2018-02-03 683 views
嚴寒中帶點細雨,四周感覺荒涼孤清。餐廳坐落於尖沙咀棉登徑一角,室內暖光從玻璃透出,在冷雨夜中帶給途人溫暖感覺。室外有幾枱食客在把酒享用美食。走過去細看餐牌,原來有暖爐在旁,難怪食客不懼寒風食得滋味。而我,則抵不住寒意,喜歡走進室內用餐。室內地方不大,只有約二十個坐位,枱上餐巾餐具已預先擺得整齊有致。甫進餐廳,一陣暖風,原來暖爐已預先啟動,加上燈光柔和,氣氛浪漫,就來一個暖意晚餐吧!份子料理番茄沙律$78看似三文魚,事實裏面是蕃茄,外面的不是肥豬肉,是茄子,極富玩味。加上新鮮Basil和乳酪,添上一份清新,挺開胃。法國田螺$68 有四件,用脆脆餅乾扮成田螺殼,外型神似,入口鬆脆。加上法國田螺肉和調味料一起烤焗,味道層次豐富,底層薯蓉份量也挺多。美國安格斯特級黑毛西冷牛扒10安士,配意大蕃茄、蘆筍、松露燒汁$288份量很足,挺大件的。上枱時香味撲鼻,牛油香味滲出,外層咬下去帶點微脆,肉質結實沒有根位。蘸上一點松露燒汁倍添美味。惠顧主菜或意粉可以加$98轉成套餐,包括是日餐湯或沙律、自家製是日甜品和飲品。頭盤選了餐湯,今天提供甘筍薑汁湯,很濃稠,甘筍味淡而薑味重,薑汁很暖胃,適合現時天氣。還

份子料理番茄沙律$78

法國田螺$68

頭盤選了餐湯,今天提供甘筍薑汁湯,很濃稠,甘筍味淡而薑味重,薑汁很暖胃,適合現時天氣。還有巨型蒜蓉多士。

餐飲可以從飲品頁任意點選,不限於普通奶茶咖啡。
點了熱朱古力奶(單點價是$44),採用Belgium chocolate 65%,很濃郁,香甜可口,推介。

最後是自家製是日甜品-綠茶蛋糕,十分綿滑,用上紙蝴蝶作裝飾,份外吸睛。套餐甜品也如此用心,實在有驚喜,使我身心感到濃厚暖意,為此晚餐完美作結!
Dinner
特別的日子+ 特別的人+ 特別的餐廳 + 特別的食物, 享受美食!前菜叫左呢個橄欖油蒜片煮海蝦$75, 一上台已經聞到蒜香味, 用新鮮蝦製作是特別彈牙及鮮甜。有7隻蝦, 隻隻都好有份量, 焗得又好入味!第2道前菜係香煎法國鵝肝$118, 鵝肝大件又厚身,煎得剛剛好,外層脆卜卜,內里軟綿綿,入口即溶,鵝肝在口中迴旋,香味逼人回味!法式墨魚意粉$198,絕對一食難忘,比出面的餐廳勝出一段距離!墨魚是新鮮的,咬下去是軟身但十分有彈性!墨魚汁鮮甜,墨魚面口感一流,熱推!燒西班牙乳豬配蘋果蜜桃醬$258,第一次可以食到全件都是嫩滑的乳豬,上層的皮是脆到咬下去有聲!下層的嫩嫩乳豬肉好厚,但十分滑又有口感,醃得好好食!呢一餐好enjoy, 因為好值得!

呢一餐好enjoy, 因為好值得!
2018-01-08
  • 法式墨魚意粉
2018-01-29 99 views
第一次來這間餐廳,沒想到外邊是酒吧,所以一開始經過也沒有留意到。原來打門木門之後,內裡是一個大房間,似是一間法國小餐館,簡單寧靜又舒服。我們二人點了兩份主菜,銀雪魚及車厘茄意粉,再每人加$98,便可upgraded每人一有一份前菜,甜品及飲品,我們後來也再點了兩份小食。份量及味道也不錯。
2018-01-20 194 views
尖沙咀的棉登徑,雖說只是一條短短的小徑,但這𥚃不下有二三十間各式各樣的食肆。我和朋友從K11行過去,一眼便被這間位於角落的餐廳吸引着。餐廳分為兩個區域,有室內和室外。室外是酒吧區,還設置多張高枱櫈,最適合三五知己飲酒𣈱醉,當然亦是吸煙人仕的理想用餐區。但在一門相隔的室內用餐區,卻是給你完全不一樣的風格和感覺。昏暗的燈光、悠和的蠟燭燈光加上歐陸風情的擺設,令人有一種輕鬆浪漫的感覺!➰➰➰➰➰➰今晚我們二人叫了兩個主菜,另外每位加$98,享用是日餐湯/沙律,自家製甜品,飲品。➰➰➰➰➰➰美國安格斯特級黑毛西冷牛扒 ($288/10oz)👍👍👍👍這份西冷牛扒有幾種份量選擇,最輕的10oz( $288 )至最重的16oz($408), 可因應各人胃口選擇重量,女仕們10oz 已非常足夠。我們點了五成熟,西冷牛扒肉味濃厚,肉汁豐富,配合松露燒汁和芥末就更加美味。配菜還有薯仔和蘆荀。意大利茄汁車厘茄意粉 ($138)👍👍👍👍喜歡清新田園口味的朋友,可以試試這個意大利茄汁車厘茄意粉。由於意粉沒有任何肉類,更能凸顯清新的蕃茄鮮味。把車厘茄拌勻意粉,酸甜的味道,令人胃口大開之餘,亦可平衡一下平日吃得太多

➰➰➰➰➰➰

➰➰➰➰➰➰

意大利茄汁車厘茄意粉 ($138)

喜歡清新田園口味的朋友,可以試試這個意大利茄汁車厘茄意粉。由於意粉沒有任何肉類,更能凸顯清新的蕃茄鮮味。把車厘茄拌勻意粉,酸甜的味道,令人胃口大開之餘,亦可平衡一下平日吃得太多肉的飽滯感。

餐湯 (+98/soup OR salad, dessert & beverages)
👍👍👍👍

今晚的餐湯是薑汁甘荀湯,這個組合很特別,喜歡薑味的朋友一定要試試。餐湯用了鮮搾薑汁、甘荀和忌廉,口感軟綿,薑味十足,最適合寒冷的冬天,飲完有種暖和的感覺!
餐湯有一件蒜蓉飽附送。

沙律 (+98/soup OR salad, dessert & beverages)
👍👍👍👍

沙律除了有沙律菜、車厘茄,還有檻㰖粒,加入意大利黑醋,酸甜的醋味,令味道提升。

甜品 (+98/soup OR salad, dessert & beverages)
👍👍👍👍

這個甜品是抹茶芝士蛋糕,抹茶味香濃加上芝士的奶味,合成一個軟滑香濃的甜品。最驚喜當然是蛋糕上的小蝴蝶。蝴蝶是可供食用的,口感是薄片威化紙!

飲品   (+98/soup OR salad, dessert & beverages)
👍👍👍👍
飲品 (+98/soup OR salad, dessert & beverages)

我們每人叫了一壼花茶,一個是茉莉花茶,另一是洋甘菊茶。在浪漫的氣氛下,喝一口熱茶,是一個最佳的享受!

門面

室內環境

餐牌
2018-01-17
$295 (Dinner)
  • 沙律 (+98/soup OR salad
  • dessert & beverages)
  • 餐湯 (+98/soup OR salad
  • 飲品 (+98/soup OR salad
  • 甜品 (+98/soup OR salad
2018-01-12 181 views
今次來到尖沙咀,和朋友來到這餐廳食飯。地點係K11對面,好易揾,十分近地鐵站,交通尚算方便。來這餐廳的原因主要是看見裝潢昏暗有情調,地方寬闊,餐廳的裝潢洋溢濃厚的英倫風格,典雅中又帶點古舊色彩,用餐環境寧靜與朋友交心的好去處之一,今日我終於可以同佢地敘舊。入到去餐廳,俾人哋嘅感覺係好舒服好有歐美風格。可能大多數裝飾及色調都主攻白色。枱面上嘅裝飾令餐廳顯得更高貴,重點成個佈置好浪漫。特別係個水晶燈,出嚟嘅倒影係一個心形,情調滿分。侍應態度服務十分良好,仲間吾中走過來同我地傾計添,仲經常面帶五號(笑到見到牙)笑容。正規西菜而言應包括了湯、前菜、主菜、餐後甜品及飲品。這間法式西餐正正做到西餐嘅要求。湯:蘆筍薑汁同沙侓本人係好唔鍾意飲薑汁,但依間餐廳整嘅蘆筍薑汁湯飲完第一啖會手好自然又去飲第二啖,可能有忌廉底所以較易入口,伊沙津用左黑醋去配搭完全係開胃菜。主菜方面:其實未去之前,上OpenRice 睇已經勁想叫乳豬食,最後果然沒有令我失望,好滿足。最吸引的地方係快豬皮,咬落去果下*殺殺聲*。總之一句講晒好脆,好似食緊薯片咁。而且肉質有咬囗,又唔會好肥或者好油。不過廚師都好用心將沙律撈左少少蜜糖

入到去餐廳,俾人哋嘅感覺係好舒服好有
出嚟嘅倒影係一個心形,情調滿分。

是日餐湯蘆筍薑汁湯
是日前菜黑醋沙律

湯:蘆筍薑汁同沙侓

主菜方面:
燒西班牙乳豬薯角配蘋果蜜桃醬

其實未去之前,上OpenRice 睇已經勁想叫乳豬食,最後果然沒有令我失望,好滿足。最吸引的地方係快豬皮,咬落去果下*殺殺聲*。總之一句講晒好脆,好似食緊薯片咁。而且肉質有咬囗,又唔會好肥或者好油。不過廚師都好用心將沙律撈左少少蜜糖,所以冇咁油膩。仲有一點唔記得提,就係個醬汁啊。唔會話好甜好酸。*Good* 同埋火候控制得好所以果醬汁唔黑,因為蘋果着內阻會好黑。
香煎焗美國銀鱈魚配時令蔬菜配白蘭地忌廉汁

香煎焗美國銀鱈魚配時日蔬菜配白蘭地忌廉汁-底層有幼身的露筍,伊個鱈魚超厚身,魚肉嫰滑,伊上面鋪上長條型甘筍片,整到好似一條一條嘅闊身扁意粉,賣相特別。葉白蘭地忌廉汁也是分量相當足夠。這個汁料同魚一齊食令整體更好滑。

伯爵紅茶及茉莉綠茶

我地一邊食嘢一邊飲茶一邊傾計,真係忘記咗生活有幾繁忙,可以喺度放鬆下。

是日甜品抹茶蛋糕
整體上好靚唔捨得食,特別係隻蝴蝶,好逼真。原來佢係餅乾,我仲以為佢係裝飾。講一講個綠茶蛋糕先,一放入口蛋糕自己溶化。食完第一啖成個口充滿抹茶,不得了。我自己係一個抺茶粉,下次我一定會再叫一個食。
Lychee  moijito
Blue  Hawaill

食完咁多嘢,梗係叫返有酒飲品。飲品方面都唔算太差,同埋原來荔枝都幾夾,又唔會話太甜,適中。第二杯有少少酸酸地但係有少少甜甜地,個口感非常得意。正。最後我地叫左火焰三,其實因為我哋覺得佢個名巧得意想試吓。間餐廳整到個蛋白好蛋糕咁鬆軟,燒嘅過程中都唔會話搞到個雪糕及蛋白有苦味窿味既出現,間野真係好用心。

2018-01-11
$600 (Dinner)
是日餐湯蘆筍薑汁湯
Lychee  moijito
Blue  Hawaill
  • 香煎焗美國銀鱈魚伴時令蔬菜配白蘭地忌廉汁
2018-01-12 119 views
放左工,好想出去減壓,約好友去尖沙咀行下街,順便搵左間法國菜,睇餐廳外觀覺得佢好靚,估唔到食物質素超出我想像!室外係酒吧形式,室內好有feel, 又浪漫又warm! 我地好早到,仲可以揀個靚位坐!橄欖油蒜片煮海蝦$75 - 賣相雖然不太吸引,但海蝦好爽口,又彈牙,追問老闆先知係用新鮮生蝦去焗!好香蒜味!雖然用油浸,但沒有油膩感!必試!香煎法國鴨肝$118 - 睇相都睇得出呢份鴨肝有幾肥美!鴨肝外脆內軟滑、香口!必須點試黑醋及配上脆脆的面包多士食,可減輕油膩感!蟹肉牛油果沙律 $148 - 唔好睇少呢個圓桶型的沙律,拆散其實份量好多!沙律菜好新鮮,蟹肉好香嫩,牛油果熟度剛好!沙律用了油醋醬加了點蜜糖,油醋味道好開胃,甜甜的味道刺激味蕾,令呢個沙律生色不少!法式墨魚意粉 $198 - 好難得食到呢隻墨魚意粉,意粉質地好彈牙,已原有墨魚味!再用新鮮墨魚汁煮,味道超好!圖中白色一粒粒的係新鮮墨魚粒,好鮮甜,冧之餘不失口感,好有驚喜!讚!燒西班牙乳豬伴薯角蘋果蜜桃醬$258 - 呢個Main Course 不愧係呢間餐廳的Signature, 真係好驚喜!乳豬好大件,豬仔皮卜卜脆,肥肉少,乳豬肉

燒西班牙乳豬伴薯角蘋果蜜桃醬$258 - 呢個Main Course 不愧係呢間餐廳的Signature, 真係好驚喜!乳豬好大件,豬仔皮卜卜脆,肥肉少,乳豬肉絕對嫩滑!推薦!

2018-01-08
$450 (Dinner)
  • 蟹肉牛油果沙律
  • 橄欖油蒜片焗海蝦
  • 西班牙乳豬伴薯角蘋果蜜桃醬
  • 法式墨魚意粉
2018-01-11 92 views
今晚同好耐冇見嘅朋友黎多次食一開始佢就幫我地點蠟燭🕯️營造氣氛😊叫完野食冇幾耐就上左個湯,我朋友叫salad 竹筍薑湯,宜家冬天飲,身體暖好多❤️就算唔係特別會掂薑都入到口,口感順滑稠味道唔係好濃,食得出係真料連埋個蒜蓉包,蒜蓉包真係令個湯加左分!飲品我簡左百爵紅茶☕️主菜方面,我食左煎銀鱈魚,朋友食西班牙燒乳豬銀鱈魚外脆內嫩,佢啲配菜有種香草味🌿而西班牙燒乳豬好大份,而且佢個醬好有驚喜👏🏻點左嗰個醬完全唔係加一兩分嗰種😋👍🏻食完終於等到我最期待嘅環節——甜品今日嘅是日甜品係抹茶慕絲,上面隻蝴蝶🦋勁靚囉,仲要係可以食嫁如果係抹茶控係完全抗拒唔到,抹茶味勁濃冇得輸最後,我朋友因爲想食更多就叫左杯mocktail同埋甜品——火焰山Mocktail係冇酒精嫁啱曬第二日要返早,又想飲野嘅人😽而火焰山係有兩球雪糕係底,上面滿滿蛋白嗰種如果要食好野嫁你 記得like佢Facebook 有95折😘真係好靚😍😍😍
今晚同好耐冇見嘅朋友黎多次食
一開始佢就幫我地點蠟燭🕯️
營造氣氛😊

叫完野食冇幾耐就上左個湯,我朋友叫salad
蘆筍薑汁湯

竹筍薑湯,宜家冬天飲,身體暖好多❤️
就算唔係特別會掂薑都入到口,口感順滑稠
味道唔係好濃,食得出係真料
連埋個蒜蓉包,蒜蓉包真係令個湯加左分!

飲品我簡左百爵紅茶☕️
伯爵紅茶
主菜方面,我食左煎銀鱈魚,朋友食西班牙燒乳豬
銀鱈魚外脆內嫩,佢啲配菜有種香草味🌿
而西班牙燒乳豬好大份,而且佢個醬好有驚喜👏🏻
點左嗰個醬完全唔係加一兩分嗰種😋👍🏻
香煎焗美國銀鱈魚伴時令蔬菜配白蘭地忌廉汁
燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬
食完終於等到我最期待嘅環節——甜品
今日嘅是日甜品係抹茶慕絲,
上面隻蝴蝶🦋勁靚囉,仲要係可以食嫁
如果係抹茶控係完全抗拒唔到,
抹茶味勁濃
冇得輸
抹茶慕絲蛋糕
Mocktail係冇酒精嫁啱曬第二日要返早,又想飲野嘅人😽
而火焰山係有兩球雪糕係底,上面滿滿蛋白嗰種
Virgin  lychee  mojito

燒西班牙乳豬伴薯角配蘋果蜜桃醬
抹茶慕絲蛋糕
Virgin  lychee  mojito
2018-01-06 86 views
約左個朋友諗住搵個靚境靜靜地坐係到聚一聚然後朋友介紹咁咪黎試吓坐低之後就開始睇menu點菜侍應都好好服務從頭盤⋯湯⋯主菜⋯到到甜品都食得好舒服同埋好有feel,侍應都有求必應最後兩人埋單三百零蚊,ok合理會再食
約左個朋友諗住搵個靚境
靜靜地坐係到聚一聚
然後朋友介紹
咁咪黎試吓
坐低之後就開始睇menu點菜
侍應都好好服務
從頭盤⋯湯⋯主菜⋯到到甜品都食得好舒服
同埋好有feel,侍應都有求必應

最後兩人埋單三百零蚊,ok合理
會再食

2017-12-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 青豆忌廉湯
2017-09-26 1233 views
上次食一蘭的時間經過見到依間小餐廳, cozy corner, 今日約朋友去試下, 其實系俾佢既裝修吸引入去.好有公主feel, 最重要系靜靜地, 可以慢慢傾下計, 食下野.由待應介紹下, 試左幾樣野, 包括招牌菜, 西班牙乳豬, 忌廉青口, 牛油果沙律 同埋lemon cheese.由於沙律太好味, 吾記得左影相. 用黑醋醬做的. 酸酸甜甜好開胃, 好岩夏天食.另外乳豬皮脆肉嫩, 忌廉青口又好好味, 個忌廉如果可以跟個白飯食就最正, 可惜西餐只能配薯角.lemon cheese cake 吾系好<溜>, 可能加入lemon, 感覺清新...加上個裝飾蝴蝶, 完全成功呃like! 我同朋友都食得好滿意!
我同朋友都食得好滿意!
2017-09-24
  • 西班牙乳豬
  • 忌廉青口
  • 牛油果沙律
2017-08-31 1015 views
今次是第二次黎食啦, 因為餐廳好近公司, 收工行過黎5分鐘搞掂. 今日天氣熱到死, ORDER 左杯 WHISKY, HAPPY HOUR價 下午3點到晚上8點, $68 , 抵飲既, 餐廳內介有其他啤酒同 HOUSE WINE HAPPY HOUR 都系$50 杯, 抵到震其實我鐘意粒ICE BALL ^^友人話靜系過黎飲杯野都抵, 好搞笑~我同朋友ORDER 左兩個黑松露蘑姑湯, 一份肉眼扒, 同甜品心太軟.每樣野都好好味, 朋友最鍾意個心太軟, 因為整得好FANTASY, 吸睛度去到100%, 好濃郁既朱古力同酒香味, 好特別!我自己就鐘意食肉眼, 餐廳選用美國安格斯肉眼, 牛味夠重, my favor. 16安士足夠2個女仔share , 慢慢嘆飲飽食醉傾下計, 睇住街上既人來人往, 我地就系度歡樂時光, 感覺真系一流. 店如其名, 真系cozy corner.
Black Lable

Truffle Mushroom Soup
Angus Ribeye
  • 美國安格斯牛扒
2017-08-17 927 views
星期五由於吾使等位,  所以入左COZYCORNER去試下. 其實行過多數會ignore 左佢,  以為佢系一間BAR, 原來是由以前果間白色小間轉變而成. 餐廳有分室內同室外, 戶外CAUSAL D, 多數俾人飲酒吹水, 室內環境優雅, 大方,好有Privacy , 感覺有D GRAND.食飯談心不錯.我同朋友揀左個PROMOTION SET, 价錢好大眾化, 有沙律,湯,主菜,甜品.田園沙律配油醋汁,好開胃.我地揀左兩個SET, 西班牙乳豬同美國西冷. 本身套餐份西冷有10安士, 但系可以UPGRADE 到12oz 或14 oz,  每2安士加$30.我地upgarde 到12oz, 可以大家share 食.朋友order 既乳豬最吸晴既系塊豬皮, 好似薯片甘, 脆卜卜肉質有咬口, 我覺得好食過澳門果D.最後跟餐仲有甜品, 今日有CREAM BRULEE, 好味.忘記影有盒細既餅送, 個盒好靚, 超鐘意.

田園沙律
田園沙律配油醋汁,好開胃.
我地upgarde 到12oz, 可以大家share 食.

ANGUS PREMIUM SIRLOIN STEAK
西班牙乳豬
肉質有咬口, 我覺得好食過澳門果D.
CREAM BRULEE

忘記影有盒細既餅送, 個盒好靚, 超鐘意.
Other Info. : LIKE 同SHARE 佢地FB 有95折
2017-08-11
西班牙乳豬
CREAM BRULEE
  • 美國西冷
2017-07-08 982 views
今日同朋友黎尖沙咀shopping,攞住好多戰利品,又攰又肚餓,就是但入左呢間環境優美、歐洲小屋設計風格嘅餐廳,點知原來d食物幾有驚喜。環境舒服,氣氛好就不再話下,食物嘅賣相好靚,好吸引,味道都五錯,岩曬想揾個地方傾計嘅女士們。
蔬菜沙律
香煎焗三文魚扒
Cozy焦糖燉蛋
2017-07-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
蔬菜沙律
香煎焗三文魚扒
Cozy焦糖燉蛋
浪漫法國美食之旅~約會聚會最愛之選 Cozy Corner編: 愛營美廚-Inky 墨水小姐今次係我第二次黎呢間咁有法國浪漫情調嘅餐廳,最適合好似我呢d忙碌工作過後,想揾個可以relax下,放慢腳步去品味生活嘅地方!約埋三五知己或者最愛嘅另一半喺咁有歐陸風情、藍白小屋温馨舒服嘅環境,一齊輕鬆談心,品嚐最地道嘅意大利菜,為自己疲累嘅身軀充充電。今次試左佢地嘅dinner set,價錢合理之餘,果然冇令我失望,仲係咁好食!
浪漫法國美食之旅~約會聚會最愛之選 Cozy Corner
編: 愛營美廚-Inky 墨水小姐

秘製田園沙律
白酒辣椒煮鮮蜆貝西班牙辣肉腸意粉
心心相印蕉糖燉蛋
Cozy自家製蝴蝶酥
2017-07-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
秘製田園沙律
白酒辣椒煮鮮蜆貝西班牙辣肉腸意粉
心心相印蕉糖燉蛋
Cozy自家製蝴蝶酥
2017-07-03 438 views
我從未食過咁差既一餐。個侍應好green絕對唔怪佢,但食物既質數係..扒王之王,花園餐廳都仲要比佢好,莫講話個價錢..原本4個人食2100蚊到,唔係貴,但咁既質數,1000蚊都俾多...好甜既自稱出名既牛油果蟹肉沙律268蚊一碟黑毛豬,加埋唔知有冇2塊呢?好酸,好腥既“龍蝦湯“,但其實係小龍蝦..😓好咸既洋蔥湯好酸既蕃茄湯腥既海鮮焗飯,medium rare 變medium well既牛扒,有豬蘇味而且個皮係un既乳豬.. 以上講咁耐都仲未提及請你預每度菜20分鐘上菜。完。
我從未食過咁差既一餐。

好甜既自稱出名既牛油果蟹肉沙律
268蚊一碟黑毛豬,加埋唔知有冇2塊呢?
好酸,好腥既“龍蝦湯“,但其實係小龍蝦..😓
好咸既洋蔥湯
好酸既蕃茄湯

以上講咁耐都仲未提及請你預每度菜20分鐘上菜。

完。

3K
2017-05-26 498 views
Happy Friday night 無理由唔happy一下。忙碌辛苦了一週,一頓豐盛大晚餐奬勵自己,凡事不要吝嗇就是我做人的道理。有酒今朝醉,少少酒蒸可陶醉於放鬆狀態,店員推介了signature drink "Corner Blood", 橙紅鮮艷色彩,跟名字好配合。味道清新怡人,帶有芳郁的酒香,女仕們最適合。頭盤36個月黑毛豬風乾火腿,鹹香又有脂香,最特別坊間多數用蜜瓜伴食,反傳統用了蜜瓜,西瓜和布冧伴食,清新形象又意外地夾。蟹肉溫室青瓜沙律,賣相別緻。絲絲的蟹肉,鮮甜味濃厚,配合爽口的青瓜粒,勁有嚼囗。黑松露磨菇湯濃郁,飄來陣陣松露香氣,但又不會蓋過磨菇的味道,深得我心。係時候清清喉嚨,自家製的紅桑子雪皅,深紅吸引,酸酸咪咪的口感,頓覺胃口又來了。最近肉類食多了,選擇了輕巧一點的煎焗法國鱈魚。魚肉質感煎焗時間控制過多,不夠嫰滑。反而欣賞忌廉汁用了白蘭地煮,濃稠又𣎴過膩,正好配合魚的清淡。甜品是我期待的,焗法國朱古力芝士餅。朱古力味好濃好香,芝味反而遜色了,我是朱古力控,正好....嘻嘻!美酒配佳餚,咖啡配甜品當然不可少。一杯香醇回甘的cappuccino 作為我今晚美食的終結。

最近肉類食多了,選擇了輕巧一點的煎焗法國鱈魚。

意外驚喜!原來消費滿四百元,贈送一盒精美曲奇。果然Happy Friday啊⋯⋯!

2017-05-26
$630 (Dinner)