係成大塊甘上 性價比好高‼️而且因為慢煮既原因 佢好腍身 一咬就離骨😊推介❗️☕️天然蜂巢咖啡第一次見有蜂巢咖啡 就叫泥試一試~佢真係一匙羹蜂巢甘上🤣本身會以為好甜 但因為蜂巢唔係甘易溶晒 入口覺得岩岩好 有d微微既蜜糖甜味☺️☕️玫瑰鮮奶咖啡呢個就成日都會見到 佢既玫瑰味好香 而且都唔會話太甜~

🔸蕃茄醬蝦肉🦐意粉🍝

🔸烤慢煮豬肋排配飯

☕️天然蜂巢咖啡

☕️玫瑰鮮奶咖啡
呢個就成日都會見到 佢既玫瑰味好香 而且都唔會話太甜~

2021-09-09 52 views
係商廈樓下既既cafe 小店,地方唔太大多,但裝修環境都好chill, 好多附近返工既人買咖啡/等外賣返公司食。試左2款Lunch set 味道都唔錯!❤️蒲燒鰻魚滑蛋飯 鰻魚好長好大條,d蛋超滑滑!🧡卡邦尼意粉 份量好多,好大碟!夠晒creamy得黎,但又唔會太漏~💛抺茶鮮奶 抺茶味好香,但又唔會太濃💚玫瑰花茶 有粒粒玫瑰花,所以特別香!雖然係間小店,但食物質素一d 都唔差,店員仲好nice 添,係附近工業區之中小清新既cafe 小店呀🥰
試左2款Lunch set 味道都唔錯!
❤️蒲燒鰻魚滑蛋飯 鰻魚好長好大條,d蛋超滑滑!
💛抺茶鮮奶 抺茶味好香,但又唔會太濃
💚玫瑰花茶 有粒粒玫瑰花,所以特別香!

蒲燒鰻魚滑蛋飯
卡邦尼意粉
抺茶鮮奶
2021-09-06
Lunch
放假去荃灣搵朋友食晏,佢帶我食咗呢間Cafe,扮健康嘅我叫咗全日早餐🤫食完即刻感覺健康咗✅雖然細細間但全部都係即叫即整熱辣辣🔥每樣配料都不錯💁🏻‍♀️小妹覺得咖啡☕️幾高質🌟同南豐紗廠都幾近,去開嘅朋友口渴💦可以去買杯咖啡💡❐ 全日早餐 $74(有炒蛋、麵包、沙律、茄汁豆、哈密瓜、三文魚同雞扒)評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ⟰炒蛋香滑嫩口重蛋味🍳麵包新鮮烘起脆卜卜🍞加上上面有溶緊嘅牛油🧈香脆可口🌟⟰沙律配以香醋開胃十足🥗煎雞扒超嫩滑有微微黑椒味好惹味🌶三文魚煙熏味十足🐟好想食多幾塊✨⟰其中一個驚喜嘅係配以哈密瓜🍈令到成個全日早餐更加健康咗💥而且哈密瓜好清甜‼️❐ 烤慢煮豬肋排配飯 $88評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ⟰飯嘅份量都幾多而且仲有沙律💥一定夠飽🥗沙律嘅份量令成個飯感到好健康😂⟰ 烤慢煮豬肋排大大塊黎到超香,肉質好淋無牙都食到🌟用香草烤到好入口又有微微燒烤味🔥上面再配以茄汁減少整體油膩感💡⟰💁🏻‍♀️因為小妹超鍾意食汁撈飯,如果有再多啲汁就好啦‼️❐ 凍Mocha 同 Cappuccino☕️ $個餐包埋嫁!評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ⟰

❐ 全日早餐 $74
(有炒蛋、麵包、沙律、茄汁豆、哈密瓜、三文魚同雞扒)
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯

❐ 烤慢煮豬肋排配飯 $88
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯

評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯
⟰ Mocha同出邊飲開嘅都幾唔同,佢嘅咖啡味比較重,慢慢飲落先會有少少朱古力味🍫所以整體唔會好甜✅整體咖啡香滑而不太濃,好易入口✨
⟰ Cappuccino比Mocha咖啡味更加濃烈💥同樣香滑而且飲完有淡淡回甘嘅感覺🌟
2021-08-20 42 views
喺荃灣返工,當然就係少得呢一間陪咗我好一排嘅蚊形coffee shop,裝修簡單整潔,大約只有8-10個位嘅Coti,主要以買coffee為主,晏晝亦都會有啲沙律同埋簡單嘅lunch set。平日晏晝十分熱鬧,店員做到冇停手,我哋分別叫咗個$78忌廉汁煙三文魚意粉,煙三文魚分量慷慨,除咗on top嘅完整兩塊煙三文魚之外,佢係忌廉汁入邊亦加咗好多三文魚落去🤤另外$74番茄醬蝦肉意粉ok,番茄味係舊嘅,亦都掛晒上意粉上面,蝦仁係用急凍蝦,大約5-6粒。嗌多左杯店員推薦嘅抺茶Latte,簡單拉花,不錯👍🏻

嗌多左杯店員推薦嘅抺茶Latte,簡單拉花,不錯👍🏻
2021-08-16 50 views
今日又去咗食comfort food, 原來由第一次幫襯到而家大半年,都沉住最多一個星期會去一次,雞扒流心蛋無論配bagel 定牛角包都好好食..雞扒用坑板煎加黑椒剛剛好,流心蛋又夠流,哈哈,咖啡向來都苦度夠強,補返之前其實有食過鰻魚炒蛋,又係又抵又好味,價錢便宜,職員們又落力又可愛,好好記性,老闆真係要加下佢地人工先得

2021-08-16
$53 (Lunch)
  • 流心蛋雞扒
2021-08-16 41 views
今日經過荃灣 俾我發現到喺南豐紗廠隔離既工廠區有一間隱世嘅美食呢間小店係一幢商廈既lobby 比喺呢度返工嘅人落嚟食或者飲野 我簡左烤慢煮豬肋排飯 賣相相當唔錯 個豬非常之入味同埋淋身 感覺係慢煮左好耐 入哂味 但又keep 住juicy 非常正 飯隔尼仲有沙律等等嘅配菜 成件事即刻營養均衡 野飲簡左Mocha 唔會太甜 咖啡味依然好特出 非常出色 順帶一提呢度嘅環境都好靚好chill 比呢度嘅打工仔有機會放鬆下 有機會再出去呢頭肯定我再試下佢其他嘢
2021-08-15 32 views
工業區半日遊去開荃灣公幹,見到之前係新蒲崗成日食嘅coti,之前介紹過杯tiramisu 咖啡好正嗰間,決定食d嘢先。呢間係小型cafe,嘢食自然冇咁多選擇,不過意粉、飯、all day breakfast 都有,都算係咁。而且lunch set仲包埋嘢飲,好抵☺️番茄醬蝦肉意粉 $74 包飲品店員姐姐推介我哋食呢個意粉,質素果然唔錯,蝦肉爽口彈牙,我最欣賞個番茄醬汁,濃郁鮮茄味,酸酸地好開胃😋 意粉質地偏向al dente, 彈牙有咬口,以呢個價錢嚟講,性價比算好高。烤慢煮豬肋排配飯 $88 包飲品呢個又係性價比好高,一上枱都俾個大大份嘅豬肋排嚇親,好彩我哋兩個都叫大食😂 叫得做慢煮,果然真係幾腍,配埋個酸酸甜甜嘅醬汁,好快就KO咗一大塊豬肋排🤣Cappuccino 因為繁忙時間,店員話整唔到tiramisu coffee,所以叫咗普通嘅cappuccino ,呢個係唔需要額外加錢㗎,天氣太熱我哋叫咗凍嘅,都幾正。Mocha同樣要咗凍嘅,佢個底有好多朱古力醬🥰可以試吓第一啖就咁飲,飲到好濃嘅朱古力味,之後再攪拌,就會飲到帶有微甜嘅咖啡啦。整體質素都ok,性價比高,附近返工嘅好選擇。
工業區半日遊

番茄醬蝦肉意粉 $74 包飲品

烤慢煮豬肋排配飯 $88 包飲品

Cappuccino

Mocha

整體質素都ok,性價比高,附近返工嘅好選擇。
2021-08-15 33 views
my favourite morning!saturday放假一定要好好過,同boy friend chill chill嘆下啡。☀all day breakfast豐富滿足,香甜嘅🥚香滑炒蛋,脆口🍞牛油多士,煙三文魚都非常好味。鰻魚醬汁好香,🥢而且厚肉夠大份,非常滋味🍘鰻魚控表示好滿足!飲品方面叫咗🍫hot chocolate and iced matcha latte,🍵凍抹茶latte漸變好靚,好有心思。環境舒服好高質素。
my favourite morning!

環境舒服好高質素。
2021-08-11 49 views
今日約左朋友去南豐紗廠,但朋友突然有野做黎唔到,我又未食野,我就行下行下見到遠處有間office building下嘅cafe, 就去試下。一坐低,就陸陸續續有人黎幫襯。我叫左一份all day breakfast 同一杯熱蜂蜜latte。All day breakfast: 有一大舊哈密瓜,真係好吸睛,靚得黎又甜,好好食😋 除左大大舊哈密瓜,材料都好豐富,有麵包,有雞扒,有煙三文魚,炒蛋,沙律,茄汁焗豆熱蜂蜜latte: 呢個係呢間cafe嘅特飲,上枱時分開咖啡☕️,奶(店員特別無打奶打到太熱影響蜂蜜質素),一塊蜂蜜,俾食家自己調節味道🥰好細心呢間舖頭雖然唔大,但勝在店員好客,好有禮貌👍🏻

All day breakfast:
有一大舊哈密瓜,真係好吸睛,靚得黎又甜,好好食😋

呢間舖頭雖然唔大,但勝在店員好客,好有禮貌👍🏻
All  day  breakfast
蜂蜜latte
2021-08-07
$100 (Tea)
All  day  breakfast
蜂蜜latte
🐷🎈荃灣值回腳骨力嘅隱世工廠Cafe👍🏻💥蒲燒鰻魚飯 $188好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10一大條肥美夠醬汁嘅鰻魚,香味同賣相都超級吸引!鰻魚配上鰻魚汁味道偏重,但配埋滑蛋同珍珠飯啱啱好,鰻魚肥厚,唔腥有魚味,又唔會食到骨絲,值得一讚!滑蛋半生熟,口感一流,可以中和咸味。伴碟沙律都好新鮮!整體份量足料!💥日式照燒雞扒飯 $78好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10雞扒飯亦有驚喜!大約有三大塊薄切雞扒,外皮煎到金黃,肉質出奇地嫩滑,一啲都唔鞋,配上惹味嘅照燒汁,絕對送飯一流!💥凍美式咖啡 $34💥凍鮮奶咖啡 $38好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10//🎈 Coti (沙咀道) (荃灣)荃灣沙咀道6號嘉達環球中心地舖
🐷🎈荃灣

💥凍美式咖啡 $34
💥凍鮮奶咖啡 $38
好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10
回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10

🎈 Coti (沙咀道) (荃灣)
荃灣沙咀道6號嘉達環球中心地舖
2021-08-06 609 views
今日去左位於荃灣工業區嘅Coti食lunch佢喺新式商業大廈的地下 坐位好寬敞 好適合打工一族大部分打工仔都選擇買外賣 所以就算大概下午一點都易搵位.🌟慢煮無激素雞胸雜菜沙律 ($72)店員好好咁提議幫我哋將雞胸轉咗雞扒雞扒用香料封煎,肉質好鮮嫩好juicy雞皮都煎到金黃色,脆卜卜,好香口,真係瘋狂食都冇問題!🤪沙律菜好夠份量,入面有雜菜亦有蕃茄仔,醬汁有得揀黑醋或者和風醬🥗今次就揀咗和風醬,和風醬入面仲溝咗柚子汁,食到絲微嘅酸味,好開胃醒神.🌟蕃茄醬蝦肉意粉 ($74)入面嘅蝦都大大粒,煮得啱啱好,一啲都唔老🍤意粉軟硬適中,同個蕃茄汁好夾🍝汁嘅味道唔係太濃,食多兩啖都唔會口乾意粉上面仲落咗芝士粉同埋香草,令到個意粉味道有更多層次.🌟抹茶鮮奶 ($42)一上到枱睇到個拉花真係好靚入囗首先係飲到濃烈嘅抹茶香,之前再嚟滑滑嘅鮮奶抹茶係偏甘香,唔係死甜🍵鮮奶好滑,飲落順口.🌟朱古力咖啡 ($38)拉花同樣好精美☕朱古力唔會太甜,啡底亦都唔苦,比較出嘅係咖啡嘅甘香係個好好嘅組合.聽到店員有提到而加做緊主食買一送一嘅優惠同同事食午餐一人一個就啱啱好🤓
今日去左位於荃灣工業區嘅Coti食lunch
佢喺新式商業大廈的地下 坐位好寬敞 好適合打工一族
大部分打工仔都選擇買外賣 所以就算大概下午一點都易搵位

🌟慢煮無激素雞胸雜菜沙律 ($72)
慢煮無激素雞胸雜菜沙律

店員好好咁提議幫我哋將雞胸轉咗雞扒
雞扒用香料封煎,肉質好鮮嫩好juicy
雞皮都煎到金黃色,脆卜卜,好香口,真係瘋狂食都冇問題!🤪
🌟蕃茄醬蝦肉意粉 ($74)
蕃茄醬蝦肉意粉

入面嘅蝦都大大粒,煮得啱啱好,一啲都唔老🍤
意粉軟硬適中,同個蕃茄汁好夾🍝
汁嘅味道唔係太濃,食多兩啖都唔會口乾
意粉上面仲落咗芝士粉同埋香草,令到個意粉味道有更多層次
🌟抹茶鮮奶 ($42)

一上到枱睇到個拉花真係好靚
入囗首先係飲到濃烈嘅抹茶香,之前再嚟滑滑嘅鮮奶
抹茶係偏甘香,唔係死甜🍵
鮮奶好滑,飲落順口
🌟朱古力咖啡 ($38)
朱古力咖啡

拉花同樣好精美☕
朱古力唔會太甜,啡底亦都唔苦,比較出嘅係咖啡嘅甘香
係個好好嘅組合
聽到店員有提到而加做緊主食買一送一嘅優惠
同同事食午餐一人一個就啱啱好🤓
Lunch
自從轉左工 星期六日都極悠閑 可以四圍去啲cafe享受下❤️今次去左荃灣coti嘆下咖啡☕️同all day breakfast 🍳 呢度既焦糖布甸咖啡好出名 喜歡飲甜甜地 又香濃咖啡既你必試 佢面頭既焦糖布甸好香滑 mix埋咖啡可以中和返甜味唔鍾意飲太甜既我即刻愛上左😍蜜桃茶就fresh啲 有茉莉香 適合夏天飲。.全日早餐超豐富!!! 除左有平時必備既牛油多士 滑蛋 蕃茄焗豆 🥗沙律外仲有日式香煎雞扒 煙三文魚同哈密瓜添 外層脆卜卜既雞扒真係好吸引 利用獨有坑紋爐令賣相更吸引😋.🍅蕃茄醬蝦肉意粉超香濃 意粉腍軟度剛好 有咬口仲有好多🦐蝦仁🤩成個意粉都超juicy!!! 開胃之選加入香草 洋蔥🧅 perfect ah!!!💜
唔鍾意飲太甜既我即刻愛上左😍
蜜桃茶就fresh啲 有茉莉香 適合夏天飲。
仲有日式香煎雞扒 煙三文魚同哈密瓜添
外層脆卜卜既雞扒真係好吸引 利用獨有坑紋爐令賣相更吸引😋