2019-12-08 326 views
荔園流金歲月,閒時約三五知己食飯傾偈好地方。食物質素真的不錯,桂花蝦,京都骨,梅菜蒸菜芯,蛋白炒飯,點心併盤,都是誠意之作,甜品則免了! 價錢尚算合理,簡簡單單一餐飯,又可以緬懷一番,心水之選!
2019-11-30
2019-12-08 364 views
荔園+民園麵家合拼版兩家有歷史有故事的老店合拼一起,會産生什麼效果了,大家又喜歡?·荔園是很多人小時侯🦒🐘🦍的回憶。但民園麵家却有著很多我的回憶,結業前經常去民園,因去中環蘭桂坊飲酒前後同朋友另一聚腳點,肚餓食碗麵,老板娘會記得你食咩,😃。·今晚我點左鮑魚牛坑腩撈粗+油菜一碟$58(回憶之前中環蘭桂坊風花雪月日子)過去是過去,人仲要面對現實,繼續努力向前行。加油💪🏻荔園遊樂場(原名荔枝園,簡稱荔園;1949年4月16日開業,曾是香港規模最大型的遊樂場。最初設有三個山泉游泳池,水源經兩重沙漏消毒,並有濱海泳場。1961年,邱德根購入荔園,增設「宋城」,該景點入場費為港幣5角,成人、小童同價。1997年3月31日晚上,荔園與「宋城」一併結業。·民園麵家現在與過去··民園麵家由黃姓業主成立於20世紀早期,原是街邊的大牌檔,曾位於荷李活道、鴨巴旬街交界處營業。2015年12月,傳媒報道指因店主夫婦年紀老邁,希望退休,加上子女無意繼承,2016年3月結業。2019年民園麵家招牌,重現荔枝角D2,變成荔園.流金歲月。
荔園+民園麵家合拼版

荔園是很多人小時侯🦒🐘🦍的回憶。

今晚我點左鮑魚牛坑腩撈粗+油菜一碟$58
(回憶之前中環蘭桂坊風花雪月日子)

過去是過去,人仲要面對現實,繼續努力向前行。
加油💪🏻

民園麵家現在與過去

2019-11-30
2019-12-01 329 views
今日星期日同屋企人去D2 place 1期度食午餐,因為肚子唔係好餓,所以叫左唔係好多食物。有以前荔園既過山車做左食客餐檯,同好多懷舊野,仲有磅重機及炮谷機,不過我小時候都常常到荔園,說實在就無咩令我好勾起回憶,因為荔園經典有好多,例如擲階磚、恐龍屋、鬼屋、拍賣場、天奴象等等既代表都無展現係餐廳內,但裝潢都算好有心,好靚既。而食物方面:1)廈門炒米:都算炒得乾身,份量都多,料頭及蝦仁都適中,味道中上賣相都不俗。2)乾炒叉燒河:鐵鍋勝在夠熱,河粉算乾身,唔夠鑊氣,味道合格。3)炸蝦🍤芋泥:味道唔錯,炸得脆身唔油,蝦都大隻夠咬口,餡料充足。

而食物方面:

2)乾炒叉燒河:鐵鍋勝在夠熱,

河粉算乾身,唔夠鑊氣,味道合格。

2019-12-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2019-11-03 596 views
去咗荔園流金歳月。入到去好似入咗去荔園博物館。坐枱有叮叮船及過山車設計。牆身有荔園霓虹光管,真係好有荔園Feel。上一代香港人兒時有去荔園玩,個橫裝好有懷舊Feel。我點咗個何首烏芝麻糊。夠熱但水份太多,不算綿。同波仔芝麻糊一比,荔園呢隻差好遠。售價連加服務要$33。唔算抵食。
Other Info. : 入到去好似入咗去荔園博物館。坐枱有叮叮船及過山車設計。牆身有荔園霓虹光管,真係好有荔園Feel。上一代香港人兒時有去荔園玩,個橫裝好有懷舊Feel。
2019-11-03
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$33 (Tea)
  • 何首烏芝麻糊
2019-10-31 380 views
上次朋友介紹左呢邊D2 place之後一直都好想黎試下 咁今日就約左爹地媽咪出黎試下呢間荔園餐廳爹地媽咪好興奮💛因為細個佢地會帶我同家姐去荔園玩👨‍👩‍👧入面最得意係個咖啡杯同船仔呀💕🐲龍後面仲可以坐架🐉🐉🐉🚣‍♀️ 見到啲小船即刻諗起小朋友會坐係入面玩諗一諗 個陣啲小朋友都變曬大朋友吃宜家媽咪話細個我都坐過但我當然完全冇印象啦🤫🐲呢個龍真係非常有趣 未見過餐廳係咁客人好似坐係過山車食野咁😳👑有塊點心籠牆上面有寫啲歷史事件啦見到比較深刻係話梅艷芳小姐👑細個都係到唱過歌坐裡面一啲會見到呢啲咁得意既霓虹燈🌟(靚仔食乜)(最緊要come撈)🌟🌟茗茶一位$6️⃣每個杯放一包玄米茶包又幾香同埋食啲濃味野個陣可以清清味蕾🌟豆腐生炆班頭腩 $9️⃣8️⃣呢個魚骨有啲多🐟🐟🐟豆腐都幾入味,送飯一流🌟雲吞湯面 油菜 $3️⃣8️⃣+$2️⃣2️⃣雲吞超大粒 餡料又足料 🦐而且粉量都幾大🌟蔥油樹雞$4️⃣8️⃣超級好食呀🐥個醬汁係甜甜地咸咸地既主要係個醬汁襯埋個雞係無懈可擊☕️咖啡杯位置係可以坐黎食飯小船就不沒法 只能拍照了😃🥰最後去cashier 埋單時仲睇到呢邊有yes card 可以扭😂做有梅姐既卡tim呀💛P.S. 勁推薦帶父母黎 幾新
上次朋友介紹左呢邊D2 place之後

每個杯放一包玄米茶包
又幾香同埋食啲濃味野個陣可以清清味蕾
🌟豆腐生炆班頭腩 $9️⃣8️⃣
呢個魚骨有啲多🐟🐟🐟
豆腐都幾入味,送飯一流
🌟雲吞湯面 油菜 $3️⃣8️⃣+$2️⃣2️⃣

埋單時仲睇到呢邊有yes card 可以扭😂
做有梅姐既卡tim呀💛

P.S. 勁推薦帶父母黎 幾新奇有趣
2019-10-24
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 豆腐生炆班頭腩
  • 蔥油樹雞
2019-10-27 360 views
今日去荔枝角順便去食個lunch,知道嗰度有個D2 Place全部都食野嘅,就過咗嚟試吓啦。呢度真係有好多餐廳,不過我睇中左荔園呢一間,因為好有兒時同屋企人去嘅感覺,記得嗰時玩碰碰車我爸爸好開心🥳真係荔園返嚟?入到個餐廳都有七成滿坐,坐低俾咗嗰啲茶包我加咗滾水之後,呢杯茶好好飲👍🏼唔知係玄米茶定係麥茶由於我又唔係好肚餓,見到Menu就叫左呢個小炒皇,不過味道真係麻麻,佢有啲炸芋絲完全影響咗個味道👆呢個我唔記得好似叫做雜菌炒伊面又幾好食叫咗呢杯自己扭嘅菠蘿冰幾有趣,好辛苦妞完之後就變咗下便呢杯啦,味道不錯食完之後就周圍行吓啦,見到呢啲舊式嘅湯麵攤檔😁好懷舊好靚我記得呢個細個都有玩㗎,係咪喺水入面圍住你轉圈🤔總括嚟講呢間餐廳俾人嘅感覺係會記得細個喺荔園嘅時候,但係食物就真係普通

真係荔園返嚟?

👆呢個我唔記得好似叫做雜菌炒伊面又幾好食

食完之後就周圍行吓啦,見到呢啲舊式嘅湯麵攤檔😁好懷舊好靚

我記得呢個細個都有玩㗎,係咪喺水入面圍住你轉圈🤔

2019-10-16 377 views
咁都係第一次食 環境好正 裝修好特別 個咖啡杯好正 但我地得兩個人坐吾到入去 佢地啲座位都好特別 會吸引你想入去食加上依間呢係咁偏 真係冇乜人 加上而家既時期仲小人 我嗰日夜晚去先得幾張枱有人所以吾洗等 出餐都好快 食左車仔麵 但好感同好油 牛腩吾錯 主要係個湯油同咸 其他都冇問題 另外叫左2個特色點心係香蕉饅頭同奶黃包 香蕉果個幾特別 而且仲有朱古力醬比你點 吾怕dry 同埋可以打卡啊嘛另外個流沙奶皇包就還可以啦 太細個啦 吾係好扺食 啤酒都係 吾抵
$100 (Dinner)
2019-10-12 391 views
已經提早三天預訂午餐,比預定時間早15分鐘到達餐廳,門口大媽說:「而家冇位你要等」不斷見到她安排go show 取票的客人入坐,到了預訂的時間,也是說:「冇位你要等,我哋開11:30,你訂1:30,唔通我唔做生意留個位比你?」非常之冇禮貌!最後求其被安排和其他客人搭枱,諗唔明我點解要訂位?點了兩個點心拼盤,質素麻麻,其實餐廳裝修很有特色,可惜用餐期間,一班大媽員工們不停在旁邊咆哮,好似係街邊用餐沒有分別如果不改善員工質素,恐怕很難維持下去。
最後求其被安排和其他客人搭枱,諗唔明我點解要訂位?
如果不改善員工質素,恐怕很難維持下去。

2019-10-11 320 views
#TastewithTAD2 place 除了行街之外,也有一間很好吃的小茶樓!印象之中吃滿一個金額會得到荔園一個遊戲代幣去夾公仔🧸🎐炒飯🎐熱辣辣的蛋炒飯加入了蝦還有叉燒,味道很不錯~🎐懷舊腸粉🎐腸粉的口感軟軟滑滑的,豉油和其他醬料是分開;感覺好棒可以自由放醬汁!🎐香脆白飯魚🎐很新奇的味道,因為白飯魚很大條和肥肥的!推薦新嘗試👍🏻🎐山竹牛肉球🎐就正常酒樓的山竹牛肉球點心~🎐炸豆腐粒🎐嘻嘻~好好奇製作方法~因為炸豆腐表面都平均而香脆👍🏻👍🏻味道不錯,個人特別喜歡食豆腐啦~🎐開心點心摩天輪🎐有四種不同的小食,有小龜,天鵝....打卡超好的❤️《荔園﹒流金歲月 (荔枝角)》📍荔枝角長順街15號D2 Place 二期2樓211-216鋪
#TastewithTA

🎐炒飯🎐
熱辣辣的蛋炒飯加入了蝦還有叉燒,味道很不錯~

🎐懷舊腸粉🎐

🎐香脆白飯魚🎐
很新奇的味道,因為白飯魚很大條和肥肥的!推薦新嘗試👍🏻

🎐山竹牛肉球🎐
就正常酒樓的山竹牛肉球點心~

🎐炸豆腐粒🎐

🎐開心點心摩天輪🎐
有四種不同的小食,有小龜,天鵝....
打卡超好的❤️

《荔園﹒流金歲月 (荔枝角)》
炒飯
腸粉
牛肉球
炸豆腐
炸白飯魚
點心摩天輪
2條友食午餐叫左一碗魚蛋粉 蝦腸 同 冰鎮芥蘭魚蛋粉 仲算ok 係味精重d蝦腸 腸粉好厚 蝦好迷你冰鎮芥蘭 諗住會好爽口好甜點知淨係得d胡麻醬味同Waiter講 完全冇菜味佢答我d貨係咁都冇計
2條友食午餐
點知淨係得d胡麻醬味
Waiter講 完全冇菜味
佢答我d貨係咁都冇計

2019-09-21 431 views
平日返工,只有午餐時間,才可以出外唞氣,如果是日黑仔,升降機層層停,就會花不少時間在搭升降機上!幸好苦中一點甜,在D2有荔園作背景的餐廳,起初也擔心價錢是否和TST的分店一樣偏貴!餐廳門口的裝飾設計已經比TST 更吸引,可能地方大少少!坐位又多,可以讓我不用等位😁一👀午餐menu就立刻order(希望省下時間,可以慢慢食😄)我挑選了致愛的籠仔荷葉蟲草花蒸雞飯,同事笑我大食(因為正常午餐份量,通常細小小,但竟然原籠上),由於我喜歡清淡,所以只加了少少豉油,否則可能要要求侍應加豉油!同事就喜歡薑蔥霸王雞配白飯,因為味道濃,份量又適中! 套餐配上碗仔翅及喬麥茶,令整個午餐更完美,因為太豐富

籠仔荷葉蟲草花蒸雞飯

同事就喜歡薑蔥霸王雞配白飯,因為味道濃,份量又適中!
薑蔥霸王雞配白飯

套餐配上碗仔翅及喬麥茶,令整個午餐更完美,因為太豐富

碗仔翅
喬麥茶

籠仔荷葉蟲草花蒸雞飯
薑蔥霸王雞配白飯
喬麥茶
2019-09-18 510 views
荔枝角D2開左「荔園。流金歲月」當然要同爸爸媽媽去懷舊一下。飛龍過山車、咖啡杯、旋轉木馬及小船兒,這裡並不是主題公園,餐廳裡佈滿多個經典打卡位,猶如迷你樂園,相信可滿足熱愛影相大過天的食客。我們點了菠蘿叉燒包,的的骰骰,造型可愛,不過麵包皮咬落未算脆口,其他點心也是不過不失啦!
荔枝角D2開左「荔園。流金歲月」
當然要同爸爸媽媽去懷舊一下。

2019-08-26 2989 views
講開荔園真係一個出賣年齡系列!細細個就去過玩嘅我真係童年回憶嚟……幾個月前因工作需要一早就留意到佢開張,室內佈置以當日遊樂場設計,幾有心思個個去到都係食點心同小菜eg.招牌老虎仔流沙奶黃包&烏龜菠蘿包,甚至用摩天倫道具架放嘅荔園動物反斗城($98),賣點就係將點心製成烏龜、小豬、天鵝、雀仔可愛造型一坐低就有杯玄米茶,幾清香,食咩都可以消滯解膩本來想試吓點心,點知坐低先知下晝4點後無點心食!!唯有試其他…於是我就揀咗餐廳另一邊嘅麵檔…寫住「民園麵家」。切合我性格,鍾意反其道而行…少人試呢度啲粉麵,而我覺得佢水準出奇地唔錯湯麵(單拼$38;雙拼$52)、撈麵(單拼$48;雙拼$62)牛坑腩湯河($38)質素幾高,河粉夠滑溜,坑腩軟綿綿,無乜筋絡唔黐牙,好夠牛腩味,無乜脂肪,重點係個湯頭用腩汁熬製,最正係個湯頭,雞公碗仲好懷舊Feel鮮蝦雲吞湯麵($38)鮮蝦雲吞勁足料,麵條又彈牙,湯頭一樣出色,食到似係大地魚湯,識食之人就明湯頭係以前粉麵嘅味道最懷舊反而係呢一邊麻辣口水雞($48)做餐前小食唔錯,幾開胃,唔太辣洛神花果凍($28)以洛神花茶形成果凍狀開頭睇落似足液體…以為係洛神花茶,用羹一

一坐低就有杯玄米茶,幾清香,食咩都可以消滯解膩
於是我就揀咗餐廳另一邊嘅麵檔…寫住「民園麵家」。

牛坑腩湯河($38)

鮮蝦雲吞湯麵($38)

麻辣口水雞($48)
做餐前小食唔錯,幾開胃,唔太辣

洛神花果凍($28)
以洛神花茶形成果凍狀開頭睇落似足液體…以為係洛神花茶,用羹一勺先睇到係果凍狀,食落口好清甜。洛神花對養顏、美容、抗老化好有效,女仔必食!
  • 牛坑腩湯河
  • 鮮蝦雲吞湯麵
2019-08-21 659 views
啲點心望落幾得意 有🥰🥰🥢老虎🐯流沙奶黃包🥢烏龜🐢菠蘿叉燒包🥢豬仔🐷鹹水角🥢香蕉🍌饅頭不過味道普通 而價錢都偏貴😚如果係諗住黎影吓相就OK既😂
啲點心望落幾得意 有🥰🥰
🥢老虎🐯流沙奶黃包

🥢烏龜🐢菠蘿叉燒包

🥢豬仔🐷鹹水角

🥢香蕉🍌饅頭

不過味道普通 而價錢都偏貴😚
如果係諗住黎影吓相就OK既😂
2019-08-15 586 views
中午到這裏吃飯,人流不算太多,這是第二次幫襯,現在午市時會有些套餐,我想是方便附近的工作人士,我也點了一個冬瓜粒湯飯及油菜,湯飯來的時候是熱熱的,有蝦、蟹柳等海鮮在內,一人份量,冬瓜略為硬一點,整體味道是可以。此外我還點了數個點心,魚蝦蟹餃,一次過可以試到燒賣、蝦餃等,而且賣相頗得意,一籠每隻兩款,共六隻值得推介是混醬腸粉,想不到腸粉特別滑,加上豉油和醬料,令人回味無窮,如果來這裏,一定要試這個滑滑的腸粉。總括來說,這裏的食物尚可,有興趣懷舊一番,也可以來這裏試試,因為這裏的裝修帶有往日荔園的情懷
冬瓜粒湯飯

魚蝦蟹餃