2024-06-20 662 views
Bookmark咗呢間餐廳好耐了,前幾日喺度諗lunch食乜好,碌吓碌下bookmark list就見到呢間cafe。嗰日去到呢間餐廳都好full House,差啲冇位。我叫咗炸雞太陽蛋醬油炒意粉$108,價錢喺中上環嚟講唔算貴。炸雞有四件,佢嘅醃料醃得好好食,唔會過鹹,而且都幾Juicy!我鍾意佢有個太陽蛋,令到成件事好靚。佢嘅醬油意粉炒得夠乾身,意粉煮得啱啱好。唯一要挑剔嘅係呢間餐廳有蚊滋仔,如果喺清潔上可以注意一下就更加好。不過我都會介紹啲同事過嚟食,始終唔算貴幾大份又好食

炸雞太陽蛋醬油炒意粉
炸雞太陽蛋醬油炒意粉
  • 唐揚炸雞配日式意粉
唐揚炸雞配日式意粉(醬油或咖喱或香辣) (午餐/包餐湯+餐飲)★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​可以翻兜之小店系列🤓💛地方不大,乾淨企理,招呼有禮👍🏻2點半嚟到唔多客,叫份set lunch唐揚炸雞配日式意粉,份量超~多!醬油調味好味,撈埋太陽蛋同沙律醬後有日式炒麵feel🇯🇵仲有洋蔥、菠菜、珍珠菇,好多生蒜粒惹味到爆😋唐揚炸雞有三舊,好~大舊!炸粉鬆脆唔厚,炸得唔油,食落juicy,平時唔太like炸雞但呢個我覺得好食👍🏻食到超飽,下次去開上環再食🤰🏻

Type of Meal
Lunch
2024-03-05 911 views
今晚嚟到上環接太太收工,同佢去咗一間叫做攣毛屋嘅小店開餐😋上到去,有養貓嘅朋友,會好有親切感。因為店主全間店都有貓嘅飾品🐈今次就嗌咗一個炸雞蛋包飯🥚當正在猶豫咖喱汁定係醬油嘅時候,店主好親切地行過嚟介紹俾我哋聽,同我哋平時食到嘅蛋包飯好唔同,汁方面係放落飯底到一齊整,並唔係平時嘅蛋包飯淋上面。所以最後決定咗係咖喱汁!太太就叫咗個軟殼蟹意粉。蛋包飯一上枱嘅時候,除咗賣相好睇之外,第一啖食落口,真係有少少忍唔住講粗口,好X好食!每一啖都好有口感,原來店主加咗好多材料喺炒飯上,但仲好滑,真係好X好食!飲品方面,我就叫咗個Oreo朱古力。芝士奶蓋可以,我自己就比較喜歡濃芝士味,但整體係好飲的。今次胖胖介紹呢一間穩世小店,真係值得推介!店主超級親切,又好傾!一定會再幫襯!
今晚嚟到上環接太太收工,同佢去咗一間叫做攣毛屋嘅小店開餐😋
所以最後決定咗係咖喱汁!太太就叫咗個軟殼蟹意粉。
今次胖胖介紹呢一間穩世小店,真係值得推介!
店主超級親切,又好傾!一定會再幫襯!
2024-03-04
$150 (Dinner)
  • 唐人炸雞配蛋包飯
上環隱世小店經營餐廳❤️攣毛屋 Curly. Resutoran聽聞lunch都幾多人嚟食,我哋就揀咗夜晚🫶🏻靜靜地兩個人拍下拖撐吓枱腳👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻叫咗個 「唐人炸雞配咖喱蛋包飯」🤤 個蛋好滑,入邊包住嘅飯係用咖喱炒架!裏便仲會有菇同埋菜🫢多層次嘅口感味道!另外叫咗個意粉試吓「軟殼蟹親子忌廉扁意粉」 ,軟殼蟹好大件👍🏻意粉個汁啱啱好唔會太漏!份量都好大份,兩條友清晒!仲有兩杯特飲「Oreo芝芝朱古力」 「熱帶特飲」,大大杯😍😍 成餐飯好滿足😝 老闆好好人🫱🏻‍🫲🏼 仲請我哋食咗個炸雞皮😆 自己已經一腳踢,仲出黎招呼同我地傾下計,支持小店💚💚📍攣毛屋 curly.resutoran📍上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室

📍攣毛屋 curly.resutoran📍
2024-02-14 501 views
原來屋企附近有間咁有heart嘅小店🫶🏻. @curly.resutoran 咖喱蛋包飯香香的❤️西京燒都好食,不會太干!另外意粉好creamy ~ 非常喜歡❤️❤️跟半價飲cheesy Oreo ~ 又幾濃厚同唔會好甜!😝😝情人節所以要叫朱古力蛋糕🎂正常發揮啦~~ #攣毛屋 #CurlyResutoran #hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

咖喱蛋包飯香香的❤️西京燒都好食,不會太干!

另外意粉好creamy ~ 非常喜歡❤️❤️

情人節所以要叫朱古力蛋糕🎂正常發揮啦~~

先讚一讚呢度老闆非常友善同熱情🤣一坐低即刻比兩杯水我地,又請我地食小食😍見佢一腳踢,煮又係佢、執枱到係佢 辛苦哂🫡呢度係同事推介,佢話呢間餐廳一到lunch time就會好多人排哂隊,一定要試佢既蟹肉意粉。於是當日夜晚即刻就去咗試!果然冇令我失望!叫左兩款意粉,軟殼蟹蟹籽意粉、法式鮮蠔忌廉意粉,仲有份雞皮,即刻炸起拎出黎,熱辣辣脆卜卜😍軟殼蟹蟹籽意粉好足料,見佢蟹籽堆到好高之餘,蟹肉好足,一路食一路見到一絲絲蟹肉依附係意粉到!大推🤤🩷另外一款法式鮮蠔忌廉意粉,又係好足料,由啲蠔blend碎再煮既汁,係好鮮好濃味既意粉😍🩷

於是當日夜晚即刻就去咗試!果然冇令我失望!

軟殼蟹蟹籽意粉
炸雞皮
軟殼蟹蟹籽意粉
炸雞皮
  • 法式鮮蠔忌廉意粉
事實上,佢有Menu都會間唔時轉換下,但係蟹肉他他或者日式炒意粉,呢啲都見到有誠意,呢間食得過!佢有Menu都會間唔時轉換下,但係蟹肉他他或者日式炒意粉,呢啲都見到有誠意,呢間食得過!上到嚟感覺佢哋一家人做生意,店員們好有禮貌,真係家的感覺。 午餐88起,包括主食餐湯和熱飲。蒜香意粉非常到位,唔需要整式整水,簡簡單單就係最夠味道,份量都非常足夠。午餐仲配埋餐湯係蘑菇忌廉湯,濃!唔係淨我講,隔離成班港女都話:質素好好!

2024-01-10 287 views
機緣巧合下,我自己上咗去呢間小店度食嘢本身期望不大,入去到感覺油煙味有啲重,但環境整體不錯睇左lunch餐牌,百零蚊一個餐,送嘢飲(可揀果汁)價錢(以中上環標準而言)正常味道很讚!叉燒好軟腍,同時有啲位好爽口,用左西班牙黑毛豬,感覺好重本(聽講唔平)真係好好食!而且老闆好用心煮嘢食!值得表揚有心去煮好嘢食比客人食嘅老闆,買少見少希望呢間店可以一直長做長有
機緣巧合下,我自己上咗去呢間小店度食嘢

本身期望不大,入去到感覺油煙味有啲重,但環境整體不錯

睇左lunch餐牌,百零蚊一個餐,送嘢飲(可揀果汁

價錢(以中上環標準而言)正常

味道很讚!

真係好好食!而且老闆好用心煮嘢食!值得表揚

有心去煮好嘢食比客人食嘅老闆,買少見少
希望呢間店可以一直長做長有

2023-12-26 333 views
港島收工,想食日本嘢,但唔想去啲人多擠迫的餐廳,去咗呢間上環穩世日式西餐料理🤫可能平日唔算繁忙,一入去就有位,店員仲有是日推介👍🏻帆立貝炒意粉,味道濃唔會淡口,意粉炒得乾身,好有日本水準!漢堡扒juicy又多cheese!好正呀!PS 食到最後記得食埋椰菜絲,balance返油膩感😋店員特別推介呢一個炸雞皮,原塊雞皮炸到脆卜卜,好食到想encore!個人推介一定要落辣粉上面,超級滋味!下次要同再同朋友嚟食先!
可能平日唔算繁忙,一入去就有位,店員仲有是日推介👍🏻

帆立貝炒意粉,味道濃唔會淡口,意粉炒得
乾身,好有日本水準!

漢堡扒juicy又多cheese!好正呀!
PS 食到最後記得食埋椰菜絲,balance返油膩感😋

個人推介一定要落辣粉上面,超級滋味!
下次要同再同朋友嚟食先!
前幾日平日夜晚喺上環搵嘢食,意外搵到呢間好值得比更多人知道嘅小店,我哋去到剩係得我哋呢檯客🫣不過小編同朋友食完都覺得環境舒服,食物都高質有驚喜,所以想推薦俾大家🫶🏻呢間值得有更加多人去💕𝚋𝚝𝚠小店老板個女鍾意所以成間店都會播𝙺𝚙𝚘𝚙🥰老闆好𝚏𝚛𝚒𝚎𝚗𝚍𝚕𝚢好好傾~呢間嘅份量都算多,就算係大食嘅男仔佢都一定食得飽👍🏻🐟比目魚西京燒配蛋包飯$𝟷𝟺𝟾蛋包飯可以揀豉油或者咖喱味,老細見我哋食得辣就推薦我哋咖喱味🌶️果然冇推薦錯✨咖喱味好香,唔係香港嗰隻甜咖喱係真係有香料味嗰隻🥰蛋包飯都好大份,仲要蛋皮超滑,炒飯裏面仲有菠菜同菇,好足料👍🏻比目魚大家睇張圖應該都𝚏𝚎𝚎𝚕到有幾好食幾大舊🥹𝙲𝙿值好高!🍝唐揚炸雞配日式意粉$𝟷𝟸𝟾炸雞差吾多有四五舊,每舊都好大,食落雞肉好嫩好𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢🥰意粉方面可以揀咖喱或者香辣味,我哋揀咗香辣味,食落唔會好辣不過好惹味💗估唔到面頭仲有太陽蛋同埋蛋黃醬,難以形容嘅好味😍好似食緊祭典嘅高級版炒麵~🥛𝙾𝚛𝚎𝚘芝芝朱古力(跟餐+$𝟸𝟿)好邪惡🫣有將近半杯嘅奶蓋,味道唔錯👍🏻朱古力味都好濃,成杯好好飲好足料✨不過我嗌埋晒啲味道濃嘅嘢食配朱古力有少少漏🤣建議嗌番啲𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑既~

呢間嘅份量都算多,就算係大食嘅男仔佢都一定食得飽👍🏻

🐟比目魚西京燒配蛋包飯$𝟷𝟺𝟾

🍝唐揚炸雞配日式意粉$𝟷𝟸𝟾
炸雞差吾多有四五舊,每舊都好大,食落雞肉好嫩好𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢🥰

🥛𝙾𝚛𝚎𝚘芝芝朱古力(跟餐+$𝟸𝟿)

🍹檸檬青檸梳打(跟餐+$𝟸𝟿)
呢杯就真係好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑同埋好大杯✨會比糖漿你自己落~抵飲🤩

上環樓上日式西餐廳🌟攣毛屋 Curly.Resutoranʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡最近發掘左上環有一間樓上日式西餐廳( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪主打嘅蛋包飯非常吸引 環境唔算大但勝在舒適💕▪️唐揚炸雞配蛋包飯🐥💲1️⃣2️⃣8️⃣呢一個套餐非常之吸引 真係必食推介❤️蛋包飯入面嘅炒飯有兩款口味選擇 (咖喱/醬油)我就揀咗咖喱口味 只有微微嘅辣味 好容易接受!仲係有少少偏甜嘅咖喱味 令我食到停唔到口~蛋包飯都做得非常之出色 個蛋超級滑\( ˶˙˙˶)/♡雖然蛋包飯同炒飯都冇乜醬汁 但係食落一啲都唔dry!全因炒飯唔會太乾 keep到有少少濕潤 而蛋包飯又會仲有少少蛋汁 正(´❛-❛`)炸雞炸粉唔厚 外皮薄 但仍然非常之香脆!雖然唔算好多肉汁 但係都唔會乾 好食ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )▫️北海道帶子蒜香意大利粉🍝💲1️⃣3️⃣8️⃣有兩粒大大粒嘅帶子好搶眼( •̀ᴗ•́ ) ̖́-帶子燒到微微焦香 仲加咗啲蟹籽增加口感!意粉軟硬度適中 都算煙韌有咬口~食落都有少少蒜香嘅味道 都唔會太油膩‪( ˶'ᵕ'˶)੭▪️熱帶特飲/蘋果梳打🍹送到嚟估唔到兩杯飲品都咁大杯~兩杯飲
上環樓上日式西餐廳🌟攣毛屋 Curly.Resutoran
主打嘅蛋包飯非常吸引 環境唔算大但勝在舒適💕

▪️唐揚炸雞配蛋包飯🐥💲1️⃣2️⃣8️⃣
呢一個套餐非常之吸引 真係必食推介❤️
蛋包飯入面嘅炒飯有兩款口味選擇 (咖喱/醬油)
我就揀咗咖喱口味 只有微微嘅辣味 好容易接受!
仲係有少少偏甜嘅咖喱味 令我食到停唔到口~
蛋包飯都做得非常之出色 個蛋超級滑\( ˶˙˙˶)/♡
而蛋包飯又會仲有少少蛋汁 正(´❛-❛`)
炸雞炸粉唔厚 外皮薄 但仍然非常之香脆!

▫️北海道帶子蒜香意大利粉🍝💲1️⃣3️⃣8️⃣
有兩粒大大粒嘅帶子好搶眼( •̀ᴗ•́ ) ̖́-
帶子燒到微微焦香 仲加咗啲蟹籽增加口感!
意粉軟硬度適中 都算煙韌有咬口~
食落都有少少蒜香嘅味道 都唔會太油膩‪( ˶'ᵕ'˶)੭

▪️熱帶特飲/蘋果梳打🍹
送到嚟估唔到兩杯飲品都咁大杯~
兩杯飲品都酸酸甜甜 夏日透心涼🧊

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 攣毛屋 Curly.Resutoran

2023-09-18 415 views
老老豆豆呢間喺上環嘅餐廳真係幾隱蔽,如果唔係朋友推介都唔識嚟🤣~小店地方唔大,主打香港比較少有嘅日式西餐,菜式幾有驚喜,feel到係有心做嘅小店,值得去試吓👍🏻朋友話lunch time要排隊,唔想排就可以好似我哋咁趁夜晚去試吓!▪️ 芝士漢堡扒配蛋包飯 $148▪️蛋包飯可以揀醬油/咖哩,強烈建議大家揀咖哩!佢唔係好似一般餐廳咁用白飯+外面淋咖哩汁,而係用日式咖哩同配菜炒香咗啲飯😱,咖哩炒飯好有鑊氣,呢個煮法特別得嚟又好食😍!個蛋都好滑,唔會煮到乾晒~芝士漢堡扒就用咗和牛及洋蔥製成,配埋融化咗嘅芝士真係勁邪惡🤤▪️ 北海道帶子蒜香意粉 $138▪️小店主打嘅日式炒意粉🌟除咗有勁大粒煮得啱啱好嘅北海道帶子,仲有蟹籽,海苔,菇等配菜,炒得好香口之餘份量仲要勁多!▪️炸雞皮 $48▪️ 雞皮炸到勁脆,配埋沙津醬好好食!我哋一啖接一啖勁快清碟😛

▪️ 芝士漢堡扒配蛋包飯 $148▪️

▪️ 北海道帶子蒜香意粉 $138▪️

▪️炸雞皮 $48▪️
雞皮炸到勁脆,配埋沙津醬好好食!我哋一啖接一啖勁快清碟😛
  • 芝士漢堡扒咖哩飯
位於上環永樂街小巷隱世上樓小店攣毛屋餐廳細細但係裝修佈置都畀人有一種好chill嘅感覺.  下午lunch set有六款, 想叫嘅比目魚西京燒已經賣晒最後點左北海道帶子蒜香意粉.  先黎一客粟米餐湯口感非常濃郁, 意粉賣相唔錯 大大粒帶子意粉份量都唔少, 蒜蓉味濃炒得幾香口但唔太油膩. 總括食物質素同環境整體感覺唔錯, 值得推介一下😉北海道帶子蒜香意粉+湯+飲品 $118 (免加一)攣毛屋 Curly.Resutoran (上環)上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室

北海道帶子蒜香意粉+湯+飲品 $118 (免加一)

攣毛屋 Curly.Resutoran (上環)
2023-09-05
$100 (Tea)
2023-08-26 329 views
同事去開中上環做嘢,就會嚟呢間餐廳食嘢😬縱話必試炸雞🍗所以今日就帶老婆去試吓餐廳環境好優閒☕️用好多公仔做咗幅特色牆🪆比大家食嘢之餘可以打吓卡📸又有高身吧枱,可以望住電車路🚡好享受😎值得一讚🏆店員定時為你會加水🫖同時又好細心調教冷氣溫度👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唐揚炸雞配蛋包飯🍛$128厚厚滑蛋🍳包住炒得好乾身嘅日式炒飯🤤飯嘅份量好足夠🍚個人非常鍾意佢唔會有好多醬汁鋪滿響個飯上面🙂搶走蛋包飯嘅原味加上感覺會健康啲😝唐揚炸雞好滑唔太油,超喜歡😘真係無介紹錯😍拿破崙煙三文魚意粉🍝$118呢個意粉🍝好多餐廳都有。但我經常都會叫。因為簡單食物才見到廚師嘅心機👩🏻‍🍳果然有驚喜🤩驚喜位在於番薯醬汁味道唔太甜😉同埋係粗身意粉,更有口感🤗好好味😛咸蛋黃炸蝦🍤$68注意健康同尊重老婆意願中間要攞個平衡😂🤣老婆大人苦苦哀求🥺一定要邪惡一次叫嚟試吓。結果係我同老婆要爭食😛咸蛋黃融入咗好脆唔油嘅炸蝦🍤真係忍唔到口🤭呢個必試👍🏻👍🏻👍🏻檸檬柚子梳打🍹$29 (原價$58)平時好少飲梳打嘅我,都覺得呢杯溝得好味。檸檬柚子味入口好清新👍🏻$343/2人好味指數😋😋😋😋😋餐廳環境😆😆😆😆😆服務態

值得一讚🏆店員定時為你會加水🫖同時又好細心調教冷氣溫度
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

唐揚炸雞配蛋包飯🍛$128

厚厚滑蛋🍳包住炒得好乾身嘅日式炒飯🤤

拿破崙煙三文魚意粉🍝$118

咸蛋黃炸蝦🍤$68

檸檬柚子梳打🍹$29 (原價$58)

檸檬柚子梳打🍹

$343/2人

好味指數😋😋😋😋😋
餐廳環境😆😆😆😆😆
服務態度🤓🤓🤓🤓🤓
衛生問題😉😉😉😉😉
抵食指數🤤🤤🤤🤤🤤

👩🏻‍🍳攣毛屋 Curly.Resutoran (上環)
📍上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室
檸檬柚子梳打🍹
  • 檸檬柚子梳打
  • 咸蛋黃炸蝦
  • 拿破崙煙三文魚意粉
  • 唐揚炸雞配蛋包飯
2023-08-26 250 views
📍我哋喜歡瓹窿瓹罅😍去搵啲細細間又🈶️誠意嘅特色「隱世」小店✅今次我就搵到呢間係旺中帶靜嘅清新嘅餐廳🍴🍴餐廳雖然細細間😍但仍然充滿住打卡嘅靚位📷裝修係我簡約風格🌈我好喜歡呢🥰🐤唐揚炸雞配蛋包飯🍛$128🌈識食一定要呢個唐揚炸雞配蛋包飯😍餐廳足足用咗3隻雞蛋去做左呢個又香又滑嘅蛋皮🥚蛋皮薄薄一層✅重點誠意位係佢裡面嘅唔單止係白飯🍚仲係炒飯嚟㗎🔥而且份量又大份💯呢度嘅唐揚炸雞亦非常之出色👍外層脆卜卜加埋嫩滑嘅雞肉🍗即叫即炸🔥呢個係好推介必食喔🥳🍝拿破崙煙三文魚意粉🍝$118🌈呢個好有驚喜呀😍由賣相、食材同埋醬汁都配合得天衣無縫✅好鍾意佢地做嘅拿破崙醬汁👅醬汁味道濃郁💯蔬菜、香草配合得啱啱好❤️口感豐富😋加埋新鮮嘅煙三文魚🐟好讚喔🥳🍤咸蛋黃炸蝦 $68🌈邪惡嘅咸蛋黃炸蝦真係令人無法抗拒呀🤤上面個層香濃嘅鹹蛋黃食入口份外滋味👅蝦肉又鮮嫩又彈牙💯經鹹蛋黃炸過嘅蝦又香又脆口😍好食到我連蝦尾都食埋呀😋哈哈😂🍋檸檬柚子梳打 半價$29 (正價$58)🌈好大杯嘅檸檬柚子梳打🍹好味又唔會太甜✅賣相靚靚又可以打卡📷唔錯唔錯🥳

🐤唐揚炸雞配蛋包飯🍛$128

🍝拿破崙煙三文魚意粉🍝$118

🍤咸蛋黃炸蝦 $68

🍋檸檬柚子梳打 半價$29 (正價$58)