Restaurant: Crazy Noodles (Kai Tak Commercial Building)
Info:

2022-05-29 61 views
即使出到嚟中環都想食返川菜,搵咗間食擔擔麵嘅試下,食多啲辣野🤪主菜叫咗一個撈麵同一個湯麵,我就叫咗瘋狂擔擔面,上面有大量麻辣肉醬同花生,將啲麵好快咁撈埋一齊就食得,勁方便。我唔算好食得辣,所以只係敢叫小麻小辣。個麵硬度適中,擔擔面醬香麻惹味,唔會一面死鹹,搞到我勁快就清咗碗麵。阿媽叫咗瘋狂大排麵,湯底濃郁,辣度適中,大排骨醃得好入味,啲麵連埋湯汁飲落去好爽。小食幾推薦泡椒鳳爪,香辣勁道十足,不過唔食得辣嘅人就唔好叫。另一個加錢試吓佢嘅棒棒雞,佢個香料既辣同湯麵個隻好唔同,層次感再出啲。食完啲比較重口味嘅嘢,一定要嗌啲甜品refresh下,四川冰粉應該係一個唔錯嘅選擇,個texture 幾似日本蒟蒻咁,透明滑嘟嘟咁,上面再加黑糖漿同果乾一齊食,十分解辣🙃

• 瘋狂擔擔麵
2022-05-29 47 views
今日係中環發現左間成都四川瘋狂麵店,位於士丹利街嘅樓上舖,店內寬敞,裝修走瘋狂路線,但坐得舒適。小辣瘋狂牛肉麵,牛肉好淋應該炆煮 咗好耐,有點像台灣式牛肉大大件好入味😋瘋狂滿雜麵,有肉碎,花生,青瓜絲同其他配料,食落清新有惹味😋😋套餐可選擇小菜有涼拌木耳,棒棒雞,鹵水蛋,蒜泥青瓜。飲品有烏梅汁,味道開胃有可以解辣,酸甜度都適中,唔錯。還可以選擇甜品有紅棗銀耳湯同成都老冰粉,清甜冰凍,很適合夏天同配辣野😋😋

套餐可選擇小菜有涼拌木耳,棒棒雞,鹵水蛋,蒜泥青瓜。
飲品有烏梅汁,味道開胃有可以解辣,酸甜度都適中,唔錯。

之前在中環工作時,一直都很想食「瘋狂小面」,奈何午市實在太過繁忙,只好改天再找個機會。週末剛好又在餐館附近工作完,那就可以順道嚐嚐了。餐館的裝潢帶點四川風味,個人認為靠牆的坐位比起窗邊位置更加有氣息。瘋狂小面的餐紙簡單直接,視乎你想要的配搭,要添加小食/飲品等等。⟳ 1. 瘋狂大排麵(加肥腸少辣)瘋狂大排麵是源用了四川的滷水風味再加上川式香料,用慢火燜製豬肉大排,令到肉質做到厚身而入口鬆軟。除了大排之外,當然還要額外再加配肥腸,餐館將肥腸處理得非常之好,容易入口。少辣的湯底對我來說辣度剛好,不會嗆口,即使不太食辣的亦不用害怕。⟳ 2. 瘋狂牛肉麵(多麻)瘋狂牛肉麵就用上美國牛腱肉,切得大小適中,餐館以紅燒的方法來烹調,食得出牛肉一定經過一定時間來燉煮。牛肉因而軟而不爛,口感十足。我覺得湯底多麻會更加惹味,會不知不覺間飲掉一碗湯。⟳ 3. 涼伴木耳小食就點了涼伴木耳來開開胃,清新一下。⟳ 4. 成都老冰粉最後就一定要嚐嚐成都老冰粉。食完一碗辣麵之後,再嚐一口冰粉,清甜及冰凍的感覺馬上湧入,非常舒適。⟳ 5. 凍檸茶、紅肉柚子兩杯餐飲,可以叫餐館少甜/少冰的。瘋狂小面在平日午市實在大受歡迎
⟳ 1. 瘋狂大排麵(加肥腸少辣)
瘋狂大排麵
⟳ 2. 瘋狂牛肉麵(多麻)
⟳ 3. 涼伴木耳
小食就點了涼伴木耳來開開胃,清新一下。
涼伴木耳
⟳ 4. 成都老冰粉
⟳ 5. 凍檸茶、紅肉柚子
兩杯餐飲,可以叫餐館少甜/少冰的。
凍檸茶、紅肉柚子
瘋狂小面在平日午市實在大受歡迎,瘋了,全都瘋了。
2022-05-22
$100 (Dinner)
涼伴木耳
凍檸茶、紅肉柚子
2022-05-25 48 views
唔係第一次嚟食呢間嘢,因為一個人食晚餐就咁入呢間嘢食個麵都唔會覺得好核突,岩哂我,而且佢同公司唔係離太遠。今次叫咗一個白湯牛肉麵,之前我食過嘅係蕃茄湯同辣湯,佢白湯有啲似係豬骨湯咁,係好飲嘅,唔係嗰種好淡嘅湯。因為食完去做運動,所以加咗隻鹵蛋添d 蛋白質!想讚下隻鹵蛋,係好明顯煮到入味同有香氣嘅,非常唔錯(因為尋晚去食打邊爐,隻鹵水蛋好令我失望)。跟餐叫咗個烏梅汁,仲有拍青瓜。佢個拍青瓜呢係蒜泥青瓜,然後蒜泥非常多,鍾意食蒜嘅會好鍾意。

$120 (Dinner)
2022-05-23 39 views
瘋狂小面Crazy Noodles中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓士丹利街是中環一個就腳又會多平民食肆架地方。3心兩意架人, 一次過點麵架餐最抵架。 有麵食一份, 小食同甜品和飲品。A+B+C/D $93 A+B+C+ D $103手拍青瓜唔辣架, 都幾多, 鹹香爽口。泡椒雞爪看似無殺傷力, 但辣勁十足, 一吃辣味在口中久久不散。瘋狂牛肉麵,肉粒吸著湯味道一絕,湯是白湯走辣走麻, 入面加了很多蔥同芫茜,飲落好夠味擔擔麵味道濃郁,肉醬撈上麵條,點bb麻辣,開胃。$9 加一隻煎蛋增加營養冰粉解辣, 真係又甜又滑架JELLY, 呢度加左酒糟,多了份淡淡酒香。環境好得意, 似客棧。
瘋狂小面Crazy Noodles

中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

士丹利街是中環一個就腳又會多平民食肆架地方。

3心兩意架人, 一次過點麵架餐最抵架。
有麵食一份, 小食同甜品和飲品。
A+B+C/D $93
A+B+C+ D $103

手拍青瓜唔辣架, 都幾多, 鹹香爽口。

環境好得意, 似客棧。
2022-05-21 61 views
中環食辣好地方 經常中午來瘋狂小面都要等一陣,今日放工悶悶地想食下辣,竟然可以直入,坐得幾舒服,除了重慶小面之外,最愛就是酸辣粉和牛肉面,套餐價錢由80-100,已包含特色飲品如烏梅汁、羅漢果冬瓜茶。酸辣粉,配料勁豐富尤其是肉醬也不少,勁多芫茜好開心,最愛的薯粉煙煙韌韌,辣度可以因應口味調整,份量很足,食極都仲有。鐘水餃🥟 +$32平時好少地方可以食到成都有名小吃,汁醬是靈魂,有蒜泥超惹味,比起一般水餃的餃子皮更有薄,酸酸辣辣感覺真係會食上癮。高湯蒸蛋+18好滑溜,比起茶碗蒸的蛋味更濃,再加上蔥花、肉燥,食完覺得有少少唔夠喉,希望佢可以推出個加大嘅版本—————————————————瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #中環美食 #打邊爐#雞煲#瘋狂小面___🥇Follow
中環食辣好地方

鐘水餃🥟 +$32

高湯蒸蛋+18

—————————————————

瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)
中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

#食港女
  • 鐘水餃
  • 酸辣粉
2022-05-14 1238 views
又嚟到潮濕多雨嘅天氣,想袪濕自然就諗起川菜中環有間專食川麵嘅樓上餐廳,環境氛圍都唔錯$103有麵、飲品、小食同甜品,都算抵食,當然有啲items要加錢。麵有分紅湯白湯,唔食得辣可以嗌白湯,幾香胡椒味豬腸幾有誠意,𠝹開晒洗得乾乾淨淨,一啲都唔揦鮓食到辣當然要試紅湯啦,胃民嗌咗碗牛肉麵,大胃都只係偷啲嚟食辣得嚟都好有麻香,麵又夠口感,唔輸蝕畀拉麵㗎冇諗過川菜會有蒸蛋,係眾辣之中嘅一碗清泉,蛋都燉得幾滑溜,有啲肉醬喺上面,有碗白飯就好喇棒棒雞,應該就係口水雞,辣油微微刺激又香口,雞肉搣得好幼,幾易入口加幾蚊就有果汁飲吓,西柚汁解辣都ok喉涸嘅話,飲冰糖雪梨汁潤一潤個肺都得大胃唔夠喉,再加多支本地門神啤酒—雷公,果味幾出,泡泡幾滑次次食川菜,唔係食紅糖糍粑,就一定係食冰粉,感覺好舒服,甜甜地冰冰地,但面頭加咗芝麻同花生等鹹味食材,一啲都唔違和
又嚟到潮濕多雨嘅天氣,想袪濕自然就諗起川菜

中環有間專食川麵嘅樓上餐廳,環境氛圍都唔錯

瘋狂肥腸面套餐

豬腸幾有誠意,𠝹開晒洗得乾乾淨淨,一啲都唔揦鮓

瘋狂牛肉面套餐

食到辣當然要試紅湯啦,胃民嗌咗碗牛肉麵,大胃都只係偷啲嚟食

辣得嚟都好有麻香,麵又夠口感,唔輸蝕畀拉麵㗎

高湯蒸蛋

棒棒雞

紅肉柚子

加幾蚊就有果汁飲吓,西柚汁解辣都ok

冰糖雪梨茶

喉涸嘅話,飲冰糖雪梨汁潤一潤個肺都得

大胃唔夠喉,再加多支本地門神啤酒—雷公,果味幾出,泡泡幾滑

2022-05-13
$153 (Dinner)
瘋狂牛肉面套餐
  • 瘋狂肥腸面
  • 瘋狂牛肉麵
  • 蒸蛋
2022-05-11 109 views
瘋狂大排面🌟🌟🌟🌟雪梨汁🌟🌟冰粉🌟🌟🌟🌟瘋狂小面係一間樓上舖, 個舖位有少少隱蔽 ,你唔抬頭望下天空上嘅招牌都唔會留意到佢嘅存在。 入到去見到佢嘅擺設格局裝修,以為係五六十蚊左右就可以落樓, 點知攞起點餐嘅紙仔( 冇錯,呢度點餐係需要自己用筆去紙仔落單嘅) ,一個set竟然要成九十蚊, 比想像中貴好多。 不過我抱住:(中環區鋪租貴啲嘅)嘅諗法 ,就冇哩會咁多,照落單試下。我點咗一個瘋狂大排面,飲品嗌咗一杯雪梨汁 ,甜品要咗一碗成都冰粉。呢度嘅食物質素令我喜出望外, 大牌麵湯底非常之紅,最初以為會係好油好辣, 但食落竟然冇嗰種令到個口腔好似裹住一層油嘅感覺, 湯底辣得嚟帶有麻香味,非常出色。 大排數量唔多,得三件。但係每一件都炆到好林非常之入味, 亦都係上乘之作。 麵條雖然浸住喺湯入面,但食落唔會過淋有咬口, 口感就好似雞絲涼麵嘅涼麵咁, 亦都深得我心。 雪梨汁普普通通冇乜特別。 冰粉整得幾好食, 配上提子乾花生, 口感非常之豐富。單係評論食物質素嚟講,瘋狂小面確實係非常之出色物超所值。

瘋狂大排面🌟🌟🌟🌟

雪梨汁🌟🌟

冰粉🌟🌟🌟🌟

冰粉

單係評論食物質素嚟講,瘋狂小面確實係非常之出色物超所值。
冰粉
  • 瘋狂大排麵
2022-05-10 57 views
位於中環嘅瘋狂小面 係正宗嘅川菜館當中主打多款面食例如干撈麵類、湯麵類及酸辣粉等餐廳有套餐選擇可以只揀選面食(A)及飲品(B) $83或A+B+小食(C)/甜品(D) $93或ABCD全部 $103瘋狂肥腸麵 紅湯加辣加牛舌(+$13) 及鹵蛋(+$9)麵條煮得彈口 唔會太淋辣度適中 唔會過咸 超開胃加上頗入味嘅牛舌及肥腸愈食愈過癮蕃茄牛肉面自家製蕃茄湯底非常新鮮麵底吸咗蕃茄精華好入味牛肉都有好多片 加咗大排 (+$20) 一咬落去 骨肉分離肉質鮮嫩 瘋狂小吃揀咗蒜泥青瓜及泡椒鳳瓜 蒜泥青瓜超多蒜 又開胃又爽口泡椒鳳瓜唔會太辣 過下口癮 烏梅汁及羅漢果冬瓜菜解渴又清熱總括而言 套餐算份量頗多 飽肚又好味😋
位於中環嘅瘋狂小面
係正宗嘅川菜館
當中主打多款面食
例如干撈麵類、湯麵類及酸辣粉等

餐廳有套餐選擇
可以只揀選面食(A)及飲品(B) $83
或A+B+小食(C)/甜品(D) $93
或ABCD全部 $103

瘋狂肥腸麵 紅湯加辣
加牛舌(+$13) 及鹵蛋(+$9)
麵條煮得彈口 唔會太淋
辣度適中 唔會過咸 超開胃
加上頗入味嘅牛舌及肥腸
愈食愈過癮

蕃茄牛肉面
自家製蕃茄湯底非常新鮮
麵底吸咗蕃茄精華好入味
牛肉都有好多片
加咗大排 (+$20)
一咬落去 骨肉分離

解渴又清熱
總括而言
套餐算份量頗多 飽肚又好味😋
2022-05-09 54 views
呢度中國風嘅裝修,配搭木製桌椅,好有格調👍🏻麵食有紅湯和白湯,即係有辣有唔辣,仲有蕃茄湯添,迎合唔同人嘅口味瘋狂肥腸面套餐~本身自己唔係好食得辣,又想重少少🤏口味,就點咗紅湯BB辣和麻,一嚟到就聞到勁香,麵條索晒啲湯嘅味道,濃郁又入味,有少少似平時打邊爐嘅麻辣湯底,肥腸都處理得好乾淨、冇異味,味道都好好。小食蒜泥青瓜 cucumber~有大量嘅蒜蓉撈入青瓜,口感清脆又juicy。成都老冰粉~好似食緊Jelly,有酒渣、花生山楂片,同埋少少紅糖,微甜口味,食完成個口清新晒🥰
呢度中國風嘅裝修,配搭木製桌椅,好有格調👍🏻

小食蒜泥青瓜 cucumber
~有大量嘅蒜蓉撈入青瓜,口感清脆又juicy。

2022-05-09 49 views
有小朋友陪我一齊食瘋狂小面,呢度係填紙落order,一份麵填一張紙,可以依照自己想食幾多,order幾大份套餐,我要左酸辣粉套餐一份正宗重慶酸辣粉,BB辣BB麻口味,連小朋友都食到,加$20嘅大排有三大件,即係我哋平時食嘅豬肉一字排骨,排骨入味,同香濃嘅酸辣湯底好夾,大量嘅蔥、芹菜、蒜、滷肉碎、炸花生,配上薯粉,啖啖都充滿口感👍🏻小食 蒸蛋~口感好似豆腐一樣咁滑溜,每日新鮮製造,限量供應,蒸蛋沒有過多的調味,中間有啲滷肉碎,混合一齊食已經夠味。

小食 蒸蛋
2022-05-05 62 views
位於中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓,開有家正宗四川菜廳,餐廳環境典雅寬敞,座位舒適,在不少環節上加入中國風的裝修風格。餐廳主打傳統重慶小面,面上加入花生米、碗豆漿,青蔥等佐料,再拌以辣椒油,十分惹味。如吃不了辣的客人,可選擇不辣的白湯。招牌菜瘋狂肥腸面:肥腸肥美可口,口感豐富而有嚼勁。番茄牛肉面:湯底濃郁,帶有酸酸甜甜的番茄味好開胃,薄切牛肉片入味,麵條有彈牙,伴有菜心苗、蔥花、蕪茜等足料夠健康。加$72一盤鹵水拼盤:有牛舌、牛肚、牛肉、豬肚,豐富而好味。套餐跟有飲料:烏梅汁、冰糖雪梨汁都是不錯的選擇。在中上環能吃到如此正宗的成都小面,是食客的口福,以後還會光顧。

• 瘋狂肥腸面
  • 瘋狂牛肉麵
2022-04-06 164 views
疫情之下只可以夜晚個餐只可以外賣自取,估唔到呢間瘋狂小面嘅沸騰二人豐盛套餐$258咁正,可以還原到係店鋪裹面食嘅效果👍🏻 套餐包括沸騰鱸魚或沸騰牛肉,白米飯x2,罐裝飲品$12 ,有可樂、加多寶等等,自家沖製飲品系列$10 ,有烏梅汁、羅漢果冬瓜茶,甜品有成都老冰粉$18,解辣一流😃 我哋揀咗沸騰鱸魚同羅漢果冬瓜茶。配套有加熱架、加熱器、圍裙、筷子匙羹,好齊全👏🏻 加熱器令到沸騰鍋保持最少兩小時都係熱辣辣嘅狀態,唔怕拎到反屋企就凍左唔好食👋🏻沸騰鍋配料有大白菜、芽菜、金針菇、蓮藕土豆片、萵筍,午餐肉,鍋底豐富😄 鱸魚滑嫩鮮美,配上麻辣湯底簡單令人一塊食完又一塊,食唔停口🤤沸騰鍋的概念做法👇🏻1️⃣使用新鮮辣椒紅油作為底料2️⃣再配上不同種類的新鮮食材3️⃣用各種不同乾辣椒、花椒粒4️⃣最後用高溫滾油將辣椒爆香然後倒入鍋中,令鍋中食材、辣椒油、乾辣椒等食材進一步昇華,從而做出「沸騰效果」達致色香味俱全😋外賣有三個平台可下單👍🏻 可選落單區域👍🏻網上外賣平台 - 瘋狂小面-系列產品網上外賣平台- 沸頭子-系列產品(暫時只能在中環區內送給客人)網上外賣平台- 沸頭子-系列產品(暫時可送達區域:香港島,九龍半

沸騰鍋配料有大白菜、芽菜、金針菇、蓮藕

沸騰鍋的概念做法👇🏻
1️⃣使用新鮮辣椒紅油作為底料
2️⃣再配上不同種類的新鮮食材
3️⃣用各種不同乾辣椒、花椒粒
4️⃣最後用高溫滾油將辣椒爆香

外賣有三個平台可下單👍🏻 可選落單區域👍🏻

網上外賣平台 - 瘋狂小面-系列產品

網上外賣平台- 沸頭子-系列產品
(暫時只能在中環區內送給客人)

網上外賣平台- 沸頭子-系列產品
(暫時可送達區域:香港島,九龍半島及將軍澳)

2022-04-04 87 views
無晚巿堂食之下,好多餐廳都出咗依啲配以加熱器嘅麻辣鍋套餐,今日揀咗買依個$258 沸騰牛肉二人餐返屋企做晚飯。佢真係超級大鍋!上面佈滿香辣紅油,花椒辣椒味很香,惹味好食。鍋入面有好多滑嫩牛肉,仲有唔同嘅配菜例如旺菜,金菇,土豆片,牛餐肉,芽菜,蓮藕等等,加埋兩碗白飯食一定夠飽。同埋其實個加熱器可以燒勁耐,可以加埋屋企其他打邊爐配料落去當麻辣火鍋食,超抵。另外仲加咗個冰粉食解辣,滑dudu ,少甜好食。

另外仲加咗個冰粉食解辣,滑dudu ,少甜好食。
TakeAway
2022-03-31 1279 views
-瘋狂小面🍽- 小編其實好鐘意打邊爐尤其麻辣火鍋但而家又冇堂食想食好西都難☹️咁岩見到瘋狂小面出左外賣麻辣鍋因為之前食過佢麻辣串覺得好正決定買反屋企試下🍲😌-🥢沸騰二人豐盛套餐 $258呢個沸騰餐可以揀鱸魚🐟或者牛肉🥩食肉獸既小編當然揀牛肉🤣跟餐有兩碗飯🍚一打開個鍋已經見到個辣湯有幾澎湃仲要勁香😳除左牛肉入面仲有配菜例如旺菜/芽菜/金針菇/蓮藕/薯仔片/萵筍/午餐肉等等都真係幾足料😍仲要全部都係d索味野愈滾愈入味👍不過呢個湯冇得揀辣度但小編食哂5小辣就覺得都頂得住😂其實個湯撈飯食都幾正😋-🥣成都老冰粉 $18店員介紹成都老冰粉話可以解辣🌶如果驚太辣頂住住建議叫埋冰粉都真係幾解辣😂-🥤加多寶 $10食寶d咁辣既野就梗係要食涼茶清下熱氣😉-💡外賣自取既沸騰鍋會配埋加熱架/加熱器/圍裙/餐具完全係一拎到反屋企點火就可以食🤣加熱器可以頂到兩個鐘完全夠哂用😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_中環#foodieluveat_川菜#hkfoodie #foodiehk #foodi
瘋狂小面🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_中環
#foodieluveat_川菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #外賣自取 #火鍋外賣 #麻辣鍋 #成都川菜 #沸騰鍋 #川菜 #麻辣控 #火鍋
2022-03-26
TakeAway