2009-09-18 48 views
在樓上滿足了鹹胃後,也到了樓下餵吓大家的甜胃,所以到了Cova買兩杯Gelato立食。由於合理化煙幕的驅使下,所以三人點了兩杯兩球,三人分吃四球,不知夠不夠吃呢,之後見到店員也毫不留情的舀,也挺大一個球的,九十六元四球,今回也真的應該夠吃的了。其實當天也只有八款味道,我們在試吃了某些味道後,也沒有試勻,也可以卜搥了,今天大家選了榛子、開心果、咖啡及哈密瓜。先介紹第一杯,榛子及開心果味,榛子味的Gelato超級滑,很有奶香及榛子味,所以也是超級滯,整個口好像也是超級冰涼的榛子醬,非常好吃;開心果味Gelato跟榛子味非常相近,兩者也是果仁系列,吃起來又是有奶香及滑,但又好像沒有榛子的咁滑,莫非是錯覺?但開心果味的像真度及濃度是比榛子的誇張,吃得人滿口也是開心果味,吃是在吃冰涼的雪糕,但吃過一口留在口腔內的氣味,有如咬碎了幾粒開心果後的味道,真的難以致信,唯一的缺點也是榛子味一樣的滯。另外一杯點了哈密瓜及咖啡味,較濃味的咖啡味放在底,免得影響了哈密瓜的味道,所以也是先吃哈密瓜味,似乎今天選的四球之中,就只有哈密瓜是水果味,其實吃Gelato,是很應該吃水果味的,因為Gelato勝在夠鮮,配

另外一杯點了哈密瓜及咖啡味,較濃味的咖啡味放在底,免得影響了哈密瓜的味道,所以也是先吃哈密瓜味,似乎今天選的四球之中,就只有哈密瓜是水果味,其實吃Gelato,是很應該吃水果味的,因為Gelato勝在夠鮮,配上水果當然更合襯,今天吃到的哈密瓜味Gelato,也沒之前的味道般,要下太多奶來溶解果仁的精華,所以吃起來不太奶不太滑,有點冰感,較像雪葩,但好處卻如我上述,是非常有很香的哈密瓜味,也很像吃完了一塊香甜的哈密瓜一樣。

底下的咖啡味Gelato留待最後享受,也如較早時吃的榛子及開心果味,Gelato用上了奶來溶解咖啡的精華,所以吃起來很滑,而且咖啡味比想像中濃郁,確實是有點驚喜,因為以前吃過別處的咖啡味Gelato,是沒有這麼強咖啡味的,所以也是吃得很高興。

三人分享了四大球的Gelato,感覺是大滿足,真的很想去到意大利,再次和您周街吃Gelato。
今天也只有八款味道可選
開心果味及榛子味Gelato,兩者的像真度都很高
哈密瓜味勝在夠鮮
咖啡味Gelato很滑,而且咖啡味比想像中濃郁
2009-09-05
$32 (Tea)
今天也只有八款味道可選
開心果味及榛子味Gelato,兩者的像真度都很高
哈密瓜味勝在夠鮮
咖啡味Gelato很滑,而且咖啡味比想像中濃郁
  • 以上全部
2009-06-23 32 views
5 點去到買到最後一件 仲以為好好彩 .....Size 偏細好單薄.... 無層次..... 栗子味淡.....蛋糕亦只係一後海棉蛋糕, POOR 無特別 ~
5 點去到買到最後一件
仲以為好好彩 .....

Size 偏細好單薄....

無特別 ~
2009-06-14
2009-04-13 51 views
這天在銅鑼灣行得累了,二人來到世貿中心地下舖的Cova Ristorante & Caffe ,他們有自助下午茶餐,但我倆都只想食少少,加上不想再移玉步,只叫了一個三色雪芭,和一客六款的鹹甜小點(從自助餐桌上取來的)。世貿中心地下舖的空間很少,比起到 McDonald 還要狹窄,但我倆只是想坐一坐休息,就無乜所謂,想揾個地方傾偈,可能會太迫啦!同埋得兩個人的話,都可以坐得舒服,加上服務態度好好,好有耐性。毎一個甜點都細細件的,一啖可以吃下,味道OK啦!不過不失,沒有驚喜,或令人回味無窮的感覺。

2009-03-22
2009-01-28 32 views
話說上次同朋友興起想食甜品第2日就即刻去利苑book位點知利苑tea buffet到5點後只會serve dinner no dessert buffet唯有去世貿食入面出奇地人丁單薄同平時食開既TST cova唔同入到去坐後15mins就只餘下我倆-_-講番d甜品,,,,,只可以話*差*件件d味都怪怪地,,,又乾>_<得tiramisu比較正常咸點仲難食sosad-[]- 一食即搵tissue ler-_-最後叫左coffee,,,,應該係成餐最好既最知就早d去利苑食算/_\
話說上次同朋友興起想食甜品

第2日就即刻去利苑book位
點知利苑tea buffet到5點後
唯有去世貿食
入面出奇地人丁單薄
同平時食開既TST cova唔同
入到去坐後15mins就只餘下我倆-_-
講番d甜品,,,,,只可以話*差*
件件d味都怪怪地,,,又乾>_<
得tiramisu比較正常
咸點仲難食sosad-[]-
一食即搵tissue ler-_-
最後叫左coffee,,,,
應該係成餐最好既

最知就早d去利苑食算/_\
$160 (Tea)
2009-01-09 18 views
其實我都係鍾意lee garden 果間不過果間成日都冇位+上果邊d waiters 出名好串因為果間多名人所以就黎左呢間cova雖然細就細好多不過都有cova既水準waiter雖然得一個不過都好有禮貌講真.俾咁多蛋糕你都食唔哂架啦
其實我都係鍾意lee garden 果間
waiter雖然得一個
不過都好有禮貌
講真.
俾咁多蛋糕你都食唔哂架啦
$248 (Dinner)
2009-01-07 54 views
31 Dec 08 時間:下午二時一入利園個間店門,賣餅個位服務生對眼生係額頭,沒有禮貎。依間野巴巴閉又話要walk in等位,打左幾次電話(分幾日打)問都話要walk in無得訂枱,接電話個個人重叫我兩點去等,點之我去到時,竟然同我講話比人包左場,嘩!激死我,打黎時又唔講,等我兩點去到無得食,重約左十幾人食buffet嘛!突然間改去邊度食好,為有問個經理有無辦法啦!個經理都唔想睬我架,係吧枱個位先生幫我搞,幫我打去World Trade個問有無位,問左之後個經理叫我去World Trade個邊食,話麥都一樣,我問佢價錢都係一樣168再加一嗎?佢話係,只係地方細d,食物同價錢一樣,點之,當然唔係啦!換黎一肚氣,Buffet比埋d Cheap蛋糕,唔叫佢都唔肯refill,全個晏晝佢地只refill左兩個cake咋,成日拎d cream cake出黎,都唔肯拎cheese cake出黎,賺死佢啦!服務無,無人收碟,隻碟用完再用,埋單188再加一,我同個經理嘈左陣,話利園個個經理話168咋,無計,佢話只可以減加一錢或者收少一個人,可憐我地食左差不多三千蚊換黎依d咁既食物&服務。我話過,無第
31 Dec 08 時間:下午二時
一入利園個間店門,賣餅個位服務生對眼生係額頭,沒有禮貎。依間野巴巴閉又話要walk in等位,打左幾次電話(分幾日打)問都話要walk in無得訂枱,接電話個個人重叫我兩點去等,點之我去到時,竟然同我講話比人包左場,嘩!激死我,打黎時又唔講,等我兩點去到無得食,重約左十幾人食buffet嘛!突然間改去邊度食好,為有問個經理有無辦法啦!個經理都唔想睬我架,係吧枱個位先生幫我搞,幫我打去World Trade個問有無位,問左之後個經理叫我去World Trade個邊食,話麥都一樣,我問佢價錢都係一樣168再加一嗎?佢話係,只係地方細d,食物同價錢一樣,點之,當然唔係啦!換黎一肚氣,Buffet比埋d Cheap蛋糕,唔叫佢都唔肯refill,全個晏晝佢地只refill左兩個cake咋,成日拎d cream cake出黎,都唔肯拎cheese cake出黎,賺死佢啦!服務無,無人收碟,隻碟用完再用,埋單188再加一,我同個經理嘈左陣,話利園個個經理話168咋,無計,佢話只可以減加一錢或者收少一個人,可憐我地食左差不多三千蚊換黎依d咁既食物&服務。我話過,無第二次,我絕對唔會再去Cova,依間野已例入黑名單,巴巴閉。
2008-12-28 19 views
本來約朋友去lee garden點知果面冇位就reserve左world trade俾我地,去到先知world trade 既table setting係好迫好迫。buffet serving個地方係好limited,仲要係一轉身後面就已經係人地食野既table。搞到真係唔好意思成日出出入入,要旁邊既人客讓開俾你。$188 tea buffet包一杯果汁同一杯drink,cake個choice真係好少得5 - 6 款,仲記得以前既會serve blueberry 同starwberry,依家係要叫menu先有得食。唉……咸野就只係得三款,fruit tart果個tray就只得5款到,好少choice。最令人失望係d 野refill得好慢,我由3點坐到5點半fruit tart都係refill左一次,仲有3至4粒佢地都唔refill,sandwiches同mini pizza都係見黎見去都係得果一碟。雖然埋單每人$200係有得坐好耐同朋友可以慢慢傾,但我係覺得d錢係俾低傾計而唔係食tea buffet,早知係咁我去starbuck坐足一日好過。勁失望!

$200 (Tea)
2008-11-17 36 views
晚飯未有着落,食甜野既慾念忽然湧出,心裹閃過openrice後cova湧上心頭對於我的朋友,以甜品作晚餐的確有點怪異幸好最後有人與我共聚甜品之樂甜品buffet $188/位,包coffee or tea &1 drink我與朋友都點了西柚汁,很多西柚肉,正常的帶點酸帶點苦,另有少少甜,是能夠中和蛋糕的甜味的飲品甜品bar上沒有很多的蛋糕供選擇,有6or7種左右,兩款包點,生果,jelly和打後才上碟的pasta包點不太討好,外皮有點硬,三文魚和火腿的味道也不太突出蛋糕沒有標明名字,我也不太懂得分,最記得是的blueberry的那個cream還是cheese的中間層極厚,厚得過份,吃一件猶如兩件想吃得無咁濟可以選擇類似雜果批的批,而印象最好的是一碗碗帶有微濃咖啡味的,這個最吸引我,不懂分是不是tiramisu吃了兩3件發覺原本是空的pasta兜被千層麵填滿了,不計兩款不咸的咸點包類,這個千層麵是絕對能夠中和已經被蛋糕整到好鬼濟既胃,芝士味香得很,感覺像意粉屋最後以蜜瓜和西瓜作為甜品餐的甜品,可能因為蛋糕比它們甜得多了,很淡吃的時候你會發覺cova把蛋糕切得很大件,我只吃了4件便宣佈投降
對於我的朋友,以甜品作晚餐的確有點怪異
幸好最後有人與我共聚甜品之樂

包點不太討好,外皮有點硬,三文魚和火腿的味道也不太突出

吃的時候你會發覺cova把蛋糕切得很大件,我只吃了4件便宣佈投降,假若當初有"一件兩份分"的想法的話便能嚐更多味道的蛋糕

200元食4件蛋糕..不太值,不是特別好味,是用料特別嗎,還是搵笨
bar
$210 (Dinner)
2008-11-12 19 views
cova d蛋糕出名又好味真係唔洗懷疑,估唔到佢做既雪糕都咁了得.每款雪糕都好吸引好特別...樣樣都想試之下我終於決定試開心果.又真係估唔到開心果又真係唔錯,雖然佢唔算多好多nuts係入面,但帶少少開心果仁既香味真係唔錯.下次有機會都要試埋其他口味.
下次有機會都要試埋其他口味.
2008-11-10 62 views
星期六、日仍要無間斷地工作,收工也得要買點甜品慰勞一下自己。上星期吃了幾次Haagen Dazs的雪糕,今次就轉一轉口味來Cova買兩件cake。來到Cova門口,站在餅櫃面前左揀右揀,終於選了兩款合心水的蛋糕。一件Tuxedo和一件Mango Cheese Cake,唔該。Tuxedo有四層,最上面是白朱古力碎,頗甜的白朱古力,唔係人人可以接受到,不過對於我呢個甜怪來講,當然唔成問題。白朱古力下面是一層薄薄的淡cream,中和white chocolate的甜味。再下面,又是強烈的味道,朱古力mousse,幾滑,又好濃的朱古力甜味,正!最後,以不太甜的朱古力蛋糕作終結。四層極端味道的感覺,實令味蕾得到不少的享受。忘了,有一塊刻上cova的朱古力牌,也是幾甜,可惜回家時Cova的字樣已消失了。Mango Cheese Cake相對沒那麼複雜。先吃蛋糕頂的那粒藍莓,不太酸;那塊朱古力牌,也不太甜,味道相對溫和。蛋糕芒果味幾香,芝士也很滑,中間還夾著鮮芒果肉,挺好味的,如果芝士味重一點就更正。幾出色的兩款甜品,正好用來慰勞剛OT完的我。

幾出色的兩款甜品,正好用來慰勞剛OT完的我。
上面COVA字樣不見了
Mango Cheese Cake
上面COVA字樣不見了
Mango Cheese Cake
2008-10-07 24 views

I tired Cova in the morning (around 9-10am) last few days. No one greeted me or gave me menu while I sat down more than 5-min. I needed to "search" for the waiter, finally, found him in the corner. He saw me but didn't have any intention to walk to my table. what he did is yelling.. "what do you want?" .... sigh! .... then I needed to yell back "i want a cup of cafe latte"..... Same situation when I checked the bill. I don't think I will try this shop again. it's not worth to pay $$$$$$ to buy self service.
2008-09-28 35 views
尋日下午同妹妹去食cova tea buffet 我之前係利園已經食過一次 世貿呢一間真係超細 好快客滿 好彩我地早炸 呢間d cake同鹹點好似小d 最好味係麥皮蛋糕 同 朱古力慕士 熱既tart都好一般 pizza 好硬添 好就好在 其他客人都好靜 可以安靜咁休息下 食下野 waiter都好有禮貌同細心 見我地涷重自動俾左2柸熱水我地添 不過 188/位 又冇咩特別野食 貴左d囉

不過 188/位 又冇咩特別野食 貴左d囉
正 朱古力慕士
  • 朱古力慕士
  • 士多啤里 tart
2008-07-03 19 views
昨晚和朋友去吃dessert buffet, 8:30-10:30那一場滿心期待cova的蛋糕, 之前吃過一次芒果蛋糕, 非常非常好吃, 期望這一次也會吃到如此有水準的蛋糕一去到其實有點失望, 只有2-3款蛋糕和很多餅乾, tart........ 只好拿了幾件, 回去和朋友聊天....... 去到大概9時半waiter才再在雪櫃中拿幾款蛋糕出來全晚吃了好多蛋糕, 應該是我一年份量的蛋糕, 包括小型的fruit tart, 正常size的fruit tart, 車厘子朱古力蛋糕, 燕麥蛋糕, 榛子蛋糕, 有芒果的tiramisu和全場唯一的咸食: 煙三文魚最愛的是榛子蛋糕, 木槺蛋糕和煙三文~~~不過應該以後都不會再去吃dessert buffee~~~ 一下子吃太多的蛋糕, 不能好好欣賞每一件蛋糕的美味><"............. 而且cova的蛋糕沒有想像中好吃, 還有很想知道那些是什麼蛋糕, 有些只看外表是猜不出的...... 朋友今晚除了去吃蛋糕, 成了白紋衣蚊的晚餐....... 真係出錢出血....

最愛的是榛子蛋糕, 木槺蛋糕和煙三文~~~

$150 (Dinner)
2008-05-25 17 views
Finished lunch@ one of the sushi restaurant in CWB, not so happy as it wasn't as good as expected. Then happened to pass buy COVA, saw their ad with a picture of the "gelato". So bought the a small size "Rum & rasin". Taste wonderful, very smooth, and rum flavor is very rich!!!

$30 (Other)
2008-05-22 28 views
上星期見到cova終於開左間雪糕店...忍不住買左個開心果味雪糕試吓..真係好香nuts味又唔會太甜, 佢地仲有幾款口味, 下次都要試埋其他口味先.
$30 (Other)
  • 雪糕