2021-04-21 2448 views
睇Youtube見阿穌介紹,小見佢食平民嘢,今朝得閒就去試下,去到差唔多開門,無人排,1130準時入閘,第一枱坐低,叫咗個招牌菜吉豬,好快有得食,椰菜同飯任添,有湯有有前菜同茶碗蒸,豬扒鬆化有肉汁,熱辣辣味道一流,飯就細細碗,食完可以再叫,椰菜一向唔係我杯茶,食咗小小算,前菜麻麻,味噌湯就一般水準,茶碗蒸新鮮出爐,尚算香滑,總括$100超值,汽水加$7,埋單$107無加一,食完1200離場,已經企滿人等枱
2021-04-21
$107 (Lunch)
  • 吉列豬扒定食
2021-04-17 1560 views
最近發現長沙灣及深水埗多了很多特色小店,除了cafe☕外,亦有一些日本料理。大丈夫日文是“沒問題”的意思。裝修正常,店舖比較細,只可容納30人左右。 這裡出名吉列豬扒套餐,第一次到當然要試一試,份量十足,前菜🥗,面豉湯,蒸蛋🥚,白飯🍚,椰菜,那件大大豬扒,嘩。。。一定很飽! 豬扒真的是值得一試,外皮薄而鬆脆,豬有豬味,其他的配菜是正常,沒太出色。我們亦點了三色刺身🍣,不錯! 鹽燒三文魚頭每晚限量供應。 唯一美中不足是坐位太迫,不太舒服。

唯一美中不足是坐位太迫,不太舒服。

2021-04-09
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-04-08 2403 views
是日放假當然要約朋友食下飯吹下水啦!選食店的責任就交左比我朋友負責。佢就二話不說選左呢間!門外已有餐牌貼出,讓等位人士可先選擇食咩!我反正早到咗,早點來拎飛啦!離遠都見到有大約10人在門外等位,心諗是咪要等好耐呢!要等10張枱啊😱😱.最後我都係等左20分鐘就有位啦!但如果返工只係lunch time來等就會太耐😓我點了個鰻魚丼,鰻魚幾好味,只係汁少咗啲,汁的味道啖左啲。麵豉湯就唔太麵豉湯😆 定係平時麵豉湯太味精呢!沙律無乜特別,但可以refill 呢樣真心勁!另外,不得不讚個茶碗蒸,好好味!蛋又滑、又香、料又足!朋友點了南蠻炸雞定食,我試了一舊炸雞,真係幾juice,唔乾喎🤤另一友人點了吉列豬扒定食,我亦試了邊邊一舊,又係香脆juice架!難怪售完即止!收$100係有原因的!呢度仲要唔收加一架!.總括而言,係我下次要食吉列海鮮丼定食🤣🤣🤣

吉列豬扒定食

總括而言,係我下次要食吉列海鮮丼定食🤣🤣🤣

2021-04-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2021-03-15 3867 views
⁑📌 大丈夫食堂長沙灣福榮街541號地下•呢間好似係最近(?)都幾出名嘅一間餐廳,差唔多每個人去過都話一定要去試吓佢個吉列豬扒定食🐖我個日係去食晚飯嘅,建議大家可以係佢開門前(1800前) 去排隊,一遲咗嘅話就有好多人係門口等架啦🤗•鰻魚丼💰98條鰻魚好大條,足足有我成個手掌🤚🏻咁大!而且燒得好香,最尾個尖尖位十分香脆。鰻魚汁唔會太鹹,搭配埋紫菜碎送飯,就perfect match啦😋每個飯都有一份茶碗蒸🥚啲蛋好滑,調味亦充足,入面仲有蟹柳菇同埋青豆添!🎏推薦指數: 9/10•吉列豬扒定食💰108吉列豬扒好好食,面頭嘅麵包糠好香,真係食到麵包味🍞,亦唔會炸到硬掘掘,唔驚吉親個口。最神奇嘅係,入面塊豬扒仲係好淋好juicy! 有驚喜😳🎏推薦指數: 10/10•豚肉生薑燒定食💰73如果想食一個冇咁Heavy嘅餐,咁就要試吓豚肉生薑燒定食🍱豚肉煮得非常好食,食落去首先會品嘗到生薑嘅辣同香,之後豬肉同醬汁嘅味道先慢慢出嚟,最後生薑餘下嘅味道係口腔到徘徊,非常有層次,我亦俾佢驚艷到🤤🎏推薦指數: 9.5/10•鹽燒三文魚頭💰78新鮮燒好嘅鹽燒三文魚頭份量十足,好多肉,擠埋檸檬汁🍋,點埋啲醬料食會

📌 大丈夫食堂

豚肉生薑燒定食💰73
🎏推薦指數: 9.5/10
豚肉生薑燒定食

鹽燒三文魚頭💰78
新鮮燒好嘅鹽燒三文魚頭份量十足,好多肉,擠埋檸檬汁🍋,點埋啲醬料食會有另一番風味,不過唔知係咪上面啲飯太驚艷到我,呢個三文魚頭比較遜色🤧
8/10
鹽燒三文魚頭

咁嘅價錢食到咁嘅質素,我覺得係超值嘅。食完之後,我間唔中仲心思思想去食多幾次😚我對呢間餐廳嘅評價極高,所以都超級推薦大家去試吓!👍🏽
🧮🙅🏻‍♀️沒有加一服務費哦
2021-02-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
豚肉生薑燒定食
鹽燒三文魚頭
2021-03-01 2852 views
見到呢間咁多好評,加上之前係附近食左間好難食既日本野,就好想試下啦!呢度個set真係好抵,有沙律、湯、魚生飯+茶碗蒸,咁多野只係$88免加一。雙色魚生飯啲魚生好新鮮,好厚切,魚生仲多過飯(其實係啲飯份量比較少,但一定夠飽!) 食完個飯加埋茶碗蒸真係冇得輸,好飽😘唯一唔ok既係刺生類既餐選擇太少,得4個set, 仲要3個set都有三文魚,始終三文魚多問題,盡量少食為妙。希望餐廳可以有多1、2個set冇三文魚就好啦~

$88 (Lunch)
  • 雙色丼
2021-02-28 1968 views
下午1:30都排隊半個鐘,見到門口餐牌好簡單選擇唔太多,不過望入去見到,人哋上餐又幾吸引外賣都好多人等!終於入座第一次緊係揀出名嘅炸豬扒層吉列好靚豬扒多汁又厚又香又脆蔥花呑拿魚普通但好味套餐仲有驚喜包括小個蒸蛋好滑價錢又平又好食
外賣都好多人等!
終於入座第一次緊係揀出名嘅炸豬扒

日式炸豬扒
蔥花吞拿魚
2021-02-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
日式炸豬扒
蔥花吞拿魚
鰻魚丼🐟鰻魚整體超熱辣辣勁好食勁香☺️鰻魚同紫菜就等於麵包同牛油petfect match😌條鰻魚真係超級超級大條😋大過我2隻👋🏻個汁唔算鹹🤣重點係佢個個茶碗蒸🥚成為蛋控豆覺得超滑啦又香有dd胡椒味啦又多料係入面😃有蟹柳蘑菇青豆😍must try!吉列豬排定食🐖愛易sheeeee😍一咬卡咋非常香口同鬆脆😍8分肉2分炸粉非常好既比例😌重點係個梅子醬真係同我係日本豬扒飯餐廳食既味道一模一樣😄閉上眼我以為自己身處日本啊-🚽(5🌟滿分)小店沒有🚽喔得8張臺炸
鰻魚丼🐟

吉列豬排定食🐖
🚽(5🌟滿分)
小店沒有🚽喔得8張臺炸
2021-02-02 2371 views
一直都聽過尼間喺幾出名抵食,咁就諗住一開門1130我哋都1130到喇,點知一開門就坐到full哂( ・∇・) 好喇終於有得食仲有得叫吉列豬排定食添呀(因為佢寫喺限定賣哂就冇🥺)真喺好好食呀(๑>◡<๑)好juicy肉質又好醬汁又好食,仲有南蠻炸雞定食都好好好正呀(о´∀`о) 一樣又係好juicy再加上蛋黃醬喺冇得輸呀!成個定食有埋味噌湯、飯、仲有茶碗蒸添呀,咁抵食咁豐富都仲係HKD100內咋(°▽°)
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-01-31 1099 views
之前疫情較少既時候同媽咪去食過1次個時媽咪叫左吉列豬排定食而我就叫左三文魚丼最近又想食但疫情嚴重下都冇再堂食過所以就睇下有冇得外賣 點知又有喎!之前試左1次外賣豚肉生薑燒定食原本以為魚生冇得外賣 點知又有喎(因為有啲餐廳唔比魚生外賣驚隔太耐品質問題)所以今次叫外賣三文魚丼 套餐包埋麵豉沙,沙律,小食,同前菜侍應姐姐仲好貼心問要唔要多飯多菜同轉蒸蛋於是我就要多菜多飯不過就冇轉蒸蛋其實我對魚生新鮮度都幾有要求呢間暫時係我住附近會食完返轉頭因為食過一啲你放落口就會知道新鮮度既差異有啲人寫到啲魚生好好食,但去過試左極不ok所以所有食物真係要親身試試過就會發現真相所以呢間我試左ok我就會經常幫襯有時候食品既新鮮同味道都真係好影響回頭機率
之前疫情較少既時候同媽咪去食過1次
個時媽咪叫左吉列豬排定食
而我就叫左三文魚丼

最近又想食但疫情嚴重下都冇再堂食過
所以就睇下有冇得外賣 點知又有喎!

之前試左1次外賣豚肉生薑燒定食
原本以為魚生冇得外賣 點知又有喎

(因為有啲餐廳唔比魚生外賣驚隔太耐品質問題)
所以今次叫外賣三文魚丼 套餐包埋
麵豉沙,沙律,小食,同前菜
侍應姐姐仲好貼心問要唔要多飯多菜同轉蒸蛋
於是我就要多菜多飯
不過就冇轉蒸蛋
其實我對魚生新鮮度都幾有要求

呢間暫時係我住附近會食完返轉頭

因為食過一啲你放落口就會知道新鮮度既差異
有啲人寫到啲魚生好好食,但去過試左極不ok
所以所有食物真係要親身試
試過就會發現真相
所以呢間我試左ok我就會經常幫襯

有時候食品既新鮮同味道都真係好影響回頭機率
三文魚丼
2021-01-29
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
三文魚丼
2020-12-31 1282 views
平時堂食多,外賣都係第一次。我點了豚肉生薑燒,定食係跟椰菜絲,麵豉湯,茶碗蒸,漬物同埋白飯,伴菜新鮮,配上胡麻醬正好降低豚肉既肥膩感。如果平時堂食,白飯同沙律菜係免費任添,抵夾好食,一定食飽飽,仲唔收加一服務費,性價比超高。
2020-12-31
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 豚肉生薑燒
2020-11-20 2125 views
荔枝角/ 長沙灣 竟然有間咁正嘅炸豬扒, 價錢非常之平,而且份量好大, 食到你飽。 同出面幾百蚊炸豬扒分別都不大。 白飯仲可以加底, 又可以揀蒸蛋, 仲有沙律同 麵豉湯 好好抵食, 下次會再幫襯。
好好抵食, 下次會再幫襯。
2020-11-20 1209 views
此店的午市長期有人排隊, 可能由於壽司烏冬餐太吸引抵食。而我就食了吞拿魚蓉的丼飯餐。餐食包沙徫、蒸蛋、湯及吞拿魚蓉丼飯, 蒸蛋滑口, 吞拿魚蓉鮮甜, 整體食物質素不錯, 但是這個餐的性價比不高, 因為丼假實在太細碗。
2020-10-28 1718 views
朋友介紹這裡,說有很好的性價比,特意來試試。兩口子是夜order 了一客吉列豬扒定食和一客海鮮丼定食。定食包括蒸蛋,沙律菜/椰菜,主食和麵豉湯,飯。蒸蛋十分滑,味道恰到好處。沙律菜新鮮。麵豉較為清淡,個人比較喜歡濃一點的口味。飯用日本珍珠米,好吃。主食豬扒外脆內軟,做得非常好,比名古屋豪不遜色。海鮮刺身也十分新鮮。以一百多一個定食的價錢来說,這一餐性價比很高,定必再次光顧。P.S. 椰菜白飯可以免費refill.
朋友介紹這裡,說有很好的性價比,特意來試試。
兩口子是夜order 了一客吉列豬扒定食和一客海鮮丼定食。
定食包括蒸蛋,沙律菜/椰菜,主食和麵豉湯,飯。
蒸蛋十分滑,味道恰到好處。
沙律菜新鮮。
麵豉較為清淡,個人比較喜歡濃一點的口味。
飯用日本珍珠米,好吃。
主食豬扒外脆內軟,做得非常好,比名古屋豪不遜色。
海鮮刺身也十分新鮮。

P.S. 椰菜白飯可以免費refill.

• 海鮮丼
  • 吉列豬扒定食
2020-10-26 1381 views
週末晚上排隊足足要一個鐘,於是外賣回家,竟然還是很酥脆,炸豬排味道不錯,而且也都很多汁,相信堂食味道更好奇!炸蝦也還可以,唐揚雞塊也不乾,不過整體份量不算太多!
由11:30等到12:45,門口滿是人龍。 坐下後點了兩個豬扒定食,再等25分鐘,熱烘烘的第一份食物捧上來,滿心歡喜看到了,炸上來的顏色OK ..是淺黃色的,表面看來是乾身的看似很美味哦,放進口一咬下,失望嘅感覺湧上來。好多根,很難才把它咬開。進食了兩件,第2份的豬扒定食亦都捧上來,這份未放入口已經是失望,因為他的顏色呈現啡色,還有就是誰人看見也討厭的油淋淋感,勇敢地把它咬一口果然是滿口油感以好多恨很難咬開。但當中的飯是好吃,又可以添加。菜的份量也可以添加(雖然我什麼沒有添加)。而蒸蛋也不過不失。但如果用等候時間去衡量這個滿足感就應該不值了。 這次特意選了兩份同樣的炸豬扒,已經可以看出他的食物水準不是太穩定,有待改善。