Restaurant: Crepe Delicious (Urban Cafe) (南豐大廈)
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
週末放工,和同事在上環打算找間餐廳,繼續傾計。就在公司對面有間「Crepe Delicious」,平時午飯時間太短,今日一於慢慢食chill一下。Crepe Delicious就像一間Cafe 一樣,給人一種悠閒寧靜的氛圍,可以盡情放鬆享受用餐時光。相信在附近的上班一族,一定經常來食午餐,舒緩一下工作壓力。餐廳當然以法式可麗餅聞名,我們來都是因為想食這裡的Crepe 。Crepe 有鹹甜之分,各叫一款就可以嚐到兩種風味。⛥ 1. 煙三文魚牛油果可麗餅 (Smoked Salmon & Avocado Crepe)眾多口味之中,我們都是先嚐經典配搭,煙三文魚和牛油果。Crepe的材料有煙三文魚為、牛油果、紅洋蔥、馬蘇里拉芝士及奶油芝士。果然是Crepe專門店,可麗餅皮薄且有彈性,完美地包裹住內餡,讓每一口都能品嚐到各種食材的絕佳搭配。煙三文魚的鹹香滋味與牛油果的香滑順口形成了美妙的對比,而且濃濃的芝士更使整體口感更加圓潤。整個配搭就是完美,必推煙三文魚牛油果Crepe。⛥ 2. 波士頓龍蝦伴龍蝦汁扁意粉 (Grilled Lobster Linguine)意粉以鮮美多汁的波士頓龍蝦為主角
Crepe
煙三文魚牛油果可麗餅
意粉以鮮美多汁的波士頓龍蝦為主角,配上酸甜可口的番茄仔、小香菇和青瓜絲,鋪設在扁意粉上。龍蝦肉質紮實彈牙,表面微微焦香,但卻入口即融。扁意粉的硬度亦做得恰到好處,龍蝦肉配上扁意粉的口感非常彈牙。Crepe Delicious 除了可麗餅做得好食之外,處理意粉亦都Delicious!
波士頓龍蝦伴龍蝦汁扁意粉
⛥ 3. 伯爵茶金寶可麗餅 (Earl Grey Crumble Crepe with Gelato)
食完鹹的可麗餅,當然還想比較一下甜的。我們選的這道可麗餅,以伯爵茶作為內餡,表面灑上酥脆的金寶餅乾粉,再淋上一層絲滑的焦糖醬,另外再配上一球精選的Gelato雪糕,綜合了多重滋味和口感。整個配搭香甜清新,甜可麗餅原來都非常好食,各有各特色。
⛥ 4. Affogato
Affogato由一球雲呢拿雪糕,加上熱騰騰的Espresso 咖啡組成。特濃咖啡的苦澀與雪糕的甜香融合。雪糕被咖啡浸潤後,中,表面泛起一層泡沫,形成一道甜點兼飲品。
Affogato
Crepe Delicious招牌可麗餅確實一流,很久無食到如此高質的Crepe。
2024-07-14
$200 (Lunch)
Crepe
Affogato
2024-07-29 96 views
曾經聽過加拿大過冮龍可麗餅店食物質数不錯,今次是我二訪上環店,上次同朋友嚟過,無論食物同服務都可以令你再來多次上環店新派雅緻, 落地玻璃令到室內空間咁更加寬闊,有幾排弧形梳化,私隱度較高,適合情侶朋友聚會,店員十分殷勤細心牛油果蟹餅 Crab & Avocado Steak三層不同顏色分別底層牛油果、蟹肉及蕃茄,所有食材都切到一粒粒型成餅狀,加入清新醬汁,抹上麵包食,是一道開胃前菜紅酒慢煮牛頰肉 Sous Vide Beef Cheek with Mashed Potato 店員推介,牛頰肉焖得非常軟腍,入口可以化開,用紅酒慢煮,酒味浸入頰肉同薯泥相當濃郁,薯泥也棉滑香軟Sweet Crepe紅豆抹茶忌廉可麗餅 Matcha Red Beans Crepe Crepe 皮好薄,抹茶味香,另外有淡淡紅豆味忌廉好甜好creamy , 餅面頭鋪上四粒煙韌韌小丸子,好有和式感覺,可麗餅配冧酒提子Gelato ,是自家製充滿醉人酒香味,酸酸味味,好香滑,伴可麗餅一併食,口感一流熱情果梳打及荔枝蜜桃梳打極之適合夏天的飲品,味道香甜清新

牛油果蟹餅 Crab & Avocado Steak

Sweet Crepe

熱情果梳打及荔枝蜜桃梳打
極之適合夏天的飲品,味道香甜清新
第二次幫襯,上次去灣仔利東街分店坦言當時覺得佢個北海道帶子蟹肉可麗餅麻麻哋事隔三年,睇吓佢有冇進步先🤫叫咗兩個鹹crepe+一個main▶️ 煙三文魚牛油果可麗餅 Smoked salmon and avocado crepe ($138)上面有個靚靚花形煙三文魚,好有心思餡料係熟煙三文魚碎加牛油果片,配上粒粒feta cheese煙三文魚夠鹹,遍布成個crepe超足料,唔需要特別醬汁調味😋牛油果好香好熟🥑入口即溶Feta cheese夠creamy,似cream cheese質地,同煙三文魚絕配Crepe皮薄身但夠軟熟煙靭👍🏻本身味道甜甜地 (唔知點解食到香蕉味🤣)每款都有大量mozarella cheese打底🧀即食會有拉絲,可惜攤凍之後變硬咗食晒成個夠飽肚有質感▶️ 烤牛肉可麗餅 Roasted beef crepe ($138)朋友揀選嘅口味🐂同樣超級足料,入面真係鋪滿一片片薄切牛肉😧配上焦糖化洋蔥絲同生菜牛肉有新鮮牛味,但略嫌硬咗少少,要咀嚼多幾下然而醬汁調味合適,唔會太dry▶️ 法式焗波士頓龍蝦配薯蓉 Boston Lobster Thermidor with mashed p
第二次幫襯,上次去灣仔利東街分店
坦言當時覺得佢個北海道帶子蟹肉可麗餅麻麻哋
事隔三年,睇吓佢有冇進步先🤫
叫咗兩個鹹crepe+一個main

上面有個靚靚花形煙三文魚,好有心思
牛油果好香好熟🥑入口即溶

食晒成個夠飽肚有質感

朋友揀選嘅口味🐂
同樣超級足料,入面真係鋪滿一片片薄切牛肉😧
配上焦糖化洋蔥絲同生菜

牛肉有新鮮牛味,但略嫌硬咗少少,要咀嚼多幾下
然而醬汁調味合適,唔會太dry
烤牛肉可麗餅

▶️ 法式焗波士頓龍蝦配薯蓉 Boston Lobster Thermidor with mashed potatoes ($328)
呢個真係嘩出聲😍
龍蝦超巨型!啱啱焗起仲冒煙
龍蝦開邊上,面頭佈滿大量金黃拉絲芝士🧀
製作功夫多,醬汁由牛油、淡忌廉、車打芝士煮成,加入洋蔥粒、三色椒🫑
混入剁碎龍蝦肉,再放回龍蝦殼
灑上大量芝士後攞去烤焗,最後淋上香草同檸檬汁作結
法式焗波士頓龍蝦配薯蓉

食落好重芝士同忌廉味🧀食到真龍蝦肉嘅同時會咬到爽脆嘅洋蔥同青椒
全部嘢好融為一體,相當夾味
第一次試呢度菜,好好食好特別
唯一係heavy少少🤏🏻容易滯啲

下面嘅薯蓉帶牛油香,食到少許薯仔粒🥔真材實料
另外仲有兩條有機巨型紅蘿蔔🥕(可惜我同朋友都唔鍾意紅蘿蔔🙈)
值得一試,比較少餐廳肯花功夫製作呢度菜
Crepe做得唔錯,改變咗我嘅first impression😌(又或者係分店問題)
有驚喜係龍蝦🦞邪惡得來好惹味
食物賣相講究,影相打卡一流

服務超好🥹男侍應好nice咁同我哋傾偈,臨走前仲提我哋小心地滑 (因為收舖啱啱拖完地)
我哋係最後一台客,食完坐多陣都冇吹我哋走,非常良好嘅服務態度
上環分店比灣仔好坐,比較新淨
性價比可以,大概$350/人,貴起隻龍蝦,但質素對得住價錢🥰
香港唔係好多地方有得食crepe! 所以把握機會試吓啦~
法式焗波士頓龍蝦配薯蓉
2024-07-28 120 views
是次主角是crepessssss餐廳來自加拿大,主打可麗餅但入題先不講它以CP值計它實在是被crepe埋沒了的西餐廳嘞戴頭盔當日來到的是上環NanFung店 在烈日下等朋友有夠燥熱一心想到找個地方小休順便過冷河這邊有 #gelato,二話不說就衝進門Pistachio + Raspberry 的酸甜組合吃到開心果味但不算濃吸引的是甩甩開心果碎,咬口搭夠反而後者很搶重點是兩大個scoops 性價比超高同時也開了胃口突如其來的餓意尚待解決還是一貫肉先行(餐廳大部份是碳水無誤)我唯一相中的是Slow-cook beef cheek店員在上菜時還大讚我有taste 說自己覺得這個比steak 更出色令我未開動就 #自我感覺良好,心心眼晒的確,Slow cook 牛面頰入口軟稔鬆化誇張得有種入口即溶的感覺之後點了Hokkaido scallops linguine 青醬正常發揮,調味到位一讚Seared Scallop好perfect兩邊略帶焦香,外香內鮮To be fair 也點了crepe尤幸有鹹款(甜的恐怕會打爆一整天的quota)Light option 選了Smoked salmon

是次主角是crepessssss
餐廳來自加拿大,主打可麗餅
但入題先不講它
以CP值計
它實在是被crepe埋沒了的西餐廳嘞

戴頭盔
當日來到的是上環NanFung店
在烈日下等朋友有夠燥熱
一心想到找個地方小休順便過冷河
這邊有 #gelato,二話不說就衝進門
Pistachio + Raspberry 的酸甜組合
吃到開心果味但不算濃
吸引的是甩甩開心果碎,咬口搭夠
反而後者很搶
重點是兩大個scoops 性價比超高
同時也開了胃口
突如其來的餓意尚待解決

還是一貫肉先行
(餐廳大部份是碳水無誤)
我唯一相中的是Slow-cook beef cheek
店員在上菜時還大讚我有taste
說自己覺得這個比steak 更出色
令我未開動就 #自我感覺良好,心心眼晒
的確,Slow cook 牛面頰入口軟稔鬆化
誇張得有種入口即溶的感覺

青醬正常發揮,調味到位
一讚Seared Scallop好perfect
兩邊略帶焦香,外香內鮮

To be fair 也點了crepe
尤幸有鹹款(甜的恐怕會打爆一整天的quota)
Light option 選了Smoked salmon with avocado
Dry聽都覺得至少健康😂
還有veg 與cream cheese 吊味
口感相對清新
當然最後要朋友出馬才能解決我貪心又點多了的惡果,呵!

2024-07-27 101 views
朋友帶我食呢間有 #savorycrepes 同 #sweetcrepes 嘅 #餐廳 我哋嗌咗啤酒脆漿炸魚薯條🐠有兩大塊炸魚🐟同薯條🍟啲炸魚好好味(可能因為有啤酒脆漿🍺)配埋他他醬 perfect😋薯條都好香口♥️慢烤手撕豬肉可麗餅🐖有手撕豬肉🐷洋蔥🧅紅椒🌶️青椒🫑芝士🧀雙重提拉米蘇可麗餅☕️呢個大推🤩有個 #tiramisu 味嘅 #gelato 好好味🥰然後可麗餅入面外面都有tiramisu醬🫶🏻再加埋lady finger🤞🏻Perfect 本身以為未必夠食得飽 好彩冇再嗌 兩個人食其實都夠

我哋嗌咗

慢烤手撕豬肉可麗餅🐖有手撕豬肉🐷洋蔥🧅紅椒🌶️青椒🫑芝士🧀

本身以為未必夠食得飽 好彩冇再嗌 兩個人食其實都夠
1K
2024-07-23 164 views
來自加拿大的人氣可麗餅專門店,以清新環境聞名裝修採用西式風格設計,感覺俐落又有型格,舒適享用正餐及下午茶之選招牌法式可麗餅有鹹甜口味,班戟漿直接由加拿大進口,出類拔萃又健康自家製意大利雪糕及休閒西式餐點亦用上優良食材精心製作,老少咸宜燒烤醬豬肋骨配薯條烤得軟腍,肉質嫩滑多汁,酸甜濃膩,骨頭吮得一滴醬也不剩波士頓龍蝦伴龍蝦汁扁意粉爽口彈牙,味道腴香濃郁主菜加$38可升級套餐!包括是日餐湯及熱茶或冰茶
來自加拿大的人氣可麗餅專門店,以清新環境聞名
燒烤醬豬肋骨
波士頓龍蝦伴龍蝦汁扁意粉爽口彈牙,味道腴香濃郁
主菜加$38可升級套餐!包括是日餐湯及熱茶或冰茶
2024-07-21
Type of Meal
Dinner
燒烤醬豬肋骨
波士頓龍蝦伴龍蝦汁扁意粉
✲゚*。 ☕加拿大過江龍可麗餅店 鹹甜crepe 都有🇨🇦Weekend去左呢間可麗餅專門店上環分店環境闊落 價錢合理 店員都好nice服務幾好👍🏻食物選擇多 Crepe/意粉/Pizza/Gelato都有😙仲有Milkshake都好吸引 下次再試下先😆我叫左個意粉 & 一鹹一甜嘅crepeWeekend lunch +$38可以upgrade做set 加配湯&飲品💁🏻‍♀️✨ 紅豆抹茶忌廉可麗餅 ($108)個crepe即叫即做配左一大球豆腐Gelato😋抹茶再濃少少會更好🤏🏻✨ 波菜芝士可麗餅捲 ($108)好少食鹹嘅crepe 呢個捲加左芝士幾好味芝士可以拉絲🧀✨ 黑松露忌廉雞肉寬條麵 ($168)意粉&雞肉份量都好多 黑松露味幾香 唔錯😋+10% service charge-📍 Crepe Delicious @crepedelicioushk▫️上環德輔道中173號南豐大廈地下G-6號舖▫️皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖▫️太子道西193號MOKO新世紀廣場1樓103號舖
✲゚*。 ☕
加拿大過江龍可麗餅店 鹹甜crepe 都有🇨🇦

Weekend去左呢間可麗餅專門店上環分店
環境闊落 價錢合理 店員都好nice服務幾好👍🏻
仲有Milkshake都好吸引 下次再試下先😆

我叫左個意粉 & 一鹹一甜嘅crepe

✨ 紅豆抹茶忌廉可麗餅 ($108)
個crepe即叫即做
配左一大球豆腐Gelato😋
抹茶再濃少少會更好🤏🏻

✨ 波菜芝士可麗餅捲 ($108)
好少食鹹嘅crepe 呢個捲加左芝士幾好味
芝士可以拉絲🧀

✨ 黑松露忌廉雞肉寬條麵 ($168)
意粉&雞肉份量都好多 黑松露味幾香 唔錯😋

+10% service charge
▫️上環德輔道中173號南豐大廈地下G-6號舖
▫️皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖
▫️太子道西193號MOKO新世紀廣場1樓103號舖
2024-07-18 153 views
呢排放工天氣唔太好,就近喺中上環一帶食好嘢,點知比我搵到間好嘢,係位於上環德輔道中173號南豐大廈地下嘅Crepe Delicious,主打當然係可麗餅,但原來當正餐食仲好- 香辣大蝦意粉:大蝦份量多,意粉有質感,辣味足,十分過癮,食到停唔到口.- 安格斯肉眼扒(12oz):medium熟,牛肉味極濃,既有咬口又林身,另推薦配少少伴碟嘅岩鹽一齊食,絕對會將肉味進一步昇華- 香蕉榛子朱古力可麗餅:重頭戲,朱古力榛子醬配香蕉嘅combination本身就係絕配,經典好味!!- 咖啡Gelato:本人最愛嘅味道,大熱天時整個雪糕作結.餐廳係美式裝修,環境好,所謂happy wife,happy life,放工過黎食飯+食正正甜品.

🥞週末慢活嘆法式可麗餅🧈-難得週末冇咩野做 唔洗趕schedule🕰️決定同朋友到上環嘅Urban Cafe食個late brunch 體驗一下悠閒時光😙-🦀Hokkaido Scallop & Crab Meat Crepe🦀北海道帶子蟹肉可麗餅一上碟已經望到好澎湃嘅餡料 除咗有幾粒已經煎香咗嘅大大隻北海道帶子外 仲有好多蟹肉🦀食落帶有海鮮嘅甜味 十分滿足呀😍 加上可麗餅餅皮帶少少甜同麵粉香 外層煎到少少脆 入面包住咗芝士 同生菜 口感同層次都好豐富❤️-🍰Double Tiramisu Crepe with Gelato🍰雙重提拉米蘇可麗餅食完鹹當然要食個甜點😳 佢以提拉米蘇作為主題 用上咗提拉米蘇唔少得嘅手指餅同咖啡味嘅忌廉做toppings 加上自選口味嘅雪糕 同甘口味嘅成人向朱古力醬 少女心大爆發😛-🍝 Homemade Meatball Spaghetti 🍝意式手工肉丸意粉蕃茄醬都幾濃郁 仲加咗啲番茄仔 所以酸甜味道會更突出☺️ 肉丸外層少少脆 但入面仍然鎖住到不少肉汁🤤 佢用咗比較幼身嘅意大利麵 所以好掛汁 唔錯😎-📍Crepe Delicious (Urban Cafe)
🥞週末慢活嘆法式可麗餅🧈

🦀北海道帶子蟹肉可麗餅

🍰雙重提拉米蘇可麗餅

🍝 Homemade Meatball Spaghetti
🍝意式手工肉丸意粉

📍Crepe Delicious (Urban Cafe) (南豐大廈) (上環)
上環德輔道中173號南豐大廈地下G-6號舖
甜品嚟講Crepe都係我最鍾意嘅之一❤️ 今次就特別試吓呢間嚟自加拿大嘅過江龍🇨🇦除咗甜品之外仲有比較少食既鹹Crepe😛味道高質之餘又感覺唔會太多碳水🤣環境有點帶美式既Diner 風格🇺🇸整體感覺舒適又有新意十分推薦⭐️ Hokkaido Scallop and Crab Meat Crepe 🦀第一次食鹹嘅Crepe帶點麥香配上粟米汁嘅配搭🌽感覺好Creamy💛配上帶子蟹肉同埋芝士感覺好新鮮🧀鹹香味道好豐富🐚⭐️ Spicy Prawn Spaghetti 🍝 意粉嘅調味比較美式整體香口又惹味🌶️配上大蝦肉質爽口🦐加上蕃茄嘅點綴好開胃🍅⭐️ Coconut Mango Filling Pandan Crepe 🥥一咬落去非常之有特色💚充滿熱帶感覺嘅斑斕香氣融入晒Crepe皮裡面☘️ 配上椰子絲同埋芒果好有夏日嘅感覺🥭⭐️ Gelato 🍦最後食咗兩球Gelato🍨口感幼滑但係唔會太過甜膩😚雲呢拿嘅口味香氣十足🤍雜莓嘅酸甜度就更加清爽同舒適🍓

Spicy Prawn Spaghetti

⭐️ Spicy Prawn Spaghetti 🍝

Gelato

⭐️ Gelato 🍦
Spicy Prawn Spaghetti
Gelato
2024-07-09 86 views
同🐧🐧 buddy 黎到上環🥴 試下依間超級正嘅可麗餅專門店🤭❤️ 裡面裝修採用西式風格設計,感覺利落又型格👍 環境寬敞有空間感,坐得好舒服🫶 今次㨂咗兩款甜食Crepe😋 分別係雙重提拉米蘇口味同埋蘋果批口味😚❤️ 提拉米蘇味道醇香,不論是忌廉還是雪糕都非常香滑細緻😋 雙重提拉米蘇嘅滋味真係好出色👍 蘋果批口味在軟熟嘅可麗餅內,填滿了香甜嘅蘋果醬粒,當中夾雜脆卜卜嘅堅果,食落口感極佳👍 配搭雪糕一齊食,更滿足更正😘 另加多了一杯濃黑森林芭菲❤️ 朱古力雪糕上唧滿輕盈甜美嘅忌廉,再淋上醇香嘅朱古力醬,一旁伴有布朗尼粒作點綴,食落每一口都充滿濃郁嘅朱古力香😍 必試之選🥴❤️ 飲品㨂咗清新又解膩嘅凍檸檬茶同埋熱情果梳打,配甜美無比嘅可麗餅同埋芭菲真係超夾👍👍👍
雙重提拉米蘇可麗餅

雙重提拉米蘇可麗餅
蘋果批可麗餅
濃黑森林
2024-07-08 102 views
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》上星期weekend瞓到自然醒去上環嘆咗個下午茶之後再去睇inside out 2🤭呢間加拿大人氣過江龍店主打有鹹有甜嘅crepes,仲有意粉pizza🍝🍕等◆蒜香橄欖油意粉 $98 👍好鍾意食呢個蒜香意粉,蒜香味香濃而且意粉煮到軟硬適中好有咬口,減緊carbs嘅我都食唔停口🫣◆蜜糖及水牛城辣雞翼拼盤 $128 👍雞翼外皮香脆,帶甜甜嘅蜜糖味◆伯爵茶金寶可麗餅 $98不嬲對earl grey情有獨鍾,見到有呢個味就即刻叫咗🤭crepes皮薄有彈性,切開入面滿滿嘅earl grey cream仲有朱古力脆脆同金寶,再淋上香甜嘅焦糖醬◆朱古力 $68人均價錢:$200味道:8/10環境:8/10服務:8/10回頭率:8/10👍=必食*所有價錢以餐廳為準#misshcfoodie_ 中上環📍 Crepe Delicious (Urban Cafe) (南豐大廈)地址: 上環德輔道中173號南豐大廈地下G-6號舖電話: 63367290
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》

◆蒜香橄欖油意粉 $98 👍

◆蜜糖及水牛城辣雞翼拼盤 $128 👍
雞翼外皮香脆,帶甜甜嘅蜜糖味

◆伯爵茶金寶可麗餅 $98

#misshcfoodie_ 中上環

地址: 上環德輔道中173號南豐大廈地下G-6號舖
電話: 63367290
2024-07-07 95 views
Crepe Delicious (Urban Cafe) (南豐大廈) (上環)上環德輔道中173號南豐大廈地下G-6號舖這間餐廳裝潢新穎,西式為主,來自加拿大的品牌始創於2004年,由2018年起進駐香港。一坐下感覺自己被好多鏡子包圍, 好像任何角度都可以照鏡,佔地面積已經好闊落,加上鏡子空間感十足😏,這間餐廳🍴的賣點是健康的甜味和鹹味可麗餅、手工製意式雪糕,亦有各類沙律、意粉及薄餅等美食。🍕🍝🍧鹹味可麗餅我們選了Chilli Roasted Chick crepe, 雖然餐廳有提及是帶辣味的,但它嚐起來一點都不辣,雞肉伴著牛油果🥑醬又夾住蔬菜🥬好健康,可麗餅帶著奶香味,每一口鹹甜鹹甜很有層次感,沒想到可麗餅可以鹹食🤣🤣都好配搭!甜味可麗餅的選了至愛抹茶味,Matcha Red Bean Crep Gelato - Green Tea, 健康的抹茶手工雪糕誠意十足, 大概是7成抹茶香,3 成牛奶,質感好滑😊可麗餅上有幾顆煙煙韌韌的小丸團, 又帶點和風,可麗餅內有淡淡的紅豆🫘一款甜品由各式各類元素拼湊,口感十足, 抹茶愛好者怎可抗拒啊🥹青醬意粉🍝好開胃,都是健康之選, 有3 粒厚肉的煎
上環德輔道中173號南豐大廈地下G-6號舖
青醬意粉🍝好開胃,都是健康之選, 有3 粒厚肉的煎帶子,小編好喜歡食帶子, 金黃色的外層,咬一啖鮮嫩多汁, 意粉質感好爽身。
飲品有hot dark chocolate , 拉花簡簡單單, 味道濃郁; pink lady 是士多啤梨🍓gelato奶昔, 上方有一球gelato 雪糕, 整杯都好新鮮,不是附加的增味劑, 不會令人失望! 😌😃👍
這間位於中環的西餐廳,樓底很高, 有落地大玻璃,平日上班族可以來 減減壓,周末來中環又可以 高尚地chill 一chill 🙌🏻來一天慢活中環🫡
#中環西餐廳#中環探店#中環cafe#中環cafe#crepedelicious#crepedelicuoushk#centralhk#exploringhk#hkig#hkcentral#hkfoodblogger
2024-07-04 78 views
呢間係加拿大過江龍Crepe Delicious今次我係衝住個可麗餅嚟嫁😋上環地鐵站E3出口行2分鐘就到 非常之方便環境Modern 位置闊落 價錢其實都好合理唔貴👍🏻🍟小食拼盤 ($198)同圖片真係完全一樣🩵全部都係新鮮熱辣岩岩炸好出爐🍝香煎北海道帶子伴香草醬扁意粉 ($158)帶子好大粒 意粉軟硬適中 醬汁調味各方面都好唔錯! 🍰曲奇忌廉可麗餅 ($88)餅皮軟Q帶奶油香表面佈滿曲奇 忌廉同朱古力醬內陷滿滿嘅曲奇碎 非常滿足🤭🍨Gelato 1Scoop&Cup ($38)小朋友自己揀咗士多啤梨口味比雪糕溶得慢好多 好岩小朋友食 仲食得好滋味🥰☕冷萃咖啡 ($38)呢度嘅咖啡都係唔錯的😋Happy Saturday & Perfect Afternoon Tea🌻
呢間係加拿大過江龍Crepe Delicious
今次我係衝住個可麗餅嚟嫁😋
上環地鐵站E3出口行2分鐘就到 非常之方便
環境Modern 位置闊落 價錢其實都好合理唔貴👍🏻

🍟小食拼盤 ($198)
同圖片真係完全一樣🩵
全部都係新鮮熱辣岩岩炸好出爐

🍝香煎北海道帶子伴香草醬扁意粉 ($158)
帶子好大粒 意粉軟硬適中
醬汁調味各方面都好唔錯!

🍰曲奇忌廉可麗餅 ($88)
餅皮軟Q帶奶油香
表面佈滿曲奇 忌廉同朱古力醬
內陷滿滿嘅曲奇碎 非常滿足🤭

🍨Gelato 1Scoop&Cup ($38)
小朋友自己揀咗士多啤梨口味
比雪糕溶得慢好多 好岩小朋友食 仲食得好滋味🥰

☕冷萃咖啡 ($38)
呢度嘅咖啡都係唔錯的😋

2024-06-28 114 views
BBQ pulled pork crepe🐷燒烤醬手撕豬肉薄餅,配料有🫑三色椒同紫洋蔥🧅。另外點咗🧀芝士意大利飯波波🧆配黑松露醬🍄🟫芝士味唔算濃但薄薄嘅麵包糠炸皮好香脆。甜品點咗☕tiramisu crepe, 可自選意大利雪糕口味🍨選咗🌰榛子味,都幾夾。整體食物唔算超級驚艷,但想喺中上環放工後、平平哋靜靜哋舒舒服服搵個地方食吓嘢傾吓計,呢度係唔錯嘅選擇。侍應哥哥仲話生日有免費寫碟同播生日歌服務🎊