2022-06-16 266 views
睇相係好吸引,所以特登出去食和牛便當,等左幾個字上枱賣相係吸引係會流哂口水既炸蝦夠脆夠熱,正常發揮沙律都無咩特別不過係黑醋汁我本身都唔太喜歡雞翼係驚喜 幾好食有醃製過 而且辣辣地 幾惹味!😋但主菜 和牛有筋我已減分😶仲有啲鞋真係似食白口膠 咬唔爛 吞唔到個飯係最最最差,,暖暖地仲要生既?!係咪煮唔熟呀?!🤔呢下真心扣哂分🤐🤐收呢個價錢呢個質素真心失望😔至於串燒飯 等左半小時上枱不過佢落單時已有講明 所以等是ok但係竟然唔係熱既?! 咁仲係唔係即叫即燒即上枱?只能夠說 新界特登出黎潮聖第一次比左咁既經歷我,,,好失望同一分店亦未必有下次☹️☹️☹️
睇相係好吸引,所以特登出去食
和牛便當,等左幾個字上枱
賣相係吸引係會流哂口水既
炸蝦夠脆夠熱,正常發揮
沙律都無咩特別
不過係黑醋汁我本身都唔太喜歡
雞翼係驚喜 幾好食
有醃製過 而且辣辣地 幾惹味!😋
但主菜 和牛有筋我已減分😶仲有啲鞋
真係似食白口膠 咬唔爛 吞唔到
個飯係最最最差,,暖暖地仲要生既?!
係咪煮唔熟呀?!🤔
呢下真心扣哂分🤐🤐
收呢個價錢呢個質素真心失望😔
至於串燒飯 等左半小時上枱
不過佢落單時已有講明 所以等是ok
但係竟然唔係熱既?! 咁仲係唔係即叫即燒即上枱?
只能夠說 新界特登出黎潮聖
第一次比左咁既經歷我,,,好失望
同一分店亦未必有下次☹️☹️☹️
2022-05-16 320 views
又嚟到厚福街搵食,次次經過呢間都未入過去食。系旺角成日都想食,但係夜晚經過嗰時都勁多人排隊。今次終於嚟到尖沙咀食佢嘅自選串燒飯!!價錢真係好吸引,只係需要62蚊就有4串串燒配飯跟嘢飲。我揀咗4選串燒丼飯~ 4串串燒下面就係白飯,飯已經被串燒遮蓋分量非常足夠👍🏼本身以為啲白飯會好dry,不過因為有跟個燒汁照燒汁,所以可以不斷有汁撈飯。個飯呢嗰時跟咗隻糖心蛋,令我好驚喜!秋葵好好食好juicy蔥卷牛肉塊牛肉就有啲乾,整體咬得有啲辛苦牛舌就都幾好食👍🏼夠冧同埋好夠厚,多少少味就更好三文魚鰭好香好脆👍🏼好食!叫咗杯蜂蜜綠茶 好難飲~好似飲水,個味好似道地再溝一半水咁。建議大家叫其他嘢飲總結嚟講非常抵食,平時去居酒屋兩串都要呢個價錢,何況佢跟埋個飯。而且選擇非常多目測都有30度40個串燒選項畀你配飯。呢間我絕對會回頭試埋其他串燒!

秋葵好好食好juicy
蔥卷牛肉塊牛肉就有啲乾,整體咬得有啲辛苦
牛舌就都幾好食👍🏼夠冧同埋好夠厚,多少少味就更好
三文魚鰭好香好脆👍🏼好食!

4項自選串燒飯
4項自選串燒飯
每次經過尖沙咀呢條小巷既時候,望住果幾盞紅燈籠🏮都令小編諗返起果陣去居酒屋,同朋友一齊飲埋啤酒食串燒把酒暢談既日子! 咁就介紹大家黎尖沙咀厚福街呢間居酒屋止止渴先啦!🥳🍽 大門橫丁🏮🍢 汁燒大蔥串($20)經過汁燒的大蔥,去除左草青味之餘帶到小小大蔥既甜味,而個醬汁相對上都唔好過咸。🍢 汁燒秋葵($25)秋葵經燒過後都可以保留爽脆感之餘味道上仲帶一絲香甜。💡小知識:秋葵係一種營養價值高的蔬菜,可以控製血糖、降低膽固醇、緩解便秘及健胃添阿! 處理上仲好簡單阿,只需要輕輕加鹽沖洗秋葵,再放入熱水中燙1-2分鐘就可以食得啦! 🍢 芝士明太子玉子燒($33)咬落啖啖既明太子及芝士包住玉子燒,兩種帶來不同既咸香提升左玉子燒既味道,令到層次同口感都好豐富。呢樣都係小編推介必點之選阿!🍢 芝士年糕($43)炸得時間岩岩好,外脆內軟年糕質地軟腍腍加埋芝士係入面,邪惡到爆阿! 係小編既最愛而且都推介大家叫黎試下!🫕 吉列炸蝦芝士湯手打烏冬($82)芝士湯唔似出面芝士撈麵果種咁杰身,但芝士味都夠香夠濃既抵讚既,當然手打烏冬滑溜得黎仲夠煙韌彈牙,配料上會有半隻流心蛋,成個配搭上都夠滿足啦! 反而吉列炸蝦就比

🍽 大門橫丁🏮

🍢 汁燒大蔥串($20)
相對上都唔好過咸。

🍢 汁燒秋葵($25)
秋葵經燒過後都可以保留爽脆感之餘味道上仲帶一絲香甜。

🍢 芝士明太子玉子燒($33)

🍢 芝士年糕($43)

🫕 吉列炸蝦芝士湯手打烏冬($82)
芝士湯唔似出面芝士撈麵果種咁杰身,但芝士味都夠香夠濃既抵讚既,當然手打烏冬滑溜得黎仲夠煙韌彈牙,配料上會有半隻流心蛋,成個配搭上都夠滿足啦! 反而吉列炸蝦就比較普普通通,不過整體黎講算高質嫁啦!🤪

🍽 大門橫丁 @daimonyokocho
🏡 尖沙咀厚福街9號豪華閣地下

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數 :🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友#調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先
2021-11-04
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$120 (Last Night Supper)
  • 芝士明太子玉子燒
  • 吉列炸蝦芝士湯手打烏冬
2022-01-25 402 views
大門橫丁,以前成曰去旺角店食宵夜都有好幾年冇幫襯尖沙咀店第一次嚟味道和以前一樣最喜歡佢嘅辣味番茄湯牛肉烏冬牛肉份量好多,少少辣佩上蕃茄湯好開胃湯底既味道吾錯👍🏻烏冬都好煙韌呢度嘅串燒都好好食😋牛舌串燒
大門橫丁,以前成曰去旺角店食宵夜
都有好幾年冇幫襯
尖沙咀店第一次嚟
味道和以前一樣
最喜歡佢嘅辣味番茄湯牛肉烏冬
牛肉份量好多,少少辣佩上蕃茄湯好開胃
湯底既味道吾錯👍🏻
烏冬都好煙韌
呢度嘅串燒都好好食😋

牛舌串燒

2022-01-16 304 views
經過見到有我最鍾意既咖喱豬扒飯外賣就買嚟試下 等左廿分鐘拎得 再行五分鐘返屋企即刻食但最後 飯凍既! 咖喱汁凍既!得豬扒熱既 擺明準備好汁及飯後去等炸豬扒塊豬扒有幾好食都冇用 邊個會想食凍飯?
但最後 飯凍既! 咖喱汁凍既!得豬扒熱既
擺明準備好汁及飯後去等炸豬扒
塊豬扒有幾好食都冇用 邊個會想食凍飯?

✨自家製鮮番茄濃湯配日式叉燒 $59番茄湯底都算濃郁惹味,會食到小量番茄蓉系裡面😳❤️作為主打烏冬,烏冬口感必然係夠煙韌彈牙🥰而且煮得幾入味👍番茄d精華吸收晒🙌❤️叉燒肥瘦適中,事前應該都煮得幾入味😋而且足足有成四五塊甘多,對於我黎講完全夠食仲反而有d多添🤭所以整體黎講我認為一切岩岩好 而且味道無太明顯短版 配菜都多選擇!值得一試🤓✨豬骨湯配日式叉燒烏冬$59豬骨湯比番茄略為遜色小小,但味道都算濃郁惹味🤤
✨自家製鮮番茄濃湯配日式叉燒 $59
✨豬骨湯配日式叉燒烏冬$59
豬骨湯比番茄略為遜色小小,但味道都算濃郁惹味🤤
2021-12-13 330 views
在尖東睇燈飾後,慢慢行過去尖沙咀搵食。朋友說很久沒食過大門橫丁,所以想都沒想就進去了。沙嗲湯叉燒手打烏冬外表不太吸引,湯底的沙嗲味不濃厚,而且偏水及淡味。入面的料偏少除了半隻溏心蛋外,只有2片叉燒、嗚門卷及少量荷蘭豆。和風炒牛肉溫泉蛋撈手打烏冬材料主要是洋蔥、牛肉片、蛋及烏冬。烏冬份量不多,洋蔥味較重。廚師落醬重手左,而烏冬及肉片吸收了醬汁,整體的味道偏咸,所以食到一半就放棄左呢碟炒烏冬。整體:店內環境狹窄,食物質素明顯下降,而且價格偏貴(有加一服務費)。2人埋單平均每人100蚊,在尖沙咀拎住$200可以食到更好的,所以可選擇更好的餐廳。

沙嗲湯叉燒手打烏冬

和風炒牛肉溫泉蛋撈手打烏冬

整體:
2021-12-11 209 views
位於尖沙咀既大門橫丁串燒店激多選擇 好適合同朋友一齊黎食飯傾偈一口豆腐 外脆內軟 和風炒牛肉溫泉蛋撈手打烏冬牛肉香滑配溫泉♨️蛋同滑嘟嘟既手打烏冬十分夾汁燒魷魚🦑筒 火口十足又唔會太乾香甜彈牙鹽燒牛舌入味唔會乾身 好味芝士燒原隻元貝超多芝士好入味 元貝好滑好好味芝士明太子玉子燒燒過厚厚既芝士配玉子 口感好好鹽燒野蓮豬腩卷香口又脆豬腩卷口薄均串燒款式激多勝價比高 日本串燒居酒屋❤️

位於尖沙咀既大門橫丁串燒店

香口又脆豬腩卷口薄均

串燒款式激多

勝價比高 日本串燒居酒屋❤️
2021-12-01 156 views
幾年前曾經同朋友喺呢間食過佢哋嘅沙嗲烏龍麵,濃郁嘅花生醬味嘅湯底真係好難忘,而且烏龍麵亦都好彈牙!今日經過見到佢哋竟然仲響度,所以忍唔住入去試吓搵返當年嘅味道。碗麵一上台真係令我有啲失望😖好多油!忍唔住問佢拎多隻碗仔「筆」走啲油,再飲一啖個湯底…哇!點解可以甜到咁樣?🤯好似飲緊糖水咁😨到底落咗幾多糖?定係師傅將糖同鹽搞錯咗?😨😨😨重點係見到隔離枱嘅糖心蛋好似好吸引,諗住追加埋平衡一下今餐嘅評價,點知個蛋都係非常之唔掂😔睇相都見到成個蛋白嘅範圍都係乾硬晒,而且食落口覺得個味都有啲變變地,酸酸叔叔咁……我諗應該唔洗再來了!

2021-11-28 174 views
日本串燒居酒屋 款式選擇夕,有辣有唔辣!豚骨湯拉麵,串燒炸物都出色2款湯底,一款辛辣豚骨, 一款濃味豚骨麵身爽彈有口感,湯底濃香鮮味,配有多種食材配料,大大碗好抵食串燒燒得香口,全部即燒,雞肉嫩滑,香口惹味炸蝦大隻彈牙鮮甜,服務好又快上菜,的確幾好食而且有水準仲有好多唔同既刺身,飯選擇,咖哩亦都唔錯,炸豬扒都好香脆單價唔貴,中上水準收費合理,可以一試既日式料理店大門橫丁 (厚福街) 尖沙咀厚福街9號 豪華閣地下
日本串燒居酒屋 款式選擇夕,有辣有唔辣!
豚骨湯拉麵,串燒炸物都出色
2款湯底,一款辛辣豚骨, 一款濃味豚骨
串燒燒得香口,全部即燒,雞肉嫩滑,香口惹味
炸蝦大隻彈牙鮮甜,服務好又快上菜,的確幾好食而且有水準
仲有好多唔同既刺身,飯選擇,咖哩亦都唔錯,炸豬扒都好香脆
單價唔貴,中上水準收費合理,可以一試既日式料理店

大門橫丁 (厚福街)
尖沙咀厚福街9號 豪華閣地下
2021-11-17 254 views
雖然有排都無得去🇯🇵,但係香港想食日本野都唔難!但要食到性價比高的就跟我來呢間係尖沙咀嘅「大門橫丁」啦🤤~👍🏻吉列蠔番茄湯烏冬呢間餐廳最出名嘅就係番茄湯,非常濃郁,配搭手打烏冬非常入味,超滑超Q彈,必食的!另外烏冬炸物配料都很多種類,而我今次試吉列蠔,皮薄香口,仲保留到蠔的鮮味同好juicy~ 唔錯!🧀芝士年糕口感煙韌,熱哄哄咁食加上足料芝士真係人間極品~🍠紫芋甘栗餅、炸雞軟骨呢度嘅炸物都非常鬆化,口感唔錯,甜度適中,亦唔會太油膩!😉睇個人喜好加七味粉有另一種風味~🐄鹽燒牛小排,鹽燒牛舌,鹽燒雞翼串燒燒物鹽度也配搭得宜,唔會太焦,但又有炭燒感,醃料令人食到停唔到口~ Nice😝!不過都係唔好食咁多,熱氣啊😎!🥵辛辣八爪鬚、韓醬豬腩串睇佢賣相又唔覺得好辣,不過呢種辣度比一般的辣,係好過癮個種,非常入味,啖啖均勻口感~😬可以挑戰下!

👍🏻吉列蠔番茄湯烏冬
呢間餐廳最出名嘅就係番茄湯,非常濃郁,
配搭手打烏冬非常入味,超滑超Q彈,
必食的!另外烏冬炸物配料都很多種類,
而我今次試吉列蠔,皮薄香口,
仲保留到蠔的鮮味同好juicy~ 唔錯!

🧀芝士年糕
口感煙韌,熱哄哄咁食加上足料芝士真係人間極品~

🍠紫芋甘栗餅、炸雞軟骨
呢度嘅炸物都非常鬆化,口感唔錯,
甜度適中,亦唔會太油膩!
😉睇個人喜好加七味粉有另一種風味~

🐄鹽燒牛小排,鹽燒牛舌,鹽燒雞翼
串燒燒物鹽度也配搭得宜,
唔會太焦,但又有炭燒感,
醃料令人食到停唔到口~ Nice😝!
不過都係唔好食咁多,熱氣啊😎!

🥵辛辣八爪鬚、韓醬豬腩串
睇佢賣相又唔覺得好辣,
不過呢種辣度比一般的辣,係好過癮個種,
非常入味,啖啖均勻口感~
😬可以挑戰下!

• 蕃茄烏冬
2021-10-18 371 views
外賣烏冬份量得嗰兩啖 少到死 咁就$80仲要等成40分鐘先比到個外賣我服務態度差到爆 冇人理 吹佢問個外賣仲要等幾耐 d 員工淨係叫我喺出邊等。真系嬲到爆 ..以後唔會再嚟尖沙咀
外賣烏冬份量得嗰兩啖 少到死 咁就$80
仲要等成40分鐘先比到個外賣我
服務態度差到爆 冇人理
TakeAway
首先服務員態度惡劣,查問餐牌兩個 餐有什麼分別,態度惡劣去回答點知自己仲要搭錯。叫咗個牛肉烏冬,牛肉硬到死烏冬好似河粉咁林又話手打。難食到飛起。買單冇八達通唔俾用信用卡。

2021-10-03 368 views
間唔時就有d 掛住佢地蕃茄蟹肉烏冬,蟹肉唔算特別多,但無奈我鍾意食蟹。朋友食過話覺得有少少腥,不過我覺得ok。佢嘅蕃茄湯底幾濃郁,食完啲面仲有啲蟹肉喺個湯嗰度,我差唔多連啲湯都飲晒佢應該唔算有好多味精。另外個蛋都好好食,可惜佢啲荷蘭豆未"搣走條絲"平視我都係嚟二間舖頭食夜晚,今次難得食午市,佢有其他選擇同埋免+1。

Noodles控🍜✨ 又出動了!今次跟大家分享一下我幾個月前在尖沙嘴吃過的一家手打烏冬店吧!我們點了:🔸辛辣蕃茄雞柳手打烏冬 $72🔸辛辣蕃茄牛肉手打烏冬 $80.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆晚上🌃的尖沙嘴總是人頭湧湧,如果沒有提早預約餐廳的話,有時候真的會很難找到餐廳落腳~我和朋友逛了好一會兒,走到非常肚餓,都還沒有找到一家有空位的餐廳。而且我們想吃的餐廳大部分都要排隊排超久。😣 -所以我們決定走到著名的食街——厚福街,碰碰運氣,看看能不能夠成功walk-in!結果超好彩地我們看到這一家餐廳剛巧有兩個人的空桌,馬上就進去下單點菜!(因為實在走到太肚餓太累了!)後來看見我們進來後,外面竟然出現了排隊人龍!!!🤯.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆我們點了同一個辛辣番茄湯底🍅,番茄味道濃郁,而且有點番茄皮和肉,配上蔥花和粟米粒,再拌一拌溏心蛋的流心部分,簡直是十分match!!!🥰 手打烏冬是粗條狀的,口感彈牙,不容易被熱湯泡腍,我自己很喜歡!😍😍😍 牛肉也有幾大片,不會煮得過老過熟,最重要是夠飽肚就OK😆 不過當然不要expect牛

我們點了:
🔸辛辣蕃茄雞柳手打烏冬 $72
🔸辛辣蕃茄牛肉手打烏冬 $80

辛辣番茄牛肉手打烏冬

手打烏冬是粗條狀的,口感彈牙,不容易被熱湯泡腍,我自己很喜歡!😍😍😍 牛肉也有幾大片,不會煮得過老過熟,最重要是夠飽肚就OK😆 不過當然不要expect牛肉有和牛的質素,一分錢一分貨嘛🙈😂

整體來說,這家餐廳的烏冬味道有點家庭溫暖的感覺~ Price range 都是差不多$70-80,ehh 如果要對比同一條街上面的餐廳,價格還算可以吧⋯ 收費方面,大家要注意餐廳有收取10%加一服務費哦⚠️

大門橫丁
尖沙嘴厚福街9號地下